tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-26, 20:30   #3661
incognito777
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Trivia87 Pokaż wiadomość
hej, mam pytanie. Niestety ulotka Yazu jest nieprecyzyjna. W zestawie sa 24 aktywne tabletki. Niestety ja pierwszego dnia zaraz po wzieciu tabletki mialam ostra biegunke (doslownie woda) wiec wzielam ostatnia aktywna pigulke ( w sumie nie wiem czy potrzebnie no ale na wszelki wypadek). W ulotce jest napisane zeby wziac z zapasowego blistra, no ale ja takiego nie mam, ale przy innych tabletkach zawsze pisza, zeby wziac ostatnia. Nie orientujecie sie moze czy nic sie nie stanie jesli skroce okres o jeden dzien?
to kup sobie nowe opakowanie, wypełnisz lukę w poprzednim, a i zawsze będziesz miała na zapas, na przyszłość
incognito777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 23:28   #3662
wioletap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Trivia87 Pokaż wiadomość
hej, mam pytanie. Niestety ulotka Yazu jest nieprecyzyjna. W zestawie sa 24 aktywne tabletki. Niestety ja pierwszego dnia zaraz po wzieciu tabletki mialam ostra biegunke (doslownie woda) wiec wzielam ostatnia aktywna pigulke ( w sumie nie wiem czy potrzebnie no ale na wszelki wypadek). W ulotce jest napisane zeby wziac z zapasowego blistra, no ale ja takiego nie mam, ale przy innych tabletkach zawsze pisza, zeby wziac ostatnia. Nie orientujecie sie moze czy nic sie nie stanie jesli skroce okres o jeden dzien?
zawsze możesz zrobić tak jakbyś nie przyjęła ostatniej jasnoróżowej, tylko 23 aktywne. w ulotce w takim przypadku napisane jest, aby od razu przejść do 4 białych i rozpocząć nowe opakowanie. w ten sposób ochrona anty powinna zostać zachowana.
wioletap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 09:56   #3663
anusia2511
Raczkowanie

Przez trzy dni nie brałam pigułek, pojawiło się krwawienie związane z odstawieniem, koleżanki poradziły mi abym zaczęła nowe bistro i tak też zrobiłam wczoraj. Tylko teraz moje pytanie, od kiedy jestem zabezpieczona?

anusia2511 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 10:38   #3664
Mocny Akcent
Dolce vita

Dziewczyny, a ja mam pytanie o inne skutki zażywania Yaz. Poprawił się wam stan cery? raczej macie wrażenie, że chudniecie, czy tyjecie?

mi p.doktor powiedział, że po Yaz-ie na pewno się nie tyje....ale ja i tak mam wątpliwości.
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 12:51   #3665
eriksonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anusia2511 Pokaż wiadomość
Przez trzy dni nie brałam pigułek, pojawiło się krwawienie związane z odstawieniem, koleżanki poradziły mi abym zaczęła nowe bistro i tak też zrobiłam wczoraj. Tylko teraz moje pytanie, od kiedy jestem zabezpieczona?

do bistro to sobie możesz pójść na kawe...
Stary 2009-07-27, 13:26   #3666
Aisza91
Przyczajenie

Co to za różnica jak to napisała, ważne że wiadomo o co chodzi.
Też jestem ciekawa odpowiedzi...
Ochrona powinna być niby od pierwszej tabletki...
Aisza91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 14:04   #3667
kik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kik Pokaż wiadomość
Witam. Mam pytanie co do skutków ubocznych... Przez pierwsze dwa opakowania bolały mnie piersi, miałam nudności itepe. Na trzecim opakowaniu wszystkie te skutki uboczne zniknęły, jak ręką odjął. Teraz jestem na pierwszej białej tabletce z trzeciego opakowania i nagle zaczęły mnie boleć piersi i jajnik... Ciążę raczej wykluczam, bo nie zapomniałam żadnej tabletki, nie brałam antybiotyków, nie wymiotowałam, nie miałam biegunek... bynajmniej nie w czasie, w którym tabletka mogłaby sie nie wchłonąć. Więc pytanie moje dotyczy tego czy skutki uboczne mogą wrócić tak sobie po prostu po prawie miesięcznej przerwie?
Czekam na krwawienie... Czy ból piersi może być jego oznaką? Jakoś w to wątpie, ale pewna nie jestem...
Ponawiam pytanie
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 15:51   #3668
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kik Pokaż wiadomość
Witam. Mam pytanie co do skutków ubocznych... Przez pierwsze dwa opakowania bolały mnie piersi, miałam nudności itepe. Na trzecim opakowaniu wszystkie te skutki uboczne zniknęły, jak ręką odjął. Teraz jestem na pierwszej białej tabletce z trzeciego opakowania i nagle zaczęły mnie boleć piersi i jajnik... Ciążę raczej wykluczam, bo nie zapomniałam żadnej tabletki, nie brałam antybiotyków, nie wymiotowałam, nie miałam biegunek... bynajmniej nie w czasie, w którym tabletka mogłaby sie nie wchłonąć. Więc pytanie moje dotyczy tego czy skutki uboczne mogą wrócić tak sobie po prostu po prawie miesięcznej przerwie?
Czekam na krwawienie... Czy ból piersi może być jego oznaką? Jakoś w to wątpie, ale pewna nie jestem...
skoro jesteś na placebo i czekasz na krwawienie, to moim zdaniem te bóle piersi i jajnika są oznaką, że zbliża się to krwawienie- mnie też bolą piersi już na ostatnich różowych
Stary 2009-07-27, 17:43   #3669
kik
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź trochę się martwiłam. Teraz jestem na drugiej placebo. Nadal czekam Brzuszek trochę pobolewa, ale nie wiem kiedy zacznie się krwawienie... To dopiero moje trzecie opakowanie i wszystko może się zdarzyć :P
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 17:44   #3670
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anusia2511 Pokaż wiadomość
polecam ulotke

Cytat:
Napisane przez eriksonka Pokaż wiadomość
do bistro to sobie możesz pójść na kawe...
dobre

Cytat:
Napisane przez Aisza91 Pokaż wiadomość
Co to za różnica jak to napisała, ważne że wiadomo o co chodzi.
Też jestem ciekawa odpowiedzi...
Ochrona powinna być niby od pierwszej tabletki...
nie powinna i nie jest, również polecam ulotkę

a i jeszcze cos... jest rażąca różnica miedzy bistro a BLISTREM...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 19:07   #3671
Aisza91
Przyczajenie

To fajną masz ulotkę bo w mojej nie jest napisane od kiedy jestem zabezpieczona gdy przerwę branie tabletek i zacznę nowe opakowanie w czasie okresu po odstawieniu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-27, 19:39   #3672
ojejka89
Zadomowienie

ale na pewno jest napisane ze ochrona jest od pierwszej tabletki wzietej w pierwszy dzien okresu ;]
co za roznica ktory okres? czy pierwszy, dziesiaty, ostatni w zyciu, pierwszy po tabletkach, drugi po ciazy, czy moze czwarty po zawale... dziewczyny, okres to okres. jakby mieli wszystkie takie warianty umieszczac w ulotce to bysmy z taczka do apteki chodzily...
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 19:50   #3673
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
ale na pewno jest napisane ze ochrona jest od pierwszej tabletki wzietej w pierwszy dzien okresu ;]
co za roznica ktory okres? czy pierwszy, dziesiaty, ostatni w zyciu, pierwszy po tabletkach, drugi po ciazy, czy moze czwarty po zawale... dziewczyny, okres to okres. jakby mieli wszystkie takie warianty umieszczac w ulotce to bysmy z taczka do apteki chodzily...
oj....
tu się akurat mylisz, bo pierwszy dzien okresu oznacza pierwszy dzień cyklu, a nie powiesz mi chyba ze pierwszy dzien krwawienia z odstawienia sztucznie wywolanego przez tabsy to pierwszy dzien cyklu?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 19:56   #3674
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
oj....
tu się akurat mylisz, bo pierwszy dzien okresu oznacza pierwszy dzień cyklu, a nie powiesz mi chyba ze pierwszy dzien krwawienia z odstawienia sztucznie wywolanego przez tabsy to pierwszy dzien cyklu?
hmmm w sumie dobre pytanie, ale kto to tam wie? jakis cykl sie przeciez zaczyna, wiadomo, bedzie inny, dlugi, ale cykl.
poza tym w przypadku zmiany tabletek nowe tabletki tez mozna brac w pierwszym dniu krwawienia, i ochrona jest zachowana.. (zeby nie bylo kolejnej dyskusji-rozne sa wersje w zaleznosci od ilosci hormonow-tak, wiem )
jak zwal tak zwal, ale co do skutecznoci dalszej antykoncepcji chyba (?) nie ma watpliwosci. sama kiedys pytalam sie ginekologa o to.
Stary 2009-07-27, 20:15   #3675
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

hej dziewczyny
oj zaniedbałam forum ostatnio trochę...
ja kończę powoli 3 opakowanie, lekkie bule podbrzusza i bardziej widoczne żyły na piersiach... poza tym cera mi trochę świruje... mam nadzieję, że na następnym już się wszystko ustabilizuje...
a tak poza tym to jutro do gina :P zobaczymy co wymysli ciekawwego

a! dziewczyny,c o wiecie na temat stosowania tabletek antyalergicznych i skutecznosci anty?

Edytowane przez SmallGreatPhilosopher
Czas edycji: 2009-07-27 o 20:19
SmallGreatPhilosopher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 21:03   #3676
alalicja
Przyczajenie

Nie zmniejszaja antykoncepcji, wiem bo czesto biore antyhistaminy(alergia na slonce i na kurz)... Pytałam lekarza czy taki lek wplywa na yaz powiedzial ze nie zmniejsza antykoncepcji. Pozatym ja bralam yaz i leki na alergie i jak narazie nie jestem w ciązy

ale dla swietego spokoju spytaj lekarza jak bedziesz na wizycie
alalicja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 21:12   #3677
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
hmmm w sumie dobre pytanie, ale kto to tam wie? jakis cykl sie przeciez zaczyna, wiadomo, bedzie inny, dlugi, ale cykl.
poza tym w przypadku zmiany tabletek nowe tabletki tez mozna brac w pierwszym dniu krwawienia, i ochrona jest zachowana.. (zeby nie bylo kolejnej dyskusji-rozne sa wersje w zaleznosci od ilosci hormonow-tak, wiem )
jak zwal tak zwal, ale co do skutecznoci dalszej antykoncepcji chyba (?) nie ma watpliwosci. sama kiedys pytalam sie ginekologa o to.
przy tabletkach nie ma cyklu... a z tego co znalazlam to ona nie wziela 7,8 i 9 tabletki czyli koncowka pierwszego i poczatek drugiego tygodnia, wiec to nie ma nic wspolnego ze zmiana tabletek w trakcie 7 dniowej przerwy
na pewno nie dziala od pierwszej a nawet watpie czy cale to opakowanie zadziala...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 21:19   #3678
Aisza91
Przyczajenie

Dlaczego ma nie zadziałać? Mi ginekolog sam polecił żebym przerwała, poczekała na okres i zaczęła nowe opakowanie. Powiedział, że ochrona jest od pierwszej tabletki. Tylko że ja odpadłam po 21 tabletce.
Stary 2009-07-27, 21:23   #3679
ojejka89
Zadomowienie

no oczywiscie ze nie ma cyklu. ale skoro przestala brac na te kilka dni tabletki i pojawilo sie krwawienie to cos tam zaczelo sie dziac w organizmie.
jak zaczynalam brac tabletki to wypytywalam sie ginekologa o rozne sytuacje. rowniez o taka, "co by sie stalo, gdybym z jakis powodow przerwala opakowanie. kiedy moge zaczac kontynuowac?" otrzymalam odpowiedz: "w pierwszy dzien krwawienia ktore sie po tym pojawi. i bedzie Pani zabezpiezona od tego nowego opakowania".

edit: chociaz w sumie, jakby sie nad tym glebiej zastanowic, skoro to bylo po 6tej tabletce, to rzeczywiscie sytuacja jest troche niejasna.. moze tygodniowe dodatkowe zabezpieczenie...? na pewno nie zaszkodzi. ale zeby tak cale nowe opakowanie spisywac na straty...?

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2009-07-27 o 22:12
Stary 2009-07-27, 21:28   #3680
hadrianna89
Raczkowanie

słyszałam, że na plamienia pomaga picie zwykłego musującego wapna, czy któraś z was próbowała?
hadrianna89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 21:59   #3681
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hadrianna89 Pokaż wiadomość
słyszałam, że na plamienia pomaga picie zwykłego musującego wapna, czy któraś z was próbowała?
przejrzyj kilka ostatnich stron wątku, tam jest o tym mowa
Stary 2009-07-28, 08:19   #3682
Mocny Akcent
Dolce vita

Ponawiam pytanie, czy zauważyłyście skok wagi?
Jak z cerą?
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 08:35   #3683
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Jak z cerą?
z waga schudłam... jem normalnie a spodnie ze mnie spadaja. a cera hmm chyba bez zmian moze lekko sie poprawiła.
Kazdy jednak reaguje inaczej na tabletki!

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 08:52   #3684
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Jak z cerą?
a czy zauważyłaś 120 stron wątku gdzie na co drugiej pojawia się takie samo pytanie jak Twoje ?

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 09:11   #3685
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
ojojojojoj... w wielkim błędzie jesteś...

owszem jest napisane - ale dzieje się tak tylko przy 1. opakowaniu bo zaczynasz je podczas normalnej miesiączki a nie krwawienia z odstawienia (!)

a różnica jest wieeelka
jeśli dziewczyna opóźniła się z braniem tabsów o 3 dni, wystąpiło krwawienie z odstawienia, nie może traktować tego jako okresu ani tym bardziej, nie może wierzyć, że jest zabezpieczona od 1. tabletki.
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 09:50   #3686
Nusia87
Raczkowanie

Czesc,
ale nabroiłam bardzo proszę o waszą radę, bo palnęłam głupotę.

Brałam tabletki Yasminelle, jednak wyjezdzalam pod koniec nad morze wiec lekarz kazał mi łączyc opakowania i dostałam YAZ (taki sam sklad wiec wszystko ok, a po Yasminelle sie troche zle czulam przy przerwach 7dniowych). Ale jak wrocilam to zaczelam bardzo mocno plamic po wzieciu 7 tabletki z opakowania Yaz. I tak sobie w mojej glupiej glowie pomyslalam, ze przeciez wzielam 21 tabletek Yasminelle (a Yaz ma taki sam sklad) wiec teraz wychodzi ze wzielam 28 tabletek (czyli tak jakby opakowanie Yaz) no i wzielam 4 placebo(dziś ostatnią). Z tym ze nie wpadlam na to ze YAZ ma przeciez 24 tabletki czynne a nie 28 !. To tez powiedzcie mi prosze czy moge normalnie od jutra zacząć brać nowe opakowanie Yaz ?

kierowca od 18.02.2010
Nusia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 09:53   #3687
elsidka
Przyczajenie

Witam, jestem tu nowa ale wygląda na to, że zostanę na trochę. Zdiagnozowano u mnie PSOC i dostałam Yaz na zatrzymanie owulacji. Aktualnie jestem na pierwszym opakowaniu Yaz, na 3 białej tabletce i czekam na @. Z objawów ubocznych niestety mam ból piersi, pogorszenie cery i nie tyle plamienia co uciążliwe krwawienia po stosunku Czytałam wcześniejsze posty i dziwi mnie, ze piszecie ze wszystkie tabletki mają taki sam skład, w ulotce na str.23 jest napisane: "Z uwagi na różnicę w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze po lewej stronie i następnie przyjmowanie tabletek każdego dnia zgodnie z kierunkiem strzałek na blistrze". To w końcu różnią się czy się nie różnią? Może mi ktoś to wyjaśni?
elsidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 09:57   #3688
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elsidka Pokaż wiadomość
Witam, jestem tu nowa ale wygląda na to, że zostanę na trochę. Zdiagnozowano u mnie PSOC i dostałam Yaz na zatrzymanie owulacji. Aktualnie jestem na pierwszym opakowaniu Yaz, na 3 białej tabletce i czekam na @. Z objawów ubocznych niestety mam ból piersi, pogorszenie cery i nie tyle plamienia co uciążliwe krwawienia po stosunku Czytałam wcześniejsze posty i dziwi mnie, ze piszecie ze wszystkie tabletki mają taki sam skład, w ulotce na str.23 jest napisane: "Z uwagi na różnicę w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze po lewej stronie i następnie przyjmowanie tabletek każdego dnia zgodnie z kierunkiem strzałek na blistrze". To w końcu różnią się czy się nie różnią? Może mi ktoś to wyjaśni?
różnica jest w składzie różowych i białych- białe nie mają hormonów, więc kiepsko by było jakbyś zaczęła opakowanie od białych. różowe mają ten sam skład.
Stary 2009-07-28, 10:03   #3689
elsidka
Przyczajenie

to wszystko tylko komplikuje, skoro są takie same mogli zrobić opakowanie różowych i dodatkowo białe a nie bawić sie w blistry ze strzałkami, instrukcje i niewiadomo jakie wyjaśnienia. No cóż
elsidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 11:29   #3690
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez elsidka Pokaż wiadomość
to wszystko tylko komplikuje, skoro są takie same mogli zrobić opakowanie różowych i dodatkowo białe a nie bawić sie w blistry ze strzałkami, instrukcje i niewiadomo jakie wyjaśnienia. No cóż
po co?
jak dla mnie to bardzo dobrze ze sa razem mam ciagłośc w braniu. Zauważ że wszystkie tabsy maja jakis swój schemat. Nie rozumiem o co ci chodzi!

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości