|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
|
|
|
|
#3872 |
|
Rozeznanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4730958 5]E tam. u mnie w mieście od groma polonistów i politologów i jakoś robotę znajdują, a to w urzędzie, a to w sklepie
.Ja po kierunku ścisłym guzik znalazłam. Podobny problem mają moi koledzy po fizjoterapii [/QUOTE]ten sklep mnie rozwalił ![]() też jestem po polonistyce i żałuję, że w ogóle na studia poszłam. patrzę wśród znajomych swoich i widzę, że stałą pracę, dobrze płatną z umowami o pracę mają ci, co sobie darowali studia. |
|
|
|
#3873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cóż, księgowość też ma niewiele wspólnego z matematyką, jakieś cyferki są ![]() Do tej pory mam słowa mamy w głowie "Jak nie pójdziesz na studia, to będziesz nikim - będziesz w sklepie pracować". I co mi z tego było? Pewnie ostatecznie z braku laku będzie i sklep. Mama mi ostatnio się zwierzyła, że martwi się, co to będzie, ale do sklepu mam NIE IŚĆ, bo to brak szacunku. Jak będę mieć dość, to szacunek i dumę schowam do kieszeni i pójdę na kasę. Ale to w ostateczności. Obecnie chcę znaleźć coś w zawodzie. Idę pisać piękne LM-ki ![]() Kilka firm potrzebuje doświadczenia min. 1 roku, ale co tam. Najwyżej wyrzucą moje CV w kąt. Trudno, próbować można
|
|
|
|
|
#3874 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4730958 5]E tam. u mnie w mieście od groma polonistów i politologów i jakoś robotę znajdują, a to w urzędzie, a to w sklepie
.Ja po kierunku ścisłym guzik znalazłam. Podobny problem mają moi koledzy po fizjoterapii [/QUOTE]Ja kończę właśnie filologie angielską, z tym że z licencjatu jestem tłumaczem, a teraz mgr to angielski w biznesie. I większość kładzie mi do głowy że zamiast translatoryki mogłam robić nauczycielski bo przynajmniej mogłabym uczyć. Może coś w tym jest, ale jesli mogłabym uczyć to najwyżej w jakiejś prywatnej szkole na umowie o dzieło przy kilku godzinach w tygodniu, bo wiadomo że etat w szkole to bez znajomości się nie obejdzie, więc w sumie lepiej bym chyba nie mała A w sklepie szukam, w końcu jak nic nie ma to już "dobre" i to...ale oprócz mnie jest zapewne tylu chętnych np po handlówkach że po co im ktoś taki jak ja. W jednym sklepie pracowałam, ale do dobrych doświadczeń tego nie zaliczę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale teraz chyba widzą że jak nie sklep to nic, chociaż jak na razie nie zachęcają mnie jakoś mocno do szukania pracy. Ale siedzenia w domu już dla mnie za wiele
Edytowane przez Catacomb_Kitten Czas edycji: 2014-07-15 o 12:56 |
||
|
|
|
#3875 |
|
Konto usunięte
|
ja tam marzę chociaż o sklepie.
|
|
|
|
#3876 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też dostaję szału, chociaż lubię posprzątać, żeby w domu było czysto i pachnąco, uprać coś, ugotować czy upiec ciasto, ale ile można? W końcu się nudzi, a aż tak nie brudzę, żeby codziennie sprzątać... Właśnie wróciłam z malin, rwałam tylko do 12, deszcz zaczął padać, jestem w domu godzinę, umyłam się, zjadłam, przejrzałam oferty pracy i idę ugotować sobie obiad. I pół dnia mi zostanie, nie wiem, co będę robić... Chyba 4 i ostatnie wakacje tak przebimbałam. ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4731171 7]ja tam marzę chociaż o sklepie.[/QUOTE] Wcale nie jest tak łatwo dostać posadę w sklepie, tak się tylko mówi...niestety |
|
|
|
|
#3877 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi najbardziej szkoda wydanej kasy i poświęconego czasu na naukę i odrzucanie w czasie studiów niektórych ofert pracy, bo bym ich nie pogodziła z nauką. |
|
|
|
|
#3878 |
|
Konto usunięte
|
Studia nie są od uczenia umiejętności, tylko od zgłębiania teorii. Umiejętności nabywasz w pracy, na praktyce i stażu.
Ja nie znam nikogo, kto ustawilby się nie mając studiow, ale znam mnóstwo ludzi, którzy po studiach nie maja nic. |
|
|
|
#3879 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo to nie jest reguła, że mając studia nie znajdzie się w pracy. też znam osoby, które pracują zgodnie z kierunkiem studiów, ale w przypadku studiów humanistycznych odsetek tych osób jest bardzo mały. jeśli pracują to nie ma to zwykle wiele wspólnego ze zdobywaną na studiach wiedzą
|
|
|
|
|
#3880 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A skończyłam właśnie 4 rok studiów, bo jeden rok zmarnowałam - poszłam na kierunek i uczelnie które rzuciłam po kilku miesiącach.Teraz tak samo wyszukuje sobie na siłę prac domowych, chociaż wkrótce mi już chyba zabraknie zabrałam się za czytanie książek, chociaż nie jestem ich szalona miłośniczką, ale włóczenie się bez celu po mieście też już mi się znudziło i nawet z domu nie chce mi się wychodzić. I tak też już bimbam któryś z kolei rok, choć wcale nie powinnam. I to fakt, ten sklep to też nie jest taka gratka. Pracodawcy mają taki teraz wybór ze oczekują cudów, a jeszcze żeby atmosfera i warunki były do zniesienia to też nie takie prosteJa znam jedną dziewczynę, chyba najlepszy przykład na albo farta życiowego, albo jakieś gigantycznie rozległe znajomości. Jest w moim wieku i na 2 roku studiów zaocznych,chyba inżynieria produkcji, a pracowała już jako asystentka geodety, pracownik biurowy w Inpoście, teraz pracuje w biurze podróży...Fakt, dziwne że w tych 2 pierwszych miejscach pracowała chwilę, tydzień, może 2, domyślam sie że pewnie się nie sprawdziła. No ale sam fakt że dostała się na stanowiska na których z reguły są dość surowe wymagania typu doświadczenie czy znajomość różnych programów, jest dla mnie zaskakujący. Teraz tylko czekam jak znowu zmieni pracę, pewnie jeszcze i lepsza niż poprzednia
|
|
|
#3881 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dajmy na to - osoba bardzo wesoła, energiczna, pewna siebie - zawsze się uśmiechnie na rozmowie, albo skomplementuje ubiór/wystrój - bo dla niej to będzie normalne. I pracę dostanie. Ja jestem szarą mychą, ale też gdzieś pracować muszę. Zadziwia mnie fakt, że osoby spokojne, które dostały pracę, po jakimś czasie zmieniają się nie do poznania - a mam kilka przykładów. Jednak "wyjście do ludzi" - praca - poprawia samopoczucie i pewność siebie Jest dla mnie szansa |
|
|
|
|
#3882 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Żadnej propozycji stażu, szkolenia, prac interwencyjnych itp. itd. nie dostałam. Na drugiej rozmowie trafiłam na tą samą kobietę. Uśmiechnęła się, pogadałyśmy o pierdołach i tym razem darowała sobie objaśnianie mi co powinno się znaleźć w cv Na koniec wyznaczono mi kolejną wizytę w pośredniaku i wio do domu ![]() Skończyłam socjologię, na stażu byłam w biurze rachunkowym, gdzie po 6 miesiącach przedłużyli mi umowę na rok. Niestety firmy zaczęły upadać, wyleciałam 4 miesiące później znalazłam wolny etat na hali produkcyjnej. Tyrałam jak wół, w inni się obijali, a ja brałam na siebie po 3 maszyny jednocześnie, brałam nadgodziny, żeby tylko przypodobać się "górze". Nic z tego, przepracowałam tam miesiąc, skończyły się zamówienia i 50 osób wyleciało. W tym ja Od stycznia jestem bez pracy, przygarniecie mnie?
Edytowane przez Elinka86 Czas edycji: 2014-07-15 o 15:01 |
|
|
|
|
#3883 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
nie ma co na siłę próbować się przypodobać, bo czasami może wyjść to nam na gorsze :/a tak poza tym to witamy
|
||
|
|
|
#3884 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale witamy, witamy
|
|
|
|
|
#3885 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Na dwóch poprzednich wizytach w PUP panie mówiły że teraz nie ma nic dla mnie, ostatnia wizyta dała jakiś cień nadziei chociażby na staż. Nawet chętnie pójdę na szkolenie, zawsze będzie coś więcej w cv...łudzę się, ale czuje że własnie może skończyć się na niczym. Pozostaje liczenie na siebie i robota w sklepie Ostatnio wysłałam cv do pracy na produkcji, nikt się nie odezwał...Ale widzę, i to już nie pierwszy przykład, że to prawdziwa harówa, i często nie zna się dnia ani godziny kiedy każą się pożegnać ![]() I oczywiście witam się serdecznie
|
|
|
#3886 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3887 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Hehe, ja też nie byłam jeszcze na takim assesment center. Edytowane przez Apelly Czas edycji: 2014-07-16 o 21:49 |
|
|
|
|
#3888 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie chcę też pracować w sklepie, ale jak na razie nie mam lepszych perspektyw. Jestem z Nowego Sącza, 3/4 moich znajomych ze studiów pracuje właśnie w sklepach (oczywiście wśród tych którzy mają pracę, a nie jest to większość). Pozostali albo wkręcili się po znajomości, albo po prostu im się udało, a tych ostatnich mogę policzyć na palcu jednej ręki Cytat:
Edytowane przez Catacomb_Kitten Czas edycji: 2014-07-15 o 18:08 |
||
|
|
|
#3889 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na pewno nie idź do żadnej pracy w sklepie!!! Nie pozwalam szukaj wytrwale.Poza tym spójrz na swoje studia z innej strony, możesz szukać pracy w firmach z różnych branż, ewentualnie później dorobić jakąś podyplomówkę.
|
|
#3890 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3891 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ale jak po obronieniu mgr nic nie znajdę sensownego u siebie to chyba nie będzie wyjścia.Jak na razie, dopóki jeszcze studiuje, wezmę i ten sklep jeśli trafią się jakieś w miarę warunki
|
|
|
#3892 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3893 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3894 | |||
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Ja mam inny problem - boję się, że nie zechciano by mnie taką jaką jestem. A zmieniać się nie zamierzam ![]() Miałam zaproszenie na jedno AC, z D., ale nie pojechałam bo zaproszona byłam do Warszawy. Mój kolega z tego co wiem też nie miał AC w Krakowie. Cytat:
Cytat:
|
|
#3895 |
|
Przyczajenie
|
Serio, doradca zawodowy zapytał mnie co jest ze mną nie tak. Ta kobieta wychodzi z założenia (i wcale się z tym nie kryje), że jeśli ktoś szuka pracy, to ją ma. A jeśli szukasz pracy przez rok, to znaczy, że się migasz i tak naprawdę wygodnie Ci jest siedzieć w domu i czekasz aż manna z nieba spadnie
Edytowane przez Elinka86 Czas edycji: 2014-07-15 o 20:35 |
|
|
|
#3896 |
|
Zadomowienie
|
To zeby uczyc w prywatnej szkole w ogole trzeba miec uprawnienia pedagogiczne?
|
|
|
|
#3897 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3898 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
U mnie standardowa wizyta w PUP wygląda tak, że siadam, dają mi kartę do podpisu, od picu grzebią coś w komputerze (niby w poszukiwaniu ofert pracy), po czym wyznaczają kolejny termin i pytają "coś jeszcze?" ![]() Najczęściej nawet nie słyszę, że "nic dla Pani nie mamy" ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Na mózg mi poszło, że piszę z takimi bykami Dziewczyny, czy Wasze Urzędy Pracy organizują jakieś szkolenia? Zapisywałam się już 5 razy na kurs na kasę fiskalną, nie dostałam się. 3 razy startowałam na szkolenie komputerowe, 2 razy na kurs językowy i jedna wielka d*** Od siebie polecam szkolenia APARP - darmowe, a przynajmniej jest certyfikat i jakaś pozycja w CV
Edytowane przez Elinka86 Czas edycji: 2014-07-15 o 20:42 |
|
|
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie standardowe wizyty w PUP też miały jeden scenariusz
- pobranie biletu z biletomatu - odstanie swojego w kolejce - posadzenie tyłka na krzesełku i wyjęcie dowodu osobistego z torebki - podpisanie kartki i usłyszenie najcudowniejszego tekstu rodem z serialu Kiepscy "nie mam ofert pracy z Pani wykształceniem" chociaż ja to powinnam się cieszyć, załapałam się na 2 staże, jeden przerwałam sama bo poszłam do obecnej pracy (do ZUS). Po 1 stażu zostałam na rok zatrudniona w policji (nie ma już tego stanowiska, ale odeszłam sama - mobbing). Po drugim stażu jestem na dorywczej współpracy. Ale to nie jest spełnienie moich marzeń. Znaczy praca fajna, atmosfera fajna ale pensja mega mizerna, dobijam 30tki a nie stać mnie na nic własnego. Nie zamierzam być z facetem tylko dlatego, że łatwiej wynająć/kupić mieszkanie i się utrzymać. Więc nie mam totalnie tego w planach. Szukam pracy normalnej bo byle jaką już mam...
|
#3900 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja w 2010 robiłam kurs o zakładaniu własnej firmy, bardzo ciekawe Sporo mi się przydało na studia. Ale oszukiwać nie będę... troszkę po protekcji miałam zapewnione miejsce...a teraz już nie ma tej osoby, szkoda. Muszę zdać się na siebie.---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.

.
W sierpniu idę na 3 wizyte w PUP i zgodnie z obietnicą pani która jest moim "doradca zawodowym"
Już mam dość siedzenia w domu, naprawdę, wysyłam teraz już też cv wszędzie gdzie potencjalnie się nadaję, ale mało takich ofert, a jak już to mają mnie przeważnie w d....:/ No i to samo uczucie, kończę studia, jeszcze jeden rok, nie mam pracy, doświadczenia, nic. 

ale teraz chyba widzą że jak nie sklep to nic, chociaż jak na razie nie zachęcają mnie jakoś mocno do szukania pracy. Ale siedzenia w domu już dla mnie za wiele