Krótkowidze łączmy się!!!;) - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-13, 21:02   #391
makini17
Przyczajenie

Dot.: Krótkowidze łączmy się!!!;)

ale jakie masz wątpliwości i co nowego odkrył twój lekarz agatka??
czyli sądzisz że jednak należy dobierać takie szkła czy soczewki które są równe z wada?
ja gdzies czytałem że oczy wtedy strasznie się do nich przyzwyczaja ale widze że tutaj jednak każdy ma odmienna opinie no i tak z tego artykułu wynika wiec już nie wiem co mam zrobić bo ja znowu mam soczewki przeisane o - 0,25 D słabsze
makini17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 21:46   #392
Malla
Nie depcze krokusów

Soczewki przepisuje się słabsze od mocy ok.-3D ze względu na to, że ich odległość od oczu jest mniejsza niż okularów. Mam słabsze o 0,25D, widzę świetnie i nie ma efektu pomniejszenia obrazu. Dioptrie nie oznaczają wady, tylko są miarą korekcji stosowanej przy użyciu danego materiału optycznego. Nawet między różnymi modelami soczewek kontaktowych możesz mieć inne moce, np. o 0,5D.

Myślałam że robisz reklamę, bo taka już jestem nieufna po latach na Wizażu - pierwszy post i od razu o czymś cudownym, sprzedawanym wysyłkowo lub w telemarkecie. Przepraszam
Stary 2009-02-13, 21:55   #393
makini17
Przyczajenie

oki nic sie nie stało poprostu napisałem to co używam i co mam
stosuje te okulary bo cenka ich nie była mała ale faktycznie to co napisali że w nich widzi sie lepiej i po sciagnieciu przez krótki okres też to prawda jednak nie wyleczyły mojej wady używam je dopiero 4 miesiace ale nie regularnie no i to że strasznie mnie krępuje chodzenie w okularach a soczewek nie kupiłem napewno ma wpływ że o ,05 i 0,25 D pogorszył mi się wzrok :/
ale soczewki jakie mam przepisane to - 0,25 D słabsze wiec boje się że wada bedzie się pogłebiać bo nie jest wyrównana a może to prawda że powinno sie stosowac szkła równo z wada mozna powiedziec ze jestem w kropce :/
Stary 2009-02-13, 21:59   #394
makini17
Przyczajenie

znowu niedokladnie napisalem ;p
mam wade -1 D i - 0,75 D
ale lekarz przepisał mi soczewki - 0,75 i - 0,5 D i tutaj pytanie czy wada nie będzie się pogłebiac ?
są 2 wyjscia
pioerwsze kupić z recepty soczewki i liczyc że nic złego sie nie stanie
albo
wyjscie drugie kupic z internetu soczewki z taka moca jak moja wada
i tutaj mam wątpliwość co zrobic :/
Stary 2009-02-13, 22:20   #395
201701300919
Konto usunięte

przy pierwszych szkłach również miałam szkła o -0,25 słabsze niż wada

teraz również. widze doskonale
201701300919 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 22:22   #396
makini17
Przyczajenie

czyli miałeś - 0,25 D słabsze i wada się nie pogłębiła?
Stary 2009-02-13, 22:25   #397
Malla
Nie depcze krokusów

makini - a jak w nich widzisz? Zasłoń oko, rozejrzyj się po pokoju, sprawdź czy dobrze widzisz napisy na grzbietach książek itp.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-13, 22:27   #398
201701300919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez makini17 Pokaż wiadomość
czyli miałeś - 0,25 D słabsze i wada się nie pogłębiła?
miałam
jestem dziewczyną, juz to mówiłam
201701300919 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 22:32   #399
makini17
Przyczajenie

przepraszam jestem zapisany na tylu forach że człowiek się myli
tzn widze w nich dobrze ale to są okularki z przed 4 lat - 0,5 i - 0,25 o pół dioptria słabsze niż te co zostały mi przepisane w grudniu a jeszcze ich nie kupiłem myśle że będą dobre tylko chodzi o to żeby nie okazało sie że jak zaczne w nich chodzić to co pół roku albo co rok będę zmieniał je co 0,25 D wole juz miec mocniejsze a i pewnoisc ze nie bedzie coraz gorzej
wiem ze tego sie nie przewidzi ale juz po opiniach mozna sie zastanowic co bedzie korzystniejsze no ale chyba "zaryzykuje" tak jak lekarz zalecił
Stary 2009-02-15, 20:31   #400
Monika87
Przyczajenie

Cytat:
wole juz miec mocniejsze a i pewnoisc ze nie bedzie coraz gorzej
wiesz, mocniejszymi szklami sobie wade mozesz tylko poglebic, a tego chyba nie chcesz[?] Lepiej zeby Ci okulista dobrał takie w jakich teraz dobre widzisz. na kontrol normalne ze co najmniej raz na rok powinno sie chodzic, wiec jakby cos bylo nie tak,to okulista na pewno to dostrzeze. ;]
Monika87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-15, 22:16   #401
Malla
Nie depcze krokusów

Z tym że w chwili obecnej dla Makini17 mocniejsze znaczy zapewne właśnie akuratne, a nie za mocne...

Z za mocnymi ciężko funkcjonować, zwłaszcza na początku.

Byłam w sobotę u lekarza od soczewek i okazało się, że wbrew temu co mi powiedziała lekarka w przychodni, wcale nie mam za mocnych szkieł, a to że widzę wszystko, to tak ma być i nie ma sensu osłabiać widzenia dla dawno obalonych teorii. Czyli w ciągu roku nie zmieniła mi się wada, jestem bardzo zadowolona, dawno się to nie zdarzyło

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-02-15 o 22:17
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:11   #402
_agatka
Rozeznanie

Cytat:
ale jakie masz wątpliwości i co nowego odkrył twój lekarz agatka??
czyli sądzisz że jednak należy dobierać takie szkła czy soczewki które są równe z wada?
Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Soczewki przepisuje się słabsze od mocy ok.-3D ze względu na to, że ich odległość od oczu jest mniejsza niż okularów. Mam słabsze o 0,25D, widzę świetnie i nie ma efektu pomniejszenia obrazu. Dioptrie nie oznaczają wady, tylko są miarą korekcji stosowanej przy użyciu danego materiału optycznego. Nawet między różnymi modelami soczewek kontaktowych możesz mieć inne moce, np. o 0,5D.
lekarz 'odkrył' ze powinnam miec sporo mocniejsze okulary i soczewki,
na takie okulary - zgadzam sie, ale soczewki??? mam metlik - z jednej strony uwazam ze powinny byc troche słabsze od wady ze wzgledu ze mam je w oku a nie 2 cm od niego, z drugiej strony tak jak pisze Malla to wszystko zalezy od soczewek - czego jestem swietnym przykładem - całe zycie nosiłam soczewki Bausch & lomb optima -8,0 i -8,5, teraz zmieniłam je na acuvue night&day -8,0 i -8,5 i od razu po ich załozeniu widziałam zdecydowanie gorzej...
lekarz zaproponował mi 2 dniowe badanie w soczewkach i na gołe oko w roznych kombinacjach z zapuszczaniem kropel, ktore rozszerzaja żrenice - koszt 200 zł, prawdopodobnie ma to ułatwic dobór mocy na oczach, mieliście takie badanie?
(ja dopiero bede na forum optometrii buszowac bo w weekendy mam wolne od komputera)
moj plan jest taki zrobic porzadne okulary i wtedy dobierac sobie soczewki na spokojnie.....
Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Witam, noszę okulary od 11 lat....obecnie ok. -4D i -5D plus cylinder -0,75D....
hmm ja tez mam cylindry i nowy lekarz powiedział ze rozne soczewki moga tez przekłamywac cylinder, tzn wzmacniac go -
p.s. jestem jedna okularnica w rodzinie, a stary lekarz zawsze twierdził ze jak przestane rosnac to i wada przestanie, wzrost zakonczyłam w podstawówce a wada na rok dwa przyhamowała, a potem od nowa zaczeła rosnac, fakt ze nie 1 dioptrie na rok, ale 0,25

_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 16:47   #403
makini17
Przyczajenie

a czy jest ktoś na forum kto miał mała wade typu - 0,25 D i nie chodził w okularach lub nie chodzi do tej pory a zakłada je tylko np do jazdy samochodem i TV?
Stary 2009-02-16, 17:40   #404
Malla
Nie depcze krokusów

makini17 - prawdę mówiąc ja nie widzę sensu przy takiej wadzie wyrabiania okularów, ale to moja prywatna opinia Wiele tu jest takich osób, ale raczej w tym wątku nie siedzą...

_agatka - dużo osób narzeka na to w night&day, bo są sztywniejsze i między soczewką a okiem może tworzyć się dodatkowa soczewka z łez, która osłabia widzenie. Strasznie drogie te badania! Przy zakraplaniu oczu poraża się akomodację, jest to standard przy badaniu dzieci, bo w ten sposób wynik wychodzi jak najbardziej zbliżony do oczekiwanego, nie fałszowany przez używanie akomodacji. W moim przypadku nie muszę używać soczewek z cylindrem, bo po zwiększeniu mocy na to oko widzę przez nie dobrze (choć nie tak dobrze jak w okularach).
Stary 2009-02-16, 20:02   #405
makini17
Przyczajenie

malla właśnie chodzi o to że mam - 1 D i - 0,5 D i zastanawiam się czy zakupić soczewki
majac wade 4 lata temu - 0,25 i - 0,5 nie chodziłem w okularach a teraz nie dużo ta wada podskoczyła wiec nie wiem czy zostawić tak jak jest czy jednak zakupić sobie soczewwki żeby wada nie postępowała :/
jestem miedzy jednym a drugim bo z jednej strony jak założe soczewki to już wzrok sie przyzwyczai a z drugiej wada może się pogłebiac bo jednak wzrok czasem mam zmeczony
ale chyba wybiore soczewki
Stary 2009-02-16, 22:08   #406
Malla
Nie depcze krokusów

-1D to już całkiem, całkiem. Pamiętam, że pierwsze okulary zrobiłam jak miałam -1,5D, bo już mnie szlag trafiał, że mało widziałam. Odżyłam wtedy. Ciekawa jestem, jaką bym miała wadę, gdybym nosiła od kiedy mi zalecano (od 0,5D).
Stary 2009-02-17, 08:20   #407
_agatka
Rozeznanie

Badanie jest drogie, ale to pierwszy taki okulista ktorego u mnie znalazłam i ktory przepisuje okulary zgodne z wada... posprawdzam jeszcze w klinice okulistyki w lublinie i klinice w nałeczowie czy w oprocz operacji dobrze badaja wzrok....
jestem skłonna wydac te pieniadze byc pewna ze jak z kolei wydam 1000zł na okulary to beda prawidłowe i nie szkodzace
mam jeszcze recepte z pazdziernika na okulary od panstwowego lekarza jutro zapodam co tam jest i dowiem sie co dokładnie to badanie za 200zł obejmuje...
Malla - czy soczewki to miałas dobierane metoda prob i błedów - czy od razu lekarz dobrał własciwe?
p.s. - probowałam wczoraj popisac troche na forum optometrii, ale nie działało, mam nadzieje ze to tylko chwilowe problemy...
Makini - ja bym zrobiła okularki, nie bedzie to bardzo duzy koszt a oczom mozna pomóc

Edytowane przez _agatka
Czas edycji: 2009-02-17 o 10:28
_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 08:36   #408
makini17
Przyczajenie

agatka okulary odpadaj jesli cos to tylko soczewki ale nigdy ich nie nosiłem to nie wiem jak zareagują oczy bo jednak nie kazdy może nosić soczewki ale zobaczymy co z tego bedzie
Stary 2009-02-17, 17:05   #409
Malla
Nie depcze krokusów

Agatka - prób i błędów, w dodatku spotkały mnie wszelkie nieprzyjemności typu suchość, podrażnienie płynami, za duże rozmiary Strona faktycznie od paru dni nie działa, ale powinno być coraz lepiej.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-02-17 o 18:04
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-17, 21:11   #410
makini17
Przyczajenie

a ile jest recepta ważna?
ja musze wyprobowac soczewki jednodniowe bo narazie nie bede ich zakupywał na dłuzsza mete musze zobaczyc jak reaguja oczy na nie a pozniej zobaczymy ale zastanawia mnie dlaczego przez neta nie trzeba miec recepty a u optyka tak
Stary 2009-02-18, 17:40   #411
Malla
Nie depcze krokusów

Na soczewki nie trzeba mieć recepty u optyka, ale rozsądny optyk widząc, że kupuje je osoba bez badań w tym kierunku, może odmówić sprzedania.
Stary 2009-02-18, 17:59   #412
makini17
Przyczajenie

czyli spokojnie jak jutro pojde do optyka sprzeda mi takie soczewki jak będę chciał czy to beda jednodniowe miesieczne czy roczne>?? oczywiście jedynie co mogę pokazac to recepte z przed 2 miesiecy
Stary 2009-02-18, 18:09   #413
Malla
Nie depcze krokusów

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Soczewek nie kupuje się na receptę, chyba że jakiś lekarz już Ci napisał, jaki model poleca, ale do tego wystarczy zwykła kartka, a nie druk recepty. Idziesz, podajesz firmę i moce, a jak są różne dla tego modelu, to także parametry. Rocznych raczej nie dostaniesz, bo są sprowadzane na zamówienie, mało kto ma takie stale na stanie. Od 1 dnia do 3 miesięcy nie powinno być problemów.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-20, 11:12   #414
makini17
Przyczajenie

dzięki za odpowiedz
miałem wątpliwość bo okulistka zapytała mnie czy chce recepte na soczewki czy na okulary dlatego myślałem że są na recepte
Stary 2009-02-20, 23:08   #415
Malla
Nie depcze krokusów

Głupio Cię zapytała, bo jak odkryje się zmianę wady, to wypada zmienić moce i w tym, i w tym
Stary 2009-02-21, 10:19   #416
de em
Zadomowienie

mam 15 lat i -4 na każdym oku. noszę okulary od listopada...
a wcześniej to była masakra... z tablicy nic nie widziałam i w ogóle...
ale już dobrze i cieszę się że mam te okulary, mogę w szkole siedzieć gdzie chcę i wszystko widzę.

edit:
mozliwe jeszcze żeby w moim wieku wada się pomniejszyła? ile może najwięcej?
*nie jem słodyczy!
*oszczędzam!
*ćwiczę, więcej chodzę na spacery i ogólnie więcej się ruszam!
*piję zieloną herbatę!
*więcej się uczę!
71,5 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 - 66 - 65

Edytowane przez de em
Czas edycji: 2009-02-21 o 10:23
de em jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 10:36   #417
BioIvO
Zakorzenienie

Wiek 25 i Okulary - 5D i -6D. Do tego astygmatyzm ale jeszcze nie mam specjalnych szkieł. Ogólnie przykra sprawa z tymi wadami wzroku. Bez okularów byłabym kaleką i ta myśl mnie strasznie dołuje. Noszę soczewki ale nie za często bo mam skutki uboczne. Kiedys nosiłam je od 7 rano do 23 no i oczy sie sprzeciwiły takiemu traktowaniu. Denerwuje mnie też wybieranie oprawek bo od razu musze powiedziec jaka mam moc szkieł. Zwykle mina optyka lekko rzednie i wybór oprawek też sie mocno kurczy. Niestety nie dla mnie delikatne niewidoczne opraweczki. Kolejną wadą jest to że szkła zmniejszają oczy..

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-21, 10:49   #418
de em
Zadomowienie

dokładnie - zmniejszają oczy
też mam sporą wadę, jak już wcześniej pisałam.
i nawet nie mogę wybrać się na basen bo przecież nie zauważe basenu i wpadnę do wody a tak serio to po prostu byłoby jak za mglą...
BioIvO, długo nosisz okulary już?
*nie jem słodyczy!
*oszczędzam!
*ćwiczę, więcej chodzę na spacery i ogólnie więcej się ruszam!
*piję zieloną herbatę!
*więcej się uczę!
71,5 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 - 66 - 65
de em jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 12:54   #419
Devayani
Raczkowanie

No właśnie. Ten rozmiar oczu. Ja i tak mam małe oczka a przy mojej wadzie w okularach są naprawdę malutkie. Dlatego (i z innych powodów) noszę soczewki. Ale ostatnio okulistka stwierdziła u mnie zespół suchego oka i ubytki nabłonka rogówki i była niezadowolona, że noszę soczewki.
Stary 2009-02-21, 16:34   #420
Malla
Nie depcze krokusów

Moje nie tyle pomniejszają, co uwypuklają, taki dziwny efekt... Przy ostatnich oprawkach optyk potraktował zadanie wyzwaniowo i naprawdę dużo pasujących do wady mi wybrał. Myślę, że dobieranie oprawek i szkieł dla takich ślepaków jest ciekawsze niż codzienne robienie tego samego dla małych wad.

BioIvO - opowiesz coś więcej o soczewkowym buncie oczu?

de em - chodzę na basen bez okularów, a mam większą wadę. Widzę, która jest godzina, nie potykam się. Prawdę mówiąc, oczy na basenie są mało potrzebne Istnieją też soczewki jednodniowe i okulary pływackie (także z korekcją).

Devayani - spokojnie, zrobisz sobie przerwę, oczy się zregenerują i będzie dobrze
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości