![]() |
#3601 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy skuteczny nowy blister ?
Skoro zaistniało ryzyko, że ostatnia pigułka z blistra się nie wchłonęła, to trzeba było dzień jej przyjęcia uznać za 1-wszy dzień przerwy, zaś nowe opakowanie rozpocząć o jeden dzień wcześniej niż zwykle (jest to jedno z dwóch możliwych w takiej sytuacji wyjść). Ty tego nie zrobiłaś, więc miałaś niezabezpieczone (no, nie do końca niezabezpieczone - działanie antykoncepcji nie zostało całkowicie zniwelowane, a jedynie obniżone, choć nie wiem, czy to jakaś pociecha) całą przerwę oraz 1-wszy tydzień kolejnego blistra. Powinnaś (była) wraz z partnerem zabezpieczać się dodatkowo gumkami do 7-mego tabsa z opakowania włącznie. Jeśli zaś doszło do jakichś stosunków między Wami - czy to w przerwie, czy to w pierwszym tygodniu - a nie skorzystaliście z zabezpieczenia mechanicznego, to istnieje jakieś ryzyko ciąży (choć o ile dobrze zrozumiałam, to żadne stosunki nie miały miejsca, tak?). Poza tym takie podstawowe wiadomości powinnaś mieć w małym palcu, ewentualnie reagować zaglądaniem do ulotki OD RAZU gdy dzieje się coś wykraczającego poza normę!!! Potem takie nierozsądne/nieogarnięte dziewczyny/kobiety jak Ty zachodzą w nieplanowaną ciążę z własnej winy, wypisując jednak na forach, że przecież przyjmowały tabsy prawidłowo ;/!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3602 |
Przyczajenie
|
Napisałam wyraźnie, że nie doszło do zbliżenia, ani w poprzednim felernym blistrze, ani podczas przerwy. Teraz też, mimo że zaczęłam nowe opakowanie. Fakt, jest to moje niedopatrzenie, ale każdemu to się może zdarzyć. Nie powiedziałam, że przyjmowałam prawidłowo. Czytanie ze zrozumieniem, a nie wyrzucanie, że ktoś jest nieogarnięty. Pilnuje sie, ale czasami człowiek sobie zwyczajnie zachoruje i nie każdemu a automata włącza się myśl "Tabletki". Miałam ulotkę, ale z niej nie dostałam odpowiedzi na moje pytanie. Po to jest to forum, żeby dostać radę i nie widzę w tym niczego złego.
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Chcę się tylko dowiedzieć, czy te opakowanie będzie mnie zabezpieczać czy musze dodatkowo coś stosować? Wg waszej opinii, opinii kobiety. Bo na razie nie mam dostępu do ginekologa. I tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3603 |
Zadomowienie
|
W takim razie ja źle ciebie zrozumiałam, bo myślałam, że jednak zdecydowałaś się na współżycie z partnerem. W takim wypadku 7 dni dodatkowe zabezpiedzenie, po tym czasie wszystko wróci do normy i możecie odstawić prezerwatywy.
![]() I wszystko jest w ulotce-> tabletka przyjęta ponad 12 godzin za późno w 1. tygodniu-> jeśli nie doszło do stosunku w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki-> stosować metodę mechaniczną przez następne 7 dni. ![]() Poza tym nie musisz się unosić, nie napisałaś WSZYSTKIEGO WYRAŹNIE, więc nie miej pretensji że dostajesz teraz takie odpowiedzi.
Edytowane przez jasne_jasne Czas edycji: 2013-04-09 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Przyczajenie
|
O to mi chodziło. Dziękuje za odpowiedz i wybaczcie, że się unoszę. Ale człowiek się zapomina, nie miałam na celu nikogo obrazić czy się unosić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3605 |
Raczkowanie
|
Tabletki a woda w organizmie
Witam
![]() Mam pewien problem. Biorę tabletki od 8-9 miesięcy no i ostatnimi czasu przytyło mi się. To znaczy piersi powiększyły się z miseczki B do dużego C, zwiększyła się również fałdka na brzuchu, oraz boczki. Staram się jakoś pozbyć tej wody, ale nie wiem jak tego dokonać. Ćwicze 2-3 razy tygodniu, typowo na spaleni tłuszczu, ale ta fałdka nie chce się zmiejszyć! Jem tyle samo co zawsze, staram sie jeść regularnie co 3 godziny... Mimo wszystko czuje się grubo. Czy zmiana tabletek załatwi sprawę? Stosowałam już wiele różnych w ciągu tych kilku miesięcy i zawsze coś było nie tak. Są jakieś środki na zrzucenie wody? Czy jestem w stanie zmniejszyć swoją objętość tu i ówdzie ćwiczeniami i dietą? |
![]() ![]() |
![]() |
#3606 |
BAN stały
|
Dot.: Tabletki a woda w organizmie
yaz ma srodek ktory podobno zapobiega wodzie w organizmie
a jestes pewna ze to wina wody, a nie tluszczu :p ? |
![]() ![]() |
![]() |
#3607 |
Zadomowienie
|
Zatrzymanie wody w organizmie to jeden ze skutków ubocznych. Radzę odwiedzić ginekologa, prawdopodobnie czeka cię zmiana tabletek.
![]()
#3608 |
Raczkowanie
|
No wiesz, skoro ćwicze i to naprawdę intensywnie, jem tak samo jak wcześniej... Powinno to trochę zejść, a nie schodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3609 |
BAN stały
|
a jakie bierzesz tabletki? to widocznie wina nie Twoja a tabletek. Yaz jest super jesli chodzi o wode w organizmie a porazka to diane35, cindy35 i inne te "konskie"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Raczkowanie
|
Rzeczywiście zmieniaj tabsy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 |
Zakorzenienie
|
Taa... Yaz też może zatrzymywać wodę w organizmie. Ja teraz biorę Yasmin, wcześniej Yasminelle, zarówno na jednych, jak i na drugich mam problem z gromadzeniem się wody. Nie ma na to reguły, dla jednych Yasmin będzie super, a u innych będą skutki uboczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 |
Raczkowanie
|
Tak jak piszą dziewczyny, chyba powinnaś zmienić tableki. Ja kiedyś brałam YAZ, po nim nie puchłam ani nie miałam problemów z wagą ( ale to zależy od organizmu). Od pazdziernika brałam Atywię, po niej miałam to samo co Ty opisujesz, miesiąc temu odstawiłam i od razu zeszło ze mnie 3 kg...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3613 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3614 |
Are you talking to me?!
|
Ale wszystkie zawierają drospirenon, a to on jest odpowiedzialny za działanie lekko moczopedne. Tak więc nie ma gwarancji że Yaz zadziała bo to Yaz i jest to magiczne panaceum na gromadzenie wody.
#3615 |
Zadomowienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Czy plamienia przez praktycznie cały cykl mogą się zdarzać ot tak, bez przyczyny?
Zdarzało mi się plamić po łączeniu opakowań i podczas pierwszego opakowania, teraz biorę któreś z rzędu opakowanie (zażywam pigułki od kilku lat) i prawie całe opakowanie mam plamienie. Miesiąc temu byłam u ginekologa i wszystko było ok, oprócz małej infekcji na którą dostałam Gynalgin. Nie wiem czy mam się zapisać do gina czy po prostu panikuję ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3616 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Raczkowanie
|
a naraya? i leviomine? macie jakieś doświadczenia z tymi tabletkami odnośnie gromadzenia się wody w organizmie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3619 |
Are you talking to me?!
|
Naraya ma drospierenon, więc teoretycznie może pomóc osobom, u których inne tabletki powodowały zatrzymywanie wody. Leviomine zawiera lewonorgestrel, czyli progestagen drugiej generacji. Z tego co wiem, nie wykazuje działania antymineralokortykosteroi dowego, czyli może (ale nie musi!) sprzyjać gromadzeniu wody w organizmie.
#3620 |
Zadomowienie
|
Problem z tabletkami
Witajcie
![]() Mam do was pewne pytanie. Kobieta, stosująca Microgynon (dla podtrzymania ciągłości miesiączki, 50 lat), zrobiła tydzień przerwy, po czym zapomniała zacząć brać kolejny blister i w efekcie przerwa przedłużyła się do dwóch tygodni. Kobieta się teraz źle czuje, miesiączki nie dostała. Odstawić, co byłoby prawidlowe, nie może, bo te tabletki mają miesiączkę podtrzymać - nie będzie tabletek, nie będzie okresu. Co ma zrobić? Skończyć obecny blister (zostało półtora tygodnia)? |
![]() ![]() |
![]() |
#3621 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Problem z tabletkami
Cytat:
![]() |
#3622 |
Rozeznanie
|
![]()
Witam
Jeżeli już wcześniej był taki wątek z góry przepraszam. Chciałam zapytać Was moje drogie czy na rynku w naszym kraju są dostępne takie żele i ile one kosztują. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Nie interesują mnie żadne globulki. Uznałam, że zaufam wizażowi, który jest moją skarbnicą wiedzy ![]()
#3623 |
Przyczajenie
|
....
Edytowane przez ilussiaa Czas edycji: 2013-04-29 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Raczkowanie
|
11h opoznienia
jestem w 3 tygodniu brania za 3 dni powinnam je odstawic na okres.... dzisiaj wzielam tabletke z 11 h opoznieniem? czy regularnosc jest zachowana? jesli tak to czy w nowym cyklu bede musiala sie zabezpieczac 1 tydzien brania z tego powodu ze sie dzisiaj spoznilam?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Raczkowanie
|
Dot.: 11h opoznienia
O ile nie bierzesz tzw. minipigułek, to dopuszczalne opóźnienie w przyjęciu tabletki wynosi 12 godzin. Nie niesie to ze sobą żadnych konsekwencji.
PS: Mówi o tym ulotka.
#3626 |
Wredny kotecek
|
Z jednej strony ulotka a z drugiej strony sama bym się denerwowała, bo tak naprawdę czy organizm jest jak zegarek i rzeczywiście 11godzin i 30 min opóźnienia nie będzie miało wpływu na skuteczność, a 12 godzin i 5 min już tak?:P Chyba bym się wolała na wszelki wypadek dodatkowo zabezpieczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3627 |
Przyczajenie
|
rozpoczęcie drugiego opakowania tabletek wcześniej
Witam,
Jestem ciekawa pewnej rzeczy. Zastanawia mnie czy mogę zacząć drugie opakowanie tabletek nie ósmego dnia po siedmiodniowej przerwie a np już szóstego. Co o tym sądzicie? Czy któraś z was już tak robiła? ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3628 |
Raczkowanie
|
Dot.: rozpoczęcie drugiego opakowania tabletek wcześniej
Ja skróciłam przerwę po 1 opakowaniu o 1 dzień
![]() ![]() ps. od razu jak zażyłam pierwszą tabletkę z 2 opakowania odbyłam stosunek i żadnej ciąży ani nic nie ma , więc spokojnie ![]()
#3629 |
Przyczajenie
|
Dot.: rozpoczęcie drugiego opakowania tabletek wcześniej
dzięki, właśnie to mnie interesowało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Zadomowienie
|
Jak się tak martiwsz, to przerwij przyjmowanie i rozpocznij 7 dniową przerwę.
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.