|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)
Taki "dwukropek" sama czasem w prywatnej korespondencji stosuję
kiedy jedna kropka to za mało, a trzy są zbyt nostalgiczne Oczep? Górna belka w konstrukcji szkieletowej ściany, może być jednocześnie podwaliną dla następnej kondygnacji lub być z nią połączona za pomocą beleczek, co chcecie ![]() Oto moje pierwsze skojarzenie, do skumania potrzebowałam jednak wypowiedzenia całego zdania głośno
|
|
|
|
|
#363 | |
|
Zakorzenienie
|
Oglądałyście Teleexpress
?Hit z jakiegoś hipermarketu: Cytat:
. Dopiero prowadzący wyprowadził mnie z błędu, ale polski to na pewno nie jest .
|
|
|
|
#364 |
|
Konto usunięte
|
Sklep spożywczy, dział wędliny i mięso: patrzę co by tutaj kupić i mój wzrok zatrzymuje się na plakietce POLENDWICA - ewidentnie mi nie pasuje to słowo, ale dla pewności zerkam na opakowanie, bo akurat etykietą producenta było w moją stronę. No i tam oczywiście polędwica.
Jeszcze teraz sprawdziłam w google dla pewności. Im dłużej żyję, tym mam większe wątliwości jak widzę jakieś błędy - nie wiem czy to ja głupieję czy świat. |
|
|
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
O! Też przypomniała mi się akcja z małego sklepu spożywczego (sprzed 5 lat
). Weszłyśmy z koleżanką do owego sklepu, chciałyśmy kupić ryby. A tam kartka o treści: "świeże majtasy". Gapimy się na tę kartkę, gapimy... "No kurde, coś chyba jest nie tak?" Koleżanka podeszła do kasy i poprosiła o trzy matiasy. Sprzedawczyni przybrała minę typu"właśnie, że potrafię myśleć" i wypaliła: "Co?" Koleżanka: "No te... eee... świeże ryby, co tu są". Sprzedawczyni: "Aaa! Majtasy, tak"? "Tak!" I kupiłyśmy majtasy .
|
|
|
#366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mgielka, ja też się czasem nad tym zastanawiam
|
|
|
#367 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak a propos, przypomniało mi się jak kiedyś przyszłam do apteki: Ja: Proszę krople do oczu ze świetlika. Aptekarka: Ze świetlówki chyba? Ja: ![]() Na moją minę pani spotkała się z rozumem i klepnęła się w czoło: Co ja gadam!? Uśmiałyśmy się obie
|
|
|
|
|
|
#368 | |
|
Zakorzenienie
|
Z innego wątku:
Cytat:
![]() Tego jeszcze nie widziałam... Jak już, to z wersją "z poza" się spotkałam, ale z tym jeszcze nie...
|
|
|
#369 | |
|
Zakorzenienie
|
Już się staram ograniczać
Cytat:
![]() Boję się zaglądać w nowe wątki O właśnie, a nurtuje mnie już od dawna jeszcze jedna kwestia: Zapytaj się jej czy zapytaj się ją? ![]() Zapytaj kogo, czego czy kogo, co? Bo kurczę jestem w 100% przekonana do pierwszej wersji, a nie słyszę jej nigdzie
|
|
|
|
|
|
#370 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#371 |
|
Zakorzenienie
|
Poważnie? A ja zawsze myślałam, że "zapytaj ją", ale "nie pytaj jej"
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiero po Twojej odpowiedzi pomyślałam (łał
), że to było całkiem głupie pytanie ![]() Tu "kogo" i tam "kogo" no to jak wybierać spomiędzy tego? Strasznie ograniczone ze mnie dziecko
|
|
|
|
|
#374 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ale to jest poprawne
![]() „(...) Otóż trzeba wiedzieć, że w znaczeniu ‘zapadać na jakąś chorobę, nabawić się czegoś’ czasownik dostać (dostawać) rządzi dopełniaczem, a nie biernikiem. Zawsze mówi się i pisze dostać kataru, dostać wysypki, dostać gęsiej skórki, dostać chrypki, dostać gorączki itp. Wprawdzie menstruacji nie traktuje się jako choroby, tylko raczej uznaje za oznakę zdrowia, ale mimo wszystko jest to jakaś dolegliwość dla kobiety. Dlatego i w takiej sytuacji czasownik dostać musi rządzić dopełniaczem, tzn. trzeba mówić i pisać dostać (kogo? czego?) okresu, a nie: dostać (kogo? co?) okres.” źródło: http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=467
|
|
#375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A już miałam pisać, że dziewczyny, które tak piszą chyba traktują okres jak chorobę, a tu popatrz... ![]() Czyli "dostałam okres" jest niepoprawnie? edit: Doczytałam, niepoprawne Cóż, będę musiała się przestawić, mimo że to boli...
Edytowane przez lovebird Czas edycji: 2012-07-25 o 13:14 |
|
|
|
|
|
#376 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ja bym uznała obie wersje za poprawne, bo tak naprawdę „dostawanie okresu” to ani choroba, ani przyjmowanie czegoś w znaczeniu dosłownym. Czyli owo „dostawanie okresu” równie nie pasuje do dostać kogo? czego? i do dostać kogo? co?
![]() Dodatkowo jeszcze samo sformułowanie jest potoczne, więc już w ogóle nie ma co dzielić włosa na czworo.
|
|
#377 |
|
Zadomowienie
|
Ja tu do Was z takim pytaniem przychodzę: kiedy piszemy "cię", a kiedy "ciebie". Czy np. w takim zdaniu powinno być "cię" zamiast "ciebie"? "Obojętne kim jesteś, przyjmiemy Ciebie po przyjacielsku."?
Edytowane przez Wolha Czas edycji: 2012-07-25 o 17:51 |
|
|
|
|
#378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Że w tym zdaniu "ciebie" brzmi mi nieco... patetycznie? "cię" jest wg mnie bardziej bezpośrednie, swobodne, dzięki temu potwierdza przyjacielskie nastawienie mówiących ![]() Końciki?? że niby małe kąty?
|
|
|
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
Aa, to coś dobrze mi się kojarzyło
![]() Ależ ludzie mają fantazję
|
|
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
Otwieram główną stronę Wizażu i co widzę? Wątek zatytułowany: "Dziórki na twarzy..." Przeczytałam "dzióbki"
i zastanawiam się, co to są te "dzióbki na twarzy" . W treści wątku oczywiście ohydne: "Dziękuję Panią które starały się pomóc znalazłam potrzebne informacje".
|
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#384 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo kiedyś też zakładałam, ale o dziurkach w skórze ![]() Też dzisiaj coś w podobnym stylu czytałam - dziękuję panią Masakra, chce mi się płakać Cytat:
|
||
|
|
|
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamykam wizaż, bo płakać mi się chce... Dość na dziś, jeszcze wpadnę w jakąś depresję i będzie
|
|
|
#386 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no, witaj ![]() Dziewczyny, poznałam nowe słowo Mój znajomy chwalił się na fb, że ma nowe prawojazdy Szkoda, że ja nie mam Cóż, może kiedyś uda mi się wymienić moje prawo jazdy na tę nowszą wersję...
|
|
|
#388 |
|
#etergirl
|
też nieśmiało chciałabym dołączyć
![]() ja na każdym kroku spotykam ludzi, którzy mówią te zadanie, te odrabianie
|
|
#389 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współlokatorkę jedną. Przemiła, świetna dziewczyna, ale no kurczę zajeżdżała czasem wioską ![]() I ona nie miała "prawo jazdów", a z psem jeździła do "weteryniarza" O matko i jeszcze coś mi się przypomniało ![]() Randkowanie z pewnym uroczym chłopaczkiem lata szczenięce, 15 miałam, on dwa więcej. I tak sobie szliśmy wzdłuż torowiska, częściowo nieczynnego, a on opowiadał mi, jak to się żyło, kiedy jeszcze pociągi tędy jeżdżały Romantyzm na pięć Cytat:
Jak dla mnie, to wypada czasem ruszyć pustym łbem ![]() To nie jest etymologia ani historia przegłosu tylko PRZYPADKI! ![]() Aa, dodam jeszcze, że dołączaj dołączaj, bierz kumpli, ja chcę dyskusji, emocji, rozlewu krwi! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- O właśnie, jeszcze coś mnie rozwala. Przed "który" stawiamy przecinek, nie? No więc, kochana eternitko, poruszyłaś temat na wspomnienie o, którym toczę pianę z ust Dobrze, że ludzie chcą stosować zasady |
||
|
|
|
|
#390 | |
|
#etergirl
|
Cytat:
już poczułam się jak w domu ![]() co do tego "te" przypomina mi sytuacja ze studiów. Dyskutowaliśmy na temat przełożenia ćwiczeń z jednym z wykładowców i właśnie jedna z koleżanek napisała w komentarzu na fb: "No to jak chcecie to możemy się umawiać na te odrabianie" ![]() drugie moim zdaniem ciekawe zjawisko to magiczne słowo oglądnięcie. Przed wakacjami szukałam mieszkania i w kilku ofertach spotkałam się ze stwierdzeniem: Zapraszam do oglądnięcia. O ile samo słowo oglądnij lub też oglądnęłam jeszcze jakoś da się znieść, to "oglądnięcie" zdecydowanie mnie śmieszy
Nigdy się nie poddam! Plan: Droga do marzeń... Edytowane przez eternitka Czas edycji: 2012-07-28 o 21:53 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:35.

kiedy jedna kropka to za mało, a trzy są zbyt nostalgiczne 

?
. Dopiero prowadzący wyprowadził mnie z błędu, ale polski to na pewno nie jest

Mój znajomy chwalił się na fb, że ma nowe prawojazdy
Cóż, może kiedyś uda mi się wymienić moje prawo jazdy na tę nowszą wersję...