Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-09, 15:44   #3901
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
(...)
Prosta: bo kandydaci na obdarowanych mają epatować biedą potencjalnych darczyńców. Ta bieda ma Cię walić po oczach i grać na Twoich uczuciach. Gdyby nagle się okazało, że pan Marek jest wykwalifikowanym budowlańcem tylko nie chce mu się robić za 2000 to co by kto dał takim ludziom?
(...)
W naszej firmie od kilku ładnych miesięcy szukamy wykwalifikowanego pracownika. Nie że ma znać języki, od razu wszystko potrafić, być dyspozycyjny 24h/dobę. Wręcz przeciwnie: możliwość doszkolenia, nie obchodzi nas, czy sobie po godzinach będzie chciał dorobić instalując klientowi np. system operacyjny, czy ciągnąc kabel, ewentualne napiwki dla niego itd. Zapewniamy sprzęt, samochód firmowy w celu dojazdów do klienta, umowa o pracę. Pierwszy miesiąc na próbę wiadomo, że prawie najniższa krajowa, ale potem już bardzo przyzwoita kasa. I co? I guzik. Mieliśmy już kilku panów niby zainteresowanych, ale jak przychodzi co do czego, to tego strzyka (a przydałoby mu się dociągnąć te 2-3 lata do emerytury), tamten by wolał w biurze i w ogóle on się wysoko ceni (miesiąc później miał zonka, bo zwolnili go z pracy, a my już nie byliśmy zainteresowani kimś, kto nie przyszedł na umówioną rozmowę kwalifikacyjną), a jeszcze tamten nie lubi pracy z ludźmi, bo nie wie co ma mówić. Jednego mieliśmy na dłużej, to dojazd 50-minutowy do pracy go przerósł, wolał się zarejestrować jako bezrobotny, aby jakaś firma go zatrudniła na stażystę (zarobi dwa razy mniej, ale ma blisko, cóż...). Ostatnio ojciec trójki dzieci, bo żona poszła jakiś czas temu w tango, zarabia jako ochroniarz jakieś najniższe z możliwych pieniędzy, płacz, że ledwo zipie finansowo. Ale on się jednak nie zdecyduje, bo jednak mu pasuje, że praca mało wymagająca i nie codziennie (bo czasami na dłuższe zmiany, ale potem cały dzień i część następnego wolne), a poza tym boi się zmian...
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 15:54   #3902
KOOL SHEN
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
W naszej firmie od kilku ładnych miesięcy szukamy wykwalifikowanego pracownika. Nie że ma znać języki, od razu wszystko potrafić, być dyspozycyjny 24h/dobę. Wręcz przeciwnie: możliwość doszkolenia, nie obchodzi nas, czy sobie po godzinach będzie chciał dorobić instalując klientowi np. system operacyjny, czy ciągnąc kabel, ewentualne napiwki dla niego itd. Zapewniamy sprzęt, samochód firmowy w celu dojazdów do klienta, umowa o pracę. Pierwszy miesiąc na próbę wiadomo, że prawie najniższa krajowa, ale potem już bardzo przyzwoita kasa. I co? I guzik. Mieliśmy już kilku panów niby zainteresowanych, ale jak przychodzi co do czego, to tego strzyka (a przydałoby mu się dociągnąć te 2-3 lata do emerytury), tamten by wolał w biurze i w ogóle on się wysoko ceni (miesiąc później miał zonka, bo zwolnili go z pracy, a my już nie byliśmy zainteresowani kimś, kto nie przyszedł na umówioną rozmowę kwalifikacyjną), a jeszcze tamten nie lubi pracy z ludźmi, bo nie wie co ma mówić. Jednego mieliśmy na dłużej, to dojazd 50-minutowy do pracy go przerósł, wolał się zarejestrować jako bezrobotny, aby jakaś firma go zatrudniła na stażystę (zarobi dwa razy mniej, ale ma blisko, cóż...). Ostatnio ojciec trójki dzieci, bo żona poszła jakiś czas temu w tango, zarabia jako ochroniarz jakieś najniższe z możliwych pieniędzy, płacz, że ledwo zipie finansowo. Ale on się jednak nie zdecyduje, bo jednak mu pasuje, że praca mało wymagająca i nie codziennie (bo czasami na dłuższe zmiany, ale potem cały dzień i część następnego wolne), a poza tym boi się zmian...
a poza tym boi się zmian- to jest największy problem ludzi . Strach przed zmianami .
Stary 2014-10-09, 16:01   #3903
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KOOL SHEN Pokaż wiadomość
a poza tym boi się zmian- to jest największy problem ludzi . Strach przed zmianami .
Taaa, tylko ja się żyje nawet nie od pierwszego do pierwszego, ale częściowo podobno dzięki życzliwości rodziny (a może i jakąś pomoc z MOPS ma, tego nie wiem), to nie można się bać, tylko trzeba brać byka za rogi. Poza tym jaki to jest przykład dla dzieci? Tatuś się boi i woli tyrać jako ochrona za grosze. Się ma dzieci z panią, która na pewno nie była przykładem matki-polki, to trzeba teraz spiąć poślady i coś ze sobą zrobić.

Poważnie rozważam danie ogłoszenia w stylu "znajomość 2 języków, umowa śmieciowa, wyzysk, nieprzyjemne szefostwo, 24/h na dobę". Skoro metoda marchewki nie działa.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 17:47   #3904
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
hmm...albowiem jest to nielegalnym?
Zabiłaś mnie Dawno nie słyszałam nic tak zabawnego.

Czyli co: facet pracuje na czarno, zarabia na tej nielegalnej pracy załóżmy 10 000 zł, ale i tak należy mu pomóc, no bo przecież praca jest nielegalna, więc jak można ją wliczać do jego dochodów?
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 18:11   #3905
KOOL SHEN
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Taaa, tylko ja się żyje nawet nie od pierwszego do pierwszego, ale częściowo podobno dzięki życzliwości rodziny (a może i jakąś pomoc z MOPS ma, tego nie wiem), to nie można się bać, tylko trzeba brać byka za rogi. Poza tym jaki to jest przykład dla dzieci? Tatuś się boi i woli tyrać jako ochrona za grosze. Się ma dzieci z panią, która na pewno nie była przykładem matki-polki, to trzeba teraz spiąć poślady i coś ze sobą zrobić.

Poważnie rozważam danie ogłoszenia w stylu "znajomość 2 języków, umowa śmieciowa, wyzysk, nieprzyjemne szefostwo, 24/h na dobę". Skoro metoda marchewki nie działa.
Daj znać kiedy dasz takie ogłoszenie
A tak poważne zmieniłbym MOPS wardziej kija i marchewki. Dostajesz pomoc ale coś robić w kierunku zmiany sytuacji , jak nie to wypad radz sobie sam.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość

Czyli co: facet pracuje na czarno, zarabia na tej nielegalnej pracy załóżmy 10 000 zł, ale i tak należy mu pomóc, no bo przecież praca jest nielegalna, więc jak można ją wliczać do jego dochodów?
Zgadza się , ludzie kłamią na zarobkach . Jest najniższa pensja krajowa a reszta pod stołem
Stary 2014-10-09, 18:15   #3906
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

Wydaje mi się, że o co innego chodzi. Oczywiście, powinno się to wliczać do zarobków bo to jest zarobek. Ale przyznawanie się do pracy na czarno i akceptowanie to przez wolontariusza i tych tam wyżej jest niemoralne, bo to jest nielegalne przecież.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 18:20   #3907
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że o co innego chodzi. Oczywiście, powinno się to wliczać do zarobków bo to jest zarobek. Ale przyznawanie się do pracy na czarno i akceptowanie to przez wolontariusza i tych tam wyżej jest niemoralne, bo to jest nielegalne przecież.

Dokładnie. I wg mnie powinno to zostać zgłoszone do odpowiedniej instytucji.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 18:32   #3908
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Dokładnie. I wg mnie powinno to zostać zgłoszone do odpowiedniej instytucji.
Pewnie, że się powinno. Jeśli ktoś jest tajnym agentem rozwalającym złodziejski (w przypadku naszego kraju) system podatkowy to jednocześnie nie może żądać od tego samego państwa benefitów. Proste.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 22:15   #3909
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:

no właśnie NIE należy się a tu jeszcze wspieranie i, mimo otrzymania takiej informacji, kontynuowanie pomocy nie razi Cię to, że chłop mówi do wolontariusza no, panie, ja na czorno to 2000 dorabiam, a wolontariusz a spoko, już dopisuję?

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
czyli jednak po chińsku nie napisałam
Stary 2014-10-10, 04:58   #3910
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Taka luźna refleksja i proszę się za nią nie obrażać na rudą:

Jak długo będą istnieć naiwni wolontariusze o dobrych sercach i poczuciu misji, tak długo przeróżnej maści cwaniaki i nieroby będą mieć się dobrze a ich liczba będzie rosnąć. Jak długo ktoś będzie myśleć za nieporadnych, tak długo nieporadni nie nauczą się myśleć za siebie i nie podejmą próby takiego myślenia. Im więcej podajecie na tacy, za darmo różnym cwaniakom i dzieciorobom, tym bardziej będą oni przekonani, że darmowe im się słusznie należy a swoje potomstwo wychowają w tym samym duchu i postawie stałego roszczenia oraz przekonaniu, że rozmnażanie jest zawodem, za który im powinni płacić.

Nie wiem, skąd takie przekonanie, że raz w roku ktoś za darmo powinien dostać luksusową rzecz (tak, przejrzałam listy życzeń i jestem zdziwiona) tylko dlatego, że jest biedny na własne życzenie. I tak: od rzemyczka do koniczka- najpierw ludzie uważają, że należą im się zasiłki, potem, że należy im się wszystko, czego chcą BEZ PRACY. Tak być nie powinno.

Wolontariusze SZP to na pewno dobrzy ludzie, jestem o tym przekonana. Ale wszelaka dobroć powinna mieć jakiś wymierny społecznie cel, sens i przynosić wymierny pożytek. Dawanie komuś komputera, telewizora, markowej odzieży, elektronicznych gadżetów tak naprawdę niczego nie zmieni w sytuacji, gdy mamy do czynienia z patologicznym bezrobociem (na własne życzenie) lub patologicznym dziecioróbstwem (czyli z ludźmi, którzy z własnych dzieci uczynili sobie sposób na wygodne życie uważając rodzicielstwo za zawód. Nie mam tu na myśli rodzin wielodzietnych, w których ojciec i matka się starają bo takie rodziny szanuję).

Z przyczyn przytoczonych wyżej uważam, że akcja SZP jest szkodliwa i demoralizująca nie tylko dla samych zainteresowanych rodzin ale też i dla reszty społeczeństwa, które żyje w trudnych warunkach a jednak samo się jakoś utrzymuje i nie wyciąga do nikogo ręki a swoją dzietność kontroluje. Premiowanie nieodpowiedzialności może przynieść jedynie efekt w postaci wzrostu tejże nieodpowiedzialności oraz pogłębienia i utrwalenia stanu nieporadności społecznej.

Z własnego podwórka (żeby nie było, że znów się wymądrzam): jak pisałam- wrzesień był u mnie tragiczny, z wcinaniem suchych bułek i makaronu saute (czyli z wody z solą). Też przemknęło mi przez myśl, by poprosić o pomoc Rodziców, przecież by pomogli bo mogą i są w stanie. Ale bałam się tego zrobić i nawet nie informowałam Rodziców o mojej sytuacji. Po pierwsze było mi wstyd, po drugie bałam się, że jeśli wyciągnę rękę raz to potem się do tego pukania do drzwi rodzicielskiego domu przyzwyczaję i będę pukać w każdym kryzysie finansowym. Sama więc skorzystałam z własnej recepty i intensywnie szukalam zleceń/pracy przy okazji łapiąc wszystko, co złapać się dało. Powoli, powolutku wychodzę na prostą i teraz wiem, że na nią wyjdę. I mam cholerną satysfakcję, że daję radę. Shalimar, czyli moje chciejstwo zaspokoję także, choć nieco później, ale to będzie luksus za własne pieniądze

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 07:59   #3911
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Mijanou

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 08:21   #3912
sab_eth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Moja ostatnia praca to 0,37 etatu na zadupiu (dojazdy dobijały), 3 h dziennie (w praktyce, w teorii prawie 2x tyle) za 619 brutto i poszłam żeby w domu nie siedzieć, zdawałam sobie sprawę że wiele osób ma o wiele większe zasiłki i w życiu by ich nie rzuciły dla takiej pracy :P
i tak właśnie się rozbestwia pracodawcę, czemu oferować cały etat z adekwatną pensją, skoro zawsze znajdzie się wykwalifikowana tania siła robocza godząca się na stawki za godzinę rodem z trzeciego świata...
sab_eth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 09:46   #3913
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez sab_eth Pokaż wiadomość
i tak właśnie się rozbestwia pracodawcę, czemu oferować cały etat z adekwatną pensją, skoro zawsze znajdzie się wykwalifikowana tania siła robocza godząca się na stawki za godzinę rodem z trzeciego świata...
Acha no tak moja wina że jest jak jest kajam się dzisiaj ostatni dzień pracy tam, złożyłam wypowiedzenie i wielkie zdziwienie było dyrekcji "czemu??" Wspomnę, że to żaden prywaciarz ale polska firma z tradycjami
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 10:01   #3914
sab_eth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Acha no tak moja wina że jest jak jest kajam się dzisiaj ostatni dzień pracy tam, złożyłam wypowiedzenie i wielkie zdziwienie było dyrekcji "czemu??" Wspomnę, że to żaden prywaciarz ale polska firma z tradycjami
i bardzo dobrze, przy założeniu, że pracowałaś tam prawie 300h/mc wychodziła Ci powalająca stawka 2 złote z groszami brutto za godzinę... to już wyzysk. a pan Prezes czym jeździ?
sab_eth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 12:03   #3915
_vixen_
Zakorzenienie

Pomyślałam, ze moj wateczek to jak Lenin wiecznie żywy, coroczna tradycja, a juz niedługo w listopadzie prezentacja rodzin. Może wszystkie żule z Dworca Centralnego sie zglosza, ktos by im wreszcie pomogl i przestaliby okupować przystanki i dworzec, bo smród i strach czegokolwiek dotknąć, a ciągle te same gęby widze-musiałam wyrzucić to z siebie

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-10-10 o 12:06
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 13:53   #3916
SunnyGirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
ad 1. Opiekuje się rodziną? To są ludzie niepełnosprawni umysłowo i fizycznie, by się nimi opiekować? Dorośli są, więc po co ich infantylizować i krzywdzić?
Chodzi o 'opiekuna' który kontaktuje się z rodziną i później z Darczyńcą, chyba byłoby to bez sensu gdyby codziennie ktoś inny do nich dzwonił?

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
mnie osłabia
pan marek 50 lat i pani iwona 45 lat mają piękne pocieszki
julię lat 29, marka lat 25, ksenię lat 23, mateusza lat 21, aurelię lat 19...
A kiedy był widziany taki opis?
Na pewno nie w poprzedniej edycji i w tej też nie będzie.
Nie ma odwrotu z drogi obranej
wierność do końca i tak będzie.
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
SunnyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 14:01   #3917
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Pomyślałam, ze moj wateczek to jak Lenin wiecznie żywy, coroczna tradycja, a juz niedługo w listopadzie prezentacja rodzin. Może wszystkie żule z Dworca Centralnego sie zglosza, ktos by im wreszcie pomogl i przestaliby okupować przystanki i dworzec, bo smród i strach czegokolwiek dotknąć, a ciągle te same gęby widze-musiałam wyrzucić to z siebie
Nawet jak im pomogą to na dworcu niewiele się zmieni
Stary 2014-10-10, 14:15   #3918
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SunnyGirl Pokaż wiadomość

Było mnóstwo takich opisów.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 15:45   #3919
_ema_
Zakorzenienie

Opisu ze SzP nie da się teraz odnaleźć, ale przykład rodziny, która ubiega się o przyjęcie na stronie parafii:

Witam!Jesteśmy małżeństwem z 10-cioma dziećmi(Przemek 21 lat, Monika 18 lat, Sebastian 17 lat, Sylwek 14 lat, Robert 11 lat, Krzysztof 9 lat, Wiktoria 7 lat, Magda 5 lat, Adam 4 latka, Ewa 2 latka). Nasz sytuacja jest ciężka. Mąż jest bezrobotny bez prawa do zasiłku od 2010 roku. Ja mam zasiłek rodzinny i korzystam z pomocy opieki społecznej. Te dochody ledwo starczają na opłacenie rat ( telewizji, wody, światła, śmieci, internetu, biletu miesięcznego dla córki do szkoły) i kupna żywności.

Czy pełnoletnie dzieci nie mogą pracować? Czy bezrobotny mąż i 9 dzieci to nie powód, żeby nie posiadać kolejnego, urodzonego już za czasów bezrobocia? W ogóle, mając 1 pracującą osobę posiadanie 10 dzieci to stryczek na szyję. Przykro mi, że mają ciężko, ale pomoc bardziej nalezy się tym, co myśleli glową, a nieszczęście sprawiło, że wpadli w tarapaty [są też rodziny, w których jest 2-3 malutkich dzieci i choroba/śmierć/kalectwo/bezrobocie - ok, im należy się jakaś pomoc. Ale czy ludzie z opisu w ogóle wyciągną jakieś wnioski z SzP, poza tym, że nie trzeba myślec, bo ludzie dadzą?]
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 15:51   #3920
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Opisu ze SzP nie da się teraz odnaleźć, ale przykład rodziny, która ubiega się o przyjęcie na stronie parafii:

Witam!Jesteśmy małżeństwem z 10-cioma dziećmi(Przemek 21 lat, Monika 18 lat, Sebastian 17 lat, Sylwek 14 lat, Robert 11 lat, Krzysztof 9 lat, Wiktoria 7 lat, Magda 5 lat, Adam 4 latka, Ewa 2 latka). Nasz sytuacja jest ciężka. Mąż jest bezrobotny bez prawa do zasiłku od 2010 roku. Ja mam zasiłek rodzinny i korzystam z pomocy opieki społecznej. Te dochody ledwo starczają na opłacenie rat ( telewizji, wody, światła, śmieci, internetu, biletu miesięcznego dla córki do szkoły) i kupna żywności.

Czy pełnoletnie dzieci nie mogą pracować? Czy bezrobotny mąż i 9 dzieci to nie powód, żeby nie posiadać kolejnego, urodzonego już za czasów bezrobocia? W ogóle, mając 1 pracującą osobę posiadanie 10 dzieci to stryczek na szyję. Przykro mi, że mają ciężko, ale pomoc bardziej nalezy się tym, co myśleli glową, a nieszczęście sprawiło, że wpadli w tarapaty [są też rodziny, w których jest 2-3 malutkich dzieci i choroba/śmierć/kalectwo/bezrobocie - ok, im należy się jakaś pomoc. Ale czy ludzie z opisu w ogóle wyciągną jakieś wnioski z SzP, poza tym, że nie trzeba myślec, bo ludzie dadzą?]
Moim zdaniem im przydałaby się inną pomoc... Jakiś kurs uświadamiający+znajomość metod antykoncepcji i ewentualnie zafundować kobiecie spiralę....

Czytam to i ręce opadają
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 15:52   #3921
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Taa, spiralke sam ksiadz jej zasponsoruje ;]
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 16:02   #3922
201604191001
Konto usunięte

I kurs języka rodzimego. Czy nie powinno być "dziesięciorgiem dzieci"?
Stary 2014-10-10, 16:09   #3923
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem im przydałaby się inną pomoc... Jakiś kurs uświadamiający+znajomość metod antykoncepcji i ewentualnie zafundować kobiecie spiralę....
Jakby chcieli się zabezpieczyć to by się dowiedzieli się jak mają to zrobić. Tacy ludzie nie myślą o tym i pokazanie im metod antykoncepcyjnych nic nie da. Przecież wiedzą skąd się biorą dzieci, jakby nie chcieli mieć kolejnych to by podjęli działania aby ich nie było. Im jest to po prostu obojętne, bo socjal pomoże.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 16:16   #3924
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Jakby chcieli się zabezpieczyć to by się dowiedzieli się jak mają to zrobić. Tacy ludzie nie myślą o tym i pokazanie im metod antykoncepcyjnych nic nie da. Przecież wiedzą skąd się biorą dzieci, jakby nie chcieli mieć kolejnych to by podjęli działania aby ich nie było. Im jest to po prostu obojętne, bo socjal pomoże.
Im więcej dzieci, tym lepszy socjal...
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 16:19   #3925
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Dokładnie, można ich edukować i edukować. A i tak nie wezmą, zapomną, niewygodnie, dziecko (jedno z dziesięciu, lol) zje, ksionc nie pozwala, nie po bożemu, a co oni, psy żeby ich kastrować itd.
Stary 2014-10-10, 16:26   #3926
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Dokładnie, można ich edukować i edukować. A i tak nie wezmą, zapomną, niewygodnie, dziecko (jedno z dziesięciu, lol) zje, ksionc nie pozwala, nie po bożemu, a co oni, psy żeby ich kastrować itd.
Zgadzam się, nie po bożemu stosować anty, ale żeby dzieci głodowały to już dobrze, bo i tak ludzie dadzą. Albo śmieszą mnie pany Wieśki z chorobą alkoholową i ich bite żony, które nie odejdą,, bo dziecko bez ojca będzie chowane?" i rodzą co trochę to nowe
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 17:26   #3927
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
na 100% widziałam na własne gały taki opis.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 17:57   #3928
201604191001
Konto usunięte

A ja się założę, że tam było "wychowują".
Stary 2014-10-10, 18:07   #3929
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Oj były były, i były wklejane tu na wątku, tylko komu się teraz chce szukać ..
Stary 2014-10-10, 18:12   #3930
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ivy123 Pokaż wiadomość
Rozwaliło mnie:

''Pani Grażyna (58 l.) i Pan Zenobiusz (56 l.) wychowują siedmioro dzieci: Sebastiana (31 l.), Pawła (29 l.), Andrzeja (25 l.), Mariolę (22 l.), Marka (16 l.), Marcina (14 l.), Kasię (12 l.).''

wychowują
Pierwsza strona wątku. Może nie rok temu, ale było, a jakby zagłębić się w wątek to co roku były takie kwiatki.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości