Biżuteryjna DG - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-11, 19:14   #391
Darkling
Wtajemniczenie

GG do Darkling
Dot.: Biżuteryjna DG

Candi.. jakie jeszcze galerie używają tego e-fakturowania?

FORZA FERRARI!
Darkling jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 20:23   #392
Candi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Darkling Pokaż wiadomość
Candi.. jakie jeszcze galerie używają tego e-fakturowania?
z tych z którymi współpracuję - żadna.
z drugiej strony jak na allegro mi zapomnieli przysłac faktury [różni sprzedawcy] to zawsze dosyłali mi listem, wydrukowaną, nigdy elektronicznie

Edytowane przez Candi
Czas edycji: 2009-06-11 o 20:56
Candi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 20:05   #393
klejnotki
Rozeznanie

czy ktoras z was wie moze jakie sa aktualne stawki celne na kamienie i srebro z usa
szukam od godziny i jestem coraz glupsza
i druga rzecz jak mozna wciagnac w koszta taka amerycka fakture i czy sa do tego potrzebne jakies sztuki typu nip europejski (wychodzi mi ze w stanach daja fakture bez nipu a wlasciwa dostajemu w urzedzie celnym i te ksiegujemy ale tez juz niczego nie jestem pewna moze ktos to juz przerabial i mnie oswieci)
Stary 2009-06-29, 22:50   #394
poppppy
Zadomowienie

Dziewczyny bardzo Was prosze...jesli ktos wie na 100% jak to jest z DG i urlopem wychowawczym to oswieccie mnie......
Przestudiowalam watek i piszecie, ze jesli zaklada sie DG podczas trwanie urlopu wych. to nie oplaca sie skladek ubezp. spol......
Zaczelam drazyc temat, przeczytalam mase rozporzadzen itp na stronie zusu...i wychodzi na to ze to bzdura
Zaczynajac DG ponoc wszystkie skladki trzeba zaczac oplacac samodzielnie...a obowiazek oplacania ich z tytulu urlopu wych. wygasa....
Z tym ze jest to tak zagmatwane, ze raz mozna zinterpretowac to tak, a raz inaczej....
To w koncu jak to jest?????????? Nerwicy dostane.....

Edytowane przez poppppy
Czas edycji: 2009-06-29 o 22:53
poppppy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 20:43   #395
poppppy
Zadomowienie

Naprawde nikt nic nie wie................?
Stary 2009-07-01, 08:35   #396
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Najlepiej przejdź się do ZUSu i tam zapytaj. Tam też można spotkać życzliwych ludzi
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 15:11   #397
poppppy
Zadomowienie

Tak KULKAM - tez wpadlam na to rozwiazanie Tyle, ze myslalam, ze skoro z takim przekonaniem o tym piszecie, to ktoras z Was moze prowadzi dzialalnosc na wychowawczym.....

W kazdym razie - do ZUSu dzwonilam (przejsc z 2 dzieci to sie raczej nie przejde) - powiedzieli mi to samo co sama wyczytalam na ich stronie.
Czyli: zakladajac DG na wych. ustaje obowiazek oplacania skladek przez budzet panstwai trzeba oplacac je samemu - wszystkie po kolei.
Zadalam pytanie - jak sie ma wiec do tego przepis, ze placi sie od zobowiazania ktore powstalo najwczesniej, przeciez niejako nadal pozostaje w stosumku pracy....Odpowiedz taka ze stosunek pracy zostal zawieszony.
Zapytalam wiec - co w takim razie jesli zaloze DG, a potem, za miesiac, dziec czy tydzien wroce do pracy?, Nadal mam sama placic - wszak wyglada na to ze zobowiazanie z DG powstalo wczesniej
Odpowiedz - nie, wtedy sie przerejstruje (?) i znow bedzie placil pracodawca....
Jak dla mnie bez sens - no ale ja sie nie znam.
Dogrzebalam sie ponadto do wyrokow Sadu Najwyzszego, gdzie stanowiska w tej sprawie sa odmienne - czyli raz ze powinno sie placic, raz ze nie.....oczywiscie tutaj pani juz nie zabrala glosu....
Wniosek - nie oplaca sie zakladac DG na wychowawczym......majac dwojke dzieci moze zarobie na te skladki, ale nic poza tym No bo kiedy...
Panstwu za to sie oplaca - wladze tylko zacieraja raczki zeby przerzucic na nas obowiazek oplacania tych skladek...
Tak wiec siedze w domu i wychowuje kolejnych platnikow...i mam z tego wielkie G...i bedzie tak nadal....
Jak wroce do pracy i zaczne zarabiac moge zalozyc DG, bedzie taniej, a ja bede zarabiac jeszcze wiecej.....ochhhh cudownie
A chcialam byc porzadna..........
I jak tu nie sprzedawac na czarno?

Edytowane przez poppppy
Czas edycji: 2009-07-01 o 15:28
poppppy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 15:28   #398
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Myślę, że najważniejsze jest to, co myśli Twój ZUS Bo to najwyżej oni będą Cię ścigali
Przynajmniej w przypadku US to się sprawdza - np. w moim odliczenie kasy fiskalnej możesz dać jedynie do wypłacenia, ale dowiedziałam się, że w innych można również dać do przeniesienia na następny miesiąc. Więc jeśli są jakieś rozbieżności w interpretacji przepisów, najlepiej pytać u tych, którzy w razie czego będą się czepiać
Stary 2009-07-01, 15:38   #399
poppppy
Zadomowienie

No a czepiac sie beda....
Potwierdzalam to info w dwoch ZUSach - tu we Wroclawiu i w Chorzowie (moim rodzinnym miescie) - stanowisko jest takie samo....
I chyba wszedzie w takim razie tak jest - a jesli nie, to juz calkiem jest to idiotyzm.
Przepisy powiny byc jednolite i zrozumiale...no ale jak jest kazdy wie....
Stary 2009-07-01, 23:03   #400
substytut
Zakorzenienie

Wychowawczy a DG

http://msp.money.pl/wiadomosci/prawo...,0,460016.html

komentarze tez wiele mowia...

W ogole dzial o firmie na money.pl jest swietny i polecam zagladac regularnie
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 10:44   #401
biejcia
Raczkowanie

Witam,
mam już działalność gospodarczą, która zajmuje się co prawda nie samą biżuterią, ale chcę ją o tą biżuterię trochę poszerzyc... jednakże bardzo małymi kroczkami, bez potrzeby pakowania się w koszty związane z kasą fiskalną, bo zamysł jest taki, żeby tworzyć biżuterię z decoupage i filcu, drewna, wisiory na sznurkach czy rzemieniach, więc wówczas elementów posrebrzanych poza biglami, może czasem szpilkami czy zapięciami będzie bardzo mało i tu pojawia się pytanie czy w takim razie można zacząć sprzedaż bez kasy właśnie? Odbiorcami raczej będą osoby fizyczne, więc wówczas można faktycznie wystawiać faktury, jeśli jest to jakaś alternatywa?
Będę BARDZO wdzięczna za pomoc
biejcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 11:11   #402
loverynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biejcia Pokaż wiadomość
Witam,
mam już działalność gospodarczą, która zajmuje się co prawda nie samą biżuterią, ale chcę ją o tą biżuterię trochę poszerzyc... jednakże bardzo małymi kroczkami, bez potrzeby pakowania się w koszty związane z kasą fiskalną, bo zamysł jest taki, żeby tworzyć biżuterię z decoupage i filcu, drewna, wisiory na sznurkach czy rzemieniach, więc wówczas elementów posrebrzanych poza biglami, może czasem szpilkami czy zapięciami będzie bardzo mało i tu pojawia się pytanie czy w takim razie można zacząć sprzedaż bez kasy właśnie? Odbiorcami raczej będą osoby fizyczne, więc wówczas można faktycznie wystawiać faktury, jeśli jest to jakaś alternatywa?
Będę BARDZO wdzięczna za pomoc
Jeśli już masz działalność to jesteś na celniku. Jeśli Twoja biżuteria będzie zawierać JAKIEKOLWIEK elementy zawierające metale szlachetne (nawet zapięcie posrebrzane a reszta sznurek) to MUSISZ mieć kasę fiskalną.

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 20:59   #403
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez substytut Pokaż wiadomość
Wychowawczy a DG

http://msp.money.pl/wiadomosci/prawo...,0,460016.html

komentarze tez wiele mowia...

W ogole dzial o firmie na money.pl jest swietny i polecam zagladac regularnie
Hmmm...tylko te tresci nie maja nic wspolnego z zakladaniem DG na wychowawczym.....
Dot. to sytuacji odwrotnej....
Stary 2009-07-03, 08:03   #404
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

A nie załapiesz się na te zwolnienia dla osób zakładających pierwszą DG?
Stary 2009-07-03, 08:46   #405
smoczek
Zakorzenienie

Kobity - robię właśnie remanent początkowy (miesiąc po rozpoczęciu działalności , ale jeszcze nie było żadnego wpisu do kpir - dziś dopiero niosę papiery za czerwiec księgowemu). I zrobiłam sobie arkusz do excela (nie znalazłam gotowego) i mam w nim tak:
- Określenie towaru
- jednostka miary
- Ilość
- Cena jednostkowa
- Cena (pomnożona razy ilość)
No i na samym dole będzie mi się ta ostatnia kolumna sumować.
Czy jest jeszcze coś ważnego, co powinno w takiej tabeli być?
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 09:39   #406
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

To tak na szybko:

http://www.lowiecki.pl/prawo/img/spis_z_natury.doc
http://www.pit.pl/spis_z_natury_inwentaryzacja_465.php
http://ksiegowosc.infor.pl/temat-dni...-z-natury.html
Stary 2009-07-03, 09:51   #407
smoczek
Zakorzenienie

Dzięki Czyli ogólnie chyba trafiłam . No to robię dalej. Potem padnę na serce jak się dowiem jaką wartość mają moje zapasy
Stary 2009-07-03, 09:56   #408
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Jak mój mąż się dowiedział, to mało nie spadł ze stołka
Stary 2009-07-03, 10:00   #409
EveBizuteria
Raczkowanie

Smoczek-jeszcze lp na początku (liczba porządkowa).I pamiętaj że to mają być wartości netto a nie brutto!
EveBizuteria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 10:29   #410
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Hmm, przy inwentaryzacji początkowej chyba trudno podawać wart. netto, jeśli kupowałyśmy detalicznie.
Stary 2009-07-03, 11:01   #411
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

O mnie sobie jednak przypomniała kobieta z US, a miałam nadzieję, że może jej jakiś urlop wypadnie...
No i jedyną trudną rzeczą będzie wykonanie raportu zaprogramowanych towarów... Będę musiała instrukcję poczytać...
No i może w końcu rozpracuję jak się tą kasę ładuje, bo głupio jakby jej prądu brakło w trakcie kontroli...
Stary 2009-07-03, 11:41   #412
smoczek
Zakorzenienie

Ufff, skończyłam. Wyszło mniej niż myślałam, bo 4678,7 . No to wydrukuję chyba (???) żeby dołączyć do faktur, ale wezmę też laptopa tak na wszelki wypadek. L.p. mam. A i tak zawyżyłam cenę niektórych rzeczy, bo np. je dostałam albo kupiłam bardzo okazyjnie, a cenę dałam rynkową.
Ja na samą myśl o kontroli umieram ze strachu, mimo, że jeszcze nic nie przeskrobałam i nawet sztuki (!) nie sprzedałam na lewo (na razie bawi mnie drukowanie paragonów ).
A spis tych rzeczy w PLU wydrukowałam sobie kiedyś niechcący i teraz napisałam na kasie pisakiem do cd . Ale ta instrukcja do malucha w sumie jednak nie jest taka zła.
Stary 2009-07-03, 12:33   #413
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Ufff, skończyłam. Wyszło mniej niż myślałam, bo 4678,7 . No to wydrukuję chyba (???) żeby dołączyć do faktur, ale wezmę też laptopa tak na wszelki wypadek. L.p. mam. A i tak zawyżyłam cenę niektórych rzeczy, bo np. je dostałam albo kupiłam bardzo okazyjnie, a cenę dałam rynkową.
Ja na samą myśl o kontroli umieram ze strachu, mimo, że jeszcze nic nie przeskrobałam i nawet sztuki (!) nie sprzedałam na lewo (na razie bawi mnie drukowanie paragonów ).
A spis tych rzeczy w PLU wydrukowałam sobie kiedyś niechcący i teraz napisałam na kasie pisakiem do cd . Ale ta instrukcja do malucha w sumie jednak nie jest taka zła.
Nie ma co się denerwować, podobno kasy fiskalne często sprawdzają...
Kazała mi tylko przygotować dokumenty rejestrowe, książkę serwisową i książkę kontroli i mam umieć zrobić dwa wydruki, właśnie ten zaprogramowanych towarów i okresowy...

A instrukcja od Malucha jest wg mnie pokopana... W końcu to Bułgarska kasa, a oni są dziwni

Szybko Ci poszła ta inwentura, ja siedziałam i siedziałam...
Ja miałam 584 pozycje na 5 896,14 zł. Do tej pory się zastanawiam skąd miałam tyle kasy i czemu tego nie odłożyłam na samochód, który planuję wymienić już dawno, dawno, a ciągle twierdzę, że mnie nie stać
Stary 2009-07-03, 13:51   #414
EveBizuteria
Raczkowanie

Smoczek na wszelki wypadek nie przyznawaj sie że niektóre ceny są na "oko" a nie wg faktur-paragonów.
Z ceny detal. też się da wyliczyć cene netto.To leży w Waszym interesie-im wyższa wartość remanentu tym wyższy podatek
Stary 2009-07-03, 13:54   #415
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

Cytat:
Napisane przez M0N1K4 Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie w związku z tym wszystkim, bo ja ciemna jestem strasznie w tych sprawach...

Jak np. biżuteryjka sobie sprzedaje bizu pod swoim jakimś imieniem czy tam nickiem i nie ma DG, tylko właśnie ktoś inny, pod kogo się podpina. To jak to się ma do siebie?? no bo oki - firma jest na Kowalską, ale sprzedawane bizutki przez Nowak.... i oczywiście wszystkie materiały, fakturki i rozlizenia są na Kowalską....

Nie wiem czy łapiecie o co się pytam :P
Cytat:
Napisane przez magdaigra Pokaż wiadomość
Łapie się o co chodzi. Wtedy najlepsza jest umowa o dzieło, bo ty studiując odzyskasz podatek na koniec roku. W takiej umowie musiała by być że ty podejmyjesz się wykonania przedmiotów z materiałów przekazanych ci przez osobę podpisującą z tobą umowę. Taka osoba musi być płatnikiem VAT i mieć kasę fiskalną, a każdy nawet najmniejszy sklep jest na takich zasadach. Ona dostaje faktury i rozliczenia z galerią, i po odliczeniu sobie Vat minus Vat za zakupy oraz podatku dochodowego minus koszty oddaje ci reszte. Dowiedz się czy zakładając DG studiując nie wyszłabyś lepiej. Nie wiem czy nie jesteś wtedy zwolniona z ZUS.
mam to samo pytanie co Monika (wyciągnięte gdzież z początku wątku ), z tą różnicą, że jestem niepełnoletnia. mama ma DG, mogłabym się podciągnąć, kupiłabym tylko kasę fiskalną. tylko jak to jest? chciałabym, by w galeriach pojawiało się moje imię i nazwisko, ale jak wtedy z tymi fakturami, itd? mogą się przyczepić?

i teraz tak: dopisujemy PKD do działalności , czyli biżu i inne bzdety. ja kupuję kasę fiskalną. i co, trzeba zgłosić do US, że będziemy używać kasy, si? coś czytałam (chyba post Kamyka), że rzeczy do biżu, które się ma, to...(?) oblicza się ich wartość i gdzieśtam wpisuje. ja nie pamiętam ile niektóe rzeczy kosztowały i co wtedy?
kurde, przerasta mnie to trochę.... a chcialabym od września kupić kasę i podpiąć się pod mamę, co ma DG.
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 14:03   #416
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

Cytat:
Napisane przez 135nudziara Pokaż wiadomość
mam to samo pytanie co Monika (wyciągnięte gdzież z początku wątku ), z tą różnicą, że jestem niepełnoletnia. mama ma DG, mogłabym się podciągnąć, kupiłabym tylko kasę fiskalną. tylko jak to jest? chciałabym, by w galeriach pojawiało się moje imię i nazwisko, ale jak wtedy z tymi fakturami, itd? mogą się przyczepić?

i teraz tak: dopisujemy PKD do działalności , czyli biżu i inne bzdety. ja kupuję kasę fiskalną. i co, trzeba zgłosić do US, że będziemy używać kasy, si? coś czytałam (chyba post Kamyka), że rzeczy do biżu, które się ma, to...(?) oblicza się ich wartość i gdzieśtam wpisuje. ja nie pamiętam ile niektóe rzeczy kosztowały i co wtedy?
kurde, przerasta mnie to trochę.... a chcialabym od września kupić kasę i podpiąć się pod mamę, co ma DG.
A mama nie ma księgowej, której mogłabyś wypytać?
Na otwarcie działalności robi się inwentaryzację otwarcia i wciąga na stan wszystkie rzeczy, które kupiłaś przed działalnością. Ale jak się podpinasz z nowym tematem do istniejącej działalności to ja niestety nie wiem co i jak.
Stary 2009-07-03, 14:14   #417
EveBizuteria
Raczkowanie

Myśle że wszystko pójdzie na mamę więc niema inw.pocz.Najpierw rozszerza DG o wyrób i sprzedaż biżuterii i dopiero może robić zakupy towarów do produkcji .Jeśli kasę fisk.już ma to nie kupuje drugiej bo za to US nie zwróci VAT.
A w galerii myślę że może srzedawać pod własnym nazwiskiem właśnie na umowę o dzieło.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-03, 18:26   #418
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kulkam Pokaż wiadomość
A nie załapiesz się na te zwolnienia dla osób zakładających pierwszą DG?
A i owszem zalapie sie....tylko z tego co zdarzylam sie zorientowac to z ta ulga musialabym placic ok. 400 zl......a gdyby skladki emeryt. i rent. nadal byly placone a ja placilabym tylko zdrowatna to byloby 40 zl (chyba ze cos pochrzanilam ).
Roznica znaczna - a ja siedzac z dwojka dzieci w domu i dlubiac sobie czasem wieczorem bizu moge nie zarobic az tyle
Stary 2009-07-03, 18:43   #419
EveBizuteria
Raczkowanie

Popppy a gdyby tak na męża założyć działalność?Ty możesz jako żona i prowadząc jedno gospodarsywo pomagać bez płacenia składek.Jeśli twój ślubny pracuje to od dział. opłaca tylko kasę chorych.
Stary 2009-07-03, 19:25   #420
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez EveBizuteria Pokaż wiadomość
Popppy a gdyby tak na męża założyć działalność?Ty możesz jako żona i prowadząc jedno gospodarsywo pomagać bez płacenia składek.Jeśli twój ślubny pracuje to od dział. opłaca tylko kasę chorych.
No tak....tez o tym myslelismy....Tylko....ma m plan zeby zaczac sie przekwalifikowywac, poniewaz do pracy w banku nie chce wrocic
Niebawem robie kurs stylizacji paznokci, w przyszlym roku chce zaczac studium wizazu i stylizacji....I plan byl taki zeby sprzedawac sobie ta bizu i w miare mozliwosci poszerzac dzialalnosc o powyzsze....a po wych. otworzyc swoj salonik....A tak to nijak nie pasuje.... Buuuuuuu

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości