|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2.
Wyjątek potwierdza regułę
Było już? To kolejne powiedzenie, które używane jest totalnie bezrozumnie. Na przykład ktoś mówi: - Wszystkie kobiety lubią dostawać kwiaty! - Możliwe, ale ja nie. - pada odpowiedź. I wtedy ta pierwsza osoba reaguje mniej więcej w tym stylu: - Heh, wyjątek potwierdza regułę. No kurczę, według mnie kompletnie nie ma to sensu. Moim zdaniem wyjątek potwierdza regułę wtedy, kiedy słyszę: - Co się ze mną dzieje, nigdy nie zapominam kluczy! Będę musiała teraz lecieć z powrotem. Regułą jest to, że za każdym razem klucze ma przy sobie, zaś wyjątkiem, który ją potwierdza, jest fakt, że dzisiaj (czyli WYJĄTKOWO) zdarzylo jej się zapomnieć tychże, z roztargnienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3632 |
Naczelna Nastolatka
|
Chciałam tylko powiedzieć, że w moim lokalnym radio forma "Bieszczadów" jest jak najbardziej używana. I to wcale nie przez babcie.
#3633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3634 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3635 |
Zakorzenienie
|
Ja używam, od podstawówki, mnie się bardziej podoba.
Pierwszy raz się spotkałam z tym właśnie w podstawówce, jak z mamą ogladałyśmy serial "w labiryncie" ![]() Pamiętam, że wtedy mnie to uderzyło i poleciałam z tym do szkolnej polonistyki, która wyjaśniła mi, że obie formy są poprawne i równorzędne. Od tamtej pory zaczęłam mówić i pisać "postaci" bo wydawało mi się to takie eleganckie i rzadkie ![]() Na polonie chyba większość literaturoznawców mówiła "postaci", a nie "postacie". Wiec uważam obecnie tę formę za dość częstą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3636 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak się składa, że za niedługo do niej idę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3637 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli ta w drugim przykładzie twierdzi, że "za każdym razem klucze ma przy sobie", ale akurat zapomniała - to również sensu nie ma. Takie samo rzekome "za każdym razem" jak "wszystkie kobiety". Tutaj ktoś opisał pochodzenie: http://michalgorecki.pl/2013/08/co-o...ierdza-regule/. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3638 |
Zakorzenienie
|
Nam od podstawówki polonistka wpajała tę właśnie formę
![]() Ja ostatnio będąc w hotelu przeczytałam, że można wyporzyczyć książke z ich biblioteczki ![]()
#3639 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() http://screenshot.sh/m9f7VA6T57t24
#3640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do postaci, Miodek preferuje formę "postacie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3641 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#3642 |
Zakorzenienie
|
[1=44fee507034f68ecff0b692 d635bddccdf886c4e_65540ba 289b10;64575816]Treść usunięta[/QUOTE]
Coś w tym stylu. http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/do-...chow;2872.html |
![]() ![]() |
![]() |
#3643 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#3644 | |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że tak. Dzięki
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3645 |
Rozeznanie
|
Z ogłoszenia: "jestem młodym 22 latkiem szukam pracy".
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3646 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Z ubieraniem butów, sukienki też miałam kłopoty ![]() Naduś zamiast naciśnij nie razi mnie. Bardzo lubię indywidualne sformułowania, powiedzonka, które sprawiają, że wypowiedz nie jest "sztywniacka" (szablonowa). Jeśli nie jest to sprzeczne z systemem językowym świadczy o fantazji językowej, a przecież polski jest żywy! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3647 |
Zakorzenienie
|
Pożyczone z "Przygód Oli Radomiak z Piotrkowa Trybunalskiego" (FB).
#mistrzyniciętejriposty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zdanie Jedynie wątek o naszych "ulubionych" błędach językowych jest wart uwagi na tym całym "wizażu". ...jest WYJĄTKIEM, który z którego możemy DOMYŚLIĆ SIĘ reguły, że... Wszystkie wątki na tym całym "wizażu" są bezwartościowe / są nieciekawe / nie wnoszą nic do mojego życia. (czyli tę regułę potwierdza) Nie wiem natomiast, w jaki sposób wyjątek Możliwe, ale ja nie [lubię dostawać kwiatów]. miałby potwierdzać regułę, że Wszystkie kobiety lubią dostawać kwiaty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otóż zobacz, mamy regułę: "uje się nie kreskuje". Mamy wyjątek od reguły, wyraz "dwóje" (np. "dostałam dziś dwie dwóje z chemii"). W jaki sposób istnienie wyrazu" dwóje" potwierdza regułę o tym ze w zakonczeniach "uje" zawsze (no prawie) występuje "u otwarte"? W żaden. A to byłby klasyczny przykład występowania reguły i wyjątku. Dla mnie frazeologizm "wyjątek potwierdza regułę" zawsze będzie prawidłowo użyty, jeśli wskazanie wyjątku pokazuje, że istnieje jakaś reguła (to chyba zresztą było w którymś z wrzuconych tu artykułów). Jeśli powiemy "<dwóje> jest wyjątkiem od reguly" to możemy tę regułę wskazać. I tak samo. Jeśli powiemy "jestem wyjątkiem bo nie lubię kwiatów" to jest tu wskazana w podtekscie reguła, że inni / wszyscy lubią kwiaty. I ogólnie wydaje mi się, że można przyjąć, że taka reguła istnieje. Dla mnie użycie tu frazeologizmu jest całkiem w porządku. Jeszcze Bańko na ten temat: http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Wyj...egule;549.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu z kolei Opydo (oj wiem, cicho, gdzie Bańko, a gdzie Opydo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Zakorzenienie
|
Mózg mi się gotuje od tego wyjątkowego frazeologizmu
![]()
#3652 |
niecnotliwa dziewica
|
"Dawno nie widziany Paweł Małaszyński na salonach nie do poznania".
Wyjatkowo onet, nie gazeta.
#3653 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3654 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Jeżeli powszechnie wiadomo, ze istnieje reguła, że uje się nie kreskuje, to dwóje są wyjątkiem potwierdzającym istnienie tejże reguły. A przykład z kwiatami moim zdaniem jest do niczego, gdyż chyba nie przeprowadzono badań na wszystkich kobietach w celu ustalenia, czy aby na pewno lubią kwiaty. Ja mam do kwiatów stosunek obojętny i wiem, że wyjątkiem nie jestem. Reguła musi obowiązywać, żeby mogło być od niej jakieś odstępstwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3655 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast nie ma tu co się przerzucać, czy to Bańko, Opydo, Miodek czy ktokolwiek inny, kto powiedzmy, że choć trochę się zna ![]() Myślę, że wszyscy się zgodzą z jednym - jest to zwrot zdecydowanie naduzywany i przez większość nierozumiany. I zazwyczaj używany, jak komuś brakuje pomysłów na ciętą ripostę ![]() ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście ten aksjomat to trochę beka z mojej strony, równie dobrze mogłabym powiedzieć że wszyscy lubią lody czy czekoladę czy rosół. No na pewno się sporo osób nie lubi, ale w jakiś sposób utarło się, że są to produkty ogólnie lubiane. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
dead & alive
|
"Czy to będzie twój tatoo aż"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3657 |
Zakorzenienie
|
#3658 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poprzednim razem z góry założyłam, że podajesz przykłady stojące w kontrze do tego co mówię, więc zasugerowana powyższym - uważnie przeczytałam jedynie początek i koniec Twojej wypowiedzi, za co bardzo przepraszam. No właśnie wszystko zależy od doboru słów, podałaś bardzo dobre przykłady, wyrażone w nieco inny sposób. Przecież... e tam, co ja będę tłumaczyć, nie mogę się przyczepić do żadnego z nich. ...przecież o to od początku mi chodziło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3659 |
niecnotliwa dziewica
|
Dziewczyny, wywiązała nam się wczoraj dyskusja z przyjaciółką i obiecałam, ze zapytam: gdzie byście pojechały - do Biłgoraju czy do Biłgoraja?
lecę się opalać, wpadnę w poniedziałek! ![]()
#3660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do Biłgoraja i w Biłgoraju ![]()
“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?" "That depends a good deal on where you want to get to." "I don't much care where –" "Then it doesn't matter which way you go.” Edytowane przez Shawtty Czas edycji: 2016-08-27 o 09:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.