storczyk (orchidea) cz.III - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-10, 11:15   #3601
icoteraz
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

nie zaszkodzi tez przemywac liści roztworem wody letniej, spirytusu i płyny do mycia naczyń poleca ludwik
- A JAKIE PROPORCJE ?
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 12:04   #3602
kasia_tomeq
Raczkowanie

Dziewczynki jak myślicie jaki to storczyk? Cambria?

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 12:50   #3603
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
Wiesz co mam dużo małych czarnych muszek, które wylatują mi z doniczek jak nimi trącę - więc raczej to chyba ziemiórki. lep robi swoje bo coraz więcej ich na nim niż w powietrzu. muszę kupić inną korę niż tą z OBI bo mam wrażenie że przez to mi korzenie padają ;/ na razie nie jest to jakaś plaga ale ze dwa ładniusie moje storaski walczą teraz o przetrwanie... nie wiem może ja je źle pielęgnuję? nie mam pojęcia ;/
antyszkodnik działa na ziemirórki nie miałam ich w storkach, ale w ziemie do której przesadziłam fiołki i tak mnie szlat trafiał bo codziennie coś latało kilka razy spryskałam powierzchnie ziemi z odstepami tygodniowymi. Kilka minut po spryskaniu przelałam ziemię prysznice i jest ok przestała latac muszyska... a co do kory jak jest drobna to zmieszaj z grubsza np. z LM i powinno byc lepiej bo zadko mozna dostac odpowiednia grubosc kory
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 12:50   #3604
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość

wiec po co zapylać

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

no ja uważam że po nic... chyba że ktoś chce mieć satysfakcję tylko z tego że zapylił storczyka
Stary 2010-11-10, 12:52   #3605
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez icoteraz Pokaż wiadomość
nie zaszkodzi tez przemywac liści roztworem wody letniej, spirytusu i płyny do mycia naczyń poleca ludwik
- A JAKIE PROPORCJE ?
proporcje na oko ja robie poł małej szklaneczki wody, ok 2 krople ludwiku, i 2-3 krpoli spirytusu
Stary 2010-11-10, 13:09   #3606
icoteraz
Raczkowanie

dzięki. dziś "zadziałam"
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 17:52   #3607
norka27
Zakorzenienie

kasia_tomek to mi wyglada na hybryde encyli i kambrii, ciekawy nie powiem Bardziej w kambrie chyba ale z encyli tez cos ma
A ja przeprowadzilam moje towarzystwo do nowego domu, wpakowane w kartony przy glebokim minusie jechaly 72km... wszystkie zyja, nic nie opadlo ale miejsca brak bo dom w remoncie, wieksza jego czesc rozwalona i zmino wiec sie gniota w 2 pokojach
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 21:18   #3608
kasia_tomeq
Raczkowanie

To Brassia
Dzięki Norka to super, że przewiozłaś tak kwiatuszki że żaden pączek nie opadł A jak je zabezpieczyłaś przed mrozem?
Mnie również czeka przeprowadzka w połowie grudnia lub później i martwię się jak przewieź storczyki żeby im nie zaszkodzić!

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-11, 10:40   #3609
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

A mnie wyrosło takie cuś. Co to może być?

Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 10:55   #3610
nieinna
Raczkowanie

Jak dla mnie Maju to jak trochę podrośnie to to będzie idealne kółeczko do puszczania baniek mydlanych, albo... pęd kwiatowy z rozdwojeniem jaźni
A tak serio to.... ja już się przestałam zastanawiać nad dziwnymi cosiami, kilka stron wcześniej wklejałam zdjęcia moich dziwnych cosi na jednym storczyku. Po prostu...czekam i obserwuję co się z nich rozwinie, Tobie chyba też nic innego nie pozostało
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 11:03   #3611
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość

wygląda jak podwójna łodyga. Czyżby za dużo nawozu??
Ciekawa jestem jak to będzie wyglądało później

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 11:27   #3612
kam0il0a
Raczkowanie

Hej
Mi to również wygląda na nowe łodygę.
Mam pytanie. Dostałam nowego storczyka. Pomijając że jest bardzo śliczny, zauważyłam przy podlewaniu na jego korzeniach biały mech. Czy to jakaś choroba? Jak mam się tego pozbyć? Na razie wytarłam ten mech, a na korzeniach które były suche obcięłam.
Pozdrawiam
kam0il0a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 12:33   #3613
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kam0il0a Pokaż wiadomość
Hej
Mi to również wygląda na nowe łodygę.
Mam pytanie. Dostałam nowego storczyka. Pomijając że jest bardzo śliczny, zauważyłam przy podlewaniu na jego korzeniach biały mech. Czy to jakaś choroba? Jak mam się tego pozbyć? Na razie wytarłam ten mech, a na korzeniach które były suche obcięłam.
Pozdrawiam
białe włoski (meszek) na korzonka to coś w stylu grzyba żyjącego i odżywiajacego storczyka zazwyczaj jest na końcówkach korzonków które są w fazie wzrostu... wycieranie tego nie było dobrym pomysłem

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
pedowate bliźniaki syjamskie Maju z niecierpliwością czekam na zdjęcie jak podrośnie
Stary 2010-11-11, 17:03   #3614
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
wygląda jak podwójna łodyga. Czyżby za dużo nawozu??
Ciekawa jestem jak to będzie wyglądało później
Nie stosuje dużo nawozu. Baaaaaardzo rozcieńczam i daję może raz w miesiącu. Poczekamy zobaczymy co z tego wyrośnie.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 17:24   #3615
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Nie stosuje dużo nawozu. Baaaaaardzo rozcieńczam i daję może raz w miesiącu. Poczekamy zobaczymy co z tego wyrośnie.
oj tak, czekamy, czekamy

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-11-11, 17:45   #3616
Ariena
Zakorzenienie

Maja to pęd kwiatowy tylko podwójny. Moje niektóre storasy takie puszczają ale jako odgałęzienia łodyg
Stary 2010-11-11, 20:38   #3617
norka27
Zakorzenienie

kasia_tomek znalazlam - to twoje cudo to hybryda encyli, tylko nie jestem pewna ktora - Brassada albo Brassidium Longlen Bill Switzer - to ostatnie troche inny kolor ma, pierwsze jest wlasnie takie zolte albo pomaranczowe. Znalazlam je na stronie www.roslin-menazeria.net w ogrodowe, galeria storczyki, prezentacja
tu masz Brassade http://www.roslin-menazeria.net/inde...1267&info=2542
a tu masz Brassidium http://www.roslin-menazeria.net/inde...1267&info=2815 ogolnie uprawa jak kazdej kambrii wiec nic trudnego Chociaz moze to byc tez jedna z encylii, ogolnie ja moja encysie lubie bardzo i polecam wszystkim milosnikom sotrkow
Polecam te stronke wszystkim co lubia sobie popatrzec na storki, opisy upraw i ciekawe porady

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-11-11 o 20:41
Stary 2010-11-11, 21:27   #3618
kasia_tomeq
Raczkowanie

Dzięki Norka to będzie brasada mivada niestety moja ma bardzo poniszczone kwiaty ale jak jej nie zamęczę, a tak uczyniłam z pierwsza cambriąi do tej pory ostatnią to może w przyszłym roku zakwitnie w całej okazałości. Roślinka ma kilka nowych przyrostów więc są szanse

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-12, 11:35   #3619
lalalilala
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
Wiesz co mam dużo małych czarnych muszek, które wylatują mi z doniczek jak nimi trącę - więc raczej to chyba ziemiórki. lep robi swoje bo coraz więcej ich na nim niż w powietrzu. muszę kupić inną korę niż tą z OBI bo mam wrażenie że przez to mi korzenie padają ;/ na razie nie jest to jakaś plaga ale ze dwa ładniusie moje storaski walczą teraz o przetrwanie... nie wiem może ja je źle pielęgnuję? nie mam pojęcia ;/
Kup sobie bardzo tani preparat z brosa na MUCHY! tam jest proszek + płyn. zmieszaj odrobinkę i posmaruj sobie brzegi osłonki i nawet plastikową górę doniczki od storczyka

na prawdę skuteczne
a i podobno ziemiórki nie maja aż tak bardzo wielkie wpływu na korzonki więc może to inna przyczyna. Może mają za wilgotno?
lalalilala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 14:18   #3620
karolca
Zakorzenienie

To ten ciemny, starałam się oddać jego naturalny kolor
Załącznik 3527478Załącznik 3527479

Storczyk szwagierki, który teraz zakwitł, w świetle dziennym jest delikatnie ciemniejszy i subtelnie pachnie. Zapach podobny do frezji ale duuużo łagodniejszy.
Załącznik 3527480

Najmniejszy ze storczyków, taka jakby miniaturka, kwitnie z małą przerwą od marca lub kwietnia. Jedna łodyga uschła, zostały jeszcze dwie
Załącznik 3527481

Rocznicowy storczyk, bałam się, że nic z niego nie będzie bo w domu trochę zmizerniał, ale widać dalej kwitnie. Całe kwitnienie jest już domowe. Przedłuża pędy, ma jeden boczny. Kolor taki trochę bez życia, ale ma w sobie urok.
Załącznik 3527482 Załącznik 3527483

Muszę zainwestowac w kwiatki w innych kolorach, bo jak widać, dominuje jeden kolor

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-11-12, 15:12   #3621
Lady Marmalade
Wtajemniczenie

dziewczyny u mojego storczyka ktory wypuszcza pedzik i juz jest calkiem duzy podczas podlewania ulamal mi sie korzonek nowy ktory wyszedl mi od dolu doniczki . czy jest to jakos grozne?
Stary 2010-11-12, 15:18   #3622
Sylwia cypr
Raczkowanie

karolca ten ciemny na dwóch pierwszych zdjeciach poprostu mnie powalił i na dodatek woskowy jest jak ja marzę o takim ciemnym bordasku eeehhhhh

kasia_tomeq ten Twoj żółty pajęczak bardzooooo fajowy jest

Maja 77 strasznie jestem ciekawa jak bedzię wyglądał ten widełkowy pędzik za jakiś czas zapowiada się bardzo interesująco

Lady Marmalade ja za bardzo bym się nie przejmowała jednym korzonkiem, w transporcie a nawet podczas normalnego obchodzenia się ze storkami niestety takie rzeczy się dzieją. Jeśli bardzo bardzo Cię to martwi to zasyp "rankę" cynamonem i sprawdz żeby nie dotyka wody np. na dnie osłonki
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 15:21   #3623
lalalilala
Raczkowanie

(mam nadzieje że autorka nie będzie miała mi za złe, ale no zdumiona jestem tym co znalazłam! )

Czy to możliwe aby storczyk stojący cały czas w wodzie mógł zakwitnąć, i przeżyć takie warunki?

źródło: http://kolorowott.blox.pl
autorka: tessat1
lalalilala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 15:32   #3624
Lady Marmalade
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
karolca ten ciemny na dwóch pierwszych zdjeciach poprostu mnie powalił i na dodatek woskowy jest jak ja marzę o takim ciemnym bordasku eeehhhhh

kasia_tomeq ten Twoj żółty pajęczak bardzooooo fajowy jest

Maja 77 strasznie jestem ciekawa jak bedzię wyglądał ten widełkowy pędzik za jakiś czas zapowiada się bardzo interesująco

Lady Marmalade ja za bardzo bym się nie przejmowała jednym korzonkiem, w transporcie a nawet podczas normalnego obchodzenia się ze storkami niestety takie rzeczy się dzieją. Jeśli bardzo bardzo Cię to martwi to zasyp "rankę" cynamonem i sprawdz żeby nie dotyka wody np. na dnie osłonki
dziekuje bardzo

martwie sie bo to moj pierworodny ktory ponad 2 lata wegetowal i tylko kapusta byla, od czasu przyniesienia ze sklepu i przekwitniecia kwiatka nie bylo. teraz szaleje bo puszcza pedzika na ktorym beda prawdopodobnie tylko 3 kwiatki, listki sa piekne i twarde a korzonkow nowych to ma hoho i ogolnie to moj pierwszy samodzielnie wyrosniety pedzik wiec nie dziwota, ze na niego chucham i dmucham . posypalam cynamonem i na razie nie wsadzam go do szkla, poczekam az przeschnie w plastiku ufff
Stary 2010-11-12, 17:23   #3625
nieinna
Raczkowanie

karolca co Ty mówisz ten przydymiony różowy kolor jest śliczny, a nie bez życia, ja mam dość zróżnicowane kolorystycznie storczyki, ale mam też np. pięć różnych biało - bordowych ciapków w różnej wielkości. Moim zdaniem każdy storczyk jest ładny, nie ma nudnych kolorów . A przy okazji, jakiej wielkości kwiatki ma ten nowy bordowy? Po wzorku na ścianie widzę że chyba niewielkie. Ja mam podobna miniaturkę, tylko moja zdecydowanie wpada bardziej w fiolet i ma trochę białego na brzegach.

lalalilala wydaje mi sie że to najprostsza droga do...uśmiercenia storczyka, storczyki to nie lilie wodne

Lady Marmalade nie ma czym się przejmować, mi się to często zdarza, jeśli dasz korzonkowi wyschnąć, ładnie się zasuszy i nic się nie będzie działo
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 17:37   #3626
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
karolca co Ty mówisz ten przydymiony różowy kolor jest śliczny, a nie bez życia, ja mam dość zróżnicowane kolorystycznie storczyki, ale mam też np. pięć różnych biało - bordowych ciapków w różnej wielkości. Moim zdaniem każdy storczyk jest ładny, nie ma nudnych kolorów . A przy okazji, jakiej wielkości kwiatki ma ten nowy bordowy? Po wzorku na ścianie widzę że chyba niewielkie. Ja mam podobna miniaturkę, tylko moja zdecydowanie wpada bardziej w fiolet i ma trochę białego na brzegach.
Nie twierdzę, że jest brzydki
Pokazuję wielkość bordaska na tle innych "normalnych".

Załącznik 3527959

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-11-12, 19:38   #3627
norka27
Zakorzenienie

A ja sie pochwale ze moja encylia na 2 nowych przyrostach bedzie za jakis czas kwitla - juz wytworzyla takie dziwne sakiewki w ktorych cos rosnie mam nadzieje ze to pedy bo to moj pierwszy raz A tak to zolty tgrysek sie otwiera i ma juz 2 nowe kwiatki, reszta bez zmian - kambrie szaleja z wypuszczaniem pedow ale do zakwitniecia dluga droga haha
Stary 2010-11-13, 08:11   #3628
Chefrenek
Przyczajenie

Słuchajcie kiedy najlepiej stabilizować pędy kwiatowe?
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 08:26   #3629
kasia_tomeq
Raczkowanie

Norka w jakim podłożu masz encyclie?

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-13, 08:40   #3630
kam0il0a
Raczkowanie

Lady Marmalade w jakim celu posypujesz pedy cynamonem? Pierwszy raz czytam o czymś takim.
kam0il0a jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości