My się jeździć nie boimy i po drogach się wozimy! - mamy już prawo jazdy - cz. II - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-16, 14:15   #3811
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II

Cytat:
Napisane przez _Lenka Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny! Długo mnie tu nie było i widzę, że dużo nowych Amatorek sie pojawiło Tak więc witam Was wszystkie

Pojawiłam się tu w związku z pewnym problemem. Otóż jechałam dzisiaj do pracy skrótem, na którym jest ograniczenie do 40 km/h. Na przeciwko jechala wywrotka, która wyprzedzała eLkę, przy tym wyprzedzaniu miała jakieś 70 km / h prędkości. Spod jej koła z wielką siłą uderzył kamień, prosto w szybę mojego samochodu. Szyba pękla - obecnie jest to gwiazdka ale pewnie pójdzie dalej. wszystko działo sie tak szybko, a wywrotka jadąc z dużą prędkością szybko sie oddaliła, na tyle, że nie byłam w stanie zobaczyć jej rejestracji. Potem jechało kilka kolejnych wywrotek prawdopodobnie z tej samej firmy (znajdującej się niedaleko mojej firmy). Mam za mało danych i szczegółów żerby coś z tym zrobić. Nienawidzę takich sytuacji - mam AC wykupione ale skoro to nie była moja wina to dlaczego mam tracić zniżki. Czuję sie totalnie bezsilnie. :/
Niestety nic nie zrobisz.
Rada na przyszłość - wykupując ubezpieczenie, rozszerz OC o ubezpieczenie szyb. Dokładasz tylko kilka procent kosztów wymiany a nie tracisz zniżek. Ubezpieczenie jest droższe o kilka zł. Ja w swoim lanosie już nie mogę tego zrobić, ale u męża przydaje się to ubezpieczenie, bo on ma wyjątkowego pecha...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 14:57   #3812
aquarelka199
Rozeznanie

Ja za ubezpieczenie dopłaciłam 30zł i w razie czegoś dopłacam 25% kosztów. Znowu moja mama zapłaciła 70zł za szyby i nie dopłaca już nic do wymiany. Co do Twojej sytuacji to najlepiej jedź do kogoś kto zajmuję się pękniętymi szybami. Zapłacisz około 70-80 złotych i pajączek zniknie. Jeżeli poczekasz jeszcze trochę to pęknięcie może pójść dalej i potrzebna będzie wymiana całej szyby. A po za tym policja może się do tego przyczepić.
aquarelka199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 15:04   #3813
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aquarelka199 Pokaż wiadomość
Ja za ubezpieczenie dopłaciłam 30zł i w razie czegoś dopłacam 25% kosztów. Znowu moja mama zapłaciła 70zł za szyby i nie dopłaca już nic do wymiany. Co do Twojej sytuacji to najlepiej jedź do kogoś kto zajmuję się pękniętymi szybami. Zapłacisz około 70-80 złotych i pajączek zniknie. Jeżeli poczekasz jeszcze trochę to pęknięcie może pójść dalej i potrzebna będzie wymiana całej szyby. A po za tym policja może się do tego przyczepić.
zabrać dowód rejestracyjny, wystawi mandat i da punkty karne.

Warto mieć to ubezpieczenie, bo szyba czołowa z montażem to koszt od 400 zł w górę.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-16, 20:40   #3814
aquarelka199
Rozeznanie

No już nie chciałam tak dosadnie straszyć koleżanki Chociaż za małego pajączka tacy niemili może jeszcze nie będą.
Stary 2011-11-16, 20:42   #3815
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
No już nie chciałam tak dosadnie straszyć koleżanki Chociaż za małego pajączka tacy niemili może jeszcze nie będą.
zależe na kogo się trafi, niestety.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-17, 08:48   #3816
aquarelka199
Rozeznanie

Nie no to na pewno. Są policjanci i policjanci. Zresztą tak ja z urzędnikami. Z jednym załatwisz wszystko a inny będzie Cię odsyłał gdzie tylko się da. Dlatego lepiej załatwić z tą szybą od razu bo to jednak narazie nieduży koszt.
Stary 2011-11-17, 15:56   #3817
Jully
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r Pokaż wiadomość
Pierwsza zima - moja też.
Kiedy zdałaś egzamin?
Ja 8 września tego roku.
Już się boję, jak wyrobie pomiędzy zaspami, mój brat jeździ wiele lat i mówi mi że do tygodnia czasu i jest człowiek przyzwyczajony do zimowej jazdy.
Zdałam w sierpniu tamtego roku, ale tak na poważnie jeżdżę dopiero od początku tych wakacji. Najbardziej nie boje sie może samej jazdy, bo wiadomo, że jak wcześniej w takich warunkach nie jeździłam to szarżować nie będę, ale innych kierowców co im sie wydaje, że mistrzami kierownicy są

Dzisiaj byłam z siebie dumna, bo udało mi sie pierwszy raz zaparkować pod samą uczelnią
Jully jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-17, 22:36   #3818
_Lenka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Niestety nic nie zrobisz.
Rada na przyszłość - wykupując ubezpieczenie, rozszerz OC o ubezpieczenie szyb. Dokładasz tylko kilka procent kosztów wymiany a nie tracisz zniżek. Ubezpieczenie jest droższe o kilka zł. Ja w swoim lanosie już nie mogę tego zrobić, ale u męża przydaje się to ubezpieczenie, bo on ma wyjątkowego pecha...
Wczytałam się w moje ubezpieczenie i mam to ubezpieczenie na szyby, nie jako integralna część AC tylko osobne tak wiec nie stracę zniżek
Mój TŻ mówi że nie bedzie tragedii z tą szybą - wystarczy zabezpieczyć pęknięcie, żeby nie szło dalej - koszt 50 - 100 zł. Tak więc nawet nie wiem czy będę ruszać to ubezpieczenie skoro naprawa jest tania.
Mimo wszystko wkurzają mnie takie sytuacje. No ale co poradzić - zycie niestety jest niesprawiedliwe i trzeba sie z tym pogodzić.
_Lenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 22:38   #3819
karolca
Zakorzenienie

Lenka, dowiedz się tylko, cy ubezpieczenie obejmuje także tego typu naprawy Jeśli można zaoszczędzić, to akurat zwróci się koszt ubezpieczenia szyb

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-18, 08:52   #3820
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Macie zmienione opony?
Ja jadę zmienić dzisiaj, już w tej chwili mam je w aucie i czekają, już się ustawiają kolejki do zmian, umówiłam się telefonicznie by nie czekać na swoją kolej.
Wczoraj wieczorem około godz 17 asfalt szklił się w moim mieście jak tafla lodu, dzisiaj rano przed 8 tak samo, ostatni dzwonek na zmianę.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 09:29   #3821
karolca
Zakorzenienie

Tak, kochany TŻ zmienił mi tydzień temu.
Bo letnie przy temperaturze bliskiej zeru zrobiły się tak twarde, że ciężko było prowadzić samochód (wieczorem). A sama nie mogłam tego zrobić

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-18, 09:41   #3822
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
Macie zmienione opony?
Ja jadę zmienić dzisiaj, już w tej chwili mam je w aucie i czekają, już się ustawiają kolejki do zmian, umówiłam się telefonicznie by nie czekać na swoją kolej.
Wczoraj wieczorem około godz 17 asfalt szklił się w moim mieście jak tafla lodu, dzisiaj rano przed 8 tak samo, ostatni dzwonek na zmianę.
Ja tam mam już dawno zmienione
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 15:21   #3823
aquarelka199
Rozeznanie

Ja zmieniłam jeszcze przed 1 listopada i już dwa razy odwiedzałam wulkanizatora z flakiem. Na dodatek z tą samą oponą. Za pierwszym razem pojechałam do niego (po zmianie) to mi powiedział, że pewnie jest gwóźdź. Dadam. Gwoździa nie było. To mi powiedział, że ktoś mi zrobił na złość i mi spuścił powietrze. Nie skomentowałam. Kilka dni temu okazało się że znowu mam flaka. Wtedy już pojechałam do innego wulkanizatora, który odkrył że poprzednik nie przeczyścił obręczy i podeszła gdzieś rdza i inny syf. Teraz mam uraz i za każdym razem jak tylko coś mi się dzieję z autem to mam ochotę się zatrzymać i sprawdzić czy jest powietrze w oponach.
Stary 2011-11-18, 15:39   #3824
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zmieniłam jeszcze przed 1 listopada i już dwa razy odwiedzałam wulkanizatora z flakiem. Na dodatek z tą samą oponą. Za pierwszym razem pojechałam do niego (po zmianie) to mi powiedział, że pewnie jest gwóźdź. Dadam. Gwoździa nie było. To mi powiedział, że ktoś mi zrobił na złość i mi spuścił powietrze. Nie skomentowałam. Kilka dni temu okazało się że znowu mam flaka. Wtedy już pojechałam do innego wulkanizatora, który odkrył że poprzednik nie przeczyścił obręczy i podeszła gdzieś rdza i inny syf. Teraz mam uraz i za każdym razem jak tylko coś mi się dzieję z autem to mam ochotę się zatrzymać i sprawdzić czy jest powietrze w oponach.
Dlatego ja cieszę się, że nie muszę przekładać opon na felgę, tylko mam na stałe

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-18, 19:23   #3825
blondi1041
Rozeznanie

Cytat:
ha ha przybij piatke, ja tez ostatnio odwiedzilam wulkanizatora, bo (uwaga !) jezdzilam z gwozdziem ... nie byloby mi do smiechu dgyby nie fakt ze juz mi nie zal mojej fiesty, tylko czekam na zmiane auta... gdybym byla bardziej odwazna to wybor bylby prosty co do modelu mechanik ma na sprzedaz piekna audi a4 tdi moje marzenie to a3 ale juz sam fakt ze audi

blondi1041 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-18, 19:51   #3826
PannaCola
Zadomowienie

A ja cały rok mam 2 letnie i 2 zimowe Chociaż może w tym roku się dorobię kompletu zimówek

www.pajacyk.pl kliknij na brzuszek.!
PannaCola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 20:04   #3827
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondi1041 Pokaż wiadomość
ha ha przybij piatke, ja tez ostatnio odwiedzilam wulkanizatora, bo (uwaga !) jezdzilam z gwozdziem ... nie byloby mi do smiechu dgyby nie fakt ze juz mi nie zal mojej fiesty, tylko czekam na zmiane auta... gdybym byla bardziej odwazna to wybor bylby prosty co do modelu mechanik ma na sprzedaz piekna audi a4 tdi moje marzenie to a3 ale juz sam fakt ze audi
Audi Tż ma a6, ale często daje jeździć i nawet nie krzyczał jak wbił mi się gwóźdź i był flak
Stary 2011-11-18, 20:16   #3828
blondi1041
Rozeznanie

jak ci sie jezdzi ? nie pytam o komfort bo to oczywiste ale ja sie boje tego ze z takiego malego g.... mialabym sie przesiasc do a4 to troche mnie ogarnia strach ..

blondi1041 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 08:38   #3829
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PannaCola Pokaż wiadomość
A ja cały rok mam 2 letnie i 2 zimowe Chociaż może w tym roku się dorobię kompletu zimówek

Słyszałam że na jednym aucie powinny być cztery jednakowe opony w tym samym czasie, jak je zmieniamy to też na cztery jednakowe, że różne opony mogą zagrażać bezpieczeństwu, natomiast zbyt krótko jeżdżę sama by to sprawdzić.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-19, 09:12   #3830
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Słyszałam że na jednym aucie powinny być cztery jednakowe opony w tym samym czasie, jak je zmieniamy to też na cztery jednakowe, że różne opony mogą zagrażać bezpieczeństwu, natomiast zbyt krótko jeżdżę sama by to sprawdzić.
Nie. Po dwie takie same na każdej osi. Przód takie same, tył takie same.
Dopiero dwie różne opony na jednej osi powodują problemy, ale chyba nic nie mogą zrobić, podobnie jak wlepić mandat za letnie opony zimą.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-19, 11:19   #3831
aquarelka199
Rozeznanie

Dwie różne opony na osi mogą być przyczyną dość sporego niebezpieczeństwa. Dlatego jeżeli jakiś rozgarnięty policjant podczas kontroli drogowej zauważy że na jednej osi są różne opony lub że opony są zbyt zniszczone (za niski bieżnik) to może nawet zabrać dowód rejestracyjny. Gdyby nie mogli tak robić to wątpie żeby ktokolwiek zawracał sobie głowę wymianą opon parami. Opony są jednym z najważniejszych elementów bezpieczeństwa w aucie także nie warto na nich oszczędzać. Jeżeli np spowodujemy stłuczkę a ubezpieczyciel doszuka się jakiś wad w oponach to nawet może odmówić wypłacenia ubezpieczenia.
U nas niestety jeszcze nie ma mandatów za jazdę zimą na oponach letnich ale planują coś takiego wprowadzić (chyba w Czechach tak jest). To samo tyczy się wymienionego wyżej ubezpieczyciela. Może odmówić wypłaty ubezpieczenia jeżeli zimą jedziemy na letnich.
Stary 2011-11-19, 15:34   #3832
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
jak ci sie jezdzi ? nie pytam o komfort bo to oczywiste ale ja sie boje tego ze z takiego malego g.... mialabym sie przesiasc do a4 to troche mnie ogarnia strach ..
A6 jest jeszcze w wersji kombi, więc jest nie dość, że szeroka to jeszcze długa Fajnie się jeździ, tylko trzeba się przyzwyczaić do parkowania Bo nie zawsze się zmieszczę tam gdzie chcę
Dobra rzecz, że ma czujnik cofania
No i na początku nie raz nie wyrobiłam się wyjeżdżając prostopadle w lewo. Tylne koło po chodniku jechało
A i to denerwujące wrażenie po przesiadce z mniejszego auta, że to takie szerokie i nie zmieszczę się na drodze z drugim autem jadącym z naprzeciwka i mi lusterko urwie
Stary 2011-11-20, 17:12   #3833
VwVampirka
Zakorzenienie

Ja oponki zmieniłam w tamtym tygodniu. Powiem wam, że wyraźnie idzie odczuć tą zmianę... Samochód chodzi głośniej, wszystkie górki wydają się bardziej strome, muszę jeździć na niższych biegach, wolniej się rozpędzam, gorzej mi się wyprzedza i nie jestem już w stanie na prostej drodze rozwinąć zawrotnej prędkości 110km/godz (ledwo do 90 dochodzę) No i wczoraj tankowałam... Do tej pory po tygodniu jeżdżenia tylko do pracy i z powrotem tankowałam za ok 70 zł, a teraz za tydzień podobnej jazdy zatankowałam za 81 zł (wyszło o półtora litra więcej). Jak spadną śniegi to pewnie będzie mi palić jeszcze więcej

Co do szyby, to też miałam w swojej kamyczka... poleciał spod tira, który jechał z naprzeciwka... Przykra sytuacja, wiem, ale co zrobić... Nikt niestety jeszcze nie wymyślił, że można by było karać tirowców za brak odpowiednich osłon na kołach...

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 17:26   #3834
sabbatha
Zakorzenienie

ja zmienilam w czwartek i zrobilam w weekend 650 km - fakt. pali wiecej.

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 18:43   #3835
karolca
Zakorzenienie

u mnie pali mniej
opony zimowe mam bardzo ciche w porównaniu do letnich. Generalnie ja z zimówek jestem zadowolona (dębica passio 2)

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-20, 19:22   #3836
sabbatha
Zakorzenienie

chociaz to moje troche wieksze spalanie to niekoniecznie zimowki, raczej po prostu to ze sie zimniej zrobilo ;]

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 19:42   #3837
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
ta stacja na ktorej tankowalam miesci sie na ul. polnej 10 w toruniu , "orlen"
obiecałam Ci kiedyś, że dopytam osobę z Twojej okolocy (Toruń/Wąbrzexno), która bardzo często tankuje jakie stacje są ok, a jakie badziewne.
Dopiero dziś udało mi się ta informację uzyskać

Stacje z dobra opinia to: Szychowo i CPN w Golubiu-Dobrzyniu
Stacje, których lepiej unikać to: wsztstkie OLKOP-y
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-20, 20:49   #3838
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
Ja oponki zmieniłam w tamtym tygodniu. Powiem wam, że wyraźnie idzie odczuć tą zmianę... Samochód chodzi głośniej, wszystkie górki wydają się bardziej strome, muszę jeździć na niższych biegach, wolniej się rozpędzam, gorzej mi się wyprzedza i nie jestem już w stanie na prostej drodze rozwinąć zawrotnej prędkości 110km/godz (ledwo do 90 dochodzę) No i wczoraj tankowałam... Do tej pory po tygodniu jeżdżenia tylko do pracy i z powrotem tankowałam za ok 70 zł, a teraz za tydzień podobnej jazdy zatankowałam za 81 zł (wyszło o półtora litra więcej). Jak spadną śniegi to pewnie będzie mi palić jeszcze więcej
Co do spalania to nie zauważam tej różnicy, bo jeżdżę na zmianę z tż, a to on tankuje. Co się zgodzę samochód głośniej chodzi.
Ale na zimówkach lepiej mi się jeździ i nawet szybciej. Bo na jednej drodze na letnich spokojnie mogłam jechać z 80 km/h, teraz bez problemu 90 km/h jedzie
Stary 2011-11-21, 08:42   #3839
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
u mnie pali mniej
opony zimowe mam bardzo ciche w porównaniu do letnich. Generalnie ja z zimówek jestem zadowolona (dębica passio 2)
Też mam Dębicę i też mam wrażenie, że zimówki mam cichsze niż letnie
Z tym, że letnie mam jeszcze takie jakie były założone przez poprzedniego właściciela w Niemczech, prawie nie zniszczone, więc jeżdżę na nich latem dalej.
Stary 2011-11-21, 09:15   #3840
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Też mam Dębicę i też mam wrażenie, że zimówki mam cichsze niż letnie
Z tym, że letnie mam jeszcze takie jakie były założone przez poprzedniego właściciela w Niemczech, prawie nie zniszczone, więc jeżdżę na nich latem dalej.
No ja niestety też jeżdżę na oponach od poprzedniego właściciela. Myślałam, że teraz będzie ich ostatni sezon, ale niestety nie A z TŻ jeździliśmy tak, żeby je naprawdę zużyć. Nie pamiętam marki tych opon, ale są po prostu okropne. Głośne, ślizgają się, piszczą... beznadzieja. Ale może chociaż na przednią oś kupimy dwie sztuki aby jakoś to było...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości