Kolejne Mamusie dzieciaczki witają. Majówki rodzą, czerwcówki czekają. V-VI 2011 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-27, 13:49   #3601
Weredka
Zadomowienie

Dot.: Kolejne Mamusie dzieciaczki witają. Majówki rodzą, czerwcówki czekają. V-VI 201

Cytat:
Napisane przez antropia Pokaż wiadomość
j

jejku...ja ma tez tylko taki elektroniczny termometr i jak przyjdzie mi zmierzyć temperaturę to chyba na zawał zejdę no i jeszcze te glutki w nosku.... przeraża mnie jeszcze obcinanie paznokci....
Obcinanie paznokci nie jest takie złe - wystarczy na początku robić to jak dzidziuś zaśnie... A potem się już człowiek przyzwyczaja. Jak dzidzia nie śpi to łatwo o skaleczenie.
Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 13:51   #3602
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin
Dot.: Kolejne Mamusie dzieciaczki witają. Majówki rodzą, czerwcówki czekają. V-VI 201

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
bo mało takowych u nas,
i tak się zastanawiam ile ???
no kasrmie cycuchem. i powiem szczerze że czasem brak mi sił jak mały chce cyca co godzine...
odciągam pokarm dodatkowo (bez laktatora ) i np wczoraj mały jadł o 16:30 potem o 18 o 18 30 musiałam mu dac 40 ml mojego mleka po czym dostał czkawki i musiałam go znowu przystawić do cyca ogolnie wczoraj był marudny wieczorem ale w szoku byłam. nie przeszkadza mi w sumie ze tak czesto karmie, nie chce mu dawać sztucznego bo sie czuje jak wyrodna matka wtedy, choc kompletnie nie umiem tego wyjaśnik. pragnę karmić piersią i obym mogła to robić
licze ze sie to jakos unormuje.
teraz jadł przez 25 minut i spi, ciekawe ile. znajac zycie za godz lub półtorej sie obudzi:P

ale noc juz była lepsza dzisiaj koncert życzeń trwał od 19:30 do 22 potem juz było lepiej i spał.

zauwazyłam ze Sebek jest strasznym przytulaskiem, najlepiej mu spac na mojej piersi jak na brzuszku lezy, nie chce spac zbyt w łożeczku, szczególnie w nocy. wiec musze go miec przy sobie w łózku. nie chciałam zeby spał z nami w łozku ale może sie pryzwyczai po jakimś czasie i w ogole sie to unormuje.

kurde tesknie za wami , ale nie mam jak nadrobić teraz mały spi ale ja sie musze zdrzemnąć bo za chwile sobie w łeb strzele ze zmęczenia

postaram sie zaglądnąć jeszcze później i was nadrobic bo ciekawa jestem co tam

saniu masz bardzo nisko brzuch moze byś wreszcie urodziła co????

siasiu jaka masz diete?? co ogolnie jesz? mi połozna powiedziała ze w sumie duzo moge ale jakos mam stresa tym bardziej ze nie znam przyczyny płaczu sebusia . w poniedziałek ma byc wizyta pediatry. no i w poniedziałek tez jedziemy na pobranie krwi i ponowne sprawdzenie poziomu crp.

w ogole dziewczyny w szoku jestem jak wygląda moj brzuch z dnia na dzien jest coraz lepiej i coraz bardziej sie wchłania. moze wam wkleje foty jak zrobie jakies
POLEĆCIE MI JAKIŚ FAJNY KREM UJĘDRNIAJĄCY!!! tylko taki zebym nie musiała brać kredytu żeby go kupic

schudłam 11 kg juz
no i co ja tam jeszcze chciałam
mam nadzieje ze sie bardzo na mnie nie gniewacie ze nie moge was wszystkich nadrobic
ide na drzemkę

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

aha dzisiaj sebek ma juz tydzien!!
stara dupa z niego
Stary 2011-05-27, 13:53   #3603
mimbi
Zakorzenienie

Ej dajcie mi numer do Daisy na PW, mam ja w znajomych na fejsie, ale numeru brak
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 13:54   #3604
dorkabl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
No a jak ? Jasne ze podam

Co do prania, ja Olka rzeczy nadal piore w non-bio i jakos nie myslalam o tym zeby przestac. Jego rzeczy "od zawsze" sa prane osobno, teraz dojda rzeczy Mayki i juz.

Zeby zrobic konkurencje Ewesce pochwale sie, ze odkurzylam dol i jedno pietro, umylam podlogi na calym parterze, wrzucilam juz 3cie pranie, zaladowalam zmyware, posprzatalam sypialnie i pozbieralam zabawki Olka w salonie i umylam lazienke - chyba niezle jak na 9 miesiac ciazy

A teraz jakis lanczyk i biore sie za prasowanie
dobra, dobra, rodzina przyjechała to trzeba pokazać ze sie dba o dom :P
Plecy cie nie bola? Kawy se zrób, usiadz, pomysl o niebieskich migdałach, w nosie podłub! Mnie to tak juz nawalaja kosci przycipne ze ledwo chodze, jak kaczuszka :/
dorkabl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 13:56   #3605
amarcia
Wtajemniczenie

Grazin cudownie, że przystawiasz jak najczęściej. Na szkole rodzenia trabili o tym w nieskończoność, nie ważne czy zajecia były z położna, ginem czy pediatrą. Gdybys mnie obudziła w srodku nocy i zapytała o cokolwiek - odpowiem : jak najczęściej przystawiać!
wszystko sie unormuje, zobaczysz

Lubicie młodą kapustkę? Wstawiłam sobie. Kroję na pół, gotuję, później w takie duże plastry i polewam zasmażaną bułką tartą... pycha! nic innego mi nie wchodzi, a na widok lub zapach mięsa już mnie kompletnie wykręca. Dziwne...

i boli mnie z tyłu w okolicy krzyza, ale jakoś głebiej, jakby nerki... sama nie wiem
amarcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 13:56   #3606
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

Daisy urodziła???
ale jaja matko nic nie w temacie jestem!

ale sie ciesze ze tak szybko jej poszło
za jednym partym... och och
zazdroszcze normalnie!!:P

DAISYYYYYYYYYYYYYYY KOCHANA MOJA SERDECZNE GARTULACJE!!!!!!!

Stary 2011-05-27, 13:57   #3607
eweska
Moderatoreska

Cytat:
Napisane przez dorkabl Pokaż wiadomość
ja kupiłam Jelpa.
No tak sobie postanowiłam ze na pierwszy sort to nie bede oszczędzać z proszkiem, pieluchami, no i mam ballneum do kąpieli, dużą flachę. Nie ukrywam, mam nadzieje ze mały nie bedzie jakims szczególnym wrażliwcem. Dlatego zakupiłam juz pake Dad-ów. Jesli proszek mi sie skończy to przejdę na jakiegoś zwyklaka z napisem sensitive

Ja nie chce jeszcze rodzić, nie jestem niecierpliwa...zwłaszcza ze na wolności jestem od jakichś 3 tygodni...<panika>

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

i chciałam dodać ze mnie tez przeraża obcinanie paznokci
Własnie kupuje na all i obcinaczki i nozyczki, nie wiem czym bedzie mi wygodniej. W ogóle to sie zdziwiłam ze te nożyczki nie sa na końcach zaokrąglone. Chyba było by łatwiej :/
Ja obcinam nożyczkami, ale ma te z zaokrąglonymi końcami więc chłopców nie ukuję :P

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
Ej dajcie mi numer do Daisy na PW, mam ja w znajomych na fejsie, ale numeru brak
W klubie jest numer
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:00   #3608
mimbi
Zakorzenienie

Juz mam numeeeeer, dostalam od Was od razu 100 PW i 200 smsow

W klubie nie moglam znalezc, hmmm?

Nowy fotos mej dzieciny w albumie.

Edytowane przez mimbi
Czas edycji: 2011-05-27 o 14:02
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:03   #3609
dorkabl
Zadomowienie

dziewczyny, wpisałam w wyszukiwarce na all "siatkowe majtki poporodowe" i mi wyskoczyła min. końska maść... zaraz se śmiechu padnę!

Nie wiem, może gratis dają...
dorkabl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:04   #3610
Lolka1212
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
No tak, trzeba przyznac, ze sie zdziwilam, ze juz rodze...
Co ja bym dała, żeby też tak się zdziwić..

Mimbi numerek Ddaaiissyy w klubik

Cytat:
Napisane przez antropia Pokaż wiadomość
pilniczek ? a o takim patencie nie słyszałam :P
Antropia jak to? Niegdy nie piłowałaś paznokci pilniczkiem?

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Jajku mam nadzieje, ze zdazylam bo ja tez trzymam mocno za Sanie

Jak juz pisalam u naszej Saniulki to kwestia czasu wiec faktycznie trzeba by bylo pomyslec na dyzurna i ktos bedzie musial zalozyc nowy watek Ja swoja PRAJWET dyzurna mam co nie Lolka Poza tym ja sie rozpakuje okolo 4 czerwca wiec ja odpadam.
Kochana dobre podejście Proszę nastawić się na datę 4 czerwca.. wierzę, że jak przestaniesz myśleć, że to już zaraz, to wtedy Antoś psikusa zrobi a ty udasz zaskoczoną
Dobre, co nie?

Aaa jeszcze miałam pisać..
Paulizia
i według twojej teorii na temat równych 9 miesiący i koleracji dnia miesiąca porodu z zapłodnieniem - ja urodzę 12 czerwca I to jak najbardziej będzie się zgadzać, bo wtedy mija 10 dzień od terminu i na wywołanko zapraszają
Stary 2011-05-27, 14:04   #3611
wieka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mamaoptymistka Pokaż wiadomość
Aga napisała:

Nie rodzę dzisiaj. Jestem mega zła, każdego dnia lekarze mówią mi coś innego. Będę leżała kolejny tydzień czekając na USG. Mam liczyć ruchy i trzy razy dziennie KTG.

zostawiam to bez komentarza bo szkoda słów na naszą służbę zdrowia, żal mi jej bardzo

biedna Aganajgorsze jest to ze kazdy lekarz mowi jej co innegoale moze Daria podrosnie jeszcze?

coming soon lipiec'2016
wieka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:09   #3612
amarcia
Wtajemniczenie

Miłe Panie... Mój post numer

1 000

chyba normalnie otworzę to karmi korzystając z tak niebywale ekscytujacej okazji
Stary 2011-05-27, 14:15   #3613
eweska
Moderatoreska

U mnie teoria Paulizi prawie się spełniła bo miałam termin na 4 maja, a do zapłodnienia doszło 3 sierpnia, tylko chłopców postanowili wcześniej wygonić :P a lekarz o jeden dzień mógł się machnąć :P

Tylko ciekawe czy chlopcy by wtedy chcieli wyjść, ale tego już się nie dowiem :P
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:16   #3614
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

lolka no nie ja używam szlifierki kątowej

Grazin jak miło cie widzieć jeszcze troszkę i tak wszystko ogarniesz, ze wrócisz pełna parą na wizaż

dorkabl

amarcia moja babcia robi taka mega pyszną młoda kapustkę z koperkiem
ale z bułką tarta tez mega pycha

Weredka no wiem:P ja bym się chyba nie odważyła obciąć mu jak nie śpi !

Matall mówisz, że nożyczki? bo ja kupiłam cążki tylko. w razie czego dokupię co trzeba

Paulizia no właśnie o z dyżurną?? przydałaby się jakaś czerwcóweczka, ale z końca ! bo w sumie zaraz wszystkie będziemy się rozpakowywać i trzeba będzie zmieniać co chwilę :P

ugotowałąm zurek
czekam na męzulka
i może wybiore sie po pampki do biedronki później
kazałam kupić sobie lody jak będzie mężulek wracał

a wczoraj dostałam truskaweczki na dzień mamy
Stary 2011-05-27, 14:21   #3615
mamaoptymistka
Zadomowienie

grazin tak trzymaj
Stary 2011-05-27, 14:25   #3616
amarcia
Wtajemniczenie

Saniusia
Stary 2011-05-27, 14:25   #3617
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorkabl Pokaż wiadomość
dobra, dobra, rodzina przyjechała to trzeba pokazać ze sie dba o dom :P
Plecy cie nie bola? Kawy se zrób, usiadz, pomysl o niebieskich migdałach, w nosie podłub! Mnie to tak juz nawalaja kosci przycipne ze ledwo chodze, jak kaczuszka :/

o Ty
no wlasnie ostatnio kregoslup mam jak nowy, az sama sie dziwie i spac moge i w ciagu dnia mi nie dokucza kosc "cipna" owszem, ale po dluzszym spacerze, wiec raczej za daleko nie chodze. Niestety w nosie podlubac nie moge bo caly czas mam krwiste babole - z Olkiem mialam tak samo, przez cala ciaze krwiste "cuda" z nosa wydmuchiwalam, ale na szczescie krew jako taka nie leci.
Za to dziecie moje jest tak aktywne, ze ciezko mi juz to zniesc, ale ciesze sie tymi ostatnimi kopami bo zaraz zaczne za tym tesknic

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:43   #3618
Paulizia
Wtajemniczenie

Oto nasze czerwcowki

Klaterina ......................... ...................... tp. 02.06.2011 synek
wieka22 (26 lat)........... ........................ tp. 02.06.2011 Julek/Łucja
Lolka1212 ......................... ..................... tp. 02.06.2011 synek
amarcia (Ania 30 lat) ......................... .. tp. 03.06.2011 córka Karolinka
weredka ......................... ......................... tp. 06.06.2011 córka
enchantresss (Ania 18 lat) .................... tp. 08.06.2011 córka Gabrysia
SiLLee ......................... ......................... .. tp. 10.06.2011 córka
dorkabl (26 lat)......................... ............ . tp. 10.06.2011 synek
kasia1361 (30 lat) ......................... ......... tp. 10.06.2011 córka Martynka
cucciola79 ......................... ....................... tp. 10.06.2011 córka
mamaoptymistka ......................... . ....... tp.11.06.2011 synek Piotr
antropia (Daria 22 lata)......................... . tp.11.06.2011 synek Piotruś
ania2631 ......................... ........................ tp.12.06.2011 córka Alicja
Mango08 ......................... ........................ tp.12.06.2011 synek
JanuszAgnieszka (26 lat) ....................... tp. 14.06.2011 córka Daria
zabuus (18 lat)..................... .................... tp. 14.06.2011 córka
Eve1603 ......................... ......................... tp. 16.06.2011 córka Maya
gusiagatko ......................... ...................... tp. 25.06.2011 córka
martynka89 ......................... .................. tp. 30.06.2011 córka Laila

Mamy niezla rozbieznosc na samym koncu
Antropia? Gusiagatko? ania2631? mamaoptymistka? Eve?

I pamietajcie, ze los jest okrutny i ciaze sie czasem przenosi

Potrzeba mamuske dyzurna i ta co zalozy nowy watek... no chyba, ze nie dobrniemy do konca

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

A moze dorkabl?

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Ej Sania juz myslalam, ze nie wrocisz dzisaj
Idz stad!
Stary 2011-05-27, 14:45   #3619
gusiagatko
Zakorzenienie

Cytat:
Potrzeba mamuske dyzurna i ta co zalozy nowy watek... no chyba, ze nie dobrniemy do konca
Już jakiś czas temu był poruszany temat mnie jako dyżurnej. Mam nr tel tylko niemiecki, więc wątpię aby ktoś do mnie pisał.
Jak urodzę to wyślę smska i mmska do Amarci Dziękuję jej jeszcze raz za propozycję

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:46   #3620
Paulizia
Wtajemniczenie

82aniusia toc wytrwala jestes
No informacja o Twojej kolezance to taki balsam na moja dusze... tak samo jak i porod Daisy, ktorej brzuch tak samo wygladal jak moj Mimo wszytsko ja sie juz nastawilam na 4 czerwca
Kochana umknelo mi na kiedy masz termin?
Stary 2011-05-27, 14:48   #3621
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
cio ???

Stary 2011-05-27, 14:49   #3622
Paulizia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
cio ???
Urodzilas juz???
Stary 2011-05-27, 14:51   #3623
the_sania
Wtajemniczenie

jestem jestem nigdzie się nie ruszam do poniedziałku zapewne

na wizycie standard. "no główka jest już bardzo nisko, w każdej chwili może się zacząć" na co ja do niego "nisko to ona była już we wtorek i nic".
jedna rzecz mnie cieszy: pytałam położnej w rejestracji i później lekarza dla pewności o to wywoływanie. zapytałam, czy jak przyjdę w poniedziałek to tego samego dnia wywołują, to powiedzieli, że raczej tak, bo to już 8 dzień po terminie i po co mnie trzymać. czyli w najgorszym wypadku rodzę we wtorek (wiadomo, może zabawa potrwać )

przywieźli nam meble do pokoju te w prezencie od rodziców ale jestem trochę zła, tylko nie bijcie z jakiego powodu otóż dostaliśmy za dużo mebli! miały być 4 elementy, a jest 6. dodatkowo druga komoda i druga witryna. nie ma miejsca na to ! mąż ustawił prowizorycznie na razie... ale okropnie, tak cały pokój obstawiony meblami. rodzice przyjadą po 18, to jeszcze z nimi przedyskutuję sprawę.

Pauliziu nie wyganiaj mnie małpiszonie jeden :P

Grazin czyli bez laktatora da się obejść ? a w co odciągasz i jak swój pokarm?

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:54   #3624
aniutka_85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość

na wizycie standard. "no główka jest już bardzo nisko, w każdej chwili może się zacząć" na co ja do niego "nisko to ona była już we wtorek i nic".
jedna rzecz mnie cieszy: pytałam położnej w rejestracji i później lekarza dla pewności o to wywoływanie. zapytałam, czy jak przyjdę w poniedziałek to tego samego dnia wywołują, to powiedzieli, że raczej tak, bo to już 8 dzień po terminie i po co mnie trzymać. czyli w najgorszym wypadku rodzę we wtorek (wiadomo, może zabawa potrwać )

przywieźli nam meble do pokoju te w prezencie od rodziców ale jestem trochę zła, tylko nie bijcie z jakiego powodu otóż dostaliśmy za dużo mebli! miały być 4 elementy, a jest 6. dodatkowo druga komoda i druga witryna. nie ma miejsca na to ! mąż ustawił prowizorycznie na razie... ale okropnie, tak cały pokój obstawiony meblami. rodzice przyjadą po 18, to jeszcze z nimi przedyskutuję sprawę.

Pauliziu nie wyganiaj mnie małpiszonie jeden :P

Grazin czyli bez laktatora da się obejść ? a w co odciągasz i jak swój pokarm?
a już myślałam, ze z gabinetu na IP od razu cię wysłali
aniutka_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:55   #3625
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Urodzilas juz???
2 lata temu przeciez

Stary 2011-05-27, 14:57   #3626
the_sania
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniutka_85 Pokaż wiadomość
a już myślałam, ze z gabinetu na IP od razu cię wysłali
taaaaak, jak wszystkie mamy majowe

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-05-27, 14:58   #3627
gusiagatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość

A myślałam, że od gina prosto do szpitala trafiłaś.
oby obyło się bez długiej zabawy

06.07.2011
Stary 2011-05-27, 15:05   #3628
ania2631
Wtajemniczenie

Cytat:
Oto nasze czerwcowki

Klaterina ......................... ...................... tp. 02.06.2011 synek
wieka22 (26 lat)........... ........................ tp. 02.06.2011 Julek/Łucja
Lolka1212 ......................... ..................... tp. 02.06.2011 synek
amarcia (Ania 30 lat) ......................... .. tp. 03.06.2011 córka Karolinka
weredka ......................... ......................... tp. 06.06.2011 córka
enchantresss (Ania 18 lat) .................... tp. 08.06.2011 córka Gabrysia
SiLLee ......................... ......................... .. tp. 10.06.2011 córka
dorkabl (26 lat)......................... ............ . tp. 10.06.2011 synek
kasia1361 (30 lat) ......................... ......... tp. 10.06.2011 córka Martynka
cucciola79 ......................... ....................... tp. 10.06.2011 córka
mamaoptymistka ......................... . ....... tp.11.06.2011 synek Piotr
antropia (Daria 22 lata)......................... . tp.11.06.2011 synek Piotruś
ania2631 ......................... ........................ tp.12.06.2011 córka Alicja
Mango08 ......................... ........................ tp.12.06.2011 synek
JanuszAgnieszka (26 lat) ....................... tp. 14.06.2011 córka Daria
zabuus (18 lat)..................... .................... tp. 14.06.2011 córka
Eve1603 ......................... ......................... tp. 16.06.2011 córka Maya
gusiagatko ......................... ...................... tp. 25.06.2011 córka
martynka89 ......................... .................. tp. 30.06.2011 córka Laila

I pamietajcie, ze los jest okrutny i ciaze sie czasem przenosi

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

A moze dorkabl?

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Ej Sania juz myslalam, ze nie wrocisz dzisaj
Idz stad!
Kochane z całym szacunkiem do was,ale mam nr Niemiecki i wątpię aby któraś narażała się na koszta...
Gusia w takim układzie to ja napiszę do ciebie co by było taniej
Stary 2011-05-27, 15:10   #3629
the_sania
Wtajemniczenie

a może Antropia?

z drugiej strony myślę, że można ciągle pisać do Grazin albo Daisy, bo będą zaglądać na forum, a dyżurna ma tylko przekazywać wieści, więc...

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-05-27, 15:12   #3630
gusiagatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania2631 Pokaż wiadomość
Kochane z całym szacunkiem do was,ale mam nr Niemiecki i wątpię aby któraś narażała się na koszta...
Gusia w takim układzie to ja napiszę do ciebie co by było taniej
Oczywiście Numer w klubie

06.07.2011
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości