|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 | |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
Wow anbarr77 gratuluję ząbków. Szybko wam to idzie ![]() lisey nic się nie przejmuj upadkiem, dobrze, że nic się nie stało a teraz na pewno będziesz jeszcze bardziej uważać. U nas też teraz etap zabawy stopami. Uwielbiam to obserwować ![]() Oj miałam napisać więcej, a mi się maluszek budzi.. papa i miłego dzionka życzę! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4052 |
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Dzień dobry,
Mój tż mnie dzisiaj zaskoczył. Pozytywnie oczywiście. Najpierw spałam do 9 ![]() ![]() ![]() Lisey - ja zamierzam spac przy rozszczelnionym oknie, na razie w ciągu dnia mam porozszczelniane a młoda lata w body z kr. rękawkiem i w spodenkach ze skarpetkami. Powolutku przestaję ją przegrzewac ![]() ![]() anbar77- tyle ząbków ![]() My jeszcze nie bawimy się nóżkami, ale może niedługo... mamusie, życzę miłego dzionka i udanych spacerków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4053 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ja teraz jak w domu jest podobna temperatura co na zewnątrz to mam uchylone okno i mala w spodenkach, body na krotki i jakas lekka koszulka sobie lezy.. (czesto bez skarpet bo se zdejmuje
![]() nie jest bezpośrednio pod oknem ale nie daleko... jak bedzie latem nie wiem ale tz ma fobie komarowo - owadowa i przezywa ze ja cos ukąsi ![]() najwyzej założe baldachim (mamy taki tiulowy) albo moskitiere z łóżeczka turystycznego.. u nas zębów brak, mala na boki sie nie tutrla (czasem na bok ale nigdy o 180 stopni) zaczynam sie martwić...chyba zapytam lekarza... bo za tydzień skończy pół roku... niobe jak tam powrot do pracy? dajesz rade? tesknisz mocno? ostatnio katakumby i alliah nie widać? czyżby w uk neta nie było ![]() moje dziecko spi juz 1,5 h... i właśnie przesypia pore posilku... cud jakiś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4054 |
Zakorzenienie
|
dzieki scorpionec za zainteresowanie, ale neta to nie bylo w polsce. tepsa mnie tak ziyrytowala ze powiedzialam sobie ze nie bede siedziec godzinami przed kompem zeby cos przeczytac
wrocilysmy wczoraj z poslki, w domu bajzel na kolkach, ogarnelam kuchnie i zrobilam pranie, teraz pewnie musze zrobic reszte. bo moj konkubent zamiast wstawic pralke poszedl i kupil sobie czyste gacie ![]() polska piekna, polka zadowolona. jeszcze wczoraj zdazylam kupic wozek dla malej, taka spacerowke, bo ten moj poprzedni to ciezki i wielki, dobry dla noworodka, ale mloda juz nie potrzebuje takiej karocy. wiec jeszcze ebay mnie czeka dzis ![]() nam idzie sluchajcie 5 zebow. dwa trzonowe, dwie jednynki i jedna dwojka. szalenstwo. lekarka nie chciala wierzyc, a mloda zeby bylo smieszniej smieje sie caly dzien. czasem ma napady placzu 10sekundowego w ogole zasypia w ciagu 10 sekund, je lyzeczka, i najlepsze odkryla wczoraj - lezac na brzuchu podciaga kolana pod brzuszek, podpiera sie czolek i sunie do przodu... ale np jeszcze nie ma chwytnych raczek, sama flaszke nie trzyma, czasem tylko siedziec sama potrafi, ale nie dlugo, stac by chciala caly czas ide sobie zrobic kawy, musze popatrzec w lodowke, bo pewnie tam przeterminowanych rzeczy masa ![]() milo byc nazad z wami dziewuszki |
![]() ![]() |
![]() |
#4055 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Anbar, gratuluję ząbków-niezły wynik ![]() Moja Emilka tak się denerwuje,jak "gryzie" piąstki,a niedawnio zauważyłam,że te krawędzie dziąsełek na górze są białe-szczególnie po jednej stronie (jakby lewa jedynka). Niedawno jeszcze tak nie było-czy to jakaś oznaka rychłego wyrzynania ząbka???? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4056 |
Rozeznanie
|
Mam dzisiaj wybyitnie zły dzień, wszystko mnie denerwuje, nie mam cierpliwości i najchętniej położyłabym się do łóżka, zakryła kołdrą i przewegetowała do jutra
![]() anbar faktycznie nieźle, zazdroszczę, że tak bezproblemowo przechodzicie ząbkowanie ![]() Ja codziennie zaglądam tym moim smokom do pyszczków i wydaje mi się, że u Mateusza na dole z lewej jakby biała kropka sie pojawiła w miejscu trójki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4057 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wow 6 zebow ![]() ![]() Anbar77 jesli boisz sie zwolnienia, to mozesz zlozyc pracodawcy wniosek o zmniejszenie etatu np. do 7/8 i przez 1 rok nie bedzie mogl Cie zwolnic ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() U nas tez okna pootwierane cale dnie, ale w nocy zamykamy, bo jeszcze chlodno a gosciu sie skopuje w nocy ![]() w dzien normalnie biegamy w body z krotkim rekawkiem i najczesciej spiochami. A jak bardzo cieplo to w samym bodziaku i skarpetkach ![]() Wojtek tez jeszcze nie odkryl, ze moze sie nozkami pobawic ![]() ![]() Cytat:
![]() Fajnie to musi wygladac jak Polka sunie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4058 |
Zakorzenienie
|
wiesz co skylie nie wiem czy jest czego zazdroscic, bo ona nie widzi gdzie pelznie i sie wtrynia tam gdzie nie powinna... no ale coz, uroki dorastania
slyszalam nowe haslo: male dzieci pija mleko. duze dzieci pija krew ![]() moja mama tak powiedziala jak moja mlodsza sis znowu chciala "pozyczyc" pieniadze ![]() mamusie, jak tam z pokarmami? ja zachwycona jestem polskim hippem - tyle gestych przecierow do picia, tyle sloiczkow z marchewka... jakbym sie nie starala to moja marchewka nie ma takiego smaku jak ta ze sloika... a w uk nie ma przecierowych, gestych napojow. przywiozlam sobie w sumie 8 kilko takich specjalow lisey, czy ty juz wrocilas? drobcia, oddalam sprawy firmowe juz komus zatrudnionemu, czy nadal na dwa etaty? ladyM - idz sie poloz, choc wiem jak durnie brzmi ta rada przy dwojce dzieci ![]() scorpionec, przesadzialas juz w spacerowke? anbar, powiedz mi jak ty myjesz te \zabki? |
![]() ![]() |
![]() |
#4059 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4060 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
hihi o okna pytala niobe ale dzieki,bo i ja sie zastanawialam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#4061 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a w spacerówce to mu juz dobry miesiąc sie wozimy.. ![]() no tak zakupy to nasza specjalnośc.. a allegro ostania deska ratunku (jak sie ma dziecko albo np siedzi na zwolnieniu na d.. i nie mozna tylka z domu ruszyć.. np w ciązy sie tak relaksowalam ![]() LadyM ja cie podziwiam i jestes moja idolką... dwójka na raz to jest coś ![]() ja mam faze na kobiety w ciązy ostanio..wszedzie je widać teraz na wiosne ![]() ![]() chyba mi szajba odbija ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4062 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hi, hi ![]() ![]() Ja bym chciała drugie jak najszybciej. Planuję na wiosnę za rok zaciążyć. Tak żeby 2 latka różnicy było. I bardzo boję się żeby mi się nie odwidziało jak Mały zacznie dawać w kość - dlatego nawet chciałabym już ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4063 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4064 |
Raczkowanie
|
Witam poweekendowo
![]() katakumba witaj wśród żywych ![]() ![]() scorpionec bliźniaki powiadasz... no ja znam w najbliższym otoczeniu dwie takie pary co chciały mieć drugie i wyszły bliźńiaki, więc myślę że masz szansę ![]() otwieranie okien my nie śpimy z Młodą w jednym pokoju i na razie ma otwarte tylko w ciągu dnia, ale jak już będzie naprawdę ciepło to na pewno jej otworzymy, szczególnie że śpi w śpiworku i okno jest po przeciwnej stronie niż łóżeczko U nas intensywny weekend, w sobotę byliśmy na urodzinach mojej chrześniaczki (2 lata) i byl to istny kinderbal. Oprócz Młodej i solenizantki był jeszcze młodszy kuzyn Bruno i z rodziny od szwagierki Dobrawa (oboje po dwa miesiące), doszłam do wniosku, że imprezy teraz to masakra - nie ma siedzenia, trzeba bawić, nosić, przewijać...ale fajnie było A w niedzielę byliśmy pierwszy raz na basenie, Młoda zachwycona, chociaż baliśmy się, że włączy syrenę (podobno to się zdarza na pierwszych zajęciach), popluskałyśmy się obie, jedyny problem był taki, że jak instruktor kazal mi Młodą położyć na wodzie na plecach i podtrzymywać tylko główkę to ona usilnie próbowała usiąść ![]() ![]() słoiczki hipp tez mi się ta firma podoba, chociaż kupiłam morele i niestety tam już jest dodatek cukru ![]()
#4065 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zresztą kto wie jak to będzie z tą płodnością...bo ja nadal nie miałam @ A to już dwa miechy jak nie karmię wcale. Uprzedzam - w ciąży nie jestem. Ale coś mi się koszmarnie rozregulowało. Zapisałam się do gina ale wizyta dopiero 12.05... Pozdrawiam i uciekam zbierać się na spacer. No i może tylko jeszcze wytłumaczę się dlaczego tak rzadko tu bywam... Otóż mamy wiosnę! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4066 |
Zadomowienie
|
cześć mamusie
melduję się po weekendowej nieobecności ale niestety trzeba było jechać na studia bleeeeeeee jeszcze 2 zjazdy i koniec obronka w czerwcu i żegnaj szkoło ![]() ![]() ![]() co do krzesełek do karmienia to te o których pisałyście że jesteście rozczarowane tą ceratą też widziałam bo na początku chciałam kupić i się załamałam jak to zobaczyłam dosłownie folia ![]() co do kobiet w ciąży to powiem Wam że ze mną coś jest nie tak ![]() my od 1 maja chcemy zacząć podawać warzywka o owocki ![]() miałam coś napisać i jak zwykle wyleciało mi z głowy ![]()
#4067 |
Zakorzenienie
|
dzien dbry mamy
![]() szmaanka nie wiem kiedy nam sie uda spotkac, juz kilka razy probowalam sie zebrac w sobie, ale zawsze cos wazniejszego wypada a u nas... LEJE. i wieje. matko. a ja kupilam nowa spacerowke, bez przeciwdeczszowego kondomka, musze jeszcze dzis popatrzec za nowa na ebay |
![]() ![]() |
![]() |
#4068 |
Rozeznanie
|
Ja dzisiaj jestem wyjątkowo wyspana, po porannym karmieniu chłopaki pospali do 10.30
![]() Wprowadzam od dzisiaj zupki, zobaczymy co to będzie ![]() Poza tym może się w końcu wybierzemy na spacer, bo przez te choroby tydzień siedzieliśmy w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4069 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja w Polsce jestem. ![]() ![]() Cytat:
![]() Pola chyba najsprawniejsza ze wszystkich dzieciaczkow naszych. ![]() ![]() My tez jezdzimy spacerowka. ![]() Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2009-04-27 o 18:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4070 |
Zakorzenienie
|
To ja się wybiję i powiem,że mysl o następnej ciąży mnie przeraża
![]() A teraz z innej beczki:jak ubieracie maluszki,jak jest tak jak dziś-21-23 stopni?W sumie w cieniu jest raczej chłodno-tylko słońce tak grzeje...Zawsze mam dylemat, czy aby nie przerzewam Emilki. Dzis ja ubrałam tak:body z krótkim rękawkiem, dość cieńki, bawełniany pajac (tak jest w domu ubrana), na to cieńkie spodenki, buciki i sweterek. |
![]() ![]() |
![]() |
#4071 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o ciążę to u mnie najprędzej za 3 lata, najpierw musimy zmienić mieszkanie, więc mam nadzieję, że sprężyna ![]() Trzymajcie za mnie jutro kciuki, idę na test i rozmowę w sprawie pracy, stara d.ooopa ze mnie i roboty muszę szukać, ech....
![]() |
#4072 |
Raczkowanie
|
[quote=niobe7;12043531]gratuluje kolejnych zabkow i mam pytanie do mama ktorych pociechy maja juz zabki
jak szorujecie zabki? szczoteczka jakas i sama woda czy juz jakas pasta? a jak nie pasta to od kiedy mozna pasta i jaka wtedy? a czy w bezzebnych buzkach tez jakos myjecie dziaselka? Ja od początku myję codziennie Dawidkowi buzię w środku przegotowaną wodą-nawijam na palec gazę namoczoną w wodzie i mocno pocieram dziąsła ,potem myję język i całą buzię w środku(tak mi pokazywała położna i podobno przez to pocieranie dząseł dziecko łatwiej znosi ząbkowanie-u nas to działa),natomiast przy ząbkach używamy szczoteczki do zębów nakładanej na palec i pasty do zębów Meridol(z fluorem),tak doradziła mi moja zaprzyjaźniona dentystka,ona swojemu dziecku czyściła od początku ząbki Elmexem dla dorosłych,potem wybieram z buzi pastę wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie,na szczęście te zabiegi podobają się mojemu dziecku ![]() Skylie-dziękuję za info ,niestety mnie ten przepis nie obejmuje,bo trzeba przepracować u tego pacodawcy przynajmniej 6 mies.,ja niby przepracowałam w tym zakładzie dwa lata,ale w połowie stycznia przejęła nas inna firma ,a wmarcu poszłam już na L4,więc ![]() ząbki jak widać już są pokaźne,niestety nie wszystkie dało się ująć... Edytowane przez anbar77 Czas edycji: 2009-04-27 o 21:45 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
#4073 | |
Raczkowanie
|
Witajcie mamusie
![]() My znowu u teściów. Lubię tu przyjeżdżać, bo jak wyjdę na miasto na spacer, to tak mnie nie ma 3 godzinki ![]() ![]() Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o stópki, to Laurka je odkryła już jakiś czas temu. Najpierw bardziej łapała się za prawą, a od jakichś dwóch tygodni już łapie sie za dwie ![]() ![]() A dziś tak się śmiała na głos, ze aż czkawki dostała i bełta puściła ![]() ![]() Ja też się zastanawiam, czy aby czasem Laury nie przegrzewam. Aczkolwiek od dwóch dni u nas słoneczko swieci, ale powiewa takim trochę chłodnym wiaterkiem i czasem, to aż mi się chłodno robi ![]() Ja drugie dziecko chcę mieć, ale jeszcze nie teraz. Narazie muszę dostać umowę na czas nieokreślony ![]() ![]() ![]() Anbar słodkie zdjęcie ![]() Edytowane przez edyta0131 Czas edycji: 2009-04-27 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4074 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry Mamusie,
Ząbków u nas brak, ale za to Martusia pięknie je ![]() Martusia zaczeła odkrywac nóżki. I przy tym jest taka szczęśliwa, że ja sama do siebie się uśmiecham ![]() Ja jako wyrodna matka napiszę co wczoraj zrobiłam. Razem z Tż kładliśmy się spac, juz było po północy, ja zaglądam do łóżeczka, a tam moje dziecie wyspane z wielkim uśmiechem na twarzy i szczerzy do mnie te dziasełka. To ja niewile mysląc uciekłam, schowałam sie zeby mnie nie widziała ![]() ![]() Ja na razie nie chcę miec drugiego dzidziusia. Tzn chcę kiedyś, ale nie teraz. I tak jak Xandra pisała jakoś te tabletki mnie przerażają, może dlatego że inaczej działają jak normalne, sama nie wiem. A teścik juz raz robiłam dla pewności. ![]() NIe wiem jak można sobie poradzic z dwójką dzieci rok po roku, a pozatym chciałabym na trochę wrócic do pracy. I tak teraz robię sobie przerwę i wiem że strasznie ciężko mi będzie wrócic do pracy, a tymbardziej ją zmienic po takiej przerwie. Edytko- rozumiem Cię doskonale, ja też uwielbiam łazic po Zamosciu. My dzisiaj bez spacerku, bo tż wiezie wózek do serwisu. Pękła blokada kółka skręcanego i w końcu mają części. Ale pewnie wezmę młodą na ręce/ w fotelik i na balkonie posiedzimy. Jakoś tzreba sobie radzic ![]() Czy wy podajecie juz gluten?? Jeśli tak to co konkretnie. Chodzi mi o nazwę firmy tych kaszek czy czegoś tam bo muszę tż-ta wysłac na zakupy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4075 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki w sprawie pracy! ![]() My dziś kończymy 5 miesięcy! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4076 |
Zadomowienie
|
drama - wszystkiego naj naj naj
![]() ![]() Ja podobnie ubieram. Body kr rękaw, skarpetki+spodenki (ew. spiochy), na to bluza taka średniociepła, bucików nie zakładam bo je od razu zdejmuje. Kocyk taki lekki leży sobie w torbie. Wczoraj to bluzę miała nawet rozpietą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4077 |
Zadomowienie
|
cześć Mamusie
![]() u nas jest już 20 C ![]() ![]() ![]() ![]() ja coś nie mogę wyzdrowieć zapomniałam Wam napisać ale ostatnio w piątek rano jak wstałam z łóżka to się przewróciłam tak mi się w głowie kręciło mąż musiał później iść do pracy bo nie byłam się w stanie małym zając i przyszła do mnie lakarka ta sama co do małego przyjeżdża bo jest też internistą i powiedziała mi że jestem bardzo osłabiona i wypłukana z witamin przez to bardzo częste karmienie malucha więc wcina teraz kleik a od 1 maja już zaczyna jeść obiadki powolutku żeby mnie troszkę odciążyć tak mi poradziła . Ja dostałam jakieś tabletki wzmacniające i jest już dużo lepiej.... to sobie popisałam mały wstał ![]()
#4078 |
Zakorzenienie
|
u nas tez cieplutko i w końcu wiatr ucichł..wczoraj tez bylo 22 stopnie wystawilam malej łóżeczko turystyczne na balkon..ale tak wialo ze biedaczka sie bala i nie mogla zasnąć wiec tylko troche sie w nim pobawiła...
drama wszystkiego najlepszego!!! ![]() strasznie szybko ten czas leci ![]() paula tez mialam takie zawroty jakis czas temu, ale na szczęśćie juz mi przeszlo.. zdrowiej kochana ![]() ja malą ubieram w spodnie od dresów,skarpertki ,trampki, body na krotki,koszulka i czasem cienka bluza.. zawsze czapeczka..bo po pierwsze ma malo wlosków i mogla by za mocno lepek opalic a po 2 dzieci maja bardzo wrażliwe uszki... aha mialam sie pochwalić.. dostalam maila ze wysłano do mnie przesyłkę z kremami do testowania (zostalam zakfalifikowana do testowania) ![]() ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-04-28 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4079 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja czapeczkę też zawsze ubieram (zapomniałam wcześniej o niej napisać ![]() Też chciałam się zgłosić, ale stwierdziłam, że 30 jeszcze nie mam, więc sobie odpuściłam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4080 |
Wtajemniczenie
|
W ciazy jeszcze chyba nie chcialabym byc. Zreszta sama nie wiem czy chce drugie dziecko. Ostatnio chodze jak lunatyk, a Wojtek ma tylko 1 extra pobudke w nocy... A co by bylo znow przy wstawaniu co 3h i jeszcze braku mozliwosci odsypiania w dzien...
![]() Moze za jakis czas ![]() Z ubieraniem to ja chyba wyrodna matka jestem bo zakaldam tylko body z krotkim rekawkiem i bawelniany pajacyk. Oczywiscie w pogotowiu mam lekki kocyk ![]() ![]() ![]() ![]() Szmanka- trzymam kciuki za robote ![]() Drama- gratulacje! Czas faktycznie strasznie szybko leci ![]() ![]() Scorpionec- dla Ciebie tez! Tak na zas zeby nie zapomniec w niedziele ![]() Anbar- tak dobrze przepisow ani Twojej sytuacji w pracy nie znam, ale najlepiej bedzie jak jeszcze potwierdzisz to sobie w PIPie. Moze cos Ci doradza? Paula- trzymaj sie ![]() ![]() Wojtek wczoraj pierwszy raz jadl marchewke! Ale mu smakowala! Az trzymal mnie za reke zeby mu nie uciekla, otwieral buzke szeroko i sam sobie pchal lyzeczke do dziobka ![]() ![]() Z brzuszkiem czy kupka wszytsko ok, ale jego szorstka skorka zrobila sie jeszcze bardziej szorstka... Wydaje mi sie ze wlasnie po tym... Dawalam Bobovite, wiec nie wiem czy to uczulila marchewka czy ryz.... ![]() No i zapomnialam Wam napisac, ze mojemy brzdacowi wyrwalo sie "cholela" ![]() ![]() ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-04-28 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.