|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II
jajka jedynki są już nawet w biedronie i we wszystkich marketach. Kurczaki zagrodowe w tesco i w normalnych, małych mięsnych sklepach.
#3632 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz to ze jajka sa od kur z wolnego wybiegu nie oznacza ze te kurki nie jadly paszy ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3633 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I tu warto np wiedzieć, ze dzieciaki najbezpieczniej karmić królikiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Naczelna Nastolatka
|
króliki są drogie w sklepie, a na targu bardzo drogie.
#3635 |
Raczkowanie
|
Przypomniało mi się jak kuzynka u naszej babci karmiła troszkę ponad roczną córkę pierogami z grzybami.
Ja (jestem z zawodu kucharzem) pytam z niedowierzaniem "Dajesz jej grzyby?" Na co ona z taką dumą w głosie: "Tak, wszystko je." ![]() Obie skończyłyśmy tą samą szkołę, ale ona ze względu na ciążę była w niej gościem, więc może minęła lekcje o grzybach... Siedziała jeszcze z nami ciocia, która gotuje w przedszkolu i powiedziała, że oni przedszkolakom nie dają, mam nadzieję, że to dotarło do niej. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3636 |
Konto usunięte
|
No niestety, cos za cos ![]() Ale jest pewność (niemal), ze mięso jest możliwie "czyste". Bo w bajdurzenie "paaani to wsiowa kurka je, jeszcze wczoraj glisty z gnojownika dziobala" to ja srednio wierzę ![]() Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2015-02-28 o 20:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3637 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja królika kupiłam raz i powiedziałam, że nigdy w życiu więcej.
#3638 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3639 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja grzyby uwielbiam. Kurcze, ale dawac dziecku rocznemu grzyby? Czysty debilizm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 |
damn good coffee
|
Ja się wychowałam na króliku
![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, po co podawać je dziecku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3641 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja tego nie jadłam, kupiłam dla psów. Ale jak zaczęłam dzielić na porcje i dobrnęłam do dolnych kończyn to wymiękłam, jak małe ludzkie wyglądały. Nigdy więcej nie chce tego widzieć na oczy ani dotykać
![]() |
#3642 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3644 |
Konto usunięte
|
Ja w sumie chyba nigdy nie jadlam. Moja babcia przez krotki czas miala kroliki (potem cos jej dopadlo i wszystkie zdechly w pare dni) i ja mialam w zwyczaju nadawac im imiona. Jakos nie wyobrazalam sobie zebym w niedziele na obiedzie u babci jadlam Fione albo Diega. Kurcze no nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3646 |
Raczkowanie
|
Są bardzo ciężkostrawne...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3647 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co do gerbera to wcale nie jest tak rozowo, jedzenie w sloiczkach ma ten sam kolor, a nie ma prawa jesli jest naturalne. Jedza to dzieci, wiec nie moze zawierac niczego, co by moglo potencjalnie byc szkodliwe, przez co rownie dobrze moze tam niewiele byc poza kaloriami. A normy niestety czesto sa o kant d rozbic, jak sie ich troche poczyta to sie wylania obraz wskazowek bez konkretow, ewentualnie gornych limitow. Np. normy dla miesa nie mowia, ze nie ma byc pasozytow, tylko mowia ile ich moze byc maksymalnie. (studiowalam produkcje i mi sie wlacza żyłka ;p) Zdecydowanie tyle co wiem o produkcji naet rygorystycznej to to, ze lepiej i tak robic w domu. Nawet jesli garnek jest z teflonu, kuchenka nie ma atestu a marchewka nie iala etykietki bio eko nutri vita. ![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- moze im rozwalic watrobe, pieczarki to max |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po pierwsze sa ciezkostrawne, czasem nawet dorosle osoby maja z nimi problemy a co dopiero dziecko. Po drugie napisz mi co jest w grzybach zdrowego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego grzyby sa bardzo bogatw bialko, blonnik, vit d, vit z grupy b, fosfor, potas I pare innych |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale co do tego ze sa bezwartościowe to juz jakiś czas temu czytałam że to nie prawda cytat: Dość popularne jest przekonanie, że grzyby nie mają właściwie żadnych wartości odżywczych. Nie jest to jednak prawda. Jak donoszą ostatnie badania, sucha masa grzybów składa się głównie z białek. Dlatego czasami nazywa się je "leśnym mięsem". Badacze spierają się, do jakiego stopnia nasz organizm jest w stanie strawić białko grzybów – spora część jest bowiem dla nas nieprzyswajalna. Trypsyna (składnik soku trzustkowego) rozkłada tylko jedną trzecią masy białkowej grzybów, w przypadku pieczarek są to dwie trzecie. Największą zawartość białek posiadają prawdziwki, pieczarki i młode purchawki. W grzybach jadalnych ok. 2-10 proc. stanowią tłuszcze. Ich możliwości strawienia są wysokie i niemal nie różnią się pod tym względem od tłuszczów zwierzęcych. Węglowodany są natomiast lepiej przyswajane niż inne cukry roślinne. Grzyby, wbrew powszechnej opinii, zawierają też witaminy: A, B1, B2, D, PP, C (choć tej ostatniej jest w nich bardzo mało). Mało kto wie, że w grzybach znajdziemy tyle samo witaminy B1, co w ziarnach zbóż, rekordzistką jest kurka, która może się równać z drożdżami piekarskimi. Witaminy PP jest w grzybach również tyle, co w drożdżach oraz w wątróbce. Kolejny atut grzybów to duża zawartość żelaza, potasu, fosforu, wapnia i sodu, a także mikroelementów - miedzi, cynku, jodu, manganu - w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach. ze strony: http://dzieci.pl/kat,1033629,title,D...uticaid=6146ce na której tez piszę ze lepiej nie dawać z w/w argumentów |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3653 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3654 |
Naczelna Nastolatka
|
link o grzybach
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywien...wne_42022.html na dole notka o grzybach dla dzieci Ogólne zalecenia są takie, że grzybów nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. Jednak niektórzy specjaliści uważają, że ta granica wieku powinna zostać przesunięta do lat dziewięciu, a nawet dwunastu. Przypuszcza się, że wątroby dzieci nie są w stanie strawić związków, które są zawarte w grzybach. Ponadto grzyby nie zawierają podstawowych składników odżywczych, np. witamin, w takiej ilości, która zaspokoiłaby potrzeby rozwijających się dzieci. W związku z tym nie ma sensu włączać grzybów do jadłospisu dziecka.
#3655 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestes tak niedoinformowana ze to az zalosne |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3657 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3659 |
Konto usunięte
|
Nie, jedzenie ekologiczne w Polsce akurat jest jeszcze tanie, rolnikow nie stac na jakies super uprawy wiec nie faszeruja roslin. A pestycydy zwykle wyplukuja sie z piewrszym lepszym deszczem. Ten ziemniak sprzedawany jako bio po 5 zl za kg nie jest lepszy od tego za 50gr za kilo. Robia lubi w balona. Na zachodzie co innego bo tam produkcja jest dmuchana, ale to widac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3660 |
Zakorzenienie
|
Ciemnota z grzybami typu kobieta kp ma jesc tylko gotowanego kurczaka I marchewke
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- z grzybami straszna, az sama jestem w szoku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.