|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
|
|
|
|
|
#3572 |
|
Raczkowanie
|
Karolca - twój bordasek jest obłędny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem chora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!! Do Obi przywieźli śliczne storczyki- ale tylko falki. Ceny nawet niewygórowane |
|
|
|
#3573 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiec u rodzinki dopiero na swieta zawitam - ale juz sie ciesze na mysl o buszowaniu po sklepach ![]() Cytat:
Choc z 2 strony tu tak dlugo jest lato i naprawde mocne slonko ze malo ktory kwiatuszek zniosl by pobyt na parapecie. Ja bardzo lubie slonko i nie usmiecha mi sie zaslanianie okien przez caly dzien. Dziewczyny wklejajcie zatem swoje ukwiecone parapety
|
||
|
|
|
#3574 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale nawet z profilu Twój kociak podobny ja mam w domu labradora który upodobał sobie wąchać kwiatuchy który ma z zasięgu nosa a ja tylko się obawiam żeby nie wylądowały na ziemi prze to wąchanie swoja drogą ciekawie to wygląd jak biszkoptowy olbrzym wącha kwiatki ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
przyczyn opadani pąków może być mnóstwo np. z bardzo przelany, za sucho, za mało światła, za niska wilgotność powietrza wokół kwiatka, za gorąco (zaczyna się okres grzewczy), za zimno - przeciąg, albo może to być tez oznaką choroby... |
||
|
|
|
#3575 |
|
Raczkowanie
|
Dwa z czterech pogryzionych poddały się. Dwa walczą o przetrwanie i chyba idzie im dobrze ![]() Pozdrawiam tu wszystkich, którzy udzieli mi dobrych rad. Serdecznie dzięki. Bez was dziewczyny to i pewnie te dwa by padły a tak jeszcze żyją |
|
|
|
#3576 |
|
Raczkowanie
|
Wpadłam z moja nowością...
W ogóle to narobiłyście mi ochoty na LM, więc TŻ sie zlitował i wybraliśmy się tam, jakież było moje rozczarowanie jak na półkach zobaczyłam same...zwyklaczki ( jak dla mnie), owszem ładne, ale nie na tyle żeby kupić sobie samej no ale na pocieszenie kupiłam sobie cztery ceramiczne osłonki w promocyjnej cenie 8,90, bardzo ładne,żałuje ze nie wzięłam więcej, mam totalny misz masz na parapetach w kwestii osłonek...W piątek udałam sie na polowanie do OBI i oto jego rezultat: sliczny woskowiec ( zdj 1-4) Następnie obiecana prezentacja mojego keikowca, nie zeby jakiś rewelacyjny był ) bo keiki malutkie jeszcze i nie wiadomo co z nich będzie), ale zadziwił mnie, bo to zdechalaczek taki, któremu znikneła ( cudownie ) wiekszość korzeni, nie obcinalam mu przekwitniętego pędu i ten wariat, jakiś czas po przesadzeniu zaczął odbijac na 6 oczkach, na początku myslalam ze to będą pędziki (dwa "cosie" od jakiegoś czasu nie rosną dalej), popatrzcie co z tego wyszly za dziwolągi... Tylko jeden jest takim sobie zwykłym keiki ten na zdj.5 i 6.
Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-11-08 o 20:28 |
|
|
|
#3577 |
|
Przyczajenie
|
Chcecie tu jeszcze nowych zastorczykowanych
Moja kolekcja to 20 storczyków, do wczoraj, bo już dzisiaj popędziłam do LM w bielsku żeby zobaczyć te niebieskie cudeńka no i nie mogłam wyjść z pustymi rękami . A to kilka moich okazów, które aktualnie kwitną u innych dziewięciu rosną pędy. Ten ostatni to mój dzisiejszy grzech. |
|
|
|
#3578 |
|
Raczkowanie
|
Żółty woskowiec piękny wczoraj właśnie się zastanawiałam między żółtym woskowcem (chyba jedynym), a perlickiem
Ciapek uroczy Często bywasz w bielskim LM? Może będziemy się wymieniać inf na temat wyprzedaży storczyków jeśli też się tym interesujesz. Wczoraj żadnych nie były przecenionych ,a częściej takie właśnie kupuję bo można trafić na zdrowe okazy.
|
#3579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3580 |
|
Raczkowanie
|
Martalz, witaj wsród nas! Ładne storki masz, mam takiego jak Twój trzeci i tego buraczkowego, ostatniego. Ciapek cudny, takiego jeszcze nie mam
A w ogóle to jakoś pominęłam mojego rocznicowego falka - hybrydkę, którą kupiłam sobie na rocznicę ślubu od męża
Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-11-08 o 21:44 |
|
|
|
#3581 |
|
Przyczajenie
|
kasia_tomeq czy często bywam? Przerzuciłam się na robienie zakupów w auchan żeby częściej zaglądać do LM
. Na te przecenione zaglądam zawsze, tylko że zwykle trafiam na białe więc kupuję ile mogę a jak odżyją to rozdaję. Na większe okazje, za 4,99 udało mi się trafić w Tesco na moim osiedlu albo w centrum ogdrodniczym, które też mam pod nosem. Kilka dni temu właśnie w tym ogrodniczym kupiłam żółto-różową miniaturkę z dwoma zdrowiutkimi keiki. Kwiaty już mu opadły ale dwa bonusy to nie byle co![]()
|
|
|
|
#3582 |
|
Raczkowanie
|
Niestety ja do LM mam nie po drodze ostatnio bywałam tam częściej ze względu na remont i jak coś upatrzyłam to ok 2 tyg później wybierałam się sprawdzić czy już przecenili i tak udało mi się kupić piękne buraczkowe dendrobium i falka podobnego jak Twój z różowym środkiem kilka postów wcześniej jest jego zdjęcie!
Jeśli będziesz miała informację o większej przecenie to daj znać ![]() Fajny pomysł z auchan_em
|
#3583 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny zwracam się do Was po pomoc po raz kolejny. Kupiłam ostatnio storczyka bidulka w obi i dzisiaj zauważyłam na kwiatkach białe małe robaki, a na podłożu pajęczynę. Jak mam usunąć te robale z kwiatów?
Pozdrawiam |
|
|
|
#3584 |
|
Przyczajenie
|
Agnes7 , ja miałam podobnie i wytępiłam TO płynem przeciw przędziorkom
![]() Mnie natomiast zastanawia, czy w warunkach domowych jest możliwość zapylenia kwiatów. Wiadomo Wam coś o tym? Dla mnie to dziwne, ale moje storki sprawiają wrażenie tylko kwiatów żeńskich- pręcik i brak pylnika :/ |
|
|
|
#3585 |
|
Raczkowanie
|
Kahim jaka nazwa tego płynu.
Pozdrawiam |
|
|
|
#3586 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3587 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Norka pisała gdzieś wcześniej (ale nie moge teraz znależć tego postu), że jest super APROPO- Dziewczyny - gdzie można go kupić w Warszawie? W LM i Obi nie ma.... Pomóżcie, bo tez potrzebuję .. niestety.. Edytowane przez icoteraz Czas edycji: 2010-11-09 o 15:21 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3588 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3589 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
a na trzeciej fotce cambria ona też z tym samym problemem pączki brązowieją i usychają , co ja z nimi źle robię ale nie żeby wszystkie moje storki nie kwitły dwa zaraz będą kwitły na jednym pączki już grube a kolejny wypuścił nowy pęd kwiatowy - po roku bezczynności |
||
|
|
|
#3590 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3591 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIE MA NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU Z ZAPYLENIEM STORCZYKÓW W DOMU!!!!!!!!!!!! I NIE MA TU RÓŻNICY CZY TO HYBRYDA CZY BOTANIK!!!! gorzej jest potem z wysiewem nasion- to już wyższa szkoła jazdy niestety |
|
|
|
|
#3592 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do falka wygladabardzo bobrze czyli paczki sie nie rozwijają np. z powodu przeciagu, albo z powodu gorąca - zbyt niskiej wilgotności powietrza bo nic innego mi do głowy nie wpada ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- a co to za robale?? bo jest wiele innych środków niedo pryskania... |
||
|
|
|
#3593 |
|
Raczkowanie
|
Wygląda to na wełnowce, małe szare z takimi jakby czułkami i wogóle jakieś mało ruchliwe. Znalazłam je na kwiatach i parę sztuk na liściach, na podłożu była pajęczyna.
|
|
|
|
#3594 |
|
Raczkowanie
|
wełnowców cięzko się pozbyć, mi się udało raz bez środków chemicznych
wyjełam całą rosline z doniczki i dokładnie oczyściłam z kory, a rośline myłam długo, pod mocnym i wązkim strumieniem prysznica, każdy zakamarek roślinki wypłukałam i wiecej ich nie widziałam, a mineło duuużżżo czasu a jeśli tą korę bedziesz chciała jeszcze używać (ryzykowne), to wygotować, wyprażyć na patelni, przelac alkoholem
|
|
|
|
#3595 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3596 |
|
Raczkowanie
|
u mnie niestety zadomowiły się ziemiórki ;/ i chyba parę storków popodjadały bo padają w zatrważającym tempie i muszę wymyśleć sposób na ich odratowanie... na razie kupiłam żólte płytki Bros i trochę się ich poprzyklejało...
|
|
|
|
#3597 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do pałeczek ja nie dodaje do podłoża tylko rozpuszczam w wodzi i w tym namaczam roślinkę. Resztki nie rozpuszczonej wlewam do doniczki... mam nadzieje, że przynajmniej troche pomogłam i pozbędziesz sie nieproszonych gości ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Breda poszperaj w doniczkach czy to napewno ziemiórki... bo one raczej nie podjadają może trochę soku z korzeni wypijaja, ale dorosłe storczykach żadko niszcza... moze to wciornastki lub przedziorki - one potrafia zaszkodzic i to bardzo niestety |
|
|
|
|
#3598 |
|
Przyczajenie
|
Diana33,
dalabyś jakiś link czy namiary na wiecej informacji ad. zapylania storków? Ja myślę, że to może być ciekawe doświadczenie ![]() I jeszcze jedno, gdzie storczyki mają pylniki?
|
|
|
|
#3599 |
|
Zakorzenienie
|
Hej...
Ja po poradę... Dzisiaj mi się zachciało przenosić storczyki z paratetu na parapet... I całe szczęście, bo ocieplają nam blok i w salonie ciemno jak w jaskini... Jak przyniosłam stamtąd storczyka do jasno oświetlonej kuchni, to wypatrzyłam na nim coś... Oczywiście jako odpowiedzialny człowiek w swoim wieku... uciekłam i zawołałam TŻa... Kazałam mu się przyjrzeć... Wypatrzył na nim coś białego, teraz patrzyłam na neta, to chyba wyglądało jak wełnowce... Tyle, że ja się nie przyjrzałam, bo mam owadową fobię... Siedziały sobie na górze, w miejscach po opadłych kwiatach, a na dole wypatrzył jakieś otwarte kokony... Od razu kazałam utylizować... Doniczkę, parapet i okno zdezynfekowałam spirytusem...Storczyk był z Biedronki, miałam go już z miesiąc, ale on był najmłodszy w kolekcji... Najprawdopodobniej przytaszczyłam już zakażonego, a potem się toto wylęgło... I teraz moje pytanie... Na innych storkach nie wypatrzyłam tego paskudztwa... Jest szansa, że się nie zaraziły, ponieważ ten z Biedronki był niewielki, zwarty i nie miał żadnych liści wystających poza obręb doniczki... W jego pobliżu stały tylko fiołki afrykańskie, czyli kwiatki niższe niż sama doniczka storczykowa. Czy powinnam coś zastosowac profilaktycznie na pozostałe kwiaty, tak fiołki jak i resztę storczyków? Dodam, że wszystkie storczyki sztuk 6 wypuściły nowe pędy kwiatowe, łącznie 11 pędów, jest już nawet jeden kwiatek. Nie chciałabym im zrobić krzywdy jakąś chemią, a równocześnie nie chciałbym, żeby je zniszczyły te paskudne owady...
|
#3600 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz co mam dużo małych czarnych muszek, które wylatują mi z doniczek jak nimi trącę - więc raczej to chyba ziemiórki. lep robi swoje bo coraz więcej ich na nim niż w powietrzu. muszę kupić inną korę niż tą z OBI bo mam wrażenie że przez to mi korzenie padają ;/ na razie nie jest to jakaś plaga ale ze dwa ładniusie moje storaski walczą teraz o przetrwanie... nie wiem może ja je źle pielęgnuję? nie mam pojęcia ;/
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

? i przy okazji zaglądniesz do LM
te dni trwają do 11.11
wiec u rodzinki dopiero na swieta zawitam - ale juz sie ciesze na mysl o buszowaniu po sklepach 

,a częściej takie właśnie kupuję bo można trafić na zdrowe okazy.
. Na te przecenione zaglądam zawsze, tylko że zwykle trafiam na białe więc kupuję ile mogę a jak odżyją to rozdaję. Na większe okazje, za 4,99 udało mi się trafić w Tesco na moim osiedlu albo w centrum ogdrodniczym, które też mam pod nosem. Kilka dni temu właśnie w tym ogrodniczym kupiłam żółto-różową miniaturkę z dwoma zdrowiutkimi keiki. Kwiaty już mu opadły ale dwa bonusy to nie byle co