Mam tę moc, będę karmić całą noc! - Mamusie styczniowe 2016 cz. 2 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-11, 08:15   #3601
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d
Dot.: Mam tę moc, będę karmić całą noc! - Mamusie styczniowe 2016 cz. 2

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
To tak mlodziez wieczorem nie pospala dlugo, przyszedl tz, pies sie rozszczekal no i tyle bylo ze spania, ale chwile pozniej spacyfikowalam go i spal! 2 pobudki w nocy, a tak to najadl sie i spal dalej! Dziewczyny wyspalam sie. Glowa mnie nie boli, cudownie jest!
Ruda no to pieknie, moze to bedzie sposob na Kornelie?

Co do rozszerzania diety myslalam o tym, ale tz mowi ze jak zalecenia co do 6msc, to czekac. Juz tyle karmie, ze te 2 miesiace nie robia roznicy. Chociaz mam czasami ochote zapchac go czyms innym, zeby cycom dal chwile odpoczac.
Malwi, mam podobnie podejście do rozszerzenia diety, chciałbym żeby jadła już coś oprócz mnie ;-) Ale do tego jeszcze daleko od pierwszych prób... I też mimo pokusy chce poczekać jeszcze, choćby miesiąc dla jej zdrowia. Ale moja mama jednak ostro namawia na kleiki na noc

A butla wieczorem zdała egzamin, bo na cycku przed snem wisi ok godzinę, a z butli wypiła w 15 min i odlot...

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 08:30   #3602
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
Co do rozszerzania diety myslalam o tym, ale tz mowi ze jak zalecenia co do 6msc, to czekac. Juz tyle karmie, ze te 2 miesiace nie robia roznicy. Chociaz mam czasami ochote zapchac go czyms innym, zeby cycom dal chwile odpoczac.
Mam to samo. Już doczekam. Tyle wytrwałam to już dam radę. Choć myślę doczekać do końca czerwca. Będzie miała wtedy ponad 5.5 miesiąca i tak równo z dniem 1 lipca zacząć Ale to jeszcze zobaczymy.

Super że się wyspalas! I zazdroszczę po cichutku

A dziś Zołza kończy 4 miesiące

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Ruda super, że zdało egzamin Może to właśnie sposób na nią.
Stary 2016-05-11, 08:41   #3603
mojakaren
Zakorzenienie

Dotka mi sie wydaje ze skoro masz swoje zdanie na temat rozszerzania diety i nie planujesz nic w tym temacie zmienic to rozmowa z pediatra zbędna

O co poszlo z TZ :brzydal :

Malwi super nocka wyspana mama to szczesliwa mama

Kinga my mamt zaslony w oknach ale to jedna z bardziej pasjonujacych rzeczy w domu :d

Czarna dla Poli

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 08:43   #3604
czarnulax
Zakorzenienie

Dotka powodzenia na szczepieniu!
Stary 2016-05-11, 08:48   #3605
kinga1701
Zakorzenienie

Pola wszystkiego najlepszego, rośnie duża i zdrowa.

Dotka powodzenia na szczepieniu, oby później było bez NOP-ow.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 08:59   #3606
czarnulax
Zakorzenienie

Mojakaren, kinga
Stary 2016-05-11, 09:01   #3607
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
Dotka, super że morfologia wyszła ok.
Malwi, szybko go spacyfikowałaś
Ewusia, oby w nocy tez pospał.

Ja mojej na spacerze też staram się rozrywkę zapewnić, drzewa, zabawki... tylko ona by chciała na ręce, żeby lepiej widzieć a mi się nie zawsze chce ją targać i jeszcze wózek pchać. No wiecie, jak gdzieś stanę, to wyjmę, a wózek stoi obok, ale jak chce gdzieś przejść i ją wkładam do wózka to wtedy protest. Najlepiej wtedy jest w dwie osoby. A dzisiaj na przykład musiałam ją przewinac, bo mi kupę strzeliła w czasie jedzenia, i przewijałam ją na ławce, to się jej bardzo na tej ławce spodobało ;-)

Poszłam na jogę i proszę TŻ-ta, żeby ją wykąpał tuż przed moim powrotem, żebym mogła już wejść i od razu nakarmić. Wracam a tam mała już umyta, i kończy jeść z butelki właśnie - oczy zamknięte, pełny odlot. No i na razie śpi. Podejrzane, bo zasnela o 21, godzinę wcześniej niż zazwyczaj. Oby jeszcze się nie obudzila przed północą, ostatnio koło 2 jakieś karmienia sobie robiła.
U mnie jest tak samo, czasami nie daje się w ogóle odłożyć do wózka, jak jestem sama to niezły klops, dlatego ostatnio noszę w koszu pod wózkiem chustę kółkową

Super sobie TŻ poradził

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
Casaa niech spi do rana

Dziewczyny na spacerach jak dziec ms buzie filtrem 50 posmarowana to wystawiacie do słońca? Czy trzeba zakrywac i tak?

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Ja zakrywam bo się wścieka strasznie jak mu słońce w buzię świeci

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ej myslicie ze pytac pediatry o rozszerzanie diety - co sadzi czy sie nie denerwowac? Ma z 70 lat wiec i poglady takie..
Ja bym nie pytała
Moja pediatra też starsza ale jak byliśmy na szczepieniu to miał już prawie 4 miesiące i nic nie wspominala o rozszerzeniu więc może jest doedukowana

Jak dla mnie jest tyle medycznych argumentów żeby nie rozszerzać wcześniej że nie ma dla mnie dyskusji w ogóle, nikt by mnie nie przekonał

Powodzenia na szczepieniu

Cytat:
Napisane przez MietaZCytryna Pokaż wiadomość
Hello 😊

U nas dziś jedna pobudka, ale nie wiem o której, bo nawet na zegarek nie zerknęłam, tylko przypiełam do jadłodajni i poszłam spać 😆
Za to o 6:20 rozpoczęłyśmy dzień, ale na szczęście Młoda właśnie przysypia przy cycku, więc jest szansa na śniadanie o ludzkiej porze 😊

Planuję dziś Młodą wytargać na dłuuugi spacer. U nas pięknie, aż chce się żyć jak wyszłam na balkon przed 7,to tak wiosną pachniało 😍

Dotka, ja bym zapytała z ciekawości 😛 od razu z zaznaczeniem, że ja planuję tak i tak.
Wy dziś szczepicie? My za 2 tygodnie dopiero, bo na teraz terminów już nie było 😕 a w przyszłym tygodniu nie chcę, bo w sobotę impreza rodzinna i duże prawdopodobieństwo, że ktoś będzie chory....

Przy okazji - widziałyście gdzieś fajne skórzane czarne albo brązowe baleriny? Nie lakierowane bo dziś się zorientowałam że nie mam odpowiednich butów do mojej kreacji 😎
I jeszcze materiałowych balerinek szukam... i nieobcierających sandałków....

Ech, właśnie z przychodni zadzwonili że za 2 tygodnie lekarki nie ma i szczepienie na 7 czerwca dopiero... 10 tygodni odstępu będzie. Nie ma to znaczenia że będzie większy odstęp niż zalecane 6 tygodni? Nawet nie mam tel do tej pediatry
Nic się nie stanie jak pójdziesz później

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Mam to samo. Już doczekam. Tyle wytrwałam to już dam radę. Choć myślę doczekać do końca czerwca. Będzie miała wtedy ponad 5.5 miesiąca i tak równo z dniem 1 lipca zacząć Ale to jeszcze zobaczymy.

Super że się wyspalas! I zazdroszczę po cichutku

A dziś Zołza kończy 4 miesiące

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Ruda super, że zdało egzamin Może to właśnie sposób na nią.
Najlepszego dla Poli

U nas nocka spoko, obudził się o 2 na szybkiego cyca i później przed 7 dopiero się obudził (i od tej pory już nie śpimy, ale względnie się zdążyłam wyspać)

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 09:03   #3608
kinga1701
Zakorzenienie

Czy to możliwe żeby ta jedna jedynka mu wyszła a druga w innym czasie, trochę dziwnie chyba. Ale ta druga chyba nie zamierza się wybić, nie widzę żadnych objawów ku temu
Stary 2016-05-11, 09:06   #3609
Dotka90
Zakorzenienie

No to młody zaszczepiony. Wazy ok 5700-5800, nie moglysmy go zwazyc, bo oczywiscie tak sie ruszal   Czyli w 6 tygodni przybral 700-800g, wiec jestem super zadowolona   Wszystko okej.
Szczepienie - płacz po ukluciu, ale szybko dal sie utulić. Poleciałam jeszcze szybko do apteki* i na szybkie zakupy i do domu. Wyl juz, wsadzilam do fotelika i zasnął ă€€ Mamy do przychodni 3 minuty autem, w zyciu mi nie zasnal tak szybko. Ba! Pod domem wyjelam go z fotelika, wzielam na rece,a on sie przytulil i dalej spal... Wsadzilam do bujaczka w salonie i obserwuję. Ostatnio po szczepieniu przespal prawie caly dzien.

*dostalismy Devikap, bo mlodemu się pocą stopy za bardzo i moze mieć niedobór wit. D, więc mam dawać w jeden dzień 1 kroplę (400), a w drugi 2 (800j) i tak naprzemiennie.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 09:07   #3610
czarnulax
Zakorzenienie

Ewusia
Super, że nocka ok!
Stary 2016-05-11, 09:12   #3611
Dotka90
Zakorzenienie

Zapytalam o tą dietę* no to powiedziala, ze mozna juz zupki dawać czy warzywka, ale na razie jednoskładnikowe, a potem dwuskładnikowe, trzyskładnikowe itd. Zeby soczek jablkowy dawac powoli (?). Tylko ze jak mam kupowac warzywa w sklepie i gotowac sama, to nie nie, słoiczki mam wtedy kupic. Mhm.
Widzimy sie za 6 tygodni, wiec bedziemy wtedy rozmawiac jak nam idzie. No to spoko, bo za 6 tygodni to my juz zaczniemy rozszerzac

*wkurza mnie u niej to, ze jak ja o cos nie zapytam/czegos nie powiem, to ona zbada, zwazy i bajo. Ostatnio nas straszyla, ze Witek przepuklinę niby ma w pachwinie. No to neonatolog wyslal nas na USG. Jakbym sama z siebie nie powiedziala dzisiaj jak tam USG, to by sie nie zapytala, nie mowiac o tym, ze nawet mu jajek nie ogladala bo pampka nie rozpinala.

O przepraszam, zapytala tylko czy gaworzy.
Stary 2016-05-11, 09:18   #3612
keas
Raczkowanie

Hejo

U nas dwie pobudki w nocy.
Moje dziecko ma 3 rysy az do krwi na twarzy, tak sie zadrapal paznokciami:/
Ale patrzylam one sa krotkie, chyba musze mu pilnikiem spilowac na okraglo.

Czarnulax sto lat dla coreczki

Wczoraj wyszlam na podworko w chuscie i szla sasiadka i mowi a nie lepiej by mu bylo w wozku? Ja mowie ze on w wozku to malo wytrzymuje a ona "no tak jak mamusia przyzwyczaila na raczki" nie wchodzilam z nia w dyskusje bo i tak nie zrozumie..

My nie mamy rolet ale chyba musze cos pomyslec zeby jakas rokete zew zalozyc na weluxa bo na gorze w sypialnie jest tak goraco i duszno teraz ze nie wyrobka:/

Dotka mojemu tez sie poca strasznie stopy, musze chyba sprawdzic poziom tej wit.d
keas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 09:20   #3613
Dotka90
Zakorzenienie

U mnie pielęgniarka w przychodni byla zachwycona, ze się tak nosimy
Stary 2016-05-11, 09:23   #3614
kinga1701
Zakorzenienie

Dotka o faktycznie wasz lekarz trochę dziwny, żeby słoiczków lepsze niż gotowane i soczek jabłkowy to się jeszcze nie spotkałam.
Brawo za przyrost.
Stary 2016-05-11, 09:25   #3615
Casaa
Zakorzenienie

Dzien dobry 😊

Polunia sto lat!

Dotka my tez mamy devikap 😊 za brak NOPow. Co do pediatry to spoko babka...

Ruda, dobrze ze znalazlas sposob

Malwi, Twoj bol glowy na mnie przeszedl :P

U nas noc poza usypianiem 2h calkiem ok. Teraz cyc i zbieramy sie na spacer

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 09:32   #3616
hariett
Zadomowienie

Ruda no fakt jedzeniem tego na piczątku nazwać nie można

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 09:40   #3617
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Dotka żeby po szczepieniu było ok

Najlepszego dla Poli!

A mój Bartuś dzielnie zniósl pobranie trochę popłakiwał ale pani go rozsmieszala i nie wiedział w końcu czy się śmiać czy płakać Haha w każdym razie wyszliśmy, zapletlam w chustę, najpierw mina jakbym mu nie wiadomo jaka krzywdę zrobiła a teraz zasnął
Weszłam w chuście i wszystkie babeczki w labie że o jak fajnie, przytulony do mamusi, słucha bicia serduszka i pytają czy woli wózek czy chustę ja mówię że chustę a i mi wygodniej nawet po szpitalu się poruszać bo wózkiem to masakra. Stwierdziły że faktycznie mam rację jutro zobaczymy jak wyniki.

Spotkałam moja kochana sąsiadke z koleżanką. Młody jeszcze ponura mina zabójcy a one "ooo jaki fajniutki kapelusik, o ty slodziaku" A słodziak miał je gdzieś i dalej obrazona mina hahaha

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Dotka przerabane z takim pediatra. Jak sama nie zapytasz to ma gdzieś. I ufaj człowieku że lekarz czuwa nad zdrowiem dzieciaka..
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 09:47   #3618
Dotka90
Zakorzenienie

Magda,wiesz co, ja ją trochę zlewam, bo tak naprawdę nami się opiekuje neonatolog ze szpitala i to z nim konsultuję wszystkie wątpliwości.
Zresztą jak bylismy na USG ostatnio, to ona sama powiedziala, ze pediatrzy mają marną wiedzę o wcześniakach, często zero doświadczenia no i że dlatego oni obemują swoją opieką te swoje wcześniaki.

Ale z drugiej strony jakbym miala donoszone dziecko, to też spoko, nie? Bo nic sie nie dowiesz, nikt CI nie poradzi nic. U nas jest tylko jeden pediatra.
Ew. w miasteczku 11km dalej jest chyba 2 czy 3 pediatrów.

Ponura mina zabójcy
Stary 2016-05-11, 10:10   #3619
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Ruda no fakt jedzeniem tego na piczątku nazwać nie można
Toteż właśnie
I też dlatego trochę rozumiem te co wcześniej dają - to są chyba na razie mikroskopijne ilości.

Czarnulax, gratki dla Poli.
Dotka, to oby Witek tylko spal po szczepieniu, a nie marudzil

My na spacerze, już godzina bez płaczu, ale bujamy się w koło bloku, bo chmury są u nas i deszcze przelotne. Poza tym szybki sklep był i na kuriera czekałysmy. Także kilometrów dzisiaj nie nakrecimy. Ale królewna chyba zasypia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-11, 10:12   #3620
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Dotka zaraz wam wstawię na fejsa to zobaczycie
My też pod opieką neonatolog i teraz się cieszę bo ona jednak zleciła badania krwi i pediatra ani palcem nie kiwnela ani się nawet nie zapytała. Jednak pediatra jest w porządku, kobieta bardzo przystępna i miła. Choć jakby mu coś było poważnego to jest taki lekarz co prywatnie leczy i podobno jest o wiele lepszy no ale zobaczymy
Stary 2016-05-11, 10:20   #3621
86ewula
Rozeznanie

Szlag mnie zaraz trafi. Napisałam post i się nie dodał. ..

Dotka życzę brak nopów. Zaskoczyłas mnie z tą wit d że może to mieć związek z potliwościa nóg. Moja kazała mam zmniejszyć dawkę o połowę bo przy badaniu główki chyba jej się nie podobało że ciemiaczko może za szybko zarastać.
I tak mu daje teraz co jakiś czas bo słońce świeci ,ja suplementuje i się opalam wiec w mleczku jest.

Nocka u nas standardowa czyli porównując do waszych tragiczna ; D chyba się już przyzwyczajam.

Magda fajnie że Bartuś zniósł dzielnie pobranie. A robicie morfologie tak dla kontroli czy z jakiś powodów. Bo my jeszcze nie mieliśmy ani razu.

Mój ostatnio na szczepieniu nawet nie zaplakał ale tak zmierzył pielęgniarkę że zaczęła się śmiać bo tak długo jej się w oczy patrzył takim spojrzeniem he he

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

A i Przymierzyłam spacerówkę i powiem wam ze nie wyobrażam sobie tam Dawida posadzić do niej zanim nie będzie dobrze siedział. Lupo ma tylko trzy poziomy oparcia. Ten leżący to będzie mniej widział jak w gondoli. A jest niżej jak gondola więc każde poprawienie smoczka ,czapki itp to schylanie się nad wózkiem. Ten pół leżący to prawie jakby siedział. Nie podoba mi się taki wygiety w niej. .. :/

Edytowane przez 86ewula
Czas edycji: 2016-05-11 o 10:18
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 10:25   #3622
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ewula na początku zleciła neonatolog krew. Zrobiłam ale zanim poszłam do niej na wizytę to minął prawie miesiąc i na własną rękę zrobiłam mu jeszcze raz żeby było na świeżo. I okazało się że jak wcześniej było ok, tak na tym świeżym wyszła anemia. Dostaliśmy żelazo i teraz na kontrolę
Stary 2016-05-11, 10:27   #3623
kinga1701
Zakorzenienie

Ewula kurcze to ja też muszę przymierzyć mojego do spacerówki bo jeszcze tego nie robiłam, może faktycznie to będzie jeszcze nie wygodne i trzeba będzie gondola zabrać.
Ruda ja podgrzalam Szymkowi jedna normalna mała łyżeczkę do herbaty to wychodzi jego 3.
Stary 2016-05-11, 10:39   #3624
Dotka90
Zakorzenienie

Niedobor wit d to wlasnie potliwisc stop i glowki. Mi sie te stopy nie podobaly. Bralismy 800j na poczatku a teraz 400 ale trzrba zwiekszyc.

Jedyne co pediatra madrego powiedziala to pytq czy mm czy kp. Mowie ze kp a ona ze super i oby jak najdluzej. Czyli zadnej gadki o niewartosciowym mleku itp.
Stary 2016-05-11, 10:40   #3625
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Nasza spacerówka na płasko podobna do gondoli pod kątem głębokości. Pierwszy poziom jak w foteliku mniej więcej. Także cóż, na razie gondola...

Stary 2016-05-11, 10:52   #3626
czarnulax
Zakorzenienie

Dotka super! Pediatra pierwsza klasa

Keas, Casa, magda, ruda

Magda kciuki za wyniki! Moja po szczepieniu zawsze na nas tak patrzy spod byka

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

To już wiem czemu pediatra zawsze nas pyta czy się poci.
Stary 2016-05-11, 11:07   #3627
kasia01987
Wtajemniczenie

Najlepszego dla mojej kochanej synowej<3

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 11:10   #3628
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia01987 Pokaż wiadomość
Najlepszego dla mojej kochanej synowej<3

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-05-11, 11:13   #3629
ahnessy
Rozeznanie

Magda kciuki za wyniki
Dotka za brak Nopów, oby Witek pospał
Ewula
bo dla takich maluchów to jeśli juz spacerówka to raczej kubełkowa a nie z opuszczanym oparciem, w kubełek lepiej trzyma dziecko, jak fotelik
Malwi za spokojną nocke
Czarna sto lat dla Poli

a ja sie uparłam i znów Zołze próbowałam zamotać, ryczaja jak szalona ale zawiązałam koślawego, niedociagnietego kangura i wyszłam na ulice przed dom żeby zobaczyła że w chuscie jest fajnie szkoda ze takie słońce bo musiałam zaraz wracac bo czapeczki nie wziełam a jak rozwiazałam to sie wsciekła bo juz przysypiała teraz spi w lozeczku a ja lece pazury jej ogarnąć
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 11:15   #3630
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ahnessy stopniowo i przywyknie mój ma tak ze jak wrzeszczy a podejdę z chusta w rękach to od razu cisza i obserwacja czy weźmie mnie matka czy nie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości