|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 |
BAN stały
|
Dot.: Klub Pijaczek Pokrzywy II - Skrzyp, rzeżucha i inne zielska ;)
hej, a po jakim czasie czujesz głód? ja miewam ssanie w żołądku tak jak już pisałam-po jakichś 2 godzinach i chocbym nie chciała muszę zjeść cokolwiek bo potem już w brzuchu burczy. W sumie jest to udowodnione naukowo ze polepsza apetyt, ale nie myślałam że aż tak!!! z jednej strony usuwa mi toksyny i oczyszcza organizm(co równe jest z zrzuceniem zbędnych kg-ale jak je zrzucić jak to co się oczyści-tym samym zostanie nadrobione bo się jada częściej). P.S. dziewczyny-napiszcie mi jak wy to pijacie. ile gałązek pokrzywy na jedną szklankę wody? ja daję jedną. Edytowane przez Pocahontas Czas edycji: 2010-06-02 o 13:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#3872 |
Zakorzenienie
|
Ja pije 4 miesiac (z miesieczna przerwą) i nie zauwazylam zwiekszonego apetytu.
![]() |
#3873 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam Was Wizażanki
Również postanowiłam dołączyć do Waszego Klubu Pijaczek Pokrzywy ![]() Od wczoraj postanowiłam pić codziennie wywar z tegoż oto "zielska" ![]() Powiem Wam, że myślałam, iż nie będzie mi smakowała taka herbatka, jednakże muszę powiedzieć, że miło się rozczarowałam, bo taka herbatka smakuje lepiej niż np. herbata zielona czy też czerwona. Mam nadzieję, że wpłynie pozytywnie na mój organizm, naczytałam się tylu pozytywnych opinii na temat tej jakże powszechnej a mało docenianej rośliny, że jestem pełna optymizmu. Ja zaparzam sobie świeżo zerwane listki pokrzywy z łąki, oczywiście wcześniej je opłukuję ![]() ![]() ![]() Ps. Ten WIERSZYK na samym początku wątku jest REWELACYJNY ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3874 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3875 |
BAN stały
|
Uczucie głodu-to minus pokrzywy, ale chyba znalazłam duży plus.
Miałam złóg pod stopą, większość osób je ma a nawet nie wie co to. To zwykłe złogi toksyn a z tego co wiem, pokrzywa usuwa złogi i detoksykuje cały org. Niczym nie mogłam się pozbyć złogu, nie przeskadzał nic a nic,ale tak ostatnio dotykałam stopy i nie ma go. Piję 2 tygodnie. Złóg zszedł, jestem w 99% że to pokrzywa. musi być naprawdę dobra. Faktycznie oczyszcza. W naszym ciele jest mnóstwo produktów ubocznych-mocznik i inne potem tworzą kryształki i się robią te złogi. Najwyraźniej pokrzywa ma na to zbawienne działanie. Jeśli macie w rodzinie jakieś osoby które mają zatrzymaną wodę w organiznie bądź źle im nerki pracują polećcie im tę pokrzywę. Moja ciocia pije i jest zadowolona. Zwłaszcza dla osób z otyłoscią-wydaje mi się że faktycznie usuwa te złogi które w nas kumulują się latami.... |
![]() ![]() |
![]() |
#3876 |
Zadomowienie
|
Kończę jutro picie pokrzywy, piję 2 miesiace i liczyłam na szybki wzrost włosów - rozczarowałam się, rosną 1 cm, gdzie zawsze rósł co najmniej 1,5 cm i nigdy nie narzekałam na powolne rośnięcie. Pokrzywa jest smaczna, wierzę w jej działanie od wewnątrz, ale co do włosów - na mnie nie działa. Może wrócę do niej, a teraz tzn od jutra robię przerwę. Pozdrawiam
![]()
#3877 |
Rozeznanie
|
Muszę kupić kolejne opakowanie
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3878 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio zauwazylam, ze mam gigantyczne odrosty a pasemka robiłam 20 kwietnia. Zmierzylam je i mają 3 cm. Wiadomo, ze nie byly farbowane od samego czubka glowy, ale jakies ponad 2,5 cm przez 1,5 miesiaca mi włosy urosły. Wydaje mi sie, ze z reguły po 3 msc jak szlam do fryzjera farbowac, to nie wygladaly jeszcze tak jak teraz... 18 kwietnia zaczelam pić pokrzywe, wiec moze to faktycznie od tego
![]() ![]() Pozdrawiam znad kubka pokrzywy ![]()
#3879 |
BAN stały
|
Tak, pokryzwa ma niesamowity wpływ na przemianę materii. je się co chwilę, ale najprawdopodobniej potem szybko wydala więc ta płynność materii zostaje zachowana. Ale fakt, lepszy apetyt jest.
Ja na razie przestaję pić tą pokrzywę (szkoda mi strasznie) ale sprawdzę czy faktycznie przez pokrzywę. Wydaje mi się ze na 100% to przez pokrzywę. Nie chcę tak jeść co 2 godz:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3880 |
Raczkowanie
|
muszę powtórzyć pytanie:mam nadzieje że mnie nie ochrzanicie że sie o to pytam o czym byla już mowa...: od 14 znów zaczynam pic pokrzywe i jestem ciekawa jak sie robi skrzypokrzywe??torebke pokrzywy i torebke skrzypy do jednej szklanki i zalac czy osobno w dwoch szklanakach??
No i jestem ciekawa czy jak będę pije ta skrzypokrzywe od jutra to czy mam zaczac brac witamine b?? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I dodatkowo łykałam wit B
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3882 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co do apetytu, to starczyło 2 dni nie picia pokrzywy i ja wytrzymam dużo więcej bez jedzenia. Czyli faktycznie-pokrzywa bardzo wyostrza apetyt, ale myslę że przyspiesza przemianę materii a co za tym idzie szybsze wydalanie i jedzenie więcej chyba nie szkodzi bo i tak szybko jest trawione... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3884 |
Raczkowanie
|
no i dzis zrobiłam pierwszy kubek skrzypokrzywy
![]() ![]() jutro spróbuje krócej parzyć i zobaczymy jak bedzie ![]() ![]() a i nie wiem czy Wit b complex brać cale 3 miesiące bo po długim stosowaniu występują jakieś problemy z wątroba czytałam |
![]() ![]() |
![]() |
#3885 |
Przyczajenie
|
Hej,
pokrzywę pije od ponad dwóch tygodni. W dwóch postaciach- sok wyciśnięty z pokrzywy (zamroziłam sobie w pojemniczkach na lód i wyjmuję codziennie rano dwie kostki) oraz naparu ze świeżej pokrzywy. Wczoraj cały wieczór robiłam ziołomiód z pokrzywy, więc będę miała zapas na długie miesiące. Już kiedyś robiłam ziołomiód i efekty były zachwycajace, totez w tym roku postanowiłam, że zrobie jeszcze raz ![]() Nie odwazyłabym sie nigdy pić pokrzywy ekspresowej ( z torebek) nawet z Herbapolu. Zioła skupowane są róznego pochodzenia, ludzie zbieraja tez przy drogach (sama widziałam)itp. nikt tego przeciez nie sparawdzi, ważne aby sprzedać dużą ilość.Radziłabym rwać samemu takową pokrzywę i później ją zasuszyć. Przynajmniej macie pewność, gdzie była zrywana i że nie zaszkodzi a pomoże ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3886 |
Zakorzenienie
|
Ziołomiód? A cóż to takiego?
A właśnie kiedy najlepiej pozrywac pokrzywę? i w jaki sposob ja zasuszyć?
![]() |
#3887 |
Przyczajenie
|
Ziołomiód pokrzywowy, to inaczej świeży sok z pokrzywy zakonserwowany miodem. Rozrabia się w proporcjacch 1:4 (pokrzywa:miód) - nie można dodać więcej soku, bo się zepsuje- juz spraktykowane
![]() Najwartościowsza jest pokrzywa majowa, czyli młoda jeszcze przed kwitnieniem. Jeżeli jeszcze nie kwitnie to mozna śmiało ją zrywać nawet w czerwcu. Ja zrywałam jeszcze w niedzielę, ale zauwazyłam, ze własnie niektóre pędy zaczynaja już kwitnąć ( te pozostawiałam, niech sobie dalej rosną ![]() ![]() Suszyć należy w ciemnym, dobrze przewiewnym miejscu. Rozłożyć świeżo zerwaną pokrzywę i niech się suszy do ok. dwóch tygodni. Zasuszoną pokrzywę nalezy przechowywać w papierowych torbach lub najlepiej w szklanym słoju. ![]() Edytowane przez livett Czas edycji: 2010-06-08 o 08:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3888 |
Zadomowienie
|
kurde dziewczyny zaczynam się niepokoić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tej wit B. ja pijąc 3 miesiące skprzypopokrzywę łykałam komplex wit B i było wszystko w porządku.Ogólnie od ponad roku się kuruję pokrzywą a od niedawna i skrzypem teraz w dalszym ciągu jestem w trakcie przerwy. Nie łykam nic, jednak jak wrócę do pokrzywy wit B będzie w użyciu ![]()
![]() |
#3891 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pokrzywę piłam przez dwa tygodnie między godziną 9 a 11 mniej więcej. Wczoraj nie piłam już pokrzywy i wczesnym popołudniem dostałam okres ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3892 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Stosowanie witamin z grupy B bez uzgodnienia z lekarzem na dalszą metę jest szkodliwe.Tak, uszkadza wątrobę ponadto uzależnia,niestety. To są udowodnione naukowo fakty.Ja bym raczej nie łykała tych witamin. Jeden kubeczek pokrzywy nie jest w stanie wypłukać witamin, co najwyżej jak już pisałam-potas i sód, gdyż jest moczopedny. Jakim cudem piszesz takie głupoty, że trzeba brać B? poczytaj co ROBI pokrzywa w organizmie poza wzmocnieniem włosów i paznokci? otóz poprawia krew, ogolnie zapobiega anemii!!! a anemia to niby tylko brak żelaza robi? nie tylko. Anemię powoduje tez brak cynku oraz glownie witamin z grupy B. Tak więc dziwne-wywary z pokrzywy poprawiają ogólnie badania krwi,zwlaszcza krwinek czerwonych i inne aspekty, tzn ze wlasnie podwyższa te ilości witamin, to jakim cudem obnizaloby witaminy z grupy B i robiła anemię? doczytaj a potem doradzaj komuś kapsułki. Z tego co wiem, witaminy B ustala lekarz po dokladnym badaniu krwi. A nie,tak na własną rękę komuś doradzać, bo przeiwtaminizowanie jest duzo gorsze anizeli niedowitaminowanie! Znam się nieco na medycynie i nikomu bym nie udziełała złych rad. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Pokaż dokladnie wypowiedzi tych osób które tak napisały i czy tak powiedział lekarz czy to takie gdybanie dziewczyn? Torbiele na jajnikach robią się z czegoś innego. A pokrzywa jedynie reguluje okres,a nie powoduje jego brak. Ponadto są upały, i wlaśnie jak się klimat zmienia to okres może się spoźniać nawet przec cały okres letni. To normalne. Jeśli masz obawy to proste-zapytaj ginekologa,a nie szukaj na forum bo tu nieraz nie są do końca wiarygodne wiadomości. ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- A tutaj proszę bardzo, informacje takie z brzegu,jeśli ktoś ma wątpliwości... pokrzywa ZAWIERA wit z grupy B, więc po co sie narażać na przewitaminoanie? oraz, zobaczcie- 1,5 LITRA na dzień aby zapobiec wypadaniu wlosów. Tak więc, jak ktoś pije 1,5 litra to faktycznie może sobie coś tam wypłukać nieco, ale nie przy piciu 1 szklaneczki dziennie. "Składniki lecznicze pokrzywy to związki mineralne, beta- karoten, chlorofil witaminy K, C, z grupy B, garbniki. Korzenie są bogate w lipidy, sterole, sole mineralne. Liście pokrzywy mają działanie moczopędne, leczą bóle reumatyczne, zaburzeń snu, apetytu. Przynoszą ulgę w zmęczeniu fizycznym i umysłowym, Picie naparu z pokrzywy w ilości 1,5 litra dziennie skutecznie zapobiega wypadaniu włosów. Płukanie włosów ekstraktem uzyskanym z wygotowanych korzeni działa na włosy wzmacniająco i pobudza ich wzrost" Edytowane przez Pocahontas Czas edycji: 2010-06-11 o 19:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3893 |
BAN stały
|
Znalazłam takie informacje o pokrzywie, że jeśli się PRZEWLEKLE pija ją (nie wiem pół roku?,co kto ma na myśli przewlekle) to mozna zażywać witaminę B1, ale tylko tę jedną, a nie całe kompleksy witamin z grupy B. one naprawde są niebezpieczne. To z B1 też należałoby uzgodnić z lekarzem lub choćby dietetykiem(jeśli któraś chodzi do dietetyka).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3894 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
piję od 5 tyg pokrzywę. Po dwóch zaczęło mi więcej krostek wyskakiwać szczególnie na twarzy + więcej pryszczy. Czytałam, ze to możliwe i zdecydowałam się porzeczekać ale ciągle jest to samo po miesiącu. Nie wiem czy nie zrezygnować. Bo teraz takie słońce. Porobią mi się z tych pryszczy przebarwienia. Ile jeszcze powinnam czekać aż mi się cera oczyści i uspokoi? Może pokrzywa na mnie nie działa..? Chociaż przyśpieszony porost zauważyłam. Szczególnie brwi więc jednak działa ale czy służy mi również na cerę.. ? |
![]() ![]() |
![]() |
#3895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3896 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Ja dopiero moją przygodę z ziółkami ( a konkretnie ze skrzypem) rozpoczynam. I mam w związku z tym kilka pytań. - Czy orientujecie się może, czy podczas picia skrzypu, wystarczą witaminy z grupy B, które są zawarte w tabletkach ` Lewitan, drożdże piwowarskie`, czy może należy jakoś dodatkowo uzupełniać ten deficyt ;P.? - Czy jeżeli równocześnie stosuję Skrzypovitę piękne włosy ( x1)+ piję skrzyp(x3) + beta karoten (x2) , to mogę to przedawkować? I jakie są efekty ? Może i moje pytania są banalne... ale jestem żółtodziobem w tej kwestii i wolę się dowiedzieć jak najwięcej na początku ![]() Z góry dziękuję... PS wiem, że możliwe, że były już odp na moje pytania ale jestem dopiero na początku czytania tego topiku i możliwe, że odpowiedzi na moje pytania znajdę za jakiś rok xD ( bo pewnie tyle mi zajmie czytanie tych ponad 3000 odp ;P). Więc jeśli to możliwe proszę o odp. ![]() Pozdrawiam ;*
![]() |
#3897 |
Raczkowanie
|
Witam!
![]() Cóż, też z chęcią przystępuję do Klubu Pijaczek Pokrzywy. ![]() ![]() Dzisiaj pierwszy dzień. Za mną już druga herbatka z pokrzyw. Wybrałam tą taką tradycyjną. Smakuje mi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3898 |
Zadomowienie
|
U mnie też jedna za mną
![]() ![]()
![]() |
#3899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na 1szej stronie wątku masz wszystko dokładnie opisane
![]() |
#3900 |
BAN stały
|
Z tego co mi wiadomo, oczyszczanie organizmu nastepuje z moczem, łzami,potem, i własnie wypryskami. To że wychodzą na twarzy to nie powinno niepokoić, widocznie dana osoba ma taki akurat urok że więcej oczyszcza się skórą, a inni np więcej wydalają z moczem, znowu inni pocą się więcej. Ztego co widze to co osoba to ma inaczej. Zatem nie możemy wrzucac wszystkich symptomow oczyszczania się-do jednego worka.
Ponadto, z tą witaminą B naprawe nalezy uważać, nawet ostatnio rozmawiłam z farmaceutą. Nie bierzcie nic takiego na własną rękę na dłuższą metę! a jak już mówicie o skórze i paznokciach itp-ze B a to działa, to już znacznie lepiej to B zastąpić chelatowanym Cynkiem bądź krzemem, ale to tez trzeba się znać na dawkowaniu. Na cynku się akurat znam i jego własnościach,natomiast na krzemie nie. Ponadto, najlepiej iść na łatwiznę-kupić kapsułki z wit B. A czy wiecie w ilu naturalnych pokarmach znajduje się duża ilość wit B? trzeba tylko poczytać. Wiele owoców,warzyw chudego miesa,ryb, jaj naturalnie zawiera B, i w umiejętnych dawkach potrafi z powodzeniem zastąpić kapsułki. Edytowane przez Pocahontas Czas edycji: 2010-06-13 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:36.