|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Mam takie pytanie: czy stażystą może zostać tylko absolwent w terminie 12 m-cy od ukończenia szkoły
![]() Pytanie może jest banalne ale ja jestem w takiej sytuacji że niedługo przestanę być absolwentem a chciałabym pójść na staż... a przypuszczam że tego nie da się w UP załatwić tak od ręki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3872 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3873 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez ardianekkk Czas edycji: 2009-05-26 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3874 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3875 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma takiej możliwości. Nie możesz w ogole się zarejestrować w UP będąc studentem studiów dziennych. ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
nie ![]() Co do zwracania pieniazkow - oczywiscie jest to nie prawda. Zwraca sie pieniazki np jesli zajda okolicznosci, ktore beda wskazywac na to ze pieniazki te byly pobrane bezprawnie. Np jesli jestes na stazu a okaze sie ze w czasie stazu rozpoczelas studia w systemie stacjonarnym (co spowodowaloby wyrejestrowanie z up i oczywiscie tym samym utrate stazu) - wtedy zwraca sie pieniazki wg naliczania od dnia podjecia szkoly. Edytowane przez Atoska Czas edycji: 2009-05-26 o 22:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3876 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-05-27 o 06:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3877 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Od ukończenia szkoły wyższej do 27 roku życia. Ale do roku po ukończeniu szkoły, czyli ... jeśli kończysz szkołę w czerwcu 2009, to jeszcze w czerwcu 2010 możesz rozpocząć staż. W lipcu 2010 już to Ciebie nie obejmie. Znajdź pracodawcę, który Ciebie przyjmie. Skoro niedługo przestaniesz być absolwentem to niech On szybko złoży imienny wniosek do UP o przyjęcie Ciebie i wtedy zobaczysz co i jak. A kiedy przestaniesz być absolwentem ? Którego dnia (rok temu) skończyłeś szkołę ? ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3878 |
Zakorzenienie
|
hmm...a jeżeli w danej instytucji odbycie stażu jest bezpłatne, to znaczy ,że UP pokrywa wszystko ? ( dziś właśnie Pani mi powiedziała , że u nich staż jest bezpłatny ) .
|
![]() ![]() |
![]() |
#3879 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie miała świadomość, że chce iść na staż. Pokazałam jej moje CV i list motywacyjny. Wspomniała o UP to pewnie UP pokrywa koszty. Ale mam małą nadzieję, zachowała mój list motywacyjny dla siebie i powiedziała, że jak jedna stażystka się do nich nie odezwie to odezwą się do mnie he . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3881 |
Zadomowienie
|
Olcia, daleko masz do tej instytucji? W piątek a już na pewno w poniedziałek poszłabym do nich z zapytaniem czy wolne miejsce będzie
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe daleko . W sąsiednim miasteczku. Pani powiedziała, że 15 czerwca się do mnie odezwie, ale do tego czasu będę szukać u innych pracodawców stażu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3883 | |
BAN stały
|
Cytat:
Staż bezpłatny, czyli staż w firmie bez otrzymywania zarobków. Nie wszystko, co się nazywa "staż", to taki finansowany przez UP. Firmy mogą organizować swoje programy stażowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3884 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczynki
![]() mam staż do sierpnia finansowany z EFSu czy można taki staż przedłużyć?? mój pracodawca podpisał wprawdzie umowę z UP, że po stażu przyjmie mnie na minimum 7 miesięcy, ale jeśli będzie nie wypłacalny to chyba nikt go do tego nie zmusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3885 |
Zakorzenienie
|
Dziwna sprawa, na stażu zawsze prodkreślają ze pracownikiem nie jesteś tylko bezrobotnym. Wiec skoro tak, to UP powinien robić wszytsko zeby czlowiek z bezrobotnego stał sie pracownikiem i nie psuł im statystyk. A wiadomo, że im więcej rozmów kwalifikacyjnych tym większa szansa na zatrudnienie. Bo jednak podstawowym prawem/obowiązkiem bezrobotnego to starac sie o zatrudnienie. Siedząc w biurze na stażu i mają wolne 2 dni w miesiącu cieżko jezdzić po okolicy na rozmowy kwalifikacyjne. Czas wolny inna sprawa (studia, sluby, wycieczki)ale szukanie pracy powinno być priorytetem, nawet na stażu.
Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo) Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu. ![]() Edytowane przez BioIvO Czas edycji: 2009-05-27 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naleza Ci sie pieniazki jesli cos przepracowalas i ich nie zwracasz. Tak jak pisalam wyzej dokladnie. Jesli studia dzienne rozpoczelas to od dnia podjecia tych studiow musisz zwrocic zapewne pieniazki, a nie WSZYSTKO. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3887 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3888 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3889 |
perfumove love
|
Staż, czy praktyki nie oznaczają automatycznie finansowania przez UP. Nie każdy może się zarejestrować w UP, ale na płatny przez firmę, czy bezpłatny staż może iść bez problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3890 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Olcia, 15go czerwca masz się zjawić? Oooo - Trochę długo ... ja poszłabym/zatelefonowałabym wcześniej. Wiem, że są różne staże, ale my mówimy tutaj tylko o "stażu z UP", gdzie UP wypłaca kasę. Czasami nasze odpowiedzi są całkiem różne, mimo, że mieszkamy w tym samym kraju. Czy osoby, które zadawały tutaj jakieś pytania - znalazły sensowną odpowiedź ? hihi ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja własnie też juz sie pogubiłam, ale mniej więcej wiem o co chodzi. Nektarynka tak 15, ale do tego czasu bedę jeszcze szukać po innych instytucjach. hmm...może wcześniej dostanę staż w innej placówce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3892 |
Zadomowienie
|
Olcia - tak, może inny pracodawca szybciej zadeklaruje się, że przyjmie stażystkę.
Czasami moje wypowiedzi, które uzyskałam w swoim UP mijają się z tym co mówią inni. No trudno. Głowa mnie boli dzisiaj. Pozdrawiam.
![]() |
#3893 |
Zakorzenienie
|
Ile pieniedzy jest obecnie na reke?791 zl pisze na stronu urzedow pracy.
To jest na reke juz?
![]() |
#3894 |
Przyczajenie
|
hej czytam to i czytam juz z godzine i mam pytanie od poniedziałku ide na staz sama znalazlam firme badania zrobione tak wiec od pon zaczynam i tu pojawia sie pytanie czy ktos z urzedu przyjezdza na kontrole aby sprawdzic czy jestem na tym stazu w dniu w ktorym powinnam byc? czy beda jakies nie zapowiedziane wizyty kogos z urzedu.prosze o odpowiedz bo z tego co tu czytam to wiekszosc skonczyła staz i mize cos na ten temat powiedziec.bede wdzieczna
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- na rake od czerwca ok 690 700zł |
![]() ![]() |
![]() |
#3895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli 790 brutto na reke okolo 700 tak?
![]() ![]() |
![]() |
#3896 |
Przyczajenie
|
no ok 700 na reke. o liscie obecnisci wiem ale chodzi mi o kontrole z urzedu czy np za 2 tyg ktos nie przyjedzie zeby sprawdzic czy jestem?>
|
![]() ![]() |
![]() |
#3897 |
Zakorzenienie
|
Raczej nie..nie ich sprawa.Oni pewnie tylko liste chca zobaczyc.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3898 |
Przyczajenie
|
hej napiszcie cos konkretnego na temet tych kontroli.....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3899 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3900 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja doszłam do przykrego wniosku że UP mają nas też daleko w poważaniu i się nami za bardzo nie przejmują. Zacznę od tego że znalażłam sobie staż z pracodawcą który by mnie poźniej zatrudnił, fakt że to była jesień 2008 że zbliżał się koniec roku mało kasy itd... no ale pytałam z 5 razy czy bedzie kasa na moj staz- mowili ze jak znajde z pracodawca ktory mnie zatrudni to na 99,9% będzie, po czy się jednak okazało że nie będzie ![]() No a jeśli chodzi dalej o kontrolę właśnie, to nie odwiedził mnie z UP nikt przez cały staż aż się kapneli że mi się już kończy to zadzwonili do mnie do firmy że przyjadą z kontrolą, dyrektorka od razu przyleciała powiedzieć kazała dać mi coś do roboty! a pan przyjechał i poszedł aby do derektorki dał jej jakiś druczek dla mnie i był może 5 min aby a do mnie wogóle nie przyszedł!!!!!!!!!!! i to ma być kontrola ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.