Planowanie ciąży cz. 2 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-10, 17:11   #4051
Kayira
Zakorzenienie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 2

Garadiela, nie wiem które są płatne, ja miałam większośc w ramach prywatnego ubezpieczenia,
Poza tym, zależy wiele od lekarza. Mi dała wszystkie mozliwe, choć nie wiem czy potrzebne.

Leany, a gdzie jedziecie ??

Nasz mały cud 22-04-2016
Kayira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 11:17   #4052
malosympatyczna
Raczkowanie

a ja na razie zrezygnowałam ze starań.
wszystkim świeżutkim "ciężaróweczkom" życzę dużo zdrówka. dbajcie o siebie dziewczyny.
a nowym koleżankom w wątku życzę szybkiego sukcesu.
trzymajcie się ciepło dziewczyny
malosympatyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 11:56   #4053
puffa25
Rozeznanie

Witam. Ktoś się o tych cichaczy upominal. Podczytuje was ale nie pisze bo u mnie bez zmian. W poprzednim cyklu miałam podchodzić do inseminacji ale moje TSH jest za wysokie 5,11. Właśnie obnizam mój wynik i odpuszczamy do końca roku. I zobaczymy co nowy rok mi przyniesie bo ten przyniósł mi wiele łez ale trzeba być dzielnym. Gratulacje dla przyszłych rodziców
puffa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 15:37   #4054
Garadiela
Zadomowienie

Ja dzisiaj bylam u nowej gin...Na pytanie czy jakies badana powinnam zrobic uslyszlam-a po co,zrobi pani jak bedzie pani w ciazy
Poszlam do internisty,dostalam komplet....eh

https://wizaz.pl/Mikroreklama
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 18:54   #4055
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puffa25 Pokaż wiadomość
Witam. Ktoś się o tych cichaczy upominal. Podczytuje was ale nie pisze bo u mnie bez zmian. W poprzednim cyklu miałam podchodzić do inseminacji ale moje TSH jest za wysokie 5,11. Właśnie obnizam mój wynik i odpuszczamy do końca roku. I zobaczymy co nowy rok mi przyniesie bo ten przyniósł mi wiele łez ale trzeba być dzielnym. Gratulacje dla przyszłych rodziców
może to TSH to przyczyna niepowodzeń jeśli nic innego jeszcze nie zdiagnozowano. Znam dziewczyny, które zachodzą przy wyższym, ale ja i moja koleżanka dopiero po radykalnym zbiciu.

Cytat:
Napisane przez malosympatyczna Pokaż wiadomość
a ja na razie zrezygnowałam ze starań.
wszystkim świeżutkim "ciężaróweczkom" życzę dużo zdrówka. dbajcie o siebie dziewczyny.
a nowym koleżankom w wątku życzę szybkiego sukcesu.
trzymajcie się ciepło dziewczyny
jakbyś zaczeła znów to wracaj!

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj bylam u nowej gin...Na pytanie czy jakies badana powinnam zrobic uslyszlam-a po co,zrobi pani jak bedzie pani w ciazy
Poszlam do internisty,dostalam komplet....eh
Jak kiedyś pisałam listę badań, to zaznaczyłam "niektórzy ginekolodzy", bo taka prawda. Jedni nic nie karzą, inni odrazu podają.
Z ciekawości co Ci dał internista?
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 19:53   #4056
Siva5
Zadomowienie

Ja tez jestem ciagle z wami i podczytuje z mila checia
Malosympatyczna powodzenia i zagladaj czasem
A u mnie nic nowego, 29 wrzesnia jade do mojego gin na konkretna rozmowe na temat operacji,i ma mi wyznaczyc dietke. Nie moge sie doczekac nowych staran no ale poki co nie stresujemy sie na zapas.
Poza tym nic ciekawego u mnie. Ciesze sie dobrymi wiadomosciami tutaj u was

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Siva5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 22:43   #4057
Lea_ny
Zakorzenienie

Kayira, do Chorwacji Juz nie mogę się doczekać

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-09-12, 20:55   #4058
puffa25
Rozeznanie

Szczerze muszę sie przyznać że to TSH troszkę zlekceważyłam. Dopiero po przeczytaniu waszych postów wzięłam sie w garść i postanowiłam zbić TSH,choc mój gin też mi to dawno kazał zbić. Powiedział mi też ze to też może być przyczyna bezowocnych starań.
Stary 2015-09-13, 16:10   #4059
Adriannaa88
Raczkowanie

Miesiąc zakończył się niepowodzeniem oraz strasznym samopoczuciem. Wydaje mi się, że jest to skutek uboczny "dupka". Nie pamiętam kiedy tak źle znosiłam okres .... o matko! Straszny ból
Miałyście podobnie? Nie wiem czy męczyć się w kolejnym miesiącu czy zmienić tabletki?
Stary 2015-09-14, 11:52   #4060
Garadiela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
może to TSH to przyczyna niepowodzeń jeśli nic innego jeszcze nie zdiagnozowano. Znam dziewczyny, które zachodzą przy wyższym, ale ja i moja koleżanka dopiero po radykalnym zbiciu.

jakbyś zaczeła znów to wracaj!

Jak kiedyś pisałam listę badań, to zaznaczyłam "niektórzy ginekolodzy", bo taka prawda. Jedni nic nie karzą, inni odrazu podają.
Z ciekawości co Ci dał internista?
A cala liste w sumie mam tego bo stwierdzil ze u mnie jest troche do zrobienia jak zaczal ze mna wywiad...Od moczu po tarczyce,próby watrobowe ,usg brzucha,zatok (bo ciagle mam z tym problemy),morfologia,ob itd.Dokupie jeszcze kilka badan bo nfz nie wszystko sponsoruje np jest tylko tsh a tsh 3,4 anty TPO trzeba robic na wlasna kieszen...Poziom magnesu,zelaza to samo

https://wizaz.pl/Mikroreklama
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-15, 05:07   #4061
Kayira
Zakorzenienie

Malosympatyczna to oby jak wrocisz to bylo juz owocnie powodzenia

Puffa no tsh wysokie, oby udalo sie szybko zbic.

Garadiela przynajmniej zrobisz badania i jak cos wyjdzie to bedziesz mogla zaczac dzialac

Siva to powodzenia 29 ide pierwszy raz do gina co bedzie moja ciaze prowadzic

Leany to udanego wypoczynku. Ja o moim urlopie prawie zapomnialam

Adriannaa ja na dupku czulam sie ok. Mowilas o tym ginowi?

Trzymam za Was kciuki

Nasz mały cud 22-04-2016
Stary 2015-09-15, 06:41   #4062
puffa25
Rozeznanie

Dziewczyny mam mały problem. Mój lekarz przepisał mi Euthyrox 25, najlżejsza dawkę. Biorę codziennie rano ,na czczo. Ale po zabraniu tych tabletek moje serce tak wali jak by miało weleciec i mam ucisk w klatce piersiowej. Co mam robić? Przecież to najmniejsza dawka. Dzisiaj z rana zabrałam pół tabletki i lepiej się czuję. Bardzo mi zależy na zbiciu tego Tsh ale Już sama nie wiem czy dalej brać te tabletki czy nie.
Stary 2015-09-15, 06:47   #4063
Kayira
Zakorzenienie

Jak lepiej po pol to tak lykaj i od razu do lekarza

Nasz mały cud 22-04-2016
Stary 2015-09-15, 18:42   #4064
midusia86
Zakorzenienie

Witam się po urlopie Polskie morze jesdnak jest przepiękne

Figa, nie było na razie mowy o usg tarczycy. Mamy zobaczyć, jaki poziom TSH bedę miała po 2 miesiącach stosowania Letroxu i jakie wyjdzie anty TPO. Wtedy ma się zastanowic, co dalej. Na razie biorę leki i w połowie listopada powtarzam badania.

W czwartek zaczęłam nowy cykl, więc podczas wizyty u androloga będę juz po owu. W planach mam, że oczywiście podczas pierwszej wizyty będzie już diagnoza A na poważnie z niecierpliwością czekam na wynik badania nasienia. Wydaje się, że to jednak nasz największy problem.

Adriannaa, ja miała podobne objawy, kiedy brałam duphka: silny ból podbrzusza juz na tydzień przed @, gdzie zazwyczaj nic mnie nie boli. Przez ile cykli masz go brać?

Puffa to dobrze, że zdecydowałaś się zbijać TSH. Mi endo podkreślala, że to bardzo ważne. Wysoki TSH może byc przyczyną braku zajścia, ale i zwiększa ryzyko poronień. Wystarczy sprawdzić na normy TSH dla kobiet ciężarnych. W pierwszym trymestrze jest to 0,1 - 2,5.

Kayira, do prowadzenia ciązy wybralaś zupełnie nowego gina? Wybierasz takiego u którego chciałabyś również rodzić?

Witam wszystkie nowe staraczki Dzielenie się z innymi swoimi historiami to bardzo pomocna rzecz. Sogestie innych współstaraczek być może pomoga nakietrować nas na właściwe tory, podpowiedzą co warto jeszcze sprawdzić.
Gdyby nie forum, wciąż byłabym na etapie, że nie ma potrzeby jeszcze panikować i robic jakichkolwiek badań.
Stary 2015-09-15, 19:51   #4065
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puffa25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam mały problem. Mój lekarz przepisał mi Euthyrox 25, najlżejsza dawkę. Biorę codziennie rano ,na czczo. Ale po zabraniu tych tabletek moje serce tak wali jak by miało weleciec i mam ucisk w klatce piersiowej. Co mam robić? Przecież to najmniejsza dawka. Dzisiaj z rana zabrałam pół tabletki i lepiej się czuję. Bardzo mi zależy na zbiciu tego Tsh ale Już sama nie wiem czy dalej brać te tabletki czy nie.

Zacznij teraz od połowy tabletki, po kilku dniach podnieś do całej, np:
7 dni pół tabletki
8 dnia cała

Jeśli w 8 dniu wszystko będzie ok, zostajesz już na całej.

Ja źle znoszę podnoszenie dawek, aktualnie nie jestem w stanie na raz podnieść o 12,5mg, więc mam zawsze w zapasie opakowanie 25mg, które dziele na mniejsze i przez kilka dni biorę starą dawką + 6mg z tej podzielonej 25, a po kilku dniach dopiero docelową dawkę. Np. przejście z 75 na 88, wyglądało u mnie
7 dni - 75mg + 6mg (1/4 25mg)
8 dzień - 88mg.
I nawet przy takim schemacie miałam kilka gorszych dni.

Co ciekawe w ciąży z 88 na 100 weszłam bez żadnych rewolucji. Nie chciałam dodatkowo opóźniać zmiany dawki, więc wziełam odrazu 100mg i nie poczuła tego nawet (chociaż w magnez się uzbroiłam).
Stary 2015-09-15, 21:18   #4066
Kayira
Zakorzenienie

Midusia ja do niej kiedys kiedys chodzilam. Potem sie do wrocka przenioslam a potem to w klinice wyladowalam.. ogolnie wole na miejscu lekarza niz teraz do wrocka dralowac...
Poza tym ta babeczka jest ordynatorem w szpitalu w ktorym chce rodzic

A sie pochwale tsh mi spadlo do 1.4

Nasz mały cud 22-04-2016
Stary 2015-09-16, 17:45   #4067
Adriannaa88
Raczkowanie

midusia86, to był pierwszy cykl, zalecenie lekarza to 3 cykle, po trzech miesiącach kontrola i wtedy dowiem się co dalej
Stary 2015-09-16, 20:15   #4068
midusia86
Zakorzenienie

Planowanie ciąży cz. 2

Kayira, TSH pięknie dlatego pytam, bo mnie ostatnio takie refleksje naszły, ze wciąż nie znalazłam zaufanego gina. I zakładając, ze kiedyś sie uda, to strach w ciąży chodzić w ciemno i dalejszukać właściwego.

Adriannaa, przepraszam, ale odpisuje z tel i cieżko mi przeszukać wątek: dostałaś tego Duphka z jakiegoś konkretnego powodu, czy tak "bo łatwiej zajść"?
Ja rownież brałam 3 cykle, ale u mnie nic ro specjalnie nie wniosło. Głownie dlatego, ze przepisała mi go lekarka po rym, jak powiedziałam, ze mamy problemy w staraniach. Bez żadnych badań, diagnozy. Poza bólami w podbrzuszu wydłużył mi sie cykl z 28 do 32-35 dni. Zrzucam to na to, bo nic innego w tym czasie nie stosowałam, a wczesniej cykle miałam przez ponad 2 lata jak w zegarku.
Stary 2015-09-16, 21:44   #4069
Adriannaa88
Raczkowanie

Midusia, generalnie dostałam na wyregulowanie cyklu, z powodu plamień przed okresem, a dodatkowo pomocniczo w zajściu. Fakt plamień w tym miesiącu nie było. Ale jak już wspominałam był koszmarny ból. Mam nadzieję, że kolejny miesiąc będzie lepszy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-17, 06:29   #4070
Clio_99
Zadomowienie

Czesc zapisałam się u Was miesiąc temu w kolejkę że będę nastepna. Noi się udało ! Jeszcze nie mogę w to uwierzyć, cieszę się i boje bardzo.
Zaszlam z TSH 3,9 :/ dziś ide robić świeże badania i drugą bete. Pierwsza beta 337 16dpo. Trzymajcie kciuki, ja za Was trzymam bardzo mocno
Clio_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 21:04   #4071
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Adriannaa88 Pokaż wiadomość
Midusia, generalnie dostałam na wyregulowanie cyklu, z powodu plamień przed okresem, a dodatkowo pomocniczo w zajściu. Fakt plamień w tym miesiącu nie było. Ale jak już wspominałam był koszmarny ból. Mam nadzieję, że kolejny miesiąc będzie lepszy
Duphaston to generalnie chyba bardzo popularny lek, bo też ma dosyć szerokie spektrum działania. A skoro jest tak popoularny, to chyba jednak pomaga.
U mnie średnio sie sprawdził chyba też dlatego, że ja miewam progesteron w fazie lutealnej w gornych granicach normy. No ale tego juz się dowiedziałam po póxniejszych badaniach

Cytat:
Napisane przez Clio_99 Pokaż wiadomość
Czesc zapisałam się u Was miesiąc temu w kolejkę że będę nastepna. Noi się udało ! Jeszcze nie mogę w to uwierzyć, cieszę się i boje bardzo.
Zaszlam z TSH 3,9 :/ dziś ide robić świeże badania i drugą bete. Pierwsza beta 337 16dpo. Trzymajcie kciuki, ja za Was trzymam bardzo mocno
Gratulacje z całego serca i kciuki za piękna betę i całe następne 9 miesięcy
Stary 2015-09-18, 05:40   #4072
puffa25
Rozeznanie

Clio 99 gratulacje 💐💐oby więcej takich wiadomości
Stary 2015-09-18, 07:45   #4073
Siva5
Zadomowienie

Clio szczere gratulacje!! Nareszcie kolejna cudowna wiadomosc <3

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Siva5 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-18, 10:17   #4074
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

Piękne wiadomości do nas docierają, gratuluje clio ja dzisiaj na kolejna wizyte.. Szkoda ze mąż nie moze jechac ze mna, mam nadzieje ze z dzidziulka wszystko w porządku
Stary 2015-09-18, 17:13   #4075
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clio_99 Pokaż wiadomość
Clio gratulacje! Powtarzaj wyniki i idź do lekarza to wszystko będzie dobrze!

Cytat:
Napisane przez tabaska25 Pokaż wiadomość
Piękne wiadomości do nas docierają, gratuluje clio ja dzisiaj na kolejna wizyte.. Szkoda ze mąż nie moze jechac ze mna, mam nadzieje ze z dzidziulka wszystko w porządku
trzymam kciuki za wizytę! Mój tż w tej ciąży jeździ ze mną na wszystkie i wchodzi nawet do gabinetu, chyba długo nie dowierzał, że wszystko jest po tylu latach starań ;-)

No dziewczyny, to która następna? Dobra passa trwa
Stary 2015-09-18, 17:13   #4076
justynan01
Rozeznanie

GG do justynan01

Tabaska na pewno jest wszystko w porzątku)

U mnie w koncu pierwszy normalny okres po tabletkach minol wiec mam nadzieje ze za pierwszym ramem sie uda

justynan01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-18, 18:24   #4077
puffa25
Rozeznanie

justynan01 z całego serca życzę ci by udało ci się za pierwszym razem, ale nie załamuj się jest nie wyjdzie za pierwszym czy drugim razem
Stary 2015-09-19, 09:05   #4078
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

Niepotrzebnie sie martwiłam, dzidzia rośnie i ma sie dobrze, badania pod katem chorób genetycznych tez wyszly w porządku pozdrawiam Was cieplo buziaki
Stary 2015-09-19, 16:56   #4079
sreberko4
Zakorzenienie

Ja byłam u lekarza 2 razy w ciągu tego cyklu na usg i stwierdził, że owulacji nie było, przepisał mi badania: LH, FSH, prolaktyne a oprócz tego tabeltki Lamette na "pobudzenie" jajników. Wszystko fajnie, tylko okres miałam dostać 12 września, dzis 19ty a okresu nie ma. Wcześniej 3 cykle byłam na duphastonie, w tym nie dopytałam lekarza czy brać, nie wziełam i boje się że takie tego skutki że zatrzymało mi @.
Co myślicie, dzwonić do niego, czy czekać

Edytowane przez sreberko4
Czas edycji: 2015-09-19 o 16:58
sreberko4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-19, 17:44   #4080
midusia86
Zakorzenienie

Planowanie ciąży cz. 2

Nie wiem, czy branie duphastonu w poprzednich cyklach może mieć wpływ na opóznienie/zatrzymanie miesiączki. Przecież to progesteron i dopiero odstawiajavcgo dostajesz @. Ale jeżeli @ spóźnia sie tydzień a wczesniej miała regularnie, to chyba bym zadzwoniła...

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez tabaska25 Pokaż wiadomość
Niepotrzebnie sie martwiłam, dzidzia rośnie i ma sie dobrze, badania pod katem chorób genetycznych tez wyszly w porządku pozdrawiam Was cieplo buziaki

Przychodź tutaj cześciej z takimi wieściami. Zdecydowanie więcej sukcesów trzeba tutaj odnotować

TZ we wtorek idzie na badanie nasienia, pózniej jeszcze postaramy sie zaczarować rzeczywistość ️ a w następny wtorek do androloga po pomoc. Jest plan, to najważniejsze

Edytowane przez midusia86
Czas edycji: 2015-09-19 o 17:47
midusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości