Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-29, 09:50   #4051
Nataliakazia
Raczkowanie

GG do Nataliakazia
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Hej dziewczyny
Podczytam sobie pare postow o rozpoczynaniu stazu i pomogly, z tym ze mam jeszcze pare pytan
Tydzien temu zostalam w koncu pania magister Dzis okazalo sie, ze moze niebawem uda mi sie zalapac na staz.
Moni_ka.g wypisala pare postow wyzej co nalezy zrobic i troche sie rozjasnilo w mojej glowie, ale i tak pozostaje pare problemow.

1. Piszecie o tym, ze rejestrujac sie w UP trzeba miec dyplom lub zaswiadczenie z dziekanatu o ukonczeniu studiow, ale jak wiadomo dyplom dostaje sie po miesiacu/dwoch (przynajmniej u mnie), jak myslicie: wystarczy indeks w ktorym bedzie poswiadczone o ukonczeniu studiow?? Chcialabym szybko podjac jakas prace, zalezy mi na tym bardzo, a z kolei glupota jest czekanie na dyplom tyle czasu...

2. Jesli bede miala juz zalatwiony staz i pojde wtedy do UP zarejestrowac sie itd. to mniej wiecej ile trwaja formalnosci do rozpoczecia stazu?

3. No i ostatnie Mieszkam 18 km od miejsca w ktorym bedzie prawdopodobny staz, wiem ze UP zwraca za bilety, jesli ktos mieszka wiecej niz 4km od miejsca stazu, ale czy jest to stala praktyka i moge na to liczyc, czy nie bardzo??

Bede wdzieczna za pomoc
Pozdrawiam

Edytowane przez Nataliakazia
Czas edycji: 2009-06-29 o 09:51
Nataliakazia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-29, 15:10   #4052
waito
Przyczajenie

czesc wszystkim mam pytanie odnosnie stazu jestem an stazu juz 2 meisiace na stazu jestem ja i drugi stazysta on zaczol 12 dni wczesniej i teraz tak on juz razy zawalil nei przyszedl do pracy szef mu nic nei zrobil tylko powiedizal ze jedne dizen odrobi a 2 dzien ma wolne zapisane a ja raz nei pryszlem do pracy i dam mi ENKE ( nieobecnosc) mowiem mu ze mu to odrowbei albo zeby mi dal wolne za ten dzien ale on sie neiz zgodzil i teraz mam na liscie obecnosci N i mam pytanie nie wiecie czy jak bymsie zwolnil ze stazu o ponosze jaas kare taka jak za neiprzyejcie ofery pracy czyli wyrejestrowanei z urzedu pracy dodam ze ten staz jest tylk pic na wode poneiwasz mam staz w nagrbach czyli robie pomniki no raczje robi nei robie jestem 2 meichy tak a nic jeszcze nawet mi nei pokazal raz tylko bylem na montarzu a tak po za tym rakies sprzatanie plewienie i inne bzdety wiec ten staz jest nic nei warty bo tak i tak zeby ktos mnei po tym staz zatrudnil potrzebue szkole budowlana tak mi w urzedzie powiedzieli ze musialbym isc do szkoly budowlanej dziekuej za odpiwedzi pozdrawiam
waito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-29, 16:05   #4053
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Aha - do pracy przyniosłam tez oświadczenie z UP ze odbyłam staż i ile on trwał (przerwałam po 4 miesiącach), bo to się liczy do długości przysługującego urlopu i że zostałam wyrejestrowana.

dziękuje za odpowiedź. dziś byłam w up ale te kobiety tam pracujące to szkoda gadać w ogóle..
"z łaską" dowiedziałam się że też muszę to sprawozdanie napisać, listę obecności, opinię przynieść do up oraz ksero umowy o pracę. niby jest w ustawie do 7 dni ale miałam się podpisać 2 lipca więc do 2 lipca wszystko muszę pozałatwiać.

wiesz w nowej pracy nie kazali mi przynosić oświadczenia z up o długości odbytego stażu? to nie wiem.....?????? w pracy nowej mam się pojawić 1 lipca i wtedy będę podpisywać umowę. dziś dostałam skierowanie na badania. a jutro idę po papiery tam gdzie odbywałam staż, ksero nowej umowy zaniosę jak podpisze umowę.

ale tu mam też pytanie bo ta babka z up nie była zbyt kumata. otóż rezygnując ze stażu i pokazując im umowę nowej pracy automatycznie mnie wyrejestrują? nie muszę gonić po up i w każdym pokoju jakiś kwitków wypisywać? bo to chyba logiczne :P

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Nataliakazia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Podczytam sobie pare postow o rozpoczynaniu stazu i pomogly, z tym ze mam jeszcze pare pytan
Tydzien temu zostalam w koncu pania magister Dzis okazalo sie, ze moze niebawem uda mi sie zalapac na staz.
Moni_ka.g wypisala pare postow wyzej co nalezy zrobic i troche sie rozjasnilo w mojej glowie, ale i tak pozostaje pare problemow.

1. Piszecie o tym, ze rejestrujac sie w UP trzeba miec dyplom lub zaswiadczenie z dziekanatu o ukonczeniu studiow, ale jak wiadomo dyplom dostaje sie po miesiacu/dwoch (przynajmniej u mnie), jak myslicie: wystarczy indeks w ktorym bedzie poswiadczone o ukonczeniu studiow?? Chcialabym szybko podjac jakas prace, zalezy mi na tym bardzo, a z kolei glupota jest czekanie na dyplom tyle czasu...

2. Jesli bede miala juz zalatwiony staz i pojde wtedy do UP zarejestrowac sie itd. to mniej wiecej ile trwaja formalnosci do rozpoczecia stazu?

3. No i ostatnie Mieszkam 18 km od miejsca w ktorym bedzie prawdopodobny staz, wiem ze UP zwraca za bilety, jesli ktos mieszka wiecej niz 4km od miejsca stazu, ale czy jest to stala praktyka i moge na to liczyc, czy nie bardzo??

Bede wdzieczna za pomoc
Pozdrawiam
hej.
po pierwsze: jeśli nie masz dyplomu to idziesz do swojego dziekanatu i prosisz zaświadczenie o ukończeniu studiów. powinnaś dostać bez problemu.

po drugie: to różnie zależy... jeśli masz kogoś kto chce cię na staż to wypełniasz wniosek zanosisz do up i czekasz na odpowiedź. czeka się różnie zależy ile osób składa wniosek i od pieniążków przeznaczonych na staże. jeśli dostaniesz odpowiedź możesz podjąc prace na dniach albo w przeciągu tygodnia. ja dostałam po 2 dniach pracę od wydania mi pozytywnej odpowiedzi.

po trzecie: różnie bywa z tym zwracaniem kosztów. zależy od up, u mnie jest tak że jak sie dojeżdza z innej gminy, miasta to zwracają koszt. ale np słyszałam że w jakimś innym up jest także że jak koszt biletu przekracza 50 zł to zwracają także trzeba pytać bezpośrednio w up

mam nadzieję że Ci pomogłam. pozdrawiam.

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Napisane przez waito Pokaż wiadomość
mam pytanie nie wiecie czy jak bymsie zwolnil ze stazu o ponosze jaas kare taka jak za neiprzyejcie ofery pracy czyli wyrejestrowanei z urzedu pracy
tak ponosisz konsekwencje. jeśli zerwiesz staż to płacisz za badania lekarskie kt. wykonałeś przed podjęciem pracy oraz tracisz status bezrobotnego na ileś dni. nie pamiętam w tej chwili ile wszystko masz napisane w papierkach przed rozpoczęciem stażu które dostałeś od up. to sobie poczytaj
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-29, 17:35   #4054
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolafrytka Pokaż wiadomość
dziękuje za odpowiedź. dziś byłam w up ale te kobiety tam pracujące to szkoda gadać w ogóle..
"z łaską" dowiedziałam się że też muszę to sprawozdanie napisać, listę obecności, opinię przynieść do up oraz ksero umowy o pracę. niby jest w ustawie do 7 dni ale miałam się podpisać 2 lipca więc do 2 lipca wszystko muszę pozałatwiać.

wiesz w nowej pracy nie kazali mi przynosić oświadczenia z up o długości odbytego stażu? to nie wiem.....?????? w pracy nowej mam się pojawić 1 lipca i wtedy będę podpisywać umowę. dziś dostałam skierowanie na badania. a jutro idę po papiery tam gdzie odbywałam staż, ksero nowej umowy zaniosę jak podpisze umowę.

ale tu mam też pytanie bo ta babka z up nie była zbyt kumata. otóż rezygnując ze stażu i pokazując im umowę nowej pracy automatycznie mnie wyrejestrują? nie muszę gonić po up i w każdym pokoju jakiś kwitków wypisywać? bo to chyba logiczne :P
Umowę musisz przynieść, żeby mieli potwierdzenie, że faktycznie podejmujesz prace. Ja przyniosłam zaświadczenie, bo umowę podpisałam poźniej (jak już miałam, to przesłałam do UP pocztą ksero).

Staż liczy się do dłuzszego wymiaru urlopu - krócej musisz pracować żeby mieć 26 dni. Zapytaj w kadrach, bo to ważne. Z drugiej strony to Twój interes żeby o to zadbać a nie pracodawcy. Na ładne oczy nie wystarczy, tez musi być potwierdzenie na piśmie, że byłas.

Badania musisz robić juz teraz? Te przed stazem nie wystarczą? Ja nie robiłam badań, bo musiałabym zrobić te same, a że są ważne rok to jedno załatwienie mniej.

Zostaniesz automatycznie wyrejestrowana, a przynajmniej nie pamiętam, czy załatwiam coś w związku z tym.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-29, 17:58   #4055
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Staż liczy się do dłuższego wymiaru urlopu - krócej musisz pracować żeby mieć 26 dni. Zapytaj w kadrach, bo to ważne. Z drugiej strony to Twój interes żeby o to zadbać a nie pracodawcy. Na ładne oczy nie wystarczy, tez musi być potwierdzenie na piśmie, że byłas.
kochana dziękuję za odpowiedź. nie wiedziałam nawet o tym że mogę podpiąć z poprzedniego miejsca pracy i mieć trochu wolnego.
jeżeli chodzi o badania to niestety muszę powtórzyć. ale dzięki za to że się dowiedziałam o tym oświadcz. muszę popytać gdzie co i jak bo nie wiem gdzie kadry czy coś takiego *oddział banku* takze pewnie inaczej to wszystko będzie wyglądać.
Stary 2009-06-29, 18:05   #4056
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
kochana dziękuję za odpowiedź. nie wiedziałam nawet o tym że mogę podpiąć z poprzedniego miejsca pracy i mieć trochu wolnego.
Z tym urlopem to chodzi o to, ze żeby mieć 26 dni trzeba pracować 10 lat, ALE mając skończone studia, automatycznie mamy już 8 lat (wszystko jest w kodeksie pracy). Zostają więc 2 lata. Jeśli masz staż, np. pół roku, to musisz pracować o te poł roku krócej, czyli 1,5 roku

Instagram

Stary 2009-06-29, 18:10   #4057
ilo16na
Zakorzenienie

Czyli staz liczy sie do czasu pracy tak?
JA mam miec staz 8m-cy czyli jakbym 8m-cy pracowala tak?
No z roku to chyba urlopu nie ma nie?Albo jest te 21 dni.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-29, 18:39   #4058
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Z tym urlopem to chodzi o to, ze żeby mieć 26 dni trzeba pracować 10 lat, ALE mając skończone studia, automatycznie mamy już 8 lat (wszystko jest w kodeksie pracy). Zostają więc 2 lata. Jeśli masz staż, np. pół roku, to musisz pracować o te poł roku krócej, czyli 1,5 roku
26 dni wolnego? i 10 lat no no praca czyni wolnym....
ja mam studia *ale to chyba 5 lat* ?? bo tyle studiowałam, plus 3 miesiące z hakiem stażu.

wypożyczę sobie KP i poczytam sobie. dobrze znać swoje prawa.

Dziękuję

Edytowane przez wiolafrytka
Czas edycji: 2009-06-29 o 18:40
Stary 2009-06-29, 18:41   #4059
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
Czyli staz liczy sie do czasu pracy tak?
JA mam miec staz 8m-cy czyli jakbym 8m-cy pracowala tak?
No z roku to chyba urlopu nie ma nie?Albo jest te 21 dni.
Tak, liczy się.
Kazdemu pracownikowi przysługuje urlop już po pierwszym miesiącu pracy (kiedyś było tak, że przez rok w ogóle nie przysługiwał urlop), z tym, ze jest to ten krótszy. Do dłuższego urlopu liczy się szkoła, studia - ile one "dają" na starcie stazu pracy sprawdź sobie w kodeksie pracy, tam jest wszystko rozpisane, no i oczywiście czas jaki było się na stazu.

Wiolafryka: ale tu dochodzi szkoła. Jesli ktoś ma skończone 5 lat studiów, ma już "odbębnione" 8 lat pracy i tylko 2 lata do dłuższego urlopu. Czyli Ty będziesz musiała pracować rok i 9 miesięcy

"
Do okresu zatrudnienia wlicza się z tytułu ukończenia:
1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata,
2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,
3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,
4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,
5) szkoły policealnej - 6 lat,
6) szkoły wyższej - 8 lat.
Pamiętać należy jednak o dwóch zasadach:
· powyższe okresy nauki nie podlegają sumowaniu - jeżeli więc po liceum skończyłem studia to nie należy mi się 12 lat tylko 8,
· jeżeli pracownik w trakcie nauki był równocześnie zatrudniony, do okresu zatrudnienia wlicza tylko jeden okres - ten korzystniejszy. Jeżeli więc w okresie studiów rok pracowałem, korzystniejsze będzie dla mnie gdy wezmę owe 8 lat za studia. Jeżeli w okresie studiów pracowałem 5 lat bardziej opłaca mi się wziąć 4 lata z tytułu liceum i 5 lat z tytułu pracy, czyli razem 9 lat.
"

Całość: http://www.prawopracy.fr.pl/14.php

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2009-06-29 o 18:44
Stary 2009-06-29, 18:55   #4060
wiolafrytka
Zadomowienie

hosenka dzięki. ten link kt. podałaś rewelacja.
Stary 2009-06-29, 19:04   #4061
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
hosenka dzięki. ten link kt. podałaś rewelacja.

Instagram

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-29, 21:11   #4062
Nataliakazia
Raczkowanie

GG do Nataliakazia

Cytat:

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------
hej.
po pierwsze: jeśli nie masz dyplomu to idziesz do swojego dziekanatu i prosisz zaświadczenie o ukończeniu studiów. powinnaś dostać bez problemu.

po drugie: to różnie zależy... jeśli masz kogoś kto chce cię na staż to wypełniasz wniosek zanosisz do up i czekasz na odpowiedź. czeka się różnie zależy ile osób składa wniosek i od pieniążków przeznaczonych na staże. jeśli dostaniesz odpowiedź możesz podjąc prace na dniach albo w przeciągu tygodnia. ja dostałam po 2 dniach pracę od wydania mi pozytywnej odpowiedzi.

po trzecie: różnie bywa z tym zwracaniem kosztów. zależy od up, u mnie jest tak że jak sie dojeżdza z innej gminy, miasta to zwracają koszt. ale np słyszałam że w jakimś innym up jest także że jak koszt biletu przekracza 50 zł to zwracają także trzeba pytać bezpośrednio w up

mam nadzieję że Ci pomogłam. pozdrawiam.

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Dziekuje pomoglas i to bardzo co do ostatniego pytania to ja jestem zarowno z innej gminy, jak i koszt miesiecznego przekracza 50 zl, wiec jestem dobrej mysli jakby co

A co do zaswiadczenia to wlasnie bylam na uczelni i niestety nie wydadza niczego takiego, jedynym moim poswiadczeniem o ukonczeniu studiow do czasu otrzymania dyplomu ma byc indeks No nic jak cos to z nim chyba pojde, choc to i tak na razie tylko moje gdybanie
Dzieki raz jeszcze
Stary 2009-06-30, 17:44   #4063
waito
Przyczajenie

dzikuje za odpiwedz lecz mam kolejne pytanie ejstem w metliku na jakims forum czytalem ze jak sei samemu rezgnuje ze stazu to czeba zwrucic stypediom ktore sie dostalo czyli liczmy 3 miesiace po 650 i dlatego pytam sie czy to prawda
Stary 2009-06-30, 18:05   #4064
hathayoga
perfumove love

Cytat:
U nas indeks z odpowiednim wpisem o obronie pracy jest akceptowany do poświadczenia wyższego wykształcenia. Nie wiem jak w innych UPach.

Cytat:
dzikuje za odpiwedz lecz mam kolejne pytanie ejstem w metliku na jakims forum czytalem ze jak sei samemu rezgnuje ze stazu to czeba zwrucic stypediom ktore sie dostalo czyli liczmy 3 miesiace po 650 i dlatego pytam sie czy to prawda
Nie prawda. Zwraca się jedynie koszt badań lekarskich.

Stypendium stażowe zwraca się np. w przypadku, gdy podjęło się naukę dzienną i w tym czasie pobierało pieniądze za staż (bo i to jest możliwe), abo gdy np. ktoś zmienił zameldowanie na inny powiat / województwo w czasie trwania stażu i nie powiadomił UPu. Po prostu w przypadkach, gdy bezrobotny przestał spełniać warunki do bycia zarejestrowanym w danym urzędzie, nie zgłosił tego i dalej odbywał staż.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 18:09   #4065
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
no co ty bzdura. przecież pracowałeś to zarobiłeś kasa jest Twoja.

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Dziekuje pomoglas i to bardzo co do ostatniego pytania to ja jestem zarowno z innej gminy, jak i koszt miesiecznego przekracza 50 zl, wiec jestem dobrej mysli jakby co

A co do zaswiadczenia to wlasnie bylam na uczelni i niestety nie wydadza niczego takiego, jedynym moim poswiadczeniem o ukonczeniu studiow do czasu otrzymania dyplomu ma byc indeks No nic jak cos to z nim chyba pojde, choc to i tak na razie tylko moje gdybanie
Dzieki raz jeszcze
heh dziwne że nie chcą wydać. mają taki obowiązek. miałam taką samą sytuację że czekać na dyplom miałam 2 miechy a potrzebowałam zaświadcz. poszłam a jak nie chciały dać poszłam do dziekana i bez problemu. co do indeksu to nie wiem bo te babki biorą ten papierek do akt. no chyba że ci skserują ost. strone o ukónczeniu. NIe wiem popytaj ktoś napisał że indeks może być tzn że może pozdrawiam
Stary 2009-06-30, 18:14   #4066
ilo16na
Zakorzenienie

A ja zaczynam byc zla na swoj staz.
Biegam po halach wydawac rozne rzeczy a mam napisane"pracownik biurowy" ale do rzeczy.. biegam przez kaluze z blotem i glina i codzienie piore buty i spodnie.. nie starczy mi z tego stazu na pranie..
A mam miec prace biurowa.. a jasnych rzeczy nie moge nosic bo biegam po magazynach a tam syf..

Edytowane przez ilo16na
Czas edycji: 2009-06-30 o 18:18
Stary 2009-06-30, 18:17   #4067
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Witajcie!
Ja jestem zameldowana 20 km od miasta, w którym jest UP, natomiast mieszkam w zupełnie innym miejscu - 40 km od tego miasta, wiadomo bilet jest droższy, czy w takim razie oni mi zwrócą koszta za dojazd czy nie, bo nie mam tam meldunku?
Pozdrawiam!
Stary 2009-06-30, 18:40   #4068
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Gloire Pokaż wiadomość
Witajcie!
Ja jestem zameldowana 20 km od miasta, w którym jest UP, natomiast mieszkam w zupełnie innym miejscu - 40 km od tego miasta, wiadomo bilet jest droższy, czy w takim razie oni mi zwrócą koszta za dojazd czy nie, bo nie mam tam meldunku?
Pozdrawiam!
liczy się papierek, czyli to gdzie jesteś zameldowana. chyba, że jesteś chociaż czasowo zameldowana tu gdzie obecnie mieszkasz.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 19:10   #4069
anna1990
Raczkowanie

a ja zaczynam od jutra,ale mi Pan z UP zrobił niespodziankę dzisiaj byłam przekonana,że zaczynam od 15. Trzymajcie kciuki
anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-30, 19:35   #4070
Nataliakazia
Raczkowanie

GG do Nataliakazia

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
U nas indeks z odpowiednim wpisem o obronie pracy jest akceptowany do poświadczenia wyższego wykształcenia. Nie wiem jak w innych UPach.
Super by bylo Dzieki za informacje

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

heh dziwne że nie chcą wydać. mają taki obowiązek. miałam taką samą sytuację że czekać na dyplom miałam 2 miechy a potrzebowałam zaświadcz. poszłam a jak nie chciały dać poszłam do dziekana i bez problemu. co do indeksu to nie wiem bo te babki biorą ten papierek do akt. no chyba że ci skserują ost. strone o ukónczeniu. NIe wiem popytaj ktoś napisał że indeks może być tzn że może pozdrawiam
No niestety powiedziano mi, ze to indeks ma byc moim zaswiadczeniem Ale teraz juz jestem dobrej mysli,w tym tygodniu postaram sie go odebrac i przejde sie do UP wypelnic papierzyska jesli mi pozwola sie zarejestrowac Zobaczymy co z tego wyniknie
Stary 2009-06-30, 20:53   #4071
waito
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
A ja zaczynam byc zla na swoj staz.
Biegam po halach wydawac rozne rzeczy a mam napisane"pracownik biurowy" ale do rzeczy.. biegam przez kaluze z blotem i glina i codzienie piore buty i spodnie.. nie starczy mi z tego stazu na pranie..
A mam miec prace biurowa.. a jasnych rzeczy nie moge nosic bo biegam po magazynach a tam syf..

no to witaj w klubie ja mam uczyc sie an stazu kamienaiarstwa a przez 2 meisicae sporzatalem plac plewilem kosilem no fatk raz poejchaem na montarz pomnikai to wszytko jak sie uczyc na janwet nei wiem co tot frez i iinne zeczy z kameinairstwa

Sry za bledy ort jestem dyzlektykiem i pisze z pameici sorki

aha wielkie THX dla wszyskich ktorzy mi pomogli
Stary 2009-06-30, 21:04   #4072
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
no to witaj w klubie ja mam uczyc sie an stazu kamienaiarstwa a przez 2 meisicae sporzatalem plac plewilem kosilem no fatk raz poejchaem na montarz pomnikai to wszytko jak sie uczyc na janwet nei wiem co tot frez i iinne zeczy z kameinairstwa

Sry za bledy ort jestem dyzlektykiem i pisze z pameici sorki

aha wielkie THX dla wszyskich ktorzy mi pomogli
A ja jestem informatykiem
Zla jestem bo brudze sie jak prosie w "pracy biurowej"
I nie widzi mi sie codziennie prac buty i spodnie

Stary 2009-07-01, 07:44   #4073
201704240951
Konto usunięte

To normalne... Dodatkowa, darmowa siła robocza.
Tak samo jest z praktykantami.
Ja w banku i urzędzie skarbowym na praktykach..... latałam do sklepu na zakupy i sprzątałam im archiwum A z stażem będzie to samo....
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-01, 08:09   #4074
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
To normalne... Dodatkowa, darmowa siła robocza.
Tak samo jest z praktykantami.
Ja w banku i urzędzie skarbowym na praktykach..... latałam do sklepu na zakupy i sprzątałam im archiwum A z stażem będzie to samo....
Ja na praktykach w Urzedzie Miasta i Gminy tez sprzatalam archiwum a tam niezly syf.Mlodzi pracownicy co wczesniej byli stazystami mowili ze robili to samo.
Robilam robotki reczne typu szycia teczek

Stary 2009-07-01, 12:55   #4075
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

WItam stazystki byłe i obecne
Dzisiaj bylam na rozmowie o staz z PUP i go dostalam W starzy pozarnej jako pracownik biurowy
Było 5 kandydatów, za zadanie było napisac na komputerze podanie i je wydrukowac, a pozniej luzne pytaniu w stylu "Czy znasz jakiegos strazaka:P"
Stary 2009-07-01, 14:42   #4076
Nektarynka
Zadomowienie

Może jakaś osoba wybrała Fundusz emerytalny i może nieco rąbka tajemnicy uchylić ? Dziewczyny wcześniej pisały jak to się odbywa, ale może ktoś na dniach był i załatwiał papierki.

- jaki fundusz;
- jak wyglądała cała formalność.

http://kropelka-wiary.pl/

Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-01, 14:46   #4077
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
Może jakaś osoba wybrała Fundusz emerytalny i może nieco rąbka tajemnicy uchylić ? Dziewczyny wcześniej pisały jak to się odbywa, ale może ktoś na dniach był i załatwiał papierki.

- jaki fundusz;
- jak wyglądała cała formalność.
ja wypelnilam online wniosek, bo skladam do ING. Przyszlo kureriem, musialam podpisac 2 egzamplarze, kurier zabral to spowrotem. Po paru dniach 1 egzampleraz do mnie wrocil poczta.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-01, 14:48   #4078
morenica
Zakorzenienie

Natalia Kazia Jak będziesz coś wiedziała to daj znać. Jestem z tego samego miasta co Ty i też skończyłam właśnie studia i szukam stażu. więc jak przejdziesz przez te wszystkie formalności to napisz co i jak, bo w sumie w tym smaym UP chyba będziemy załatwiać formalności. byłam dzisiaj się dopytać co i jak. w sumie to sama tyle wiedziałam przed.
A jak się teraz zarejestruje po studiach to pewnie nie przysługuje mi żaden zasiłek dla bezroborotnych - prawda?
I jak lepiej jest najpierw poszukać sobie czegoś sama i jak się uda to wtedy się zajesestrować czy na odwrót?

Matko tych formalności jest czasem tyle, że nie wiadomo za co się zabrać. a te Panie jeszcze są takie mało fajne, myślą, że wszysycy wszystko wiedzą.
morenica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-01, 15:17   #4079
PomylonaKsiezniczka
Wtajemniczenie

Dziewczyny a powiedzcie czy często się zdarza (jeśli w ogóle) że stażysta zostaje zatrudniony na stałe? Jest tu może ktoś taki?
Teoretycznie jest chyba tak, ze przyjmujący na staż na iluś tam stażystow powinien zatrudnić choćby jednego, bo więcej stażystow mu UP nie da, ale jak jest w praktyce?

Edytowane przez PomylonaKsiezniczka
Czas edycji: 2009-07-01 o 15:19
PomylonaKsiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-01, 15:32   #4080
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
ja wypelnilam online wniosek, bo skladam do ING. Przyszlo kureriem, musialam podpisac 2 egzamplarze, kurier zabral to spowrotem. Po paru dniach 1 egzampleraz do mnie wrocil poczta.
Ja tez wyslalam wniosek do ING w pon w kuriera jeszcze nie ma

Walne z mostu

Kiedy bedzie kasa z UP?
Mowili zeby oddac liste do 5 nowego m-ca..oddalam za czerwiec bo sie skonczyl(wczoraj) juz pisze na lipiec.kiedy robia ten przelew?

Edytowane przez ilo16na
Czas edycji: 2009-07-01 o 15:49
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości