Aborcja - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-30, 13:43   #3991
201607040950
Konto usunięte

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
Diametralna. Jak się odda, będzie można normalnie żyć.
Jak matka odda to matka będzie mogła normalnie żyć (jeśli będzie umiała).
Ale faktu, że na świat sprowadzono dziecko, które mogło nie być aż tak chore albo w ogóle nie skazane na takie cierpienie.
A jakość życia reszty świata się pogorszy. Ktoś będzie musiał się zająć tym dzieckiem, ktoś będzie musiał skądś wziąć pieniądze - inne dziecko nie dostanie tyle atencji ile mogłoby dostać, gdyby to było w porę leczone albo terminowane, ktoś inny nie dostanie pieniędzy.

Nożyczki w brzuchu mogą zrujnować zdrowie i doprowadzić do śmierci - owszem. Rodzenie tak chorego płodu również. Masz te same możliwe konsekwencje co i po nożyczkach w brzuchu + nieuleczalnie chore dziecko wymagające opieki i nakładów finansowych, czyichś.

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Zdecydowanie wolalabym aborcje niz oddanie do dd jesli dziecko byloby tak bardzo chore. Bo to oszczedzanie mu cierpienia, a DD z ktorego nigdy takie dzieci nie wychodza jest dla mnie jego poglebianiem.
Tak chore dzieci nie trafiają do DD, całe życie spędzają na oddziałach.
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-30, 13:45   #3992
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Zawsze?
Często. W przypadku tego dziecka jest "nigdy".

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Nożyczki w brzuchu mogą zrujnować zdrowie i doprowadzić do śmierci - owszem. Rodzenie tak chorego płodu również. Masz te same możliwe konsekwencje co i po nożyczkach w brzuchu + nieuleczalnie chore dziecko wymagające opieki i nakładów finansowych, czyichś.
Stary 2015-10-30, 13:51   #3993
stewardesa
BAN stały

Cytat:
To rodzenie chorego płodu ma konsekwencje zdrowotne dla matki?
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-30, 13:53   #3994
pffe
BAN stały

Cytat:
Wiele ułatwia. Podejmowanie się wycieńczającej, niezwykle załamującej psychicznie pracy, bez wynagrodzenia, często bez jakiegokolwiek wsparcia, przy niedoborach finansowych, bycie "na posterunku" non stop, brak życia prywatnego, własnego życia skutkujące wyniszczeniem fizycznym i psychicznym to nie jest coś, na co należy się decydować ze strachu przed wyrzutami sumienia, przed tym "co ludzie powiedzą" i dlatego, że nie ma innego wyjścia.

Oddanie takiego dziecka ułatwia bardzo wiele. Może i nikt nie zaopiekuje się nim tak dobrze jak matka, ale ludziom, którzy się na taką pracę decydują świadomie i po tych 8 czy 12 godzinach mogą wrócić do domu, zająć się swoimi sprawami jest łatwiej.

Najpierw pffe sugeruje, że to nie wina lekarza tylko zrządzenie losu - i że przesadzono z konsekwencjami, a teraz dodajesz do tego jeszcze sugestię, że każda matka, które zdecydowała się oddać takie dziecko jest WINNA, bo sprowadziła je na świat i powinna za karę wegetować razem z nim, a jeśli nie to nigdy nie będzie miała czystego sumienia?

*Istotnie, przepraszam. Pffe to napisała.
naucz się czytać ze zrozumieniem bo przeinaczasz wypowiedzi innych na takie, jakie chcesz widzieć.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-30, 13:54   #3995
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie, żadnych. Żadnych emocjonalnych konsekwencji nie ma. I to, że nie mogła podjąć decyzji też nie ma żadnych. Ani lata opieki nad chorym dzieckiem też nie mają żadnych ani emocjonalnych ani fizycznych konsekwencji ani społecznych. Oddanie dziecka do domu opieki też jest jak splunąć, zero jakichkolwiek konsekwencji.
Stary 2015-10-30, 14:02   #3996
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie, żadnych. Żadnych emocjonalnych konsekwencji nie ma. I to, że nie mogła podjąć decyzji też nie ma żadnych. Ani lata opieki nad chorym dzieckiem też nie mają żadnych ani emocjonalnych ani fizycznych konsekwencji ani społecznych. Oddanie dziecka do domu opieki też jest jak splunąć, zero jakichkolwiek konsekwencji.
Między "nie uważam nożyczek pozostawionych w brzuchu za mniejszy problem" a "w ogóle nic się nie stało, nie było żadnego zaniedbania, a co by to zmieniło, gdyby mogła podjąć decyzję" jest kolosalna różnica, ale pod resztą się podpisuję, więc mogę i pod tym, skoro i tak ktoś moje słowa przekręci.
Pytałam czy są jakieś zdrowotne (uściślę: fizyczne, bo adeedra napisała, że to takie konsekwencje jak nożyczki + chore dziecko) konsekwencje dla matki?
Stary 2015-10-30, 14:04   #3997
zakonna
Naczelna Nastolatka

A czy zdrowie fizyczne jest w jakiś sposób ważniejsze lub istotniejsze od psychicznego??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-30, 14:05   #3998
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
a czy zdrowie fizyczne jest w jakiś sposób ważniejsze lub istotniejsze od psychicznego??
tak

Edytowane przez stewardesa
Czas edycji: 2015-10-30 o 14:07
Stary 2015-10-30, 14:07   #3999
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
tak.
Teraz mnie rozśmieszyłaś, to śmiech przez łzy.
Nie, nie można mówić, że jedno jest ważniejsze od drugiego.
Stary 2015-10-30, 14:38   #4000
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
Pytałam czy są jakieś zdrowotne (uściślę: fizyczne, bo adeedra napisała, że to takie konsekwencje jak nożyczki + chore dziecko) konsekwencje dla matki?
Obwisłe ciało, pęknięcie krocza, hemoroidy, cały wachlarz możliwych infekcji, uszkodzenie macicy, zakażenia, zapalenie piersi, zatrucie ciążowe, uszkodzenie wzroku, depresja (wynikająca z czynników fizjologicznych), zator, zapaść, zakrzep, udar, zaburzenia hormonalne, zatrucie ciążowe, cukrzyca - takie ryzyko podjęła, żeby urodzić ZDROWE dziecko. Tak jak i gość poszedłby na operację żeby ocalić własne zdrowie, nie przewidując zostawienia nożyczek.
Plus tak poważnie uszkodzony, chory i niemonitorowany płód - wielokrotnie wyższe ryzyko obumarcia płodu, tysiące możliwych konsekwencji z sepsą i śmiercią włącznie.

Czyli - "z grubsza" (bardzo "z grubsza") to samo co z nożyczkami.

Edytowane przez 201607040950
Czas edycji: 2015-10-30 o 14:39
Stary 2015-10-30, 14:41   #4001
stewardesa
BAN stały

Ale teraz napisałaś, że każda ciąża niesie za sobą takie samo ryzyko i konsekwencje jak pozostawienie nożyczek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-30, 15:03   #4002
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
Ale teraz napisałaś, że każda ciąża niesie za sobą takie samo ryzyko i konsekwencje jak pozostawienie nożyczek.
Nie każda - ta w której można na własne życzenie już nie być nie.
Stary 2015-10-30, 15:07   #4003
pffe
BAN stały

Cytat:
czyli gadasz od rzeczy. najpierw mówisz jedno a potem drugie. takie same konsekwencje mogła nieść za sobą taka ciąża jak i zdrowa. Ale co tam, napisz teraz jeszcze coś innego. Lubię jak sobie zaprzeczasz.
Stary 2015-10-30, 15:09   #4004
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Nic z tego zdania nie zrozumialam.
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-30, 15:22   #4005
201607040950
Konto usunięte

Więc w telegraficznym skrócie i karygodnym uproszczeniu:
nożyczki = nieuleczalnie chory, kaleki płód
możliwe konsekwencje zdrowotne podobne
trauma po nożyczkach mniej prawdopodobna - acz możliwa
do tego fizycznie nie masz w chałupie oczekiwanego zdrowego dziecka

Zatem bez angażowania w to wątków emocjonalno-społeczno-finansowych teoretyczne nożyczki są równie niebezpieczne - dlaczego miałyby być większym problemem?
Żaden szpital nie odmówi operacji usunięcia nożyczek, ew. prześle do specjalistycznej placówki. Terminacja zaawansowanej ciąży, której zgodnie z kaprysem mogą odmówić będzie wymagała zdecydowania się na załatwienie sprawy w stylu średniowiecznym, lub wyjazdu za granicę (samolot to ryzyko zakrzepu) - więcej zachodu niż z nożyczkami.
Stary 2015-10-30, 16:05   #4006
pffe
BAN stały

Cytat:
Więc w telegraficznym skrócie i karygodnym uproszczeniu:
nożyczki = nieuleczalnie chory, kaleki płód
możliwe konsekwencje zdrowotne podobne
trauma po nożyczkach mniej prawdopodobna - acz możliwa
do tego fizycznie nie masz w chałupie oczekiwanego zdrowego dziecka

Zatem bez angażowania w to wątków emocjonalno-społeczno-finansowych teoretyczne nożyczki są równie niebezpieczne - dlaczego miałyby być większym problemem?
Żaden szpital nie odmówi operacji usunięcia nożyczek, ew. prześle do specjalistycznej placówki. Terminacja zaawansowanej ciąży, której zgodnie z kaprysem mogą odmówić będzie wymagała zdecydowania się na załatwienie sprawy w stylu średniowiecznym, lub wyjazdu za granicę (samolot to ryzyko zakrzepu) - więcej zachodu niż z nożyczkami.
Naucz się czytać ze zrozumieniem bo poprzekręcałaś wypowiedzi na swoje i twierdzisz znów co innego.
Stary 2015-10-30, 16:20   #4007
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Nic z tego zdania nie zrozumialam.
Mówi się "trudno", żyje się dalej.

Najpierw rozpatrywałam kwestie:
- zdrowia fizycznego matki,
- zdrowia fizycznego dziecka,
- zdrowia psychicznego matki,
- kwestii finansowych,
- wymiaru społecznego.

Rozpatrywanie tego z pominięciem kwestii:
- kwestii finansowych
oraz (w większości także)
- wymiaru społecznego
bo Stewardesa rozważała to wyłącznie pod kątem zdrowia fizycznego kobiety wygląda inaczej - no coś niesamowitego!

Możliwe konsekwencje zdrowej i kalekiej ciąży "takie same"
(dziwnym trafem niebezpieczniejsze dla zdrowia matki są ciąże chore i kalekie, ciekawe czemu...) ale co innego podejmować to ryzyko mając duże szanse na urodzenie zdrowego dziecka, co innego robić badania i w efekcie partaczącego robotę konowała żyć w przekonaniu, że dziecko urodzi się zdrowe, a skończyć z nieuleczalnie chorym, cierpiącym i wymagającym opieki non stop.

Nikt nie zmusiłby osoby z nożyczkami w brzuchu do trzymania ich tam jeszcze przez dwa miesiące - ryzykując pogorszenie zdrowia i poważniejsze powikłania. Jeśli to ciąża w Polsce to i owszem.
Stary 2015-10-30, 16:51   #4008
pffe
BAN stały

Cytat:
Mówi się "trudno", żyje się dalej.

Najpierw rozpatrywałam kwestie:
- zdrowia fizycznego matki,
- kwestii finansowych,
- wymiaru społecznego.

Rozpatrywanie tego z pominięciem kwestii:
- kwestii finansowych
oraz (w większości także)
- wymiaru społecznego
bo Stewardesa rozważała to wyłącznie pod kątem zdrowia fizycznego kobiety wygląda inaczej - no coś niesamowitego!

Możliwe konsekwencje zdrowej i kalekiej ciąży "takie same"
(dziwnym trafem niebezpieczniejsze dla zdrowia matki są ciąże chore i kalekie, ciekawe czemu...) ale co innego podejmować to ryzyko mając duże szanse na urodzenie zdrowego dziecka, co innego robić badania i w efekcie partaczącego robotę konowała żyć w przekonaniu, że dziecko urodzi się zdrowe, a skończyć z nieuleczalnie chorym, cierpiącym i wymagającym opieki non stop.

Nikt nie zmusiłby osoby z nożyczkami w brzuchu do trzymania ich tam jeszcze przez dwa miesiące - ryzykując pogorszenie zdrowia i poważniejsze powikłania. Jeśli to ciąża w Polsce to i owszem.
a propos Twojego ostatniego zdania, coś Ci powiem. chodziłam z igłą do szycia w stopie 2 tygodnie bo w żadnym szpitalu nie chcieli zrobić zabiegu, bo musiał być PLANOWANY i jeden jedyny chirurg się zlitował i w 3 dni mi to załatwił a tak bym sobie chodziła 3 miesiące a nawet do pół roku bo muszą zaplanować.
Także najpierw zapoznaj się z realiami polskich szpitali i lekarzy bo nie masz pojęcia o czym piszesz.

ale mniejsza o to.

Dziewczyna dostała kasę choć ja nie uwierzę, że miała jedno jedyne usg i nikt się nie zorientował, ze coś jest nie tak z płodem. No nie ma opcji żeby lekarz za każdym razem sobie patrzył w okno przy robieniu usg. Oczywiście, mógł popełnić błąd i pewnie ponosi konsekwencje ale to wszystko jest grubymi nićmi szyte. Stąd moje zdanie, że płyniecie z tymi konsekwencjami wobec lekarza, nie znając dokładnie sytuacji.
A Tobie to już nie wiem jak prościej napisać, za każdym razem gadasz co innego i za każdym razem twierdzisz co innego. Tak jak teraz, że chora ciąża jest większym zagrożeniem dla matki a jeszcze stronę temu, że te wszystkie zagrożenia towarzyszą każdej ciąży
Stary 2015-10-31, 00:44   #4009
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
a propos Twojego ostatniego zdania, coś Ci powiem. chodziłam z igłą do szycia w stopie 2 tygodnie bo w żadnym szpitalu nie chcieli zrobić zabiegu, bo musiał być PLANOWANY i jeden jedyny chirurg się zlitował i w 3 dni mi to załatwił a tak bym sobie chodziła 3 miesiące a nawet do pół roku bo muszą zaplanować.
Także najpierw zapoznaj się z realiami polskich szpitali i lekarzy bo nie masz pojęcia o czym piszesz.

ale mniejsza o to.

Dziewczyna dostała kasę choć ja nie uwierzę, że miała jedno jedyne usg i nikt się nie zorientował, ze coś jest nie tak z płodem. No nie ma opcji żeby lekarz za każdym razem sobie patrzył w okno przy robieniu usg. Oczywiście, mógł popełnić błąd i pewnie ponosi konsekwencje ale to wszystko jest grubymi nićmi szyte. Stąd moje zdanie, że płyniecie z tymi konsekwencjami wobec lekarza, nie znając dokładnie sytuacji.
A Tobie to już nie wiem jak prościej napisać, za każdym razem gadasz co innego i za każdym razem twierdzisz co innego. Tak jak teraz, że chora ciąża jest większym zagrożeniem dla matki a jeszcze stronę temu, że te wszystkie zagrożenia towarzyszą każdej ciąży
Wiem, jak wyglądają realia polskich szpitali.
Ty twierdzisz, że też wiesz.
W jednym akapicie opowiadasz, jak potraktowali Twoją stopę, w drugim, że historia o partactwie konowała jest "grubymi nićmi szyta".

Zagrożenia towarzyszą każdej ciąży - ale większości ciąż towarzyszy w miarę bezproblemowy poród i zdrowe dziecko na koniec.
Patologiczna ciąża jest większym zagrożeniem dla matki niż zdrowa ciąża.
W przypadku patologicznej ciąży prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań jest większe + dochodzą jeszcze niestandardowe, związane z nią powikłania.
Stary 2015-10-31, 04:23   #4010
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość

ale mniejsza o to.

Z całym szacunkiem, ale igła w stopie nie jest przypadkiem zagrożenia życia. No niestety, taka smutna prawda. Jesli stopa byłaby zropiała, zapuchnięta tak, że 2 razy większa, to byś była skierowana na zabieg w trybie pilnym, a sama igła w stopie... no cóż.

Wytłumaczyłam Ci wyżej, jak wygląda plan USG obowiązkowych w ciaży. Nie wystarczyło? Jeszcze raz wyjaśnic? Nie stoi on w żadnym razie w sprzeczności z artykułem.

I wiecie co? (mam tu na myśli dziewczyny uważające nożyczki w brzuchu i nieuleczalnie chore dziecko za problemy podobne, a nawet chore dziecko za mniejszy) Szkoda że nie macie możliwości przejść się na taki np. oddział intensywnej terapii dziecięcej. Dom opieki to w porównaniu z tym pikuś, bo na OIT leżą dzieci, z którymi w domach opieki sobie nie radzą - bo są tak bardzo chore.
A potem pogadajcie z kimś, kto faktycznie owe nożyczki w brzuchu miał. Podstawowa różnica jest taka, że takie nożyczki to problem dość prosty do rozwiązania, a nieuleczalnie i ciężko chore dziecko... nie.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-31, 11:19   #4011
kennedy
Zakorzenienie

Trzeba nie miec wyobrazni zeby myslec ze zostawienie w przytulku chorego dziecka bedzie lepsze dla niego i matki niz aborcja.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-31, 11:28   #4012
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Trzeba nie miec wyobrazni zeby myslec ze zostawienie w przytulku chorego dziecka bedzie lepsze dla niego i matki niz aborcja.
Na pewno nikt tak nie napisał.
Stary 2015-10-31, 12:53   #4013
MalarskiSen
BAN stały

Kurcze ale z igłą w stopie chodzić to nie bardzo, odrazu powinni coś takiego usunąć .

Jaki związek mają nożyczki z ciążą? WTF? Strasznie absurdalne przykłady.
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-31, 13:04   #4014
Shar14
Zadomowienie

Fakt. Ja generalnie jestem zdania, że gorsze jest to, co akurat danej osobie się przytrafia. Bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Kobiecie zniszczyli życie i jej dziecku też. Pomijając kwestie czemu tak się stało (to powinien zbadać szpital, gdzie to miało miejsce i prokuratura). 250 tys za to jest zależne od tego jak bardzo dziecko jest chore. Jak wydaje na leki 25 tys miesięcznie to tylko kropla w morzu potrzeb. Jeśli 1000 zł to suma wydaje się spora.
Dobrze, że wreszcie taki wyrok zapadł. To znak, że może coś idzie do przodu. Źle, że będzie opłacone to z pieniędzy podatników.
Stary 2015-11-01, 08:21   #4015
black_white_
Raczkowanie

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Nigdy nie zrozumiem dlaczego ludzie są ZA aborcją..
Logicznie myśląć jeżeli uprawiasz seks to mogą być dzieci. i przede wszystkim ANTYKONCEPCJA. Jak ktoś panicznie boi sie ciązy to tabletki+ gumki na przykład. Nie znam osoby u której 2 metody antykoncepcji stosowanej równocześnie by zawiodło..
Jeżeli coś robisz, to bierz odpowiedzialność za to. Naprawde ludzie nie wiedzą skąd sie biorą dzieci?? z seksu!!
black_white_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 08:24   #4016
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tak. I potem masz być w ciąży i rodzic za karę bo się seksi zachciało. Jak cie zgwałcono to tez masz urodzić. A co!
Stary 2015-11-01, 08:32   #4017
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez black_white_ Pokaż wiadomość
Logicznie myśląć jeżeli uprawiasz seks to mogą być dzieci. i przede wszystkim ANTYKONCEPCJA. Jak ktoś panicznie boi sie ciązy to tabletki+ gumki na przykład. Nie znam osoby u której 2 metody antykoncepcji stosowanej równocześnie by zawiodło..
Jeżeli coś robisz, to bierz odpowiedzialność za to. Naprawde ludzie nie wiedzą skąd sie biorą dzieci?? z seksu!!
Jest pierdyliard wątków o tym i miliony przykładów. W ciążę nie zachodzi się tylko od wadliwej antykoncepcji. Są jeszcze gwałty, ciąże pozamaciczne i uszkodzone płody, które po urodzeniu spotka najwyżej kilka lat w stałym cierpieniu (o ile oczywiście urodzą się żywe). No ale przecież ANTYKONCEPCJA jest magicznym rozwiązaniem, planowane ciąże zawsze rozwijają się prawidłowo, a gwałty to mit.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-01, 08:55   #4018
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Nie musisz.
Stary 2015-11-01, 08:58   #4019
black_white_
Raczkowanie

racja. nie sprecyzowałam.. nie mam na myśli gwałtów, chorych płodów itd tylko głupote
black_white_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 09:03   #4020
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Aha i jeszcze jedna uwaga: to, że ty nie znasz takiej osoby nie oznacza, że taka osoba nie istnieje.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości