Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-14, 20:51   #3811
Ollllciaaa
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
Możesz szukać stażu sama, nawet w sąsiednim mieście. Jeśli pracodawca będzie już zdecydowany, że chce Ciebie przyjąć to musi wypełnić wniosek i dostarczyć go do UP. Niech pracodawca napisze we wniosku że chodzi konkretnie o Ciebie - to tzw. wniosek imienny. To jest taki sam druk jak zawsze, ale żeby podał w nim Twoje nazwisko. Tego samego dnia zajdź do UP po kartę rejestracyjną. Staż przysługuje tylko bezrobotnym, więc musisz być zarejestrowana. W domu kartę wypełnij a na drugi dzień zanieś do UP. Wypełnianie nie jest trudne. Przy oddawaniu tej karty musisz mieć przy sobie wszystkie papiery potwierdzające to co wpisałaś do karty, np: świadectwo ukończenia szkoły i/lub jakiś kursów, dowód etc. To chyba tyle ... ;]

Dziękuję dziś własnie dzwoniłam do UP to właśnie dokładnie mi powiedziała co Ty
Ollllciaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 08:51   #3812
Nektarynka
Zadomowienie

Bo ja tylko pewne rzeczy piszę żeby człowiekowi oleju z głowy nie robić A jak mam wątpliwości to zadaję pytania. Tak w ogóle: to na staż raczej długo się czeka - od 2 tyg. do miesiąca. Nie słyszałam wśród znajomych, żeby musieli czekać dłużej. To nie jest tak hop siup - sporo biurokracji w Urzędach - niestety...długo trwa to wszystko a człowiek zamartwia się, potem czeka, czeka i ... czeka. I nie wiadomo czy sie doczeka, ale jakiś punkt zaczepienia jest

http://kropelka-wiary.pl/

Edytowane przez Nektarynka
Czas edycji: 2009-05-15 o 08:52
Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 09:13   #3813
Ollllciaaa
Zakorzenienie

he he. JA wlaśnie dziś idę do UP się zarejestrować , a jutro wysyłam moje CV poczta do firmy , aby przyjeli mnie na staż. Myślę, że się odezwą do mnie , a jak nie to trudno. Szukam dalej.
Stary 2009-05-15, 13:37   #3814
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
no wlasnie pani w up zapomniala mi dac :/ A teraz nie bede miala kiedy wziasc tej karteczki,bo pracuje do 15;30:/ Chcialam sobie stworzyc taki wniosek na komputerze ale nie wiem co tam ma byc zawarte.Pamietasz moze?
Jak to zapomniała? A mówiłaś, że chcesz taki druczek? Dają tylko jak ktoś potrzebuje, nie ma przecież obowiązku wpłacania stażowego na konto, można odbierac w banku
Pamiętam co było na wniosku, ale to chyba musi być ich druczek. Tam w lewym górnym rogu było miejsce na dane (imię, nazwisko, data urodzenia, adres),w prawym górnym rogu data, w treści: proszę o przelewanie ............... (stypendium stażowego) na ......................... .............. (nazwa banku) ......................... ............. (nr konta). tyle. druczek wielkości połowy kartki z zeszytu.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 15:05   #3815
fireman240
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Jak to zapomniała? A mówiłaś, że chcesz taki druczek? Dają tylko jak ktoś potrzebuje, nie ma przecież obowiązku wpłacania stażowego na konto, można odbierac w banku
.
chyba w kasie urzędu pracy
fireman240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 20:01   #3816
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ollllciaaa Pokaż wiadomość
he he. JA wlaśnie dziś idę do UP się zarejestrować , a jutro wysyłam moje CV poczta do firmy , aby przyjeli mnie na staż. Myślę, że się odezwą do mnie , a jak nie to trudno. Szukam dalej.
Nie rejestruj się tak szybko... Lepiej chyba poczekać aż będziesz mieć pewne, że ta firma Cię chce, UP może Ci wciskać inną pracę/staż pod groźbą wyrejestrowania... Chyba, że szukasz czekolwiek i niekoniecznie związane z wyuczonym zawodem.
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 06:58   #3817
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez fireman240 Pokaż wiadomość
chyba w kasie urzędu pracy
u nas odbiera się w wyznaczonym przez UP banku W innych UP może być inaczej, karoolaaa jest z tego samego miasta co ja, więc tak jej napisałam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-16, 07:39   #3818
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
u nas odbiera się w wyznaczonym przez UP banku W innych UP może być inaczej, karoolaaa jest z tego samego miasta co ja, więc tak jej napisałam

tzn nie wiedzialam,ze mozna wziasc akurat w tym pokoju w ktorym bylam 1 dnia stazu ,pani nic nawet nie pytala .Dopiero pozniej dowiedzialam sie od kolezanki,ze u nich pani z pokoju obok sama pytala czy nie potrzeba .
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 11:22   #3819
Ollllciaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
Nie rejestruj się tak szybko... Lepiej chyba poczekać aż będziesz mieć pewne, że ta firma Cię chce, UP może Ci wciskać inną pracę/staż pod groźbą wyrejestrowania... Chyba, że szukasz czekolwiek i niekoniecznie związane z wyuczonym zawodem.
uuu....naprawdę to w takim razie jeszcze sie wstrzymam.
Stary 2009-05-16, 18:52   #3820
dominikowa
Wtajemniczenie

a u nas np. pieniązki odbiera się na poczcie

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 13:01   #3821
Ollllciaaa
Zakorzenienie

witam. Dzis po mieście chodziłam po instytucjach i pytałam sie o przyjęcie na staż. Nigdzie wolnego miejsca nie znalazłam. Każdy mówił , że ma juz komplet. Na stronie internetowej UP znalazłam wykaz pracodawców z którymi UP zawarły w kwietniu umowy. Czyli oznacza to , że juz maja stazystów ? Nie potrzebują , tak ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-18, 19:25   #3822
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
witam. Dzis po mieście chodziłam po instytucjach i pytałam sie o przyjęcie na staż. Nigdzie wolnego miejsca nie znalazłam. Każdy mówił , że ma juz komplet. Na stronie internetowej UP znalazłam wykaz pracodawców z którymi UP zawarły w kwietniu umowy. Czyli oznacza to , że juz maja stazystów ? Nie potrzebują , tak ?
oznacza, że w tych firmach możesz odbyć staż. Jeśliby dana firma miała już stażystów to zostałaby usunięta z tej listy. Ja tak miałam gdy dostałam staż, że przed pójściem na niego moja firma była na liście, a potem zniknęła z niej.

Pozdrawiam
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 20:32   #3823
Ollllciaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
oznacza, że w tych firmach możesz odbyć staż. Jeśliby dana firma miała już stażystów to zostałaby usunięta z tej listy. Ja tak miałam gdy dostałam staż, że przed pójściem na niego moja firma była na liście, a potem zniknęła z niej.

Pozdrawiam
Rozumiem. Ja własnie byłam w tych instytucjach co UP podpisało z nimi umowy. Każdy mówił , że ma juz i nie potrzebują.
He no nie wiem może moje UP ma "inaczej" .
Stary 2009-05-18, 20:56   #3824
fireman240
Przyczajenie

Cytat:
to oznacza że te firmy już współpracowały z UP i przyjmowały stażystów, ale to nie oznacza, że muszą przyjąć nowych stażystów, jeśli już nie mają miejsc to nie przyjmą, to tylko lista informacyjna
Stary 2009-05-18, 21:07   #3825
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
to oznacza że te firmy już współpracowały z UP i przyjmowały stażystów, ale to nie oznacza, że muszą przyjąć nowych stażystów, jeśli już nie mają miejsc to nie przyjmą, to tylko lista informacyjna

Hm.. dziwne w takim razie, że u mnie tak było jak pisałam wyżej.

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:

Hm.. dziwne w takim razie, że u mnie tak było jak pisałam wyżej.

testuję nową funkcję, fajna jest ;-)
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 21:20   #3826
kukimonster
BAN stały

To jest lista informująca z kim zostały podpisane umowy, informacje te muszą być upublicznianie. Ona do niczego nie służy. To, że jest tam instytucja w której odbywam staż, oznacza tylko tyle, że ma umowę z UP na mnie. mimix86, ty chyba myslisz listy po prostu.
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 09:55   #3827
fireman240
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
To jest lista informująca z kim zostały podpisane umowy, informacje te muszą być upublicznianie. Ona do niczego nie służy. To, że jest tam instytucja w której odbywam staż, oznacza tylko tyle, że ma umowę z UP na mnie. mimix86, ty chyba myslisz listy po prostu.
dokładnie
Stary 2009-05-19, 11:11   #3828
Ollllciaaa
Zakorzenienie

fireman240 masz chyba rację . No coż, szukam dalej .
Stary 2009-05-19, 14:51   #3829
ewelinaaa
Raczkowanie

Witam wszystkich!
Nie śledzę tego wątku, właśnie kończę staż, chcę aby uprzedzić was przed stażem w Ośrodku szkoleniowym KURSOR, nie wybierajcie się tam jak was skieruje UP!!!! Naprawdę odradzam!!
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-19, 17:59   #3830
Nektarynka
Zadomowienie

Dziewczyny, napiszcie mi jak wygląda sprawa z badaniami lekarskimi:

1) wiem, ze UP zwraca koszty (rzekomo), ale najpierw muszę z własnej kieszeni opłacić je ? Czy oni od razu dają $$$ ? Pierwsza wersja bardziej oczywista jak przystało na załatwianie spraw w Polsce, ale muszę upewnić się u osób, które staż odbywały/odbywają.

2) jakie to badania są ?

Edytowane przez Nektarynka
Czas edycji: 2009-05-19 o 18:01
Stary 2009-05-19, 18:01   #3831
alufa
Zakorzenienie

standardowo - mam pytanko
co się dzieję z tą kartą stażu? tzn. tą na której wypisuje to, co robiłam podczas stażu. ktoś mi to przepisze te wypociny na świadectwo pracy czy po prostu pośrediak musi wiedzieć czego mnie na stażu nauczyli? nie wiem czy mam pisać jak najwięcej czy w nieco mniej
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 20:19   #3832
fireman240
Przyczajenie

Cytat:

1) wiem, ze UP zwraca koszty (rzekomo), ale najpierw muszę z własnej kieszeni opłacić je ? Czy oni od razu dają $$$ ? Pierwsza wersja bardziej oczywista jak przystało na załatwianie spraw w Polsce, ale muszę upewnić się u osób, które staż odbywały/odbywają.

2) jakie to badania są ?
odnośnie kosztów, to nie ponosisz żadnych, UP wszystko pokrywa, dostajesz skierowanie (z reguły już do konkretnej przychodni) i za nic nie płacisz
a odnośnie rodzaju badań to zależy to od stanowiska na którym będziesz odbywać staż, z reguły to jest standard: ogólny wywiad, ciśnienie, czasami okulista, krew i mocz. Jak dostaniesz skierowanie to najlepiej zadzwoń do przychodni i się dowiedz czy masz "coś" przygotwać

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
co się dzieję z tą kartą stażu? tzn. tą na której wypisuje to, co robiłam podczas stażu. ktoś mi to przepisze te wypociny na świadectwo pracy czy po prostu pośrediak musi wiedzieć czego mnie na stażu nauczyli? nie wiem czy mam pisać jak najwięcej czy w nieco mniej
po zakończeniu stażu powinnaś dostać pocztą taki świstek potwierdzający odbyty staż jako świadectwo pracy, jeśli po 2-3 tygodniach nic takiego nie otrzymasz, zadzwoń do urzędu i przypomnij o sobie

Edytowane przez fireman240
Czas edycji: 2009-05-19 o 20:23
Stary 2009-05-19, 20:41   #3833
alufa
Zakorzenienie

Cytat:

po zakończeniu stażu powinnaś dostać pocztą taki świstek potwierdzający odbyty staż jako świadectwo pracy, jeśli po 2-3 tygodniach nic takiego nie otrzymasz, zadzwoń do urzędu i przypomnij o sobie
a oni przepisują na ten świstek to co napisałam w karcie stażu?
dzięki za odp
Stary 2009-05-19, 20:48   #3834
Nektarynka
Zadomowienie

fireman240 rozumiem, dzięki za odpowiedź

Stary 2009-05-19, 21:37   #3835
motylm
Przyczajenie

Angry Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

witam. odbyłam roczny staż w sklepie spożywczym i pracodawca był zobowiązany dać mi umowę na tyle ile byłam na stażu czyli na rok. czy mogę zrezygnować z tej pracy? jeżeli tak to mam jakiś warunek? help
motylm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 09:22   #3836
TynusZ
Raczkowanie

Hej. pewnie to pytanie już było ale jak jest z zerwaniem stażu ze względu na studia?
ponoszę jedynie koszty badań lekarskich?

moja WYMIANKA : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=415463

WYMIENIĘ także SERUM PLENET SPA avon
TynusZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 18:08   #3837
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez ewelinaaa Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
Nie śledzę tego wątku, właśnie kończę staż, chcę aby uprzedzić was przed stażem w Ośrodku szkoleniowym KURSOR, nie wybierajcie się tam jak was skieruje UP!!!! Naprawdę odradzam!!
Wiesz, powiedziec, że nie wybierajcie się bo odradzam to mało precyzyjne stwierdzenie. Kazdy ma swoje odczucia co do miejsca,w którym odbywał staż. Z miejscem, o ktorym piszesz styczności nie miałam, ale napewno nie zrezygnowałabym ze stażu tylko dlatego, że ktoś mówi mi żeby tam nie iść nie podając konkretnych argumentów.

Cytat:

2) jakie to badania są ?
nie płacisz, nie zakładasz ze swojej kieszeni za badania, dostajesz skierowanie i idzesz tam gdzie ci każą
ja miałam: morfologię, analizę moczu, prześwietlenie płuc (tzn ja miałam aktualne, ale innym robili), i lekarz ogólny - wywiad

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
do zaświadczenia z UP o odbytym przez ciebie stażu dołączane jest xero tej kartki, oraz opinii twojego pracodawcy. oryginały zostają w UP, tobie wysyłają pocztą xero.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-20, 19:45   #3838
alufa
Zakorzenienie

Monika - dzięki za odp
Stary 2009-05-21, 10:21   #3839
ewelinaaa
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz, powiedziec, że nie wybierajcie się bo odradzam to mało precyzyjne stwierdzenie. Kazdy ma swoje odczucia co do miejsca,w którym odbywał staż. Z miejscem, o ktorym piszesz styczności nie miałam, ale napewno nie zrezygnowałabym ze stażu tylko dlatego, że ktoś mówi mi żeby tam nie iść nie podając konkretnych argumentów.
Napisałam tylko ogólnie nie będę najeżdżać na firmę, a jeśli ktoś poprostu będzie szukał info bo będzie się tam wybierał na staż to może się wtedy do mnie na priva odezwać po szczegóły. Ja jak tam się wybierałam na staż też szukałam po forach kogoś kto może tam już był, ale wtedy nie znalazłam a szkoda może by mi odradził
Powiem tylko tyle że właściciele nasatwieni tylko na zysk a Ty jesteś dla nich robakiem do nakręcania tego. A to co mówią przed stażem i to co zawierają w umowie stażowej nijak się ma do tego co naprawdę będziesz robić :/ a i z odebraniem swoich dni wolnych jest ciężko.
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-23, 07:21   #3840
tomek66567
Przyczajenie

witam!! mam pytanko.. pracodawca chce mnie zostawić pół roku na staż, jestem po szkole zawodowej i pracowałem u niego 2 lata.. czy jest możliwe jakieś wykrecenie sie z tego by można u niego pracować jako normalny pracownik??
tomek66567 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości