|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 | |
after hours
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
![]() |
#3632 |
Raczkowanie
|
_Aneta, wydaje mi się że jak masz okres wypowiedzenia to on Cię obowiązuje i Twój pracodawca może mieć z tego tytułu roszczenia, jeśli oczywiście będzie chciał. Myślę, że najlepiej w takiej sytuacji spróbować się dogadać. Jeśli Twoje stanowisko nie jest jakieś wymagające to powinni kogoś szybciej znaleźć na Twoje miejsce.
Myślę i ja nad stażem z UP- warto chyba spróbować- czy podzieliłybyście się swoimi doświadczeniami, jak to wygląda, co się załatwia ![]() Dzwonili do mnie dziś z call center- o dziwo! Rozmowa dziwna, szybka- tyle mi powiedzieli, żeby w sobotę przyjść na szkolenie, zero tematu o formalnościach, a że telefon był o godz 19 kiedy byłam ze znajomymi, to i ja nie dopytywałam się o szczegóły. Iść czy nie iść- o to jest pytanie? Podjąć się na tymczasowo, czy szukać dalej czegoś poważnego? |
![]() ![]() |
![]() |
#3633 | |
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
Pisalam o tym wyżej. Zwalniasz sie z dnia na dzien np ze sklepu, twój zleceniodawca nie znajduje za ciebie zmiany, a np nie może dać twoich godzin innej osobie, wiec zamyka sklep na kilka godzin, przez co traci zyski - możesz odpowiadać za utracona korzyść. Żadnej umowy nie można wypowiedziec ze skutkiem natychmiastowym, o ile sama umowa tego nie przewiduje. Przeciez to by była paranoja, która prowadziłaby do tego, ze pół prawa zobowiązań moznaby wywalić w kosmos. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie najlepiej samemu poszukać pracodawcy, niż czekać na propozycje urzędu. Sprawdź sobie czy w Twoim UP mają już pieniądze na staże, czy jest nabór wniosków (wnioski powinny być na stronie). Jak znajdziesz pracodawcę, to on wypełnia, zanosisz i czekasz ![]() W moim PUP teraz jest ''akcja'' staż 6 miesięczny plus 3 msc zatrudnienia. Mogli by już się odezwać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3635 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam do Was pytanie- czy wg.Was CV powinno być 1 czy 2 stronicowe? Często na wielu stronach spotykam się z podejściem, że jednostronicowe, zwłaszcza jeśli ktoś zaczyna karierę zawodową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3636 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Są bodajże 2 przypadki kiedy jest to dozwolone: Jeśli dostanie się orzeczenie lekarza o szkodliwości warunków pracy dla zdrowia i pracodawca to orzeczenie oleje i gdy pracodawca ciężko naruszy podstawowe obowiązki wobec pracownika. Jeśli pracodawca np. nie wypłaca ci w terminie całości wynagrodzenia to już jest powód do natychmiastowego rozwiązania umowy (ja miałem z tym właśnie z poprzednim pracodawcą przeboje,ale wyszło na moje ![]()
![]() |
#3637 |
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
W tym wypadku nie mówimy o pracodawcy, a to troche zmienia sytuację...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3638 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś nie ma za wiele do napisania, to siłą rzeczy będzie jednostronicowe, ale ja np. nie mam też dużego doświadczenia, a mam już 2 strony (bo mam wiele rzeczy wypunktowanych).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3639 |
Konto usunięte
|
Ja na wielu szkoleniach słyszałam słowo max."1 KARTKA" (czyli 2 strony).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z umiejętności też mam tylko te najważniejsze: prawko, znajomość programów, itp. Nie piszę takich rzeczy jak: ,,sumienna, pracowita, ble ble..." Praktyki też wywaliłam (ale jak mam ofertę pracy, do której mi się te praktyki przydają to dodaje je wtedy), mam w doświadczeniu samą pracę i wypunktowane obowiązki. Kiedyś wysyłałam CV 2 stronicowe, ale zauważyłam że statystycznie większy odzew mam na 1-stronicowe. Wyczytałam kiedyś też na różnych stronach o HR, doskonaleniu zawodowym, że powinno być 1-stronicowe. Osobiście mam do tego mieszane uczucia, bo wydaje mi się, że na 2 stronach można to zrobić lepiej, przejrzyściej- chciałabym kiedyś spotkać kogoś kto zawodowo w HR pracuje i rozwiąże te moje wątpliwości. Niby taki mały niuans, a może mieć ogromny wpływ na to czy nasze CV przejdzie do dalszego etapu czy trafi od razu do kosza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3641 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3642 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciekawa jestem,jak z decyzjami PUP-czy jeśli w papierach wszystko się zgadza to raczej pewne jest,że decyzja będzie na tak,czy mogą Ci odmówić bez istotnego powodu...tyle papierologii i czekania aby zarabiać te marne 9 stów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wciąż czekam ![]() 997 złociszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3644 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Btw. zdarzyło Wam się, że rekruterzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Z tego call center co się odezwali, poprosiłam o maila z namiarami na firmę i wymaganymi dokumentami. Dostałam maila, żebym przyniosła ksero legitymacji studenckiej kiedy w CV mam wpisane studia od...do...- to chyba logiczne, że skoro ukończyłam to już legitymacji nie mam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3645 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3646 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3647 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3648 |
Wtajemniczenie
|
a ja dzis poprawilam moje cv tak, ze usunelam troche zbednych szczegolow. i az mi sie udalo zrobic cv na 1 str. a ledwo sie czasem na 2 miescilam.
od dzis wychodze z zalozenia ze jak pracodawca bedzie zainteresowany to itak mnie na rozmowe zaprosi i dopyta o co chce. po to jest rozmowa. nie bede sie rozdrabniac w cv, zostawilam tylko najwazniejsze rzeczy i bardziej ogolne. inna sprawa, ze nie mam gdzie tego wyslac bo ogloszen brak... |
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak na logike: do czego niby ma sie pracodawcy przydac czyjas umiejetnosc czytania... bez zrozumienia? ![]() Postawcie sie czasem w sytuacji pracodawcy. Jesli jest w firmie zapotrzebowanie na jakis jezyk to chodzi w tym o to, zeby umiec sie komunikowac, pisac oraz rozumiec korespondencje/dokumenty/etc. Jesli w danym jezyku potrafisz jedynie czytac i/lub podstawowe zwroty to nie nalezy nikomu tym faktem zawracac gitary. Serio.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3650 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie sie wydaję, że należy to ujmować w cv jak pracodawca szuka kogoś z jakimś językiem biegłym i w mile widzianych wymaganiach zaznacza, że dobrze by było znać inny język np. w stopniu podstawowym, tzn. że można takiego pracownika wysłać na kurs, bo trochę ogarnia. Jednak z drugiej strony teraz jest tak dużo osób mówiących w 2 językach biegle, że pracodawca weźmie sobie taką osobę.
![]() |
#3651 |
Konto usunięte
|
Stwierdziłam dzisiaj, że atmosfera w pracy i szacunek do pracownika jest tak samo ważny jak pieniądze. Mam teraz trochę mniejszą kasę i teoretycznie "gorszą" umowę niż poprzednio, ale przynajmniej przestał mnie permanentnie boleć brzuch ze stresu i mogłam wczoraj normalnie spać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3652 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd Czas edycji: 2015-01-27 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3653 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Czytanie a czytanie to jednak różnica, na poziomie podstawowym rozumie się pojedyncze zdania i to też jest czytanie jako umiejętność, ale chyba nie o to tylko chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3654 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3655 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi wszystkim, zwłaszcza nouvelle90 bo rozwialas wszystkie moje wątpliwości, a raczej pozbawiłas złudzeń
![]() ![]() Właściwie mam, dobry pomysł ![]() ![]()
#3656 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3657 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49958707]Tak, zdarzyło. I jeszcze zawsze takie zdziwienie np. `jak to można tak krótko pracować`, tak jakbym nie miała dat przy doświadczeniu napisanych itp. ![]() miałam podobną sytuację ,,to Pani pracowała tu tylko miesiąc" a jak byk ponad pół roku ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
Czytając Wasze wpisy o stażach i ja postanowiłam spróbować. Chce pójść do takiej dużej firmy produkcyjnej w moim mieście- tylko wiecie jak to z dużymi zakładami była- wstęp kończy się na bramce portierskiej. I boję się, że pojadę tam, a pan portier karze zostawić CV i sobie pójść. Jak załatwiałyście takie staże. Dzwoniłyście do firmy, pisałyście maile, szłyście osobiście? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3658 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3659 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie chętnie przyjmują na staż bo nie wydają na to pieniędzy. Gorzej z gwarancją zatrudnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.