|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
przepraszam
ja cały czas wysyłam cv w ZUSie już mnie dzisiaj pochwalili (a pracuję 2 miechy) więc no do kurczakowej nędzy zasługuję (jak pewnie każdy z nas - jestem tego świadoma!) na dobrze płatną pracę!!!!
|
#3842 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3843 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja jestem po rozmowie w sprawie tego czy zostaje na stażu czy nie. w ramach kontroferty zaproponowałam ze swojej strony, że mogę zostać na 2 m-ce za 1000zł, bo we wrześniu wyjeżdżam na urlop i nie chcę odrabiać godzin i do tego, co najważniejsze, zgadzam się na 1000zł, ale na niepełnym etacie. teraz ja czekam na odpowiedź. no i już wiedzą, że jeśli oni nie zgodzą się na te warunki to odchodzę |
||
|
|
|
#3844 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, pod koniec tygodnia odpowiedziałam na pare ogłoszeń i jutro już mam 2 rozmowy kwalifikacyjne
to moje pierwsze rozmowy kw w życiu i trochę się ich obawiam, a jutro zapewne będę przerażona ![]() Trochę nie wiem co robić, bo najpierw umówiłam się na rozmowę kwalifikacyjną jako opiekunka do dzieci, na godz 14 a potem dzwonią z parku zabaw dla dzieci (praca jako animator zabaw, malowanie twarzy, warsztaty i takie fajne rzeczy) i proponują godz 13. Zapytałam się, czy mogę przyjść innego dnia, bo jestem umówiona, to trochę niechętnie zaproponowali mi ewentualnie godz 19. Wolałabym tą pracę zdecydowanie i zastanawiam się czy nie będę skreślona już na starcie Z drugiej strony czy wypada teraz dzwonić do matki dzieci i powiedzieć, że coś mi wypadło i przełożyć spotkanie o 2 h? Z nią umówiłam się wcześniej, więc czuję, że wypada stawić się na godzinę, na którą się umówiło. No i warunkiem w obu pracach jest dyspozycyjność, a jak wygląda moja dyspozycyjność w takiej sytuacji...Szkoda tracić na starcie lepszą pracę w tym parku zabaw. Co byście zrobiły na moim miejscu? Wiadomo jak nie dostałabym którejś z nich, to chciałabym mieć drugą opcję w zapasie...choć bardziej prawdopodobne, że nie dostane żadnej, podobno na pierwszych rozmowach nie wypada się najlepiej ![]() I zastanawiam się jak się ubrać na te rozmowy...bo zawsze słyszy się, że trzeba się ubrać bardzo elegancko, ale do pracy z dziećmi? Nie lepiej jak wykażę trochę więcej luzu i kreatywności i nie wyjdę na sztywną i nudną? Edytowane przez kiciun Czas edycji: 2014-07-14 o 17:32 |
|
|
|
#3845 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo jak zadzwonisz do matki, to też możesz być spalona tu i tu, bo ciągle będziesz przesuwać. Ja bym pod sobą dołka nie kopała ![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
![]() Zawsze to szkoda; w takich sytuacjach mówię, że jednak fart i szczęście wygrywa... |
||
|
|
|
#3846 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale smutne to. W Anglii 5 lat popracujesz i juz masz prawo do minimalnej emerytury ![]() Cytat:
Myślę, że przeszłaby ładna letnia sukienka (byle nie plażowa)
|
|||
|
|
|
#3847 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3848 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki dziewczyny
Nie zamartwiam się, tylko jakoś tak smutno troszeczkę, bo było blisko, a z drugiej strony samo przejście całego procesu rekrutacji w Big4 to już powód do radości, bo wcale nie jest łatwo się przebić.Wiesz, niby miła pani z hr oczywiście zapewniła mnie, że moje cv wciąż jest w ich bazie (mam zresztą profil zawodowy na ich stronie z ofertami pracy), ale z drugiej strony oni w tych molochach mają taki przemiał kandydatów, że mają w czym wybierać, więc to pewnie puste słowa pocieszenia. W każdym razie, drzwi na przyszłość mam otwarte i już więcej nie będę musiała przechodzić tych głupich testów, chociaż tyle dobrego. Pozwoliłam sobie też zaaplikować do innego działu, powiązanego z tym, co chciałabym robić. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-07-14 o 18:08 |
|
|
|
#3849 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aby otrzymać emeryture nalezy przepracować okolo 40 lat, wlicza sie do tego lata pracy w polsce. Minimalna można otrzymac po 10 latach, . obecnie PEŁNA emerytura wynosi troche ponad 100f. Docelowo ma wynosic okolo 150f dla naszego pokolnenia - system emerytalny przechodzi właśnie gruntowne zmiany bo jest najgorszy w europie Minimalna to jakies 20fhttps://www.gov.uk/new-state-pension
|
|
|
#3851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Heledore - przepraszam, ktoś mi nakłamał
|
|
|
|
|
#3852 |
|
Konto usunięte
|
Pocieszyłaś
![]() Przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że na razie nie przejmuję się za bardzo tym szukaniem. Pracę mam, a póki co powinnam się skupić na nauce do egzaminu. Jak się uda zdać, to w październiku będę się bardziej skupiała na szukaniu, teraz to tylko tak sobie będę wysyłać, jak mnie coś szczególnie zainteresuje. |
|
|
|
#3853 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A u nas chociaż wg mnie ogromne składki są odciągane każdego miesiąca, to emerytura bedzie na poziomie brytyjskim, albo będzie jeszcze mniej warta. |
|
|
|
|
#3854 |
|
Konto usunięte
|
Od dobrego tygodnia nie wysłałam ani jednego cv.
Przewijam pomiędzy sklepem (żabkami, groszkami, biedronka) a call-center (tak ładnie okraszone różnymi stanowiskami "praca biurowa dla każdego" etc). |
|
|
|
#3855 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nouvelle90 Jesteś bardzo mądrą dziewczyną, jeszcze wiele osiągniesz w życiu.
|
||
|
|
|
#3856 |
|
Konto usunięte
|
nie ma co się martwić, mało kto dożyje wieku emerytalnego.
|
|
|
|
#3857 |
|
Konto usunięte
|
Humor mi się popsuł, wszędzie na forach trąbią, że tacy jak ja - bez pracy, a kończący studia - są nikim. W sumie tak się czuję. Nie potrafię sobie wyobrazić, co będzie dalej. 24 lata skończę i co? Marny staż na 3 miesiące (jeśli będą środki z UP!!), a potem co? Jak w życie wystartuję to będę koło 30... O własnym M nawet nie marzę, nie wiem, gdzie będę mieszkać.
Tak smutno mi się zrobiło, jednak w tym jest ziarnko prawdy, nie mam doświadczenia, pracy, środków pieniężnych... ciężko jest myśleć pozytywnie. Co mnie pociesza (?), że większość znajomych tak ma, mam mnóstwo znajomych w wieku ok. 30 alt, którzy nadal są u rodziców i nie mogą się dorobić nawet na wynajem... Albo to mój region taka duuuuuupa. |
|
|
|
#3858 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
ja jestem 3 miesiące na bezrobociu i już mam meeeega doła jak przyjdzie jesień to dopiero się załamie ![]() jeszcze mnie wkurzają znajomi, którzy co chwilę pytają mnie :" jak poszukiwania pracy'
|
|
#3859 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szukanie pracy w zawodzie idzie mi ciężko, mam koleżankę, która ma więcej praktyk i doświadczenie w sklepie, a mimo to nikt do niej nie zadzwonił, nie odezwał się. Jak patrzę na tę mapkę to aż mam ochotę uciec. |
|
|
|
|
#3860 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4730422 2]nie ma co się martwić, mało kto dożyje wieku emerytalnego.[/QUOTE]
Aha Kolejny sposób na "pocieszenie"...Swoją drogą, zastanawiam się, jak mogą mówić, że "nie będzie emerytur". Tzn rozumiem, że będą takie minimalne na chleb i wodę, czy w ogóle? W ogóle to chyba nie możliwe? Cytat:
|
|
|
|
|
#3861 |
|
Zakorzenienie
|
Może w UK jest tak jak w Norwegii, jest ten wiek emerytalny ale są jakieś przedziały kasowe za przepracowany okres? Nie wiem zgaduje :P wiem mniej więcej jak jest w Norwegii.
Co do tego uzupełniania stażu to jest to możliwe również w Polsce, zależy ile i do czego nam brakuje, ale staż uzupełnia się w Polsce jedynie wtedy jak się nie dobije do minimalnej (która wynosi całe g....)
|
#3862 |
|
Zakorzenienie
|
nou, możesz opisać jak wygląda proces rekrutacji
? Startować raczej nie będę, ale jestem ciekawa.może być na pw
|
#3863 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiecie jaki kierunek wybierają studenci aby w przyszłości zapewnić sobie pracę? KIERUNEK ZACHÓD No i coraz bardziej się ku temu skłaniam, jak skończę staż to chyba nie będzie wyjścia, pojadę myć podłogi i podcierać dupy anglikom, żeby mieć na chleb. U nas wszystko jest możliwe. |
|
|
|
|
#3864 |
|
Przyczajenie
|
znów jestem bez pracy
trochę to smutne bo się przyzwyczaiłam że pracuje, że coś robię. A teraz tylko siędze w domu. wczesniej po skończonej szkole pół roku byłam bez pracy i w miedzy czasie studiuje. Później pół roku pracowałam. Teraz znów wysyłam masowo cv, ale odzewu raczej brak. Zastanawiam sie po co poszłam na studia i nawet, że źle wybrałam rodzaj szkoły. Zamierzam jeszcze isc do szkoły policealnej na fryzjerstwo, z tego co widzę w tym zawodzie mnóstwo ogłoszeń. Staram sie jeszcze nie załamywać, ale ostatnio byłam na rozmowie na której pani zadawała pytania jakby chciała mi uświadomić że się do tej pracy nie nadaje. Normalnie miałam jej wykrzyczeć po co mnie w ogóle zaprosili na rozmowe skoro pewnie chętnych było setki.
|
|
|
|
#3865 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Testy numeryczne i werbalne online, 3. Test z angielskiego w biurze, 4. Rozmowa z menadżerem, ja akurat miałam z dwoma. Tak jest w kancelarii, z tego co wiem w innych działach jest jeszcze AC i czasami rozmowa z HR. Bardzo mi się podoba profesjonalizm ich HR. Na każdym etapie były jasne informacje kiedy będzie decyzja, w jakiej formie poinformuja o wyniku, bardzo szybko odpisywali na każdego maila, po testach dostalam cały feedback z wynikami itd. Dla porównania, po testach w EY dostalam tylko maila z automatu, ze nie są zainteresowani - żadnego dziękuje, o wynikach nie wspominając. Ja na urlopie i juz świra dostaje, wstalam o 7 Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-07-15 o 08:49 |
|
|
|
|
#3866 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Side, weź pod uwagę jeszcze że do różnych działów rekrutacja wygląda różnie. Mój kolega miał jeszcze assesment center.
|
#3867 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dzisiaj otrzymałam ostateczne info w sprawie swojego stażu. nie przystano na moją prośbę o zmniejszenie etatu, ale tak miłej rozmowy nigdy nie miałam. teraz, jak wiadomo na 100% że odchodzę to nagle doceniają to, że walczyłam o swoje. no ale. trzeba żyć dalej. pracuj.pl i szukamy :p |
|
|
|
|
#3868 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W sierpniu idę na 3 wizyte w PUP i zgodnie z obietnicą pani która jest moim "doradca zawodowym" Już mam dość siedzenia w domu, naprawdę, wysyłam teraz już też cv wszędzie gdzie potencjalnie się nadaję, ale mało takich ofert, a jak już to mają mnie przeważnie w d....:/ No i to samo uczucie, kończę studia, jeszcze jeden rok, nie mam pracy, doświadczenia, nic. Jestem humanistką więc często pokpiewanie że z tym to teraz sobie mogę...W sumie taka jest właśnie prawda, czuję jak przegrywam życie i co gorsza nie mam na to wpływu
|
|
|
#3869 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Brałyście kiedyś udział w AC? Ja nie, i czuję że miałabym mega stresa
|
|
#3870 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.Ja po kierunku ścisłym guzik znalazłam. Podobny problem mają moi koledzy po fizjoterapii
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.

ja cały czas wysyłam cv w ZUSie już mnie dzisiaj pochwalili (a pracuję 2 miechy) więc no do kurczakowej nędzy zasługuję (jak pewnie każdy z nas - jestem tego świadoma!) na dobrze płatną pracę!!!!

no i czasami osoby na dorywcze prace.
Boję się, że jeśli mu wspomnę o ślubie to może pomyśleć iż zaraz mogą pojawić się dzieci...jestem w takim wieku, że to najwyższa pora.
to moje pierwsze rozmowy kw w życiu i trochę się ich obawiam, a jutro zapewne będę przerażona
Ale smutne to. W Anglii 5 lat popracujesz i juz masz prawo do minimalnej emerytury
Myślę, że przeszłaby ładna letnia sukienka (byle nie plażowa)
Nie zamartwiam się, tylko jakoś tak smutno troszeczkę, bo było blisko, a z drugiej strony samo przejście całego procesu rekrutacji w Big4 to już powód do radości, bo wcale nie jest łatwo się przebić.

Już mam dość siedzenia w domu, naprawdę, wysyłam teraz już też cv wszędzie gdzie potencjalnie się nadaję, ale mało takich ofert, a jak już to mają mnie przeważnie w d....:/ No i to samo uczucie, kończę studia, jeszcze jeden rok, nie mam pracy, doświadczenia, nic.