Gra o tron - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-23, 16:06   #361
Ashara
Przyczajenie

Dot.: Gra o tron

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość
Nie odniosłam nigdzie takiego wrażenia, jakoby bliźniaki (Cersei i Jamie) mieli nie być Lannisterami. Są przecież lannisterscy na wskroś, nawet wygląd się zgadza. A przecież dziećmi Obłąkanego Króla są Daenerys i Viserys, więc jak mogłoby się okazać, że bliźniaki są jego dziećmi Jakieś telenowele już tworzycie
Ale przecież wygląd nie przesądza wszystkiego, bo przecież większość dzieci Neda wcale nie wygląda/wyglądało po starkowsku, a starkami jednak byli.

Nie wszyscy targaryenowie mieli srebrne włosy i fioletowe oczy. Jest to nawet wspomniane w książce.

A co do bliźniaków to nie zapomnijmy o szaleństwie Cersie, bo dla mnie nie ulega wątpliwości, że jest ona szalona. Jej zachowanie, intrygi, knucie jest zdecydowanie oznaką szaleństwa. Bo ja rozumiem gdyby np. zabiła tylko Roberta z nienawiści za to, że zabił jej ukochanego, i nie był dla niej dobrym mężem, ale ona cały czas knuje, usuwa ludzi ze swojej drogi i robi to bez żadnych wyrzutów sumienia i skrupułów.
Więc to jest dobry argument, ponieważ jaki ojciec taka córka, Viserys też po ojcu był szalony.
Ashara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 18:39   #362
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashara Pokaż wiadomość
Ale przecież wygląd nie przesądza wszystkiego, bo przecież większość dzieci Neda wcale nie wygląda/wyglądało po starkowsku, a starkami jednak byli.

Nie wszyscy targaryenowie mieli srebrne włosy i fioletowe oczy. Jest to nawet wspomniane w książce.

A co do bliźniaków to nie zapomnijmy o szaleństwie Cersie, bo dla mnie nie ulega wątpliwości, że jest ona szalona. Jej zachowanie, intrygi, knucie jest zdecydowanie oznaką szaleństwa. Bo ja rozumiem gdyby np. zabiła tylko Roberta z nienawiści za to, że zabił jej ukochanego, i nie był dla niej dobrym mężem, ale ona cały czas knuje, usuwa ludzi ze swojej drogi i robi to bez żadnych wyrzutów sumienia i skrupułów.
Więc to jest dobry argument, ponieważ jaki ojciec taka córka, Viserys też po ojcu był szalony.
No proszę Cię, a Tywin to nie był bezwzględny, nie knuł intryg i nie zabijał?
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 19:32   #363
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Aż zaraz poszukam
EDIT: Ciotka rzekła do Jaime'go: "Uśmiechasz się jak Gerion i walczysz jak Tyg, jest też w tobie trochę z Kevana, bo w przeciwnym razie nie nosiłbyś tego białego płaszcza... ale to Tyrion jest synem Tywina, nie ty. Powiedziałam to kiedyś w oczy twojemu ojcu i potem nie odzywał się do mnie przez pół roku. Mężczyźni są takimi okropnymi durniami".

Jesssu, jak coś mówią wprost to się okazuje, że to metafora, a metafor nie łapię podczas gdy okazują się być prawdą
Mam takie przypuszczenia. Nie wiem czy mogę pisać o tym, wprost więc dla tych, którzy jeszcze nie czytali tekst będzie na biało.
Wpadłam na taką myśl kiedy Tyrion mierzył do Tywina z kuszy. Tywin przed śmiercią powiedział do niego, że nie jest jego synem, co mogło znaczyć, że się go wyrzeka, ale równie dobrze może naprawdę nie być jego synem.
Poza tym Tywin nie chciał zostawić Tyrionowi Casterly Rock, chociaż nie mógł tego zrobić także w stosunku do innych swoich dzieci.
Mogło być tak, że Tyrion nie jest synem Tywina, ale z jakichś względów ukrywa ten fakt. Mogła go o to poprosić żona. W książce było podkreślone, że Tywin zawsze słuchał żony.
Niewyjaśnione sprawy sprzed lat między rodami Lanisterów a Targaryenów też dają trochę do myślenie. Musiała być jakaś przyczyna tego, że nie doszło do zaręczyn Cersei.

Bodajże w pierwszym tomie zanim jeszcze narodziły się smoki Tyrionowi śniło się albo marzyło, że lata na smoku.
Nie pamiętam dokładnie jak to było, jeśli ktoś jest w stanie znaleźć fragment mówiący o tym to może wkleić dla przypomnienia.
I te jego różnobarwne oczy, jeśli się nie mylę Targaryenowie takie mają.

A co do cytatu wklejonego przez Redhaired Witch to uważam, że przemyślenia ciotki nie muszą być prawdziwe. Reakcję Tywina na jej słowa można różnie interpretować, również tak że uraziły go bardzo jej słowa, bo to właśnie Tyrion nie jest jego dzieckiem.

Żeby nie było nie upieram się, że mam rację. Prawdy się dowiemy jak Martin ukończy sagę, czyli za co najmniej kilka lat, żeby nie kilkanaście.
Rajni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 19:47   #364
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Rajni Pokaż wiadomość
Żeby nie było nie upieram się, że mam rację. Prawdy się dowiemy jak Martin ukończy sagę, czyli za co najmniej kilka lat, żeby nie kilkanaście.
Obyśmy tylko tego dożyły

Swoją drogą ktoś wie ile jest jeszcze tomów zaplanowanych? To trochę dołujące, ciągle dochodzą nowe postaci i akcja zamiast zbliżać się ku końcowi coraz bardziej się mota

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 19:50   #365
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Obyśmy tylko tego dożyły

Swoją drogą ktoś wie ile jest jeszcze tomów zaplanowanych? To trochę dołujące, ciągle dochodzą nowe postaci i akcja zamiast zbliżać się ku końcowi coraz bardziej się mota
Oby Martin tego dożył.

Mają być jeszcze dwa tomy.
Stary 2012-04-23, 19:52   #366
Solciuchna
Zakorzenienie

Chyba jeszcze 3 tomy są zaplanowane.

Było napisane, czemu Targaeryni nie chcieli Cersei. Aerys powiedział Tywinowi, że nie może brać na żonę dla krewnego kogoś ze służby - czyli jakby powiedział Tywinowi, że ród Lannisterów to jego służący.
Stary 2012-04-23, 19:55   #367
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Oby Martin tego dożył.

Mają być jeszcze dwa tomy.
Tylko dwa? Czy dwutomowe Winds of winter i jeeeeszcze coś za kolejne 5 lat?

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Chyba jeszcze 3 tomy są zaplanowane
Też zapytam - zaplanowane (przemyślane) 3 + kolejne 5 na zakończenie intrygi?

Stary 2012-04-23, 20:09   #368
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Chyba jeszcze 3 tomy są zaplanowane.

Było napisane, czemu Targaeryni nie chcieli Cersei. Aerys powiedział Tywinowi, że nie może brać na żonę dla krewnego kogoś ze służby - czyli jakby powiedział Tywinowi, że ród Lannisterów to jego służący.
Chyba źle się wyraziłam. Z tego, co wiem mają być jeszcze 2 książki, ale w ilu tomach zostaną wydane tego nie wiadomo, pewne jest tylko, że w więcej niż dwóch.

Faktycznie Aerys tak powiedział, ale ja nie odebrałam ich, jako prawdziwego powodu. Bo gdyby tak było to zaręczyn w ogóle by nie planowano a przecież nawet Cersei została o nich uprzedzona. Moim zdaniem coś wydarzyło się w noc przed planowanymi zaręczynami, dla tego do małżeństwa nie doszło.
Stary 2012-04-24, 06:50   #369
Whim
...

Po przeczytaniu książki drugi sezon mi się mniej podoba.
Odcinek był średny. Qarthu jestem ciekawa.

Whim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 08:14   #370
Ifwka
Zakorzenienie

Osobiście nie zgadzam się z debatą, uważam że bliźniaki i Tyrion sa lanisterami a John jest Starkiem.
Co powiecie o wczorajszym odcinku, strasznie duży skrót myśłowy chyba, nie przypominam sobie żeby Aryja była podczaszym Tywina, chyba że mi się przywidziało że to on; no i co z tym cieniem, przeciez najpierw zginął Renly a potem cień zabił dowodzącego Krańcem burzy
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 12:37   #371
201604190949
Konto usunięte

Co do Jona Snowa i jego pochodzenia...

Przyszło mi do głowy, że Jon, wyglądający tak bardzo starkowsko nie mógł być synem żadnego Smoka, bo smoczątka ^^ zawsze mają srebrne włosy ale szybko sama obaliłam ten argument bo przecież Elia Martel, ciemnowłosa, spłodziła z Targaryenem ciemnowłosą Rhaenys...
Tak czy inaczej nadal mi się nie podoba opcja Jona jako smoka i nie przyjmuję tego do wiadomości
Wolałabym Tyriona. To by było dopiero ciekawe!
A o śnie o lataniu na smoku poszukam.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 14:54   #372
tralaleczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość

Przyszło mi do głowy, że Jon, wyglądający tak bardzo starkowsko nie mógł być synem żadnego Smoka, bo smoczątka ^^ zawsze mają srebrne włosy ale szybko sama obaliłam ten argument bo przecież Elia Martel, ciemnowłosa, spłodziła z Targaryenem ciemnowłosą Rhaenys...
Tak czy inaczej nadal mi się nie podoba opcja Jona jako smoka i nie przyjmuję tego do wiadomości
No tak... heheh
tralaleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 16:30   #373
Solciuchna
Zakorzenienie

Jednak Rajni miała rację, jeszcze 2 tomy są zaplanowane
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pie%C5%...4_Lodu_i_Ognia
The Winds of Winter i A Dream of Spring
Początkowo roboczy tytuł ostatniego tomu miał brzmieć cośtam z wilkami, więc może będzie happy end?
Stary 2012-04-24, 16:42   #374
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Początkowo roboczy tytuł ostatniego tomu miał brzmieć cośtam z wilkami, więc może będzie happy end?
End of Wolves

Stary 2012-04-24, 16:50   #375
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
End of Wolves
Na szczęście nie A Time For Wolves, o!
Stary 2012-04-24, 17:08   #376
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość

Też mi Jon w roli smoka nie pasuje.

Znalazłam ten fragment.
Tyrion marzył żeby mieć swojego smoka.
„... Nawet taki pokurczony i brzydki chłopiec może patrzeć w dół na świat z grzbietu smoka... W Casterly Rock wciąż rozpalałem ogniska i godzinami wpatrywałem się w płomienie, wyobrażając sobie, że to smoczy ogień...”
Stary 2012-04-24, 18:58   #377
Solciuchna
Zakorzenienie

Mi ten motyw z Tyrionem jako smokiem totalnie nie pasuje Byłoby to zbyt cukierkowe i przedobrzone, za bardzo a la Harry Potter; ale nie podejrzewam Martina o takie pomysły, bo to w końcu low dark fantasy
Stary 2012-04-24, 19:07   #378
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Mi ten motyw z Tyrionem jako smokiem totalnie nie pasuje Byłoby to zbyt cukierkowe i przedobrzone, za bardzo a la Harry Potter; ale nie podejrzewam Martina o takie pomysły, bo to w końcu low dark fantasy
Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że Targaryenowie dożyją do końca sagi i będą władać siedmioma królestwami. Więc wcale nie musi być tak cukierkowo
Stary 2012-04-24, 19:15   #379
Solciuchna
Zakorzenienie

Wyniesienie Tyriona na smoka byłoby cukierkowe, totalnie jak Harry Potter Biedaczysko, nękane przez całe życie, nagle okazuje się kimś super-wyjątkowym - banał
Stary 2012-04-24, 19:18   #380
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Wyniesienie Tyriona na smoka byłoby cukierkowe, totalnie jak Harry Potter Biedaczysko, nękane przez całe życie, nagle okazuje się kimś super-wyjątkowym - banał
To samo się tyczy bękarta Jona Snow
Stary 2012-04-24, 19:20   #381
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
To samo się tyczy bękarta Jona Snow
Ale to nie ta sama kategoria co Tyrion Tyrion jest bardziej "biedny"
Stary 2012-04-24, 19:27   #382
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Ale to nie ta sama kategoria co Tyrion Tyrion jest bardziej "biedny"
Ale bardziej "przesłodzona" jest postać Jona
Stary 2012-04-24, 20:19   #383
201604190949
Konto usunięte

Dokładnie, dlatego ten Jon jest dla mnie nie do przyjęcia. Uh oh biedny bękarcik, masz tu, polataj sobie. Tiu tiu, żyli długo i szczęśliwie. Nuuuuudaaaa
Stary 2012-04-24, 20:58   #384
Malinka_gosiaczek
BAN stały

Podobno Martin ma szkice kolejnych tomów i nawet jak umrze to saga zostanie ukończona, mnie się coś majaczy, że w książce Jona Snow ma jasne włosy, w filmie natomiast czarne jak reszta Starków. Jestem za tym, że nie jest synem Neda, który miał dobre serce i ktoś mógł go poprosić o przechowanie syna jak to było z Aegonem. A jak Wam się podobał kolejny odcinek?
Malinka_gosiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 21:07   #385
201604190949
Konto usunięte

W książce jest napisane, że tylko Jon i Arya wyglądają jak tatuś. Reszta poszła w Tullych.
Stary 2012-04-25, 07:42   #386
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym ogień nie szkodzzi smokom a pamiętacie jak Tyrion z Shea trzymali rękę nad ogniem, jego szybciej parzyło niż ją.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 12:33   #387
201604190949
Konto usunięte

To teraz trzeba sobie przypomnieć jakieś spotkanie Jona z ogniem
Stary 2012-04-25, 14:24   #388
gorzka_czekolada1
Raczkowanie

GG do gorzka_czekolada1

A co sądzicie o Dorne i Żmijowych Bękarcicach. Najbardziej zastanawiająca jest Tyene Sand. Niby córka septy. Niby jasna blondynka o niebieskich oczach.
Szkoda, że Quenntina spaliły smoki.
gorzka_czekolada1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 20:14   #389
201604190949
Konto usunięte

Uwaga, teraz napiszę coś głupiego

Kiedy kupiłam nowy telefon zgrywałam sobie na niego różna aplikacje, gry i tego typu bzdurki. Pod wpływem książek Martina ściągnęłam też grę, w której trzeba opiekować się smokiem ^^ Takie tam tamagoczi ale smoka nadal mam i ma się dobrze (61dni, ponad 1,5 tony, ponad 6m ).
No ale smoka trzeba było nazwać. I nazwałam go Tyrion. Wniosek? Tyrion musi być Smokiem
Stary 2012-04-25, 20:31   #390
Rajni
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Poza tym ogień nie szkodzzi smokom a pamiętacie jak Tyrion z Shea trzymali rękę nad ogniem, jego szybciej parzyło niż ją.
A pamiętasz może, w którym tomie to było?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości