|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4081 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Bo sie zaraz zaczerwienie, dziewczyny, dosc tych komplementow
![]() Cypress tez lubie ta trojke ale niestety pachnacy mnie zawiodl bo wypuscil az 1 kwiat - na ktory sie niezle naczekalam bo ped rosl w nieskonczonosc a waniliowy sie obijal przez rok i teraz ma az 3 kwiaty ![]() Rudyleniwcu za amarylisy mi sie zabrac bo jak nie to ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4082 |
Zakorzenienie
|
Znalazlam przydatny link odnosnie robali i chorobsk ze zdjeciami i propozycjami zwalczania - sa fotki
![]() dalej szukam tego linku odnosnie tej gutacji |
![]() ![]() |
![]() |
#4083 |
Raczkowanie
|
Witam Szanowne Forumowiczki, podczytuję Was już od znacznego czasu, Wasze informacje odnośnie opieki nad storczykami bardzo mi się przydają, a jako ze doświadczenie Wasze wielkie, to mam pytanie odnosnie storczyka którego kupiłam około października. Kupiłam go jednopędowego, w czesciowym rozkwicie i z malutkim (załaczam zdjęcie), dopiero wykluwającym się pędem kwiatowym. Od tamtego czasu kwiatek sie ładnie rozwinął, zgubił tylko dwa małe pączki w ramach aklimatyzacji i ladnie kwitnie do tej pory. Jedynym problemem jest owy nowy pęd który od momentu zakupu nie urósł ani troszkę. Pocieszam się ze wyglada tak samo "żywo" jak w dniu zakupu, nic nie uschło, ale tak jakby sobie śpi. Tak z ciekawości...czy któraś z Was miała podobną sytuację, czy jest nadzieja ze pędzik za jakiś czas się obudzi i będzie rósł dalej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4084 |
Zakorzenienie
|
Nieinna niestety cie nie pociesze - to juz nie urosnie. Mi sie to zdarzalo wielokrotnie, obecnie mam 3 z takimi nie wyrosnietymi pedami i sama nie wiem czemu tak jest. Taki ped zwyczajnie po 2 miesiacach ma juz kilka centymetrow a jak stoi w miejscu i zaczyna bordowiec to jego koniec. Ja mam takiego miniaturka od czerwca, drugi od wrzesnia i jeden rowniez od wrzesnia. Wlasnie zauwazylam ze jeden od 2 miesiecy tez sie nie rusza z miejsca, zostal na etapie 1mm
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4085 |
Raczkowanie
|
Dzięki Norko za info no cóż pozostaje mi czekać, dobrze ze chociaz inny mój falek zabiera sie do kwitnienia
|
![]() ![]() |
![]() |
#4086 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4087 |
Zakorzenienie
|
Zawsze to cos
![]() Kurka wodna nie wiem co sie dzieje z moim falkiem, ma bycze paki ktore od 2 miesiecy nawet nie marza o otwarciu sie i jeden z nich zczerwienial i sie zmarszczyl - umarl ,a reszta podejrzanie wyglada ze sie za to chce zabrac ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4088 |
Raczkowanie
|
U mnie to samo. Na dwóch pędach zostały do rozkwitnięcia 3 pąki, były już duże tuż tuż przed rozwinięciem, i nagle poczerwieniały, zmarszczyły się i opadły w ciągu dwóch dni. I u mnie na pewno nie jest za zimno temperatura około 25' ciągle stała. Więc nie wiem co może być przyczyną ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4089 |
Zakorzenienie
|
A ja sie zbuntowalam i postanowilam moim pakom pomoc i rozkleilam 2 z 4 pakow. Znaczy sie te 2 boczne poczki delikatnie odchaczylam i chyba pomaga bo sie otwieraja. Kwiat kupiony ponad 2 miechy temu juz z takimi wielgachnymi pakami a one ani dudu
![]() ![]() Kurcze napowysylalam tych CV-alek i teraz czekam, najgorsze to ze jak co do czego dojdzie i dostane sie to bedzie przprowadzka i co z moimi kwiatami? Jakies 600km do 800km drogi przed nami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4090 |
Raczkowanie
|
To miałaś taki sam pomysł jak ja bo ja też pootwierałam te pączki ale po tym zabiegu opadły jeszcze szybciej, w ciągu 2 dni. Tyle że moje po otwarciu delikatnym nie drgnęły nadal więc może Twoje przeżyją.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4091 |
Zakorzenienie
|
Chcę uratować mojego storczyka o którego walczę już od jakichś 2 miesięcy.
![]() ![]() Od paru dni listek zaczyna się robić czerwony i pomarszczony. Da się ją jeszcze uratować? ![]() Dodam jeszcze że nigdy nie była podlewana dużo, raz na tydzień, półtora zanurzałam doniczkę wodzie na 20 minut i tyle. Aha, korzenie w środku są zielone. Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-01-10 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4092 |
Zakorzenienie
|
Ariena twojemy falkowi zgnil prawdopodobnie stozek wzrostu, stad te padniete liscie. Dobrze ze chociaz korzenie zyja to jest szansa by go uratowac ale to bedzie trwalo i nie gwarantuje ze sie wyleczy. Ale jak chcesz to prosze bardzo
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4093 |
Raczkowanie
|
no właśnie jeśli korzenie zielone to jest duża szansa na uratowanie falka, moje chore niestety wszystkie zdechły
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- orientujecie się może czy jest gdzieś na forum wątek o poszukujących pracy?????taka wymiana poglądów, podpowiedzi???? Edytowane przez rudyleniwiec Czas edycji: 2010-01-10 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4094 |
Zakorzenienie
|
Sie naczytalam o tych bezlistnyc niestety nie znalazlam mojego przykladowego linku. Kiedys zamiescilam ten link, dawno temu, jak masz cierpliwosc to przejrzyj watek tak od strony 5o. Jak sie pojawi cos o bezlistnych i reanimacji to fajnie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Ok znalazlam o bezlistnych z korzeniami str 40 moj post nr 1179, tam podalam linki reanimacyjne. Zobacz szcegolnie ten http://www.storczyki.pl/forum/table_...key=1225442606 i ten http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=9863 ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Wlasnie mi sie przypomnialo - falek kolezanki ktorego reanimowalam latem, taki po spryskaniu nablyszczaczem, obklejony kurzem (nablyszczacz jak super glue dziala w kontakcie ze slonkiem) z poparzelinami slonecznymi, 2 korzeniami i az 3 lisciami, zakwitnie ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-01-10 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4095 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4096 |
Przyczajenie
|
Pisałam tu jakiś czas temu, kiedy mój storczyk stracił wszystkie kwiaty, bo okazało się, że zmiana otoczenia tak na niego podziałała.
Teraz, kiedy ma już wszystko, czego potrzebuje jego łodyżki usychają, na początku od samego czubka, teraz dalej. Może głupie pytanie, ale wolę się upewnić, powinnam obciąć te łodygi, prawda? I czy to mu pomoże? czy coś dzieje się z nim w środku? Tak wygląda ta łodyżka... |
![]() ![]() |
![]() |
#4097 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4098 |
Raczkowanie
|
prosze o rade przedwczoraj przez przypadek tata nadłamał mojego storczyka nie jest on do końca złamany bo się jeszcze jakoś trzyma na razie nad,łamaną część przypięłam do podpórki i czekam .Strasznie mi go szkoda bo ma już gotowe do rozkwitnięcia pączki.. czy da się go jakoś odratować czy pozostało już tylko obciąć łodyżkę i czekać do następnego kwitnięcia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4099 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4101 |
Raczkowanie
|
bierko ale mam ją zakleić jakimś plastrem czy zostawić samą sobie?
zauważyłam też brązowa narośl na korzonkach co zrobić w takiej sytuacji? Edytowane przez marttynka Czas edycji: 2010-01-12 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4102 |
Zakorzenienie
|
Karolajn utnij to cale suche z kawalkiem zielonego, wtedy moze sie uda zatrzymac zasychanie, ale z tego co widac kwiatek chce lodyge zasuszyc. Ja tez mam kilka takich co nigdy z lodygi nie przedluzaja sie ani nie puszczaja bocznych galazek tylko ciach mach i jest sucha. Moze ten typ tak ma, ale nie zaszkodzi poprobowac. Koniecznie ranke po cieciu zacynamonuj.
A ja dzisiaj zgrzeszylam i przemycialam do domu kwiatka, zolciutko bordowy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4104 |
Zakorzenienie
|
Bierko nie ty jedna zapominasz o swoich kwiatkach
![]() Ja mam takie zageszczenie na parapetach ze wilgotnosc wokol roslin strasznie sie podniosla - widze to po ilisci wody skraplajacej sie na szybach. Niestety w zimie wraz z wilgotnoscia pojawiaja sie choroby grzybowe wiec zaczynam profilaktyczne smarowanie lisci topsinem. Mam nadzieje ze pomoze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4105 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Piszę pierwszy raz w tym wątku, ale również uwielbiam storczyki. Mam pytanie następujące, otóż zaczął mi storczyk wypuszczać łodyżkę? z pąkami (widać na załączonym zdjęciu), i właśnie chciałabym się dowiedzieć w którym momencie należy tam wsadzić patyczek w celu podtrzymania? teraz czy jak będzie dłuższa? mam nadzieje, że nie zrobię mu nic podczas tego zabiegu, mam na myśli złamanie przy przywiązywaniu do patyczka ![]()
#4106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4107 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z Maja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-01-14 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4108 |
Rozeznanie
|
Maja, Norka dziękuję za odpowiedz, tak zrobię
![]() ![]() ![]() ![]() Norka storczyki oba piękne!! ![]()
#4109 |
Zakorzenienie
|
Tylko nic na sile, jak czujesz opor to nie napinaj za mocno, po kilku dniach ped sie przyzwyczai do nowej pozycji i wtedy raz jeszcze mozna go naprostowac. Narazie moze nie uzywaj klamerki do gornej czesci pedu, one tak strasznie uciskaja, moze wez przymocuj delikatnie drucikiem lub wstazeczka?
Moj ostatni post mial diabelski numer 666 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4110 |
Raczkowanie
|
Norko śliczne te Twoje storczyczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:39.