|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
|
|
|
|
|
#3722 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pierwszego w życiu storczyka - cymbidium.
Takiego: ![]() Problem mam z nim taki, że spleśniała mi ziemia czy kora w doniczce a teraz dodatkowo żółkną mi liście. Mam do z 3 tygodnie. Podlałam go dwa razy tylko. Ziemia jest wilgotna ciągle, bo patyczek, który włożyłam do niej jest mokry. Nie wiem, może coś źle robię Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak się tym cudem opiekować?
|
#3723 |
|
Raczkowanie
|
Musisz robić odstępy między jednym, a drugim podlewaniem kora musi całkowicie przeschnąć inaczej zgnije o ile już tak się nie stało z korzeniami!
Storczyk śliczny! |
|
|
|
#3724 |
|
Zakorzenienie
|
Estre na cymbidiach nie znam sie wcale ale to twoje to cudo
Znalazlam link o ogolnej uprawie gatunku http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html moze cos pomoze Poprosze TZ by swoim super aparatem zrobil fotki tego co sie u mnie dzieje bo moje pudlo padlo i zostalam fotograficznie uziemiona- oprocz dednrobium ktore slicznie kwitnie dostalam prezent - nakrapianego bialaska, cudowny Przyznaje sie ze zostalam przedszkolanka i moja nadwyrezona podzielnosc uwagi z hiper aktywnoscia maluchow zwyczajnie mnie wykonczyla Ma grupe od 2 do 5 lat i zajecia na dworzu wykanczaja mnie fizycznie do dna - jedyny plus ze niezle to wplynie na figure |
|
|
|
#3725 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ale niestety moje jak już wcześniej pisałam chorują hurtowo. Wyrzuciłam już 5, 3 kolejne czekają przy koszu, jeden jeszcze jest na wtrzymaniu a 5 innych jakoś nie jest źle. Pisałam iż moje gniją przy stożku. I tak odpada im 1 lub 2 liście w tym sercowy, po prostu dotykam i nie ma biedaka bez rzadnego ostrzeżenia pstryk a potem zaczynają dalej gnić kolejne liście tak jakby zgnilizna je cieła przy samym początku. Albo to się zatrzymuje przy pierwszym sercowym liściu a potem nic się nie dzieje tylko miejsce zasusza się i jest w miare ok albo liście zaczynaja puszczać soki i gnije cały stożek. Storczyki chore sa odseparowane od zdrowych ale nie wiem czy to wirus czy moja wina. Na pewno je nie przelałam nie zostawiłam wody w stożku ani w kątach liści ponieważ umarły mi storczyki które dopiero co przyniosłam i te stare roczne też w tym mój pierwszy. Zastanawiam się czy to nie wina nabłyszczacza. Byłam po remoncie i tak jakoś mnie natchło aby im dodać blasku i chyba masz babo placek. Czy ktoś sie zdarzyło takie coś????? Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-11-03 o 08:46 |
|
|
|
|
#3726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z tego to wychodzi tylko tyle, że na pewno go nie przelewam. Więc czemu żółknie?
|
|
#3727 |
|
Raczkowanie
|
estre
a czy na pewno on dobrze przesychał?? ![]() wspomniałaś że cały czas ma wilgotno " Ziemia jest wilgotna ciągle, bo patyczek, który włożyłam do niej jest mokry." zresztą pisałaś że kora jast przegniata! wymień ja. pewnie dlatego listeczki żółkną. i upewniaj się że jest sucho. lepiej później podlac niz wcześniej a kwiatek cudny |
|
|
|
#3728 |
|
Raczkowanie
|
ewelinka2026
Obawiam się, że może to być zgnilizna skoro uważasz że ich nie przelałaś ! Tu masz link o zgniliźnie bakteryjnej: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/p...akteryjna.html albo czarna zgnilizna: http://www.magazyndomowy.pl/storczyki-1/ |
|
|
|
#3729 |
|
Raczkowanie
|
Hejka
Dziewczyny muszę się pochwalić... Zdjęcia jeszcze gorące hihihi, a to ostatnie to cała moja obecna kolekcja
|
|
|
|
#3730 |
|
Raczkowanie
|
O widzę, że Kolekcja powiększy się jeszcze o dwa storczyki co ten pierwszy z lewej na ostatnim zdjęciu kolekcji ma 2 keiki
Piękny ten storczyk z pierwszego zdjęcia ma tyle kwiatów i pąków w Polsce to rzadkość dostać taki okaz może jedynie na wystawach!
|
|
|
|
#3731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do mężczyzn to ja tez swojego wyszkoliłam że zamiast kwiatów czy bukietów ciętych wole dostać storka I przy okazji Wszystkiego Najlepszego z okazji imienin
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3732 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
JA tak samo! też oznajmiłam że z ciętymi niech mi się w domu nie pokazuje jedynie ze storczykiem ( cięte rzecz jasna to od czasu do czasu |
|
|
|
|
#3733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kora na wierzchu spleśniała, ale spleśniały mi wszystkie kwiatki w domu, znaczy ziemia w kwiatach. Wilgoć mam sporą. Ja już zgłupiałam z tym podlewaniem. Raz słyszę, że ma mieć stale wilgotno, raz że nie
|
|
#3734 |
|
Raczkowanie
|
estre.
a te liście od dołu żółkną? czy tak ze środka?? bo jak od dołu to z tego co poczytałam- to normalne. |
|
|
|
#3735 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() To i ja się pochwalę moimi milusińskimi Na 1 zdjęciu mój pierworodny którego przelałam oczywiście, pąki poodpadały i liście zwiędło o zgnitych korzeniach nie mówiąc,ale po przesadzeniu szybko się pobierał i na ostatnim zdjęciu jest jego obecne nowe dziecko Dwa pozostałe jakiś czas temu kupiłam na otarcie łez po zalaniu pierwszego
|
|
|
|
#3736 |
|
Rozeznanie
|
A dziś kupiłam to oto wspaniałe cudo Oncidium moje wymarzone.
PACHNIE nieziemski i bardzo intensywnie Mogłabym na niego patrzeć godzinami i go wąchać
|
|
|
|
#3737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A potem spadają. Góra jest zielona w dół żółty. Nie jakoś hurtowo ale kilka spadło.
|
|
#3738 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny! Jednak niebieskie storczyki istnieją i nie jest to żadna przeróbka photoshopa! Zobaczcie co wczoraj kupiłam w Leroy Merlin! Mnie dech zaparło!
|
|
|
|
#3739 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3740 |
|
Raczkowanie
|
MAJA _o ja cie!!!!! niebieski!!!
o jaaa! mogłąs mi kupić też takiego zapłaciłam wszelką cene za niego ! CUDOWNY!!!!SMAKUSIA- na Twojego tez zwróciłam uwagę bo nakrapiane tez kocham i ten ciapek w tle Oncidium- ja na razie zostaje przy pospolitych storkach ;DESTRE- skoro od dołu to Kochana się nic nie martw taka jest kolej rzeczy że nowe rosną a stare zużyte żółkną i odpadają mam nadzieje że nie bedzie się to działa baaardzo czesto obserwuj
Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-11-04 o 10:43 |
|
|
|
#3741 |
|
Przyczajenie
|
Maju 77, a ja jakoś i tak nie wierzę. Podejrzewam, że jednak to są sprytnie pofarbowane białe falki. Uwierzę, jak powtórne kwitnienie też będzie na niebiesko. Będę czekać niecierpliwie na relacje z drugiego kwitnienia.
|
|
|
|
#3742 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co prawda trochę kosztował bo prawie 38 zl ale w końcu od czego są karty płatnicze, hehe. No i kwiaty są wielkie - 11 cm - więc ja się skusiłam. Trochę mnie martwi że kolejne kwitnienie będzie bledsze mimo że pani zapewniała że kolor się nie wybarwia, ale pożyjemy zobaczymy, najwyżej będę dolewała atramentu do wody, hahahaha!
|
|
|
|
|
#3743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3744 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też dziś nabyłam niebieskiego
![]() No i jeszcze taki ładny kupiłam: ![]() Otwierali u nas Leroy Merlin i całkiem tanie były
|
#3745 |
|
Zadomowienie
|
Hej super sa te storczyki a ten nieiebieski cudenko
ale mam pytanie bo słyszałam kiedys od mojej nauczycielki( z roslin ozdobnych) ze pyłek tych kwiatów jest hmm troche niebezpieczny bo powoduje bezpłodnosc jak myslicie to moze byc prawda ??? |
|
|
|
#3746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- chcę Ci powiedzieć że będziesz mnie miec na sumieniu jak dziś padne! |
|
|
|
|
#3747 |
|
Zakorzenienie
|
To Ci nie powiem po ile były bo padniesz totalnie
|
#3748 |
|
Raczkowanie
|
uuuuuuuu dziewczyny te niebieskie storki to normalnieeeee
![]() ESTRE a mnie powiesz ile kosztowało to cudo bo strasznie jestem ciekawa ![]() SMAKUSIA to twoje oncidium śliczniutkie i na dodatek pachnie - rewelka
Edytowane przez Sylwia cypr Czas edycji: 2009-11-04 o 15:30 |
|
|
|
#3749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może się dziś do kwiaciarni wybiorę
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
|
#3750 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy z nich kosztował 14,90 zł
![]() ![]()
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.

Znalazlam link o ogolnej uprawie gatunku
Przyznaje sie ze zostalam przedszkolanka i moja nadwyrezona podzielnosc uwagi z hiper aktywnoscia maluchow zwyczajnie mnie wykonczyla 

o jaaa! mogłąs mi kupić też takiego