|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Hello
![]() Myślę, że większość z nas ma problem typu : Czy dobrze to robię, czy używam dobrych filtrów, jak zacząć. Wiem są miliony postów tego typu i większość już ogarnęłam ![]() ![]() Chciałabym żeby ten wątek dzięki uprzejmości filtromaniaczek był taką oceną czy działamy w dobrym kierunku. Może ja zacznę od opisu swojej pielęgnacji, a zaczęłam dokładnie wczoraj ![]() CERA TŁUSTA ( kiedyś trądzik, obecnie walczę z jego następstwami czyli przebarwienia , a także z czasowo wyskakującymi niespodziankami) Zaczęłam w poniedziałek swoja przygodę z "biochemią" i wygląda to tak: Demakijaż: Mleczko AA Therapy Oczyszczanie i Tonizacja lub Chusteczki do demakijażu Neutrogena Tonik: Aspirynowy Na dzień: Bioderma Max Fluide SPF 50+ (do cery tłustej i mieszanej) Na noc: Avene Diacneal (dopóki mnie nie złuszczy codziennie) Cel: Wiadomo ![]() Co dodać co odjąć. Proszę o ocenę ![]() Jeśli wywołam gniew modów to błagam o litość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Cytat:
Wygląda OK ![]() Aha, i koniecznie potrzebny Ci krem nawilżający, w miarę prosty w skłądzie, na ewentualne podrażnienia po Diacnealu - coś łagodzącego i mocno nawilającego. ROzważyłąbym tez (ewentualnie) zakup delikatnego peelingu enzymatycznego - przyda sie jeżeli będziesz się zmagac z odtającymi suchymi skórkami na buzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
babyface2, bardzo fajny wątek, no i wszystko w jednym
![]() Ja również poproszę o weryfikację mojego planu. W zasadzie to jest raczej "planik", ale może coś dopomożecie.. Moja cera: nie była dotąd raczej problematyczna, dopiero jakiś czas temu zaczęły wyskakiwać mi takie okropne duże i bolące podskórne pryszczole. Nie ma ich jakoś dużo ale jak już wyskoczy to taki bydlak co w ogóle nie chce przez ponad tydzień zniknąć. Po nich oczywiście mam masę blizn czy przebarwień, jak zwał tak zwał. Poza tym skóra w niektórych miejscach stała się troszkę chropowata no i standard - wągry na nosie. Dodam że mój cel to oczywiście zniszczyć te przebarwienia i nierówności no i zacząć właściwie dbać o skórę pod względem zmarszczek (bo już conieco widać, szczególnie mimicznych - 24l). Postanowiłam coś z tym zrobić. Po długiej lekturze... .... wielogodzinnej... ![]() Kupiłam: Efaclar K (stosuje go na noc) i Active C XL na dzień. Czy to wystarczy patrząc pod katem moich celów czy powinnam sie zaopatrzyć jeszcze w cos? Z góry dziękuję za wszelkie rady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do toniku, możesz się natrzec, a po godzinie-półtorej nałożyć na twarz krem nawilżający. Tonik i tak zrobi swoje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha, Active C XL będzie super (trochę mały filtr, ale przynajmniej fotostabilny). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
to ja tez poprosze o ocene mojej pielegnacji
mam 39 lat od paru zaledwie miesiecy znam wizaz.pl i pod wplywem lektury wielu watkow postanowilam walczyc z upywajacym czasem ,moja skora ?--nigdy nie mialam zadnych problemow z tradzikiem jedynie strefa T tłustawa -na nosie pory i cos tam z tych porow bialo zółtego wystaje ,duza sklonnosc do przebarwien -ale od zawsze stosowalam filtry tylko nie wiedzialam ze sa stabilne i nie i ze to trzeba az tyle nakladac. oto moje nowosci na noc--- co 3,4 dzien RetinA 0,05 --efekt niewielkie łuszczenie w okolicach ust i brwi ,stosuje ten krem zamiennie z hydracid alfa + i tłusciochem typu lipobase,co tydzien maseczka aspirynowa a po niej piling z pozostalych grudek dzien ---serum vit C -20 firmy REXOL-USA,filtry Anthelios 40 albo ROC Minesol 30.pudru nie stosuje twarz zmywam NIVEA VISAGE gentle facial wash bez SLS , zamierzam kupic hydrolat oczarowy i serum jedwabne czy cos jeszcze???czy na nos i brode moze powinnam zadzialac Effaclarem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziękuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziękuje L_V, od razu jestem spokojniejsza
![]() Pzdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdyby coś to pytaj smiało ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
hurra jednak cos pojelam z tej Biochemii --kocham was i bede wiecznie mloda i piekna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() 1 noc- Effaclar 2 noc - clarena - jako nawilżenie 3 noc - Effaclar 4 noc- Clarena i tak w kółko żeby zobaczyć co na to moja twarz, jak przez tydzien będzie ok to dołoże jeszcze tonik z BU- BHA 2% na początek ![]() a w dzień hydrolat oczarowy lub geraniowy, mleczko z Vichy Capital Solei 50 , ewentualnie mogę jeszcze dołożyć w razie jakiegoś przesuszenia lub podrażnienia Clarena Sebum Control - nawilżający beztłuszczowy kremożel ( leży sobie nietknięty narazie ) mycie bużki ziają antybakteryjną narazie, ale jestem w trakcie poszukiwan czegoś fajniejszego ![]() ![]() Pewnie za jakieś dwa trzy tygodnie będę chciała wymienić niektóre pozycje na coś mocniejszego z braku widocznej poprawy ![]() Przesuszenia na razie się nie lękam, przez rok używałam Differin i nie dał rady, a podobno wysusza nieżle i powoduje wysyp, coś tam zadziałał ale nie wiele, więc mam nadzieję że tym razem będzie lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak to lekkie serum z Clareny - ale w przypadlu przesuszenia po kwasach może nie wystarczyć. Aha, i tydzień to za mało aby zobaczyc działąnie tych preparató. Dla AHA - ok 3 tyg, dla Effaclaru - min 4 mce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
![]()
No dobra, teraz kolej na mnie
![]() Moja cera jest niemal nieskazitelna, wiecie jak wygląda cera dzieci? Jestem szczęśliwą posiadaczką takiego cuda ![]() ![]() ![]() ![]() Moja pielęgnacja: *Kremy firmy Lepo, mają super naturalne składniki np. kwas hialuronowy, ekstrakty z: rozmarynu, słonecznika, sielonej herbaty, witaminy A&E itp. woski, masło shea, jeśli juz zawirają jakiś alkohol to gdzieś przy końcu składu ![]() * Filtry ----> narazie używam filtru Oriflame spf 30, póżniej zamierzam kupić inny, chyba LRP 50+ (dokładnej nazwy nie pamiętam) * serum z wit. C, na razie Oriflame, potem z Mazideł * stosiję (też na razie bo muszę wykończyć) mleczko i tonik z Yves Rocher, potem mleczka roślinne i hydrolaty. * co drugi dzień, na przemian z serum z wit. C, stosuję serum antyoksydacyjne z zieloną herbatą (mazidła) Może jakieś rady? sugestie co poprawić aby moja cera dłuuugo była młoda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Tej Clareny z tymi niby kwasami
![]() ![]() ![]() ![]() Co do Clareny Sebum Control to już uciekam w odpowiednie miejsce, coby nie robić bałaganu zbędnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny także proszę o ocenę mojej pielęgnacji
![]() 24 lata, cera mieszana, od do coś wyskoczy (szczególnie przed wiecie czym) - największy problem: przebarwienia ![]() ![]() Oczyszczanie: do zmycia makijażu używam Odświeżającego żelu do mycia twarzy Olay Gentle Cleansers + demakijaż oczu:Łagodna emulsja do demakijażu oczu Olay Na dzień: krem Avene Cleanance Solaire 40 spf do cery tłustej i trądzikowej Na lekkie zmarszczeki pod oczami ![]() Na noc: Dax Perfecta dla cery mieszanej lub Krem Galanei matujacy + krem pod oczy Botiskin Bielendy Dodatkowo: punktowo na przebarwienia używam Retinu A na noc Będę wdzięczna za każdą poradę, chcę aby moja skóra na dłużej zachowała młody wygląd, nie chcę jej szkodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Super wątek! W końcu mam odwagę o coś zapytać. A więc biochemię obserwuje już od dłuższego czasu, i powoli próbuję ułożyć dla siebie jakiś zestaw pielęgnacyjny.Ale nie jestem pewna czy to bardziej nie zaszkodzi niż pomoże.
![]() CERA- mieszana, dość tłusta w strefie T, ze skłonnościa do zapychania (wciąż szukam czym), straszne przebarwienia po pryszczach na brodzie i czole + rozszerzone pory na nosie NA DZIEŃ- serum z wit. C (własnoręcznie robione z biochemii urody) lub krem AA Oceanic (z serii Young),a na to filtr Garniera 50+ NA NOC-Acne Derm co drugi dzień (na zmiane z kremem Aretina Q nocna regeneracja Ziajii) Dodam jeszcze,że mam 21 lat. A moje pytanie to,czy ten Acne Derm nie gryzie sie w jakiś sposób z serum i kremem Aretina.Aha... i czy ten krem jest wogóle dla mnie odpowiedni, bo jest tam "jakiś" retinol w składzie ,ale czy ma jakieś działanie. Bardzo lubię ten krem bo mnie nie zapycha i super nawilża. No więc proszę o jakieś komentarze ,BAARDZO!!!! z góry bardzo dziękuje!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dobrze, że taki wątek powstał
![]() ![]() CERA: Mieszana, czasami strefa T mi się trochę przetłuści. Pryszczy brak, kilka zaskórników mało widocznych, cienie pod oczami. PIELĘGNACJA: Mycie twarzy/demakijaż: Olejek myjący z Biochemii Urody, albo żel Tołpy Huminea Hydrativ. Tonik: Pichtowy z Profarmu (chcę te zaskórniki zwalczyć), zastanawiam się też nad jakimś delikatnym hydrolatem dla odmiany, tylko który? Filtr: aktualnie się zastanawiam, ale na 99% mleczko Avene 50 Nawilżanie (wieczorem): Żel hialuronowy z Biochemii, a pod oczy Cernor XO Pozostałe: Woda termalna Iwostin Raz na jakiś czas: - maseczka peel-off zamykająca pory z Yves Rocher - TOŁPA maseczka odżywcza z fitohormonami i glinkami - NUXE maseczka relaksująca i nawilżająca - zastanawiam się nad peelingiem enzymatycznym z Tołpy
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na czarne punkciki przyda ci się coś z kwasem BHA. Możesz kupić sobie Effaclar K i smarować nim nos (ale niekoniecznie), może to być maseczka apsirynowa raz w tygodniu. Ważne, abyś unikałą preparatów z kwasami AHA - skłonności do czerwienienia się nie pozwalająmi wykluczyć ewentualnego podrażnienia naczynek przy spotkaniu z kwasami AHA. . Twoja podsawa to :witamina C + filt, co jakiś czas BHA na nosek I wystraczy. I nie ma co zmieniac, bo po co: mas zochronę przeciwsłoneczą, antyoksydanty i złuszczanie. Wystarczy ![]() Cytat:
retinu nie stosujemy oczywscie codziennie, wystarczy zacząć od 1-2 razy w tyg. Przyda się kojąco-nawilżający krem przy ewentualnych podrażnieniach. Proponuję rozstać się z kremami matującymi - kiedy ich używac? Na dzień filtr, a na noc nie ma sensu zapychać skóry skrobią (która zazwyczaj w tych kremachh jest). Pzy braku podraznień, możesz pomyślec o wprowadzeniu do pielęgnacji serum z wit C. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od czasu do czasu możesz zaserwowac sobie maseczkę aspirynową - kiedy wyskoczy CI jakaś niepsodzianka. Cytat:
Jesli chcesz cos p[rzeciwzmarszczkowego (oprócz filtra) to moze serum z wit C? Albo jakies inne serum z antyoksydantami? Na rano, pod filtr. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Troszkę boję się tego Retinu A bo np. teraz używam go 3 dni pod rząd i już mi schodzi skóra ![]() Kremów matujących używam na noc ponieważ innych nie mam. To serum z witaminą C możesz mi polecić jakąś konkretną markę?? Będę bardzo wdzięczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
To kup sobie serum z wit. C z Biochemii Urody, albo zrob je sobie sama...z kwasu askorbinowego, wody destylowanej i kilku kropelek alkoholu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.biochemiaurody.com/sklep/serumflavoCEF.html Chętnie kupiłabym gotowe, ale tam chyba można kupić tylko takie w zestawie do samodzielnego przyrządzenia ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dzięki Wam bardzo dziewczyny
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Kurcze to ja też chyba je kupię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Co do tego Flavo serum, czytalam w innych watkach ze dziewczyny narzekaly ze tlusci, zapycha itp, lepiej kup sobie ta podstawowa wersje
http://www.biochemiaurody.com/sklep/serumferulicCE.html i mieszaj z zelem hialuronowym bezposrednio przed nalozeniem na buzke...mniejsze prawdopodobienstwo zapchania bo prostszy sklad |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:39.