![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Idiotyczne zachowania klientów ;)
W sobote byłam w pracy przyszedł Pan ok.30 lat chciał kupić kurtkę. Wskazywałam kolejne kurtki a Pan "POKAŻE"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Raczkowanie
|
Dagusiac, miałam podobnie... Przychodzi babka, taka starsza - no i gruba po prostu. Ubrania mamy przede wszystkim młodzieżowe, nieduże rozmiary. Ona ogląda, ogląda... i nagle - "No musiałabym się chyba zagłodzić, żeby się w cokolwiek zmieścić!!!"
Ale znalazłam jej sweterek ^^
![]() |
#393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od jakiegos czasu zauważylam pewne zachowanie, które co jakiś czas sie powtarza: Wchodzi klient, nie mowiąc "dzień dobry" podchodzi do naszych stanowisk, stoi i się patrzy. Ktos z nas mowi w końcu "dzień dobry". Pada odpowiedź "dzień dobry" i cisza. Kolejne pytanie: "Możemy w czymś pomóc?" "Tak". I dopiero wtedy zaczyna sie rozmowa. O co chodzi? Czy wchodząc do biura czeka się stojąc i patrząc, aż pracownik sie przywita? A gdyby tak nikt z nas nie przywitał się pierwszy, to klient stalby jak wmurowany? Nie rozumiem... ![]()
![]() |
![]() |
#394 |
Zadomowienie
|
Aggie, a to nie sprzedawca powinien powinien powiedziec "dzien dobry" podchodzacemu klientowi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Przyczajenie
|
Przywitanie się to zwrot grzecznościowy, świadczy o kulturze i jak dla mnie obowiązuje z obydwu stron, czyli i klienta i pracownika. Zauważyłam, że w dzisiejszych czasach zwroty grzecznościowe traktowane są po macoszemu jakby były z kosmosu wzięte, często spotykam się z sytuacją, że powitani klienci czy personel nie odpowiadają albo patrzą się jak na wariata. Dla mnie to jakieś takie normalne i naturalne ale jak widać to jakiś przeżytek z epoki kamienia łupanego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Raczkowanie
|
Albo taka sytuacja - wchodzi klient. Nie mówi "dzień dobry", mówię za to ja. Klient(ka) patrzy na mnie jak na ostatnia kretynkę, nie mówi nic. Ogląda i wychodzi. Czasem mówi "do widzenia".
Ostatnio klientka odwiesiła mi bluzkę na wieszak. Na lewa stronę, ech... Wolę jak nie odwieszają, ale czasem to aż trzeba ten ciuch delikatnie wyrwać z rąk nadgorliwego niedoszłego nabywcy ![]()
![]() |
#397 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja patrzę z pozycji klienta - to ja wchodząc do biura, sklepu, urzędu witam osoby tam przebywające. Oczywiście są przypadki, że to obsługujący musi przywitać osobę przychodzącą - ludzie są różni, jedni są nieśmiali, inni uważają się za pępek świata i myślą, że zasady bon tonu ich nie obowiązują ![]()
![]() |
![]() |
#398 |
Raczkowanie
|
Moja znajoma pracuje w sklepie odzieżowym. Parę dni temu już po podliczeniu kasy chciała iść do domu. Niestety, za wolno opuszczała roletę – w ostatniej chwili przebiegła pod nią zgięta w pół kobieta i jak gdyby nigdy nic zaczęła przymierzać ubrania.
![]()
![]() |
#399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie to taka drobnostka, ale okropnie mnie denerwuje ![]()
![]() |
![]() |
#400 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Sytuacja sprzed kilku dni. Przychodzi klientka, pyta się o rozmiar danej rzeczy. Więc ja mówię, że juz szukam , podchodze do wieszaka . Mówię coś do niej, żeby był z nią kontakt ( ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po prostu dziwnie to czasem wygląda - wchodzi człowiek, podchodzi do biurka i patrzy od jednego pracownika do drugiego, nie mówiąc ani słowa.
![]() |
![]() |
#402 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie czekam, aż ktoś mi powie dzień dobry - uważam, że jako osoba, która klienta ma obsłużyć, jestem do tego niejako zobowiązana. Oczywiście, pierwszy przeważnie powinien witać się ten, kto przychodzi, ale nie zawsze się to sprawdza, a nie wyobrażam sobie sytuacji, że w milczeniu kogoś obsługuję, bo "nie odezwał się jako pierwszy".
Edytowane przez Futbolowa Czas edycji: 2009-03-18 o 07:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
BAN stały
|
pracując w księgarni:
wchodzi pan jakby nigdy nic, dochodzi do mnie do kasy i pyta się czy są sznurowadła męskie czarne? :O były też przypadki zapytań o termometr. albo zwrot taśmy klejącej "bo nie klei" za 1,20. Oczywiście wystarczyło oderwać tą kolorową karteczkę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Wtajemniczenie
|
W Anglii, w przeciwienstwie do Polski to zawsze sprzedawca, (itp) mowi pierwszy Dzien Dobry.
Praktykuje to z obu stron, jako klient oraz jako obslugujacy klienta i takie rozwiazanie mi sie bardzo podoba. No ale stantardu obslugi w Polsce i Anglii nie ma co porownuywac, na nasza niekorzysc niestety. ![]()
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie biorę ze sobą 20 rzeczy do przymierzenia. Oglądam, a potem przymierzam. Selekcja podczas wyboru jest ostra... ![]()
![]() |
![]() |
#407 |
Raczkowanie
|
klient wybrał sobie ciuch, zauważył, że przymierzalnie zajęte, (dodam tylko, iż dość elegancki sklep, raczej nie zdarzają się niewychowani klienci) po czym po krótkim namyśle zaczął się rozbierać przy przymierzalni do samych gatek! Podeszłam delikatnie, myślałam, że się speszy, ale on dalej twardo się rozbiera
![]() ![]() ![]()
Kiedy wymawiam słowo Przyszłość, pierwsza sylaba przechodzi juz do przeszłości. Kiedy wymawiam słowo Cisza, niszczę ją. Kiedy wymawiam słowo Nic, stwarzam coś, co nie mieści się w żadnym niebycie. Wisława Szymborska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zadomowienie
|
No właśnie, zdarzyło mi się kilka razy, że wchodzę do pustego sklepu (niezbyt dużego), mówię "dzień dobry" a dwie ekspedientki zajęte rozmową patrzą na mnie (nawet nie udają, ze mnie nie widzą, choć to trudne, jak się jest jedyną klientką) i nic, żadna nie odpowiada, gadają. Jeżeli ktoś nie odpowiada na powitanie, to ja wychodząc, nie mówię "do widzenia".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- tu sie zgodze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
![]()
Mojego poniedziałkowego "klienta" nie przebijecie... Po pomyślnym załatwieniu sprawy pan puścił bąka i wyszedł...
![]()
![]() |
#411 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Rozeznanie
|
![]() |
#413 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
Niezly agent z goscia - moze to skutki liberalnego wychowania?
![]()
![]() |
#416 |
Wtajemniczenie
|
Pracuję w sklepie motoryzacyjnym..
Przyszła kobieta i mówi, że chce klocki hamulcowe do vw passata bo kontrolka, gdzie jest klocek narysowany jej świeci i strasznie piszczy... Ale ona nie wie, jaki to model (to akurat bardzo często się zdarza również mężczyznom). Zatem wychodzę z nią przed sklep i oglądam tego passata.. a to kontrolka.. płynu spryskiwaczy.. Szok! Chciałabym zaznaczyć, że w passacie B5 o którym mowa poza piszczeniem i świeceniem kontrolki wyśwetla się komunikat o braku płynu
Edytowane przez Audacieux Czas edycji: 2009-03-20 o 08:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
Przyczajenie
|
A ja odbywałam kiedyś staż w urzędzie stanu cywilnego. Pewnego dnia przyszła do mnie jakaś stara babka ponieważ chciała jakieś tam dokumenty. Niestety nie byłam ich jej wstanie wydać bo moja praca polegała tam głównie na organizowaniu jubileuszy
![]() "Te K. z urzędu stanu cywilnego znowu nie wydały mi tych J. papierów" ![]() Kiedyś miałam też taką sytuacje, pracowałam jako sprzedawca... i gdy zapytałam razu pewnego jakiejś młodej dziewczyny czy nie potrzebuje pomocy ta odpowiedziała mi coś w tym stylu... "Tak. Potrzymaj mi torebkę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.