|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
Ja nie kontroluję ile Lu je, w cyckach miarki nie mam, a na BLW też nie ma odmierzania. I chyba tak jest lepiej, zje tyle, ile chce, a ja nie analizuję czy mało czy dużo. Ma dni, kiedy ma wilczy apetyt i ciągle by coś jadła, ale są też takie (jak ostatnio), że dziubnie wszystkiego odrobinę i tyle. Na wadze cały czas ładnie przybiera, nawet po urlopie, gdzie mi się wydawało, że jadła tyle co nic, przytyła więcej niż normalnie. Spokojnie, mały nie zagłodzi się, widać tyle co zjada mu wystarcza. A skoro woli mleczko, niż co innego, to dawaj mu mleczko, najwidoczniej jeszcze potrzebuje I pomyśl sama, czy Ty tak nie masz, że jednego dnia non stop byś coś jadła, a następnego w ogóle nie masz apetytu? Przecież to zupełnie normalne, też nie chodzisz i nie odmierzasz sobie ile zjadłaś co do grama. A to, że ma swoje preferencje też rozumiem. U nas to samo, Lu jak nie ma na coś ochoty też nie zje, nawet jak jest głodna. Rozumiem to i nie wciskam na siłę. Daję coś w zamian, jak tego też nie zje, to odpuszczam i czekam do kolejnej pory posiłku. Jak już mała jest naprawdę głodna, to sama się o jedzonko upomina (i tu dzięki małżowi wiem dokładnie, kiedy chce jeść. Nauczył ją, że jak chce od niego dostać jedzenie musi usiąść. I teraz Lu jak jest głodna pokazuje paluszkiem na miseczki/garnki, siada i mówi "da" ![]()
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2013-09-09 o 22:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3902 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Ja szczerze mówiąc uznałabym, że to dobry dzień, bo u nas z jedzeniem to szału nie ma
![]() ![]() Z mlekiem u nas identycznie było, mógł nie tknąć czegoś innego, ale na mleko zawsze chętny i zaraz po nim jak nowo narodzony, mógł dalej broić ![]() Dzięki Dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Zakorzenienie
|
Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Tylko ja sie martwie bo on slabo przybiera na wadze wciaz, przynajmniej w przychodni tragedie robia ze nie potroil nadal, choc to juz przezytek. Jas nie ja zadnych przekasek typu chrupki, wafelki itp, nie chce ich. Wiem ze ten dien tragiczny nie byl ale wezcie pod uwage ze on calutki dzien biega po domu, nie bawi sie wcale tylko teraz ma etap wspinania sie wsedzie, juz na parapet nawet:/
Dziewczyny od jutra w rossman -25% na zywnosc dla dzieci, oferta 2 dni trwa z karta rossne |
![]() ![]() |
![]() |
#3904 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko je sporo, jajecznice z 2 jaj, 2 parowki, miske zupy taka jak ja zjadam, kilka kabanosow, 2 kanapki z szynka, 2-3 jogurty jeden po drugim, owocow mnostwo na raz itd. Moglabym wymieniac. Czasem jestesmy w szoku jak duzo wsuwa a taka mala.
Linko, to sie nie narobisz, zazdrosc. Ja wychodze o 8:30 i wracam o 17:30. Porazka. Doła mam pourlopowego i tak ogolnie. Zero motywacji do pracy co mi sie rzadko zdarza. |
![]() ![]() |
![]() |
#3905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też się niektórzy pediatrzy próbowali czepiać, że Lu za mało przybiera. Ale ona na siatkach WHO uparcie trzyma się swojego 15 centyla, to o czym mowa? Najważniejsze, że przybiera, a to czepianie się ile dokładnie dziecko powinno i że "nie jest takie jak wszystkie inne" to tylko niepotrzebne straszenie rodziców :/ Luśka też cały dzień biega, od rana do wieczora. Wiesz ile dzisiaj zjadła? Rano mleczko z cyca - nie wiem ile, potem dziubnęła niecałe pół kromki chleba z jajkiem, potem kaszka - niecałe pół porcji z 3 łyżek (nie wiem ile wody). Później 4 mini kawałki arbuza i trochę borówek, na obiad kilka dosłownie klusków od spaghetti, więc dałam w zamian kilka cząstek śliwki, i na wieczór cyc. Wczoraj jadła podobnie, z tym że obiadu praktycznie nie tknęła. Jak na nią to jest tyle co nic, ale ja tam się nie martwię
![]() |
#3906 |
Zadomowienie
|
Podziwiam! mój by to jadł chyba tydzień... Jajecznicę robię z jednego jajka, nigdy nie zjadł całej, parówkę gotuję jedną, nie zjada nawet połowy a są malutkie, kabanosów nie je, jogurt od przypadku - kilka łyżeczek... Z obiadami jest różnie, z kaszką też - czasem zje, czasem nie ruszy...
Ilościowo wygląda mi, że pewnie podobnie jak Lu ![]() Pawełek też jest typem dziecka, które nie usiedzi w miejscu... ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-09-09 o 22:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3907 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo go do nich przyzwyczajaj stopniowo, dawaj troszkę do jedzenia, a ty dajesz mu pewnie całą miseczkę i denerwujesz się ze nie chce jeść. Moja też ma gorsze i lepsze dni. No i jednak wydaje mi się że Jaś też więcej je mimo to. Mała wczoraj zjadła tak 150ml mm 1 parówka cała i 1/3 kromki chleba (dla mnie to dużo - pewnie dlatego że jadła widelcem) 2 łyżki - może nawet nie - obiadu - kotlet mielony i ziemniaki. potem pół bułki na kolację 180ml mm. ---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ---------- Cytat:
Moja mała też ciągle w ruchu, też je raz dobrze raz kiespko, że tylko melko i jogurty, i też jeszcze nie potroiła wagi. Z tego co wiem Jaś ma już 10kg nie? Skoro sądzisz że on mało przybiera to co, chciałabyś żeby np. w wieku dwóch lat ważył powiedzmy 15kg, zaspokoiłoby to Twoje zmartwienia? ![]() Dziecko je zawsze tyle ile potrzebuje. Dawaj mu do próbowania, jak nie bedzie chciał to daj mu to co lubi. Jak agunia napisała dzieciaczki nasze już też mają preferencje, jak ty coś lubisz, on może też po swojemu coś lubić i może mu to bardzo smakować. Moja po ostatnim szczepieniu wyszło że przybiera 100g na miesiąc. Podjerzewam, a w zasadzie myślę że to mało, ale ona nie wygląda na wychudzoną, jest zadowolona radosna (oczywiście jak ma dobry humor) no pomijam że ma wielkie uda a brzuszek chudziutki że jej spodnie spadają ale to już kwestia indywidualna ![]() I jak ona nie chce jeść to mówię że niech nie je, nie będę jej wciskać na siłę przecież. Ja też bym nie chciała żeby mi ktoś coś wciskał i miał o to do mnie żal że nie chcę jeść. Może też po prostu ząbki go drażnią lub po prostu nie ma humoru. Trzeba pamiętać że są dzieciaczki chudsze i pulcniejsze tego nie da się przeskoczyć. Tak już jest i tyle. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3908 | ||
Zakorzenienie
|
Odp: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Hejo
![]() Rano biegalam, a teraz relaksuje się korzystając z faktu, że mała spi ![]() ---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- Cytat:
Natomiast w wózku chyba będę używać oslonki na nóżki. Piszę chyba bo jeszcze nie zakładałam i nie wiem jak to się sprawdzi. Jak zakładam folię przeciwdeszczowa to mała tak długo kombinuje, aż znajdzie szpare i wystawi buzię poza folię. Pociesznie to wygląda. Cytat:
![]() Pokazuj fotelik. Phdwao dZiewczyny dobrze piszą. Możesz dawać małemu do jedzenia to samo co jecie Wy? Teraz dodatkowo jesteś sfrustrowana bo pichcisz dla J. a on nie chce jeść. Ja prawie w ogóle nie gotuje osobno dla małej (czasami do obiadu dorzuce jej jakieś warzywko, ale nic co wymaga wielkich wysiłków w przygotowaniu). Je to co my. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3909 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny, fakt ze na tym punkcie wciaz jestem przewrazliwiona:/
Z innej beczki maly mial temperature w nocy, budzil sie co 2h, dostal nurofen na razie jest ok tylko marudzi |
![]() ![]() |
![]() |
#3910 | |
Rozeznanie
|
zdrówka dla małego, my kupiliśmy britaxa ma dziś przyjść. Kupowałaś u naszego Pana od bloga?
Cytat:
W. też jest bardzo ruchliwy biega - nie chodzi, wszędzie włazi i do potrojenia wagi urodzeniowej jeszcze mu sporo brakuje. Waga urodzeniowa 3200 a miesiąc temu ważył 8500 - chyba najmniej z wszystkich wątkowych chłopców. to chyba odpowiedź na promocje biedronki tylko tam 20% no i o wiele mniejszy asortyment |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Zakorzenienie
|
Odp: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Zrobiłam małej naleśniki z domowym dzemem wisniowym. Wcianala, aż jej się uszu trzesly. Dwa zjadła z nadzieniem i pół na sucho.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3912 |
Wtajemniczenie
|
hej!
Ph wrrr a ja wczoraj w Rossmannie nakupiłam jedzonka multum ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3913 |
Zadomowienie
|
Witajcie - mała zasypia wiec wpadłam na chwile. U nas nocka troche lepsza niz ostatnio - były pobudki ale mała spała spokojniej mimo kaszlu i kataru które ją męczą dość mocno.
Jeśli chodzi o jedzenie to u nas z tym różnie ale i tak najlepsze są: mleko, kaszki i serki wiejskie. Do łask wróciła jajecznica - dziś mnie objadła z niej solidnie (na oko tak z 2 jaj zjadła). Nela zapomniałam Ci odpisać: najczęściej na weselach śpiewałam ale zdarzało się video i foto również. Mandi mamy ten pierwszy fotelik http://e-foteliki.pl/romer-king-plus.html# Allebazi ja kupiłam fotelik w sklepie stacjonarnym w Poznaniu (mam bliżej niż do Wrocka a zależało mi na przymiarce fotelika) ale wcześniej dzwoniłam do sklepu 8* i porozmawiałam sobie z panem na temat fotelików. |
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Rozeznanie
|
hej
Dziękuję za miłe słowa w imieniu Agaty ![]() dzisiaj idę do pediatry...szykuje nam się prowokacja pokarmowa, żeby przejść z bebilon pepti na bebilon zwykły. No i to nieszczęsne szczepienie mam zamiar odłożyć przynajmniej o dwa miesiące, bo nie mam zamiaru fundować małej zmiany mleka i szczepionki mmr. Zaczełam jej też dawać od paru dni trochę masełka, jogurtu naturalnego, serka i narazie jest ok.Mam nadzieję, że już nie ma skazy ![]() Wyszły już wszystkie trójki, więc czekamy na ostatnie cztery ząbki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Phdwao , wydaje mi się, że nie masz się czym przejmować. ![]() ![]() Kurde, dziś jest mój 38dc, testy nic nie pokazuja, więc o co kaman? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3916 |
Zadomowienie
|
Cześć u nas szał ciał! Widzę ze na celowniku jedzonko dzieciaczkow... No mój moglby jeść tylko chleb z wędlina. Gotuje mu obiadki albo jak kompletnie nie mam czasu dostaje słoiki ale i tego i tego je chce jeść...
![]() Dziewczyny ale mam jedno pytanie: używa któraś z was nuvaring? |
![]() ![]() |
![]() |
#3917 |
Zakorzenienie
|
wysypka wróciła na nóżkach....mononukleoza? http://pl.wikipedia.org/wiki/Mononukleoza_zaka%C5%BAna
#3918 |
Wtajemniczenie
|
Anna-ja używam
![]()
#3919 |
Rozeznanie
|
Zamontowałam fotelik - pasuje, pasy wystarczyły tak na styk wcale nie jest taki duży jak myślałam. Wysoki fakt ale reszta spoko.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3920 | ||||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]() Dowiedziałas Się czegoś ciekawego podczas rozmowy? Cytat:
Agatka ma imponująca ilość zabkow ![]() Cytat:
Dobrze zrozumiałam, że na to choruje się raz? Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Mandragorrka Czas edycji: 2013-09-10 o 12:24 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3921 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
Jutro pojedziemy do lekarza i niech mu zrobią badanie krwi. ~~dziś dotarła d pracy męża przesyłka z moim nowym kablem do lapa i zaciesz mam bo już chcę obrabiać foty - po 1 wydaje mi się że wyszły super i nie mogę się doczekać efektu a po 2 w sobotę znów zapylam od rana ![]()
![]() |
#3922 |
Zakorzenienie
|
U nas jak nie s.raczka to urok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym że w zeszłym tygodniu miał na pleckach i brzuszku.
![]() |
#3924 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 |
Zakorzenienie
|
no to teraz też wszędzie ale nie tam.
będę wieczorem.
#3926 | |||
Zakorzenienie
|
Witam.
Cytat:
My idziemy na szczepienie mmr, ale za to poczekam z wprowadzaniem mleka pełnego. Dlatego swój pobyt w domu zaczęłam od zakupów w Rossmannie - korzystając z promocji zrobiłam niezły zapas Bebilonu 3. Zazdroszczę takiej ilości ząbków. R. ma dopiero osiem. Czy kombinezony z H&M są ciepłe? Jak zrobiłam przegląd ciuszków jesienno - ziomowych (kupionych i używanych), to okazało się, że prawie wszystko mamy. Brakuje właśnie ciepłego, dwuczęściowego kombinezonu i butów, a poza tym kilku drobiazgów, które na pewno znajdę na allegro albo w sh. Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2013-09-10 o 13:45 |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3928 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Malwina kciuki za prowokację ![]() A ząbków zazdroszczę, u nas dopiero 8, choć mąż mi meldował wczoraj (wieczorem były mega ryki i mega marudzenie), że podczas smarowania dziąsełek czuł z tyłu pod pacami jakby już coś było, jednak tego nie wiem ![]() Nel_a nie słyszałam o tej chorobie, najlepiej porobić badania, zdrówka ![]() Haniu dla Was też ![]() Maciejko dzisiaj mieliście szczepienie? Mam nadzieję, że poszło dobrze i nic złego nie będzie się działo ![]() My też już po... Mały był grzeczny, zapłakał podczas kłucia, ale nie trwało to jakoś długo, jak wychodziliśmy już było dobrze, w domu pospał godzinkę i póki co jest ok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3929 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Phdwao dziewczyny już wszystko napisały odnośnie jedzenia. Je tyle ile mu potrzeba. A z małym przybieraniem się nie przejmuj, najważniejsze, że przybiera ![]() Nadia od wczoraj ma stan podgorączkowy. Wczoraj był tydzień po szczepieniu. Myślicie, że może być związek po tygodniu? Chyba idą też zęby, więc na dwoje babka wróżyła... Oby tylko żadna zaraza ![]() Mierzyłam jej temp. przed chwila i miała 37,7. Trochę marudzi i ma luźniejszą kupę. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.