CZARNA LISTA oraz JAK SIĘ USTRZEC PRZED OSZUSTAMI - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Ogłoszenia > Targowisko: kosmetyki

Notka

Targowisko: kosmetyki Targowisko: kosmetyki. Tutaj oddajemy i wymieniamy kosmetyki, których już nie używamy. Nie używasz? Oddaj!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-31, 14:06   #391
paprak
Wtajemniczenie

Przekupka: 58 pkt / 100% pozyt.
GG do paprak
Dot.: CZARNA LISTA oraz JAK SIĘ USTRZEC PRZED OSZUSTAMI

Cytat:
Napisane przez Nutella22 Pokaż wiadomość
ja tez nie, psiknełam na reke i pachnie troche inaczej niz oryginał ale to moze wida wieku i kolor ma baaardziej zólty taki az pomarancz.
szkoda, ze perfumy nie sa jak dobre wino
to dla rozladowania emocji

jesli jestes pewna, ze chanel ma zawsze grawer to chyba sprawa prosta. ja nie jestem ekspertem w tych sprawach. zawsze kupuje rzeczy w duzych drogeriach badz poprzez internet ale nigdy nie na allegro. Nie potrafie odroznic podrobki od oryginalu bo mi nawet do glowy nie przyszlo takie sprawdzanie. zawsze mam zaufanie do drugiej osoby. ale gdyby ktos nie byl zadowolony z wymianki a ja nie bylabym pewna oryginalnosci produktu to zgodzilabym sie na oddanie rzeczy.

pozdrawiam
paprak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 14:07   #392
Nutella22
Przyczajenie

Przekupka: 9 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez Dorota-Coco Pokaż wiadomość
Jak dla mnie podroba marna.

Ja swoje Chanele moge skrobac na sile pazurem i nic. Nic sie nie zedrze, nie ma prawa. Ani "zlocenia" na korku ani tym bardziej literki. No i proste sa jak strzala. Zadnej nierownosci.

a możliwe te to tak sie robi ze starości to teraz sie dowiedzialam ze on ma jakieś 5 lat może, myślisz ze po takim długim czasie ma prawo sie psuc? bo kolor tez juz nie taki jak w moim bo taki az pomaranczowy, a allure jest jasniejszy, mademoiselle bardziej pod pomarancz podchodzi
Nutella22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 14:08   #393
tomama
Witchdoctor

Przekupka: 247 pkt / 100% pozyt.

Dorota ma rację - pewnie podróba
Niech dziewczyna odda Twoje kosmetyki + koszty przesyłek...
Stary 2007-05-31, 14:09   #394
paprak
Wtajemniczenie

GG do paprak

a i zgadzam sie z dziewczynami - NIGDY przenigdy nie zdarzylo mi sie, zeby starly sie napisy badz odpryskiwalo cos z korka. Nosze perfumy w torebce jak gdzies ide i bez zadnej oslony i nigdy cos takiego mi sie nie przydarzylo. Nawet jak moj burasek ugryzl korek to jego ostre zabki nie pozostawily sladow.
Stary 2007-05-31, 14:10   #395
Nutella22
Przyczajenie

Przekupka: 9 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez paprak Pokaż wiadomość
szkoda, ze perfumy nie sa jak dobre wino
to dla rozladowania emocji

jesli jestes pewna, ze chanel ma zawsze grawer to chyba sprawa prosta. ja nie jestem ekspertem w tych sprawach. zawsze kupuje rzeczy w duzych drogeriach badz poprzez internet ale nigdy nie na allegro. Nie potrafie odroznic podrobki od oryginalu bo mi nawet do glowy nie przyszlo takie sprawdzanie. zawsze mam zaufanie do drugiej osoby. ale gdyby ktos nie byl zadowolony z wymianki a ja nie bylabym pewna oryginalnosci produktu to zgodzilabym sie na oddanie rzeczy.

pozdrawiam

ja jestem przeczulona pod tym względem, bo raz sie nabrałam i od tego czasu uważam na to wszystko, a poza tym pracowałam w perfumerii w wakacje w Anglii to trochę sie znam dzięki za p[pomoc.
POzdrawiam
Nutella22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 14:15   #396
Dorota-Coco
Zakorzenienie

Przekupka: 288 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
a możliwe te to tak sie robi ze starości to teraz sie dowiedzialam ze on ma jakieś 5 lat może, myślisz ze po takim długim czasie ma prawo sie psuc? bo kolor tez juz nie taki jak w moim bo taki az pomaranczowy, a allure jest jasniejszy, mademoiselle bardziej pod pomarancz podchodzi
Oczywiscie, ze moze byc popsuty.
Moj Allure klasyk jest jasnozoloty, "siuskowy" letko troche herbaciany. Mademoiselle (edp) wpada bardziej w lososiowy niz pomaranczowy...

edit-popros moze inne dziewczyny jeszcze o porownanie i opis... Monme ma chyba Chanela zapach jakis, Vilandra miala w watku Mademoiselle, gdzies jeszcze widzialam Allure klasyka...
Dorota-Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 14:27   #397
Małgosia791
spin doctor

Przekupka: 164 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Jak dla mnie podroba marna.

Ja swoje Chanele moge skrobac na sile pazurem i nic. Nic sie nie zedrze, nie ma prawa. Ani "zlocenia" na korku ani tym bardziej literki. No i proste sa jak strzala. Zadnej nierownosci.
Potwierdzam Mam mnóstwo flaszek Chanel(Allure, Mademoiselle, Chance, Coco) Korki i flaszki są idealne, nic nie złazi, każda ma numer seryjny. Moim zdaniem powinnaś żądać zwrotu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 14:28   #398
paprak
Wtajemniczenie

GG do paprak

Cytat:
Moj Allure klasyk jest jasnozoloty, "siuskowy" letko troche herbaciany. Mademoiselle (edp) wpada bardziej w lososiowy niz pomaranczowy...

edit-popros moze inne dziewczyny jeszcze o porownanie i opis... Monme ma chyba Chanela zapach jakis, Vilandra miala w watku Mademoiselle, gdzies jeszcze widzialam Allure klasyka...
ja mialam allure ale byl taki raczej lososiowy niz siuskowaty i byl swiezy, moja mama miala 5-tke i z wiekiem zmienila kolor na ciemniejszy. no i zwyczajnie jakby sie zepsula wiec trzeba bylo wywalic.
Stary 2007-05-31, 14:31   #399
Dorota-Coco
Zakorzenienie

Cytat:
ja mialam allure ale byl taki raczej lososiowy niz siuskowaty i byl swiezy, moja mama miala 5-tke i z wiekiem zmienila kolor na ciemniejszy. no i zwyczajnie jakby sie zepsula wiec trzeba bylo wywalic.
Łoj! Jesli Allure Twoj lososiowy to moze moj siuskowato-herbaciany moze byc podrobka
A tak serio to z pewnoscia nie. To juz moja kolejna flaszka Allure i wszytkie dotychczas byly podobne...

P.S. To zalezy jakie kto ma siuski. Szlo mi o takie "letkie" rozrzedzone siuski. Nie zas o intensywnie zolte. A fuj! o czym ja tu pisze...fizjologia bleee
Stary 2007-05-31, 14:39   #400
paprak
Wtajemniczenie

GG do paprak

Cytat:
Łoj! Jesli Allure Twoj lososiowy to moze moj siuskowato-herbaciany moze byc podrobka
A tak serio to z pewnoscia nie. To juz moja kolejna flaszka Allure i wszytkie dotychczas byly podobne...

P.S. To zalezy jakie kto ma siuski. Szlo mi o takie "letkie" rozrzedzone siuski. Nie zas o intensywnie zolte. A fuj! o czym ja tu pisze...fizjologia bleee
sprawdze swoje siuski przy najblizszej okazji a kwesta odcieni to chyba rzeczywiscie bardzo indywidualna jest. kazdy postrzega inaczej kolory. moj maz to zarazl rzeklby, ze to nie lososiowy tylko ludzkie ulomne oko takim go postrzega
najlepeij poznac po trwalosci zapachu i po opakowaniu. Oryginalne opakowania sie nie niszcza. Wszystkie jakie mialam niezaleznie od marki nigdy mi sie nie starly a nie dbam o takie rzeczy specjalnie. nie trzymam w kartonikach i nosze w torebce i w kosmetyczce razem z nozyczkami, cazkami, pilniczkami itp.
Stary 2007-05-31, 14:45   #401
Dorota-Coco
Zakorzenienie

Cytat:
sprawdze swoje siuski przy najblizszej okazji a kwesta odcieni to chyba rzeczywiscie bardzo indywidualna jest. kazdy postrzega inaczej kolory. moj maz to zarazl rzeklby, ze to nie lososiowy tylko ludzkie ulomne oko takim go postrzega
najlepeij poznac po trwalosci zapachu i po opakowaniu. Oryginalne opakowania sie nie niszcza. Wszystkie jakie mialam niezaleznie od marki nigdy mi sie nie starly a nie dbam o takie rzeczy specjalnie. nie trzymam w kartonikach i nosze w torebce i w kosmetyczce razem z nozyczkami, cazkami, pilniczkami itp.

To prawda. Dla mezczyzn zwykle kolory bywaja podstawowe, proste.
Ostnio uczylam pewnego chlopa jakimz to kolorem jest lososiowy wlasnie. Mowie: wiesz jak wyglada losos? Slysze: ale jaki? baltycki czy norweski? Mowie: no normalny, norweski. Slysze: acha, to wiem. Tylko po co nazywac kolor lososiowy, jak losos jest różowy przeciez.
Kuniec cytata.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 14:48   #402
vilandra
Zakorzenienie

Przekupka: 107 pkt / 100% pozyt.

Cytat:

jakby co, to mam Mademoiselle i Chance. Służe info
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 15:12   #403
olik04
Zakorzenienie

Przekupka: 62 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
ja jestem przeczulona pod tym względem, bo raz sie nabrałam i od tego czasu uważam na to wszystko, a poza tym pracowałam w perfumerii w wakacje w Anglii to trochę sie znam dzięki za p[pomoc.
POzdrawiam
tak tylko napiszę że po tylu latach może się zmienić ciut zapach i kolor. Ja mam jedne perfumy chyba ok 7 lat i rzeczywiście- kolor był różowy teraz jest żółtawy, zapach ciut delikatniejszy, ale nadal identyczny. No i w między czasie producent ulepszył butelkę.

Jednak moim zdaniem powinnaś zażądać zwrotu, jeśli perfumy maja 5 lat i nie jesteś co do oryginalności przekonana- masz do tego prawo!
Stary 2007-05-31, 15:39   #404
daigee
Zadomowienie

Przekupka: 63 pkt / 100% pozyt.

Nutello, każde (w dodatku prawidłowo przechowywane) perfumy ważne są przez 36 miesięcy - 3 lata. Skoro więc wizażanka sama przyznała się, że perfumy mają ok 5 lat, to po prostu oszukała Cię wciskając Ci kosmetyk poważnie przeterminowany.

Więc jeślijest to przeterminowana podróba, to chyba żadna przyjemność z posiadania takiego cuda
Stary 2007-05-31, 15:52   #405
E
Zakorzenienie

Przekupka: 12 pkt / 100% pozyt.

Co do kwestii pt. podróba - zgodzę się z przemówczyniami

W kwestii tzw. daty ważności już nie bardzo Sama mam perfumy, które mają - nawet dobrze nie pamiętam - ale z pewnością powyżej 10 lat. Były dobrze przechowywane, nie zmieniły kolor, a tym bardziej zapachu. A że to zapach powszechnie dostępny i weryfikacja zajmuje tyle, co wizyta w sklepie, to jestem pewna, tego, co mówię. Niemniej ich nie wymieniam, nie sprzedaję...

Rozwiązanie - zgadzam się, że należy je zwrócić i poprosić o zwrot swoich kosmetyków.
E jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 16:00   #406
daigee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez E Pokaż wiadomość
Co do kwestii pt. podróba - zgodzę się z przemówczyniami

W kwestii tzw. daty ważności już nie bardzo Sama mam perfumy, które mają - nawet dobrze nie pamiętam - ale z pewnością powyżej 10 lat. Były dobrze przechowywane, nie zmieniły kolor, a tym bardziej zapachu. A że to zapach powszechnie dostępny i weryfikacja zajmuje tyle, co wizyta w sklepie, to jestem pewna, tego, co mówię. Niemniej ich nie wymieniam, nie sprzedaję...

Rozwiązanie - zgadzam się, że należy je zwrócić i poprosić o zwrot swoich kosmetyków.
Oficjalna wersja minimalnej przydatności do użytku ustalona przez producentów to właśnie 3 lata Nie używałam nigdy perfum po tym terminie, więc nie za bardzo mogę się wypowiadać czy okres ten ustalono słusznie.
W każdym razie - według mnie - takich perfum nie wypada już wystawiać na Targowisku...
daigee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 16:06   #407
E
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daigee Pokaż wiadomość
Oficjalna wersja minimalnej przydatności do użytku ustalona przez producentów to właśnie 3 lata Nie używałam nigdy perfum po tym terminie, więc nie za bardzo mogę się wypowiadać czy okres ten ustalono słusznie.
W każdym razie - według mnie - takich perfum nie wypada już wystawiać na Targowisku...
Daigee, ale skąd wiesz ile lat mają Twoje perfumy? Bo przecież fakt, że Ty je posiadasz od np. tygodnia, nie świadczą o tym, że one właśnie ledwie tydzień mają
Stary 2007-05-31, 16:13   #408
daigee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez E Pokaż wiadomość
Daigee, ale skąd wiesz ile lat mają Twoje perfumy? Bo przecież fakt, że Ty je posiadasz od np. tygodnia, nie świadczą o tym, że one właśnie ledwie tydzień mają
No tak. W mojej wypowiedzi nie zaznaczyłam, że te 3 lata liczy się od momentu rozpoczęcia użytkowania czy też "otwarcia" produktu.

A datę wyprodukowania zawsze można sprawdzić poprzez rozkodowanie kodu znajdującego się zawsze na kosmetyku W tym celu, w niektórych przypadkach nie trzeba nawet wędrować do Sephory.

http://datecalculator.googlepages.com/englishhomepage - dzięki tej stronie datę produkcji można sprawdzić w kilka sekund Bujać to my, ale nie nas

Na forum kosmetycznym dziewczyny napisały, że ten "kalkulator" jednak nie odczytuje daty produkcji niektórych pryzm Givenchy. No i nie da się sprawdzić kosmetyków wszystkich marek
Stary 2007-05-31, 16:29   #409
E
Zakorzenienie

Daigee, super, dziękuje Ci ogromnie, bo bardzo mi się to przyda

Co do perfum - mam zapachy, których używam sporadycznie, max kilka razy w roku. Jestem pewna, że są ok, chociaż ich nie wymieniam. Zazwyczaj jeśli wymieniam, to te, które "kocham inaczej" czyli świeże nabytki w postaci prezentów. Mam też kilka starszych, które mieć będę i nie oddam Upieram się więc i upirać będę, że zapachy wytrzymują dłużej niż 3 lata. Inaczej moje 3 flachy Belle de Minuit już by poszły do śmieci

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 16:39   #410
daigee
Zadomowienie

Ta data ważności w wysokości 3 lat to pewnie - jak w przypadku produktów spożywczych - "minimalny termin przypatnosci do spożycia". W przypadku kosmetyków "spożycia" chyba należałoby zastąpić "użytku" A odpowiednie władze dbają, by była to data ze sporym zapasem, żeby nas - konsumentów, naprawdę nie zatruć.

Tak więc faktem jest, że własciwie przechowywana, dajmy na to śmietana nawet te 7 dni po terminie ważności nadaje się do zjedzenia. Może więc podobnie jest z kosmetykami. Jeśli nie są wyraźnie zepsute, zapach się nie zmienił, konsystencja pozostaje taka jak w momencie zakupu, to najprawdopodobnie jest ok. Moim zdaniem właśnie "ok" a nie "idealnie" Bo tak naprawdę gołym okiem nie możemy ocenić, czy jakoś tam chemicznie się to nasze cudo nie zmieniło
Stary 2007-05-31, 21:27   #411
Kasiulka22
Zakorzenienie

Przekupka: 27 pkt / 100% pozyt.

Daigee świetna sprawa, właśnie sprawidzłam z kiedy jest moja Coco M. którą dostałam dziś... ponoć z czerwca 2002 roku Pachnie bosko, choć jej termin przydatności do "spożycia" już chyba minął
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 21:42   #412
daigee
Zadomowienie

tego linka wyszperałam właśnie tu na forum
Stary 2007-05-31, 22:14   #413
paprak
Wtajemniczenie

GG do paprak

Cytat:
Napisane przez daigee Pokaż wiadomość
tego linka wyszperałam właśnie tu na forum
jestem zszokowana bo kupuje rzeczy zawsze w pewnych miejscach a cs co kupilam w tym roku jest z 2003 roku. o matko ale chyba liczy sie swiezosc po otwarciu. taka mam nadzieje.
Stary 2007-05-31, 22:17   #414
paprak
Wtajemniczenie

GG do paprak

fluid pochodzacy z wymianki jest swiezszy niz zakupiony w tym roku w drogerii internetowej masakra.
Stary 2007-05-31, 22:23   #415
mamamichałka
Zadomowienie

Przekupka: 87 pkt / 99% pozyt.
GG do mamamichałka

Cytat:
To prawda. Dla mezczyzn zwykle kolory bywaja podstawowe, proste.
Ostnio uczylam pewnego chlopa jakimz to kolorem jest lososiowy wlasnie. Mowie: wiesz jak wyglada losos? Slysze: ale jaki? baltycki czy norweski? Mowie: no normalny, norweski. Slysze: acha, to wiem. Tylko po co nazywac kolor lososiowy, jak losos jest różowy przeciez.
Kuniec cytata.
Wlasnie sprawdzilam-moj TZ wie co to lososiowy -i ogolnie pi razy drzwi odroznia kolory-jednak 3 lata zajelo mi uczenie by odroznial brwi od rzes-to tak offtopowo....
Co do sprawy,ktora teraz tez sie tu ciagnie-takze uwazam ze perfumy sa podrobione...a wizazanka powinna sie odmienic.Jesli nie bedzie chciala-to ktos z modow pewnie zareaguje...
Kiedys slyszalam ze bardzo czesto podrobki roznia sie korkiem...schodzi z niego pazlotko i rozni sie waga.
Stary 2007-05-31, 22:49   #416
paprak
Wtajemniczenie

GG do paprak

a ja juz sie uspokoilam z datami. to wersja testowa programu i zdarzaja sie bledy. zwrocilam uwage ze w lancome i dior sa problemy z kodami. pomadka ktora otrzymalam z wymiany pochodzi ze stycznia 2009 roku wiec to chyba przegiecie lekkie moj addict 2, ktory kupilam w 2005 pochodzi z 2006 z maja.
Stary 2007-05-31, 22:57   #417
olik04
Zakorzenienie

Przekupka: 62 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
a ja juz sie uspokoilam z datami. to wersja testowa programu i zdarzaja sie bledy. zwrocilam uwage ze w lancome i dior sa problemy z kodami. pomadka ktora otrzymalam z wymiany pochodzi ze stycznia 2009 roku wiec to chyba przegiecie lekkie moj addict 2, ktory kupilam w 2005 pochodzi z 2006 z maja.
a ja ostatnio sprawdziłam cienie do powiek- wyprodukowali je 3 lata wcześniej niż weszły na rynek
nie można ufać na 100% temu programowi
Stary 2007-05-31, 22:57   #418
daigee
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie. Jest to wersja wstępna. Autor uprzedza, że mogą się pojawiać błędy i prosi o napisanie mu o tym
Stary 2007-06-01, 12:35   #419
Madlaine
Zakorzenienie

Przekupka: 108 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez olik04 Pokaż wiadomość
a ja ostatnio sprawdziłam cienie do powiek- wyprodukowali je 3 lata wcześniej niż weszły na rynek
nie można ufać na 100% temu programowi
u mnie też się sporo rzeczy nie zgadza, coś za dużo tych rozbieżności, zwłaszcza w skomplikowanych kodach, bo EL czy CLinique, to sama bez programu umiem rozkodować
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 12:50   #420
vilandra
Zakorzenienie

Przekupka: 107 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez Madlaine Pokaż wiadomość
u mnie też się sporo rzeczy nie zgadza, coś za dużo tych rozbieżności, zwłaszcza w skomplikowanych kodach, bo EL czy CLinique, to sama bez programu umiem rozkodować
a ja umiem odczytać kody: EL, HR, Clinique, Sisley, Dior, Guerlain, Givenchy i mam tabele kodów Kanebo To z tego co pamiętam Abracadabra do dla mnie kody Shiseido,
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Targowisko: kosmetyki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości