|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - część III
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;30563920]Skusiłam się dziś przypadkiem na olej z pestek winogron w dziale spożywczym
![]() Czy taki kuchenny czymś się różni od kosmetycznego? Bo np. kosmetyczny za 100ml kosztuje 10zł, a ja dałam 3,5zł za 250ml. Co prawda kupiłam olej rafinowany, ale czy to może aż tak wpływać na cenę? Myślicie, że mogę toto nakładać na głowę?[/QUOTE] Kuchenny czy kosmetyczny.... różnice jedynie mogą być w: rafinowany albo kosmetyczny. A "kosmetyczny" zawsze droższy.....wszystkie oleje jeśli nie są z ziołami, czy tak dodatkami innych cudów zawsze takie same, ale wiadomo "chłyt matetingowy" Zblendowany/zmiksowany na gładką masę - papkę. |
![]() ![]() |
![]() |
#3632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
migdałowy!! cudownie nawilża...takie mięciutkie i błyszczące włoski są... przynajmniej moje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3633 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3634 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Weź taki żeby w razie "w" jak Ci nie podpasuje móc zużyć w kuchni np. winogronowy. A zawsze też możesz nałożyć na głowę mieszankę z 2-3 olejów, albo jeden na sklap, drugi na długość włosów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3635 |
Zadomowienie
|
owszem farbuję i farbowaniem tym zniszczyłam włosy strasznie... ale dzięki olejom odżyły
![]() ![]() ![]() Edytowane przez chudelatte Czas edycji: 2011-11-17 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3636 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na noc namaczam około pół szklanki siemienia lnianego, zalewam wodą: 1 szlanką. Przez noc zrobi mi się z tego taki glut, galaretka, zol. Wrzucam to "to" do blendera i na gładziutką masę blenduję. A potem myję głowę. I co najlepsze to "to" ma bąbelki, taką jakby pianę ;-). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3637 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam raz majonez na włosach ![]() ![]() [1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;30563920]Skusiłam się dziś przypadkiem na olej z pestek winogron w dziale spożywczym ![]() Czy taki kuchenny czymś się różni od kosmetycznego? Bo np. kosmetyczny za 100ml kosztuje 10zł, a ja dałam 3,5zł za 250ml. Co prawda kupiłam olej rafinowany, ale czy to może aż tak wpływać na cenę? Myślicie, że mogę toto nakładać na głowę?[/QUOTE] Pewnie, że możesz ![]() ![]() Cytat:
![]() Nałożyłam jednak ten olejek z alterry granat i awokado, jak on pachnie pięknie, jakby landrynkami, cały czas ja i TŻ wąchamy włosy teraz mi ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3638 |
Wtajemniczenie
|
u mnie winogronowy z bieronki strasznie placze wlosy.. taki sam efekt mialam po rafinowanym kokosie, ktory kiedys dostalam -.-
jaki z tego moze byc wniosek? ![]()
#3639 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na butelce nie ma nic na ten temat. Zapytam sie ostatni raz, zeby potwierdzic (prosze o cierpliwosc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 | |
ma zielone pojęcie
|
Właśnie - jak na oleju nie ma informacji o tym czy jest czy nie jest rafinowany, to znaczy, że jest, tak?
Cytat:
![]() |
#3641 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
niekoniecznie, ale raczej tak... rafinowane są żeby smak i zapach nie "gryzły" się z potrawami... jak jest nierafinowany to jest napisane "nierafinowany" albo "nieoczyszczony", bo z jednej strony jest to zaleta - więcej wartości odżywczych, a z drugiej nie do wszystkiego się nadaje przez ten zapach, smak kolor... jak jest rafinowany to nie zawsze to podają, bo ani się nie ma czym chwalić, ani przed czym ostrzegać... ![]() Cytat:
![]() nie każdy da spektakularne efekty - to zależy co Twoje włosy lubią, ale eksperymentować można ze wszystkimi ![]() no może za wyjątkiem takich z dodatkami ![]() ![]() Edytowane przez chudelatte Czas edycji: 2011-11-17 o 20:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3642 |
Zakorzenienie
|
Ktory olejek jest najlepszy na skalp (wlosy cienkie, przetluszczajace sie)?
Chodzi mi glownie o szybszy porost wlosow. Olej z oliwek, Amla, Sesa, olej rycynowy czy moze jeszcze jakis inny? Probuje sie przekopac przez wszystkie czesci watku, ale poki co dopiero koncze pierwsza czesc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, każdy olej spożywczy może być stosowany na włosy. Mogą być to zarówno oleje/oliwy/tłuszcze zimnotłoczone jak i oleje/liwy/tłuszcze rafinowane. Tylko wiadomo, ze taki np. do smażenia za 3 zł, to możesz sobie na nim hm... najwyżej coś usmażyć. Szukamy czegoś w szkle - to tak najprościej. Chociaż apteczne, albo indyjskie, albo z Biochemii są w plastikach.... Nie namieszałam za bardzo? Wiesz chyba jeszcze raz zrobie te banany, coś pokombinuję i może wymysle, by w 100% nic na włosach nie zostawało... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3644 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() vatike kokosową bym jeszcze poleciła (kokos&cytryna mogą podnosić włosy u nasady i zmniejszać przetłuszczanie, a inne składniki tego olejku mogą przyspieszać wzrost) ![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3645 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ciesze sie, bo mam otwarte droge ku eksperymentom ![]() Cytat:
Cytat:
![]() I za to, ze nikt nie krzyczy za zadawanie po raz 100 tych samych pytan ![]() Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2011-11-17 o 20:29 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3646 |
Rozeznanie
|
Całe. Pochodzę z rejonu wschodniej Polski, typowo rolniczego miejsca, więc z kupieniem siemienia nie mam tu problemu. Ale nawet w mieście możesz siemię lniane kupić w spożywczych, hiper-super, albo w aptece.
Takie siemię namaczam. Odłtuszczone jest nic nie warte. Zmielone też nie ma już właściwości ochronnych bo takie cudo jak inhibitory zostały zniszczone poprzez proces mielenia na sucho, dodaj do tego leżenie miesiącami w sklepie, hurtowni. Moczenie uwalnia wszystkie witaminy i minerały. Tutaj pisałam na ten temat: http://cudownediety.blogspot.com/201...-nasionka.html |
![]() ![]() |
![]() |
#3647 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() Dziękuję, na pewno wypróbuję szampon z siemienia ![]()
![]() |
#3648 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja czasem daję miks oliwy z oliwek z olejem rycynowym (ten kupisz tylko w aptece, mała butelka do 2zł). Kombinować z olejami zczęłam dopiero ostatnio i kilka indyjskich mam, Amla - słynna, akurat mi nie pasuje, Vatika - kokos z ziołami jest super. Ale spróbuj ze zwykłymi olejami co masz pod ręką w spożywczym i potem zacznij robić zapasy.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chatul, przegladajac poprzednie czesci watku zauwazylam, ze masz podobne wlosy do moich. Nie to, ze slodze czy cos, ale z uwaga czytam Twoje posty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Olej czysty powinien być sam 1. Bez chemicznych dodatków i bez naturalnych dodatków. A z sieminiem to super. Napisałam tak dokładnie, bo niektórzy ie wiedzą nawet co to. Siemię też w kuchni wykrzystuję... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Olej rycynowy stosuje od lat, ale nigdy wczesniej nie przyszlo mi do glowy, ze moge inne olejowe cuda nakladac na glowe - dotychczas ograniczalam sie jedynie do rycyny+żółtko+cytryna (ewentualnie nafta). Inne oleje stosuje od ok tygodnia - mam kokosowy i ze slodkich migdalow. Dzis dokupilam jeszcze wingoronowy - jak sie nie sprawdzi to najwyzej zuzyje go do smazenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3653 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3654 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
O to już pierwsze zakupy masz ;-), uważaj bo to uzależnia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3655 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez vouge13 Czas edycji: 2011-11-17 o 20:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3657 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
Ale kilka osób mi już mówiło dawno temu, że trzeba bananową maskę udoskonalić, bo jednak komuś tam pozostawały resztki owocków... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
Konto usunięte
|
Kolejne pytanie od olejowej amatorki
![]() Czy olej ze słodkich migdałów dostanę gdzieś poza apteką? Może ma jakieś zastosowanie w kuchni? ![]() Jutro będę testować ten mój winogronowy. Kurczę, uzależniam się... Miałam tylko spróbować, a już mam 4 różne olejowe mazidła ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
#3659 |
Raczkowanie
|
Już po paru tygodniach masz nowe włosy? A jaka jest jego cena?[/QUOTE]
Angeloos069 Cena dosc wysoka zdawaloby sie, ale za to jest baaardzo wydajny 57 zł/butelka 210 ml Gdy go kupiłam i zobaczyłam efekty stwierdziłam, ze warto, to błogosławienstwo dla włosków, ciesze sie, ze na niego trafiłam, bo moje włosy były przesuszone i wypadały, a teraz nic z tego! |
![]() ![]() |
![]() |
#3660 |
Raczkowanie
|
zauważyłam że to forum ożywa od 21.30
![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:58.