Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-09, 15:31   #3601
ona1010
Raczkowanie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
ona ja psikam marimerem, albo zakrapiam sola fizjologiczna. MOja tez ucieka glowa jak widzi gruszke a jak sie drze
jeszcze jest sterimar [?]

kliwia dziekuje : cmok: to wlasnie o sterimar mi chodzilo, bo marimer to woda morska i nam juz nie pomaga, Filipek az charczy przy oddychaniu

a niech to... wlasnie znalazlam w necie ze ten sterimar to tez woda morska... chyba kupie fride i z tym urzadzeniem sprobuje

Edytowane przez ona1010
Czas edycji: 2011-01-09 o 15:35
ona1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 15:34   #3602
kliwia
Zakorzenienie

sterimar to tez woda morska tylko jakas wzbogaocna czyms
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 15:36   #3603
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość
De nie mam zdjecia pogladowego ale uwierz mi ze wygladalo to strasznie. typowa skazowa tarka.. krosta na kroscie. jak bede miec zdjecie to ci na PW przesle
ona juz jadla prawie chleb i wode tylko, nic to nie dalo.
Z checia bym obejrzala. Moja tesciowa powiedziala, ze moj maz tak samo wygladal jako niemowlak, tylko oni nawet nie wiedzieli ze to moze byc alergia i tylko kremem smarowali. Maz wyrosl z tego po 4 miesiacach.Oby u nas tez tak bylo.
Skora malego od dwoch dni ma znow lepsza faze. Moze to skora owcza go uczulala, na ktorej czasami lezal?

Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość
czesc.
u mnie totalny brak czasu. mała ma jakaś alergie chyba na jedzenie dostalismy mleko Nutramigen czy cos takiego uzywa któras?
brzuszek ja boli i wogole masakra.
A tez ma wysypke? Jak wyglada?

Co do piersi- moje nie powiekszyly sie wogole. Za to sa nadal jedrne i bez rozstepow. Na szczescie w ciazy nie pojawil sie zaden ozstep pomimo ze przytylam prawie 20 kg.
Wczoraj po przyjezdzie do tesciow nakarmilam malego i zostal z tesciami a my poszlismy do sauny. I tam dostalam moj kolejny prezent, godzinny masaz ayurveda 4 godzinki spedzilismy w saunie, poplywalam sobie w basienie i sie wypocilam. Nareszcie powrot do tego co lubie Potem dostalam kolejne prezenty i mielismy baby shower (kolejne jutro w pracy tzeta). Padlam o pierwszej w nocy do lozka.

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
mnie mleko leci cały czas nie ważne czy karmię czy nie a to już prawie 11 tygodni po porodzie - kurde kiedy to się unormuje?! dziewczynom które mają mało mleka polecam kilka rzeczy po których miałam dosłownie powódź mleka - okropne w nocy budziłam sie z mokrymi MAJTKAMI tak mnie zalało. materac sechł 3 dni - teraz piję tylko około 1,5 litra wody dziennie i czasem herbatę. a więc mlekopędne jak dla mnie były:
- inka rano - ja piłam kubek z 2 łyżeczek zalany wodą (mleka nie mogę)
- herbatka laktacyjna z rossmana - w torebkach ja piłam 2 naraz w kubku - nawet smaczna tylko trochę zalatuje mydlinami
- kozieradka - piłam kiedyś żeby mi cycki urosły (no to mam z A do D) - zalać 2 łyżeczki tego proszku szklanką wody i zagotowa. ostrzegam - obrzydliwe i potem człowiek poci się śmierdząc jak koza
- sok z czarnej porzeczki z biedronki - mniam! i można pic przy małym skazowcu
- karmi - ale to już wiecie
U mnie niestety nic nie pomoglo. A kozieradka jest faktycznie obrzydliwa

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 15:37   #3604
kliwia
Zakorzenienie

victoria mi polozna powiedziala by nie nosic caly czas wkladek laktacyjnych bo sie grzyb jakis moze w nich rozwijac niby - nastraszyla mnie ze cieplo, mokro i mleko
Ja zakladam wkladke tylko podczas karmienia bo mi kapie z tej piersi wolnej od ssaka - w ciagu dnia nie leci w staniku mi mleko.
Stary 2011-01-09, 15:40   #3605
De28
Wtajemniczenie

Dziewczyny dziekuje za zyczenia

Artystka- ja sciagam ok 20-25 min. Ale siedze z laktatorem dluzej, bo chce troche cycki pobudzic.
A ja dzisiaj dostalam pierwsza po porodzie miesiaczke

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2011-01-09 o 15:41
Stary 2011-01-09, 15:42   #3606
kliwia
Zakorzenienie

De nie za szybko na miesiaczke?
Stary 2011-01-09, 15:43   #3607
De28
Wtajemniczenie

Gin mi mowil, ze u kazdej kobiety moze byc inaczej. Jedne maja miesiaczki kilka tygodni po porodzie a inne nie maja do czasu jak zakoncza karmienie. Ale ja pechowiec, to sie spodziewalam

Daniel

Christian

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 16:03   #3608
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziekuje za zyczenia

Artystka- ja sciagam ok 20-25 min. Ale siedze z laktatorem dluzej, bo chce troche cycki pobudzic.
A ja dzisiaj dostalam pierwsza po porodzie miesiaczke
Co? To pewnie po tej saunie i masazach

Ja nadal nie mam, a nie karmie juz ponad miesiac.

Oliwie karmilam 1,5 roku i pierwsza @ dostalam 2 m-ce po odstawieniu, czyli 1rok i 8 m-cy po porodzie
Zaszlam zaraz w druga ciaze. Karmilam 4 m-ce i po odstawieniu jakis miesiac pozniej dostalam @.

A wiec teraz sie spodziewam, ze lada dzien musze dostac, bo mija miesiac odkad ofdstawilam Pascala. Szkoda....
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 16:05   #3609
kretencja
Zakorzenienie

De, wspaniałe prezenty Masaż
A ta miesiączka to rzeczywiście bardzo szybko, przy karmieniu piersią aż dziwne..

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 16:08   #3610
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona1010 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, napiszcie mi jak nazywa sie ten środek do czyszczenia noska, bo zapomnialam, a wiem ze kilka z Was uzywa. Malenstwo ma maly katarek i nic nie pomoga w wyczyszczeniu noska, jak widzi gruszke czy husteczke to zaczyna plakac...
ONA ja kupuje u nas roztwor soli kuchennej (Kochsalzlösung), taki w ampulkach. Otwieram ampulke i przelewam do zakraplacza, Starcza na dlugo.

Zakrapiam po kropelce do kazdej dziurki, bo Pascal czesto tam ma cos zapchane.
Dzieki tym kropelkom wszystko sie zmiekcza i on zaraz kicha i to samo mu wylatuje, a jak nie kichnie, to zwijam papier w maly rulonik i mu czszcze, zawsze cos wyciagne
Robie mu tak codziennie, nieraz nawet pare razy dziennie.
Tak kazali mi robic w szpitalu i robie tak caly czas.

A Marimer mialam w sprayu i to byl koszmar. To tak strasznie mocno pryszcze, ze maly byl w szoku.
Ja jednak wole kropelki.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 16:54   #3611
Artystka23
Dragonfly

ja w ogole slyszalam ze ta woda morska w sprayach moze uszkodzic sluch u takich malych dzieciaczkow-na szkole rodzenia babeczka mowila

De,masaze,sauna,basen...jak fajnie...chodzilam w ciazy na basen, ale na razie to jakos tak nie idzie sie wybrac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 16:59   #3612
Beata_Batumi
Zadomowienie

Hejka!!!
Ja do noska uzywam EUPHORBIUM, kosztuje ok 27 zł, w spreyu, u mnie kropelki sie nie sprawdziły...

De- może to nie okres tylko jeszcze krwawienie po porodzie? Ja miałam ze tyg przerwy i tez tak myslalam, ale gin powiedział że nie. Okres dostałam teraz, po 2 mies po porodzie a przestaład definitywnie "karmić' w wiegilię, leci ze mnie masakrycznie żywa krem już od czwartku, nigdy tak nie mialam!Podpaski maxi i co 2 godz musze wymieniać.

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 17:44   #3613
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość

I pytanko do mamus na mm, ile wasze dzieci zjadaja, badz zjadały jak miały 2 tyg? my troche na cysiu i troche na mm bo moim sie nie najada
moja jak miałą 2 tygodnie to położna po każdemu karmieniu kazała 30 ml mm jej dawać, mała zjadała albo nie (jeśli jej starczyło to, co w piersiach). Dziś konczy tygodnie i robimy jej więcej, 50-60 ml, ale zwykle wszystkiego nie wypija, bo wpierw zawsze cyca dostaje.

Cytat:
Napisane przez VictoriaK Pokaż wiadomość
Czy to jest normalne ze 2 tyg dziecko je 50 min, zasypia przy cycu na 5min, a potem gmera 1,5h ( nie zawsze ale bywa), nie spi, oczy jak 5zl, nie placze tylko obserwuje?
moja Asia (dziś konczy 3 tygodnie) miewa tak, nie mówiac o tym, że czasem dłuzej niż godzinę potrafi jeść (ale też w trakcie robi sobie przerwy i muszę ją łąskotać w policzek, by ją zmobilizować do ssania). W ogóle to wydaję mi się, że moja mała najchętniej jadła by często ale po troszku, najbardziej jej odpowiadało, jak przedwczoraj spedziłamz nią pół dnia w łóżku praktycznie non stopz cycem na wierzchu. Także jadła kiedyc hciałą, robiła sobie drzemkę, budziła się i znó jadła. I po takim czymś nawet niewiele wypiła mm, chyba 10 ml, czyli bym praktycznie musiała nic nie robić tylko leżeć z nią w łóżku. Masakra totalna. Jak ja czytam, że np jakieś dziecko 20 minut je z piersi a potem najedzone, to zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez margaryt Pokaż wiadomość
Meldujemy się na odchowalni
Mam nadzieję że doświadczone już Mamusie rozwieją wciąż nowo rodzące się wątpliwości.
Martwie sie o swoja laktacje. Nie wiem czy Mała sie najada. Dostawialam pojedynczo do piersi, potrafila tak ssac ok godz. Pozniej drzemka na 10 min. Moze powinnam robic krótsze dostawiania i w jednym karmieniu dostawiac do obu piersi? Dzis rano laktatorem odciagnelam zaledwie 10 ml
na laktator nie patrz, ja mam dużo mleka a laktatorem obecnie sciągam 40 ml, a na początku sciągalam kilka kropel (dosłownie!!). Jeśli mała przybiera na wadze to nie masz się co martwić. Jak pisałam wyzej, dla mojej godzinka przy piersi to pikuś. Pilnuj tylko, by rzeczywiscie jadła, bo moja je, je i nagle robi sobie dłuższą przerwę i wtedy ją mobilizuję łaskotaniem w policzek lub podbródek.

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 17:53   #3614
KarolinaB
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
ja sobie wlasnie pije herbatke na laktacje z rumiankiem,anyzem i kozieradka
Artystka - jaka to herbatka? Bo ja dostaję tylko te z kopremm, mały ma się po nich dobrze, ale mnie juz wkurzają te bąki, których produkuję niczym maszyna! Mogłabym balonem latać i nie potrzebowałabym podgrzewacza powietrza ;P
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 18:03   #3615
mallinka
Zadomowienie

Dziewczyny ale jak Wasze brodawki wytrzymują tak długie karmienie? moje się strasznie zmasakrowały przez jeden dzień częstszego przystawiania i teraz mam uraz i boję się Młodego przystawić odciągam i podaję z butli i dokarmiam MM
cały czas mam ranki, a smaruję je i wietrzę boję się że nie dam rady karmić cycem

w ogóle znowu mam gorszy nastrój-codziennie beczę-kiedy to się skończy?

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 18:12   #3616
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Napisane przez KarolinaB Pokaż wiadomość
Artystka - jaka to herbatka? Bo ja dostaję tylko te z kopremm, mały ma się po nich dobrze, ale mnie juz wkurzają te bąki, których produkuję niczym maszyna! Mogłabym balonem latać i nie potrzebowałabym podgrzewacza powietrza ;P

a sama sobie zrobilam,kupilam w sklepie z ziolkami na rynku anyz,kozieradke,zmielilam ziarenka-w domu dosypalam cztery saszetki herbaty rumiankowej i wymieszalam..I sobie zaparzam(ta kozieradka zalana wrzatkiem na zczescie szybko opada na dno,bleee)

mallinka,pierwsze dwa tygodnie to brodawki popekane,poranione,szczeg olnie na lewej piersi..jak nauczylam sie mala przystawiac i pocwiczylam z nia na palcu-przeszloi teraz jest dobrze,nawet jak ja czesciej przystawiam..Nikt nie mowil ze bedzie latwo,szczegolnie poczatki bywaja trudne
Stary 2011-01-09, 18:14   #3617
kliwia
Zakorzenienie

moja mala jak nakarmiona to jej marimer nie rusza

mallinka brodawy sie przyzwyczaily juz nie bola, a strupy sie wygoily.

Moja mala ma dzis 3 tygodnie zlecialo szybko.
Stary 2011-01-09, 18:19   #3618
ranka
Kici kici miau miau

nam polecano wode morska Disnemar

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 18:27   #3619
mallinka
Zadomowienie

To chyba muszę odważnie podejść do sprawy, zacisnąć zęby i znowu spróbować ale moje ostatnie karmienie to 20 minut płaczu z bólu aż TZet kazał mi przerwać
Aliszcze napisz mi proszę dokładnie co położna mówiła o tym dokarmianiu po piersi? bo mój też się nie najada i to chyba dobry pomysł żeby podać butlę po wszystkim, tylko ile mu robić MM i jak długo najpierw karmić z piersi, i podawać jedną czy dwie?

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 19:56   #3620
Artystka23
Dragonfly

ja wylam za kazdym razem jak mialam mala do lewej piersi przystawic,tz uciekal bo klelam jak szewc i mialam ochote na kims sie wyzycoj kiepsko bylo,a potem tz kupil mi poduszke do karmienia i wtedy bylo rzeczywiscie lepiejpoduszeczka w uzyciu do dzisiaj
Stary 2011-01-09, 21:01   #3621
KarolinaB
Raczkowanie

o to prawda! Poducha sie bardzo przydała! Mi pomogła zapobiegać zastojom, ponieważ często karmiłam spod pachy. Teraz znów uczę się karmienia większego bąbla na niej, bo mi spadał jakoś z niej. Ale to fajna sprawa.

Kurde próbowałam ściągnąć dzisiaj mleko, bo będe musiała wyjść i wcześniej sie udawało bez problemu nawet i po 150 ml a dzisiaj ściągnęłam.... 20
Pokarmu mam na pewno wystarczająco, młody sie najada, nawet ostatnio zachwalałam medele mini electric... i co?... i

Edytowane przez KarolinaB
Czas edycji: 2011-01-09 o 21:09
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 21:17   #3622
kliwia
Zakorzenienie

[B]malinka[B] rob sobie rogala ze zwinietego koca czy czegos w miare miekkiego. tak aby dziecko na tym polozone bokiem, bylo bezposrednio przed brodawka. No i musi chwycic glebko, jesli sam ma problem to chwyc mocno otoczke - albo nastrosz najpierw sutka i sama wcisnij by to jak otworzy dzioba. Jesli masz strupy - to odciagaj lakaktorem i dokarmiaj mm.
MM tylko wg wskazan na opakowaniu - maluch wypije tyle ile bedzie potrzebowal. nie wciagnie calosci raczej.
Stary 2011-01-09, 21:20   #3623
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Hejka!!!
Ja do noska uzywam EUPHORBIUM, kosztuje ok 27 zł, w spreyu, u mnie kropelki sie nie sprawdziły...

De- może to nie okres tylko jeszcze krwawienie po porodzie? Ja miałam ze tyg przerwy i tez tak myslalam, ale gin powiedział że nie. Okres dostałam teraz, po 2 mies po porodzie a przestaład definitywnie "karmić' w wiegilię, leci ze mnie masakrycznie żywa krem już od czwartku, nigdy tak nie mialam!Podpaski maxi i co 2 godz musze wymieniać.
hmm ale az tak obfite?Musze tamponow uzywac a w piatek zaczelo sie plamieniem. U mnie zawsze na dien przed okresem tak to wygladalo. Juz na basen poszlam z tamponem, bo sie balam ze sie wczesniej rozkreci.

Daniel

Christian
Stary 2011-01-09, 21:28   #3624
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

a ja sie w koncu przeprowadzilam!

M25, ja tez omijam lustra- na szczescie teraz jeszcze nie mamy ich w domu bo dopiero mamy kupic wiec problem znika, gorzej jak jestem w sklepie jakims.
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 21:32   #3625
Artystka23
Dragonfly

Weronisia,mam pytanie praktyczne:jak wyglada karmienie piersia gdy dziecko ma zabki???Gryzie?zawsze mnie to zastanawialobo ja sie boje potworka z zebami
Stary 2011-01-10, 05:46   #3626
De28
Wtajemniczenie

Tez jestem ciekawa

A ja sie troche martwie, bo chudne za szybko. Zebym tylko na tej diecie mleka nie stracila. Jeszcze 1,5 tygodnia temu wazylam 66 kg a dzis juz 63. Przytylam w ciazy prawie 20 kg i jeszcze 3 kg i bede miala swoja dawna wage To chyba te spacerki i dieta bezmleczna i bezslodyczowa swoje robia. Za kazdym razem jak mamy gosci, a w tym tygodniu mielismy gosci 4 razy, patrzalam jak inni sie opychaja moimi ciastami i nawet okrucha nie sprobowalam. Bo jajka, mleko, migdaly ehh..Wszyscy sie ze mnie smieja, bo z kazdego kawalka sobie zamrozilam, na kiedys tam

Daniel

Christian
Stary 2011-01-10, 07:40   #3627
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
Weronisia,mam pytanie praktyczne:jak wyglada karmienie piersia gdy dziecko ma zabki???Gryzie?zawsze mnie to zastanawialobo ja sie boje potworka z zebami
ja co prawda nie Weronisia ale Kinga mnie ugryzła chyba ze 2-3 razy na samym początku jak pierwszy ząbek wyszedł i wtedy od razu jej zabierałam cyca. Szybko załapała, ze nie wolno gryźć Mam nadzieję, że Iza też mnie bardzo nie pogryzie

A ja znowu zostałam sama - tż był z nami od piątku w domu ale teraz znowu pojechał w delegację - ciekawe czy mała da mi bardzo popalić - zauważyłam, ze jak tż jest w domu to mała śpi jak suseł a jak zostajemy same to dokazuje i rozrabia

Jutro szczepienie - ale mam pietra
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 08:00   #3628
rptrbj1978
Rozeznanie

u mnie szczepionka tez jutro.
przypominam o nk jesli ktos ma ochote to do mnie na priv.!!!!!!!!!!
juz jest kilka chenych dziewczyn.

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 08:29   #3629
anankee
Rozeznanie

Artystka, zainspirował mnie twój post, w którym pisałaś że twoja herbatka na laktację mogła wywoływać wzdęcia u córeczki.
I wiesz co, u mnie jest identycznie!!!
Nie piję tej herbatki od środy i od środy nie ma wieczornych wrzasków, a Emilka odłożona do łóżeczka zasypia sama! I w nocy p karmieniu też od razu idzie w kimę
Już nawet nie daję jej Boboticu, tylko przy zmianie pieluszki dalej przyciągam jej nóżki do brzuszka i wyciskam bączki. Jest o niebo lepiej !!!

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 08:42   #3630
79 Marta
Wtajemniczenie

Kobiety, czy wszystkie już ( te, ktore w ogóle zamierzałyście) miałyście już chrzty dzieci? My jeszcze nie i chyba będzie dopiero po Wielkanocy. Mała będzie juz gigantyczna, ale cóż... W zimę średnio mi sie uśmiecha, rodzina ( ta najbliższa) rozsiana trochę, więc u nas to spore rozegranie logistyczne. Czekamy chyba na wiosnę

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości