Wegetarianki/wegetarianie - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-30, 08:10   #331
ahinsa
Zakorzenienie

Dot.: Wegetarianki/wegetarianie

Cytat:
Napisane przez nietoperek22 Pokaż wiadomość
ahinsa próbujesz się na tytm wątku dowartościować? Nie musisz mi odpowiadać bo pytanie było oczywiście retoryczne. Powodzenia duszyczko!
Najbardziej dowartościowało mnie to, że to ty zwróciłaś uwagę na mój rozpaczliwy krzyk

Cytat:
Napisane przez Croaker Pokaż wiadomość
Ja tylko jako podsumowanie: jesli ktos sie nie zgadza z tymi prawdziwymi, to albo nie rozumie, prowadzi idiotyczna dyskusje, albo probuje sie dowartosciowac.
Albo jest trollem:

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7395242]a czy zna tu ktoś pojęcie trollizm? bo chyba zaczyna się coś dziać w tym kierunku[/QUOTE]

Koniec krucjaty. Kamień na kamieniu sie nie ostał ;-)
Stary 2008-04-30, 09:06   #332
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

wreszcie to ktoś oprócz mnie dostrzegł. ffiu
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-30, 09:07   #333
nietoperek22
Rozeznanie

Bo to tak trzeba i będę to dalej robić bo nigdy nie wiadomo co takiej samotnej osobie do głowy strzeli a jak tak sobie na forum wejdzie i się wyładuje to od razu lepiej (wiesz coś o tym). Kto wie może ocaliłem jakieś "ludzkie istnienie"?

Swoję drogą to może porozmawiajmy na jakiś miły temat np. moje ulubione warzywo czy coś?
nietoperek22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-30, 12:33   #334
Croaker
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nietoperek22 Pokaż wiadomość
Swoję drogą to może porozmawiajmy na jakiś miły temat np. moje ulubione warzywo czy coś?
Wg obowiązujących tu zasad semantyki - moim jest cielęcina

Cytat:
Napisane przez tatty
a czy zna tu ktoś pojęcie trollizm? bo chyba zaczyna się coś dziać w tym kierunku
Zaskakująco łatwo Ci przychodzi pisanie o kimś że jest trollem, w momencie gdy się ktoś po prostu z Tobą nie zgadza. To są Twoje argumenty? Nie chcę przenosić tego na płaszczyznę personalną typu "masz 16 lat, tak się zachowujesz, ale życie Cię wyprostuje", tym bardziej, że to nie moja sprawa, ale szacunek do osób, z którymi się niekoniecznie zgadzamy jest ważny.
Croaker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-30, 21:02   #335
narkotyk
Raczkowanie

Ja jestem wege!
Wydaje mi się, że już na zawsze będę... Nie wyobrażam się teraz zjeść 'coś zwierzęcego' fuuu... Brzydzę się... Rybek też nie jem^^
Stary 2008-05-02, 18:29   #336
Nija_
Zakorzenienie

Dziewczyny, a nie wiecie może która z lepszych firm produkuje buty sportowe, adidasy nie ze skóry? Reebok, Nike, Adidas, Puma, coś takiego... chodzi mi o jakieś naprawdę dobre adidasy / sportowe buty na kilka lat
Stary 2008-05-02, 19:29   #337
kennedy
Zakorzenienie

poszukaj na stronie pumy
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-03, 08:39   #338
titina
Zakorzenienie

Dziewczyny zauważyłam że fajne nieskórzane i niedrogie buty wizażanki zamawiają sobie z zagranicznych stron, m.in w tym wątku:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187438

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 08:44   #339
guantanamera
Zakorzenienie

GG do guantanamera

czesc wszystkim
Stary 2008-05-13, 08:50   #340
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a nie wiecie może która z lepszych firm produkuje buty sportowe, adidasy nie ze skóry? Reebok, Nike, Adidas, Puma, coś takiego... chodzi mi o jakieś naprawdę dobre adidasy / sportowe buty na kilka lat
no jasne ze tak ja miałam Nike nie za skóry, a ostatnio kupiłam sobie Adidasy, bardzo fajne czarne, też całkowicie z tworzywa, a siostra ma buty z Pumy - również skóry brak więc spokojnie możesz się rozejrzeć

BTW wiecie że trwa "tydzień wegetarianizmu"? wczoraj słyszałam w tv

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 11:43   #341
lotta6
Zakorzenienie

Cytat:
BTW wiecie że trwa "tydzień wegetarianizmu"? wczoraj słyszałam w tv
Nie sadze by to wiele zmienilo Ale milo, ze mamy swoj tydzien.
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 14:36   #342
Konto usunięte

wiecie co, ja bym w te tygodnie i dnie wegetarianizmu nie wierzyła, bo wg radia, telewizji, prasy i różnych kalendarzy, to w tym roku było już ich chyba z 20
powinno się ustalić jeden dzień i tyle. miło mieć swoje święto
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 00:09   #343
murraya
Raczkowanie

no to i ja dorzucę swoje pięć groszy... Nie jestem wegetarianką choć mięso jadam rzadko. Odczuwam po prostu czasami potrzebę zjedzenia jakiegoś mięsa. Były momenty w moim życiu kiedy naturalnie odrzucało mnie od mięsa i przez długi okres nie odczuwałam potrzeby jego zjadania.. Czuję sie zdrowa i uważam że odżywiam sie w miarę zdrowo i naturalnie. Unikam przetworzonych/gotowych pokarmów dostępnych na półkach sklepu. Np. zamiast używania jakiejś tam vegety itp wolę stosować własne zioła, staram się nie pijać gotowych soków tylko sama je sobie przygotowuję ze świeżych warzyw/owoców (od jakiegoś czasu z własnego ogrodu gdzie nie stosuję żadnych syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin).

Nigdy nie nawracałam żadnych wegetarian i nie wysyłałam w ich kierunku kąśliwych uwag. I chyba oczekuję tez tego w drugą stronę.. Nazywanie mnie padlinożercą itp uwagi w moim kierunku nie są zbyt sympatyczne. Kiedyś (przez internet) "poznałam" dziewczynę (wegankę) która nie chciała ze mną nawet rozmawiać właśnie ze względu na to że jem mięso dodając że nie ma szacunku dla istot które jedzą mięso (???).( Co z mięsożernymi zwierzętami?)

Spotykam tez osoby które nawracają swoje psy i koty na wegetarianizm (???) kupując specjalne karmy... Myślę że przemysł mięsny i tak będzie istniał jeśli nie ze względu na ludzi (choć wątpliwe żeby wszyscy zostali wegetarianami) to ze względu na zwierzęta. Kot poradziłby sobie polując na myszy, ale co z psami które są zwierzętami typowo mięsożernymi? Biegałyby po ulicach polując? Mój pies zagryzł dzisiaj kurczaka. (na pewno nie jest niedożywiony). Myślę że to był instynkt i tego raczej się nie zmieni.

Bardzo kocham zwierzęta i traktuję je dobrze. Moje dzieci wiedzą np że powiedzmy taka szynka czy kotlet były zwierzętami. Nie wprowadzam więc podwójnej moralności.. Córka wie że kura która teraz chodzi sobie po podwórku kiedyś będzie na talerzu. Nie zmuszam dzieci do jedzenia mięsa.

Co do zapachu potu.. Zależy od kwasowości organizmu. Niektóre potrawy są kwasotwórcze (mięso, gotowane warzywa zwłaszcza te długo gotowane w dużej ilości wody np. popularne ziemniaki, żółte sery) a niektóre zasadotwórcze (mleko, surowe warzywa, owoce). Jeśli mamy zakwaszony organizm nasz pot brzydko pachnie. Za przykry zapach potu odpowiada także zła praca nerek ( to że nerki nas nie bolą nie oznacza że funkcjonują dobrze)

I na koniec. Ludożerstwa nie można porównywać do jedzenia mięsa. Zazwyczaj (choć są i takie przypadki) zwierzęta nie zjadają osobników własnego gatunku.

uhuhu... ale się rozpisałam.. Wcale sie nie upieram że to co napisałam musi być na wierzchu. Może ktoś ma inne zdanie i może je wyrazić tak samo jak ja. Pozdrawiam wszystkich wegetarian, wegan i nie-wegetarian. Nie ma sensu się obrzucać błotem i kłócić po prostu trzeba żyć w harmonii Trzymajcie się ciepło.

Zajęta urządzaniem domu, niewiele czasu mi zostaje na forum.
murraya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 01:15   #344
janina1984
Rozeznanie

Murraya, bardzo mądre podejście! też staram się tak żyć - wiem, że mięso które jem kiedyś żyło i było zwierzęciem, a swoje zwierzęta staram się jak najlepiej traktować - chociaż i tak daleko mi do ideału.

wegetarianie skrajni mają czasem zbyt dużą tendencję do wcinania się innym w talerze, a nikt nie lubi być nazywanym mordercą czy padlinożercą...
janina1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 11:05   #345
Konto usunięte

to teraz ja wyrzucę coś z siebie:

jednak tak jak łatwo przychodzi szufladkować powierzchownie wegetarian, tak i mnie łatwo szufladkować nie-wegetarian. taka upiorna cecha ludzi

ja nie mogę zrozumieć, jak ktoś, kto je "świadomie" mięso, nie może rozumieć tych zwierząt... przecież zwierzęta też coś czują, wątpię, czy któraś z was widziała, jak się męczyły, jak były mordowane. gdybyście żyły z taką świadomością, albo, jak za starych czasów, jadłyście to, co zrobiłyście (wyhodowane warzywka, albo zwierzę własnoręcznie zamordowane), to chyba ciężko przyszłoby się wam jeść te mięso.

Cytat:
Spotykam tez osoby które nawracają swoje psy i koty na wegetarianizm (???) kupując specjalne karmy... Myślę że przemysł mięsny i tak będzie istniał jeśli nie ze względu na ludzi (choć wątpliwe żeby wszyscy zostali wegetarianami) to ze względu na zwierzęta. Kot poradziłby sobie polując na myszy, ale co z psami które są zwierzętami typowo mięsożernymi? Biegałyby po ulicach polując? Mój pies zagryzł dzisiaj kurczaka. (na pewno nie jest niedożywiony). Myślę że to był instynkt i tego raczej się nie zmieni.
a wiesz, że wcale nie jest tak jak mówisz? koty, to zrozumiem, są zwierzętami wszystkożernymi ze wskazaniem na mięsożerstwo, ale psy są zwierzętami wszystkożernymi, ze wskazaniem na roślinożerstwo. więc tak, jak człowiek, są bardziej wegetarianami z natury, niż mięsożercami. a tak propos - wiecie, że najdłużej żyjący pies w W. Brytanii był wegetarianinem?
a co do tego momentu, z zarzynaniem kurczaka... to chyba niezbyt normalne w cywilizowanym świecie (jeśli pies jest oswojony i nie był śmiertelnie głodny)... takie zachowanie zwane instynktem można przyrównać do zachowań morderców (ludzi). jak ktoś się uprze, też można nazwać to instynktem
Stary 2008-05-23, 11:35   #346
kennedy
Zakorzenienie

rotfl psy ze wzkazaniem na roslinozernosc
to mnie rozbawilas niezmiernie
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 13:23   #347
Konto usunięte

oops, pomyłka... no ale nie wszystkie są z natury drapieżnikami, jeśli już to tylko te większe, agresywne, a wiele psów żyje dobrze na wegetariańskiej diecie.
Stary 2008-05-23, 14:01   #348
janina1984
Rozeznanie

po prostu wegetarianie i weganie tzw. "skrajni" nawet lwa czy rekina ludojada by na wegetarianizm nawracali
Stary 2008-05-23, 16:05   #349
Konto usunięte

ja tam chyba skrajna nie jestem mam swoje zdanie, nie powielam zdania ogółu, ale to nie znaczy że jestem skrajna

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-23, 16:53   #350
janina1984
Rozeznanie

tatty, skrajna jesteś skrajna, skoro piszesz, że psy są bardziej roślinożerne niż mięso...
może lwy też jedzą słomę? takie rzeczy, piękne wizje wegeraju to można przeczytać tylko w bajkach albo broszurkach świadków jehowy o raju na ziemi!
Stary 2008-05-23, 22:49   #351
murraya
Raczkowanie

Dodam że pies jest rasy pinczer miniaturowy i ma ok 25 cm w kłębie więc raczej nie jest jakimś tam wielkim agresywnym psem. Kurczaka nie zjadł tylko złapał i zadusił. Z resztą pies mojego taty (rasa foksterier też małej postury)) miał we krwi polowanie na kaczki sąsiada. Ta sama technika. I nie zgodzę się z tobą że pies jest wszystkożerny ze wskazaniem na roślinożerstwo. Kilku weterynarzy mi mówiło że pies jest mięsożernym zwierzęciem i tak ma zbudowany układ pokarmowy.(krótki przewód pokarmowy aby szybciej wydalać, no i niezaprzeczalnie budowa szczęki). Tak na marginesie pies to najstarszy udomowiony mięsożerca. Nie bez przyczyny jest spokrewniony z wilkami. Choć przyznam że pies zjada również pokarmy roślinne. Moje psy np bardzo lubią surówkę z kiszonej kapusty z marchewką i jabłka. Pies mojego kolegi rasy doberman bardzo lubi jeść surówki. Tyle że same pokarmy roślinny raczej nie powinny być podstawa diety psa tak samo jak pokarmy mięsne nie powinny być podstawą diety człowieka. Mogą stanowić jej uzupełnienie.

Ale nie chodziło mi o to żeby nikogo szufladkować. Wręcz przeciwnie uważam się za osobę bardzo tolerancyjną. Mam sporo przyjaciół wegetarian i wegan i żyjemy ze sobą bardzo dobrze. Nikt nikogo nie przekabaca ani nie obraża ze względu na to co kto je. Mi chodziło tylko o to że każdy z nas zasługuje na to aby go tolerować i nie obrażać ze względu na poglądy ideologiczne itd.. Tak samo jak nie rozumiem np. antysemityzmu tak samo nie rozumiem agresji pomiędzy wegetarianami i mięsożercami.
Kiedyś moja przyjaciółka wegetarianka (ok 10 lat stażu w wegetariańskim trybie) chodziła z chłopakiem weganem który z tego co zauważyłam cały czas jej wypominał to że ona je nabiał i jajka i wręcz próbował ją zmusić do tego aby przeszła na weganizm. Żebyście widziały jak on patrzył na nią gdy ta wcinała sobie jajecznicę. I właśnie o takie zachowania mi chodziło. Nie lubię tekstów w stylu "skoro jesz mięso nawet nie mam o czym z tobą rozmawiać" albo "jesz mięso jesteś be"

Stary 2008-05-24, 06:37   #352
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez janina1984 Pokaż wiadomość
tatty, skrajna jesteś skrajna, skoro piszesz, że psy są bardziej roślinożerne niż mięso...
może lwy też jedzą słomę? takie rzeczy, piękne wizje wegeraju to można przeczytać tylko w bajkach albo broszurkach świadków jehowy o raju na ziemi!
jesteś pierwszą osobą, która powiedziała mi, że jestem skrajna. nawet moja rodzina tak nie uważa. to, że człowiek ma swoje poglądy, i że je wygłasza, nawet jak są inne od poglądów ogółu, nie jest skrajny. co najmniej połowa tego świata byłaby skrajna, gdyby osądzać wg tej regułki ostatecznie? sądzę, że jednak nie jestem skrajna
Cytat:
Napisane przez murraya Pokaż wiadomość
Ale nie chodziło mi o to żeby nikogo szufladkować. Wręcz przeciwnie uważam się za osobę bardzo tolerancyjną. Mam sporo przyjaciół wegetarian i wegan i żyjemy ze sobą bardzo dobrze. Nikt nikogo nie przekabaca ani nie obraża ze względu na to co kto je. Mi chodziło tylko o to że każdy z nas zasługuje na to aby go tolerować i nie obrażać ze względu na poglądy ideologiczne itd.. Tak samo jak nie rozumiem np. antysemityzmu tak samo nie rozumiem agresji pomiędzy wegetarianami i mięsożercami.
Kiedyś moja przyjaciółka wegetarianka (ok 10 lat stażu w wegetariańskim trybie) chodziła z chłopakiem weganem który z tego co zauważyłam cały czas jej wypominał to że ona je nabiał i jajka i wręcz próbował ją zmusić do tego aby przeszła na weganizm. Żebyście widziały jak on patrzył na nią gdy ta wcinała sobie jajecznicę. I właśnie o takie zachowania mi chodziło. Nie lubię tekstów w stylu "skoro jesz mięso nawet nie mam o czym z tobą rozmawiać" albo "jesz mięso jesteś be"
ja też nie rozumiem tej agresji między wegetarianami, a wszystkożernymi... nawet patrząc z boku ciężko mi to zrozumieć... ale wina nie leży tylko po stronie wegetarian. wegetarianie ze względu na swoje poglądy, często mają po prostu żal do innych ludzi. i nie chcę sądzić, że tak jest u wszystkich, ale np. moja mama, gdy tylko widziała, że mam żal o to itp. od razu robiła mega aferę
zawsze, gdy się z kimś kłóciłam o wegetarianizm, starałam się w nic nie wtrącać, sama nigdy nic nie zaczynałam, ale gdy bez przerwy mnie się podpuszcza... no nie wytrzymuję

a ten chłopak twojej przyjaciółki, no cóż, albo trochę przejaskrawiasz sprawę, albo on był przewrażliwiony. bo takich rzeczy, nawet z silnych pobudek, nie powinno się robić tak szybko i ot tak po prostu. rozumiem, co musiał przeżywać, sama chcę zostać weganką, gdy lekarze mi na to w końcu pozwolą, ale trzeba też szanować drugiego człowieka i jego wybór
Stary 2008-05-24, 07:24   #353
murraya
Raczkowanie

No właśnie tatty. Wiem jak moja teściowa reagowała na wegetarianizm swojej córki. Teraz niby już zaakceptowała. Ale jak jest jakaś choroba to "jak się je to co ty to nic dziwnego". . A we wszelkich sporach wina zawsze leży po środku. Sama się czasami łapię na tym ( a jestem z natury nerwową osobą) że jak mnie ktoś już porządnie wkurzy to zaczynam się bronić. Taki odruch. Mniej więcej wyobrażam sobie to Jak to jest gdy ktoś neguje twój sposób odżywiania. Ja z moim mężem mamy cały czas nagany od rodziny. Za kolczyki, tatuaże, fryzurę (to tyczy się mojego TŻ) no i sposób ubierania. Zawsze ten sam tekst "wy już jesteście dorosłymi ludźmi, macie rodzinę macie dzieci, spoważniejcie" Teściowa zawsze mówi "i ty mu na to pozwalasz?" A co mam mu zabronić? . A niby dlaczego mam rezygnować ze swojego stylu tylko dlatego że mam już męża i dzieci??.

Udanego przejścia na weganizm. JA chyba nie przejdę "nigdy"
nawet na wegetarianizm. Od zawsze miałam niski poziom hemoglobiny, a w ciąży musiałam się wspierać tabletkami a i tak było bardzo nisko. Niby się dobrze odżywiam ale zawsze jest tak samo

Stary 2008-05-24, 10:20   #354
Konto usunięte

no właśnie... wina zawsze leży po środku
nie da się przypiąć łatki tylko dla jednej osoby, zawsze ktoś zawini:/
Stary 2008-05-24, 11:42   #355
janina1984
Rozeznanie

ale naprawdę żal mi kotów i psów wegetarian, którzy usiłują "przekonać" swoje zwierzaki do przejścia na weganizm... widziałam takie opinie w internecie, że skoro kot zjadł jakieś warzywo, czy pies zjadł ciasto ze stołu, to już znak, że coraz lepiej! że nauczy się jednej i słusznej drogi! a twoje słowa Tatty właśnie tak zabrzmiały...

Filip Barche ustawia sobie na gg opisy: "jesz mięso jesteś mordercą zwierząt", rozmawiałam z ni kilka razy i naprawdę wyrobiłam sobie o nim złe zdanie, mam wrażenie że biega po ulicach i wyzywa ludzi w futrach i wybija szyby z masarniach...

kiedyś byłam wegetarianką i potem weganką i wiem, Tatty, że ci się to uda, jak tylko będziesz chciała - to naprawdę proste! teraz najprawdopodobniej już mi się nie uda przejść na weganizm (wegetarianizm w przypadku moim raczej nie bez sensu, bo mam skazę białkową, a jajek za bardzo nie lubię) bo za bardzo polubiłam mięsko i raczej nie mam tyle czasu co kiedyś na komponowanie posiłków

ale jest światełko w tunelu - w sklepie jednym ze zdrową żywnością widziałam wędliny wegańskie sojowe - i prawdę mówiąc naprawdę wyglądem i smakiem przypominały prawdziwe wędliny (a poza tym soję lubię )

sądzę, że co najwyżej w moim przypadku mocno ograniczę mięsko, ze względów zdrowotnych, bo jak się nie je mięsa, to człowiek zaczyna automatycznie myśleć nad tym, co włożyć do ust i zaczyna się mądrzej jeść - i to największa zaleta wegetarianizmu.
Stary 2008-05-24, 12:19   #356
Konto usunięte

ja nie staram się działać wbrew naturze zwierzęciu, stosując u jego dietę wegetariańską ja rozumiem naturę, i rozumiem, że nie wszystkie zwierzęta nie mogą być po prostu wegetarianami. ja nie staram się zmienić natury.

co prawda, szukam weterynarza, który pomógł mi ustalić dietę wegetariańską dla psa, bo jakoś pusto u mnie w domu, a nie mam zamiaru dręczyć zwierzęcia, więc wolę skonsultować to z lekarzem. i to nie prawda, że psy nie mogą być wegetarianami. najdłużej żyjący pies w W. Brytanii był wegetarianinem, mam znajomych na wsi, którzy nigdy nie dali jeszcze mięsa dla Sonii (ich piesek), a ma teraz 12 lat i zdrówko jej nie dokucza.
tylko ja bym wolała mieć pewność, że nie będę robić krzywdy zwierzęciu, bo tego bym chyba nie przeżyła
Stary 2008-05-24, 13:16   #357
ewelinka25
Raczkowanie

Cześć Wam
Taki chyba mały hmm paradoks - od prawie 10 lat nie jem mięsa (jakiegokolwiek) i nie poznałam osobiście nikogo, kto by też nie jadł oczywiście wiele razy byłam atakowana przez "mięsożerców", nawracana, krytykowana, itp. ale nigdy nie tłumaczyłam nikomu czemu, co i dlaczego, bo uważam, że jeżeli ktoś będzie chciał się dowiedzieć to się dowie, ale wiecie co, chyba gorzej to już powiedzieć, że się nie pije (dopiero roku jestem całkowitym abstynentem) bo tutaj to oprócz krytyki można się narazić na komentarze typu "esperal"

Wydaje mi się, że najbardziej krytyczni (czasem wręcz chamscy) są ludzie, którym się nie chce nad niczym myśleć i są zbyt egoistycznie zapatrzeni w siebie aby dostrzec, że ich postępowanie nie jest dla nikogo wzorem i są bardzo tym urażeni.

A co do zwierząt domowych to chyba najważniejsze dla nich jest zróżnicowanie diety, żeby dostarczyć im (tak jak i nam) wszystkich potrzebnych składników i może się to udać i przy karmieniu kota bezmięsnie tak samo jak i można zafundować kotu niedobory przy diecie tylko mięsnej
ewelinka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 14:19   #358
white_orchid
Rozeznanie

Widzę, że wątek przerodził się w jedną wielka dyskusję . Szkoda trochę , bo wchodząc tu mialam trochę inne oczekiwania. Nie będę się wtrącać w to co jest wege i kto , a co i kto nie - bo kazdy wedlug mnie ma osobista opinię na ten temat. Pozdrawiam

white_orchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 14:35   #359
murraya
Raczkowanie

Ewelinka wiem co mówisz z tym nie piciem alkoholu. Od jakichś 6 lat jestem abstynentką. Z resztą zawsze mało piłam. Najgorsze jest dla mnie tłumaczenie każdemu z osobna że po prostu nie piję alkoholu. Dręczą mnie też próby nakłaniania na "jeden kieliszeczek, jedno piwko". A mi piwo i wódka po prostu śmierdzą. Wszyscy Są bardzo zdziwieni zawsze. Tak samo z kawą.. Herbatę pijam raz na jakiś czas. I zazwyczaj jak jestem u kogoś gościem. Nie wspomnę o towarzystwie osób palących które w ogóle nie przejmują się tym że mnie trują i muszę prosić albo wychodzić. Źle jest u nas z tolerancją i przeważnie ludzie patrzą tylko na siebie. Szkoda

Stary 2008-05-24, 17:14   #360
janina1984
Rozeznanie

z alkoholem to rozumiem... mało piję i ciągłe nakłanianie mnie na "jednego baniaczka" jest irytujące. komentarzy w stylu esperal nie miałam na szczęście, ale pojawiały się szepty, że pewnie musiałam kiedyś nieźle dawać w palnik że teraz nie piję!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości