Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części?
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 10 18,87%
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 4 7,55%
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 2 3,77%
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 5 9,43%
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 5 9,43%
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 14 26,42%
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 21 39,62%
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 5 9,43%
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 2 3,77%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 0 0%
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 2 3,77%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-06, 22:33   #3811
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
z tym wietrzeniem: tak, bardzo wazne, ale wazne tez jak to robimy. jak sie da, to 3 razy dziennie na wylot okna otwieramy i po okolo 2 minutach zamykamy, swieze powietrze musi sie potem ogrzac. w zimie o tyle dobrze, ze nawet relatywnie wilgotne powietrze po ogrzaniu bedzie mialo niska wilgotnosc relatywna i o ile sciany nie sa mocno wyziebione, to nie powinno sie nic na nich skraplac. nie bedzie wilgoci to i grzyb powinien sie uspokoic!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Cloche i Atena
dzieki za rady. Ja wietrze jak jestesmy na spacerze bo niestety poza tym to caly czas przebywamy w tym pokoju... Musze sprobowac po te dwie minuty tez. Tyle to mozemy spedzic w salonie
Podejrzewam, ze nasze.problemy sie skoncza jak sie stad wyprowadzimy... Jeszcze 4 tygodnie

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
......................... .................
my po szczepieniu, mała nawet niezapłakała waga 7500 wieć jak zwykle usłysząłam,że mała nieprzybiera na wadze, bo w ciagu 6 tyg równo 400 gr tylko....a przecież tyle je, zupki nawet 250 ml , w sumie to codzień na obiad to cała miseczke je czyli nie mniej niż 180 ml, całe sloiczki te duże lub mojej zupki co gotuje jeszcze wiecej niż się mieści w słoiczku...niby w centylach spadla troszke ,no ale uorodziłą sie spora (ponad 4 kg) dlatego w tych centylach sapdła...........ale apetyt ma, sporo je, wiec ja uważam że jest ok, bo w sumie od urodzienia ciąle słysze ze nietyje.....
......................... ...................

dziś Natalka była usmiechnięta cąły dzień, radosna, śmiejemy sie z Tż że na prezenty czekała i dlatego taka spokojna i wesoła była i niedokuczała

z prezentów zadowolona, zabawe miała cały wieczór najlepiej spodobałay się jej pasy bezpieczeństwa przy krzesłełku do karmienia gryzie je jak tylko da rade je dosięgnac no i patrzeć teraz może na cała kuchnie już nie z perspektywy tylko bujaczka
Kula hula też już się spodobała, najlepiej ją lubi kopać
a z z abawek co dostała poza kulą najlepiej spodobała sie oballa kolejna już , ale hit u nas

......................... ............

I STOJĘ JUŻ SAMA JAK ZŁAPIĘ SIE ŁÓZKA
widać ,zę Natalka moze z tych dzieci nieraczkujacyck , ja miałam 7 mc jak sama już umiałam stać, a 11 mc jak chodziłąm, i nigdy nieraczkowąłam, siostra moja tak samo, więc może mała ma to po mnie zdjecie jak stoi sama wstawie niedigo

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

dobra mykam dziewczęta tż wrócił z siłowni, trzeba się nim zająć troszeczke mała śpi wieć trzeba to wykorzystać
dla Natalki! Nie wiem co tak sie czepiaja jej wagi. Ma w porzadku jak na jej wiek. Sofia tylko 200g wiecej ale tez starsza troszke i wszyscy chwala ja ze swietnie przybiera. Nic sie nie przejmuj. Te pielegniary/pediatrzy musza pozrzedzic jak widac.

No i o stawanie! Pewnie masz racje, ze ominie raczkowanie Sofka tez probuje stawac ale na razid to wyglada tak, ze bedac na czworaka podpiera sie o cos co lezy przed nia i prostuje nogi. Tulowia jeszcze nie probuje
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 08:00   #3812
humpback
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
diabli dzięki za info

dzisiaj usypianie odbyło się bez płaczu, zasnął mi na rękach
ciekawe co będzie w nocy..

vujka
- cudny ten Twój Pawełek, za pół roczku i umiejętności

hump-
też tak myślę,że to ufoludki

--

muszę lecieć prasować i spać

buźka
o i jak nocka?

Cytat:
my po szczepieniu, mała nawet niezapłakała waga 7500 wieć jak zwykle usłysząłam,że mała nieprzybiera na wadze, bo w ciagu 6 tyg równo 400 gr tylko....a przecież tyle je, zupki nawet 250 ml , w sumie to codzień na obiad to cała miseczke je czyli nie mniej niż 180 ml, całe sloiczki te duże lub mojej zupki co gotuje jeszcze wiecej niż się mieści w słoiczku...niby w centylach spadla troszke ,no ale uorodziłą sie spora (ponad 4 kg) dlatego w tych centylach sapdła...........ale apetyt ma, sporo je, wiec ja uważam że jest ok, bo w sumie od urodzienia ciąle słysze ze nietyje.....

dziś Natalka była usmiechnięta cąły dzień, radosna, śmiejemy sie z Tż że na prezenty czekała i dlatego taka spokojna i wesoła była i niedokuczała

z prezentów zadowolona, zabawe miała cały wieczór najlepiej spodobałay się jej pasy bezpieczeństwa przy krzesłełku do karmienia gryzie je jak tylko da rade je dosięgnac no i patrzeć teraz może na cała kuchnie już nie z perspektywy tylko bujaczka
a z z abawek co dostała poza kulą najlepiej spodobała sie oballa kolejna już , ale hit u nas

widać ,zę Natalka moze z tych dzieci nieraczkujacyck , ja miałam 7 mc jak sama już umiałam stać, a 11 mc jak chodziłąm, i nigdy nieraczkowąłam, siostra moja tak samo, więc może mała ma to po mnie zdjecie jak stoi sama wstawie niedigo

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

dobra mykam dziewczęta tż wrócił z siłowni, trzeba się nim zająć troszeczke mała śpi wieć trzeba to wykorzystać
za stanie
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 08:48   #3813
Magiusa
Zakorzenienie

Przypominam bo do 700 mało nam brakuje a konkurs chyba zaraz się kończy
https://www.bebiklub.pl/konkurs/nasz...ia/porada/1253

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 09:06   #3814
Kinga_20
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki Chciałam tylko pochwalić moją córcię co wyprawia, ja już nie nadążam za nią Od 3 dni już tak sobie staje na nóżkach.

Jak Mikołaj minął?

Ahhh zębów dalej brak...... Wczoraj jadła brokuła i jej smakował, ale później miała małe pierdzioszki :/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg STOJĘ.jpg (66,5 KB, 29 załadowań)

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 09:06   #3815
deb
Zakorzenienie

Cześć trochę Was wczoraj podczytałam na komórce bo mąż znowu mecz oglądał...

I co ja chciałam...bo w sumie to dzisiaj niewiele pamiętam

Justi - ten wózek też wyczaiłam, ciężki jak cholera...cięższy od mojej gondoli, która 12kg waży I zastanawiam się czy wszystkie spacerówki są do 15 kg? Mclaren też jest do 15... A ja się boję, że moja więcej będzie ważyć. Jakoś ciężko mi uwierzyć że w ciągu 2,5 roku przybierze tylko 6-7 kg chyba że akurat te które oglądałam były do 15 kg i tak trafiłam
Stary 2013-12-07, 09:06   #3816
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Zagłosowane

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 09:13   #3817
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vujka Pokaż wiadomość
Hej Nigdy Was nie nadrobię Chciałam się tylko pochwalić, że Paweł wczoraj skończył pół roku i:
- mamy 1 ząbek - pojawił się dzisiaj
- umie się obracać z plecków na brzuszek i z brzuszka na plecki - najlepiej w lewo
- siedzi w miarę stabilnie
- leżąc na plecach podnosi głowę do góry, jak podam mu ręce to siada albo wstaje
- jest coraz bardziej mobilny, turla się po całym pokoju i próbuje pełzać
- przybija piątkę i podaje rękę na "dzień dobry"
- nadal mamy bardzo częste pobudki w nocy, nie zasypia sam, trzeba go lulać
- waży 8,5kg
- ćwiczenia przynoszą efekty: mamy coraz mniej wyprostów i mostków a częściej stopy wędrują do buzi
- nadal czekamy na rehabilitację

To tyle:P pochwaliłam się! nadrabiam Was lulek śpi na rękach...
dopiero tutaj widzę zdjęcia, ale piękne! Słodki Pawełek
i brawa za umiejętności

---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
Dzisiaj Kuba jako pomocnik świętego mikołaja
i nasze ostatnie zdobyczne stroje juz dawno miałam wstawić, ale ciągle coś I wstawiłam mój ostatni zdobyczny strój dla dziewczynki, na ile byście go wyceniły? bo tak bedę się skąłniac pewnie ku działalności i może też handel używkami na allegro i chcę tak wystawiać co jakiś czas testowo, zeby ocenić jak schodzi , za ile itp
śliczny ten strój pomocnika mi się taki marzy dla Helci, choć wiem że to raczej chłopięce

co do cen...to są takie przeróżne na all że ciężko mi coś podpowiedzieć, jedni sprzedają po 15 inni po 30 tą samą rzecz w takim samym stanie

Mysia - gdzie kupowałaś tło fotograficzne??
Stary 2013-12-07, 09:19   #3818
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Hej Nigdy Was nie nadrobię Chciałam się tylko pochwalić, że Paweł wczoraj skończył pół roku i:
- umie się obracać z plecków na brzuszek i z brzuszka na plecki - najlepiej w lewo
- leżąc na plecach podnosi głowę do góry, jak podam mu ręce to siada albo wstaje
- waży 8,5kg
- ćwiczenia przynoszą efekty: mamy coraz mniej wyprostów i mostków a częściej stopy wędrują do buzi

Brawo za pół roczku, umiejętności i piękne zdjęcia

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
ależ proszę bombki i łańcuch też z auchan choinke mamy srebrno fioletową więc nie miałam nic czerwonego w domu

nasz nie lubi kaszek niestety próbowałam gęstą, rzadką z mm z moim mlekiem, z wodą, z owocami i bez, każdą pluje jedyne to je te z hippa w kórych jest aż 4 % kaszki więc próbuj ale niestety może być tak, że fanem nie będzie jak mój za to je absolutnie wszytskie deserki i obiadki
W takim razie koniecznie muszę odwiedzić Auchana

Z tymi kaszkami to mnie nastraszyłaś. Mam nadzieję, że naszej za jakiś czas się jednak spodobają

Cytat:
ja bym odczekałą 1-2 dni by sie maął niezniechciła
Dzięki Chyba nie mam innego wyjścia

Cytat:

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 09:20   #3819
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki Chciałam tylko pochwalić moją córcię co wyprawia, ja już nie nadążam za nią Od 3 dni już tak sobie staje na nóżkach.

Jak Mikołaj minął?

Ahhh zębów dalej brak...... Wczoraj jadła brokuła i jej smakował, ale później miała małe pierdzioszki :/
Ale to wszystko szybko o Lili...przecież dopiero co raczkować zaczęła a już staje! Ale szybka jest dziewczyna

Aż wstyd się przyznać ale do mojego dziecka nie przyszedł Mikołaj...książki jeszcze nie dotarły i żyrafa też nie...wstyd jak nic

zastanawiam się ile czeka się na wysyłkę z baby's secret już drugi tydzień leci a w końcu kurierem mieli to wysyłać
Stary 2013-12-07, 09:23   #3820
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
zastanawiam się ile czeka się na wysyłkę z baby's secret już drugi tydzień leci a w końcu kurierem mieli to wysyłać
Ktoś ostatnio pisał, że oni wysyłają chyba dopiero jak się dana kampania skończy?

Ząbki
Stary 2013-12-07, 09:51   #3821
diabli
Zakorzenienie

dzień doberek i po mikolajkach. u nas wielkie łaaał. Nelka zadowolona z prezentow, ale mamusia chyba bardziej tz zaszalał i dostałam nju komoreczke i...tablet ten drugi to chyba mamy na "spółe" hehe. w każdym razie musze się rozstać z moja niezawodna, niezniszczalna, uwielbiana nokia...w której rozmawiać można już tylko na glosnomowiacym. ehhh mini zaloba kusi mnie żeby ja jeszcze reanimować i tak korzystam z 2 numerow hehe

a wieczorem podczas plotek dowiedziałam się, ze moja najblizsza znajoma jest w ciąży ma już synka maj 2012 i teraz czerwiec-lipiec będzie rodzeństwo z kolei jej siostra blizniaczka już po zaręczynach i tez "ostro" dzialaja

poza tym powitaliśmy zime, ulice biale, plugi maja co robic i nadal czekamy na spiworek

Cytat:
- waży 8,5kg

za skończone pol rok, wszystkie nowe umiejetnosci na koncie i najważniejsze: za piękne zdjęcia! Pawelek wygląda na nich na mega pozytywne dziecko! fotka z maskotka (lewkiem?) urocza! pozycje wyjsciowa przyjęli taka sama hehe

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
znowu dawno mnie nie było. Nie mam kompletnie czasu. Nocki od jakichś 2 tygodni mamy fatalne.. a dzisiejsza to była jakaś masakra.. chodzę jak zoombi
dziś IV dzień rozszerzania diety. Mały zjadł jakąś 1/3 słoiczka Hipp marchew+ziemniak
ogólnie jedzenie papek kiepsko mu idzie, woli cyca. A nawet wodę, która zawsze była bleee
trzymaj się dzielnie jeszcze trochę i tatusiowie będą mieli urlopy caaale swieta blogie lenistwo!
może Wiktorek rozkręci się z jedzeniem jak już będzie cos więcej niż marchewka. w sumie ciesz się, cycus najlepszy :P

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
My wlasnie zaliczylysmy falstart z kaszka
Dalam 60ml wody, 3 miarki mm i 3 kopiaste lyzeczki kaszki holle jaglanej + 3 lyzeczki owoców. No i po pierwsze strasznie rzadkie i lejace to wyszlo i sciekalo Lenie po brodzie a po drugie zjadla ze 3 lyzeczki i nie chciala wiecej otworzyc buzi. I co robic? Odczekac jakis czas i znow sprobowac czy codziennie ja tym meczyc?
na razie ma probowac degustacja zakonczona sukcesem hehe. a wodniste hmm, ja nie robie z owocami, może dlatego? 3 miarki kaszki to calkiem sporo na 60ml - powinno się zagescic. może woda za zimna/ciepla?

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
I gasienica tez nas kusi za sprawa Nelki.... Choc jesllli kupimy to raczej po ingliszu...
zazdroszczę Ci tego amazona, ebaya itd.

Cytat:
A u nas calkiem dobra nocka (po raz pierwszy od niepamietnych czasow spalam ciagiem 5h. Pozniej juz byly.pobudki co chwile ale i tak sie ciesze) i zabiegany dzien. Mialysmly z Sofia ogladac mieszkanie do wynajecie. Bieglysmy 30min na drugi konoec.miasta, 10min stalysmy w sypiacym sie z nieba sniegu (Sofii pierwszy snieg! Ale nie byla zachwycona) i czekalysmy na babke z agencji by dowiedziec sie, ze gosc,ktory mieszka tam nie zostal powiadomiony o 'zwiedzaniu' i nas nie wpuscil
za nocke
co za baran z tego gościa...nawet gdybym miała syf w mieszkaniu to kobiecie z dzieckiem nie odmowilabym jeszcze w taka pogode!

Cytat:
za to w drodze powrotnej odwiedzilysmy 'craft shop' i kupilysmy papierki na album Sofinki. Pozazdroscilam Helenie Happy i postanowilam zrobic wlasnorecznie album z ciazy i pierwszego roczku dla Sofci ciekawe tylko czy da mi sie pobawic moja maruda no i jeszcze musze zdjecia wywolac.
fajny pomysl. tez kiedyś myslalam, ze będziemy wypelniac album ciążowy i po narodzinach malej...ale do dzisiaj go nie zakupiłam. pewnie sporo już nie pamiętam z pomocą wizażu może odkopałabym pierwsze kopniecia itd...chyba jestem za leniwa

Cytat:
Cytat:
kto mi powie czy o jest ta mala czy duza???
http://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/0140...mw_dp_mpd?pd=1
cena zacheca wiec chetnie klikne na swieta
Ash, duza gasienica ma 30cm x 21cm, wiec to raczej ona
mala 17.8cm x 13.4cm

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
chyba dziś meżowi pokaże i też Emisiowi kupimy książeczke
fajna jest, bo to taka ksiazka do której dzieci chcą wracac. jest w niej cos magicznego. synek sąsiadki miał sobie nasza pozyczyc na jeden dzien...ale wczoraj baaaardzo prosil, ze jeszcze ja chce obecnie jest w zerówce. i mamusia już wie co mu kupia pod choinke. także ksiazka rosnie razem z dzieckiem
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 09:58   #3822
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
7.sinlac
Najlepszy jest sinlac z jabłuszkiem

miałam już Was kiedyś pytac o sinlac. dziewczyny, które go podaja maluchom. zauwazylyscie, ze po nim dziecko szybciej przybiera? znajoma upiera się, ze jej syn wystrzelil z przybieraniem odkad dosypuje mu sinlaca do mleka...urodzil się 3200, wiec dużo mniejszy od Nelki, a teraz to niezły facet (8kg). ma wieeelkie pucki
od nas z forum kojarze, ze Banka podaje, a Michas tez wielkolud może to jakies sterydy

Cytat:
W pepco są fajne świąteczne bodziaki czerwone, za 9,90 zdjecie w załaczniku

ladne

Cytat:
strasznie drogie te rajstopki
dlatego ich nie mamy

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Dziekuje, ale kurcze za male, i z tego co patrzylam to wszystkie na all sa w rozmiarze 0-3, a my chodzimy w takich 6-12 albo dl. 80,
Diabli, a Ty jaki dorwalas rozmiar?
3-6 mies. ale fajnie się naciagaja. gdybym znalazla większe to pewnie wzielabym 6-9 d oświat jest jeszcze trochę czasu, może ktoś wystawi.
Stary 2013-12-07, 10:00   #3823
karota11
Zadomowienie

dzień dobry
Nocka rewelacyjna ;/
Kuba obudził się ok 1:00 i za nic w świecie nie chciał inaczej usnąć niż ze mna na łożu z cycem w paszczy maż poszedł na kanapę, bo dzisiaj na rano do pracy i stwierdził,z e z Młodym się nie wyśpi
Stary 2013-12-07, 10:11   #3824
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
Dzisiejszy dzień upłynął mi na łażeniu po urzędach i sądach, jak ktoś przebrnął przez procedurę legalnego wycinania drzew to wie o czym piszę, bujam sie juz z tematem któryś miesiąc
wspolczuje...moja mama baaardzo pilnuje żeby drzewka nie przekroczyly tej wzrostowej granicy, bo później tylko problem. zrob sobie pole golfowe posadz karłowate jablkonki i spokoj

Cytat:
my tak śpimy od kilku dni Mamy tak blisko łóżeczko a Nina najlepiej czuje się w środeczku, w pozycji "Pan z Wami" efekt taki, że ona jedyna się wyśpi.. no ale lepsze niewyspanie w ciszy niż niewyspanie z powodu cogodzinnych pobudek i ryku, wymuszania cyca i bliskości. Ale nieeeeeeech ma, w końcu nie zawsze będzie taka mała, słodka, przytulaśna nie ?
i znow moje dziecko jest "inne", bo fajnie jest z mamusia jak się pije mleczko. później jeszcze można pociumkac cyca zamiast smoczka, ale nastepuje przebudzenie i steka żeby ja odlozyc do jej lozeczka...a poprzytulałabym się w nocy

Cytat:
Nela ale Ci fajnie, jak miałaś dzisiaj taki super dzień to jutro obudź mamę o 4 nad ranem i zobaczysz będzie jeszcze fajniej i jeszcze ciemniej na dworze .
nie posluchala! ale mama o 3 polozyla się spac, wiec dotrzymuje Wam towarzystwa! cos mi się w ciąży poprzestawiało...siedze po nocach, nie spie już do południa jak kiedyś. dziecko mi odebralo moje lenistwo

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Vujka ale Pawełek pięknie rośnie zazdroszczę podawania łapki, z utęsknieniem czekam aż P. zacznie kojarzyć takie rzeczy
nie czekaj tylko pracuj hehe. Nela teraz ma etap stukania we wszystko, wiec podsuwam jej reke i jak w nia uderzy to mowie jej "ooo puk puk, brawo" i oddaje piatke w jej reke. kilka razy i zalapala o co chodzi w tej zabawie pokaz Przemkowi, ze to fajna zabawa, ze się cieszysz, zobaczysz jak szybko zrozumie o co Ci chodzi

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
Dzisiaj Kuba jako pomocnik świętego mikołaja
i nasze ostatnie zdobyczne stroje juz dawno miałam wstawić, ale ciągle coś I wstawiłam mój ostatni zdobyczny strój dla dziewczynki, na ile byście go wyceniły? bo tak bedę się skąłniac pewnie ku działalności i może też handel używkami na allegro i chcę tak wystawiać co jakiś czas testowo, zeby ocenić jak schodzi , za ile itp
fajny pomocnik mikolaja ale batman jest numerem 1
zestaw dla dziewczynki sliczny, tylko dlaczego taaaaki rozowy jeśli nowy i to jakies firmowki to możesz sprobowac wystawić za 30-50zl. ciężko ocenic. pewnie wystawilabym na probe jeden do licytacji.
Stary 2013-12-07, 10:19   #3825
vil84
Wtajemniczenie

Diabli ja ćwiczę z Przemkiem odjakieg0ś czasu papa i inne takie ... nie łapie jeszcze

mąż w pracy a my już zaliczyliśmy bibliotekę i neurologa Przemusiowego, po poprawę skierowania bo źle nam napisała. dobrze że mój tata z nami pojechał

na noc wynieśliśmy Przemka do sypialni i obudził się "tylko" 4 razy ... niby mało w porównaniu z tym co ostatnio, ale nie rozwiązuje to problemu DLACZEGO tak się budzi po smoka

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 10:29   #3826
candace1
Zakorzenienie

Cytat:
zagłosowałam

oj widze ze coraz więcej maluchow zaczyna stawac
ja z moim już nie daje rady.

przy okazji chce pic z kubka dla dorosłych i jak gdzies jakiś stoi to się do niego wspina

niedługo będziemy pisać ze maluchy chodza

A Michas dziś konczy 7 mcy tak samo jak Sofcia Ash i Zuzia axelli.
Sto lat dziewczynki:-D
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 10:49   #3827
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Dzięki za jajcowe rady.
Macie sprawdzony sposób ile gotowac te jajko aby było tak akurat ?
A myślicie że mozna pół surowego zółtka wlać do garnka z zupką i zamieszać i pogotować chwilkę ? czy to ryzykowne ?

Cytat:

nie dziwne jak nie przybiera jak jest taka aktywna i już stoi to jej wszyskie kalorie wysysa
Jejku moja to nawet nie sprężynuje, jak ją trzymam pod pachami...
Mam wyrzuty sumienia że nalegałam tak szybko na cesarke, jakby posiedziała 2 tyg w brzuchu jeszcze to byśmy nie mieli takiego opóźnienia

Cytat:
Diabli ja ćwiczę z Przemkiem odjakieg0ś czasu papa i inne takie ... nie łapie jeszcze

mąż w pracy a my już zaliczyliśmy bibliotekę i neurologa Przemusiowego, po poprawę skierowania bo źle nam napisała. dobrze że mój tata z nami pojechał

na noc wynieśliśmy Przemka do sypialni i obudził się "tylko" 4 razy ... niby mało w porównaniu z tym co ostatnio, ale nie rozwiązuje to problemu DLACZEGO tak się budzi po smoka

a moja umi kosi kosi, kuma to, moja mama z nią klaskała i spiewała i teraz jak widzi moją mamę, to na hasło "kosi kosi" zaczyna składac rece i klaszcze problem w tym że tylko mojej mamie na zawołanie tak robi, u mnie już nie koniecznie.

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość

ale ten czas zapierdziela
Stary 2013-12-07, 11:05   #3828
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ooo to widze, ze macie dokładnie jak my, tyle ze u nas 7kg i temat nieprzybierania ciagle na topie. wlasciwie od urodzenia :P Nela tez według mnie je dużo...ale dużo się rusza, basen itd. u nas waga spowolnila w ostatnim miesiącu już tak konkretnie, bo wprowadziłam nowe pokarmy. jednak samo mleko jest bardziej kaloryczne (wskazowka od znawczyn tematu hehe). spróbuj częściej dawac jej cyca (jesteście na piersi?), a mniej stalych posilkow...może to cos da. za 2 tygodnie powiem Ci czy u nas to przyniosło efekty u nas urodzeniowa tez prawie 4kg
a co lekarz na to? zlecil jakies badania? doradzil cos? bo młodej niby się czepial, ale mowil, ze nie wygląda na zabiedzona

Cytat:
a z z abawek co dostała poza kulą najlepiej spodobała sie oballa kolejna już , ale hit u nas .
hehe u nas jednak tez pojawila się hula kula. nie udało się namierzyć w zadnym markecie bębenka i tz wczoraj odbierając mój prezent kupil hule w sumie chciałam Kubusiowa...hehe na razie kula sluzy za podnóżek

Cytat:
widać ,zę Natalka moze z tych dzieci nieraczkujacyck , ja miałam 7 mc jak sama już umiałam stać, a 11 mc jak chodziłąm, i nigdy nieraczkowąłam, siostra moja tak samo, więc może mała ma to po mnie zdjecie jak stoi sama wstawie niedigo .....
brawo! my jeszcze nie jesteśmy na etapie siedzenia, a tu już dzieci wstaja

Cytat:
Cytat:
bylas pomocnica sw. mikolaja?

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Cytat:
dla Natalki! Nie wiem co tak sie czepiaja jej wagi. Ma w porzadku jak na jej wiek. Sofia tylko 200g wiecej ale tez starsza troszke i wszyscy chwala ja ze swietnie przybiera. Nic sie nie przejmuj. Te pielegniary/pediatrzy musza pozrzedzic jak widac.
bo im pewnie nie chodzi o sama wage, ale wlasnie o to, ze dziecko powinno przybierać i chociaż minimalnie isc do przodu...skoro rosnie to wazy więcej. przypuszczam, ze gdyby wazyla z kilogram mniej, ale przybierala co miesiąc odrobine to lekarz olalby temat - bo wtedy można tlumaczyc, no szczupla, drobna, lekkie kosci itd.

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
klik klik i dziękujemy! glosowanie do 9 grudnia.

Edytowane przez diabli
Czas edycji: 2013-12-07 o 11:06
Stary 2013-12-07, 11:21   #3829
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
ja wietrzę 2-3 razy dziennie po pół h albo i dłużej jak P. śpi i jest ponakrywany mocno. a grzyba coraz więcej na prawie całej ścianie w kuchni, tzn to co zejdzie to zaraz obok nowe kropki wyłażą, masakra .... żółta ściana z czarnymi plamami. a w jednym rogu jak odkryłam to się mało nie porzygałam ;(
no i zle!!! okna szeroko otworzyc i po dwoch minutach zamknac wszystko znowu! chodzi o to, by wymienic szybciutko powietrze, ale zeby sciany jeszcze sie nie wychlodzily. po pol godz. to sciany tez sie wyziebia i wilgoc sie bedzie tam osadzac.
no i jesli sie da, to nie przystawiajcie mebli na styk do sciany. niech tam tez powietrze cyrkuluje. no ale grzyba trzeba tez wybic jakos...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 11:29   #3830
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
niezle sobie radzi podziwiałam już na fb...a co to będzie jak zdecyduje się, ze podpieranie już niepotrzebne i ruszy "w swiat"

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
Zagłosowane

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
śliczny ten strój pomocnika mi się taki marzy dla Helci, choć wiem że to raczej chłopięce
jesteś tak samo "chlopieca" jak ja spoko Nelcia pewnie tez skończy jako pomocnik mikolaja jakos nie mam wątpliwości czy to wpłynie na jej psychikę p amiętam jak u szymka w przedszkolu był pierwszy bal karnawałowy - trzylatkom na pewno rodzice musieli podpowiedzieć albo i wybrać stroje, bo średnio kumaja o co chodzi szymek mowil, ze chce się przebrać "za mamusie" ale do rzeczy: wszyyyystkie dziewczynki były wrozkami, księżniczkami itd. jedna była pieskiem. trochę to przerazajace, nie? wtedy oznajmiłam, ze jak będę miała corke to ja przebiorę za jakiegoś zboja
chłopcy trochę lepiej, ale tez przewazal spiderman kowboj itd. szymek był pajakiem, a rok później autkiem
rodzice ida trochę na latwizne...rozumiem, ze taki piecio sześciolatek to już chce być bohaterem z ulubionej bajki, a dziewczynki maja swira na punkcie rozu
Stary 2013-12-07, 11:29   #3831
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

heeeeeeelp
dziewczyny potrzebuje rozeznania w temacie kaszek holle.

Jakie kupujecie, jakie podajecie ?
-mleczne czy bezmleczne?
-glutenowa, bezglutenowa?
-z butelki, czy z łyżeczki?
-a jak bezmleczne, to łączycie z wodą czy mlekiem (swoim, mm ?)

Którą wybrac na początek ? chciałabym w okolicy 7 miesiąca wprowadzić jako jeden posiłek kaszkę, i zastanawiam się którą wybrać jaglaną, orkiszową ?. Do tej pory oswajaliśmy się z glutenem za pomocą bobovity, i chyba już się oswoiliśmy.
Stary 2013-12-07, 11:33   #3832
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
dzień doberek i po mikolajkach. u nas wielkie łaaał. Nelka zadowolona z prezentow, ale mamusia chyba bardziej tz zaszalał i dostałam nju komoreczke i...tablet ten drugi to chyba mamy na "spółe" hehe. w każdym razie musze się rozstać z moja niezawodna, niezniszczalna, uwielbiana nokia...w której rozmawiać można już tylko na glosnomowiacym. ehhh mini zaloba kusi mnie żeby ja jeszcze reanimować i tak korzystam z 2 numerow hehe

na razie ma probowac degustacja zakonczona sukcesem hehe. a wodniste hmm, ja nie robie z owocami, może dlatego? 3 miarki kaszki to calkiem sporo na 60ml - powinno się zagescic. może woda za zimna/ciepla?
No to super był ten Wasz Mikołaj Pochwal się co za telefon dostałaś?

A no to jeśli uznać to za degustację to tak - pełen sukces
Dałam te owoce bo wydawało mi się, że sama kaszka jest paskudna w smaku (ma dodane mm więc nie ma innego wyjścia hehe) ale może faktycznie przez to wyszła za rzadka? No na pewno nie była taka jak na Twoim zdjęciu
Woda miała 43stopnie.

Aha ja też głosuję zawsze jak Magiusa przypomni

Cytat:
dla Michasia, Sofci i Zuzi

Ząbki
Stary 2013-12-07, 11:38   #3833
cloche
Zakorzenienie

co do rzadkich lejacych sie kaszek - podobno po kontakcie kaszki ze slina ona sie uplynnia
Cytat:
dzień dobry
Nocka rewelacyjna ;/
Kuba obudził się ok 1:00 i za nic w świecie nie chciał inaczej usnąć niż ze mna na łożu z cycem w paszczy maż poszedł na kanapę, bo dzisiaj na rano do pracy i stwierdził,z e z Młodym się nie wyśpi
moj tez spal z cycem w buzi
Stary 2013-12-07, 11:49   #3834
Ashyshqa
Zakorzenienie

U nas dzis impereza z okazji 7mcy! i czas na male podsumowanie:
- waga 7.700kg
- wzrost 67cm
- Sofia przekreca sie na wszystkie strony
-siada z lezenia i podpiera sie raczka,ale jeszcze prosto nie siedzi
-raczkuje po 3 kroczki i dalej pelza bo szybciej
- ulubiona zabawka to ksiazeczka 'my first 100 animals' ze zdjeciami zwierzat na kolorowych tlach. Ostatnio nie tylko zjada ja ale tez oglada i przewraca strony
- poza ksiazeczka ciekawe jest to czym akurat zajmuje sie mama: komputer, ksiazka, telefon, jablko, kanapka (jak cos jem to musze jej dac kawalek jablka bo inaczej moge zapomniec o spokojnym posilku.)
- zebow brak, choc tak jak Nela zjadla juz tubke dentinoxu. Za to potrafi dziaslami odgryzc kawaleczki jablka wiec musze miec oczy nie tylko dookola glowy ale tez w jej paszczy.
- chetnie je sama, papki tez ale sama wiec stawiamy raczej na BLW (choc ogranicza nas alergia, ktorej przyczyny probujemy zlokalizowac)
- uwielbia sie nosic i jesc na zadanie bez wiekszej regularnosci czym nadrabia czasy noworodkowe, ktore przespala z pobudkami na cyca co 3h
- dalej nie smieje sie na glos z moze 3 wyjatkami na przestrzeni ost 4 miesiecy...

Diabli widze, ze u Was mikolaj na bogato Strach sie bac co znajdziesz pod choinka ;-)
Pochwal sie jakie tel i tablet dostalas. Sama przymierzam sie do zakupu wiec mnie temat interesuje.

Karota zapomnialam Ci odpowiedziec, ze kurtke kupilam dlugasna, za kolana nawet i udka grzeje az milo.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 11:55   #3835
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Aż wstyd się przyznać ale do mojego dziecka nie przyszedł Mikołaj...książki jeszcze nie dotarły i żyrafa też nie...wstyd jak nic
hehe w tym roku to pikus, za rok, dwa trzy to mialabys problem
Stary 2013-12-07, 11:58   #3836
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość

poza tym powitaliśmy zime, ulice biale, plugi maja co robic i nadal czekamy na spiworek
Super prezenciki ja też dostałam telefon nowy te TŻ ty się poumawiały czy co??
Chwal się szybko co to za maszyna

Cytat:
Dzięki za jajcowe rady.
Macie sprawdzony sposób ile gotowac te jajko aby było tak akurat ?
A myślicie że mozna pół surowego zółtka wlać do garnka z zupką i zamieszać i pogotować chwilkę ? czy to ryzykowne ?

nie dziwne jak nie przybiera jak jest taka aktywna i już stoi to jej wszyskie kalorie wysysa
Mam wyrzuty sumienia że nalegałam tak szybko na cesarke, jakby posiedziała 2 tyg w brzuchu jeszcze to byśmy nie mieli takiego opóźnienia

a moja umi kosi kosi, kuma to, moja mama z nią klaskała i spiewała i teraz jak widzi moją mamę, to na hasło "kosi kosi" zaczyna składac rece i klaszcze problem w tym że tylko mojej mamie na zawołanie tak robi, u mnie już nie koniecznie.

ale ten czas zapierdziela
O jajkach czytałam że przez pierwsze 2-3 razy żeby je samo ugotować i dodać do zupki a pózniej już można surowe dodać i zagotować z zupką żeby się ścięło. Ja dodaję właśnie surowe i wszystko ok

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-07, 12:18   #3837
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ejjj, ale według książeczkowych "norm" naśladowanie kosi kosi i papa jest dopiero w 10 miesiącu a przybijanie piatki , robienie cacy cacy itd. to dużo prostsza sprawa hehe. za ambitnie mamusia, za ambitnie

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
zagłosowałam
dziekuje i STO LAT DZIECIARNIA ale był tlok na porodówce w tym dniu hehe.

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:

a moja umi kosi kosi, kuma to, moja mama z nią klaskała i spiewała i teraz jak widzi moją mamę, to na hasło "kosi kosi" zaczyna składac rece i klaszcze problem w tym że tylko mojej mamie na zawołanie
hehe , a Ty mówisz o opóźnieniu kosi kosi to wyzsza szkola jazdy nie może być we wszystkim pierwsza :P wyrzuty sumienia chowaj na inna okazje

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
heeeeeeelp
dziewczyny potrzebuje rozeznania w temacie kaszek holle.

Jakie kupujecie, jakie podajecie ?
-mleczne czy bezmleczne?
-glutenowa, bezglutenowa?
-z butelki, czy z łyżeczki?
-a jak bezmleczne, to łączycie z wodą czy mlekiem (swoim, mm ?)

Którą wybrac na początek ? chciałabym w okolicy 7 miesiąca wprowadzić jako jeden posiłek kaszkę, i zastanawiam się którą wybrać jaglaną, orkiszową ?. Do tej pory oswajaliśmy się z glutenem za pomocą bobovity, i chyba już się oswoiliśmy.
najlepiej zacząć od jaglanej, bo bezglutenowa sama wybierz czy mleczna czy bez. opcje bezmlecznej sa takie:
- z własnym mleczkiem,
- z mm, które podajecie

mleczna jest wygodniejsza, bo tylko zalewasz woda.

najpierw bezglutenowa, później możesz do niej dodawać gluten albo sprobowac już glutenowej
ja robie na gesto i podaje lyzeczka.
bezmleczna z woda będzie fuj czasem jak nie uciagne za dużo mleka to dolewam odrobine wody.
a jeśli już gluten podajesz to możesz wziąć cos glutenowego, chociaż może lepiej najpierw bez i dosypywać sobie manny? (ja dodaje lyzeczke tej nestle, bo nie chce mi się gotowac itd., a ona jest instant hehe)
Stary 2013-12-07, 12:22   #3838
Veronic
Wtajemniczenie

hej

Młody od godziny śpi na brzuchu tżta...

can, ash, axella
- STO LAT DLA WASZYCH POCIECH za 7 miechów

--
za nami kosmicznie ciężka noc

już o 22 się obudził, nie mógł zasnąć, płakał, prężył się, myślałam, że to może ząbki, przed północą dałam mu paracetamol, który ku naszemu zdziwieniu nic nie pomógł
tż nosił go, skakał z nim na piłce i tak to trwało do 3 w nocy

od 3 ja go przejęłam i też nie wyglądało to wszystko różowo, budził się z płaczem ...

słuchajcie ma któraś z Was SAB SIMPLEX na zbyciu?
tż mnie męczy, że musimy to spróbować dawać mu na noc...

ja tam nie uważam, że te kropelki miałby coś pomóc,bo przecież dostawał już infacol, bobotic, esputicon, itp..
no ale... może?

Agnes, kinga- za wstawanie dzieciaczków teraz Wam się zacznie sajgon;p

wczoraj Wojtek też tak wstawał przy łóżku i się oczywiście przewrócił na głowę...spadł na podłogę... ale był huk a potem ryk
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 12:23   #3839
cloche
Zakorzenienie

aa, cos mi sie kojarzy, ze pisalyscie o temperaturze w sypialni dziecka (czy tam w pokoju, gdzie dziecko spi). i ze niby 18 stopni to mroz my mamy teraz tak docieplony dom, ze w sypialni niespecjalnie grzejac mamy 20 stopni, nawet 20,5 jak ludzie tam dychaja, i ja umieram co noc poce sie, odkrywam, nogi mam niespokojne...
na starym mieszkaniu nie bylo takiego docieplenia i w sypialni normalnie grzejac mielismy 18 stopni. i spalo mi sie dobrze. lubilam sie wtulic w moja koldre albo w malza. a teraz sie leje ze mnie, jak tylko ktos sie do mnie zblizy (a Florek sie zbliza dosc czesto )
Stary 2013-12-07, 12:28   #3840
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
No to super był ten Wasz Mikołaj Pochwal się co za telefon dostałaś?
htc desire 300, na początek chyba calkiem ok. do tej pory bylam niedotykowa ze stara przedpotopowa nokia za pan brat
a tablecik pentagram 7.6 - p 5346

Cytat:
A no to jeśli uznać to za degustację to tak - pełen sukces
Dałam te owoce bo wydawało mi się, że sama kaszka jest paskudna w smaku (ma dodane mm więc nie ma innego wyjścia hehe) ale może faktycznie przez to wyszła za rzadka? No na pewno nie była taka jak na Twoim zdjęciu
Woda miała 43stopnie.
hehe no wiesz, moje cyce nie wyprodukują taaakiej temperatury, nawet gdybym kipiała ze zlosci u nas to pewnie ledwo 37... według mnie sama kaszka jest dużo lepsza niż z manna nestle, która wprowadza trochę sztuczny smak...ale jakos przebolejemy ten miesiąc, później już będzie latwiej, a na pewno smaczniej. mysle, ze u Ciebie temp. spowodowala, ze kaszka zrobila się taka rzadka. raz sprobowalam wlozyc swoje mleko (już z kaszka) do mikrofali bo długo odciagalam i kaszka wyszla chlodna. po doslowie 5-7 sekundach była woda :P może ta moja kaszka jest "nie do końca zrobiona"? i dlatego taka gesta hehe. mloda nie narzeka

Cytat:
Aha ja też głosuję zawsze jak Magiusa przypomni
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości