![]() |
#391 |
Przyczajenie
|
Dot.: Krótkowidze łączmy się!!!;)
ale jakie masz wątpliwości i co nowego odkrył twój lekarz agatka??
czyli sądzisz że jednak należy dobierać takie szkła czy soczewki które są równe z wada? ja gdzies czytałem że oczy wtedy strasznie się do nich przyzwyczaja ale widze że tutaj jednak każdy ma odmienna opinie no i tak z tego artykułu wynika wiec już nie wiem co mam zrobić bo ja znowu mam soczewki przeisane o - 0,25 D słabsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Nie depcze krokusów
|
Soczewki przepisuje się słabsze od mocy ok.-3D ze względu na to, że ich odległość od oczu jest mniejsza niż okularów. Mam słabsze o 0,25D, widzę świetnie i nie ma efektu pomniejszenia obrazu. Dioptrie nie oznaczają wady, tylko są miarą korekcji stosowanej przy użyciu danego materiału optycznego. Nawet między różnymi modelami soczewek kontaktowych możesz mieć inne moce, np. o 0,5D.
Myślałam że robisz reklamę, bo taka już jestem nieufna po latach na Wizażu - pierwszy post i od razu o czymś cudownym, sprzedawanym wysyłkowo lub w telemarkecie. Przepraszam ![]()
![]() |
![]() |
#393 |
Przyczajenie
|
oki
![]() ![]() stosuje te okulary bo cenka ich nie była mała ale faktycznie to co napisali że w nich widzi sie lepiej i po sciagnieciu przez krótki okres też to prawda jednak nie wyleczyły mojej wady używam je dopiero 4 miesiace ale nie regularnie no i to że strasznie mnie krępuje chodzenie w okularach a soczewek nie kupiłem napewno ma wpływ że o ,05 i 0,25 D pogorszył mi się wzrok :/ ale soczewki jakie mam przepisane to - 0,25 D słabsze wiec boje się że wada bedzie się pogłebiać bo nie jest wyrównana a może to prawda że powinno sie stosowac szkła równo z wada mozna powiedziec ze jestem w kropce :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Przyczajenie
|
znowu niedokladnie napisalem ;p
mam wade -1 D i - 0,75 D ale lekarz przepisał mi soczewki - 0,75 i - 0,5 D i tutaj pytanie czy wada nie będzie się pogłebiac ? ![]() są 2 wyjscia pioerwsze kupić z recepty soczewki i liczyc że nic złego sie nie stanie albo wyjscie drugie kupic z internetu soczewki z taka moca jak moja wada i tutaj mam wątpliwość co zrobic :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Konto usunięte
|
przy pierwszych szkłach również miałam szkła o -0,25 słabsze niż wada
![]() teraz również. widze doskonale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Przyczajenie
|
czyli miałeś - 0,25 D słabsze i wada się nie pogłębiła?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Nie depcze krokusów
|
makini - a jak w nich widzisz? Zasłoń oko, rozejrzyj się po pokoju, sprawdź czy dobrze widzisz napisy na grzbietach książek itp.
![]() |
![]() |
#398 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Przyczajenie
|
przepraszam jestem zapisany na tylu forach że człowiek się myli
![]() tzn widze w nich dobrze ale to są okularki z przed 4 lat - 0,5 i - 0,25 o pół dioptria słabsze niż te co zostały mi przepisane w grudniu a jeszcze ich nie kupiłem myśle że będą dobre tylko chodzi o to żeby nie okazało sie że jak zaczne w nich chodzić to co pół roku albo co rok będę zmieniał je co 0,25 D wole juz miec mocniejsze a i pewnoisc ze nie bedzie coraz gorzej wiem ze tego sie nie przewidzi ale juz po opiniach mozna sie zastanowic co bedzie korzystniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Przyczajenie
|
wiesz, mocniejszymi szklami sobie wade mozesz tylko poglebic, a tego chyba nie chcesz[?] Lepiej zeby Ci okulista dobrał takie w jakich teraz dobre widzisz. na kontrol normalne ze co najmniej raz na rok powinno sie chodzic, wiec jakby cos bylo nie tak,to okulista na pewno to dostrzeze. ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Nie depcze krokusów
|
Z tym że w chwili obecnej dla Makini17 mocniejsze znaczy zapewne właśnie akuratne, a nie za mocne...
Z za mocnymi ciężko funkcjonować, zwłaszcza na początku. Byłam w sobotę u lekarza od soczewek i okazało się, że wbrew temu co mi powiedziała lekarka w przychodni, wcale nie mam za mocnych szkieł, a to że widzę wszystko, to tak ma być i nie ma sensu osłabiać widzenia dla dawno obalonych teorii. Czyli w ciągu roku nie zmieniła mi się wada, jestem bardzo zadowolona, dawno się to nie zdarzyło ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-02-15 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
na takie okulary - zgadzam sie, ale soczewki??? mam metlik - z jednej strony uwazam ze powinny byc troche słabsze od wady ze wzgledu ze mam je w oku a nie 2 cm od niego, z drugiej strony tak jak pisze Malla to wszystko zalezy od soczewek - czego jestem swietnym przykładem - całe zycie nosiłam soczewki Bausch & lomb optima -8,0 i -8,5, teraz zmieniłam je na acuvue night&day -8,0 i -8,5 i od razu po ich załozeniu widziałam zdecydowanie gorzej... lekarz zaproponował mi 2 dniowe badanie w soczewkach i na gołe oko w roznych kombinacjach z zapuszczaniem kropel, ktore rozszerzaja żrenice - koszt 200 zł ![]() (ja dopiero bede na forum optometrii buszowac bo w weekendy mam wolne od komputera) moj plan jest taki zrobic porzadne okulary i wtedy dobierac sobie soczewki na spokojnie..... Cytat:
p.s. jestem jedna okularnica w rodzinie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Przyczajenie
|
a czy jest ktoś na forum kto miał mała wade typu - 0,25 D i nie chodził w okularach lub nie chodzi do tej pory a zakłada je tylko np do jazdy samochodem i TV?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Nie depcze krokusów
|
makini17 - prawdę mówiąc ja nie widzę sensu przy takiej wadzie wyrabiania okularów, ale to moja prywatna opinia
![]() _agatka - dużo osób narzeka na to w night&day, bo są sztywniejsze i między soczewką a okiem może tworzyć się dodatkowa soczewka z łez, która osłabia widzenie. Strasznie drogie te badania! Przy zakraplaniu oczu poraża się akomodację, jest to standard przy badaniu dzieci, bo w ten sposób wynik wychodzi jak najbardziej zbliżony do oczekiwanego, nie fałszowany przez używanie akomodacji. W moim przypadku nie muszę używać soczewek z cylindrem, bo po zwiększeniu mocy na to oko widzę przez nie dobrze (choć nie tak dobrze jak w okularach).
![]() |
![]() |
#405 |
Przyczajenie
|
malla właśnie chodzi o to że mam - 1 D i - 0,5 D i zastanawiam się czy zakupić soczewki
majac wade 4 lata temu - 0,25 i - 0,5 nie chodziłem w okularach a teraz nie dużo ta wada podskoczyła wiec nie wiem czy zostawić tak jak jest czy jednak zakupić sobie soczewwki żeby wada nie postępowała :/ jestem miedzy jednym a drugim bo z jednej strony jak założe soczewki to już wzrok sie przyzwyczai a z drugiej wada może się pogłebiac bo jednak wzrok czasem mam zmeczony ale chyba wybiore soczewki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Nie depcze krokusów
|
-1D to już całkiem, całkiem. Pamiętam, że pierwsze okulary zrobiłam jak miałam -1,5D, bo już mnie szlag trafiał, że mało widziałam. Odżyłam wtedy. Ciekawa jestem, jaką bym miała wadę, gdybym nosiła od kiedy mi zalecano (od 0,5D).
![]() |
![]() |
#407 |
Rozeznanie
|
Badanie jest drogie, ale to pierwszy taki okulista ktorego u mnie znalazłam i ktory przepisuje okulary zgodne z wada... posprawdzam jeszcze w klinice okulistyki w lublinie i klinice w nałeczowie czy w oprocz operacji dobrze badaja wzrok....
jestem skłonna wydac te pieniadze byc pewna ze jak z kolei wydam 1000zł na okulary to beda prawidłowe i nie szkodzace ![]() mam jeszcze recepte z pazdziernika na okulary od panstwowego lekarza jutro zapodam co tam jest i dowiem sie co dokładnie to badanie za 200zł obejmuje... Malla - czy soczewki to miałas dobierane metoda prob i błedów - czy od razu lekarz dobrał własciwe? p.s. - probowałam wczoraj popisac troche na forum optometrii, ale nie działało, mam nadzieje ze to tylko chwilowe problemy... Makini - ja bym zrobiła okularki, nie bedzie to bardzo duzy koszt a oczom mozna pomóc
![]() ![]() ![]() Edytowane przez _agatka Czas edycji: 2009-02-17 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Przyczajenie
|
agatka okulary odpadaj jesli cos to tylko soczewki ale nigdy ich nie nosiłem to nie wiem jak zareagują oczy bo jednak nie kazdy może nosić soczewki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Nie depcze krokusów
|
Agatka - prób i błędów, w dodatku spotkały mnie wszelkie nieprzyjemności typu suchość, podrażnienie płynami, za duże rozmiary
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-02-17 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Przyczajenie
|
a ile jest recepta ważna?
ja musze wyprobowac soczewki jednodniowe bo narazie nie bede ich zakupywał na dłuzsza mete musze zobaczyc jak reaguja oczy na nie a pozniej zobaczymy ale zastanawia mnie dlaczego przez neta nie trzeba miec recepty a u optyka tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Nie depcze krokusów
|
Na soczewki nie trzeba mieć recepty u optyka, ale rozsądny optyk widząc, że kupuje je osoba bez badań w tym kierunku, może odmówić sprzedania.
![]() |
![]() |
#412 |
Przyczajenie
|
czyli spokojnie jak jutro pojde do optyka sprzeda mi takie soczewki jak będę chciał czy to beda jednodniowe miesieczne czy roczne>?? oczywiście jedynie co mogę pokazac to recepte z przed 2 miesiecy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Nie depcze krokusów
|
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Soczewek nie kupuje się na receptę, chyba że jakiś lekarz już Ci napisał, jaki model poleca, ale do tego wystarczy zwykła kartka, a nie druk recepty. Idziesz, podajesz firmę i moce, a jak są różne dla tego modelu, to także parametry. Rocznych raczej nie dostaniesz, bo są sprowadzane na zamówienie, mało kto ma takie stale na stanie. Od 1 dnia do 3 miesięcy nie powinno być problemów.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedz
![]() miałem wątpliwość bo okulistka zapytała mnie czy chce recepte na soczewki czy na okulary dlatego myślałem że są na recepte ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Nie depcze krokusów
|
Głupio Cię zapytała, bo jak odkryje się zmianę wady, to wypada zmienić moce i w tym, i w tym
![]()
![]() |
![]() |
#416 |
Zadomowienie
|
mam 15 lat i -4 na każdym oku. noszę okulary od listopada...
a wcześniej to była masakra... z tablicy nic nie widziałam i w ogóle... ale już dobrze i cieszę się że mam te okulary, mogę w szkole siedzieć gdzie chcę i wszystko widzę. edit: mozliwe jeszcze żeby w moim wieku wada się pomniejszyła? ile może najwięcej?
01.01.2010. *zapuszczam włosy! *dbam o cerę! *nie jem słodyczy! *oszczędzam! *ćwiczę, więcej chodzę na spacery i ogólnie więcej się ruszam! *piję zieloną herbatę! *więcej się uczę! ![]() ![]() Edytowane przez de em Czas edycji: 2009-02-21 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Wiek 25 i Okulary - 5D i -6D. Do tego astygmatyzm ale jeszcze nie mam specjalnych szkieł. Ogólnie przykra sprawa z tymi wadami wzroku. Bez okularów byłabym kaleką i ta myśl mnie strasznie dołuje. Noszę soczewki ale nie za często bo mam skutki uboczne. Kiedys nosiłam je od 7 rano do 23 no i oczy sie sprzeciwiły takiemu traktowaniu. Denerwuje mnie też wybieranie oprawek bo od razu musze powiedziec jaka mam moc szkieł. Zwykle mina optyka lekko rzednie i wybór oprawek też sie mocno kurczy. Niestety nie dla mnie delikatne niewidoczne opraweczki. Kolejną wadą jest to że szkła zmniejszają oczy..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Zadomowienie
|
dokładnie - zmniejszają oczy
![]() też mam sporą wadę, jak już wcześniej pisałam. i nawet nie mogę wybrać się na basen ![]() ![]() BioIvO, długo nosisz okulary już? ![]()
![]() |
#419 |
Raczkowanie
|
No właśnie. Ten rozmiar oczu. Ja i tak mam małe oczka a przy mojej wadzie w okularach są naprawdę malutkie. Dlatego (i z innych powodów) noszę soczewki. Ale ostatnio okulistka stwierdziła u mnie zespół suchego oka i ubytki nabłonka rogówki i była niezadowolona, że noszę soczewki.
![]() |
#420 |
Nie depcze krokusów
|
Moje nie tyle pomniejszają, co uwypuklają, taki dziwny efekt... Przy ostatnich oprawkach optyk potraktował zadanie wyzwaniowo i naprawdę dużo pasujących do wady mi wybrał. Myślę, że dobieranie oprawek i szkieł dla takich ślepaków jest ciekawsze niż codzienne robienie tego samego dla małych wad.
BioIvO - opowiesz coś więcej o soczewkowym buncie oczu? de em - chodzę na basen bez okularów, a mam większą wadę. Widzę, która jest godzina, nie potykam się. Prawdę mówiąc, oczy na basenie są mało potrzebne ![]() Devayani - spokojnie, zrobisz sobie przerwę, oczy się zregenerują i będzie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.