Sierpniowe mamusie 2015 - część III :) - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-12, 06:39   #4081
roxana_lu
Zakorzenienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część III :)

Witam sie i ja, cała noc spac nie mogłam bo sie gnieciemy w trójkę na rogówce rozkładanej. Nie jestem przyzwyczajona, zawsze swoje wielkie wygodne łóżko... Wrrr...
I chyba wlasnie przez to mam humor... Uuuu... Lepiej nie gadac
Lece po pieczywo i jakies sniadanko zjeść

kasperka udanej wizyty trzymam kciuki !

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 06:47   #4082
Anev0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
Jestem taka ciekawa kogo masz w brzuszku
Czy na wspólnym spacerku będziemy miały mafię 3 siurków, czy jednak księżniczkę i dwa siurki
padłam. na wizytę

Witam sie z rana wyspana ale pieski się rozpychaly na łożku

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 07:32   #4083
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Hello ranne ptaszynki
kasperka ale Tobie dobrze zobaczysz synusia dziś
Lula masz jeszcze kawałek ciasta
Stary 2015-03-12, 07:37   #4084
beatrix28
Zadomowienie

majka gratuluje siurka!ja po ostatniej infekcji tez mialam srednie wyniki moczu ale myslalam ze bedzie gorzej..grunt ze nie musialam brac antybiotyku tzn przydalby sie bo krocej bym sie meczyla ale zdrowiej dla dziecka ze sobie odpuscilam.
gosienka parcie parciem ale oby szybko urodzić..nie wyobrazam sobie meczyc sie przez dobę albo wiecej ..
roxana_lu musisz wytrzymac,inaczej sie nie da
anevo,jakie masz psiaki?chodzi o rase
tzrymam kciuki za dzisiejsze wizyty!
beatrix28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 07:38   #4085
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
Hello ranne ptaszynki::
kasperka ale Tobie dobrze zobaczysz synusia dziś
Lula masz jeszcze kawałek ciasta rosi:
No u mnie to tylko moje chłopaki ciasto jedzą wiec jest jeszcze więcej niż pół blachy

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 07:45   #4086
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
No u mnie to tylko moje chłopaki ciasto jedzą wiec jest jeszcze więcej niż pół blachy
jakoś ogólnie nie mam ochoty na ciasto ale Twoje chętnie bym wszamała - dawno nie jadłam. Ty dlaczego nie jadasz?
Stary 2015-03-12, 07:45   #4087
majka242007
Zakorzenienie

hej

co dziś jemy???

I gdzie to ciasto? Wstałam i nie ma

zjadłam śniadanko i głodna jestem
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 07:47   #4088
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Majka ja Tobie własnie zjadam
Stary 2015-03-12, 07:48   #4089
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
jakoś ogólnie nie mam ochoty na ciasto ale Twoje chętnie bym wszamała - dawno nie jadłam. Ty dlaczego nie jadasz?ala:
Nie lubię słodyczy ani ciast a na myśl o słodkich potrawach typu pierogi z owocami, jakieś makarony na słodko itp bierze mnie na wymioty, zawsze tak miałam

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 07:50   #4090
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

roxana a Ty co za remont robisz w ogóle? Masz tak piękne mieszkanie,że nie za bardzo wiem co tam można modyfikować:P jakieś meble dokupiliście do sypialni tak i co malujecie? jestem w szoku bo widać samą nowośc w mieszakniu a tu znowu remoncik
Stary 2015-03-12, 07:50   #4091
Anev0
Zakorzenienie

beatrix28 yoreczki

Kurde ale jestem wsciekła
Dostałam na dzień kobiet kwiaty krokusiki i storczyka wyjde z siebie i nie wróce
A maż je ususzył w tydzień storczyk sie ledwo trzyma.

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 07:57   #4092
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Nie lubię słodyczy ani ciast a na myśl o słodkich potrawach typu pierogi z owocami, jakieś makarony na słodko itp bierze mnie na wymioty, zawsze tak miałam
to chyba można pozazdrości - stąd ta figura ja może też za ciastami nie jestem ale słodycze to raczej wszamie:P w ciąży mogłabym codziennie jeśc żelki :placz:
Stary 2015-03-12, 08:01   #4093
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
to chyba można pozazdrości - stąd ta figura ja może też za ciastami nie jestem ale słodycze to raczej wszamie:P w ciąży mogłabym codziennie jeśc żelki :placz:
Ja tez 😛 żelki 😍
Stary 2015-03-12, 08:14   #4094
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

oj chyba sny jednak nie śnią sie na odwrót,... jakiś czas temu śnio mi się,że chodziłam z koleżanką ze stanow w ciązy.. a dziś dostałam maila,że jest w 5 miesiącu ciązy. acha w śnie obie miałyśmy chłopcow .. ona spodziewa się chłopca

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Ja tez 😛 żelki 😍
ostatnio tak pózno mielismy obiad.. bo siadł prąd,że z głodu zjadłam pol paczki żelkow.. pozniej mialam taka zgage,że szok!!
Stary 2015-03-12, 08:19   #4095
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
oj chyba sny jednak nie śnią sie na odwrót,... jakiś czas temu śnio mi się,że chodziłam z koleżanką ze stanow w ciązy.. a dziś dostałam maila,że jest w 5 miesiącu ciązy. acha w śnie obie miałyśmy chłopcow .. ona spodziewa się chłopca

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

ostatnio tak pózno mielismy obiad.. bo siadł prąd,że z głodu zjadłam pol paczki żelkow.. pozniej mialam taka zgage,że szok!!
ponoć ciężarnych sny śnią się nie na odwrót
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 08:25   #4096
Nicole`_
Zakorzenienie

Witam się z rana

Wyspałam się średnio, ale niech już będzie Właśnie zjadam śniadanko i zastanawiam się co dziś muszę zrobić

Przydałoby się odkurzyć... ale chyba zacznę od pomalowania paznokci, bo wczoraj po kąpieli szybciutko zrobiłam sobie manicure i właściwie zostało je tylko pomalować. A muszę Wam powiedzieć, że tak jak ja ZAWSZE miałam pomalowane paznokcie tak w ciąży? Tylko na początku kilka tygodni malowałam, a później już nie dałam rady Bardzo złe samopoczucie i sobie odpuściłam, a później nawet jak wróciłam do pracy to nie mogłam się zmusić do tego. No to dzisiaj wracam do rytuału malowania

A w ogóle to nieźle mi się paznokcie wzmocniły... nie miałam ani ciutkę lakieru na nich czyli zero ochrony płytki, a one ładne, twarde, zupełnie nierozdwojone... naprawdę wow Włosy też mam ładniejsze, mam wrażenie, że gęstsze, chyba mniej mi ich wypada i stąd zwiększenie objętości Też tak macie?

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

kasperka, kciuki za wizytę!
Stary 2015-03-12, 08:30   #4097
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nicole`_ Pokaż wiadomość
Witam się z rana

Wyspałam się średnio, ale niech już będzie Właśnie zjadam śniadanko i zastanawiam się co dziś muszę zrobić

Przydałoby się odkurzyć... ale chyba zacznę od pomalowania paznokci, bo wczoraj po kąpieli szybciutko zrobiłam sobie manicure i właściwie zostało je tylko pomalować. A muszę Wam powiedzieć, że tak jak ja ZAWSZE miałam pomalowane paznokcie tak w ciąży? Tylko na początku kilka tygodni malowałam, a później już nie dałam rady Bardzo złe samopoczucie i sobie odpuściłam, a później nawet jak wróciłam do pracy to nie mogłam się zmusić do tego. No to dzisiaj wracam do rytuału malowania

A w ogóle to nieźle mi się paznokcie wzmocniły... nie miałam ani ciutkę lakieru na nich czyli zero ochrony płytki, a one ładne, twarde, zupełnie nierozdwojone... naprawdę wow Włosy też mam ładniejsze, mam wrażenie, że gęstsze, chyba mniej mi ich wypada i stąd zwiększenie objętości Też tak macie?

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

włosy tak gęste i nawet lśniące:p paznokcie hmm zawsze miałam twarde a w pierwszym trymesrze zrobiły się rozdwojone itp Teraz doszły do siebie
Stary 2015-03-12, 08:41   #4098
kasperka
Zakorzenienie

Dziękuję Wam dziewczyny za WSZYSTKIE kciuki
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 08:41   #4099
moniska139
Zadomowienie

Cześć
Dziś wybieram się do biblioteki pierwszy raz a już.studia kończę zawsze tylko z czytelni korzystałam. No ale muszę zacząć pisać pracę bo mam tylko tytuł i materiał badawczy zebrany a do maja muszę oddać gotową pracę jak w czerwcu chcę się bronić.
Kurcze ja to zawsze mam czas...
Ja się dzisiaj wyjątkowo wyspałam, młody padł wczoraj o 18 i do 6 spał w swoim łóżku.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
moniska139 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 08:43   #4100
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się z rana

Ja jakoś różnicy nie widzę
Ale ja mam "od zawsze" gęste, grube włosy
Zobaczymy co po porodzie będzie, bo wtedy efekt podobno odwrotny
Stary 2015-03-12, 08:57   #4101
fiona27
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
Wróciłam od lekarki uspokojona
Wyczekalam sie dziś od 16:30 do 20:00 tyle było babek.... Lekarka od jutra na urlopie to się zleciały... Córcia ze mną pojechała bo chciała poznać panią doktor co ją też z brzuszka wyciągała
Wyniki moczu złe ale... jedne parametry złe a drugie dobre... np to że nie mam białka w moczu i czegoś tam jeszcze nie wskazuje niczego poważnego... Po prostu drobna infekcja. Mam kupić saszetke jakiegoś preparatu i go wypić... a po 4 dniach powtórzyć mocz... Powiedziała że wynik na bank będzie po tym dobry

Córcia zapytała czy może dzidziusia zobaczyć... i kocham ją za to bo nie spodziewałam sie nawet bo za mną w kolejce jeszcze 10babeczek było... Lekarka USG zrobiła oczywiście, córcia popatrzyła na braciszka... Przeszczęśliwa i pokazał nam dzidziuś znowu siurka ... tak idealnie na pol monitora więc już chyba w dziewczynkę sie nie zmieni

Ma prawie 200gram , serduszko bije, rączki , nóżki było widać... Więc jestem zadowolona bardzo A wujek google powiedział że mam raka pęcherza hahahahaha
Synek potwierdzony, to możesz szaleć z zakupami

Który to tc? Tak pytam, bo moja panna też miała taką wagę, ale w 17 tc, a dokładnie 16t3d.
Cytat:
Średnio 3 miesiące po porodzie często gęsto włoski zaczynają wypadać

Miałam ugotowac krupnik, a wody nie ma
Stary 2015-03-12, 09:06   #4102
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiona27 Pokaż wiadomość
Hej

Synek potwierdzony, to możesz szaleć z zakupami

Który to tc? Tak pytam, bo moja panna też miała taką wagę, ale w 17 tc, a dokładnie 16t3d.

Średnio 3 miesiące po porodzie często gęsto włoski zaczynają wypadać

Miałam ugotowac krupnik, a wody nie ma

Czyli trzeba nacieszyć się teraz jeszcze pięknymi włosami
Stary 2015-03-12, 09:11   #4103
Mravka
Zadomowienie

Dzień dobry Dziewczynki
Miłego dnia dla Was!
mms,majka gratuluje Wam udanych wizyty i potwierdzenia Synusiów . Nalot chłopaków na forum . To u mms będzie Igorek,a u Ciebie majka?

kasperka pomyślnej wizyty,kciuki
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 09:14   #4104
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Dzień dobry Dziewczynki
Miłego dnia dla Was!
mms,majka gratuluje Wam udanych wizyty i potwierdzenia Synusiów . Nalot chłopaków na forum . To u mms będzie Igorek,a u Ciebie majka?

kasperka pomyślnej wizyty,kciuki
Dziękuję
Na dzień dzisiejszy mamy 5 dziewczynek i 6 chłopców Jestem taka ciekawa jak to dalej będzie

Edytowane przez kasperka
Czas edycji: 2015-03-12 o 09:16 Powód: Blad
Stary 2015-03-12, 09:17   #4105
vea7
Zakorzenienie

Witam się z rana w 17 tc

roxana
, czekam na fotki po rozpakowaniu kartonów
A w ogóle jestem już po

magdowe, zdrówka dla Maciupy
Oj, kosz było brać

Mirabelka, jak masz miejsce w pokoju, to taka komoda z przewijakiem to skarb. Ja ze względu na braki lokalowe mogłam mieć przewijak: na łóżeczku (jak Wij zaczął się wić, zrozumiałam, jaki to zły pomysł), na naszym łóżku (po dwóch razach mój kręgosłup odmówił współpracy), na stole w salonie - wysokość dobra, jak się skatula, to na stół, ale niestety trzeba cały majdan do posiłków zwijać.
Dużo bym dała za dodatkowe metry i komodę

Mravka, no kurcze, będę musiała coś kupić, bo kurtki mam dopasowane... żakiety w sumie też. Ale raczej zapoluję na Allegro ewentualnie w lumpkach, bo nowe kosmicznie drogie są

gosieńka
, uwielbiam takie "przypadki"
Świetny wózek - w poprzednim moim wątku był hitem - no i jakościowo bardzo chwalony
Kropy dla Faceta też mogą być - bardzo uni wózek

mms no nie do końca... w poprzedniej ciąży już w 5 mc byłam na zwolnieniu. Zero stresów, duuużo spania i spacerów, ale Młody i tak miała kolki... fakt, ze szybko zaczął przesypiać noce, ale po roku mu sie trochę odmieniło, a teraz jest cholera jakich mało
Kiłę miałam robioną, wątroby nie.
Igorku, super, że się zdecydowałeś pokazać... no, ale czego się nie robi dla Snicersa Gratuluję wagi i zdrowia, tak trzymaj

EwaMarta witaj na sierpniówkach
A co to za wóz? No i standardowo mam "ale" do fotelika Doczytałam, że to Tako - z opisu producenta ma sporo fajnych rzeczy A masz możliwość "przejechania się" nim? Bo bardzo ważne jest, jak Ci się będzie prowadził,
Kolor fajny, lubię czerwony

Acka, wózek wygląda fajnie, pytanie jak się prowadzi Co do fotelika, to jak już kiedyś pisałam - do tych "z kompletu" nie do końca mam zaufanie - jest jakaś nazwa/firma czy no name?

majka, cziiiillll... infekcja jakaś się przyplątała
Jeśli chodzi o grzybicę i drożdżaki, to ostatnio mi gin to tłumaczył - w pochwie mamy florę baketryjną i grzyby takoż Ciąża niestety sprzyja zakażeniom - organizm jest zajęty produkcją Malucha i na inne rzeczy zwraca mniejsza uwagę, stąd często dochodzi do infekcji "ot tak".

Nicole, też się nad Fynn zastanawiałam, ale strasznie mi ta rączka nie leżała.

dd1dd, Isla
A x-lander jest o tyle fajny, że skrętne koła jednym pedałem można zablokować i zrobić "nieskrętne" ')

asienka, biały bardzo ładny i baaardzo niepraktyczny Zebra super
Oba nie w moim stylu, ale obiektywnie ładne

12mu05, gratulacje

Wiecie co, mam od dwóch tygodni fazę na rosół - normalnie mogłabym jeść na okrągło, a najchętniej rosół w kubek, a do tego kanapki z serem żółtym i keczupem

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 09:28   #4106
goooosienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość

gosieńka
, uwielbiam takie "przypadki"
Świetny wózek - w poprzednim moim wątku był hitem - no i jakościowo bardzo chwalony
Kropy dla Faceta też mogą być - bardzo uni wózek
Powiem tak, dla faceta podoba mi się wersja z materiałami z imitacji lnu około stówkę droższe ale bardzo ładne ja bym dla facecika kropek nie dała, ale to jakieś takie moje widzimisię Cieszę się że wózek się podoba, mam nadzieję że posłuży

magister kosmetologii
nauczyciel akademicki
goooosienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-12, 09:37   #4107
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goooosienka Pokaż wiadomość
Powiem tak, dla faceta podoba mi się wersja z materiałami z imitacji lnu około stówkę droższe ale bardzo ładne ja bym dla facecika kropek nie dała, ale to jakieś takie moje widzimisię Cieszę się że wózek się podoba, mam nadzieję że posłuży
Spoko, każdy ma swoje widzimisię
Zawsze można powiedzieć, że to nie kropy, a koła
BTW. wóz mi się na prawdę podoba i sama mocno nad nim myślałam, ale że nie był testowany z fotelikiem, który miałam, to się na niego nie zdecydowałam Dumałam jeszcze nad Tutkiem - w sumie podobny, jakościowo też super, ale też testów z fotelikiem nie było...

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 09:39   #4108
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
ponoć ciężarnych sny śnią się nie na odwrót
ponoć.. w 1 ciazy mi sie snilo:
ze rodze w wc
ze rodze w 6 miesiacu..
ze rodze chore dziecko
ze poronilam..
itp..
urodzil sie synek zdrowy i w szpitalu 7 dni po terminie ytakze nie nakrecać sie prosze
Cytat:
Dziękuję Wam dziewczyny za WSZYSTKIE kciuki

Cytat:
Dziękuję
Na dzień dzisiejszy mamy 5 dziewczynek i 6 chłopców Jestem taka ciekawa jak to dalej będzie
uuu tez jestem ciekawaa

wlasnie co na obiad? nie mam pomyslu.. mam fix knorr makaron carbonara w domu.. piers z kurczaka wyjelam chcialam chinski makaron robic a tu duuuuupa niemam ani grama warzyw do tego.. nie wiem co zrobic.. macie pomysl na piers z kurzcaka z czyms..? nie mam nawet ziemniakow juz.. ryz makaron mam za to.. snietane tez takze ew z jakims sosem..

a ja wrocilam od dentysty wgl.. wszystko gra zeby zdrowe ale kurde.. jak ona mi pokazala na kamerce... masakra ile sie zbiera osadu przy dziąsłach! czlowiek mysli ze to wymył.. a tu dooopa .. szczotki specjalne kupilam takie malutkie miedzy zebami zeby myc oby to cos dalo ...
Stary 2015-03-12, 09:53   #4109
Nicole`_
Zakorzenienie

Cytat:
No też słyszałam, że po porodzie i paznokcie i włosy lecą na potęgę. Mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle. Z drugiej strony jak mi wylecą wszystkie te włosy które teraz mi nie wypadają to będę łysa

Cytat:
Dziękuję
Jeeeej, ja też

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Nicole, też się nad Fynn zastanawiałam, ale strasznie mi ta rączka nie leżała.

Wiecie co, mam od dwóch tygodni fazę na rosół - normalnie mogłabym jeść na okrągło, a najchętniej rosół w kubek, a do tego kanapki z serem żółtym i keczupem
Mi ta rączka nie przeszkadza, dla mnie kształt ma fajny, ale faktycznie szew który idzie przez nią moim zdaniem jest w złym miejscu, trochę może drażnić dłonie..

No i napisałaś o rosole... i chyba dzisiaj zrobię rosół na obiad, bo nie mam pomysłu, a rosołek chętnie zjem, mniam

Sugar, ja bym tego kurczaka zrobiła w tym fixie carbonarra i podała z makaronem normalnym Jak masz jakieś pieczarki i cebulkę to podsmaż z kurczakiem i na pewno będzie pycha
Stary 2015-03-12, 09:57   #4110
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
No też słyszałam, że po porodzie i paznokcie i włosy lecą na potęgę. Mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle. Z drugiej strony jak mi wylecą wszystkie te włosy które teraz mi nie wypadają to będę łysa

Jeeeej, ja też

Mi ta rączka nie przeszkadza, dla mnie kształt ma fajny, ale faktycznie szew który idzie przez nią moim zdaniem jest w złym miejscu, trochę może drażnić dłonie..

No i napisałaś o rosole... i chyba dzisiaj zrobię rosół na obiad, bo nie mam pomysłu, a rosołek chętnie zjem, mniam

Sugar, ja bym tego kurczaka zrobiła w tym fixie carbonarra i podała z makaronem normalnym Jak masz jakieś pieczarki i cebulkę to podsmaż z kurczakiem i na pewno będzie pycha
a o jakiej rączce mowa? od wozka jakiegos?
no chyba tak zrobie szybko i dobrze powinno wyjsc .. poeczarek nie mam ale dam cebule i czosnek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości