|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
Dziwi mnie takie podejście, że ktoś kupi to samo co my to ściąga od nas, jest mało kreatywny i w ogóle beee. Takie zachowanie rodem z podstawówki
|
#3662 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Już widzę oburzenie, gdyby lampki wisiały u niej cały rok... zostałaby pewnie uznana za wariatkę
|
|
|
#3663 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
"Ludzkich zachowań i poglądów, które dziwią". No i mnie to dziwi. Jednych dziwi, to, innych tamto. Widzisz, Ciebie dziwi moje zdanie. Tu też sprostuję: wychodząc na podwórko nie hipnotyzuję wzrokiem okien sąsiadów. Przechodząc czasem zerknę, a jeśli moje oko coś zarejestruje, to grzech? Jeśli np. powieszę w oknie jakąś ozdobę i przy okazji zerknę z dworu, jak wygląda, a za jakiś czas sąsiadka ma taką samą w oknie, dla mnie jest to śmieszne. ![]() I tu: nie interpretuję wszystkiego, jako ściąganie tylko ode mnie. Wierz mi, zajmuję się swoim życiem. Mam dużo poważnych problemów, i jak zaznaczam 3 raz, to traktuję z przymrużeniem oka, aczkolwiek na swój sposób mnie to irytuje. W moim bloku ludzie znają się od kilkunastu lat. Ja sama mieszkam w nim już 20 lat. Mieszkają rodzice, później ich dzieci. Tu jest trochę inaczej niż np. w większych miastach itd. To co teraz napiszę, wiem tylko ze słuchu: że w miastach, w blokach (np. 10 piętrowych) sąsiedzi mało co do siebie przychodzą, a bywa czasem i tak, że się znają tylko z widzenia. Ja z sąsiadami znam się od dziecka. U nas było tak, że się do siebie chodziło na kawę, herbatę. Jak byłam mała, moi rodzice zostawiali mnie pod opieką sąsiadów itd. Spotykamy się codziennie na korytarzu, podwórku, ogródkach. Znamy swoje dalsze rodziny itd. Wiadomo, rozmawiamy ze sobą na różne tematy, stąd znam poglądy konkretnych osób na różne sprawy. M.in. dlatego wiem, że pani X jest ateistką. A że kocham BN, a na drzwiach widzę u niej wieniec BN, to dziwne, że się zastanawiam nad jej ateizmem? Dla mnie nie. Mamy małą społeczność, 3 sąsiadki są np. rodziną. Często chodziłam do jednej z nich i opowiadała mi o tej drugiej, że to i tamto. Nie wtrącam się w konflikty itd, to co się dowiem, trzymam dla siebie, ale dużo o nich wiem, a oni o mnie. Zarzucacie mi obserwowanie okien sąsiadów, że tak dużo o nich wiem. Trudno przez 20 lat żyć z ludźmi, kilka razy dziennie się z nimi spotykać, chodzić do nich i nic nie wiedzieć. Jak sąsiadka wymieniała okna, miałam zakładać klapki na oczy i udawać głupią, że nic nie widzę? Itd... ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Źle przeczytałaś. Nie napisałam o SYMBOLACH religijnych, ale o elemencie religii katolickiej.
|
|
#3664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rownie dobrze mozesz posadzic supermarkety o posiadanie skrywanych uczuc religijnych. Wszak tez maja choinki i balwanki. ( co z tego,ze dla kasy )
|
|
#3665 | |
|
|
Cytat:
Jeśli pani Ania uważa się za katoliczkę, nie obnosi się z tym na prawo i lewo, a np. współżyje, to nic mi do niej. Gdyby rozgłaszała wszem i wobec, że jest katoliczką, a współżyłaby przed ślubem i do tego pouczała, że tak nie wolno , bo to i tamto, to już co innego.
|
|
#3666 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Czasami odnoszę wrażenie, że niektórzy wierzący chcą, aby ateiści odczuli jak najdotkliwiej podczas świąt BN swój błąd, czyli niewiarę. Taki rodzaj zemsty na niewiernych. Najlepiej, aby spędzili cały ten okres pod kołdrą smucąc się ( dobrze by było, aby uronili kilka łez ) , gdy katolicy będą świętować w gronie rodziny. Oczywiście, jeśli ktoś jest zdeklarowanym ateistą, to według niektórych katolików nie powinien przyjmować zaproszenia na święta od bliższej lub dalszej rodziny, bo to już jest straszna hipokryzja ( nawet, jeśli tamci znają jego światopogląd). A do tego kpią sobie, że ateista nie może nawet iść do sklepu, (które, jak wiadomo, są zamknięte), aby zobaczyć innych ludzi i nie czuć się tak strasznie wyalienowanym;-)). Jakież to dziecinne .
Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2011-10-21 o 12:19 |
||
|
|
|
#3667 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie tzw. poprawność polityczna w kwestii religii. Na zachodzie z tym przesądzają do granic śmieszności. Oglądałam kiedyś serial o Tarzanie, gdzie dziewczyna tłumaczyła mu istotę świąt Bożego Narodzenia. Opowiadała, ze Gwiazdka (a jakże!) to święto miłości, przebaczenia, ze to taki cudowny czas dla bliskich itp. Oczywiście ani słowa o narodzeniu kogokolwiek i wogóle nie wiadomo, czy to jakiś klon święta dziękczynienia, czy walentynek. No ale najważniejsze, ze Gwiazdka to ważne święto jest, mimo, ze nie do końca wiadomo o co chodzi.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3668 | |||
|
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
|
|
#3669 |
|
Zakorzenienie
|
[1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;30075514]
Ale pewnie chcieliby mieć. Czasami odnoszę wrażenie, że niektórzy wierzący chcą, aby ateiści odczuli jak najdotkliwiej podczas świąt BN swój błąd, czyli niewiarę. Taki rodzaj zemsty na niewiernych. Najlepiej, aby spędzili cały ten okres pod kołdrą smucąc się ( dobrze by było, aby uronili kilka łez ) , gdy katolicy będą świętować w gronie rodziny. Oczywiście, jeśli ktoś jest zdeklarowanym ateistą, to według niektórych katolików nie powinien przyjmować zaproszenia na święta od bliższej lub dalszej rodziny, bo to już jest straszna hipokryzja ( nawet, jeśli tamci znają jego światopogląd). A do tego kpią sobie, że ateista nie może nawet iść do sklepu, (które, jak wiadomo, są zamknięte), aby zobaczyć innych ludzi i nie czuć się tak strasznie wyalienowanym;-)). Jakież to dziecinne . [/QUOTE]Ale dlaczego mówisz w imieniu katolików? ![]() Jestem wyznania ryzmskokatolickiego i wcale tak nie uważam... co więcej, znam kilka osób z mojego kręgu religijnego, które myślą w ten sam sposób .Ale uwaga, uwaga: moi teściowie zgapiają od nimfy20 ![]() Kupują węgiel latem. I wujek też. Drewno na opał też kupują latem .
|
#3670 | |
|
|
Cytat:
Z tego co kojarzę, jej mąż jest katolikiem, ale ona nie powiedziała, że robi tego dla niego i dla syna, ale 'bo jej się to podoba'. To tak jakby wyśmiewać się z blondynek, a za dwa dni przefarbować się z czarnego na blond. Już pisałam, np. Ty- podejrzewam, że nie rozpowiadasz swoim znajomym o wyznawanej/nie wyznawanej religii, a później na przekór słowom, idziesz ubierać choinkę. Mnie się wydaję, ta sąsiadka chce się jakoś wyróżnić. W szkole podobno ciągle kłóciła się z księdzem itd, więc może ma jakiś żal do kościoła, księży. U moich innych sąsiadów pani jest katoliczką, a syn ewangelikiem. Mają na święta małą choinkę, i to rozumiem. Oboje szanują swoje wyznania,tradycje i jest w porządku.
|
|
#3671 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2011-10-21 o 12:45 |
|
|
|
|
#3672 |
|
|
[1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;30075514]Mam pytanie, jak się czujesz, gdy zadajesz tak osobiste pytania ( dotyczące wiary i niewiary) obcym osobom? Mnie nie przyszłoby do głowy, aby to robić. Uważam takie zachowanie, oględnie rzecz ujmując, za brak taktu.
[/FONT][/QUOTE] Parę postów dokładnie wyjaśniłam, tak bardzo się rozpisałam.
|
#3673 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nimfa uważa, że kupowanie węgla to zgapianie? Ja bym raczej nazwała to zdrowym rozsądkiem, bo opał w okresie grzewczym drożeje a poza tym okresem cena spada
|
|
|
|
|
#3674 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
i zrobiłaby to samo, to absolutnie bym się nie oburzyła. Mnie jest wszystko jedno, co ktoś ma w swoim domu. Ja się zajmuję swoim.
|
|
|
|
|
#3675 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
, otwieranie drzwi samochodu - kalekom owszem, ale zdrowej kobiecie? No nie rozumiem tych dziwnych obyczajów.Cytat:
![]() Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2011-10-21 o 12:54 |
|||
|
|
|
#3676 |
|
Zakorzeniona
|
Twoje zachowanie Nimfo przypomina mi moją znajomą ze studiów, która zaczęła nosić okulary i się oburzyła, że inna koleżanka zaczęła nosić tydzień po niej i że ściągnęła. A najzwyczajniej w świecie u tej drugiej okulista wykrył wadę wzroku i musiała zacząć nosić okulary, nie mając pojęcia, że cokolwiek "zrzyna". Ja całe życie chodzę w kurtkach, a teraz mam zamiar kupić płaszcz. Ciekawe, czy ktoś uzna, że zgapiłam od niego... Strach być Twoim sąsiadem, bo co się nie zrobi, to od razu znajdzie się pod Twoim czujnym obstrzałem. Jak chodzisz do Biedronki, a sąsiadka dzień później wraca z torbami stamtąd, to też uważasz, że ściągnęła od Ciebie?
|
|
|
|
#3677 | |
|
|
[1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;30075514]
[FONT=Georgia]Ale pewnie chcieliby mieć. Czasami odnoszę wrażenie, że niektórzy wierzący chcą, aby ateiści odczuli jak najdotkliwiej podczas świąt BN swój błąd, czyli niewiarę. Taki rodzaj zemsty na niewiernych. Najlepiej, aby spędzili cały ten okres pod kołdrą smucąc się ( dobrze by było, aby uronili kilka łez ) , gdy katolicy będą świętować w gronie rodziny. Oczywiście, jeśli ktoś jest zdeklarowanym ateistą, to według niektórych katolików nie powinien przyjmować zaproszenia na święta od bliższej lub dalszej rodziny, bo to już jest straszna hipokryzja ( nawet, jeśli tamci znają jego światopogląd). A do tego kpią sobie, że ateista nie może nawet iść do sklepu, (które, jak wiadomo, są zamknięte), aby zobaczyć innych ludzi i nie czuć się tak strasznie wyalienowanym;-)). Jakież to dziecinne .[/QUOTE]Hmm... ![]() Z jednej strony są ludzie, którzy naprawdę jedynie w święta itp. mogą zrobić zakupy, bo praca, dzieci, wyjazdy itd. Ale z drugiej strony pracownicy sklepów też chyba mają prawo do świętowania? Ech, chcąc mi dopiec, pewnie napiszesz, iż dobrym rozwiązaniem dla obu stron byłoby posadzenie przy kasach 'niewiernych' ![]() Sądzę, iż katolicy w trakcie świąt BN zajmują się rodziną itp, a nie rozmyślają nad pokutą dla 'niewiernych' ![]() Myślę, że za bardzo odbiegamy od tematu. ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
( Bo ja piszę tylko o moich sąsiadach, a nie o całej Rzeczpospolitej Polskiej )Naprawdę nie wspomniałam o drewnie
|
|
#3678 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mam nic przeciwko dniom wolnym od pracy w święta BN czy inne. W poprzednim poście nie napisałam, że mi się to nie podoba. Szanuję obyczaje religijne innych, mimo że jestem niewierząca. Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2011-10-21 o 13:00 |
|
|
|
|
#3679 |
|
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;3007600 0]Nimfa uważa, że kupowanie węgla to zgapianie? Ja bym raczej nazwała to zdrowym rozsądkiem, bo opał w okresie grzewczym drożeje a poza tym okresem cena spada
[/QUOTE]Dzień po dniu, rodzina po rodzinie ? Dla mnie to i tak jest zabawne.
|
#3680 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ale węgiel? Kwiatki na oknie? Płaszcz?
|
|
|
|
|
#3681 | |
|
|
Cytat:
|
|
#3682 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#3683 |
|
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;30076054]
Kto ci tak powiedział? Bałwanki też? I wieńce na drzwiach? No ludzie... ![]() [/QUOTE] A spotkałaś się gdzieś indziej niż w okresie bożonarodzeniowym z wieńcem z bombkami ![]() Nie wiem, może Ty je święcisz na Wielkanoc zamiast koszyka? Może widziałaś wieńce BN 1 listopada na cmentarzu? Oświeć mnie, proszę, gdzie i kiedy można powiesić wieniec.
|
#3684 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-10-21 o 13:23 |
|
|
|
#3685 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;3007600 0]Nimfa uważa, że kupowanie węgla to zgapianie? Ja bym raczej nazwała to zdrowym rozsądkiem, bo opał w okresie grzewczym drożeje a poza tym okresem cena spada
[/QUOTE]ba, w ogóle posiadanie pieca to zgapianie
|
#3686 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3687 |
|
|
Cóż, zupełnie się nie rozumiemy
) itd... Ja tu piszę tak z żartem, ale toć tu same poważne osóbki piszą.Zarzucacie mi nieszanowanie innych wyznań, czepianie się itp, a same jakie jesteście? M.in. monotematyczne. Uczepiłyście się tego węgla jak rzep psiego ogona. Że ktoś zamawia węgiel w czerwcu, bo jest tani, to normalne, ale że kilka rodzin zamawia dzień po dniu, dla mnie to jest dziwne. I chodzi mi tylko i wyłącznie o 'hurtowe' zamawianie, a nie o samo zamawianie. I nie jest to zjawisko pojedyncze, a mnogie. Tak samo jak dziwne są dla mnie meeeega kolejki w marketach przed 11 listopada, kiedy to sklep zamknięty 1 dzień, a zapasy robione jak na miesiąc. ![]() A teraz, idąc Waszym tokiem rozumowania, wybaczcie, ale muszę iść poobserwować okna sąsiadów, czy aby czego nowego ode mnie nie ściągnęli ![]() Pa
|
#3688 | |
|
Konto usunięte
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;30052115]Gdzie? Chyba że masz na myśli peryferyjne szpitale w ciemnogrodach? [/QUOTE]
Jeśli mówimy o samych elektrowstrząsach to np. w Katowicach... W stanach w co drugim szpitalu. Jeśli mówimy o elektrowstrząsach jako warunkowaniu przy homoseksualizmie to w Hameryce robią to prywatne kliniki, należące głównie do różnych chrześcijańskich kościołów czy organizacji. Poddanie się takiej 'terapii' jest dobrowolne. Cytat:
Że jej się podoba to jest odpowiedź 'a co cię to interesuje babo'. |
|
|
|
|
#3689 |
|
Raczkowanie
|
Wychodzi, że moi dziadkowie zgapili od sąsiada drzwi, tak jak zresztą połowa klatki. Sąsiadowi przyjechali wymieniać drzwi i sprzedawca przyjechał z monterami do niego i przeszedł się po klatce spytać czy ktoś by jeszcze chciał wymienić, a że dużo osób wyraziło chęć to każdy dostał spory rabat. Teraz wszyscy mają takie same drzwi jak sąsiad który pierwszy wymieniał. Muszę dziadkom powiedzieć,że mają delegację zrobić i faceta przeprosić.
Mój brat i ja też jesteśmy ateistami i każdego roku mamy choinkę i (uwaga, uwaga!) lampki w kształcie bałwanków ale my po "świętach" jej nie rozbieramy tylko stoi do kwietnia i to jeszcze świecimy lampkami wieczorem. Wiem wariaty jesteśmy. Dobrze,że sąsiedzi są prawosławni.
|
#3690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i też wymawiam się sąsiedztwem...Zresztą, jak ta osławiona ateistka ma męża katolika, to wiadomo, że będzie w jakiś sposób przywiązana do ozdób bożonarodzeniowych, bo wiele świąt spędziła w ich otoczeniu I bardzo proszę o nieutożsamianie religii katolickiej ze świecidełkami. To jest nawet niegodne i bardzo spłyca wydźwięk święta.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Już widzę oburzenie, gdyby lampki wisiały u niej cały rok... zostałaby pewnie uznana za wariatkę