|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Czemu? Temu, że wcześniej nie wiedziałaś, to żadna filozofia. Ale teraz już wiesz i możesz komuś uratować dobre widzenie taką informacją.
![]() |
#3602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że materiał hilafilcon B oznacza, że są to soczewki tylko hydrożelowe? I mają bardzo małą przepuszczalność tlenu: tylko 22. ![]()
![]() |
#3603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak dla mnie lepsze są te: http://www.blueeyes.sote.pl/p/pl/1/s...ies+30szt.html - noszę je np nad wodę latem. Ciba ma też nowość: http://www.blueeyes.sote.pl/p/pl/83/...us+30+szt.html , ale ich jeszcze nie próbowałam. Co do parametrów to skąd wiesz jakie masz mieć skoro nie dobierał Ci ich okulista? To że w innych soczewkach miałaś 8,6 i 14,2 to wcale nie znaczy że w tych też tak będzie. Za każdym razem gdy zmieniasz firmę czy rodzaj soczewek powinnaś je dobrać pod kontrolą okulisty, była już o tym mowa. Dziewczyny ginekolog mi powiedział że w celu przepisania mi pigułek anty powinnam iść do okulisty spytać czy nie ma przeciwwskazań. Do jakiego mam iść okulisty, takiego specjalnego od soczewek czy do przychodni? Malla mogę iść tam na Kazimierz? I co mi powinni zbadać, poziom łez tym pomarańczowym kartonikiem? Coś jeszcze? U okulisty byłam całkiem niedawno.. Co Wam badali przed przepisaniem pigułek? fiolka może Ty będziesz wiedziała? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Zakorzenienie
|
A jednak zdecydowałam się na soczewki, stwierdziłam, że trzeba kuć żelazo póki gorące i wczoraj poszłam do okulisty
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dodam jeszcze, że po komputerowym badaniu wzroku lekko się zszokowałam i podłamałam, bo okazało się, że w prawym oku mam cylinder ![]() ![]() ![]() Wadę w prawym oku mam -4,5 dioptrii i -0,5 cylinder, a w lewym: -2 dioptrie (czyli mnie niż sądziłam). Recepta na okulary wygląda tak: oko prawe - sfera: -4,25; cylinder: -0,5; oś: 152 oko lewe - sfera: -1,75 Jeśli chodzi o kontakty, postanowiłyśmy, że zniwelujemy cylinder (nie chciałam soczewki torycznej, wiem, że są drogie ![]() oko prawe: -4,75 oko lewe: -1,75 Czyli widać, że w przypadku lewego oka mam identyczną moc szkła okularowego i soczewki, a w przypadku oka prawego w sumie też. Czytałam w tym wątku, że soczewki zwykle mają mniejszą moc niż okulary i jestm trochę zaniepokojona ![]() ![]() ![]() Aha, okulistka powiedziała, że mam suche oczy (wręcz pofałdowane - tak powiedziała ![]() ![]() ![]() ![]()
#3605 |
Zakorzenienie
|
pani-jesień gdzie znajduje się ten LynxOptique? Ile płaciłaś za wizytę? I czy w cenie miałaś taki "zestaw startowy"? Czy musiałaś osobno płacić za soczewki i płyn?
Ja też mam AirOptix i średnica ich wynosi 14.2.
#3606 |
Matka Smoka
|
Lalaith ja myślę, że do soczewkowego raczej, bo przecież sam fakt, że ma się wadę wzroku w niczym pigułkom nie przeszkadza (mnie w tej sprawie nigdy gin do okulisty nie wysłał). A tak w ogóle to już przesada z tym, że każą Ci to konsultowac, jakiś nadgorliwy ten gin. Przecież logiczne jest, że jak przy stosowaniu będziesz widziała różnicę w odczuciu soczewki, jakiś dyskomfort to z czegoś zrezygnujesz.
pani-jesien Aquify to krople Ciby. lepsze, tańsze i bez konserwantów kupisz w aptece. Obiecane recenzje: Eyeye All in one płyn bardzo fajny!!! dla mnie delikatniejszy od Solo Care. Myślałam, że pewnie na początku zanim oko się przyzwyczai coś mnie podrażni - a ja od pierwszego użycia w ogóle go nie czuję. Plusem wielkim jest także to, że ma chyba gęściejszą konsystencję, taką żelowatą - przez co nie mam problemu z nalaniem kropelki, podczas gdy Solo mi ,,sikał" nawet przy próbach nalania odrobinki. Także nie chcę zapeszac, ale chyba starszy mi na dłużej niż Solo. Pudełeczko: jeszcze się przyzwyczajam bo to moje pierwsze takie małe (lubiłam wielgachne Solo), ale chyba bedzie ok. Eyeye hydraclair krople przypominam, że nie jestem ekspertką w dziedzinie kropelek, bo na codzień nie odczuwam suchości (tylko w sytuacjach ekstremalnych). Ale porównujac do Hylocomod to nic specjalnego. Dla odmiany krople są rzadkie, ich stosowanie przypomina mi uzycie zwykłej soli fizjologicznej - taki sam efekt. Więc minimsy będą tylko do noszenia przy sobie na sytuacje awaryjne. Na pewno nie skuszę się na dużą buteleczkę. Tym bardziej, że zachęcała cena. Ja za Hylocomod płaciłam 30 zł, dopiero niedawno w poście Lalaith wyczytałam, że przepłacam ![]() Air Optix Aqua soczewki Bardzo dobrze mi się nosi i porównujac do Iwear chyba faktycznie są ciut cieńsze i bardziej elastyczne - ale tak w granicach normy, nie zwijają się. Podsumowaując - zakupy netowe ok ![]() Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2008-11-05 o 16:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#3607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aquify, znalazłam taką aukcję. Ineso czy te soczewki AirOptix to soczewki twarde czy miękkie? Bo spotkałam taki podział soczewek...
Edytowane przez azzis Czas edycji: 2008-11-05 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3608 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kiedy tam byłaś? (Edit: znalazłam. Wczoraj, tak jak ja ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2008-11-05 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Babka trochę zakręcona, ale dobrze mi zbadała wzrok - tak sądzę ![]() Najpierw komputerowo. Potem kazała czytać literki. Potem zakładała różne szkliełka i dobierała moc. Potem oglądała dno oka i górną powiekę od wewnątrz. Potem kazała założyć soczewki (oczywiście powiedziała co i jak) i potem badała znowu ruchomość soczewek. Kazała znowu czytać literki, potem kazała zdjąć i znowu założyć soczewki.
Edytowane przez azzis Czas edycji: 2008-11-05 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem ciekawa, jak wygląda to badanie, na podstawie którego dobiera się odpowiedni promień krzywizny soczewek ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3613 |
Nie depcze krokusów
|
azzis - najłatwiej sprawdzić czy soczewki są hydrożelowe po cenie (tańsze) i przepuszczalności tlenu (niższa). Nazwą nie ma co się sugerować, bo końcówka "-icon" wcale nie musi oznaczać, że to silikon. Soczewki twarde to kosmos, dobiera sie je po szczegółowych pomiarach oka, indywidualnie. W tym wątku od kilku lat jego trwania można policzyć na palcach jednej ręki osoby je noszące. Mało zapłaciłaś za wizytę i byla profesjonalna, tak trzymać!
lalaith - jak dla mnie te Dailies Ciby są fatalne, po paru godzinach mam mgłę i krople nie pomagają. pani-jesień - mierzenie oka to element badania komputerowego, więc nie wiesz, że lekarz to robi. Optixy mają jedną krzywiznę i średnicę, N&D mają 2 krzywizny i 1 średnicę. Masz za mały astygmatyzm, żeby mieć soczewki toryczne. Mogłaś mieć go wcześniej, tylko lekarz to olewał. Czym się różni podana przez Ciebie "wada" od recepty na okulary i soczewki? Recepta jest niższa o 0,25D, nie powinno się tak robić, bo dla oka jest to taka sama sytuacja, gdybyś miała małą wade i niczym jej nie korygowała - sprzyja to pogłębianiu. Moc soczewek zmniejsza się od ok.-3D, dlatego Ci nie odjęto, nie masz się czym przejmować. AQUify czyta się "akłifaj", ale ja zazwyczaj mówię "proszę krople Ciba Vision" ![]() ![]() Ineso - dzięki za recenzje! ![]()
![]() |
#3614 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3615 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() a tak serio, to nie każdemu się wada psuje, gdy niedokorygowuje polecam lekturę o zbyt słabych okularach: http://www.optometria.info.pl/bielaw...ytslabeokulary http://www.optometria.info.pl/bielaw..._wlasciweszkla i przeciwwskazaniach soczewkowych: http://www.optometria.info.pl/bielaw...wki_zaiprzeciw http://www.optometria.info.pl/bielaw...ity_kontaktowe i o komputerze: http://www.optometria.info.pl/bielaw...ontra_komputer Przepraszam, że z jednej strony, ale jest po prostu konkretna.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-05 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3616 |
Matka Smoka
|
Ojej a ja tak odwlekam zakup okularów...leń ze mnie straszny...
Fakty i mity o soczewkach to super artykuł - powinien byc gdzieś doklejony na forum, żeby trafiały na niego wszystkie nowe wizażanki ![]() Dzięki Malla. |
![]() ![]() |
![]() |
#3617 |
Raczkowanie
|
czytam już ten wątek od ładnych kilku godzin, ale przebić się przez cały chyba nie zdołam
![]() ![]() -2,25, cyl +0,75 -2,25, cyl +0,25 nie pamiętam teraz ile stopnii. z tego co już zdążyłam przeczytać to soczewki dobiera się z cylindrem ujemnym-jak to się przelicza?? bo zastanawiam się czy może udałoby się nosić zwykłe soczewki zamiast torycznych, jeżeli te cylindry w przeliczeniu"na minus" są małe... |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Nie depcze krokusów
|
znika - badanie wzroku po porażeniu akomodacji jak najbardziej ma sens, u dzieci to podstawa dobrego badania. Może nie chciała męczyć Ci oczu jeszcze soczewkami, to dość traumatyczne przeżycia na początku
![]()
![]() |
#3619 |
Wtajemniczenie
|
lalaith chyba temu ginekologowi chodziło właśnie o zbadanie jakości i ilości łez, ale faktycznie jakiś troche przewrażliwiony, chociaż z drugiej strony dobrze, że zwrócił ci na to uwagę, bo często hormony wpływają na stan filmu łzowego.
Z drugiej strony jednak hormony na każdego działają innaczej i newet jeżeli okulista stwierdzi, że masz mało łez to jeszcze nie jest przesądzone, że tabletki anty pogorszą ten stan ( tak mi się wydaje) A ocene filmu łzowego powinien przeprowadzić każdy okulista ,bo przecież syndrom suchego oka dotyka wielu ludzi którzy nie noszą soczewek i oni leczą się u normalnych okulistów a nie tylko u tych którzy specjalizują się w soczewkach. znika wielkość cylindra w zapisie ujemnym się nie zmienia ale na tym oku gdzie masz cyl 0,25 na pewno będziesz mieć zwykłą soczewkę ( bo nie produkują soczewek z tak małym cylindrem) a na drugim oku to właściwie zależy od tego jak się dogadasz z okulistą i jak Ci się będzie widziało bez tego cylindra. |
![]() ![]() |
![]() |
#3620 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A moje przewrażliwie wynika z tego, że już raz w życiu miałam suche oko i na jakiś czas musiałam zrezygnować z noszenia soczewek co było dla mnie straszne. Ale doskonale wiem czemu tak się stało, było to efektem zmiany soczewek z trzymiesięcznych, w których nie miałam żadnych problemów, na miesięczne, długo się męczyłam zanim nie postanowiłam wrócić do starych soczewek. Problem suchego oka zniknął wtedy całkowicie. A jak coś mi zacznie fikać z filmem łzowym od hormonów to jeśli odstawię pigułki to wszystko wróci do normy, czy to będzie trwała zmiana? Jak myślicie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3621 |
Nie depcze krokusów
|
Myślę, że jeśli zależy od aktualnego stanu hormonów, to wróci do poprzedniego poziomu, ale źródła nie jestem w stanie zacytować...
![]() |
#3622 |
Zakorzenienie
|
są 2 w opakowaniu ja mam na jedno oko inne - i na drugą inne więc bym je musiała na 2 miesiące mieć.. ;/
![]() |
#3623 |
Matka Smoka
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3624 |
Przyczajenie
|
Witam z rana
![]() I znowu mam kilka pytań dot. soczewek. Wczoraj zakładając soczewkę nie udało mi się jej założyć od razu i soczewka spadła mi na rękę z oka, gdy spojrzałam na soczewkę okazało się, że jest na niej coś jakby kropla białej zawiesiny. Soczewka napewno była czysta, prosto z pojemniczka (RENU ten z żółtym motywem) więc musiało ją tak pobrudzić moje oko, dziwne bo zawsze czyszcze mechanicznie po zdjęciu, i wymieniam płyn, o czym to może świaczyć? Dzisiaj zakładając soczewki, udało mi się, bez problemu założyć prawą, natomiast z lewą męczyłam się 5 minut i się poddałam. Soczewka była 5 krotnie na oku, ale nie chciała znaleźć się na właściwym miejscu, nie pomagało zamykanie powiek i masowanie palcem. Czy może być tego jakaś przyczyna, czy poprostu pospiech?. Jestem dzisiaj pierwszy raz od 2 miesięcy pracuje w okularach. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj postanowiłam założyć pierwszy raz soczewki do pracy.
Prawą soczewkę założyłam bez problemu, lewą co prawda też, ale coś mnie strasznie kłuło w oku, na szczęście masowanie pomogło. Jakoś tak dziwnie się czuję, jakby mnie głowa bolała, muliło mnie ![]()
#3626 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skończył mi się wczoraj AOSept. Butelka wystarczyła mi na 6 tygodni. ![]() Zwykły płyn (firmy Sauflon) miałam dłużej.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3627 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3628 |
Matka Smoka
|
Aisza25 - może to jakaś nocna wydzielina oka, typu ,,śpioch"? nie ma co sie przejmowac, tylko przepłukac płynem soczewkę. Ja się często męczyłam i 20 minut z jedną soczewką
![]() azzis - Twoje objawy są niepokojące ![]() betig1975 - mało ekonomiczny ten AOsept, niefajnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3630 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.