Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-04, 22:56   #3601
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Czemu? Temu, że wcześniej nie wiedziałaś, to żadna filozofia. Ale teraz już wiesz i możesz komuś uratować dobre widzenie taką informacją.
Stary 2008-11-05, 08:30   #3602
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ineso - Fakt, tragedia.

Azzis - jednodniówkom można więcej wybaczyć, są bardziej elastyczne. Nie znam nikogo kto ma te z linku.
Dziękuję Ci za odpowiedź.

Rozumiem, że materiał hilafilcon B oznacza, że są to soczewki tylko hydrożelowe?
I mają bardzo małą przepuszczalność tlenu: tylko 22.

azzis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 14:35   #3603
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azzis Pokaż wiadomość
AHA
A to widziałam te soczewki Dailies, ale one mają średnicę 13,8, a ja potrzebowałabym 14,2 (tak jak mam teraz), natomiast te drugie mają 14,0 i krzywizna 8,7, a ja szukam 8.6.
Więc chyba nie są dla mnie...

A co sądzisz o tych których link wkleiłam? Nie jest napisane czy są silikonowe czy hydrożelowe (jest napisane z jakiego materiału wykonane - znawcy pewnie wiedzą ).
Martwi mnie jedynie ten stopień uwodnienia, bo jednak nie chciałabym aby mi bardzo oko wysychało.
Im mniejszy stopień uwodnienia tym mniej oko wysycha, soczewki jednodniowe zwykle mają wysokie uwodnienie, ale mam koleżankę która w ogóle nie może nosić soczewek innych niż jednodniowe, bo w każdych innych jej oczy wysychają (dawniej nosiła, ale po przebytym urazie rogówki przez pewien czas nie mogła w ogóle nosić szkieł, a potem się okazało że może tylko te). Nosi te: http://www.blueeyes.sote.pl/go/_info...eee1f5b320c4ab
Jednak dla mnie lepsze są te: http://www.blueeyes.sote.pl/p/pl/1/s...ies+30szt.html - noszę je np nad wodę latem. Ciba ma też nowość: http://www.blueeyes.sote.pl/p/pl/83/...us+30+szt.html , ale ich jeszcze nie próbowałam.
Co do parametrów to skąd wiesz jakie masz mieć skoro nie dobierał Ci ich okulista? To że w innych soczewkach miałaś 8,6 i 14,2 to wcale nie znaczy że w tych też tak będzie. Za każdym razem gdy zmieniasz firmę czy rodzaj soczewek powinnaś je dobrać pod kontrolą okulisty, była już o tym mowa.

Dziewczyny ginekolog mi powiedział że w celu przepisania mi pigułek anty powinnam iść do okulisty spytać czy nie ma przeciwwskazań. Do jakiego mam iść okulisty, takiego specjalnego od soczewek czy do przychodni? Malla mogę iść tam na Kazimierz? I co mi powinni zbadać, poziom łez tym pomarańczowym kartonikiem? Coś jeszcze? U okulisty byłam całkiem niedawno.. Co Wam badali przed przepisaniem pigułek? fiolka może Ty będziesz wiedziała?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 16:29   #3604
pani-jesień
Zakorzenienie

A jednak zdecydowałam się na soczewki, stwierdziłam, że trzeba kuć żelazo póki gorące i wczoraj poszłam do okulisty W LynxOptique. Oczywiście najpierw się zapytałam, czy dobierają tylko J&J () i dowiedziałam się, że generalnie J&J, ewentualnie Ciba Vision. Ponieważ popsioczyłam trochę na J&J, dostałam AirOptixy Okulistka najpierw myślała o jedniodniowych, ale się nie zgodziłam, potem zaproponowała Night&Day, motywując wysoką przepuszczalnością tlenu (175 bodajże), ale powiedziałam, że to nie na moją kieszeń (mało z krzesła nie spadłam, jak podała cenę ) i stanęło na AirOptix (przepuszczalność tlenu - 138, tak mi powiedziała). Dodam, że nie miałam mierzonych "parametrów" oka, żadnej krzywizny ani nic Te moje soczewki mają BC 8,6. Średnica nie jest mi znana, muszę zapytać na kontroli 26 listopada

Dodam jeszcze, że po komputerowym badaniu wzroku lekko się zszokowałam i podłamałam, bo okazało się, że w prawym oku mam cylinder Czy to astygmatyzm? Do tej pory nie miałam astygmatyzmu, a przynajmniej nic o nim nie wiedziałam, naprawdę byłam zaskoczona

Wadę w prawym oku mam -4,5 dioptrii i -0,5 cylinder, a w lewym: -2 dioptrie (czyli mnie niż sądziłam).

Recepta na okulary wygląda tak:
oko prawe - sfera: -4,25; cylinder: -0,5; oś: 152
oko lewe - sfera: -1,75

Jeśli chodzi o kontakty, postanowiłyśmy, że zniwelujemy cylinder (nie chciałam soczewki torycznej, wiem, że są drogie ) większą mocą sferyczną i wygląda to tak:
oko prawe: -4,75
oko lewe: -1,75

Czyli widać, że w przypadku lewego oka mam identyczną moc szkła okularowego i soczewki, a w przypadku oka prawego w sumie też. Czytałam w tym wątku, że soczewki zwykle mają mniejszą moc niż okulary i jestm trochę zaniepokojona Chyba będę musiała spytać o to na kontroli Poza tym, czy to nie szkodzi, że soczewkę mam -4,75 przy wadzie -4,5? Ten cylinder -0,5 to faktycznie tak jak sfera -0,5? Coś mi tu nie gra

Aha, okulistka powiedziała, że mam suche oczy (wręcz pofałdowane - tak powiedziała ) i kazała stosować 3-4 razy dziennie krople AQuify. Jak to się wymawia, któraś wie? Bo nie chcę się zbłaźnić przy zakupie I czy to są zwykłe "sztuczne łzy" czy może krople, które uzależniają oko? Tyle informacji w tym wątku znalazłam, że już zaczęło mi się mieszać wszystko i zgłupiałam totalnie
Stary 2008-11-05, 16:35   #3605
azzis
Zakorzenienie

pani-jesień gdzie znajduje się ten LynxOptique? Ile płaciłaś za wizytę? I czy w cenie miałaś taki "zestaw startowy"? Czy musiałaś osobno płacić za soczewki i płyn?

Ja też mam AirOptix i średnica ich wynosi 14.2.

Stary 2008-11-05, 16:40   #3606
Ineso
Matka Smoka

Lalaith ja myślę, że do soczewkowego raczej, bo przecież sam fakt, że ma się wadę wzroku w niczym pigułkom nie przeszkadza (mnie w tej sprawie nigdy gin do okulisty nie wysłał). A tak w ogóle to już przesada z tym, że każą Ci to konsultowac, jakiś nadgorliwy ten gin. Przecież logiczne jest, że jak przy stosowaniu będziesz widziała różnicę w odczuciu soczewki, jakiś dyskomfort to z czegoś zrezygnujesz.

pani-jesien Aquify to krople Ciby. lepsze, tańsze i bez konserwantów kupisz w aptece.

Obiecane recenzje:

Eyeye All in one płyn
bardzo fajny!!! dla mnie delikatniejszy od Solo Care. Myślałam, że pewnie na początku zanim oko się przyzwyczai coś mnie podrażni - a ja od pierwszego użycia w ogóle go nie czuję. Plusem wielkim jest także to, że ma chyba gęściejszą konsystencję, taką żelowatą - przez co nie mam problemu z nalaniem kropelki, podczas gdy Solo mi ,,sikał" nawet przy próbach nalania odrobinki. Także nie chcę zapeszac, ale chyba starszy mi na dłużej niż Solo. Pudełeczko: jeszcze się przyzwyczajam bo to moje pierwsze takie małe (lubiłam wielgachne Solo), ale chyba bedzie ok.

Eyeye hydraclair krople przypominam, że nie jestem ekspertką w dziedzinie kropelek, bo na codzień nie odczuwam suchości (tylko w sytuacjach ekstremalnych). Ale porównujac do Hylocomod to nic specjalnego. Dla odmiany krople są rzadkie, ich stosowanie przypomina mi uzycie zwykłej soli fizjologicznej - taki sam efekt. Więc minimsy będą tylko do noszenia przy sobie na sytuacje awaryjne. Na pewno nie skuszę się na dużą buteleczkę. Tym bardziej, że zachęcała cena. Ja za Hylocomod płaciłam 30 zł, dopiero niedawno w poście Lalaith wyczytałam, że przepłacam

Air Optix Aqua soczewki Bardzo dobrze mi się nosi i porównujac do Iwear chyba faktycznie są ciut cieńsze i bardziej elastyczne - ale tak w granicach normy, nie zwijają się.

Podsumowaując - zakupy netowe ok tylko po krople do apteki muszę skoczyc (może Hylocare dla odmiany).

Edytowane przez Ineso
Czas edycji: 2008-11-05 o 16:45
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 16:50   #3607
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Aha, okulistka powiedziała, że mam suche oczy (wręcz pofałdowane - tak powiedziała ) i kazała stosować 3-4 razy dziennie krople AQuify. Jak to się wymawia, któraś wie? Bo nie chcę się zbłaźnić przy zakupie I czy to są zwykłe "sztuczne łzy" czy może krople, które uzależniają oko? Tyle informacji w tym wątku znalazłam, że już zaczęło mi się mieszać wszystko i zgłupiałam totalnie
http://www.allegro.pl/item466046831_...uczne_lzy.html

Aquify, znalazłam taką aukcję.

Ineso czy te soczewki AirOptix to soczewki twarde czy miękkie? Bo spotkałam taki podział soczewek...

Edytowane przez azzis
Czas edycji: 2008-11-05 o 17:02

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 17:04   #3608
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
pani-jesień gdzie znajduje się ten LynxOptique? Ile płaciłaś za wizytę? I czy w cenie miałaś taki "zestaw startowy"? Czy musiałaś osobno płacić za soczewki i płyn?
LynxOptique znajduje się w Koronie Za wizytę zapłaciłam 59 zł - badanie + pierwsza para soczewek Płyn musiałam sama zakupić - okulistka poleciła mi SoloCare Aqua, ale ja kupiłam Opti Free, bo taniej

Cytat:
Ja też mam AirOptix i średnica ich wynosi 14.2.
To moje pewnie też mają 14,2, bo mam dość duże gały A te soczewki wystają mi dość mocno poza tęczówkę - jakieś 2-3 mm Zastanawiam się, czy to normalne? Jak to u Was wygląda? Mnie to trochę denerwuje - mam teraz dwie obwódki: ciemnozieloną i jasnobłękitną

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
pani-jesien Aquify to krople Ciby. lepsze, tańsze i bez konserwantów kupisz w aptece.
Tak też myślałam, dzięki
Stary 2008-11-05, 17:11   #3609
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
LynxOptique znajduje się w Koronie Za wizytę zapłaciłam 59 zł - badanie + pierwsza para soczewek Płyn musiałam sama zakupić - okulistka poleciła mi SoloCare Aqua, ale ja kupiłam Opti Free, bo taniej
To ja buliłam 50zł (+soczewki+mały płyn 60ml SoloCare +po mies. wizyta kontrolna).
Na Grunwaldzie w tym saloniku koło Ronda.

To moje pewnie też mają 14,2, bo mam dość duże gały A te soczewki wystają mi dość mocno poza tęczówkę - jakieś 2-3 mm Zastanawiam się, czy to normalne? Jak to u Was wygląda? Mnie to trochę denerwuje - mam teraz dwie obwódki: ciemnozieloną i jasnobłękitną
U mnie też ona troszkę wystaje za tęczówkę. Tak gdzieś 1 -1,5 mm.

Stary 2008-11-05, 17:17   #3610
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
To ja buliłam 50zł (+soczewki+mały płyn 60ml SoloCare +po mies. wizyta kontrolna).
Na Grunwaldzie w tym saloniku koło Ronda.
Zastanawiałam się, czy tam nie pójść
A kiedy tam byłaś? (Edit: znalazłam. Wczoraj, tak jak ja ) I czy porządnie Cię zbadali?

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-11-05 o 17:19
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 17:22   #3611
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawiałam się, czy tam nie pójść
A kiedy tam byłaś? (Edit: znalazłam. Wczoraj, tak jak ja ) I czy porządnie Cię zbadali?
Byłam wczoraj
Babka trochę zakręcona, ale dobrze mi zbadała wzrok - tak sądzę .
Najpierw komputerowo. Potem kazała czytać literki. Potem zakładała różne szkliełka i dobierała moc.
Potem oglądała dno oka i górną powiekę od wewnątrz.
Potem kazała założyć soczewki (oczywiście powiedziała co i jak) i potem badała znowu ruchomość soczewek. Kazała znowu czytać literki, potem kazała zdjąć i znowu założyć soczewki.

Edytowane przez azzis
Czas edycji: 2008-11-05 o 17:26

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 17:31   #3612
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam wczoraj
Babka trochę zakręcona, ale dobrze mi zbadała wzrok - tak sądzę .
Najpierw komputerowo. Potem kazała czytać literki. Potem zakładała różne szkliełka i dobierała moc.
Potem oglądała dno oka i górną powiekę od wewnątrz.
Potem kazała założyć soczewki (oczywiście powiedziała co i jak) i potem badała znowu ruchomość soczewek. Kazała znowu czytać literki, potem kazała zdjąć i znowu założyć soczewki.
Ja nie musiałam przynajmniej uczyć się ściągania i zakładania soczewek, bo robiłam to parę lat temu i okazało się, że pamiętam Ale nie cierpię tych czynności, zwłaszcza ściąganie mnie stresuje, brrr...
Ja jestem ciekawa, jak wygląda to badanie, na podstawie którego dobiera się odpowiedni promień krzywizny soczewek Czy jakiś okulista to w ogóle robi, czy dobierają kontakty na chybił trafił? Bo ja już miałam i 8,8, i 8,4, a teraz mam 8,6
Stary 2008-11-05, 18:18   #3613
Malla
Nie depcze krokusów

azzis - najłatwiej sprawdzić czy soczewki są hydrożelowe po cenie (tańsze) i przepuszczalności tlenu (niższa). Nazwą nie ma co się sugerować, bo końcówka "-icon" wcale nie musi oznaczać, że to silikon. Soczewki twarde to kosmos, dobiera sie je po szczegółowych pomiarach oka, indywidualnie. W tym wątku od kilku lat jego trwania można policzyć na palcach jednej ręki osoby je noszące. Mało zapłaciłaś za wizytę i byla profesjonalna, tak trzymać!

lalaith - jak dla mnie te Dailies Ciby są fatalne, po paru godzinach mam mgłę i krople nie pomagają.

pani-jesień - mierzenie oka to element badania komputerowego, więc nie wiesz, że lekarz to robi. Optixy mają jedną krzywiznę i średnicę, N&D mają 2 krzywizny i 1 średnicę. Masz za mały astygmatyzm, żeby mieć soczewki toryczne. Mogłaś mieć go wcześniej, tylko lekarz to olewał. Czym się różni podana przez Ciebie "wada" od recepty na okulary i soczewki? Recepta jest niższa o 0,25D, nie powinno się tak robić, bo dla oka jest to taka sama sytuacja, gdybyś miała małą wade i niczym jej nie korygowała - sprzyja to pogłębianiu. Moc soczewek zmniejsza się od ok.-3D, dlatego Ci nie odjęto, nie masz się czym przejmować. AQUify czyta się "akłifaj", ale ja zazwyczaj mówię "proszę krople Ciba Vision" Takie krople nie uzależniają oczy. Na nawilżenie oka wpływa wit. A, więc możesz zacząć akcję o kryptonimie marchewka Soczewki muszą wystawać poza tęczówkę, bo muszą pokrywać rąbek rogówki. Mnie się podoba ten efekt obwódki, ale zabarwienie wyblaknie nieco z czasem. Może i miałaś kontakty dobierane na chybił-trafił, nie da się tego teraz powiedzieć, ale równie dobrze może to oznaczać, że Ci pasują i takie, i takie. Dlatego samymi parametrami nie ma co się sugerować.

Ineso - dzięki za recenzje! No to nie kupuję kropelek...
Stary 2008-11-05, 18:35   #3614
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
pani-jesień - mierzenie oka to element badania komputerowego, więc nie wiesz, że lekarz to robi.
Mogłabym myśleć nawet 100 lat i na to bym nie wpadła Dzięki

Cytat:
Masz za mały astygmatyzm, żeby mieć soczewki toryczne. Mogłaś mieć go wcześniej, tylko lekarz to olewał.
Raczej nie, widziałam zawsze wyniki komputerowego badania wzroku i nie przypominam sobie, by wynikało z nich, że mam astygmatyzm - dopiero teraz

Cytat:
Czym się różni podana przez Ciebie "wada" od recepty na okulary i soczewki? Recepta jest niższa o 0,25D, nie powinno się tak robić, bo dla oka jest to taka sama sytuacja, gdybyś miała małą wade i niczym jej nie korygowała - sprzyja to pogłębianiu.
Hmmm... Od lat miałam -4,5 dioptrii, a szkło w okularach -4 i nic mi się nie pogłębiło w związku z tym... Tylko teraz ten cylinder doszedł.

Cytat:
Moc soczewek zmniejsza się od ok.-3D, dlatego Ci nie odjęto, nie masz się czym przejmować.
Moc soczewek w stosunku do okularów, a nie do wady wzroku, tak? Rany, jaka ja dzisiaj niekumata jestem, coś strasznego

Cytat:
AQUify czyta się "akłifaj", ale ja zazwyczaj mówię "proszę krople Ciba Vision"
"Akłifaj", fajnie Chyba skorzystam jednak z Twojego sposobu proszenia o te krople, jeśli się na nie zdecyduję, w co wątpię

Cytat:
Soczewki muszą wystawać poza tęczówkę, bo muszą pokrywać rąbek rogówki.
Wiem, że muszą, ale zastanawiam się, czy moje nie wystają za bardzo - wiem, panikara jestem
Stary 2008-11-05, 18:49   #3615
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Od lat miałam -4,5 dioptrii, a szkło w okularach -4 i nic mi się nie pogłębiło w związku z tym... Tylko teraz ten cylinder doszedł.
(uwielbiam tę emotkę)

a tak serio, to nie każdemu się wada psuje, gdy niedokorygowuje
polecam lekturę o zbyt słabych okularach:
http://www.optometria.info.pl/bielaw...ytslabeokulary
http://www.optometria.info.pl/bielaw..._wlasciweszkla
i przeciwwskazaniach soczewkowych:
http://www.optometria.info.pl/bielaw...wki_zaiprzeciw
http://www.optometria.info.pl/bielaw...ity_kontaktowe
i o komputerze:
http://www.optometria.info.pl/bielaw...ontra_komputer

Przepraszam, że z jednej strony, ale jest po prostu konkretna.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-11-05 o 18:56
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 19:31   #3616
Ineso
Matka Smoka

Ojej a ja tak odwlekam zakup okularów...leń ze mnie straszny...

Fakty i mity o soczewkach to super artykuł - powinien byc gdzieś doklejony na forum, żeby trafiały na niego wszystkie nowe wizażanki

Dzięki Malla.
Stary 2008-11-05, 21:55   #3617
znika
Raczkowanie

czytam już ten wątek od ładnych kilku godzin, ale przebić się przez cały chyba nie zdołam dlatego mam do Was kilka pytań... mam astygmatyzm, noszę okulary od hmmm 10-11lat, chcę teraz przerzucić się na soczewki(co chyba nikogo tu nie dziwi ). byłam już u okulisty-niestety trafiłam sobie na jakąś dziwną babkę, byłam przekonana że zapisuję się do tej samej u której byłam ostatnio, ale okazało się że ona już w tym gabinecie nie przyjmuje :/ okulistka zakropliła mi oczy, zbadała na tych swoich 100 przyrządach i zapowiedziała, że nie będzie mi teraz sprawdzać wzroku bo z zakroplonymi oczami to bez sensu?? pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, no ale ok, umówiłam się z nią za tydzień na dobieranie szkieł i soczewek...i tu zaczyna się moja poważna wątpliwość, jak już wspomniałam mam astygmatyzm, na obecnych okularach
-2,25, cyl +0,75
-2,25, cyl +0,25
nie pamiętam teraz ile stopnii. z tego co już zdążyłam przeczytać to soczewki dobiera się z cylindrem ujemnym-jak to się przelicza?? bo zastanawiam się czy może udałoby się nosić zwykłe soczewki zamiast torycznych, jeżeli te cylindry w przeliczeniu"na minus" są małe...
znika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 22:18   #3618
Malla
Nie depcze krokusów

znika - badanie wzroku po porażeniu akomodacji jak najbardziej ma sens, u dzieci to podstawa dobrego badania. Może nie chciała męczyć Ci oczu jeszcze soczewkami, to dość traumatyczne przeżycia na początku O przeliczaniu cylindrów -/+ pisałam tutaj, to bardzo proste, do tego dochodzi jeszcze zmiana osi o 90 st.
Stary 2008-11-06, 00:01   #3619
fiolka85
Wtajemniczenie

lalaith chyba temu ginekologowi chodziło właśnie o zbadanie jakości i ilości łez, ale faktycznie jakiś troche przewrażliwiony, chociaż z drugiej strony dobrze, że zwrócił ci na to uwagę, bo często hormony wpływają na stan filmu łzowego.
Z drugiej strony jednak hormony na każdego działają innaczej i newet jeżeli okulista stwierdzi, że masz mało łez to jeszcze nie jest przesądzone, że tabletki anty pogorszą ten stan ( tak mi się wydaje)
A ocene filmu łzowego powinien przeprowadzić każdy okulista ,bo przecież syndrom suchego oka dotyka wielu ludzi którzy nie noszą soczewek i oni leczą się u normalnych okulistów a nie tylko u tych którzy specjalizują się w soczewkach.

znika wielkość cylindra w zapisie ujemnym się nie zmienia ale na tym oku gdzie masz cyl 0,25 na pewno będziesz mieć zwykłą soczewkę ( bo nie produkują soczewek z tak małym cylindrem) a na drugim oku to właściwie zależy od tego jak się dogadasz z okulistą i jak Ci się będzie widziało bez tego cylindra.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-06, 16:36   #3620
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
lalaith chyba temu ginekologowi chodziło właśnie o zbadanie jakości i ilości łez, ale faktycznie jakiś troche przewrażliwiony, chociaż z drugiej strony dobrze, że zwrócił ci na to uwagę, bo często hormony wpływają na stan filmu łzowego.
Z drugiej strony jednak hormony na każdego działają innaczej i newet jeżeli okulista stwierdzi, że masz mało łez to jeszcze nie jest przesądzone, że tabletki anty pogorszą ten stan ( tak mi się wydaje)
A ocene filmu łzowego powinien przeprowadzić każdy okulista ,bo przecież syndrom suchego oka dotyka wielu ludzi którzy nie noszą soczewek i oni leczą się u normalnych okulistów a nie tylko u tych którzy specjalizują się w soczewkach.
Cytat:
Lalaith ja myślę, że do soczewkowego raczej, bo przecież sam fakt, że ma się wadę wzroku w niczym pigułkom nie przeszkadza (mnie w tej sprawie nigdy gin do okulisty nie wysłał). A tak w ogóle to już przesada z tym, że każą Ci to konsultowac, jakiś nadgorliwy ten gin. Przecież logiczne jest, że jak przy stosowaniu będziesz widziała różnicę w odczuciu soczewki, jakiś dyskomfort to z czegoś zrezygnujesz.
Dziewczyny, to nie gin przewrażliwiony tylko ja, sama w rozmowie poruszyłam ten temat. Tak na marginesie to moja gin jest najwspanialszą osobą na świecie!
A moje przewrażliwie wynika z tego, że już raz w życiu miałam suche oko i na jakiś czas musiałam zrezygnować z noszenia soczewek co było dla mnie straszne. Ale doskonale wiem czemu tak się stało, było to efektem zmiany soczewek z trzymiesięcznych, w których nie miałam żadnych problemów, na miesięczne, długo się męczyłam zanim nie postanowiłam wrócić do starych soczewek. Problem suchego oka zniknął wtedy całkowicie.

A jak coś mi zacznie fikać z filmem łzowym od hormonów to jeśli odstawię pigułki to wszystko wróci do normy, czy to będzie trwała zmiana? Jak myślicie?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-06, 18:04   #3621
Malla
Nie depcze krokusów

Myślę, że jeśli zależy od aktualnego stanu hormonów, to wróci do poprzedniego poziomu, ale źródła nie jestem w stanie zacytować...
Stary 2008-11-06, 18:07   #3622
laza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubuku86 Pokaż wiadomość
nie miałam nigdy i jakoś bałabym się je włożyć do oka sobie....
a ile ich jest za 20 zł w opakowaniu, bo jeśli jedna sztuka to chyba nie warto ryzykować-w pakiecie po 6 szt. renomowanej firmy możesz kupić

ale to tylko moje zdanie..
są 2 w opakowaniu ja mam na jedno oko inne - i na drugą inne więc bym je musiała na 2 miesiące mieć.. ;/
– wszystko może Cię uszczęśliwić.
laza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-06, 18:14   #3623
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Myślę, że jeśli zależy od aktualnego stanu hormonów, to wróci do poprzedniego poziomu, ale źródła nie jestem w stanie zacytować...
Też tak myślę. Skoro wiesz, że było to spowodowane soczewkami to tym bardziej się nie bój. No i masz krople.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-07, 07:36   #3624
Aisza25
Przyczajenie

Witam z rana

I znowu mam kilka pytań dot. soczewek.
Wczoraj zakładając soczewkę nie udało mi się jej założyć od razu i soczewka spadła mi na rękę z oka, gdy spojrzałam na soczewkę okazało się, że jest na niej coś jakby kropla białej zawiesiny. Soczewka napewno była czysta, prosto z pojemniczka (RENU ten z żółtym motywem) więc musiało ją tak pobrudzić moje oko, dziwne bo zawsze czyszcze mechanicznie po zdjęciu, i wymieniam płyn, o czym to może świaczyć?

Dzisiaj zakładając soczewki, udało mi się, bez problemu założyć prawą, natomiast z lewą męczyłam się 5 minut i się poddałam. Soczewka była 5 krotnie na oku, ale nie chciała znaleźć się na właściwym miejscu, nie pomagało zamykanie powiek i masowanie palcem. Czy może być tego jakaś przyczyna, czy poprostu pospiech?. Jestem dzisiaj pierwszy raz od 2 miesięcy pracuje w okularach.
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 08:03   #3625
azzis
Zakorzenienie

Ja dzisiaj postanowiłam założyć pierwszy raz soczewki do pracy.
Prawą soczewkę założyłam bez problemu, lewą co prawda też, ale coś mnie strasznie kłuło w oku, na szczęście masowanie pomogło.

Jakoś tak dziwnie się czuję, jakby mnie głowa bolała, muliło mnie

Stary 2008-11-07, 08:11   #3626
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja dzisiaj postanowiłam założyć pierwszy raz soczewki do pracy.
Prawą soczewkę założyłam bez problemu, lewą co prawda też, ale coś mnie strasznie kłuło w oku, na szczęście masowanie pomogło.
Jeśli coś kłuje, to warto zdjąć soczewkę i przepłukać płynem. Pewnie jakiś paproch był na soczewce a masowanie w takim przypadku powoduje rysowanie rogówki.

Skończył mi się wczoraj AOSept. Butelka wystarczyła mi na 6 tygodni.
Zwykły płyn (firmy Sauflon) miałam dłużej..
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 08:15   #3627
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Jeśli coś kłuje, to warto zdjąć soczewkę i przepłukać płynem. Pewnie jakiś paproch był na soczewce a masowanie w takim przypadku powoduje rysowanie rogówki.

Skończył mi się wczoraj AOSept. Butelka wystarczyła mi na 6 tygodni.
Zwykły płyn (firmy Sauflon) miałam dłużej..
No może był jakiś paproch, ale zanim założyłam soczewki jeszcze je wyczyściłam i 2 razy płukałam płynem... więc wydawało mi się, że wszystko było ok, a pod światło nic tam nie widziałam.

Stary 2008-11-07, 08:24   #3628
Ineso
Matka Smoka

Aisza25 - może to jakaś nocna wydzielina oka, typu ,,śpioch"? nie ma co sie przejmowac, tylko przepłukac płynem soczewkę. Ja się często męczyłam i 20 minut z jedną soczewką na pewno nie była odwrócona? jak coś kłuje, rysuje, itp. to lepiej nie masowac oka, tylko wyciągnąc soczewkę, przepłukac, dac odpoczac chwile oku (pomrugac, dac krople lub przepłukac solą fizl.)

azzis - Twoje objawy są niepokojące Jak Ci nie minie to biegnij do lekarza.

betig1975 -
mało ekonomiczny ten AOsept, niefajnie.
Stary 2008-11-07, 08:31   #3629
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Aisza25 - może to jakaś nocna wydzielina oka, typu ,,śpioch"? nie ma co sie przejmowac, tylko przepłukac płynem soczewkę. Ja się często męczyłam i 20 minut z jedną soczewką na pewno nie była odwrócona? jak coś kłuje, rysuje, itp. to lepiej nie masowac oka, tylko wyciągnąc soczewkę, przepłukac, dac odpoczac chwile oku (pomrugac, dac krople lub przepłukac solą fizl.)

azzis - Twoje objawy są niepokojące Jak Ci nie minie to biegnij do lekarza.

betig1975 - mało ekonomiczny ten AOsept, niefajnie.
A może to dlatego, że mam zwiększoną moc soczewek w stosunku do okularów?

Stary 2008-11-07, 08:33   #3630
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
.

betig1975 - mało ekonomiczny ten AOsept, niefajnie.
No niestety
Ale za to jaki komfort
Jak ma się alergię na inne płyny, to cóż, trzeba płacić
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości