|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki powinien być tytuł nowej części wątku? | |||
| Biegam żwawo,piję soczek,mamo moja mam już roczek! |
|
2 | 10,00% |
| Narozrabiam, wejdę wszędzie,znowu mama śmiać się będzie |
|
1 | 5,00% |
| Kupa tu, Kupa tam! Mamo, mamo chodzę sam! |
|
0 | 0% |
| Chodzę, biegam i raczkuje Mama guzy opłakuje |
|
0 | 0% |
| Jem jajeczko, chodzę ładnie,ale gadam wciąż nieskładnie |
|
2 | 10,00% |
| Jestem sobie mały zbój, każdy kącik będzie mój |
|
2 | 10,00% |
| Mamy guzy i siniaki- takie szybkie z nas roczniaki |
|
0 | 0% |
| Chodzę tu, zaglądam tam, słuchajcie wszyscy: roczek mam! |
|
0 | 0% |
| Mamo, tato jest lato! mam już roczek i co wy na to |
|
0 | 0% |
| Jedna świeczka na torcie... nasze skarby kończą roczki |
|
0 | 0% |
| Kończę okres niemowlęcy a zaczynam już dziecięcy |
|
4 | 20,00% |
| Jem banana,mięsko gryzę, zmieniam się już w małą pyzę |
|
0 | 0% |
| Świeczkę na torcie dmuchamy, pierwszy rok na tym świecie już za nami |
|
0 | 0% |
| Coraz więcej zębów mam, czas na torta- rok już mam |
|
4 | 20,00% |
| Mama daj mi schaboszczaka, w końcu w domu masz roczniaka! |
|
5 | 25,00% |
| Głosujący: 20. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie
100 latek dla Artusia
. To juz rok minal....Dzoan: straszna ta sytuacja z zakrztuszeniem. Kuba czasami wlozy sobie cale ciastko do buzi ale wypluje jak ma tam za ciasno. Kuba zaczal jesc kawalki na urlopie. Krzyczal w restauracji i zebysmy my mogli cokolwiek zjesc to dawalam mu z talerza od siebie. Jak ugryzie za duzy kawalek to wypluje. Przy nas to Kuba podjadal bo normalnie jadl sloiczki. Najlepiej wcoagal makaron swiderki z sosem. Miszka to mama jeszcze troche z wami bedzie. Z moja praca nie wiadomo chyba wracam pod koniec wrzesnia. Szefowa dzwonila w polowie maja i chciala zebym wrocila od lipca ale chyba moja propozycja ja przerazila bo sie nie odzywa. Jak do niej zadzwonilam to mnie splawila mowiac ze odzwpni i do dzisiaj cisza. wykorzystam urlop i wroce. Szkoda tylko ze nie chce mi powiedziec wpprost ze cos jej nie pasuje. Moja propozycja byla dla obu stron korzystna a to co ona proponowala to korzystne bylo tylko dla niej i firmy. Moon: tak wypoczelismy, baterie naladowane ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Mela wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Dzoan dobrze ze z wynikami Olka wszystko ok i zaczal przybierac. Brawa za kupe do nocnika ![]() Zapomnialam sie pochwalic ze my tez dostalismy nocnik z ikea . Bedziemy probowac zobaczymy czy Kuba zrozumie o co chodzi.Wczoraj wracalismy do domu w ulewie, dobrze ze folie mialam na wozek. Dzis tez padalo ale przestalo wiec jak tylko Kubus wstanie to obiadek i na spacer .---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Miszka a jak u was z drzemkami? Maksiu raz spi w dzien i potem ladnie zasypia? Dzoan macie nowe auto czy jedziecie starym na urlop? Dokad jedziecie? ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Lemurku fajnie ze masz gdzie wracac i pomimo niesmakow stanowisko czeka. Z niania mnie nie strasz bo szukanie przede mna . chcialabym kogos znaszego osiedla oby sie udalo znalezc.---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Rocky wow ale staz macie. My jestesmy 10 lat a i tak wydajemi sie to dlugo. ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Chyba tylko ja jestem na wizazu i pisze sama ze soba . Moje dziecie powinno juz wstac na obiad chyba mu sie dobrze spi w domu. Tylko ja chce na spacer
|
#3602 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie
Cytat:
Zrobiłam pierwszy raz w życiu pierogi-30szt z jagodami ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3603 |
|
Zakorzenienie
|
Coraz bardziej kumate te dzieci.Jadlam dzis pokryjomu śliwki w czekoladzie bo jakby Laura zobaczyla to by nie odpuscila.
Spała 1,5 h a ja z nią. Za oknem wieje i raz slonko raz deszcz.Niech ta sobota szybko mija Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Ja mam w planach pierogi z kasza gryczana i serem.Odmrazam twarog i ciasto Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3604 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki dziękuję wam za życzenia rocznicowe, ale tak naprawdę niewiele już da się tu zrobić. Jest wegetacja i tyle. Coraz częściej ja mówię o rozwodzie, mąż jak zwykle neguje, ale nic nie robi by było dobrze. Ale już mnie to nie boli. Są trudniejsze sprawy w moim życiu i na nich się teraz skupiać muszę.
|
#3605 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
Cytat:
jem coś w ukryciu, bo jak tylko Łukasz zobaczy to też idzie do mnie i chce próbować Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46971367]Stawiamy soczki, Piccolo i ciacho i % jeśli ktoś chce ![]() ![]() Właśnie mija rok od najpiękniejszego dnia w moim życiu. Dnia, kiedy rano usłyszałam zbawienne słowa: "postanowiliśmy dziś rozwiązać pani ciążę", a kilka godzin później zobaczyłam nasz Mały Cud Artek jest przecudownym dzieckiem, grzecznym, bystrym, mimo wcześniactwa rozwija się pięknie. Muszę to wszystko napisać, bo codziennie dziękuję za niego, że jest i że w gratisie - jest jaki jest (jak pewnie każda mama). Kocham go najbardziej na świecie A dziś kończy roczek, już jest małym dzieckiem, już nie niemowlakiem. Stoi, chodzi bardzo śmiało przy meblach, bardzo dużo mówi i wydaje każdy odgłos, jaki jest w stanie wyartykułować. Jest pogodny, uśmiechnięty, lubi spacery, lubi zabawy. Czasami nie chce jeść, czasami nie chce się kąpać, nigdy nie chce się ubrać ani przewinąć oraz nie wie, że jedzenie w kawałkach służy do jedzenia, ale takie problemy, to nie problemy.Rok temu zaświeciło dla nas nasze cudowne Słoneczko i nigdy nie będę umiała wyrazić, jak bardzo jestem za to wdzięczna. Przepraszam, ale odniosę się tylko do jednej wypowiedzi: Znasz stronę Promobaby? Najgenialniejsza strona internetowa na świecie. Zebrane są promocje dzieciowe na niej.[/QUOTE] wszystkiego najlepszego Artuś Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
po tym wczorajszym piwie zagalopowałam się i trochę wyżyłam na mężu w efekcie poszłam spłakana spać. Dzisiaj miałam go przeprosić ale jest niemiły to nie ma przeprosin![]() noc oki- jedna pobudka o 5,10. Napił się wody i wzięłam go do nas do łóżka bo bałam się, ze w łóżeczku się rozbudzi jak zacznie koncert. Pokręcił się trochę i zasnął i do 7,30 spaliśmy.
|
|
#3606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ja nie lubie czekac.Nie wiem czy teście będą dzis czy jutro. Swiruje juz w domu. Laura raz marudzi a raz jest kochana.-pogoda :/
Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Fiazo-nigdy z jagodami pierogow nie jadlam a na focie wygladaja super ja tez czasem ruskie i z miesem robie.Chce spróbować ze szpinakiemWysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3608 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurde, to trochę niepoważne zachowanie jak na szefową bo powinna zadzwonić i powiedzieć, ze Twoja propozycja ją nie satysfakcjonuje a nie milczy i czeka aż może rozejdzie się po kościach. Nie lubię takiego zachowania, zwłaszcza u przełożonych. Mamy od tamtej pory jedną drzemkę a zasypianie jest dla mnie zagadką. czasami śpi po 2,5h w południe (max do godziny 14,30) i pieknie zasypia przed 20 przy butli a czasem śpi w dzień 1,5h (i np. do 13,30)i przy usypianiu są cyrki. Nie wiem, może wtedy jak tak krótko śpi to wieczorem jest już tak zmęczony, że świruje, wstaje, skacze w łóżeczku... chociaż na takiego nie wygląda. Wcześniejsze 3 wieczory dostawałam nerwicy a jeszcze mojej mamie włączyły sie "dobre rady" i gadała do mojego męża, że ona nie lubi jak dziecko płacze i że może małego uśpić. No jasne! niech już w ogóle robi wszystko po swojemu Cytat:
za nockę Łukasza a Ciebie przytulam i nie żryjcie się już![]() Pastę robiłam z tego przepisu ale dla Maksia odłożyłam samej ugotowanej soczewicy a doprawiłam ją odrobiną ziół prowansalskich i pietruszki suszonej i listkami świeżej bazylii. A co do pamięci Maksia to nie tylko przy mnie tak robi. Mama chciała go dzisiaj uśpić na dworze i oczywiście jak skręciła w... lewo to była histeria, haha ale się porobiło, teraz będziemy chodzili tylko w prawo ![]() Cytat:
ROCKY ale smaka narobiłaś pierogami FIAZO wspominałaś o gumkach na uchwytach od szafek- my mamy na jednej ale wiesz co moje dziecię robi? Gra sobie na tej gumce jak na harfie I jeszcze ma radochę jak pociąga drzwiczki i guma się roziąga a potem puszcza i strzela. I generalnie uwielbia walczyć z gumą i probuje włożyć głowę jak choć trochę naciągnie te drzwiczki![]() MERA jak tam dziewuszka? znalazła się? ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- STOKROTKA z tego przepisu http://zapach-domu.blogspot.ie/2013/...soczewicy.html
|
|||
|
|
|
#3609 |
|
Zakorzenienie
|
Tescie nas odwiedzili.Wypili herbatke, zjedli sernik
![]() Laura dostała $ , herbatke,zapas serkow, chrupek kukurydzianych a ja swojskie wędliny i soczki fajnie bylo. Laura sie popisywala ale ogolnie grzeczna byla i nie wierzyli jak opowiadalam o jej ostatnich fochach Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3611 |
|
Zakorzenienie
|
Laura padla po kąpieli i mleku
ide cos zjesc bo wieczorne gastro sie zaczyna ![]() Na tvn ma byc fajny film ale wyciskacz łez wiec sobie daruje bo nie chce sie smutac Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3612 |
|
Zakorzenienie
|
PERSE życzenia wiele zdrówka od nas dla Arturka w tym cudownym dniu
Życzę Wam, żebyście żyli w atmosferze spokoju i radości i aby Twój syn nigdy nie był przyczyną Twoich zmartwień ![]() MELA chciałam Ci złożyć życzenia z okazji rocznicy ale Twój post na ten temat raczej nie był pozytywny. Byłam na egzaminie. Raczej powinnam zaliczyć. Dziękuję za kciuki ![]() Potem pojechaliśmy do rodziców i Igi znowu był bardzo grzeczny. A potem mieliśmy akcję z babcią... Dostałam wino o koleżanki i chyba sobie naleję lampkę bo jakiś podły nastrój mam. |
|
|
|
#3613 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.tabele-kalorii.pl/photo-0...ralne-Ania.jpg Cytat:
My w tym roku będziemy 10 lat razem, z czego tylko 2 po ślubie Mniam mniam naleśniczki ![]() Cytat:
Także wampirki 'Pamiętniki Wampirów', zombi 'The Walking Dead' najlepsze ![]() Cytat:
Do Tourana cały dobytek zmieścimy Jedziemy do Kołobrzegu ![]() ![]() Ja cały czas przymierzam się do ruskich..też pierwszy raz w życiu bym robiła.. ![]() Cytat:
![]() Miszka jak Olek przestanie chcieć spacerować i będzie chciała się tylko na placu bawić, to trochę żal mi będzie..mnie ruchu i ciągle te same drabinki..nuuda |
||||||
|
|
|
#3614 |
|
Zakorzenienie
|
Objadlam sie i leze.Moze zaraz zasne?
Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3615 |
|
Zakorzenienie
|
Dałam Olkowi dzisiaj obiad metodą blw i więcej wywalił na siebie i pod siebie niż zjadł..
Chciałam mu też dać zupkę prezydencką z hortexu, nasłuchałam się koleżanki od spacerów, że ona takie zupy robi i sama zjadłam tę porcję, bo papryka miała skórki, które się zrulowały i sama musiałam sobie z buzi wyciągać.. jakbym Olkowi dała i by mu to gdzieś stanęło..nie chcę nawet myśleć.. nie wiem jak koleżanka może tkaimi zupami karmić.. już drugi raz się nacięłam na mrożonki.. raz fasolka zielona była nie do zjedzenia przez twarde nitki
|
|
|
|
#3616 |
|
Zakorzenienie
|
Dzoan-lepiej kupic warzywka i samemu pokroic i skonstruować zupke
![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#3617 |
|
Rozeznanie
|
Hej. Pisałam wcześniej ale Tel. mi się rozładował a byliśmy poza domem. W pierwszej kolejności życzę dzisiejszemu solenizantowi wszystkiego co najpiękniejsze, sto latek Artiego. Jesteś uroczym roczniakiem.
Dziękuje za kciuki. Mała jest z nami od wczoraj ale nie wiadomo jak długo. Sprawa nie jest jeszcze unormowana sądowo (wszystko w toku) więc tak jak wspominałyście matka ma pełne prawo do dziecka ! Na nasze szczęście ojciec także! Po prostu w głowie mi się nie mieści, jak po zostawieniu męża i dziecka ma prawo nagle przyjść i rządzić! Wybaczcie, napisałam ogólnikowo ale sporo jest opowiadania a "ściany mają uszy". Przed nami długa droga, nie koniecznie pomyślnie zakończona dla nas (musimy się z tym liczyć). Zaraz nadrobię. |
|
|
|
#3618 |
|
Zadomowienie
|
Perse wszystkiego co najpiekniejsze dla Arturka, niech zdrowo rośnie i dostarcza tylu radości co przez ten miniony rok!!! buziaki od cioteczki Sammi i Kuby
|
|
|
|
#3619 |
|
Rozeznanie
|
DZOAN strój kąpielowy superancki , ja bardzo długo szukałam stroju dla siebie, ciężko było coś znaleźć na te moje dwa flaczki
. Współczuję sytuacji z zakrztuszeniem się, mieliśmy raz taką akcję i oby ostatni.Jeśli chodzi o mrożonki to gotuję zupki z osobnych składników (kalafior, osobno mrożona włoszczyzna ...) myślałam o tych zupach gotowych i dobrze, że powiedziałaś o tym ! Julek i tak średnio lubi zupy, typowy facet, woli konkrety. I my także praktycznie nie jadamy już słoiczków. MELA mimo wszystko , najlepszego i zrozumienia ! ROCKY fajnie, ze teście Was odwiedzili. I sobota już przeleciała .
|
|
|
|
#3620 | |||
|
Zakorzenienie
|
SZKRABKOWA super, ze egzamin do przodu
A co tym razem z babcią?Cytat:
Tak czasami czytam, że wasze dzieciaczki dostają prezenty i kasę od dziadków i tak trochę mi... sama nie wiem jak, ale może żal po prostu, bo u nas nic takiego nie ma. Tzn. nawet nie myslę o teściowej bo ona jest jakby poza oczekiwaniami ale moi rodzice tez jakoś nie dają prezentów, tym bardziej kasy, ani też nie było propozycji kupna wózka itp. ![]() Hmm, jakoś tak dziwnie jak słucham, ze wasze dzieciaczki są tak obdarowywane, u nas jakby nie ma szaleństwa dziadkowie-wnuk. Cytat:
![]() Życzę, żeby udało sie zakończyć tą sprawę najlepiej dla malutkiej i dla was. Trzymam kciuki! Cytat:
Ja używam mrożonek tutejszych firm i na szczęście nic takiego się zdarzyło ale będę teraz czujniejsza, dzięki! (uważaj też na kukurydzę mrożoną bo nawet przy dłuższym gotowaniu jej skorupka bywa twarda) ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- SZKRABKOWA ja też poproszę kieliszek
|
|||
|
|
|
#3621 |
|
Rozeznanie
|
PIANKA witam po udanym wypoczynku , zazdroszczę urlopiku . Kciuki dla Kubusia za siusianie. Nam na razie nie wychodzi, tez mamy nocnik z ikea.
MAMASZKRABKA na pewno zaliczysz, tyle kciuków było trzymanych . Co babcia na wyrabiała tym razem ?FIAZO za samodzielne pierogi, smakowały ?MISZKA ten Twój synuś to agent, uparciuch rośnie. Dopiero się zacznie, aż się boję . Dla Ciebie za umiejętności kulinarne, rozkręcasz się.
|
|
|
|
#3622 |
|
Zakorzenienie
|
MOON jak tam, mężu wyjechał czy działacie?
AGA a gdzie Ty i Twoje dzieciaczki jesteście? IWONKA teraz to pewnie nie nadązasz za Zuzią, co?? jak tam, udoskonala chodzenie? DZOAN wiesz, mnie tez trochę ten plac zabaw nudzi zwłaszcza, ze właściwie to możemy korzystać z huśtawki, takiej jakby karuzeli i ze ślizgawki. O tyle dobrze, że jest tam prawie na całości taka jakby sztuczna trawa+ taki piankowy żwirek wiec mogę małego tam puścić i raczkuje sobie.
|
|
|
|
#3623 |
|
Zakorzenienie
|
Mera całe szczęście, że Mała się znalazła..! Matka sama z nią wróciła czy policja znalazła? A nie powinna odpowiadać za to, że zabrała dziecko bez zgody ojca? Przepraszam za te pytania, jesli nie możesz to oczywiście nie odpowiadaj. Oby sprawa rozstrzygnęła się pozytywnie dla Was..
|
|
|
|
#3624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3625 |
|
Zadomowienie
|
Miszka wybacz ale usmialam sie wyobrazajac soboe Maksia walczacego z gumka na szafce i probujacego wlozyc glowe pomiedzy
![]() Dzoan fajnie ze udalo sie kupic auto. W Kolobrzegu jest fajnie, na pewno urlop bedzie udany . Warzywa tez uzywam czasem mrozone ale nie takie juz skomponowane zupy tylko wszystko osobno.Rocky to super ze wizyta sie udala i Laura tak zostala obdarowana
|
#3626 |
|
Zakorzenienie
|
Miszka u nas wszystkie place zabaw robią już tylko piaszczyste.. także jak Olka puściłabym do raczkowania/pełzania, to przecież tylko w piachu by siedział i miałby go wszędzie.. do piaskownicy nie musiałby już wchodzić..trochę mnie to przeraża
|
|
|
|
#3627 |
|
Rozeznanie
|
MISZKA Byliśmy gotowi dziś ją oddać mamie, nie chcemy niszczyć jej psychiki , ona jest dla Nas najważniejsza , ale niestety moglibyśmy jej już nigdy nie zobaczyć .Prawie całe swoje dwuletnie życie spędziła z dziadkami a nagle mama ją zabiera do nowego mieszkania i serwuje jej nowego "tatusia" !!! Aż drżę jak o tym pomyślę.
|
|
|
|
#3628 |
|
Zadomowienie
|
Mera dobrze ze Malutka sie znalazla. Oby wszystko sie rozstrzygnelo po waszej mysli. Obawiam sie jednak ze bedzie to bardzo dluga i ciezka walka bo chyba w Polsce trudno zabrac matce prawo do opieki nad dzieckiem. Zal dziecka bo na pewno przezyla to bardzo.
|
#3629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale trochę też się boję jak tak robi ponieważ obawiam się, że ta gumka w końcu pęknie i dostanie nią w twarz lub że faktycznie włoży glówkę między drzwiczki (to jest ta podwójna szafka) i się zakleszczy. |
|
|
|
|
#3630 |
|
Zadomowienie
|
Dzoan Kuba raczkuje po piaskownicy. Nie usiedzi chwili. Piach ma wszedzie
. Juz widze jak Olus bedzie szalal na plazy
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

. To juz rok minal....
. chcialabym kogos znaszego osiedla oby sie udalo znalezc.

jem coś w ukryciu, bo jak tylko Łukasz zobaczy to też idzie do mnie i chce próbować 
A dziś kończy roczek, już jest małym dzieckiem, już nie niemowlakiem. Stoi, chodzi bardzo śmiało przy meblach, bardzo dużo mówi i wydaje każdy odgłos, jaki jest w stanie wyartykułować. Jest pogodny, uśmiechnięty, lubi spacery, lubi zabawy. Czasami nie chce jeść, czasami nie chce się kąpać, nigdy nie chce się ubrać ani przewinąć oraz nie wie, że jedzenie w kawałkach służy do jedzenia, ale takie problemy, to nie problemy.