|
|
#3961 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
|
|
#3962 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz zdradzić ile teraz kosztują takie zrobione na zamówienie? Cytat:
Cytat:
No jest hardkor na początku ale ja Wam radzę od samego początku angażować Tż-tów w pomoc. I nawet za najmniejsze zadanie chwalić, żeby czuli się mega dumni, że mogą coś przy dziecku zrobić. Bo im się wydaje, że tylko mama jest najlepsza. Im wcześniej tym lepiej- też muszą się nauczyć być odpowiedzialnymi za dziecko. Co do drugiego- współczuję. Kto ma miękkie serce musi mieć twardą dupę.My nie mamy żadnych znajomków, żeby ktoś w razie co pomógł. W jakiś nagłych przypadkach z samochodem mój tata nas ratuje.
|
|
|
#3963 |
|
Zadomowienie
|
Solony super że wszystko ok
![]() Mój tz się angażowal w opiekę nad córką, w nocy wstawał i podawał ją do karmienia, po pracy zabierał nas na spacery, w weekend zabierał małą rano abym mogła dostać. Pierwszy szok przeżył jak został z nią sam i po pół godzinie wracałam na sygnale do domu ale wytłumaczyłam co i jak i następnym razem było już dobrze. Ideałem nie jest ale w opiekę się angażuje bo to nasze dziecko.Aaaaaa chwalę się poczułam ruchy małego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3964 |
|
Zakorzenienie
|
Moj wychpdzi o 7 rano wraca o 20 jesli po pracy idzie na silownie. Juz ustalone ze jak dziecko sie urodzi po pracy idzie do domu zeby miedzy ta 18-21 byc z nami, pomoc etc a o 21 moze isc na ta silownie co drugi dzien. Mysle ze tak jest fair. Inaczej dziecko bedzie wodziec co niedziele
![]() Sent from my E5823 using Tapatalk
|
|
#3965 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3966 | |
|
Rozeznanie
|
Też <3
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
230zł dawałam + koszt przesyłki
|
|
|
|
|
#3967 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zapisz te ustalenia i ciekawa jestem jak wyjdzie w praniu .Ja miałam hajnida w 100% z kolkami i jakby mi Tż po całym dniu siedzenia w domu z dzieckiem wyskoczył, że chce iść na siłkę a o 20/22 zaczynała się kolkowa jazda to chyba bym zrobiła brzydką rzecz ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
|
|
|
#3968 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To zależy od modelu i od opcji dodatkowych, bo ogólnie to można zapłacić dużo więcej za nie. Moje w najbardziej podstawowej wersji kosztują 210zł i ja dobierałam tylko inną podeszwę, którą mi pani polecała - podłogę weselną mamy całą w kafelkach. Podeszwa została dobrana tak, żebym się absolutnie nie ślizgała w tych butach na tych kafelkach nieszczęsnych
|
|
|
|
|
#3969 |
|
Raczkowanie
|
Ja już też po wizycie. Wszystko dobrze. Będzie synuś
Dzisiaj ważył 231g. Mam lozysko na przedniej scianie czyli bardzo dobrze, ale przez to moge pozniej czuc ruchy dziecka. Pytalam o pojawiajaca sie wypuklosc na brzuchu, lekarz powiedzial, ze to skurcze i, ze 10 dziennie to jest ok. Szyjka prawidlowa, wiec mam sie nie martwic. Dodatkowo robilam na dzisiaj wyniki krwi i moczu. Krew ok, mocz tez tylko mam nieliczne bakterie. Myslalam, ze jak nieliczne to ok, ale przepisal mi furaginum.
|
|
|
|
#3970 |
|
Rozeznanie
|
To u mnie tż przy noworodku pomagał. Od 2mc do 7mc prawie wcale a potem coraz więcej bo można się z nią porozumieć. No i ona też tylko dada i dada a mame ma gdzieś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3971 |
|
Rozeznanie
|
Ja jutro mam wizytę u diabetologa, a w czwartek ginekologa i liczę na to, że dowiem się co te mają między nogami, bo miesiąc temu jeden lekarz na USG genetycznym mówił, że wstępnie dziewczynki, a ginekolog (jeden z najbardziej polecanych w Kielcach) dzień później powiedział, że są za małe (po 0k 6cm miały) i on ogólnie nie ma pojęcia skąd wniosek, że dziewczynki... No ale ten lekarz od USG genetycznego w ogóle jakoś niedbale zrobił to badanie ;/ i jeszcze zapłaciłam za nie 360zł....
|
|
|
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w jaki sposob lekarz ocenia wage dzieciatka?Sent from my E5823 using Tapatalk
|
|
|
#3973 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jestem zaskoczona co lekarz powiedział o tej wypukłości. Powiedział od czego? Czemu akurat w tym miejscu a nie w innym? A nie przepisał jakiegoś magnezu na to?
|
|
|
#3974 |
|
Zadomowienie
|
AniaOs super że wszystko ok
i gratuluję synka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3975 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Teraz u mnie etap, że dzieci potrafią się 5 minut same pobawić bez krzyków i szarpania ![]() Karmisz jeszcze córkę?
|
|
|
#3976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3977 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Byłam ciekawa bo kojarzę, że ona jeszcze malutka jest.
|
|
|
#3978 |
|
Rozeznanie
|
Hej,
Troche mnie nie bylo, bo w pracy wywiazala sie g*wno burza haha. Widze, ze sie wywiazala dyskusja o opiece nad dzieckiem. ja sie o to nie martwie, bo moj maz jest typem, ze sam sie lapie za miotle, smieci itd. Na to dziecko czeka bardziej, niz ja. W ogole jest bardziej do dzieci. Ja dzieci nie lubie wybitnie i ich unikam. hahaha Wiem, ze swoim bede zafascynowana i bede kochac, ale nawet juz ustalilismy ze jakies tak zawozenie na urodziny, czy spotkania szkolne, to nie ja, bo padne. Tez bylismy na badaniu. Wszystko ok. Dziecko sie wierci bardzo.
Edytowane przez klocki_LEGO Czas edycji: 2019-03-12 o 01:22 |
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3980 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nawet niektóre lubię ale gdy są niegrzeczne to tylko moje toleruję . Wogóle swoje dziecko to co innego, ja bardzo długo nie chciałam mieć dzieci, trochę się bałam czy mi się instynkt pojawi, ale okazało się że jestem typową matką wariatką , sfiksowaną na własnym dziecku .
|
|
|
|
|
#3981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3982 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wtedy mnie paraliżuje strach, że je popsuje. Generalnie nie tykam dzieci poniżej 1 roku, a te powyżej tylko w sytuacjach kryzysowych. Swojego nie mogę się doczekać <3 ale uprzedzam go, że ma nie wyłazić przed sierpniem, poczekam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja nie czuje tego czegos do dzieci, inni mówią zdrobniale itp a ja patrze dziwnie bo nie rozumiem dlaczego. Za to moj tż to ma świetne podejscie ale on ma często kontakt z małymi dziećmi bo jest wujkiem siedmiorga dzieci Ucze sie od niego ale nadal to dla mnie abstrakcja. Mam nadzieje że ze swoimi będzie łatwiej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3984 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Tylko nie nastaw się proszę , że jak zobaczysz te małe istoty to odrazu wybuchnie tęcza i będziesz widzieć jednorożce początki są trudne, a ta miłość czasem przychodzi z czasem . Ja najpierw się nie mogłam napatrzeć na moje jakże idealne ( w moich oczach ) dziecko a tak naprawdę jak każde podobne po porodzie do ziemniaka . Urodziła się z całą buzią w czerwonej wysypce, skaleczona nożyczkami w policzek i z twarzy złaziła jej skóra płatami , ale dla mnie była najpiękniejsza , idealna, później emocje zaczęły opadać, przyszło zmęczenie , smutek i ... płacz, i tak płakałam cały nasz pobyt w szpitalu , całe 8 dni,w domu było lepiej, ale ja naczytałam się jakie to piękne , jakie wzniosłe, a ja czułam tylko zmęczenie i strach bo okazało się że mała ma wadę serduszka. Trochę mi zajęło oswojenie się z nową sytuacją , z nową rolą i z tym żeby się w tym wszystkim odnaleźć i wiedzieć że moje potrzeby też są ważne. Teraz nie wyobrażam sobie życia bez córki, ale też wiem jak internet , "idealne życie kreowane na instagramie" robi młodym matkom papkę z mózgu.Także Mirableka będzie pot , krew i łzy , ale będzie cudownie, jak nie od razu to za chwilę ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Co do samej opieki, ja byłam nastawiona , przez swoją mamę, że nie dam rady, że dziecko ciężko przebrać, ciężko przystawić, wykąpać itd i że pomoc doświadczonej osoby jest wręcz niezbędna ( czyt. wtrącanie się i robienie tak jak ona chce ). Na szczęście mój mąż powiedział do mojej mamy spróbujemy sami a jak będziemy mieć wątpliwości wtedy zapytamy, kilka dni po wyjściu ze szpitala zaprosił na herbatę i ciastka. I wiece co się okazało, że potrafiłam przystawić małą , przebrać bez pomocy i nawet zmienić pieluchę , kąpiel też nam świetnie wychodziła, fakt że pierwszej nocy w domu prawie nas spaliłam ( bałam się zgasić światło więc zostawiałam włączoną lampkę , ale światło było za mocne więc przykryłam ją tetrową pieluchą , obudziłam się jak abażur był już całkiem stopiony, naszczęście nic się nie stało, a mąż jak zwykle załamał ręce nad moją pomysłowością, pogłaskał po głowie i powiedział nie bój się damy radę ) . I daliśmy sami we dwoje , teraz nie dam sobie zrobić papki z mózgu przez mamę , ale wtedy niestety dałam. Noworodka nie tak łatwo popsuć , a wszystkie czynności przychodzą insynktowanie. Nawet mój mąż zaczął małej śpiewać choć zawsze się zarzekał że nie będzie tego robił
Edytowane przez Marianna48 Czas edycji: 2019-03-12 o 09:23 |
|
|
|
|
#3985 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na podstawie niektórych pomiarów z usg szacuje się wagę dziecka. Cytat:
Powiedział, że skurcze macicy już się mogą pojawiać i to jest normalne, tzw. skurcze przygotowujące. Powiedział, że mogły się pojawić od większej aktywności, a weekend akurat miałam intensywny. Wczoraj już nic się nie działo. Magnezu nie przepisał. Cytat:
Dziękuję |
|||
|
|
|
#3986 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3987 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Za czasów LO i studiów małe dzieci mnie drażniły. Hehe najwięcej wtedy miałam do powiedzenia jakie to niewychowane, czego się drą... Ja się zakochałam w swoim dziecku. Nigdy wcześniej nie widziałam na żywo noworodka a jednak moja córka najśliczniejsza mi się wydawała. Naprawdę samo na mnie spłynęło. Bo w brzuchu to jak obcy, nowość, nieznane. Jest, rusza się. Ale już jak zobaczyłam i mogłam jej dotknąć po drugiej stronie brzucha to naprawdę uwierzyłam, że jest coś takiego jak miłość od pierwszego wejrzenia. Nie była do kartofla podobna ![]() No właśnie. Czytam post i jakbym o swojej mamie czytała. Też mi wmawiała, że sobie nie poradzę bo się nie nadaję i pewnie myślę, że dziecko to zabawka. Ja pierwszy miesiąc spędziłam z Małą w szpitalu i potem 2 miesiące mieszkaliśmy u moich rodziców. Było bardzo źle. Mała miała kolki, była wisicycem. Moja mama do wszystkiego się wtrącała- nie tak ubrana, nie tak karmię, za moich czasów to się tak robiło a teraz Ty wydziwiasz.....itp. No ale w końcu po tym jak stwierdziła, że na pewno głodzę dziecko, mam słaby pokarm albo wcale go nie mam postanowiliśmy się z Tż-tem wyprowadzić. Mieliśmy kupione 2 miesiące wcześniej mieszkanie ale tam nic nie było. Zabrałam swoje stare panieńskie meble, łóżko i się wyprowadziliśmy. Ja się strasznie wtedy czułam bo małe dziecko z kolkami, ja całe życie przy mamusi- nie umiałam gotować. Dodatkowo umówiłam się ze swoim pracodawcą, że będę dorabiała w domu. Ale przetrwałam.Oczywiście moja mama coraz mniej się wtrącała. Do dziś nie mogę jej wybaczyć, że poiła mnie bawarkami (bo za jej czasów-że niby to dobre na mleko) a dzieciak się skręcał z bólu brzucha Ja podejrzewałam, że może coś być na rzeczy z nabiałem ale ona do mnie, że głupia jestem itp.Także, nie dajcie się mamuśkom. Jest instynkt. Jest internet. Mnie bardzo dużo inne mamy na wizażu pomogły. Nie czułam się zagubiona. Więcej wirtualnego wsparcia otrzymałam niż od własnej mamy.
|
|
|
#3988 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ogólnie nieswojo zawsze się czułam w towarzystwie dzieci, jakoś nie potrafiłam nawiązać z nimi kontaktu, za to mój tż tak jak Twój.
|
|
#3989 |
|
Raczkowanie
|
Gratuluje udanych wizyt i kolejnego chłopca na wątku
![]() Ja mam o tyle plus ,że miałam 14 lat jak mój brat sie urodził i wszystko koło niego robiłam prócz mycia. Z jednej strony miałam żal do rodziców ,że obciążyli mnie i moją siostrę wychowaniem brata (moje koleżanki łaziły po parku,jeździły na rowerze a ja z bratem w domu bo mama i tata w pracy). Ale z drugiej strony nie mam dużego stracha ,że sobie nie poradzę. Wiadomo jakiś stresik jest bo to ja bede całkowicie oodpowiedzialna za to małe stworzonko ale ogólnie nastawiam się optymistyczno-realistycznie. A co do mam , moja na pewno też się będzie wtrącać , moja mama uważa ,że ona wszystko robi najlepiej, najlepiej wychowała dzieci, normalnie przykład matki-polki. Moja mama urodziła brsta mając 38 lat to chodziła dumna po osiedlu ,żeby każdy widział jaka to ona prawdziwa matka. Ale dla nas jako dzieci now była nigdy ideałem i dużo miałam z nią kłotni. Teraz jak już od 4 lat nie mieszkamy razem ,mamy lepszy kontakt niż przez poprzednie 24 lata. |
|
|
|
#3990 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.

dwa zęby wyleczone bez znieczulenia, naszczescie ubytki nie były duże i narazie spokój
. Przy córce mi mocno zęby poleciały i pewnie teraz też tak będzie
. 
współczuję. Kto ma miękkie serce musi mieć twardą dupę.

nawet niektóre lubię