|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2.
Wyjątek potwierdza regułę
Było już? To kolejne powiedzenie, które używane jest totalnie bezrozumnie. Na przykład ktoś mówi: - Wszystkie kobiety lubią dostawać kwiaty! - Możliwe, ale ja nie. - pada odpowiedź. I wtedy ta pierwsza osoba reaguje mniej więcej w tym stylu: - Heh, wyjątek potwierdza regułę. No kurczę, według mnie kompletnie nie ma to sensu. Moim zdaniem wyjątek potwierdza regułę wtedy, kiedy słyszę: - Co się ze mną dzieje, nigdy nie zapominam kluczy! Będę musiała teraz lecieć z powrotem. Regułą jest to, że za każdym razem klucze ma przy sobie, zaś wyjątkiem, który ją potwierdza, jest fakt, że dzisiaj (czyli WYJĄTKOWO) zdarzylo jej się zapomnieć tychże, z roztargnienia
|
|
|
|
#3632 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Chciałam tylko powiedzieć, że w moim lokalnym radio forma "Bieszczadów" jest jak najbardziej używana. I to wcale nie przez babcie.
|
#3633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3634 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3635 |
|
Zakorzenienie
|
Ja używam, od podstawówki, mnie się bardziej podoba.
Pierwszy raz się spotkałam z tym właśnie w podstawówce, jak z mamą ogladałyśmy serial "w labiryncie" i tam w napisach końcowych było nieśmiertelne: "wszystkie postaci i wydarzenia są fikcyjne a ich ewentualna zbieżność..." Pamiętam, że wtedy mnie to uderzyło i poleciałam z tym do szkolnej polonistyki, która wyjaśniła mi, że obie formy są poprawne i równorzędne. Od tamtej pory zaczęłam mówić i pisać "postaci" bo wydawało mi się to takie eleganckie i rzadkie Na polonie chyba większość literaturoznawców mówiła "postaci", a nie "postacie". Wiec uważam obecnie tę formę za dość częstą. |
|
|
|
#3636 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Zawsze mi się trochę bessęsu wydawało ![]() Cytat:
Do "postaci" przez długi czas nie mogłem się przekonać (podobnie jak i do formy "w radio"), teraz podobają mi się zdecydowanie bardziej i weszły mi w nawyk Tak się składa, że za niedługo do niej idę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chociaż, analogicznie do "Tychy/z Tychów", forma "Bieszczadów" powinna być jedyną poprawną
|
|||||
|
|
|
#3637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli ta w drugim przykładzie twierdzi, że "za każdym razem klucze ma przy sobie", ale akurat zapomniała - to również sensu nie ma. Takie samo rzekome "za każdym razem" jak "wszystkie kobiety". Tutaj ktoś opisał pochodzenie: http://michalgorecki.pl/2013/08/co-o...ierdza-regule/. |
|
|
|
|
#3638 |
|
Zakorzenienie
|
Nam od podstawówki polonistka wpajała tę właśnie formę
![]() Ja ostatnio będąc w hotelu przeczytałam, że można wyporzyczyć książke z ich biblioteczki
|
#3639 |
|
Zakorzenienie
|
no pogrzebał ![]() http://screenshot.sh/m9f7VA6T57t24
|
#3640 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do postaci, Miodek preferuje formę "postacie". |
|
|
|
|
#3641 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3642 |
|
Zakorzenienie
|
[1=44fee507034f68ecff0b692 d635bddccdf886c4e_65540ba 289b10;64575816]Treść usunięta[/QUOTE]
Coś w tym stylu. http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/do-...chow;2872.html |
|
|
|
#3643 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3644 | |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że tak. Dzięki
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3645 |
|
Rozeznanie
|
Z ogłoszenia: "jestem młodym 22 latkiem szukam pracy".
|
|
|
|
#3646 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Z ubieraniem butów, sukienki też miałam kłopoty Naduś zamiast naciśnij nie razi mnie. Bardzo lubię indywidualne sformułowania, powiedzonka, które sprawiają, że wypowiedz nie jest "sztywniacka" (szablonowa). Jeśli nie jest to sprzeczne z systemem językowym świadczy o fantazji językowej, a przecież polski jest żywy! |
||
|
|
|
#3647 |
|
Zakorzenienie
|
Pożyczone z "Przygód Oli Radomiak z Piotrkowa Trybunalskiego" (FB).
#mistrzyniciętejriposty
|
|
|
|
#3648 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zdanie Jedynie wątek o naszych "ulubionych" błędach językowych jest wart uwagi na tym całym "wizażu". ...jest WYJĄTKIEM, który z którego możemy DOMYŚLIĆ SIĘ reguły, że... Wszystkie wątki na tym całym "wizażu" są bezwartościowe / są nieciekawe / nie wnoszą nic do mojego życia. (czyli tę regułę potwierdza) Nie wiem natomiast, w jaki sposób wyjątek Możliwe, ale ja nie [lubię dostawać kwiatów]. miałby potwierdzać regułę, że Wszystkie kobiety lubią dostawać kwiaty. |
|
|
|
|
#3649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otóż zobacz, mamy regułę: "uje się nie kreskuje". Mamy wyjątek od reguły, wyraz "dwóje" (np. "dostałam dziś dwie dwóje z chemii"). W jaki sposób istnienie wyrazu" dwóje" potwierdza regułę o tym ze w zakonczeniach "uje" zawsze (no prawie) występuje "u otwarte"? W żaden. A to byłby klasyczny przykład występowania reguły i wyjątku. Dla mnie frazeologizm "wyjątek potwierdza regułę" zawsze będzie prawidłowo użyty, jeśli wskazanie wyjątku pokazuje, że istnieje jakaś reguła (to chyba zresztą było w którymś z wrzuconych tu artykułów). Jeśli powiemy "<dwóje> jest wyjątkiem od reguly" to możemy tę regułę wskazać. I tak samo. Jeśli powiemy "jestem wyjątkiem bo nie lubię kwiatów" to jest tu wskazana w podtekscie reguła, że inni / wszyscy lubią kwiaty. I ogólnie wydaje mi się, że można przyjąć, że taka reguła istnieje. Dla mnie użycie tu frazeologizmu jest całkiem w porządku. Jeszcze Bańko na ten temat: http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Wyj...egule;549.html |
|
|
|
|
#3650 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu z kolei Opydo (oj wiem, cicho, gdzie Bańko, a gdzie Opydo ... ale mimo wszystko wyjaśnienie tego drugiego subiektywnie jakoś bardziej mi odpowiada) wyjaśnia pochodzenie tego powiedzenia.
|
|
|
|
|
#3651 |
|
Zakorzenienie
|
Mózg mi się gotuje od tego wyjątkowego frazeologizmu
|
#3652 |
|
niecnotliwa dziewica
|
"Dawno nie widziany Paweł Małaszyński na salonach nie do poznania".
Wyjatkowo onet, nie gazeta.
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3654 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Jeżeli powszechnie wiadomo, ze istnieje reguła, że uje się nie kreskuje, to dwóje są wyjątkiem potwierdzającym istnienie tejże reguły. A przykład z kwiatami moim zdaniem jest do niczego, gdyż chyba nie przeprowadzono badań na wszystkich kobietach w celu ustalenia, czy aby na pewno lubią kwiaty. Ja mam do kwiatów stosunek obojętny i wiem, że wyjątkiem nie jestem. Reguła musi obowiązywać, żeby mogło być od niej jakieś odstępstwo. |
|
|
|
|
#3655 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i po prostu nie lubię. Natomiast nie ma tu co się przerzucać, czy to Bańko, Opydo, Miodek czy ktokolwiek inny, kto powiedzmy, że choć trochę się zna zawsze im więcej opinii tym szerszy kontekst. Myślę, że wszyscy się zgodzą z jednym - jest to zwrot zdecydowanie naduzywany i przez większość nierozumiany. I zazwyczaj używany, jak komuś brakuje pomysłów na ciętą ripostę ![]() ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
bo dla mnie "wszystkie kobiety lubią kwiaty" to prawie aksjomat serio, tyle razy w życiu to słyszałam, miliard, "jak nie wiesz co jej kupić to kup kwiaty, przecież wszystkie kobiety lubią kwiaty, jak to nie lubisz, to niemożliwe, każda kobieta uwielbia kwiaty" itd oczywiście średnio się z tym zgadzam, bo ja na przykład nie przepadam ale może właśnie dlatego, że nie przepadam, to tak często spotkałam się z wielkim zdziwieniem i argumentem "przecież wszystkie kobiety lubią kwiaty". Oczywiście ten aksjomat to trochę beka z mojej strony, równie dobrze mogłabym powiedzieć że wszyscy lubią lody czy czekoladę czy rosół. No na pewno się sporo osób nie lubi, ale w jakiś sposób utarło się, że są to produkty ogólnie lubiane. |
||
|
|
|
#3656 |
|
dead & alive
|
"Czy to będzie twój tatoo aż"
|
|
|
|
#3657 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3658 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poprzednim razem z góry założyłam, że podajesz przykłady stojące w kontrze do tego co mówię, więc zasugerowana powyższym - uważnie przeczytałam jedynie początek i koniec Twojej wypowiedzi, za co bardzo przepraszam. No właśnie wszystko zależy od doboru słów, podałaś bardzo dobre przykłady, wyrażone w nieco inny sposób. Przecież... e tam, co ja będę tłumaczyć, nie mogę się przyczepić do żadnego z nich. ...przecież o to od początku mi chodziło
|
|
|
|
|
#3659 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Dziewczyny, wywiązała nam się wczoraj dyskusja z przyjaciółką i obiecałam, ze zapytam: gdzie byście pojechały - do Biłgoraju czy do Biłgoraja?
lecę się opalać, wpadnę w poniedziałek!
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do Biłgoraja i w Biłgoraju
“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?" "That depends a good deal on where you want to get to." "I don't much care where –" "Then it doesn't matter which way you go.” Edytowane przez Shawtty Czas edycji: 2016-08-27 o 10:04 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.

i tam w napisach końcowych było nieśmiertelne: "wszystkie postaci i wydarzenia są fikcyjne a ich ewentualna zbieżność..." 

... ale mimo wszystko wyjaśnienie tego drugiego subiektywnie jakoś bardziej mi odpowiada)