![]() |
#3601 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część II
czy zdrowe koty powinny mieć co roku robione badania krwi? byłam dzisiaj u weta na szczepieniu i dowiedziałam się, że nie ma takiej potrzeby, wystarczy raz na 2-3 lata i to może w przypadku starszych kotów. więc jak to jest???
#3602 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3603 | ||||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wiecie, nie mogę wyjść z podziwu, jak koty potrafią zmieniać tonację... Najbardziej jest to zauważalne właśnie przed jedzeniem ![]() Mój perski nie robi cyrku ![]() ![]() Na marginesie: jeden z moich psów jak jest głodny to tarabani miską po panelach dopóki ktoś nie zwróci na niego uwagi ![]() ---------- Dopisano o 06:26 ---------- Poprzedni post napisano o 06:14 ---------- Cytat:
Jak zalogowałam się na Wizażu, RC był bardzo popularny... Niemalże wszyscy go zachwalali... Kupiłam kiedyś moim kotom i ... nie tknęły ![]() Spróbuj z Sanabelle firmy Bosch. http://www.zwierzakowo.pl/sklep/karm...dla-kotow.html Kupiłam moim kotom kiedyś trochę na wagę. Pers nie wymiotuje, a Chamowi smakuje. U mnie dostępna jest w sklepach zoologicznych. ---------- Dopisano o 06:35 ---------- Poprzedni post napisano o 06:26 ---------- Cytat:
![]() Zawsze mnie zastanawiało, czy zwierzęta reagują/ bądź nie na inne języki... Niemieccy znajomi mieszkający w PL mają psa, do którego mówią po niemiecku... Jak wołałam tego psa, on nie przychodził. Później właśnie zaczęłam się zastanawiać, czy aby on nie rozumie tylko po niemiecku... ![]()
![]() |
#3604 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3605 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba lepiej w tym roku wychwycić pogarszające się parametry, na przykład, nerkowe i zastosować wspomaganie lub (jeżeli to konieczne) leczenie, niż za kilkanaście miesięcy lecieć do weta z ledwo żywym kotem z ostrą niewydolnością nerek. Prawda?
![]() |
#3607 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale skoro nie ma potrzeby robić tak często i stan ich zdrowia nie skłania ku temu to chyba jednak bedę robic co 2-3 lata, jak radzi wetka ![]()
![]() |
#3609 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Zakorzenienie
|
rozumiem i tak robilam do tej pory, dlaczego więc weterynarze twierdzą inaczej (pytalam też o to swojego znajomego weta)?
#3611 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Też mnie to ciekawi, dlaczego nie zachęcają do częstego robienia badań? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3613 |
Raczkowanie
|
No to ja kontynuuje moja historie
![]() ZiwiPeak Hm... Nie chwali sie dnia przed zachodem slonca- Bianka sie obrazila na ZiwiPeak Cieszylam sie jak dziecko, gdy zobaczylam jak mala z mieszanki Royala i Ziwi wyjadala Ziwi. Niestety okazalo sie,ze samo Ziwi jeszcze nie przekonalo mojego kociaka. Bez Royala nie ruszy Dodatkowo mamy problem z mokrym jedzeniem, którego moje kocie nawet nie próbuje. Nie wiem za bradzo jak dzialac-zabrac suche i zostawic mokre az zje? SMIPY RAZEM A teraz troszke o tym jakie szczescie spotkalo naszego okruszka a przede wszystkim nas Przelamalismy sie-drzwi od sypialni sa otawrte dla Bianki. Oczywiscie mamy cale pokryzione palce u nóg i pdrapane lydki, ale...mruczenie o 5 rano do ucha i ocieranie sie glówka o mój policzek rekompensuje wszystko Spimy razem i jestesmy przeszczesliwi. BIANKA SAMA W DOMU Mam powazny problem w zwiazku z zostawieniem Bianki samej w domu. Aktualnie Bianka chodzi za nami krok w krok, z pokoju do pokoju. Krzyczy niesamowicie kiedy przenosimy sie z salonu do sypialni nie biorac jej ze soba. Normalnie na nas krzyczy! Przykladowa sytuacja: jestem z Bianka w salonie, ja gotuje(salon z kuchnia) kotek spi. W momecie kiedy ide do toalety Bianka zaczyna krzyczec, zrywa sie na równe nogi i przychodzi do lazienki... Nie wiem czy to jest normalne,czy po prostu rozpiescilismy kociaka... Mam równiez dylemat,poniewaz aktualnie mialam przerwe w pracy, w zwiazku z tym jestem caly czas w domu, Bianka ma mnie caly czas na oku. Ale wkrótce wracam do pracy i mala bedzie zmuszona zostac sama. Jak powinnam sie zabrac do przygotowania kociaka,do tego, ze bedzie zostawal sam w domu. Bede wdzieczna za rady... Pozdrawiamy wszystkich serdecznie
#3614 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Mieszaj jej dalej Royala z Ziwi - najpierw 75%RC-25%Ziwi, później 50-50%, może stopniowo się przyzwyczai ? Ja z mokrym jedzeniem mam też problem - je tylko RC - i nic nie ruszy innego (chyba, że to Whiskas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ma jakieś zabawki ulubione, którymi może się zająć pod Twoją nieobecność? Kot przez większość czasu śpi i z czasem przyzwyczai się do Twojej nieobecności. Jejku jaka ona jest śliczna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A to moja ślicznotka jak była mała i obecnie: Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-10 o 11:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3615 | ||
Zakorzenienie
|
Ooo mamo, jaki macie śliczności
![]() Cytat:
Przede wszystkim musisz być nieugięta ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3616 | ||
KOTerator
|
dziękuję
![]() o słodka naiwności ! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na drugiego kota za bardzo warunków nie mam ... To znaczy miejsca może i by wystarczyło dla dwóch kotków, jedzenia poszłoby trochę więcej tylko, wszystko by było dobrze, dopóki by było dobrze - gdyby nowy domownik był "chorowity" (a moja Sonia niestety wymaga wycieczki do weta czasami nawet 5 razy w miesiącu - jak nie przepuklina to wrzód eozynofilowy, zaparcia, albo wymioty, albo dziwny strupek na grzbiecie ![]() Może kiedyś... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3617 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No ale fakt ze koszty rosna, teraz lecimy na 3 dni do Polski i hotel dla dwoch kotow to juz nie jest mala kwota, sporo wiecej tez wydajemy na zwirek, czasami musimy wymienic go juz po 5 dniach w obu kuwetach, jak Cycek byl sam to wymienialismy co 7 dni. Podziwiam osoby tutaj ktore maja po 4-5 kotow. Chwilowo nie moge sobie tego wyobrazic. Maz czasami to ma dosc naszych dwoch urwisow, akurat sie chlopaki zaprzyjaznili co oznacza ze bawia sie razem, a kocie zabawy to zapasy i gonitwy, codziennie teraz trzeba odkurzac, sprzatac, poprawiac dywaniki itp, ksiazki i zeszyty na moim biurku sa systematycznie zrzucane, 4 koty ganiajace sie to maz chyba by sie wyprowadzil ![]()
![]() |
#3618 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rybiorku, ja mam jak zwykle do Ciebie serie pytan ![]() Po pierwsze chcialam zapytac jakie badania robilas Skuterowi i jakie to byly koszta? Bianka juz czternasty tydzien i nadal nie zaszczepiona, az strach sie bac... Przy najblizszej wizycie u weterynarza, równiez zastanawiam sie nad wykonaniem jakis badan... Caly czas drze przed kocim katarem ![]() Kolejne pytanie dotyczy hotelu dla zwierzat. Czy pierwszy raz zostawiasz kotki w hotelu? Czy moze Cycek zostawal juz gdzies podczas Waszej nieobecnosci? I oczywiscie interesuje mnie cena ![]() Sama jestem na etapie poszukiwania dobrego hotelu, w którym mogla bym zostawic ewentualnie moja kicie ![]() Co do drugiego kotka,myslimy nad tym intensywnie ![]() Choc przyznam szczerze,ze oczywiscie mamy watpliwosci dotyczace kosztow utrzymania oraz przede wszystkim kosztów weta...
![]() |
#3619 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
flev test - 31 euro fiv test - 36 euro po tescie (to zajmuje ok 10 min, daja krew na cos co przypomina w wygladzie test ciazowy) zostal zaszczepiony szczepionki uzyte: - tricat trio (przeciw feline panleucopaenia / infectious enteritis, feline herpesvirus and feline calicivirus (dwie ostatnie moga wywolac koci katar) - leucogen (przeciw Feline Leukaemia Virus (FeLV) oczywiscie szczepienie do byla osobna pozycja, nie wiem czy nasza klinika jest droga czy nie bo nie sprawdzalam pod tym katem, ja sprawdzalam opinie ludzi, opinie potwierdzily sie rowniez w praktyce bo zawsze jak tam jestesmy jest mnostwo osob z roznymi zwierzetami, klinika ma rowniez swoj wlasny system kredytowy i jak ktos nie moze zaplacic calego rachunku rozbijaja mu to na raty (bez odsetek), jak rachunki sa duze to pytaja czy jest ubezpieczenie a jak nie ma to pytaja czy bedzie zaplata cala czy czesc, mnie to na razie nie dotyczylo bo jak przyszlo do placenia za Cycka to zrezygnowalam z zakupu plaszcza przez 2 miesiace i poprostu zaplacilam wszystko, ale napewno fajnie ze cos takiego jest. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Za drugim razem nie patrzylam na cene, chcialam dobre miejsce (bo nie mam nikogo kto przyjdzie na chwile w ciagu dnia do kota), no i znalazlam, nie najtansze (18 euro na dobe za jednego kota), ale opinie byly super, zadzwonilam i porozmawialam z wlascicielem i rozmowa tez mi sie spodobala, nawet nie pojechalismy sprawdzic miejsca wczesniej, widzialam fotki i mi wystarczylo. Na miejscu okazalo sie ze wlasciciel jest tak mily jak przez telefon, jego koty sa urocze (wszystkie szczuple, kot od wlascicelki poprzedniego hotelu byl bardzo gruby, to takie skojarzenia ktore mi sie nasuwaly), jak drukowal nam potwierdzenie to jedna kotka wskoczyla na blat i ocierala sie o mnie, wyszlam cala w czarnym futrze, w kazdym razie tutaj zostalo zapisane dokladnie jak chce zeby Cycek byl karmiony, dostalam kartke z tym co sie stanie gdyby Cycek sie rozchorowal (blisko mieszka vetka z wlasnym vanem gdzie ma podreczny szpital dla zwierzat, w poprzednim hotelu musiala zostawic dane mojego veta). Cycek byl tam 6 dni i owszem jak go odebralismy to w aucie troche poskarzyl sie ze go zostawilismy ale byl soba, w domu jak go wpuscilismy to zachowywal sie jakby go nigdy nie opuszczal, do tego nie byl przejedzony. Zadnej roznicy. Wazne bylo tez jak nas przywital, poprzednio nawet sie nie ruszyl, tutaj zauwazyl nas juz przez szybe i zamiauczal, ma taki zwyczaj ze jak wracamy z pracy to siedzi na oknie i jak nas zauwazy to miauczy na przywitanie, to byl pierwszy dobry znak. Potem jak poszlismy do jego wybiegu to kot byl normalny, ozywiony i nieprzejedzony dlatego od razu zarezerwowalam 3 dni we wrzesniu, zapytalam czy w razie czego wezmie 2 koty bo akurat maz sie juz wtedy zgodzil na drugiego i to byla kwestia czasu zanim drugi kot z nami zamieszka. No a po powrocie do domu zachowanie Cycka potwierdzilo ze tym razem znalazlam dobre miejsce. Cytat:
Cytat:
Koszty oczywiscie sa, jesli chodzi o veta to to juz ruletka, moze byc wszystko ok lub nie. Jak wszystko ok to vet bedzie tylko rocznie (szczepienie), 2-4 razy w roku trzeba podjechac kupic ten preparat przeciw robakom ale to sie daje na grzbiet samemu wiec placi sie tylko za preparat, nie trzeba zabierac zwierzaka ze soba. Jak jest problem ze zdrowiem to generalnie jest tak jak z czlowiekiem, tego nie da sie przewidziec....
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3620 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ![]() W okresie letnim daję kotu tyle mokrego, żeby zjadł na raz, a jak nie to chowam do lodówki. Jeżeli kot nie chce jeść mokrego- nie zmuszaj go. Jak napisała któraś Wizażanka: lepiej wyjdziesz na tym i Ty, i kot. Po prostu kupuj kotu suchą karmę odpowiednio mięsną. A jak wygląda u Ciebie sprawa ze sparzonym filetem, wątróbką itp ?
![]() |
#3621 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3622 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Aha, i co do wysokiej ceny: 7kg Orijena kosztuje około 160zł. Nie jest to mało, ale za to jest to bardzo wydajna karma - dawkowanie dla dorosłych kotów to, o ile dobrze pamiętam, tylko 7 dkg dziennie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3623 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Zadomowienie
|
Jestem przerażona. Mojej trzymiesięcznej kotce zaczęły wypadać ząbki! Przedwczoraj wypadły jej 2 te dolne malutkie, a dzisiaj jeden z góry. To jest normalne czy mam zacząć się martwić?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3626 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3627 |
KOTerator
|
Witajcie
![]() Mam kolejny dylemat z Sonią. ![]() Na początku września (piątek) kotka zwymiotowała po jedzeniu. Myślałam, że za szybko jadła, nie pogryzła, nie martwiłam się. W sobotę nad ranem, jak codziennie od jakiegoś roku, załatwiła się. Po jedzeniu zwymiotowała kilka razy, później nawet taką żółcią. Pojechałyśmy od razu do weta. Dostała zastrzyki, kazał przyjechać w niedziele wieczorem na kolejne i zrobić w sobotę głodówkę. Po tym kotka załatwiła się dopiero w środę. Myślałam, że to normalne - troszeczkę ją wymęczyło, głodówka, później mało jadła a dużo piła, cały weekend przespała - ale po środzie załatwiła się po trzech dniach, później na następny dzień i później po dwóch dniach, czyli dziś - do tej pory było to codziennie. Nie zmieniałam jej karmy, co drugi dzień dostaje bezo-pet, pije dużo wody, bawi się, jest wesoła, od tych zastrzyków już nie wymiotuje. Możliwe, że tak po prostu zmieniła się "częstotliwość" jej odwiedzić w kuwetce? Przepraszam, że tak chaotycznie opisałam to i proszę, powiedzcie, że przesadzam z tym ciągłym monitorowaniem kuwety ![]() Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-13 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3628 |
Raczkowanie
|
Ja bym się troszkę zaniepokoiła. Co prawda nie monitoruję tak skrupulatnie wypróżnień moich kotów
![]() ![]() U kotów zdarza się, że jelita przytkają się np. kłakami albo kamieniami kałowymi. Odkłaczasz kotkę regularnie? Może jak przez jeszcze parę dni nic się nie zmieni, to przejdź się z nią do weta. |
![]() ![]() |
![]() |
#3629 |
Raczkowanie
|
Myślę, że powinnaś iść do weta i powiedzieć o swoich obserwacjach. Moje koty wypróżniają się codziennie i to niejednokrotnie. Wydaje mi się, że jak kot załatwia się co 2-3 dni to nie oznacza niczego dobrego. Ale też nie zamartwiaj się na wyrost. I nie męcz się siedząc w domu i zastanawiając się co to może być. Idź do weterynarza i rozwiej wątpliwości. Będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3630 | ||
KOTerator
|
Cytat:
Odkłaczam ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
![]() Dzwoniłam do weta, powiedział, żeby obserwować jeszcze parę dni. Wczoraj i dziś miałam co sprzątać w kuwetce ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:28.