|
|
#392 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
z tych z którymi współpracuję - żadna.
z drugiej strony jak na allegro mi zapomnieli przysłac faktury [różni sprzedawcy] to zawsze dosyłali mi listem, wydrukowaną, nigdy elektronicznie
Edytowane przez Candi Czas edycji: 2009-06-11 o 20:56 |
|
|
|
|
#393 |
|
Rozeznanie
|
czy ktoras z was wie moze jakie sa aktualne stawki celne na kamienie i srebro z usa
szukam od godziny i jestem coraz glupsza i druga rzecz jak mozna wciagnac w koszta taka amerycka fakture i czy sa do tego potrzebne jakies sztuki typu nip europejski (wychodzi mi ze w stanach daja fakture bez nipu a wlasciwa dostajemu w urzedzie celnym i te ksiegujemy ale tez juz niczego nie jestem pewna moze ktos to juz przerabial i mnie oswieci) |
|
|
|
|
#394 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny bardzo Was prosze...jesli ktos wie na 100% jak to jest z DG i urlopem wychowawczym to oswieccie mnie......
Przestudiowalam watek i piszecie, ze jesli zaklada sie DG podczas trwanie urlopu wych. to nie oplaca sie skladek ubezp. spol...... Zaczelam drazyc temat, przeczytalam mase rozporzadzen itp na stronie zusu...i wychodzi na to ze to bzdura ![]() Zaczynajac DG ponoc wszystkie skladki trzeba zaczac oplacac samodzielnie...a obowiazek oplacania ich z tytulu urlopu wych. wygasa.... ![]() Z tym ze jest to tak zagmatwane, ze raz mozna zinterpretowac to tak, a raz inaczej.... To w koncu jak to jest?????????? Nerwicy dostane..... Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2009-06-29 o 22:53 |
|
|
|
|
#395 |
|
Zadomowienie
|
Naprawde nikt nic nie wie................?
|
|
|
|
|
#396 |
|
Wtajemniczenie
|
Najlepiej przejdź się do ZUSu i tam zapytaj. Tam też można spotkać życzliwych ludzi
|
|
|
|
|
#397 |
|
Zadomowienie
|
Tak KULKAM - tez wpadlam na to rozwiazanie
Tyle, ze myslalam, ze skoro z takim przekonaniem o tym piszecie, to ktoras z Was moze prowadzi dzialalnosc na wychowawczym.....W kazdym razie - do ZUSu dzwonilam (przejsc z 2 dzieci to sie raczej nie przejde) - powiedzieli mi to samo co sama wyczytalam na ich stronie. Czyli: zakladajac DG na wych. ustaje obowiazek oplacania skladek przez budzet panstwai trzeba oplacac je samemu - wszystkie po kolei. Zadalam pytanie - jak sie ma wiec do tego przepis, ze placi sie od zobowiazania ktore powstalo najwczesniej, przeciez niejako nadal pozostaje w stosumku pracy....Odpowiedz taka ze stosunek pracy zostal zawieszony. Zapytalam wiec - co w takim razie jesli zaloze DG, a potem, za miesiac, dziec czy tydzien wroce do pracy?, Nadal mam sama placic - wszak wyglada na to ze zobowiazanie z DG powstalo wczesniej ![]() Odpowiedz - nie, wtedy sie przerejstruje (?) i znow bedzie placil pracodawca.... Jak dla mnie bez sens - no ale ja sie nie znam. Dogrzebalam sie ponadto do wyrokow Sadu Najwyzszego, gdzie stanowiska w tej sprawie sa odmienne - czyli raz ze powinno sie placic, raz ze nie.....oczywiscie tutaj pani juz nie zabrala glosu.... Wniosek - nie oplaca sie zakladac DG na wychowawczym......majac dwojke dzieci moze zarobie na te skladki, ale nic poza tym No bo kiedy...Panstwu za to sie oplaca - wladze tylko zacieraja raczki zeby przerzucic na nas obowiazek oplacania tych skladek... Tak wiec siedze w domu i wychowuje kolejnych platnikow...i mam z tego wielkie G...i bedzie tak nadal.... Jak wroce do pracy i zaczne zarabiac moge zalozyc DG, bedzie taniej, a ja bede zarabiac jeszcze wiecej.....ochhhh cudownie A chcialam byc porzadna.......... ![]() I jak tu nie sprzedawac na czarno?
Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2009-07-01 o 15:28 |
|
|
|
|
#398 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślę, że najważniejsze jest to, co myśli Twój ZUS
Bo to najwyżej oni będą Cię ścigali ![]() Przynajmniej w przypadku US to się sprawdza - np. w moim odliczenie kasy fiskalnej możesz dać jedynie do wypłacenia, ale dowiedziałam się, że w innych można również dać do przeniesienia na następny miesiąc. Więc jeśli są jakieś rozbieżności w interpretacji przepisów, najlepiej pytać u tych, którzy w razie czego będą się czepiać
|
|
|
|
|
#399 |
|
Zadomowienie
|
No a czepiac sie beda....
Potwierdzalam to info w dwoch ZUSach - tu we Wroclawiu i w Chorzowie (moim rodzinnym miescie) - stanowisko jest takie samo.... I chyba wszedzie w takim razie tak jest - a jesli nie, to juz calkiem jest to idiotyzm. Przepisy powiny byc jednolite i zrozumiale...no ale jak jest kazdy wie....
|
|
|
|
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
Wychowawczy a DG
http://msp.money.pl/wiadomosci/prawo...,0,460016.html komentarze tez wiele mowia... W ogole dzial o firmie na money.pl jest swietny i polecam zagladac regularnie
|
|
#401 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
mam już działalność gospodarczą, która zajmuje się co prawda nie samą biżuterią, ale chcę ją o tą biżuterię trochę poszerzyc... jednakże bardzo małymi kroczkami, bez potrzeby pakowania się w koszty związane z kasą fiskalną, bo zamysł jest taki, żeby tworzyć biżuterię z decoupage i filcu, drewna, wisiory na sznurkach czy rzemieniach, więc wówczas elementów posrebrzanych poza biglami, może czasem szpilkami czy zapięciami będzie bardzo mało i tu pojawia się pytanie czy w takim razie można zacząć sprzedaż bez kasy właśnie? Odbiorcami raczej będą osoby fizyczne, więc wówczas można faktycznie wystawiać faktury, jeśli jest to jakaś alternatywa? Będę BARDZO wdzięczna za pomoc
|
|
#402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#403 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dot. to sytuacji odwrotnej.... |
|
|
|
|
|
#404 |
|
Wtajemniczenie
|
A nie załapiesz się na te zwolnienia dla osób zakładających pierwszą DG?
|
|
|
|
|
#405 |
|
Zakorzenienie
|
Kobity - robię właśnie remanent początkowy (miesiąc po rozpoczęciu działalności
, ale jeszcze nie było żadnego wpisu do kpir - dziś dopiero niosę papiery za czerwiec księgowemu). I zrobiłam sobie arkusz do excela (nie znalazłam gotowego) i mam w nim tak:- Określenie towaru - jednostka miary - Ilość - Cena jednostkowa - Cena (pomnożona razy ilość) No i na samym dole będzie mi się ta ostatnia kolumna sumować. Czy jest jeszcze coś ważnego, co powinno w takiej tabeli być? |
|
|
|
|
#406 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#407 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Czyli ogólnie chyba trafiłam . No to robię dalej. Potem padnę na serce jak się dowiem jaką wartość mają moje zapasy
|
|
|
|
|
#408 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak mój mąż się dowiedział, to mało nie spadł ze stołka
|
|
|
|
|
#409 |
|
Raczkowanie
|
Smoczek-jeszcze lp na początku (liczba porządkowa).I pamiętaj że to mają być wartości netto a nie brutto!
|
|
|
|
|
#410 |
|
Wtajemniczenie
|
Hmm, przy inwentaryzacji początkowej chyba trudno podawać wart. netto, jeśli kupowałyśmy detalicznie.
|
|
|
|
|
#411 |
|
Zakorzenienie
|
O mnie sobie jednak przypomniała kobieta z US, a miałam nadzieję, że może jej jakiś urlop wypadnie...
No i jedyną trudną rzeczą będzie wykonanie raportu zaprogramowanych towarów... Będę musiała instrukcję poczytać... No i może w końcu rozpracuję jak się tą kasę ładuje, bo głupio jakby jej prądu brakło w trakcie kontroli...
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
Ufff, skończyłam. Wyszło mniej niż myślałam, bo 4678,7
. No to wydrukuję chyba (???) żeby dołączyć do faktur, ale wezmę też laptopa tak na wszelki wypadek. L.p. mam. A i tak zawyżyłam cenę niektórych rzeczy, bo np. je dostałam albo kupiłam bardzo okazyjnie, a cenę dałam rynkową.Ja na samą myśl o kontroli umieram ze strachu, mimo, że jeszcze nic nie przeskrobałam i nawet sztuki (!) nie sprzedałam na lewo (na razie bawi mnie drukowanie paragonów ).A spis tych rzeczy w PLU wydrukowałam sobie kiedyś niechcący i teraz napisałam na kasie pisakiem do cd . Ale ta instrukcja do malucha w sumie jednak nie jest taka zła.
|
|
|
|
|
#413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazała mi tylko przygotować dokumenty rejestrowe, książkę serwisową i książkę kontroli i mam umieć zrobić dwa wydruki, właśnie ten zaprogramowanych towarów i okresowy... A instrukcja od Malucha jest wg mnie pokopana... W końcu to Bułgarska kasa, a oni są dziwni ![]() Szybko Ci poszła ta inwentura, ja siedziałam i siedziałam... Ja miałam 584 pozycje na 5 896,14 zł. Do tej pory się zastanawiam skąd miałam tyle kasy i czemu tego nie odłożyłam na samochód, który planuję wymienić już dawno, dawno, a ciągle twierdzę, że mnie nie stać
|
|
|
#414 |
|
Raczkowanie
|
Smoczek na wszelki wypadek nie przyznawaj sie że niektóre ceny są na "oko" a nie wg faktur-paragonów.
Z ceny detal. też się da wyliczyć cene netto.To leży w Waszym interesie-im wyższa wartość remanentu tym wyższy podatek
|
|
|
|
|
#415 | ||
|
BAN stały
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
Cytat:
Cytat:
), z tą różnicą, że jestem niepełnoletnia. mama ma DG, mogłabym się podciągnąć, kupiłabym tylko kasę fiskalną. tylko jak to jest? chciałabym, by w galeriach pojawiało się moje imię i nazwisko, ale jak wtedy z tymi fakturami, itd? mogą się przyczepić?i teraz tak: dopisujemy PKD do działalności , czyli biżu i inne bzdety. ja kupuję kasę fiskalną. i co, trzeba zgłosić do US, że będziemy używać kasy, si? coś czytałam (chyba post Kamyka), że rzeczy do biżu, które się ma, to...(?) oblicza się ich wartość i gdzieśtam wpisuje. ja nie pamiętam ile niektóe rzeczy kosztowały i co wtedy? ![]() kurde, przerasta mnie to trochę.... a chcialabym od września kupić kasę i podpiąć się pod mamę, co ma DG. |
||
|
|
|
|
#416 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
Cytat:
Na otwarcie działalności robi się inwentaryzację otwarcia i wciąga na stan wszystkie rzeczy, które kupiłaś przed działalnością. Ale jak się podpinasz z nowym tematem do istniejącej działalności to ja niestety nie wiem co i jak.
|
|
|
#417 |
|
Raczkowanie
|
Myśle że wszystko pójdzie na mamę więc niema inw.pocz.Najpierw rozszerza DG o wyrób i sprzedaż biżuterii i dopiero może robić zakupy towarów do produkcji .Jeśli kasę fisk.już ma to nie kupuje drugiej bo za to US nie zwróci VAT.
A w galerii myślę że może srzedawać pod własnym nazwiskiem właśnie na umowę o dzieło. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#418 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
).Roznica znaczna - a ja siedzac z dwojka dzieci w domu i dlubiac sobie czasem wieczorem bizu moge nie zarobic az tyle
|
|
|
|
|
|
#419 |
|
Raczkowanie
|
Popppy a gdyby tak na męża założyć działalność?Ty możesz jako żona i prowadząc jedno gospodarsywo pomagać bez płacenia składek.Jeśli twój ślubny pracuje to od dział. opłaca tylko kasę chorych.
|
|
|
|
|
#420 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niebawem robie kurs stylizacji paznokci, w przyszlym roku chce zaczac studium wizazu i stylizacji....I plan byl taki zeby sprzedawac sobie ta bizu i w miare mozliwosci poszerzac dzialalnosc o powyzsze....a po wych. otworzyc swoj salonik....A tak to nijak nie pasuje....
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.

Tyle, ze myslalam, ze skoro z takim przekonaniem o tym piszecie, to ktoras z Was moze prowadzi dzialalnosc na wychowawczym.....
No bo kiedy...