Storczyk (Orchidea) - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-03, 09:41   #3901
kulbit
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
czytałam kochana ale daria tak na świeżo z nimi kurde tam były takie gdzieniegdzie białe kropki jak watka ale więkrzość brązowych robaczków uklejonych takim łeeee to co to mogło być??? pod spodem liścia to było widział ktoś mszyce na storczyku??? na róży to ja widziałam mszyce ale było ich tam strasznie duuuużo i czarne całe łodygi az były. A tu tylko kilka robali wstr ęciuchów i jeszcze upaćkamne czymś.... cóż to za dziadostwo boze byźć
A moze ty masz tarczniki?
http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/s...i/czerwce1.jpg

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 09:48   #3902
frida110
Zakorzenienie

Glizdko musisz sprawdzić pozostałe storczyki, czy nie mają nieproszonych gości. No i jeżeli masz inne kwiaty doniczkowe w domu.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 09:55   #3903
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

kurcze te robaki to chyba w powiękrzeniu na tym zdięciu są bo moje tak nie wyglądały ale tez tak jeden obok drugiego siedziały ino ze na listku nie na łodyżce. Ale takiego koloru były, sprawdziłam pozostałe i nic na nich nie było.

Frida uświadomiłam sobie właśnie ze to mogło mi z draceny przejść na storczyki bo wcześniej żadnych robali nie było i dopiero jak przedwczoraj wietrzenie im urządzałam (storczykom nie robalom ) bo piękna pogoda była to na parapet też dracenke postawiłam bo też dawno powietrza nie niuchała i wczoraj patrze a tu robale

a ta dracenka ostatnio taka jakaś wyblakła i taka jak by chora była ale nie patrzyłam czy ma obaki
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 10:18   #3904
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość

zazdrośnica mi z takich oczek jak pokazałaś, nie chciało się nic wykluć. Choć to co w srodku było takie widoczne.
oj nawet tak nie mow zajmuje sie storczykami od listopada tamtego roku i jeszcze zaden nigdy u mnie nic sam od siebie nie puscil tj zadnego pedu bede zalamana jesli one sie nie przedluza ;(
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 10:42   #3905
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
oj nawet tak nie mow zajmuje sie storczykami od listopada tamtego roku i jeszcze zaden nigdy u mnie nic sam od siebie nie puscil tj zadnego pedu bede zalamana jesli one sie nie przedluza ;(
kochanaaaaa nie bój żaby jak nie puści z oczek to utniesz pęd i wypuści ci nowy napewno się doczekasz

Dziewczynki to u mnie te robale to na pewno tarczniki są!!!!! Kurcze co ja zrobie teraz a moze zapobiegawczo tą miksturę zaaplikuję wszystkim?? bo obok siebie stoją pieon wie czy to nie przejszło na inne

Powiedzcie mi dziewczyneczki bo ja nie wiem za bardzo jak dokładnie to zrobić mam znaczy ten preparat i czy to nie zaszkodzi storczykom????? a podobno można też szare mydło zastosować ale też nie wiem jak jak moze cie to napiszcie mi tak jak małemu dziecku bo ja ciężko kapująca jestem
Stary 2008-11-03, 10:47   #3906
kulbit
Zakorzenienie

Glizdka! Preparat pomoże storczykom zwalczyć szkodniki, szkodniki mogą natomiast skutecznie zniszczyc rosline!
Przemyj liscie i pedy roztworem spirytus i woda i kup preparat.
Wyjmij tez rosline z doniczki i sprawdz czy to nei siedzi w ziemi.. wełnowce które miałam siedziały tez w ziemi..

Stary 2008-11-03, 10:51   #3907
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

sprawdzę ale jak j to zobacze jak to jest brązowe i takie małe a ten preparat to jak ile tego spirytusu i jakiego na ile wody????
Stary 2008-11-03, 10:51   #3908
kulbit
Zakorzenienie

Glizdka to jest preparat który ja mam i pomógł znakomicie Muszę sprawdzic w domu ale chyba był tez na zwalczanie tarcznikó bo on jest na kilka szkodników na raz! Polecam go i jest w sprayu wiec łatwo się go aplikuje!
http://www.zielen24.pl/images/Bayer_provado_plus.jpg

Stary 2008-11-03, 11:04   #3909
frida110
Zakorzenienie

Co do roztworu alkoholu: Ja biorę czysty spirytus , leję 3/4 nakrętki i do końca uzupełniam wodą. To wszystko na "oko". Może też być inny alkohol. Jaki masz pod ręką.

Po takim"drinku" storczyk może zacząć spiewać, albo opowiadać niestworzone historie

Coś ta emotka jest dzisiaj moją ulubioną

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-03 o 11:13
Stary 2008-11-03, 11:13   #3910
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

aha to przyjdę do domciu to odrazu zabieg pacjentom zrobię dzięki za rady dziełchy kocham was co ja bym zrobiła bez was hihi
Stary 2008-11-03, 11:26   #3911
frida110
Zakorzenienie

Glizdko Kochasz, kochasz , a przytulić się nie chcesz (przepraszam za off topic)

A teraz storczykowo :
W sierpniu byłem taki:

A teraz jestem taaaki duży i caly piekny:

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-03 o 11:27

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-03, 11:46   #3912
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

chceeeem

oooo jaki un teraz piękniaszczyyyy!!!! A moje kiedy będą takieeeeee.....eeehhh.... .
Stary 2008-11-03, 12:17   #3913
DariaOlivia
Raczkowanie

Frido toto wielkolud No prowde Ci powim ze pikny jest !!!
Glizdko po pierwsze po łapkach daj sobie od cioci Darci za macanki po nochach a spytałaś sie go chociaz czy mo ochotke ? Będzie dobrze A co do tarcznikow i wszelkiego rodzaju bydlakow to własnie wrociłam ze sklepu i kupiłam jakies pałeczki na wełnowce i wlasnie na tarczniki - jedna pałka ale na wszystciunio Glizdko pałeczki nie aszkoda a kosztuja bardzo mało u mnie w jednym sklepie(kwiaciarnia ) kosztowała jedna stuka 1.50 a w innym 0.80 gr a jedna starcza na 2 m-ce obejrzyj maluszka i moze kup ta pałkę nie zaszkodzi a przeciez moze pomoc ach te robole a co draceny... o grozo no to teraz juz wszystko wiem ... ja przestawiłam wlasnie mojego chorowitka kolo draceny i kilka dni poniej to blade dziadostwo zauwalyłam na ciapatym hmmm nie greczne draceny - po dupsku im !!!

Odpalam mietłe bo musze pomoc mamusi Bede pozniej
Kocham Pa pa pa
Stary 2008-11-03, 12:40   #3914
frida110
Zakorzenienie

Faktycznie on jest duzy. Ma ponad 30 cm długości. ( a to tylko odnoga, tylko że uniesiona do góry). Warto było dać te 10 zł

Platynko to pierwsze zdjęcie jest inspirowane fotkami Twojego Białego

Czy Wam też on się kojarzy z facetem?

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-03 o 15:34
Stary 2008-11-03, 13:11   #3915
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

yyy ja nie wiem bonie widzę foto foto ino tylko taki kwadracik z cyrwunym iksikiem
Stary 2008-11-03, 13:46   #3916
Emka210
Raczkowanie

GG do Emka210 Wyślij wiadomość przez MSN do Emka210

NIe no szok jeden dzionek nie zaglądania a tu bach 3 strony do nadrobienia no ale po waszych robalowych rozpisach postanowiłam moje maluch dokładnie skontrolować no i hmmm co sie okazało moj jeden kwitnący cudak "płacze", znaczy płakał już wczesniej ale dzsiaj zaobserwowałam ze po wyschnietych kropelkach robią się takie hmm plamki jakby pleśni, małe milimetrowe owłosione cuś w sumie nie wyglada jak wełnowiec ale cuś to jest no i pytanie dlaczego płacze wiem że już było coś takiego na forum trza bedzie przelustrować. Ale na pocieszenie powiem tyle ze reszta maluchów poszalała i pędy rosną w megastycznym tempie wiec jest nadzieja że 3 naraz zakwitną
Stary 2008-11-03, 13:57   #3917
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

a no moje dwa tysz płaczą i zapomniałam jak sie to fachowo nazywa ale to normalne i zadne to choróbsko nie jest ino tylko ten typ tak ma
Stary 2008-11-03, 15:26   #3918
frida110
Zakorzenienie

Chyba fotosikowi się druty zamoczyły Bo będąc w pracy zdjęcie widziałam, a teraz sama nie widzę.

To się nazywa gutacja.

Zdjęcia naprawione. Powinno byc widac.

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-03 o 15:35
Stary 2008-11-03, 16:13   #3919
DariaOlivia
Raczkowanie

Glizduniu kupiłaś pałeczke - nie magiczna - tą dla kwuatków ?
Stary 2008-11-03, 19:20   #3920
frida110
Zakorzenienie

Dziewczyny w Lidlu storczyki po 24,99 i to nie tylko Phalaenopsisy. Jeżeli dobrze kojarzę to Cambrie też są.

Paczki z Orchidsklepiku dzisiaj też nie było. A byłam pewna na 100% że dzisiaj przyjdzie. dobrze, że wzięłam z płatnością przy odbiorze.

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-03 o 19:21
Stary 2008-11-04, 00:10   #3921
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

cholerciasłow noooo byłam w kwiaciarni i zapomniałam darcia nie mogłaś mi powiedzieć jak w kwiaciarni byłam sklerotyk ze mnie hihihi patrze se i widze se ze robala ni ma ani ani może ciosnek go wypędził znaczy raczej chyba wyśmierdziała hihi ale pałosa też zapodam dziecku juterko

ale macie fajnie w lidlu i w biedronce macie storczyki a w kielcach jeszcze nigdy w życiu nie widziałam ani jednej sztuczki wtych sklepach

A jutro po pracy skoczę do obiiiii i kupię magiczną pałoske i może jeszcze jakiś kwiat wpadnie mi w łapska jakiś taki glizdowaty ciapat może hyhyhyyyy chyba ze nie było dostawy i same niedobitki zostały z przed miesiąca

Ściskam mocno i buziam gorrrrrąco na dobranoc

zmykam lulu bo nóżki mnie bolą po tany tany

ko papa
Stary 2008-11-04, 06:43   #3922
kliwia
Zakorzenienie

frida no do mnie teściu zadzwonił wieczorem [!] że widział storczyki w lidlu! Myślałam że uduszę że tak późno! No i nie poszlam bo mialam inne plany. Ale mówił że po 20 kłamca ihihih

Za to w moim tesco od 6.11 będą Falki za 19.99! Może w waszych też?

Dziś podlałam swoje storczyki metodą teściowej, ale do wody dodałam nawozu. Zrobiłam sobie nawozową wodę. Od razu zobaczę czy zmętnieje. Chociaż taka co nie miała styczności z podłożem nie powinna zmętnieć.

Buziaki!
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 07:21   #3923
DariaOlivia
Raczkowanie

Dzin dybry
Cholerka nie wiem jak Wy ale ja pierwsze co robie rano jak juz sie ze tak powiem opożądze to robie kawusie i siadam na kompie na forum - zaczyna mi to podpadac pod uzaleznienie
U mnie w miescie tylko kaufland biedronki a w okolicy 30 km castorama nomi wiec nie trafie na te za 19.99 a macie moze jakies info co do biedronek - beda w nich jakiesciuchne kwiatucholce Bałdzo ja chciec kupic czerwoniastego i wolgole czego ja nie chciec

Buziaczkiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i
Stary 2008-11-04, 07:35   #3924
kliwia
Zakorzenienie

Daria ja się w taki sposób już dawno od wizażu uzalezniłam, wliczająć w to co 5 minut odświeżanie w czy z moich subskypcjach nie napisali czegoś nowego ihihi. Ino bez kawy rannej. Pije ją ciutkę póżniej.
U mnei chyba zegarek stanął. Bo ciągle 8.30 pokazuje [ w komputerze] albo mi się wydaje. W każdym razie dluży mi się.

W biedronce na razie nie będzie falków [można sprawdzać na www.biedronka.pl ]
w kauflandowej gazetce tez nie bylo. Pewnie będą przed świętami albo na andrzejki - imieninowo. Albo w styczniu
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 07:38   #3925
DariaOlivia
Raczkowanie

Nio do Andrzejek to ja jakos jeszcze wytrzymam do swiat hmmm pewnie pojade chocby raz do wieksego miasta (30 km) ale do stycznia to ja napewno nie wytrzymam - Dziekuje Kliwio za stronke biedronkowa - bede teraz mogla sprawdzac co tydzien cy cegos z kwiatuchnów nie bedzie
for You Kliwio

A z odswiezaniem to ja mam to samo odchodze na chwile po czym odswiaam , włącam nowa zakładke ale wskakuje na forum i znowu odswiezam zreszta nawet jak siedze i tylko patrze na to co napisalyscie wczesniej to i tak srednio odswizam co 3 -5 minutek

Edytowane przez DariaOlivia
Czas edycji: 2008-11-04 o 07:39
DariaOlivia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 07:39   #3926
frida110
Zakorzenienie

Może na Barbary w grudniu ?
Stary 2008-11-04, 07:45   #3927
DariaOlivia
Raczkowanie

Na Baśki tez moga byc ale na Andrzeja jest wczesniej a ja mam ze tak powiem taka ochotke na jakiegos czerwoniastego albo nio nie wiem sama ciapetego tez i moze jeszcze na jakiegos wielokolorowego bo widzialam takiego na allegro ale droga menda była hmmm no i wogole mam dzis ochotke .... na kwiatki oczywiscie - a Wy pewnie tylko o jednym pomyslałayscie
Stary 2008-11-04, 07:47   #3928
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

ja też jestem uzależniona ... non stop sprawdzam czy coś nie opisane hyhyhyyyy no a jak nikt dłużzy czas nie pisiu to mnie normalnie az chorerosła bierze bo strasznie bym chciała sobie pocitać i popisać

a wiecie co ten mój gałązek co go wczoraj złamałam i przyczpiłam spowrotem.... bo on sie złamał ale wisiał jeszcze na jednaj skórce no to ja go przykleiłam i narazie jest przyklejony i sobie tam śpi dalej gdzie spał i nie usycha ani nie więdnie to moze się zrośnie????

Czytałam gdzieś ze się zrosnąć mogą takie złamane pędy i w ogóle to moze mi się przyfarci hihihi

wiecie co nie ide dziś do OBI bo musze iść przed wyjściem do tżta bo takto by musiał siedzieć w tititku storczyk długo i by mu sie ziaziu stałao.... bo nie moze moja mama widzieć ze wleke jakiegoś storczyka bo mnie zdomu wyrzuci hihhi chociaż ja jej powoli tak upycham na regale te kwiatuski bo umnie jus nie ma gdzie chociaż jak sie upre to jeszcze kilka sie zmieści z jakieś 5 dużych i może z 3 miniaturki tycie
Stary 2008-11-04, 07:53   #3929
DariaOlivia
Raczkowanie

Wiecie cio moje Toffane My to chyba lekko szaloniaste jestesmy na punkcie tych kwiatucholcow - ze mnie to juz sie wszyscy smieja jak przy byle okazji wciskam sie w zadania i mowie o nich a jak juz wymyslam te kosmiczne imiona dla nich to wogole wszyscy jednoczesnie twierdza ze mi zbiorke zrobią na zakład "rekreacyjno wypoczynkowy" w Gnieźnie ale ... jak beda tam tez storczyki to moge jechac a cio mi tam
Stary 2008-11-04, 08:02   #3930
frida110
Zakorzenienie

Ja już dawno mam zabukowaną prywatną kwaterę pobliskim szpitalu dla chorych inaczej Tylko od razu zaznaczyłam, że storczyki idą ze mną.

Co do czerwonych i borodwych storczyków, to ja mam z nimi jakieś złe doświadczenia. Na 5 czerwonych/borodowych tylko 2 są w dość dobrym stanie. 3 pozostałe to 2 bezstożkowce i 1 ten z połową ostatniego liścia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości