|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
madzia, fajne to autko
![]() oliwka, z tymi zdjęciami to wg mnie lipa może być-ja jakieś 8 lat temu byłam w takiej niby agencji hostess (takich na promocje) i też coś tam trzeba było płacić (chyba 30-40zł). Kasę zgarnęli i tyle wiadomości od nich było. Robili tez wlaśnie zdjęcia portfolio dzieciom do reklam niby i tam gorzej, bo rodzice płacili po pare stów. I ze trzy-cztery lata temu dostałam wezwanie na policję w tej sprawie-mieli te moje dane i zdjęcia (swoje dałam) i zeznawałam w sprawie tych naciągaczy. Infinity się nazywali i ponoc w różnych miastach działali. Z tymi pomazanymi meblami to ja nie mam tego problemu, bo po prostu nie zostawiam żadnych piszących rzeczy w zasięgu młodej. Jak dostaje kredki to ja jestem w pobliżu, a jak poleciała z kredką i coś tam maznęła te je od razu zabrałam-jak sara, najpierw oddałam jak "obiecała" że nie będzie, a potem już tego dnia nie dostała. Picia jej nie daję w zwykłym kubku żeby nie wylewała właśnie. moim zdaniem jak tak wylewa, trzeba dać się napić a potem od razu zabrać z tym nagrywaniem bijąych niby-matek to dobry pomysł madzia ![]() ana, dobre z tym autem. Znajoma opowiadala jak to znajomej córeczka kamieniem wyryła na aucie swoje imię i jaka była dumna że mamie taki "prezent" zrobiła. Jeśli chodzi o zabawki to u nas królują figurki zwierzątek (układa, przekłada, kładzie je spać...), i taki zestaw filiżanki, sztućce, dzbanuszki, naczynia-codziennie "gotują" z tatą zupkę lub piją herbatkę. Moja ma mało zabawek i znów zamierzam przesiew zrobić i te bardziej "dziecinne" posprzedawać megi, cieszę się wyjazd się udał i ze miałaś szanse się wyspać. I te "okazałe" cyce ![]() A propos cyców-młoda miała figurkę świni i ta świnia miała cyce. I tz małej pokazuje-"zobacz świnka ma cyce". Ja się chwilę później przebierałam i młoda pokazuje na mnie i woła "cyce, cyce", no padłam Cytat:
Może śliwki albo z nich kompot. Albo syrop lactuloza (nie przeczyszcza, ale poprawia perystaltyke jelit-bez recepty, daje się już niemowlętom. Ew. jak bardzo trzeba to czopek glicerynowy. Na sam ból to można to co na kolkę-infacol, esputicon, espumisan ( to to samo) --- Moja ostatnio zaś robi cyrki z wieczornym zasypianiem-czasem godzinę jej to zajmuje (więc i mnie też ![]() I znów muszę się pochwalić (mam nadzieję, że się nie powtarzam) moje dziecko od kilku dni mówi"kocham" i sie przy tym przytula lub daje buzi ![]() I oprócz tego że naprawdę dużo powtarza, to jeszcze zaczyna poszczególnych słów trafnie używać. Dziś np.: coś mi spsociła i mówię "no dziękuję ci bardzo", a ona: "pjoszie". I jak coś widzi to już zaczyna opisywać np "duzia jiba=duża ryba" [aakwarium w galerii handlowej]. Jak staje na przewijaku (ja ją trzymam) to mówi i pokazuje "duzia". O sobie mówi "niunia" (kto zepsuł książeczkę? czyj to kocyk?).To że mówi jak chce jeść (am), pić, daj (albo ojcu na mnie skarży-"nie da/daje", "mamusia/tatuś/ciocia oć", jak widzi nasze rzeczy :to mamusi/ tatusi czasem tatusia". Albo np "mam bibe" (pokazuje na rankę na rączce)-"dziemy plać=idziemy na plac to już codzienność. I też jej się przypomina-np jak jej mówię trzymaj się to ona potem (nawet za kilka dni) sama pokazuje i mówi "cimam"....i tak mogłabym bez końca, ale już kończę zanudzanie ![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- w ogóle to jakoś nie mogę się z niczym wyrobi c ostatnio i z czytaniem i odpisywaniem też-jak ogarnę co naskrobałyście, to już czasu zostaje mi tylko na odpisywanie raczej pobieżnie. a w domu niby tż na tym urlopie, to powinnam mieć więcej czasu, a też sie jakoś rozleniwiłam (szczególnie rano-jak go nie było to wszystko rano, przed spacerkiem o 9.00 miałam zrobione, a teraz rano małej baję zapodajemy i gnijemy do 7.00 przeważnie...
![]() ![]() |
![]() |
#3602 |
Zakorzenienie
|
qqqq
Aniu u mnie koszatniczka to najlepsze wyjscie.mam jedna.ale powinno sie je po 2szt trzymac bo to stadne zwierzatka. Spi w nocy a w dzien jest aktywna ( w przeciwienstwie do chomikow lub szynszyli )musza jesc specjalna karme.i dzieci nie moga slodyczami dokarmiac. Jak w pokoju dobrze zabezpieczone kable to mozna je puszczac.. I nawet jak gdzies w szpare wejdzie to moja np na zawolanie przychodzi.lieszczoch straszny.uwielbia drapanie. Ugryzla kilka razy ale to jak ratowala zycie. Tylko malym dzieciom moze uciekac bo to takie wieczne adhd ma chyba ze je lub jest drapane. Dzieciaki uwielbiaja dawac jej specjalny piasek do kapanie.no i najwiekszy plus to one nie smierdza.i wystarczy jak jej sprzatne raz na 3-4 tyg
![]() |
#3603 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
![]() ![]() Plmadzia dzięki może pomyślę nad taką . Albo nawet dwoma .
![]() |
#3604 |
Zakorzenienie
|
PoP nie zapisaly cie dziewczyny na te emu u cwirki jakbys mogla to sie przypomnij:P
|
![]() ![]() |
![]() |
#3605 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Pisałam Wam chyba kilka miesięcy temu - mojego kuzyna żona zaszła w ciążę, wcześniej przez kilka m-cy była na dukanie. Schudła "na oko" ze 20 kg, wyglądała ładnie, wszyscy podejrzewamy, że w ciąży nadal przynajmniej częściowo ograniczała niektóre składniki - dziecko urodziło się ponad m-c przed terminem, leżał kilka tygodni w inbkubatorku, ważył 2300g, a lekarz powiedział, że i tak dla maluszka lepiej, że jest już na zewnątrz-bo tu dostanje dostosowane do swoich potrzeb jedzenie. Matka miała zakwaszony organizm, co się przełożyło na jakiś problem z nerkami. Chyba lepiej przed ciążą i w jej trakcie jeść wszystko, z umiarem, zdrowo, ale wszystko. a zapomniałabym - maluszek ma dziś 7 m-cy, mama wrócila do dawnych przyzwyczajeń, znowu jest duuuża, na "oko" rozmiar 48... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moje dziecko pojedynczych wyrazów nie mówi, a Twoje... - ja też tak kcem ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zapasy to dla nas ![]() Ania no fakt nie pomyslałam ,w tamtym roku tez przeciez kupiłam od dziadka reklamówkę grzybów za 20zł stał przy drodze , to muszę się gdzieś na wrocławską wypuścić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3607 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wcześniej jadł, teraz raczej nie ruszy ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a ja dzisiaj do pracy już idę, jak ja tam wytrwam do 14.25 ![]() ![]()
![]() |
#3608 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny czy wam już przyszła ta farma ![]() ![]() ![]() Napisałyście o tych grzybach i przypomniało mi się,że mam reklamówkę grzybów w lodówce,ale już na bank do wyrzucenia,bo leży parę dni tam.Czemu o niej zapomnieliśmy? A wczoraj leciałam bez kapci i zahaczyłam palcem u stopy o kant fotela ![]() ![]() ![]() Skąd te maluszki wiedzą o tym wszystkim.Niebywała jest ta mądrość dzieciaczków ![]()
Mój najpiękniejszy uśmiech ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2011-09-19 o 06:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3609 |
Zakorzenienie
|
Ana i nadal powinnaś być dumna , od czegoś trzeba zacząć
![]() nie chciałabym zajrzec do tej reklamówki po kilku dniach, tez tak kiedyś zapomniałam i jak zajrzałam to tam pełno robali było bleee |
![]() ![]() |
![]() |
#3610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem,nawet nie mam zamiaru do niej zaglądać.Boje się ją wyciągnąć,tż już nie ma i rozważam czy nie zawołać dziadka do tej misji specjalnej ![]()
![]() |
#3611 |
Zakorzenienie
|
haha lepiej zawołaj
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 |
Zakorzenienie
|
Byłam dzielna,sama wyciągnęłam
![]() ![]()
#3613 | ||
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanko może się potkałyście z tym:
Danielkowi po kąpieli obiera się skóra na paluszkach u stóp ![]() ![]() Cytat:
nie zanudzasz pisz więcej,uwielbiam czytać co dzieci mówią bo mój jeszcze ma to w nosie ![]() Cytat:
![]() też mnie to rozczula... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3614 |
Zakorzenienie
|
Oliwka może odparzone , może buciki nie oddychają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
Zakorzenienie
|
Oliwka nie ma się czym martwić raczej,jeśli tylko sobie skórka schodzi to przecież my dorośli okresowo też tak mamy.Ja tak mam i mój tż też,że okresowo skóra ze stóp tak nam złazi.Wy pewnie też tak macie?Zrzuca się stary naskórek i tyle.Tak myślę,że to tylko to.
#3616 |
Zakorzenienie
|
Witam po cudnym weekendzie w Gdańsku!!!
Psiapsiólka z mężem wypupili w kamienicy pod swoim mieszkaniem drugie mieszkanie i beda łaczyc schodami w salonach.. i my sobie mieszkalismy w tym drugim sami Michasi sie echo spodobało bo jeszcze nie wszystko umeblowane biegała i wołała "aa a ee oo uuu" jak ćwiczenia od logopedy :d Składfalismy mebelki do pokoiku dla maleństwa które za ok 2-3 tyg powinno już zawitac.. byliśmy w IKEI po fotele i na zakupach ciuszkowych. Michalina jak juz wiadomo .. podróże kształca.. nowy zestaw słowek ![]() przywiozłyśmy.
![]() |
#3617 | |
Zakorzenienie
|
To ja ciebie pociesze że ja dumna że sobie 3 kg malin zamroziłam
![]() ![]() Cytat:
Podobnie pomyślałam ![]() Ja już was nie zanudzałam, ale od zeszłej środy mam chore dziecko, a od piątku to już tak solidnie. Dzisiaj wkońcu zadzwoniłam do przychodni żeby z nim isć bo kaszle, gorączkuje, zasmarkany ropnym katarem i do tego chrypa, a pani w przychodni mi powiedziała że mnie nie zapisze bo mają tyle ludzi że lekarka nawet połowy tego nie przyjmie ![]() ![]() ![]() A mój malec podobnie jak inne dzieci nie chce brać lekarstw, , tylko isoprinosine mu daję tak jak kiedyś mu lekarka zapisała bo ją pokruszoną do ostatniej łyżki jedzenia. A syropami pluje, i wymiotuje. W nocy wypił nurofen rozcienczony w kompocie i podawany strzykaweczką po troszku, może to i sposób, ale o 3 w nocy wykańcza ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Zakorzenienie
|
kurde dziewczyny chyba mnie czeka dziekanka, bo mialam w szkole 3 miechy nie oplacone no i plus zaplacic za obrone ale sie okazalo ze odsetki sa dosc spore i nie mamy na razie tyle kasy!
kurrrr.....zebysmy wiedzieli wczesniej ze to jest nie oplacone! a nie wiedzialam.....dopiero sie dowiedzialam w tamtym tygodniu!!! taki maly szajs wyszedl, no ale coz.... p[owiedzcie mi bo ja mam wszystko zaliczone, tylko nie mam wpisow zrobionych , jak myslicie mozna wziasc dziekanke w takiej sytuacji? bo kurde jak zaplacimy to krucho bedzie, a mi za szkole mama placila i nie przyznala sie ze nie zaplacila za tamte miesiace bo myslala ze da rade!!!!i nie dala..... ![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- NO I Z SPER NOWOSCI!! PADLY MI PLECY--------- wrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!! !!!! jest troche lepiej niz ostatnio ale bolą znowu!!! Jutro mam wizyte, ale na 99% bede mieć cesarke ze względu na te plecy wlasnie ![]() idzie joba dostac noooooooooooo a co do sofy my mamy na razie 3 nocki przespane...... Nie wiem czy to sofa jest - raczej sofka. To jest maluuuuusie, no ale zamawiajac wiedzialam bo widzialam wymiary i chodzilo mi na razie o cos takiego , takie rozwiazanie czasowe. Pozniej beda mialy laski do siedzenia , stolik im postawimy, czy nawet dla lalek. Zdjecia....! zaraz wkleje. ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- ana to znow moja jak sie uderzy to zawsze dmuchamy zeby nie bolalo i calujemy i ja tez ostatnio sie ryplam drzwiami w palec i zawylam cos w stylu aaaaaaaaaauaaaaaa!! no i mala podleciala wyciagnela reke zebym jej pokazala gdzie podmchala, pocalowana, przytulila , no normalnie boskie to bylo! juz trzeba uwazac co sie przy dzieciaczkach robi, w takich sytuacjach to widac ![]()
![]() |
#3619 |
Zakorzenienie
|
No to fotki
![]() plus jedno takie tam ze spacerku.
![]() |
#3620 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#3621 |
Zakorzenienie
|
popisanego tez nic nie mamy, bo nie zostawiam mlodej przy mazakach, kredkach, czy innych zostawiajacych slady rzeczach samej.
Zawsze jest z kims, zreszta my nie mieszkamy na swoim wiec dbac trzeba 100 razy bardziej wiec pilnuje zeby nic extra nie zmalowała. No i bedziemy malowac dzy pokoj pewnie w pazdzierniku, bo cholera ja nie moge na ta tapete patrzec, tylko kolor pewnie jasny zolty bo nic innego tu raczej w gre nie wejdzie....
![]() |
#3622 |
Zakorzenienie
|
Hejka ja tylko na chwilkę mam prośbę
dziewczyny które mają fb proszę weźcie udział w tym wydarzeniu http://www.facebook.com/?ref=home#!/event.php?eid=11007607576 6381 chodzi o ![]() ![]() zaproście wszystkich znajomych i napiszcie do nich wiadomość żeby przekazali to dalej i dalej .... plissssssssss
#3623 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sofka bardzo fajna i wcale na jakąś małą nie wygląda.Ja chcę małej łóżko kupić,ale nadal nie wiem jakie i nie kupuje;/ Tak to jest już ten wiek gdzie dzieci są doskonałymi obserwatorami.My z tż dużo się przytualmy,miło do siebie się odnosimy,dajemy sobie buziaki(to samo w stosunku do dziecka) i ona to widzi i powtarza.Ja byłam bardzo zaskoczona tym jak do mnie podeszła z taką troską i miłościa,bo nie zdawałam sobie zupełnie sprawy z tego że mała może już papugować takie zachowania. Teraz trzeba uważać co się przy dziecku robi,a niedługo trzeba będzie uważać na to co się przy dziecku mówi ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3624 |
Zakorzenienie
|
ja twój przepisałam bo mi się spodobał
![]()
#3625 |
Zakorzenienie
|
#3626 |
Zakorzenienie
|
ana ona jest dobra na takie dzieciaki jak "nasze" ale tam na aukcji do 5 lat bylo napisane to ba bank nie!!!
no my mamy zamair latem kupic cos innego wiec jako czasowe rozwiazanie mi sie podoba.
![]() |
#3627 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do kwasicy w aptece sa preparaty z odczynem zasadowym by właśnie do zlikwidować.... i trzeba pic duuuuzo wody - ok 3 litrow na dzien ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- darusia co do dziekanki to załatwiaj jak najszybciej bo potem moze byc problem.... i teraz najlepiej na ciaze wziac... albo pisz pismo o rozlozenie na raty tej kwoty |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mloda dobrze mówi,pisz podanie,żeby Ci na raty to rozłożyli.Zapłać tyle ile teraz możesz,a reszte niech rozbiją.
![]() |
#3629 |
Zakorzenienie
|
dzisiaj nic nie zalatwie bo dziekanat zamkniety jak na zlosc....
---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- nie sadze ze rozbija ta szkola jest ✂✂✂nieta....jutro pojade i sie dowiem co i jak.
![]() |
#3630 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Tyle napisałyście że nie wiem co komu napisać. Carolajka - jak miło, że sie odezwałaś. Trzecia dziewczynka ![]() ![]() Libra - powaliłaś mnie na łopatki tym Twoim licznikiem słoikowym. Normalnie szok. U mnie na liczniku jest 0 - ZERO. I to nie w tym roku ale w całym moim życiu ![]() ![]() ![]() Darusia - szkoda że mama Ci nie powiedziała o swoich kłopotach finansowych. I oszczędzaj się i swój kręgosłup. A do Oliwki to gęba sama sie uśmiecha ![]() ![]() Magda PL - ja także jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego biegania. ![]() ![]() Ja ćwiczyć lubię ale najbardziej zającia w grupie w klubie. Wtedy mnie inni motywują a jak sama ćwiczę to od razu jestem zmęczona.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.