|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
Cytat:
![]() czyli jednak magiczne 3miesiące ??? o widzę pobudki częstsze - to ja tak nie chce ![]() Agnieszka.M świetnie że Antoś zdrów jak ryba ![]() mamaoptymistka fajnie że rodzinka w komplecie będzie amarcia cierpliwości !!!! eweska mam nadzieję, że nocka u ciebie standardowa ![]() kasia1361 ostatnio się zastanawiałam co u Was ![]() fajnie że Martynka tak ładnie rośnie ![]() udanego urlopu !!!!!!!! i pogody ![]() Dzień dobry ! Gabrysia zapomniała się obudzić na karmionko ![]() spałam dziś NAJDŁUŻEJ odkąd się Zosia urodziła ![]() od 22:30 do 9 (z przerwą na odciągnięcie UU po 4 i karmienie o 5:30 ) WYSPAŁAM SIĘ !!!!!!!!! ![]() idę bo mała woła z maty
|
|
|
|
|
#3602 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
Ja chceeeeee! Jak to wyglada
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dla Edzika. Na zdrowie Cytat:
![]() Dobry Nocka w miare ok ale czy Wasze dzieci tez podczas nocnego karmienia robia piekne wielkie kupy a po wymyciu dupci nie chca spac? ![]() Mala zasnela ladnie (jak na nia) bo przed 23 ale przy karmieniu o 5 poszla wielka niespodzianka w pieluche i mala nie chciala spac do 6:30 I to nie pierwsz raz. Czasem zdarza sie co dzien ![]() andziot za nocke
Edytowane przez gusiagatko Czas edycji: 2011-08-04 o 09:33 |
|||
|
|
|
#3603 |
|
Moderatoreska
|
|
|
|
|
#3604 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
jestem kompletnie zawalona ![]() olenka kochana od ranca |
|
|
|
#3605 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Chciałam zgłosić kandydaturę 82anusia jako nowej członkini naszego ekskluzywnego Klubu poza tym zauważcie lokalizację 82anusi i powiążcie to z najświeższą dyskusją w Klubie ![]() Daisy, biedulka jesteś z tymi nadgarstkami, współczuję, ale też mocno trzymam kciuki, żeby udało się to jakoś zastopować Co do obiadu, to zrobiłam jednak coś innego, bo będąc na zakupach wczoraj zapomniałam kupić ... czego? no? SZPI-NA-KU Nie, nie jestem w ciąży, wydaje mi się, że to chwilowe zbudynienie ![]() Twój mąż bardzo pomysłowy! Byle tylko Gabikowi się za mocno nie spodobało, bo Mu płuca wysiądą ![]() Aga_pe, w takiej sytuacji bardzo polecam to nosidełko. Wczoraj byłyśmy na pobraniu krwi, przydało się, nie musiałam na krótką trasę wyciągać wózka, rozwalać tego całego majdanu Jeśli dobrze ułoży się dziecko, to myślę, że jest wygodnie, chyba pisałam, że Hanka szybko w tym zasypia, gdyby coś było nie tak, to pewnie skrzypiałaby ![]() Moniqac, Dzięki Ci, Opatrzności, za Cioteczkę, która rzuciła pomysł zasypiania z pieluszką. Przypomnijcie, która to, bo chciałabym mały ołtarzyk ku czci postawić Spice, coś nasze Hanie się zsynchronizowały z niejedzeniem. Hanex też wczoraj mniej jadła, wpatrywała się we mnie, jak w obraz i ciamkała niechętnie, a muszę podkreślić, że miałam makijaż i ułożone włosy, więc to raczej nie mój wygląd spowodował niechęć do jedzenia ![]() Listopadowa, nawet nie wiesz jak miło się czyta Twoje posty takie optymistyczne i pełne ciepła Zazdroszczę Ci zabiegów, sama chętnie zafundowałabym sobie Andziot, ZOMBIE boskie Pozycja do spania: orły na śniegu wygląda znajomo ![]() Eweska, Twoje chłopaki są cudne, zresztą co ja Ci będę mówić Graża, masz w paszcze za tarte myślałam, że po porodach skończymy z tym kuszeniem? ![]() Pauliza, brawo za - 2 kg! Jesteś super dzielna i zazdroszczę samozaparcia Aga.M, jak dobrze, że trafiłaś na dobrego lekarza i z Antosiem wszystko ok Anula, ale co się dzieje? Co ten Twój stary nabroił? Dawaj szybko do Klubu i narzekaj ile wlezie Dziewczonka, hej Lolka |
|
|
|
#3606 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się pochwalę że dostałam od męża wielki bukiet róż
Rano poszedł niby po bułki
|
#3607 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mary a ona ma podszewke? bo jak kupowalam chuste(womar zafiro) to ogladalam nosidlo-bodajze takie jak wasze ale bylo mega grube-jakbyz ocieplaczem ![]() Cytat:
LOOOKNELAM NA PROFIL MASZ UODZINKI!!!! STO LAT!STO LAT! ![]() AGUS znowu chora jestes? czy zawalona praca?
Edytowane przez agnieszka_pe25 Czas edycji: 2011-08-04 o 10:02 |
||
|
|
|
#3608 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3609 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.flightradar24.com/
tez sledze---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- dominik zapisany na plywanie norbert najedzony i wyspany ja lece dalej aktywnie spedzac dzien(moze tez basen )nadal nie nosze obraczki, za mala ![]() najgorsze jest to jak juz mi paluchy nie wroca do dawnego rozmiaru, a tej obraczki nie idzie powiekszyc ![]() bede podczytywac i do wieczora
|
|
#3610 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
He he jakoś tak wychodzi, wieczorem jak dzieciaki zasną nadrabiam i odpisuję dopiero. Cytat:
Wow, ale ładnie Ci spał. Cytat:
spora z niej dziewczynka Cytat:
Cytat:
Super, że synuś taki grzeczny był w dniu chrzcin. Niesamowite jak dzieciaki rosną. Śliczny Antonek Cytat:
, więcej takich nocek życzę.Cytat:
Adaś nie robi kupki raczej przy karmieniu nocnym, za to starsza córka jak była taka malutka to zawsze i praktycznie przy każdym karmieniu. Ja w nocy pupy jej nie myłam, przecierałam chusteczkami i usypiała po jakiś 10 min z reguły. Cytat:
Dziękuję za wniosek do wpisania mnie na listę członkiń i za komentarze w albumie. Zdjęcia stare, muszę trochę go uaktualnić. Cytat:
Ooo, a z jakiej to okazji?? Już wiem Wszystkiego najlepszego Cytat:
Spokojnie na pewno jeszcze będziesz nosić. U nas standardowa noc dwie pobudki o 1 i o 5. Teraz Adaś usnął na brzuchu pewnie pośpi z 30 min, to mam czas coś odpisać. Zaraz jak się ogarnę i mały wstanie idziemy na spacer. Pewnie zajrzę dopiero wieczorem. Miłego dnia!!! |
||||||||||
|
|
|
#3611 |
|
Rozeznanie
|
Agnieszka_pe, to sobie nowe obrączki zafundujecie
![]() Jeszcze po cichu liczę na to, że mąż swoją zgubi i będziemy musieli kupić nowe. Nasze mi się bardzo podobają, ale te co znalazłam podobają mi się jeszcze bardziej ![]() Marypoziomkowa patent z pieluszką chyba od Agnieszki_pe pochodzi MoniaK wszystkiego najlepszego Eweska super, że chłopcy ładnie w nocy spali ![]() Andziot gratuluję tak długiego snu ![]() Lolka twój Anton jest przecudny |
|
|
|
#3612 |
|
Zakorzenienie
|
andziot ale chyba to było jednorazowe. W nocy męczył go brzuch, była kupa, a nad ranem jeszcze 3
![]() Pojawiły się krostki na buzi, myślę, że musiałam zjeść coś, co go uczuliło ![]() MoniaK STO LAT A i chciałam dodać, że nie dość, że nie marudzi, to jak się oderwie od UU, to strzela mi uśmiechami i guga do mnie jakby chciał powiedzieć: "ale pyszne było, mamo"
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-08-04 o 10:39 |
|
|
|
#3613 |
|
Rozeznanie
|
Matallewar super, że się tak Edzikowi poprawiło
![]() Wrzuciłam do albumu parę zdjęć z ostatniego weekendu na działce
|
|
|
|
#3614 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby Tymek coraz dłużej spał w nocy ![]() Cytat:
nie chce mi się już bawić w sklep uciekłam umyć głowę niby, a po drodze do Was wstąpiłam
|
||
|
|
|
#3615 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3616 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Andziot gratuluję nocki i zazdroszczę ![]() MoniaK wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!! Lolka u nas nocka możliwa, mały jak zjadł o 20 to następny posiłek miał o 6 z tym że bardzo się wiercił w nocy, no ale liczę że to wiercenie też mu kiedyś przejdzie ![]() wypróbowałam dzisiaj smoczek trójprzepływowy, no jedzonko super wylatywało i nic się nie zatykało, ale mój narwaniec wciągnął 90 ml w 3 minuty , boję się że mi się tym mleczkiem zakrztusi jak tak szybko pije
|
|
#3617 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zosia ma ponad dwa latka, a ty piszesz, że dziś się wyspałaś i spałaś najdłużej odkąd Zosia jest na świecie?!Łooo rany!! ![]() ![]() Cytat:
Mary kochana! Zawsze tyle miłych słów od Ciebie słyszę Dziękuję w imieniu mojego syneczka ![]() ![]() ![]() MoniaK sto lat, sto lat |
||
|
|
|
#3618 |
|
Wtajemniczenie
|
hejlou
![]() Nocka jak zwykle super. od 21 do 5 rano. cycus jeden, potem drugi, potem buttla, kupa i jestesmy wsrod zywych ![]() Teraz Antos na matce marudzi, a ja jeszcze nie reaguje, bo poki co tylko steka ![]() Kumplea przyniosla mi katalog Oriflame i zaraz sie zabiore za zamowionko ![]() Zastanawiam sie czy sie nie zabrac za Oriflame Przeciez mam mnostwo wolnego czasu ![]() Lolka no jeszcze dam Ci ostatnia szanse. Wylizalas sie tymi sliczniutkimi foteczkami swojego sliczniocha Mary aga_pe ja tez jeszcze obraczki nie wlozylam za mala ![]() Andziot jeszcze 4 lata i juz w ogole bedziesz sie wysypiac
|
#3619 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też głosuję, zeby 82anusia do klubu dołączyła.. Ja na Odchowalni póki co mało się udzielam, ale pamiętam Anusię z końców Poczekalni.. i już wtedy Anusię zdąrzyłam polubić ![]() Dzięki AgaM. Zaraz lecę do twojego albumu, twojego Anteczka pooglądać Tylko kiedy ja swój album stworzę, jak będę tylko wasze przerglądać ![]() Andziotku dobrze AgnieszkaM napisała, jeszcze chwila i Zosia zwolni Cię z obowiązku zabawy w sklep i będzie się z Gabrysią bawić! Ja doskonale pamiętam jak uwielbiłam się z moją starszą o dwa lata siostrą bawić w tego typu zabawy.. a jak starsze byłyśmy urządzałayśmy sobie sklep w kuchni i była zabawa w prawdziwy spożywczak Tylko później mama zła na nas była, bo strasnzy bajzel w kuchni robiłyśmy i wszystko na półkach przestawiałyśmy ![]() Paulizia kochana, popatrz jaki ja respekt przed Tobą czuję ![]() ![]() Gratki za zgubione kilogramy Ja też za dietkę się wziełam od wczoraj, ale taka lajtową.. nie chcę przesadzić, żeby mleczka w UU nie stracić A czy wysiłek fizyczny.. bieganie, pływanie mogą mieć wpływ na laktacje? Orientujecie się dziewczynki? Ja ciągle mam obawy, że stracę pokarm.. |
|
|
|
|
#3620 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo on sie unosi na wodzie![]() ja sie kłade biore go sobie na brzuch tak ze tylko głowa jest wynurzona z wody i sie taplamy nie ma szans zeby sie utopił bo tak jak mowie trzyma sie na wodzie ![]() Cytat:
![]() dziecko musi siedziec zeby go do spacerówki włozyc? Cytat:
![]() Cytat:
ale masz fajnego mężża zazdroszcze!!!! juz druga noc kiedy sebek obudził sie dopiero o 5 30 ![]() jestem w szoku czyli przerwy z jedzeniem 8,5 godz wysprzatałam cały dom ale mialam wene jeszcze tylko musze pranie małego poukłądac i podłogi umyc
|
|
#3621 |
|
Zakorzenienie
|
MoniaK
Lolka za udane chrzcinyToni boski |
|
|
|
#3622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() później dzieciaczki już nie chcą spać, bo szkoda dnia, wstają skoro świt i do zabawy a czemu niby ? |
|
|
|
|
#3623 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra, nie ma szans, zebym doczytala, wiec nawet nie probuje. Jak sie wydarzylo cos spektakularnego (moze ktoras jest w ciazy, hahaha?), to prosze o streszczenie na kolorowo. I to ze nie doczytam nie wynika wcale z tego, zem leń, o nie nie, moje drogie, ja po prostu w ciagu 4 dni zrobilam 13 pran i ktos to musi prasowac. A jesli dolozymy do tego opieke nad dzieckiem to wiadomo, ze mam ogolnie nie za wiele czasu na przyjemnosci, w tym na wizażyk. Ale kocham Was nad zycie i tesknie niczym Helena za Odysem
![]() W telegraficznym skrocie chcialam powiedziec, ze kupilam na allegro lusterko FP do samochodu takie http://allegro.pl/fisher-price-luste...748319627.html I jest to przeza*je*bista sprawa dla kogos, kto jezdzi z dzieckiem sam. Mam mega spokoj, bo sobie lukne i widze, ze dzieciok spi/patrzy/je paluszki etc. I sie nie zastanawiam czy sie wlasnie zadusila pielucha albo czy sie nie podwiesza na pasach od fotelika. Polecam, swietny wynalazek. Tym bardziej, ze czeka mnie teraz podroz w postaci 120 km zeby sie spotkac z Jagódką/Truskawka/Patisonem wiec nie bede musiala robic miliona postojow po drodze zeby sprawdzac czy wszycho gra. Dziecko i tak maksymalnie daje rade 100km wytrzymac, wiec ostatnie 20 bede jechac na mega syrenie ostrzegawczej, Patison uwazaj, bedziesz nas slyszala! Jeszcze taka ciekawostka - pamietacie historie z siostra TZ ze nie podziekowalam niby za obs*rane ubranka? Poniewaz bylismy w weekend u rodzicow TZ, siostra TZ mowi, ze w szufladzie sa nowe ubranka ktorych chlopcy (chlopcy?! Potwory nie chlopcy!) nie nosili i mozemy sobie wziac. Wiec otworzylam szuflade, a tam czesc rzeczywiscie nowych, a czesc... uzywanych i brudnych. No helou, kto wsadza brudne rzeczy do szafy?! Co za flejtuchy!!! Potem wyciagnelismy wozek i bylo przewesolo, co widac na filmiku w klubie. A ze mam glos taki fajowy, no wiecie, ktos w koncu Kasi Figurze w seks telefonie musial pomagac, co nie? ![]() Zeby nie bylo ze zarastam, to chcialam powiedziec, ze bylam u fryzjera, a jutro sie wybieram na pedicure. Jakies propozycje dot. koloru??? Bo french mi sie chyba znudzil, dalam sie namowic na granatowe, ze to niby takie marynarskie, ze wakacje, trele morele, ale juz mi sie nie podoba. Jeszcze raz dziekuje Wam za glosowanie w konkursie Rossmanna Dodalam fotos w albumie. Prowadze jak widzicie pasjonujace zycie zmieniajace sie jak w kalejdoskopie, co widac po powyzszym, porywajacym wpisie. Jak mnie olsni i obudze swoj rozbuchany intelekt to napisze moze w koncu cos madrego [naiwna!] |
|
|
|
#3624 |
|
Zakorzenienie
|
anulinka dzien doberek
Ja podobnie jak Ty karmiłam - 4.10 pobudka tylko lapika właczac mi sie nie chcialo Długo trwa odciaganie ?kasia1361;jak to nie masz o czym pisac Zawsze jest jakiś nowy temat, taki dzidziuś co dzien nowych wrażen dostarcza !! Opowiadaj namatiz; dobry dobry, nie ma to jak wstac w dobrym humorze ![]() W niedzielę wakacje ?? Tzn rozumiem, wyjezdzacie na wakacje ? MoniaK; to Ci Tymonek zrobił urodzinowy prezent i dał pospać Ale małż się spisał Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie Monisiu Oby Tymuś rósł zdrowo i był powodem do dumy dla Mamy i Taty !! No i niech troszkę dłużej śpi Lolka, nooo nareszcie ! Witamy witamy i zapraszamy! Na zdjęcia czekamy Jest duuza różnica Ile Antoś już wazy ? gusiagatko; Gabi rzadko robi w nocy kupke ale własnie dziś jej się to zdarzyło, jednak ja z usypianiem jej w nocy nie mam problemu. Dostaje cyca, pociumka ile chce i zasypia przy nim. Z reguły nocna pobudka to tak ok 10-15min i spanko dalej. andziotka, u Ciebie 3 miesiące za 6 dni a widzę że Gabi coraz doroślejsza się robi Super, że tak dała się Mamusi wyspać !! anulko, jak tam nocka z Zosieńką i sytuacja z TŻ ? Troszkę już lepiej ? Poprawił się ? matall, jednak w szpitalu został TŻ ??? helloooo Dzidzia się zrehabilitowała i samiutka wczoraj zasnęła. Odłożyłam ją do łóżeczka, poszłam wziąć biegiem prysznic by potem nie hałasować jak ją uśpię i gdy wróciłam Gabonik już spał Wstałam 9.30, nakarmiłam malutką i teraz nadrabiałam Was a Gabi śpi dalej. Dziewczynki, macie pomysł jak stymulować dzidzi by główkę podnosiło ? Kurcze jak zobaczyłam jakie silne Wasze dzieciątka to odwrócilam Gabusię na brzusio a ona już mi 2x robi numer, że zamiast dzwigać główkę to po prostu przytula się do podłoża i śpi Ewentualnie płacze i marudzi, że jej się nie podoba i nie podnosi główki Dotąd gdy opierała mi się na ramieniu podnosiła główkę więc myślałam, że ma siłe i potrafi ale jak kłade ją na macie albo w łóżeczku na brzuszku to nic....Przyszedł mi wyrok sądu i kara 280zł Własnie pisze odwołanie... mandat od strazy miejskiej za zaparkowanie w marcu na chodniku bez pozostawienia 1,5m dla przechodniów. Usprawiedliwam się, że była ślizgawica a ja byłam w ciąży... parkowałam pod pracą Ciekawe czy darują
|
#3625 |
|
Rozeznanie
|
Moria tak teraz myślę o tym, co pisałaś na temat zapachu z buzi Igusi ... może to ten dicoflor? Bo ja teraz kupiłam w kropelkach i straszliwie to śmierdzi
Jeszcze nie czułam tego z ust Antosia, tylko jak wlewam na łyżeczkę, ale może Iga inaczej na to reaguje ![]() Grazin też się zastanawiam, czy dziecko musi siedzieć, bo Antosiowi też się powoli w gondoli ciasno robi. Podziwiam cię, że tak domek wysprzątałaś , mi się nie chce |
|
|
|
#3626 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() ja tylko się przywitam , bo nie mam nic ciekawego do powiedzenia... jakieś zbudynienie mnie dopadło chyba... ![]() wczoraj mieliśmy mega histerie na mieście, że musiałam w parku cyca wywalać...tak się darł, że chce... wieczorem jak zwykle 2h usypiania... nie mam już na niego pomysłów! dzisiaj jadę do księdza załatwia chrzciny na 11 września ![]() a i pochwale się jeszcze, że od wczoraj jestem oficjalnie bezrobotna ![]() umowy mi w pracy nie przedłużyli... ale to było do przewidzenia, cudów się nie spodziewałam miłego dnia
|
#3627 |
|
Zakorzenienie
|
Daisy Nadia w nocy tez ladnie spi. Zawsze dostaje U, ciagnie gora 10 min, odkladam ja i spi
![]() Ale gdy pojawi sie kupka wtedy ma przerwe w spaniu 1-1,5 ![]() Ja bym Ci darowala ten mandat trzymam aby 280 zl zostalo w portfelu
|
|
|
|
#3628 |
|
Rozeznanie
|
Ddaaiissyy ja nie mam cenzuralnych słów do straży miejskiej w Krakowie
Mąż też tam dostał mandat, ja się chciałam kłócić, ale mąż kazał mi siedzieć cicho i zamknął mnie na pilota w samochodzie Antropia przykro mi z powodu twojej pracy ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Mam nadzieję, że tu nie ma żadnego strażnika
|
|
|
|
#3629 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje w imieniu Martynki za miłe komplementy.
Grazin z tego co wyczytałam to piszą ,że dla dzieci od 6 m,czyli w miare siedzą. Moja mała za chiny w zimę do gondoli się nie zmieści,ba pewnie za niedługi czas będzie za mała. Szukam jakiegoś konkretnego wózka,wiem,że napewno siedzisko musi się rozkładać na płasko,mieć dobrą amortyzację,5-cio punktowe szelki,osłonkę na nózki i folię w zestawie a przedewszystkim powinien być lekki.Ważne dla mnie jest też aby siedzisko można było montować przodem i tyłem do kierunku jazdy. Zastanawiam sie nad bebeconfort loola. Monia wszystkiego najlepszego 100 lat!! Czy mamuśki karmiecielki przechodziłyście około 9 tyg, kryzys z karmieniem. Mam wrażenie jakby mleka było mniej albo mała tak wysysa. Wyczytałam ,że w tym okresie następuje jakiś kryzys,związany ze skokiem rozwojowym. Moja Mania dość szybko się najada zaledwie 8 min w porywach zdarza się 10 min.
|
#3630 |
|
Zakorzenienie
|
daisy o tż napisałam w klubie.
A ja wypiłam pierwszą kawę od porodu ![]() pół łyżeczki jacobs velvet, pół inki, mleko Nan Edzika ![]() i i tak boję się reakcji...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.

Co do obiadu, to zrobiłam jednak coś innego, bo będąc na zakupach wczoraj zapomniałam kupić ... czego? no? SZPI-NA-KU

)

Ewentualnie płacze i marudzi, że jej się nie podoba i nie podnosi główki 
trzymam
Mąż też tam dostał mandat, ja się chciałam kłócić, ale mąż kazał mi siedzieć cicho i zamknął mnie na pilota w samochodzie