|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3722 |
Konto usunięte
|
Od razu lepiej. xD
|
![]() ![]() |
![]() |
#3723 |
Zakorzenienie
|
Hahaha, mój mąż w pracy posługuje się głównie językiem angielskim, sporo wyjeżdża i mówi, że po delegacjach zajmuje mu kilka godzin, zanim przestawi system językowy na polski. Ba, po maratonie delegacyjnym zdarzyło mu się gadać przez sen po angielsku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3724 |
on tired little feet
|
Ale się wszyscy pokłócili dziś. Jakieś kiepskie ciśnienie.
#3725 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3726 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3727 |
on tired little feet
|
W niemieckim jest to forma "oni". We francuskim jest "wy", w skandynawskich "oni", tyle że już praktycznie nieużywana.
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2016-07-01 o 22:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3728 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3729 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3730 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3732 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3733 |
Zakorzenienie
|
Super januszowanie polskiego rządu. Podczas gdy społeczeństwo skupilo się na meczach, PiS szybko przepchnal kolejne krytyczne ustawy i do końca rozmontowal TK.
Każda zasłona dymna jest dobra :/ http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,1054...-trybunal.html http://m.tokfm.pl/Tokfm/7,109983,203...lo-ustawe.html Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-07-02 o 08:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3734 |
Naczelna Nastolatka
|
Jeszcze nie przeszła ta ustawa. Aczkolwiek zgadzam się ze czas pracy nad tą ustawą nie został wybrany przypadkowo
#3735 |
Zakorzenienie
|
Może nie przeszla, ale przejdzie. Kto ich zatrzyma? Ludzie byli zajęci piłką i nawet się nie zdarza zorganizować w żaden protest.
Jak mnie to brzydzi już. |
![]() ![]() |
![]() |
#3736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3737 |
Zakorzenienie
|
A propos niedawnego tematu dzieci w restauracjach, to wg mnie januszowaniem nie jest samo zabieranie pociech ze soba w takie miejsca, ile puszczanie ich samopas. My zabieralismy corke do restauracji od niemowlaka wlasciwie, ale zawsze w taki sposob, zeby swoja obecnoscia nie przeszkadzala innym i nie narazala siebie/innych na niebezpieczenstwo. Dzieki temu jako przedszkolak juz bez naszych upomnien wie, jak sie zachowac w restauracji czy kawiarni. Gdzies te dzieci musza uczyc sie zasad istnienia w przestrzeni publicznej i na pewno nie tylko teoretycznie w domu.
#3738 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
true pamietam jak jeszcze przed wyjazdem bylam kiedys z jakims eksem w restauracji i tam siedzialo grono przyjaciol / znajomych i jedna para miala male dziecko (tak mysle 1.5 roku wiec juz chodzace). I oni je puscili samopas, a ono bylo mega spoojne i tylko caly czas chodzilo wokol ich stolika. W koncu podeszlo do mamy, to ta wziela je i posadzila w fotelik, cos tam pociamkalo i potem znowu je puscila wolno. Nie plakalo ani razu, nie zaczepialo, nie bylo nieznosne. Chodzilo tylko wkolo nie oddalajac sie za bardzo i sie przygladalo i zwiedzalo. Pamietam ze mnie to wtedy zachwycilo, ze nie histeryzuje, ze czuje sie bezpieczne (bylo to widac), ze nie domaga sie uwagi na sile i ze wszyscy sa tacy spokojni. tak wiem, znowu moje OZM ;P |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz zaczyna sie coroczne januszowanie przy zbiornikach wodnych - ludzie chlapiacy sie nie zwazajac na obce osoby w poblizu, rozebrane dzieci, czy maluchy pozostawione same na brzegu lub plywajace samo w jakims kole(albo o beZ) w wodzie i rodzinki krzyczace z wody do osob na brzegu. Niektore zachowania na granicy januszowania, braku dobrego wychowania i nieodpowiedzialnosci. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3740 |
Konto usunięte
|
Według mnie wtrącanie obcych słów jak się jest związanym z więcej niż jednym językiem jest normalne i ludzkie i większość osób robi to niechcący. Ciekawa jestem czy osoby którym to tak przeszkadza kiedykolwiek spędziły więcej czasu za granicą, być może wtedy zrozumiałyby ze nie każdy się popisuje.
Jak wróciłam z zagranicy to w Polsce bardzo dziwnie wypowiadało mi się pierwsze słowa po polsku (podczas kupowania biletu na pociąg). Poza tym pobyt w kraju którego język średnio wtedy znałam i rozmawianie na codzien z jego mieszkańcami to był niezły wysiłek na dłuższą metę, w Polsce przyzwyczajałam się dobre kilka dni zanim dziwne wrażenie że mówię po polsku minęło. Ludziom którzy mieszkają długo za granicą w niektórych przypadkach kompletnie zmienia się akcent, więc nie rozumiem dziwienia się że aż wtrącają słowa które wypowiadają na codzien w kraju w którym żyją. |
![]() ![]() |
![]() |
#3741 |
Zakorzenienie
|
Mineralna ja już przestałam to tłumaczyć, bo to ludziom trudno zrozumieć niestety. Nawet rozmawiając z moim własnym facetem po polsku czasami łatwiej mi użyć angielskiego słowa niż polskiego bo szybciej je znajduję. Jeśli zależy mi na używaniu tylko polskich słów to niestety czasem przez to zjawisko muszę je sobie najpierw w głowie tłumaczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3742 |
Konto usunięte
|
Lol. :d
|
![]() ![]() |
![]() |
#3743 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() --- Per "wy" mawiała moja ciotka do babci (myślałem, że to typowo wielkopolskie) ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3744 |
Zakorzenienie
|
Moja mama opowiadała jak babcia kazała swoim dzieciom właśnie mówić do siebie per WY bo niby miał być to przejaw szacunku, a mama całe życie tego nie znosila i używala formy bezokolicznikowej a na koniec per MAMO, czy mama....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3745 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak idzie Ci lepiej z ang, to cos jest bardzo nie tak ze znajomoscia twojego ojczystego jezyka. Ja bym sie zalamala, ze nie umiem go dobrze. Zreszta zauwazylam ze czesto tak gadaja ludzie ktorzy sa za granica raptem pare lat, a Ci co siedza dluzej nie maja tekiego problemu... ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2016-07-02 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3746 |
Wtajemniczenie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;62524751]A dla mnie to nie jest normalne. Urodzilas sie w Polsce, uczylas sie tego jezyka od dziecka, jest on twoim pierwszym, naturalnym.
Jak idzie Ci lepiej z ang, to cos jest bardzo nie tak ze znajomoscia twojego ojczystego jezyka. Ja bym sie zalamala, ze nie umiem go dobrze. Zreszta zauwazylam ze czesto tak gadaja ludzie ktorzy sa za granica raptem pare lat, a Ci co siedza dluzej nie maja tekiego problemu... ![]() Daj spokój, bo Cię jeszcze wyzwą od prawicowych trolli. W końcu tylko Wszechpolacy i ONRowcy zwracają na takie rzeczy uwagę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3747 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;62524751]A dla mnie to nie jest normalne. Urodzilas sie w Polsce, uczylas sie tego jezyka od dziecka, jest on twoim pierwszym, naturalnym.
Jak idzie Ci lepiej z ang, to cos jest bardzo nie tak ze znajomoscia twojego ojczystego jezyka. Ja bym sie zalamala, ze nie umiem go dobrze. Zreszta zauwazylam ze czesto tak gadaja ludzie ktorzy sa za granica raptem pare lat, a Ci co siedza dluzej nie maja tekiego problemu... ![]() Oj, to bardzo zależy. Ja się urodziłam w Polsce, od srajtka jestem dwujęzyczna ale sporo lat mieszkaliśmy "zagranico", z dala od środowiska polonijnego lub co najmniej z mocno ograniczonym kontaktem z rodakami. Gdy wróciliśmy do Polski to jednak łatwiej było mi (do tej pory jest) wypowiadać się w języku angielskim, choć bardzo mocno pracuję nad polskim i teraz już nie mam problemów. Mimo to, gdy długo siedzę w Anglii (a część roku tam siedzę) to po powrocie do Polski też muszę się jakiś czas "przestawiać". Nie za długo ale jednak muszę. Dlatego to, co piszą dziewczyny mieszkające za granicą mnie nie dziwi i nie oburza.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3748 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to co opisujesz nijak sie ma do sytuacji favianny. Pisze na forum, wiec ma codzienny kontakt z jezykiem, ma faceta z ktorym gada po polsku. Nie ma tutaj opcji zeby cokolwiek zapomniec. A jesli lepiej sie czuje w badz co badz obcym jezyku, to zdecydowanie z jej wlasnym jej nie podrodze. I wcale sie nie dziwie, ze ludzie sie dziwia. Bo to jest bardzo dziwne nie znac obcy jezyk lepiej niz swoj wlasny. ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2016-07-02 o 18:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3749 |
Konto usunięte
|
Ej, to naprawdę nie tak. Ale warto pracować nad polskim i angielskim. Generalnie uczyć się języków. Mnie natomiast wciąż bawią teorie o ukrywaniu wady wymowy w angielskim, przekonanie że irlandzki to wzorcowy akcent i inne smaczki które się tu pojawiały.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym zapytała po prostu "będziesz w domu koło 15?" albo "pomożecie mi z czymś tam?". Co myslicie o januszowaniu przez nauczycieli, którzy wymagają aby mówić "pani profesor"? W liceum miałam koleżankę, która twardo mówiła "proszę pani" i polonistka równie twardo ją upominała "pani profesor". W pewnym momencie koleżanka nie wytrzymała, wytłumaczyła polonistce, że jej mama ma tytuł naukowy profesora na który pracowała wiele lat i nie ma zamiaru mówić do osoby z tytułem zawodowym magistra per "pani profesor" tak długo jak ten tytuł nie będzie się należał. Z niesmakiem, ale polonistka odpuściła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.