|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
Cytat:
1. twaróg i ryba 2. mięso 3. twaróg 4. twaróg IMO trochę zbyt monotonnie. I poza tym mało. Są u Ciebie tłuszcze ale strasznie mało węglowodanów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Rosalyn Czas edycji: 2009-04-27 o 22:25 |
||||||
|
|
|
#3872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2000kcal to na pewno nie P, ale obserwuj Swój organizm.Cytat:
?
|
|
|
#3873 |
|
Raczkowanie
|
R
Śniadanie: ok. 80g twarożka mielonego tlustego, 3 garscie płatków Kellogs Fibre 'n' Fruit, 2 łyżeczki syropu klonowego Obiad: miseczka sałatki greckiej, 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem Podwieczorek: 150g truskawkowego jogurtu probiotycznego, kakao na wodzie Trening: 40 min na rowerze stacjonarnym Kolacja: puszka fasoli z łyżką śmietany, bazylią i ziołami, 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem |
|
|
|
#3874 |
|
Zakorzenienie
|
Uuuuuu
sn; 2 kromki chleba pszennego z almette jogurtowym, jogurt 150g truskawkowy, kawa z mlekiem. 2sn; bulka z watrobianka, salatka owocowa,kubus malinowy. /jablko/ ob;kotlet schabowy+ziemniaczki z sosem pieczarkowym,salata z majonezem,marchewka, kapusta czerwona z zasmazka. d; cappucino waniliowe + 2 czekoladki z bombonierki. p; pol bagietki serowej z watrobianka & serem zoltym wedzonym. k;serek wiejski 250g z dzemem, precel z serkiem topionym
|
|
#3875 |
|
Zakorzenienie
|
Jadłam podwieczorek na mieście, więc nie za bardzo miałam możliwość. Ludzie w tramwaju czy autobusie mogliby się na mnie dziwnie patrzeć, gdybym nagle wyciągnęła z mojej małej, zgrabnej torebeczki jajco na twardo
![]() Myślisz? Nie sądzę... Jadłam tyle, żeby się najeść. Dziękuję za ocenę, dziewczyny
|
#3876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3877 |
|
Zakorzenienie
|
Rosalyn dzięki za ocenę
. Ćwiartkę pewnie zjem, ale oczywiście nie całą naraz, i bez skóry.
|
#3878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3879 |
|
Rozeznanie
|
Proszę pięknie o ocenę mojego RRr
![]() śniadanie: 2 kromki razowca z serkiem wiejskim i połową ogórka zielonego drugie: szklanka kefiru z otrębami obiad: omlet z 2 jaj, pół paczki warzyw na patelnię na oliwie podwieczorek: pół serka wiejskiego z garścią słonecznika kolacja: puszka tuńczyka z pomidorem i jak? |
|
|
|
#3880 |
|
Zakorzenienie
|
Prosiłabym uprzejmie o ocenkę mojego R, które nawet mi się podoba
![]() 8:00 Ś-> owsianka (płatki, mleko, jabłuszko starte, rodzynki, wiórki kokosowe) 10:30 II Ś-> 3 kromki grahama+masło+wędlina drobiowa+pomidor+jogurt naturalny+herbata czerwona 13:00 O->fasolka szparagowa inaczej (fasolka, cebulka, koncentrat pomidorowy, pomidorek, 2 jajka, przyprawy-zioła)16:00 P-> sałatka z tuńczyka 18-19 K-> twaróg+rzodkiewki ![]() |
|
|
|
#3881 |
|
Zakorzenienie
|
R/W (Przez 2 dni było W,ale nie wytrwałam. Chce dostać okres,ale nie chce płakać przy posiłkach)
Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, 1 jabłko, 1 łyżka wiórków kokosowych, łyżeczka cynamonu) II śniadanie: bułeczka sojowa z plasterkiem sera żółtego i zielonym ogórkiem Obiad: bułka z pestkami słonecznika, puszka tuńczyka w sosie własnym Podwieczorek: serek wiejski z łyżką kakao, 2 łyżkami musli i odrobiną cynamonu 15 minut skakanka Kolacja: 2 jajka na twardo, zielony ogórek posypany oregano
Edytowane przez SweetAboutMe Czas edycji: 2009-04-28 o 14:05 |
|
|
|
#3882 |
|
Raczkowanie
|
Moje eR:
I śniadanie ok 6:45 : płatki NESVITA malinowe (wybaczcie,ale nie mogę się im oprzeć... ) + kawa z mlekiem (ale bez cukru! jestem z siebie dumnaII śniadanie: brak. dzisiaj byłam bardzo zestresowana i nie zdołałam zjeść... ![]() Obiad 13:00: znowu łosoś w pomidorach (mniam), fasolka zielona szparagowa z odrobiną bułeczki z masełkiem (tak robi moja mama, nic nie mogę poradzić. Przychodzę i taka już jest.Nie jest jej na serio dużo.) i Jogobella wiśniowa ![]() Hm... I teraz moje propozycje na dalszy dzień. Ok godz. 16 podwieczorek: pewnie jakieś owoce,albo orzechy i kawa może ![]() No i ok 19 kolacja: sajgonki (takie mrożone) i usmażę je na łyżyczce oleju z pestek winogron i do tego herbatka i mleko na noc (2%). O jak myślicie? Ja bym zjadła coś słodkiego,ale ...na R nie można ;(
„Jeśli chcesz być kochany, kochaj sam” (Seneka) Kochając siebie za to,jakim się jest. Nauka i dbanie o kręciołki na łebku ; * Edytowane przez piegowata piratka Czas edycji: 2009-04-28 o 13:29 |
|
|
|
#3883 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na bułeczkę z masełkiem w fasolce nic nie mogłaś poradzić,ale lepiej jakbyś zjadła do tego nie jogurt jogobella owocowy,tylko jogurt naturalny lub kefir naturalny lub maślankę naturalną ![]() ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3884 |
|
Wtajemniczenie
|
Roosalyn- wiesz, jak pisałam to o tej monotonności, to właśnie się zastanowiłam że u mnie właśnie też to samo z tym że
mówisz że jem twaróg, rybę, mięso, a co ja jeszcze mogę z białeczka?? no jajka tak, jem 2 co drugi dzień, jest jeszcze coś o czym nie wiem ;>? myślałam że na R lepiej ograniczać węgle tylko do rannych posiłków? mówisz, że mało?? no mam ochotę czasem na więcej.. ale myślałam że to tylko 'ochota'... nie liczę kcal czy coś, ale często odkładam 1/4 porcji bo mi się wydaje że za dużo będzie hmmm muszę to dopracować... chyba jak jem to samo to czuję się bezpieczniej bo waga na tym zaczęła spadać, od początku myślałam że moja R nie jest najgorsza.. ajjjno to dziesiejsza: 7:30 - 3 małe, średnio grube kromki razowca a) plaster pieczeni b) 2 łyżki twarogu chudego c) kawałek makreli wędzonej, warzywa, grejpfrut 12:15- filiżanka kefiru 1,5% (jakieś 200ml), 2 łyżeczki mieszanki studenckiej, łyżka rodzynek, 4 daktyle, kromka chleba jw. z szynką i warzywami 15:15- puszka tuńczyka w/s/w, mieszanka warzywa, makaron razowy 50g (nie za dużo węgli będzie...?? może lepiej orzechy??) 18:30- tu jadę na trening rowerem, potem 19:30-21 trening i powrót rowerem 21:40- marchew, serek wiejski zwykły wiem, że w 2 posiłku mogła być np. jajecznica, ale już bym świra dostała ( żadne wytłumaczenie na R.. ) wiem też że niby duże przerwy między posiłkami 1 i 2 ale co dziwne po śniadaniu długo nie jestem głodna i 3 i 4 no ale przed treningiem zaraz jak zjem to się ciężko ćwiczy.. ;| czy może jednak powinnam około 18 coś??
|
|
|
|
#3885 |
|
Raczkowanie
|
Witam !
W sumie nie jestem tu nowa bo obserwuje ten wątek i kilka innych od dość długiego czasu. Po zimie wpadło mi jakieś 3 kilo nadbagażu... A jako studentka medycznego kierunku chciałabym się mądrze ich pozbyć Mam 169 wzrostu i 60 kg wagi, dobrze się czułam przy 56/57 kilo i do takeij wagi chciałabym wrócić.Ruchu mam dużo, dużo chodzę i na praktykach mam typowo fizyczną pracę, przenoszenie pacjentów itp. Staram ułożyć tak posiłki aby w każdym było pełnowartościowe białko, oraz jeść w miarę regularnie. Jednak moje studia a raczej praktyki i weekendowa nocna praca w pubie utrudniają mi to. Proszę o ocenę i ewentualne uwagi co do mojego jadłospisu. Oczywiście R: Wczorajsze I śniadanie godz.5.00: Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka, serek homo naturalny 130g, 1 łyżka otrąb pszennych), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru ( niestety innej nie wypije a pije z racji pory wstawania i niskiego ciśnienia) II śniadanie godz 9.00( wiem długi odstęp czasu ale niestety tak mam przerwe na praktykach ): plasterek polędwicy sopockiej, bułka własnej roboty III śniadanie godz 12.15 ( III śniadanie z racji tego że dojazd do domu zajmuje mi 2 godziny) : jogurt naturalny 120g, garść gotowanej fasolki szparagowej, kilka rzodkiewek, kilka plasterków ogórka ( w pudełeczku sobie przyniosłam a co )Obiad godz 16.30: Pół woreczka ryżu brązowego, pół paczki ugotowanych warzyw na patelnie, puszka tuńczyka w sosie własnym Kolacja 20.30: Serek wiejski lekki, z wkrojonym pomidorem, szczypta bazylii. Oczywiście pijam sobie tak z litr wody mineralnej niegazowanej, herbatke zieloną ![]() Proszę o ocenę ![]() Edytowane przez pidzamcia Czas edycji: 2009-04-28 o 14:11 Powód: Literówki |
|
|
|
#3886 |
|
Rozeznanie
|
rrr....
może być???..ślicznie proszę o ocenę.. Edytowane przez Magdalena0603 Czas edycji: 2009-04-28 o 13:56 |
|
|
|
#3887 |
|
Raczkowanie
|
A czy mogę prosić o dokładniejszą ocenę?
sajgonki to coś takiego:
|
#3888 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Annie: po treningu koniecznie coś zjedz, możesz wtedy jeść węglowodany bez problemu. Inaczej Ci spadnie bardzo poziom cukru, a ten trening masz długi i najlepiej by było gdybyś jeszcze przed powrotem tym rowerem coś zjadła, choćby batonik corny a po powrocie do domu coś ze złożonymi węglami i białkiem.
|
|
|
|
#3889 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety, częste jedzenie takiego zestawu może skończyć się bolesną chorobą stawów! Liczne kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), które decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem zawartym w serze. Powstają nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, wywołują przy każdym ruchu silne bóle. |
|
|
|
|
#3890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3892 |
|
Wtajemniczenie
|
lexie- kiedyś właśnie jadałam jabłko zaraz po treningu, z tym że to nie jest siłowy a taki ogólnorozwojowy + obciążenie własnego ciała, po treningu zwykle jem marchew surową i wiejski serek, można jeść węgle o tej godzinie dlatego że to po treningu?? nie wiedziałam.. tzn myślałam że to się tyczy tylko siłowego hmm, a co polecasz przed nieobciażającego żołądka a dodającego energii?
|
|
|
|
#3893 |
|
Raczkowanie
|
ej! a co robić jak się chce jeść między posiłkami?
|
#3894 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nieśmiało up... |
|
|
|
|
#3895 |
|
Zadomowienie
|
a od kiedy to nie można łączyć twarogów i wieśniaków z pomidorkiem????? Osobiście taka kompozycje pomidorek z wieśniakiem bardzo lubie i bardzo dużo jest tu takich propozycji na posiłek więc czegoś tu nie rozumiem?
|
|
|
|
#3896 |
|
Raczkowanie
|
na serio jestem głodna...
|
#3897 |
|
Zadomowienie
|
piegowata piratka- widocznie coś nie tak jest w twoim jadłospisie albo za mało kalori spożywasz, albo za mało błonnika skoro jesteś głodna między posiłkami... Ale jezeli juz dopadnie cie głód to wypij szklanke wody, herbatke zieloną a przede wszystkim postaraj sie nie myśleć o jedzeniu- wyjdz na spacer, zajmij się czymś. Gdy to nie pomoże pochrup sobie marchewke albo wypij sok pomidorow-zapycha i jest smaczny
|
|
|
|
#3898 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3899 |
|
Raczkowanie
|
Mojego wczorajszego W nikt nie ocenił, to może dzisiejsze?
Bardzo proszę! ![]() Iśn; 3łyżki płatków Nestle Frutina(wlasnie, jak z tymi platkami?ktroych najlepiej używać?) +pół szklanki wody + pół szklanki mleka i wkrojone 3 migdały W szkole ; - !niewileka kajzerka z sałatą, rzodkiewką i plastrem polędwicy z indyka chudej - sukces, pierwszy raz jadlam w szkole od 6 miesięcy! - 5 migdałów O; 250ml zupy ogórkowej K; planuję puszkę makreli w pomidorach Jeszcze raz gorąco proszę o ocenę i rady. ! co dodać, co ująć, co zmienić? |
|
|
|
#3900 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie w ten piękny LETNI! dzień
![]() Bardzo proszę o ocenkę mojego dzisiejszego U/P (już praktycznie 1900!!!): Ś: duża szklanka mleka koziego+ 4 łyżki płatków owsianych+ pół miseczki płatków z Dobrej Kalorii z gryki chyba+ miseczka winogron IIŚ: jogurt naturalny 200g+ garść orzechów laskowych+ łycha migdałów O: pierś z kurczaka+ 50g kaszy gryczanej+ 150g surówki z czerwonej kapusty+ ciasteczko otrębuś na deser ![]() P: mega kromka chleba wieloziarnistego+ trójkącik serka topionego fit+ pomidor+ trzy plastry polędwicy sopockiej+ szczypiorek K: sardynki w sosie pomidorowym 125g+ dużo zielonych oliwek+ pomidor+ szczypiorek
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

.

); kubek zielonej herbaty
?

) + kawa z mlekiem (ale bez cukru! jestem z siebie dumna