|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 |
Matka Smoka
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3812 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc w doborze kremu do twarzy
Ja z Bambino mam miłe wspomnienia
![]() ![]()
![]() |
#3813 |
Raczkowanie
|
La roche posay - seria effaclar
Hej
![]() Ogólnie mam cerą mieszaną z tłustą w strefie T. Na tej strefie T trochę nazbierało się paskudztwa(czyt. zaskórniki, krostki itp.). I tu moje pytanie: czy gdybym stosowała całą serie la roche posay effaclar do cery trądzikowej, tzn. żel, tonik, krem. To czy bym miała efekty? Czy ktos już testował to na skórze? Chodzi mi o to czy pomoże mi to wyleczyć te paskudztwa czy jeszcze bardziej pogorszy mi stan cery? Z góry dziękuje za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3814 |
Raczkowanie
|
Dot.: La roche posay - seria effaclar
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3815 |
Zadomowienie
|
Nie ograniczaj się tylko do serii effaclar. Przy tłustej cerze nie chodzi o jej podsuszenie. Zel i tonik effaclar codziennie. Dodaj na dzień coś z wit.C i filtr, na noc effaclar K (delikatny kwasik, więc filtry są konieczne) na zmianę z dobrym, niezapychającym nawilżaczem. Powinna być poprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3816 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Witam, jesli znajdzie sie jakis chetny znawca to prosze
![]() ![]() - oczyszczanie i demakijaz - olejek myjacy Isana (Glycine soja, mipa laureth sulfate, laureth-4, hellianthus annuus, parfum, bht, panthenol, tocopheryl acetate). Pasuje mi i zmywa makijaz, ale moze lepiej jakis olejek z BU bo ten nie jest najlepszy do twarzy? - rano krem tonujacy Ziaja "Tin tin", trwają poszukiwania filtra idealnego ![]() -wieczorem Juvit/Cevikap wzbogacony przepisowo o wit E + zawartosc kapsulki Q10, na to w razie potrzeby krem bez metali. (rozumiem, ze naturalne maslo shea,kokosowe i oleje moge na wit C kłaść?) -pelling mechaniczny (sól i oliwa lub kupny), w poszukiwaniu bromelaina do enzymatycznego. -od czasu do czasu spirulina na jogurcie, ew szybkie serum z jakims ekstrakt (zielona herbata, truskawka) Jak juz znajde super-filtr to zaczne rozwazac wprowadzenie produktow z retinoidami (od najslabszych form) to chyba wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3817 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, pomyślałam, że to pytanie tutaj najlepiej pasuje.
Kupiłam ok. miesiąca temu EFFACLAR K, dostałam do niego żel do mycia, który tworzy w rękach pianę i tą pianą myję buźkę. Po umyciu spryskuję twarz wodą termalną LRP i smaruję twarz EFFACLAREM K. Na początku-suuuper. Potem lekki kryzys, ale wiedziałam, że tak musi być, potem znowu lepiej i teraz nagle, z dnia na dzień... mam pory rozszerzone z natury, ale teraz są rozszerzone jeszcze mocniej, skóra zaczyna mi schodzić mocniej niż przy w.w. 'kryzysie', mam kilka podskórnych niespodzianek, na nosie mam zaczerwienioną skórę i swędzi, koło brwi tak samo i się łuszczy. Mam jedną wielką niespodziankę i kilka małych oraz kilka czerwonych, podskórnych kropek. Używałam w tym czasie kremu nawilżającego na dzień, ale tylko jak gdzieś wychodziłam, bo on ma filtr-L'OREAL, chyba spf15, a tak to ciągle tego effaclaru-na dzień i na noc, jak siedziałam dniami w domu, a na noc codziennie. W ulotce było napisane, że można go używać rano i/lub wieczorem. Dodatkowo używam podkładu mineralnego i ew. korektora, czaaasem brązera. Coś robię nie tak, czy to normalna reakcja? Czy powinnam kupić jakiś krem nawilżający, który by równoważył mi skórę po kwasach? Może ten? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...awilzajacy.htm Już sama nie wiem... ![]()
![]() |
#3818 |
Zadomowienie
|
Może zapycha Cię któryś z kosmetyków kolorowych.
A dobry nawilżacz (delikatny, prosty w składzie) powinnaś mieć swoją drogą. Może physiogel, humektan, coś z Avene: krem kojący lub tolerance extremale. Raczej coś bez filtra. A dobry filtr swoją drogą, zdecydowanie wyższy niż 15, jeśli nie chcesz nabawić się przebarwień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3819 |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Lat 29,cera koszmarna....wrażliwa, zmarszczki mimiczne pod oczami,strefa T bardzo zanieczyszczona, na policzkach naczynka ![]() Rano: płyn micelarny Sopot Spa,lotion E45 do cery wrażliwej Wieczorem: żel Neutrogeny do cery suchej i wrażliwej,effaclar K Wiem ,że moja pielęgnacja musi się zmienić i to natychmiast ![]() ![]() Pytanie moje jednak dotyczy effaclar K.Po miesiącu stosowania nie widzę kompletnie żadnej różnicy,nadal mam milion czarnych ogromnych kropek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3820 |
Raczkowanie
|
Witam, proszę o ocenę pielęgnacji
![]() Moja pielęgnacja wygląda tak: RANO: - przecieram twarz hydrolatem oczarowym, - nakładam filtr Bioderma AKN Mat 30 SPF - puder bambusowy (w weekendy i na jakieś okazje używam fluidu Inglot Young Skin Makeup) WIECZOREM: - zmywam twarz olejkiem myjącym pomarańczowym z BU i wodą mineralną - przecieram hydrolatem (muszę czymś przetrzeć, bo czuję jakbym miała niedomytą twarz ;p) - przecieram twarz tonikiem różanym z kwasem z BU 6% i za jakąś godzinkę nakładam krem Babydream z nagietkiem (tak 2 razy w tygodniu) - w reszte dni nakładam Serum Lemon z żelem hialurynowym lub sam żel hialurynowy lub krem Babydream (tak na zmiane) poza tym raz w tygodniu robię peeling z bromeliną z BU robię tak już od paru tygodni, widzę lekkie efekty (mniej większych wyprysków, mniejsze świecenie się) ale zaskórniki jak były tak są, więc chcę się upewnić czy dobrze robię ![]() Proszę o pomoc i jakieś rady ![]()
![]() |
#3821 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dopiero mam zamiar zacząć... Czy któraś mogłaby mi pomóc?
Mam masę zaskórników, rozszerzone pory, ale cera w ogóle mi się nie świeci (z tym nie mam żadnych problemów). Cera jest to raczej mieszana, bo w rejonach poza strefą T, mam trochę suchą skórę. Chciałabym na noc stosować: Krem Bandi Young Care złuszczający z kwasami 5% aha(glikolowy, jabłkowy,mlekowy, cytrynowy, winowy), na dzień mam Bandi Krem Matujący SPF 18 lub krem z Rossmana Babydream (ale teraz zimą Iwostin Sensitia krem półtłusty mógłby być? Czy musi być z filtrem?). Do oczyszczania raz na tydzień używam pasków oczyszczających, czasami przemyję twarz tonikiem Effaclar. Bardzo proszę o odpowiedzi ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3822 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Autorko,napisz w tym wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...%B1tkuj%B1cych co sobie wymyśliłaś do pielęgnacji a dziewczyny ,które na tym się znają odpiszą ci co poprawić lub zmienić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3823 |
Przyczajenie
|
Mi effaclar K pomógł ale uprzedzam, nieźle wysyfia na początek, więc się nie przestrasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3824 |
Zadomowienie
|
Kalina 121- dlaczego vit.C i effaklar to zły pomysł?Może razem jedno po drugim to rzeczywiście nie, ale vit.C rano a Effaklar wieczorem?
Już cztery miesiące używam rano pod filtr 50 Bioderma AR serum Flavo C ( z 8% vit.C), a przed snem co drugą noc Effaklar K i bardzo sobie chwalę efekty. Edytowane przez apewu Czas edycji: 2010-12-25 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3825 |
Zakorzenienie
|
ja używam zarówno żelu, jak i kremu effaclar K - nie zauważyłam u siebie żadnego przesuszania, skóra wygląda b. fajnie! Nigdy nie miałam trądziku, a jedynie strefa T dokuczała!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3826 |
Raczkowanie
|
nie wiem dobrze wybrałam miejsce do napisania,no ale spróbuje
![]() Witajcie kochane, udało mi się skompletować mały zestawik kosmetyków la roche posay. Mają one bardzo dobre recenzje na forum i kwc, z tego co zauważyłam nie szkodzą mojej wrażliwej cerze. Jednak nie wiem jak ich uzywać, które lepiej na noc, które na dzień i czy codziennie..Pomożcie ![]() Moja cera: jest bardzo wrażliwa (i jeszcze uwrażliwiona kosmetykami), ma ogromną tendencje do przesuszania się (suche skórki) pewnie jest odwodniona, no i nie jest równa, mam niewielkie zaskórniki, rozszerzone pory na policzkach pod oczami w okolicach nosa. Mam: Kostke mydła Lipikar Surgras, krem Effaclar K, krem Nutritic 5%, płyn micelarny ,krem Pityval I jak tu teraz, co i kiedy stosowac? :P
![]() |
#3827 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny!
Proszę o ocenę mojej pielęgnacji- co robię, źle? Moja cera: wyciskam, wyciskam i wyciskam- grzech wiem, i powod wszystkiego. mam tysiace zaskórników, kilka pryszczy ale to sporadczynie, ranek i zadrapniań. moja zmorą sa zdecydowanie zapchane pory (ost po kremie Nutritic LRP) i grudki... Moje pielegnacja: Rano: 1.cetpahil zel do mycia + woda mineralana 2. plyn miceralny Avene (*moze zastapic jakims tonikiem? ale czy to nie za duzo, zel potem tonik?) 3. woda termalna Avene 4. krem HOL Avene nawilazajcy spf 20 -- i makijaz: podklad Bobbi Brown spf 20, puder dermablend sypki Wiczorem/Po powrocie do domu: 1. plyn micerlanym Avene zmywam makijaz 2. cetaphil zel do mycia+ woda mineralna (moze zastpie effaclarem?) 3. woda termalna Avene 4. Lek od derm: DALACIN T emulsja. pomocy ![]()
![]() |
#3828 |
Raczkowanie
|
nutritic Cie zapchal? no to kiepsko bo wlasnie go dostalam ;]
![]() |
#3829 |
Rozeznanie
|
krem jest super tzn: ładnie pachnie, ma db konsystencje, nie bieli twarzy, szybko sie wchłania, rzeczywiscie ochrania twarz przed zimnem itp, nadaje sie pod makijaz ALE..... po 1,5 tygodniowym uzywaniu go.. mam WYSYP grudek
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3830 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
Ja tylko wiem że effaclar ma kwas salicylowy a on z wit.C to nie najlepszy duet-nie można tego stosować razem,wyczytałam to w wątku o toniku aspirynowym,nie pamiętam dokładnie dlaczego.) ale rano 1 wieczorem 2 to nie wiem,czy to też nie zadużo. Lepiej niech napisze ktoś kto na tym się zna ![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3831 |
Zakorzenienie
|
Witam was bardzo dziewczyny!
oto moja pielęgnacja żel bioderma sebium, tonik ogórkowy ziai humektan jednak mimo tłustej cery humektan jest za słaby, i moze to tez wina toniku? prosze poleććie mi jakis krem bardzo mocn nawilżajacy, i taz jakiś nawilżajacy tonik ![]() chyba ze zmienic go na bioderme płyn micearny, oczywiście do wrażliwej, zeby do tłustej mnie nie podraznił? a i mam użwać żelu do mcia twarzy i micela, czy sam micel wystarczy? i jeszcze jadna rzecz, mam krem z dermacosu, z filtrami UVA/UVB i skąd mam wiedziec jakie SPF ma tan krem? za jakimi składnikami wogóle kryją sie filtry? i czy mogę robić tak : rano kewm nawilżający, a przed wyjściem filtr? nie będa sobie przeszkadzały w działaniu? i nie będzie tego za duzo? a i czy folrt babydreamu będzie ok? ten 50 + będzie chronił jak każdy innt o faktorze 50? czy sa pod tym względem lepsze i gorsze? Bardzo bym was prosiła o odpowiedzi, bo chciała bym bardziej zagłębic się w świat biochemii ![]()
![]() |
#3832 |
Raczkowanie
|
hej, jesli chodzi o mnie moze to komus pomoze, na mnie effaclar wywarl dziwny efekt, nie wiem czy mam sie cieszyc czy plakać, wieksze pryszcze przestaly mi wyskakiwac (nie miałam nigdy ich duzo, ale 2-3 sie zdarzaly) ale w zamian mam na policzkach pelno malutki czerwonych plamek i gdzieniegdzie mini krostki- wyglada to gorzej niz 3 duze. Tak mnie urzadzil effaclar i dlatego po 2 m-cach go odstawiłam. czerwone plamki nadal sa..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3833 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wybaczcie OT ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3835 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3836 |
Raczkowanie
|
zamierzam zacząć swoją przygodę z filtrami, ale najpierw chcę się dowiedzieć, czy zwykły korektor i finishing z EDM nie zdestabilizują filtra? Zastanawiam się też, czy koniecznie kupić jakiś primer, puder bambusowy żeby nie spłynęło mi wszystko z twarzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3837 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]() ![]() Rano: 1.Olejek myjący drzewko różane 2.Hydrolat oczarowy 3.Masło jojoba 4.Olejek tamanu+żel hialuronowy Wieczorem: 1.Olejek myjący drzewko różane 2.Tonik z kwasem BHA 2% 3.Serum Lemon Eko 4.Żel hialuronowy Filtr 25 Ziaja
"And while I wait I put on my perfume, yeah I want it all over you. I gotta mark my territory." 😻 A. ![]() Edytowane przez adie94 Czas edycji: 2010-12-27 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A wiecie, jak długo warto stosować kurację z effaclarem? Tak właśnie rozmyślałam nad tym i wg instrukcji na opakowaniu, krem nadaje się do użytkowania 2x dziennie.. bez ograniczeń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3839 |
Zakorzenienie
|
Witam. Chciałabym się Was poradzić. Mam 24 lata, cera z licznymi małymi niedoskonałościami, mieszana, bardzo suche policzki, lekko zaczerwienione, brak pajączków, drobne zmarszczki wokol oczu, pomiedzy brawiami i na czole. chcę w koncu porzadnie o siebie zadbac
![]() Rano: -płyn micelarny Perfecta -krem pod oczy Eva Natura -krem Iwostin na zimę Wieczorem: -demakijaz płynem micelarnym Perfecta -żel Vichy Normaderm https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...rm.html&next=1 - krem pod oczy Eva Natura -krem Flos Lek Happy per aqua na noc Chciałabym do swojej pielegnacji włączyc hydrolat oczarowy na noc i hydrolat z kocanki na dzien, mam takze w planach zakup wody termalne Avene. prosze o ocene i poprawki w mojej pielegnacji bo wiem ze robi cos zle, tylko nie wiem co ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3840 |
Zadomowienie
|
Bardzo bym prosiła o pomoc w pięlęgnacji mojej twarzy, która jest w opłakanym stanie.
Mam cerę suchą/ mieszaną z mnóstwem zaskórników praktycznie na całej twarzy, oprócz tego pojawiają się u mnie niespodzianki większe lub mniejsze. Ostatnio zauważyłam malutkie, popękane naczynka przy płatkach nosowych. Mam również zaczerwienioną skórę właśnie przy nosie, na brodzie i na policzkach. Głównie przez to, że jest tam najwięcej zaskórników (przy nosie i brodzie są otwarte, a na policzkach zamknięte). Oprócz tego mam AZS, które ostatnimi czasy dawało o sobie znać. Leczyłam Elocomem objawy na szyi i przy okazji dermatolog przepisała mi antybiotyk Unidox Solutab. Doczytałam, że jest on także na trądzik. Brałam go przez 10 dni i w tym czasie miałam gładziutką twarz, wyrównany koloryt, wszystkie nierówności i niedoskonałości skóry jakby się wchłonęły, bo niestety nie zniknęły :/ Szkoda tylko, że trwało to przez te 10 dni, bo potem wszystko wróciło do normy. Jak pójdę na kontrolę za jakieś 2 tyg. to będę chciała, żeby dermatolog poradziła coś na tę moją nieszczęsną twarz. Myślicie, że powinnam wstrzymać się z wprowadzeniem nowych produktów do tej wizyty ![]() Od niedawna zainteresowałam się naturalną pielęgnacją i powoli staram się zamieniać drogeryjne kremy na samorobione. Obecnie moja pięlęgnacja wygląda tak: Rano i wieczorem twarz myję zmiękczającym żelem oczyszczającym Avene Trixera+ Séléctiose http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...t=28906&next=1 Bardzo dobrze się u mnie sprawdza. Przede wszystkim nie wysusza, zmywa cały makijaż bez problemu. Potem twarz przecieram hydrolatem rumiankowym(planuję zakup jeszcze oczarowego lub z kwiatu kocanki), rano nakładam na to krem intensywnie nawilżający spf 20 Iwostin Sensitia, ale muszę go zmienić, bo podejrzewam go o zapychanie. Plusem jest to, że bardzo ładnie się wchłania i nadaje pod makijaż. http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...t=36615&next=1 Czego mogę użyć w jego miejsce ![]() Na to nakładam podkład mineralny, puder mineralny firmy Adorned with Grace Minerals i korektor firmy Pixie. Najczęściej jak wracam do domu to zmywam cały makijaż i nakładam Cetaphil MD Dermoprotektor z dodatkiem mocznika. http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...t=35458&next=1 Po umyciu twarzy wieczorem stosuję serum Lemon EKO, ale myślę nad zastąpieniem go tonikiem 2% z kwasem salicylowym (tylko wtedy obowiązkowo potrzebny filtr o wysokim spf :/) lub tonikiem 5% z kwasem migdałowym. Mam nadzieję, że ktoś przebrnął przez mój elaborat i cokolwiek mi poradzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.