|
|
#391 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: art clay instrukcje
Dziewczyny, czy któraś z Was próbowała zrobić sama AC?
|
|
|
|
|
#392 |
|
Rozeznanie
|
Nie rozumiem pytania...
|
|
#393 |
|
Raczkowanie
|
Nie za bardzo rozumiem co w tym niezrozumiałego. Chodzi mi o stworzenie np AC blocka ze sproszkowanego srebra i dodaniu odpowiednich składników (woda i organiczny środek wiążący). Chodzi o wykorzystanie srebra z recyklingu. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Smoczek pisała o tym, że wykorzystuje stare aparaty fotograficzne w tym celu.
Moje pytanie dotyczy tego, czy któraś z Was próbowała stworzyć AC sama, zamiast kupować w sklepie. Czy nakład pracy jest adekwatny do potencjalnie zaoszczędzonej kwoty, czy w ogóle sam proces jest trudny. |
|
|
|
|
#394 |
|
Wtajemniczenie
|
Wątpię czy to jest w ogóle wykonalne w warunkach domowych, a jeszcze bardziej wątpię w smoczkowe przetwarzanie starych aparatów na biżu
![]() Ogólnie to jest tak, że AC się robi ze srebra z odzysku (m.in. z klisz, z tego co pamietam), ale to producent robi sobie znanymi metodami Nie sądzę, żeby ktokolwiek robił AC sam Co najwyżej pastę z bloku
|
|
|
|
|
#395 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest ona wyjątkowo utalentowaną kobietą, która w dodatku posiada duża wiedzę nt. alchemii. Po prostu byłam ciekawa, czy któraś z Was spróbowała przeprowadzić taki proces ![]() Pomyliłam się wcześniej ze słowem metariał/aparat. Edytowane przez nema Czas edycji: 2011-01-21 o 11:49 |
|
|
|
|
|
#396 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak tak, ja Smoczkiem nie jestem, ale ten zapis myślę, że trzeba rozumieć jako "srebro pochodzi z recyclingu, producent je odzyskuje z tego czy z tego, a ja kupuję już takie odzyskane, niemniej jednak nadal jest eko"
To tak w uproszczeniu ![]() Nie sądzę, żeby ktoś AC robił, ja nawet nie wiedziałabym jak się za to zabrać, no i podejrzewam, że przy produkcji czegoś takiego jest wymagane zachowanie niezłego reżimu, stąd mi się zdaje, że to w domu niewykonalne. Ale kto wie, kto wie, może ktoś wpadnie na pomysł, jak to samemu zrobić
|
|
|
|
|
#397 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#398 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam nie mam wątpliwości, że Smoczek alchemię ma w jednym palcu
|
|
|
|
|
#399 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#400 |
|
Raczkowanie
|
Nie mówię o boskości, a o magiczności. Uważam, że ludzie mogą być magiczni. Dzięki słowom, postawie lub swoim dziełom. Ale to moje podejście. Co do mojego pierwotnego pytania, to oczywiście zdaję sobie sprawę, że to bardzo trudny proces, pytałam z ciekawości
Bo kto wie, kto wie... może któraś z forumowych dziewczyn właśnie teraz ślęczy nad swoim kociołkiem i produkuje unikatowy AC
|
|
|
|
|
#401 |
|
Zakorzenienie
|
Zajrzałam do wątku i postanowiłam zstąpić z niebiesiech
![]() Dobra dziewczyny teraz na 3 zacznę umierać ze śmiechu: 1...2...3... ![]() Nie, nie odzyskuję srebra z aparatów fotograficznych i zdecydowanie nie piszę tego na swojej stronie. Robi to producent AC. I nie z aparatów, a bardziej z klisz, części komputerowych itd. A przynajmniej tak pisze. Jeśli chodzi o alchemię, to niestety nie znam . A szkoda. Produkowałabym sobie złoto z ołowiu i leżała do góry brzuchem . No od czasu do czasu ruszyłabym palcem i zrobiła jakiś fajny projekt dla zabawy .Myślę, że bardzo uparci mogliby zrobić AC w warunkach domowych, ale pewnie posiadając odpowiedni sprzęt. Srebro AC nie jest tak sobie starte, tylko mikronizowane - takich malutkich cząsteczek nie uzyska się, bo ja wiem, pilniczkiem. Sama glinki różnych metali robi Hadar Jacobson. I zresztą je sprzedaje. Choć szczerze, przypuszczam, że teraz już leci to normalnie w jakiejś fabryczce, bo jej glinki są dość popularne. Tu link do bloga Hadar http://www.artinsilver.com/blog/ Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2011-01-21 o 16:41 |
|
|
|
|
#402 |
|
Raczkowanie
|
No tak, ale czary-mary od serca i tak dorzucasz, bo prace są wyjątkowo piękne
![]() (stwierdziła bardzo wybredna obserwatorka)
|
|
|
|
|
#403 |
|
Raczkowanie
|
Witam,od jakiegoś czasu czytam ten wątek ponieważ strasznie zainteresowała mnie techika art clay.Do tej pory robiłam zwyklaki(piękne określenie,naprawdę
) ale to było dla mnie za mało cały czas myślałam o srebrze, prawdę mówiąc przy sztucznej biżu trochę się męczyłam bo nie potrafię robić czegoś na siłę tylko po to żeby zająć ręce...W końcu odkryłam AC(trochę pózno ale co tam).Pewnie wyda Wam się to głupie co tu pisze ale zaryzykuję chodzi o to że chcę zacząć ale jedyną przeszkodą jest mój mąż..a raczej jego stosunek do wydawania pieniędzy na moje hobby...Problem polega na tym że ja muszę mu udowodnić że POTRAFIĘ!Przejdę w końcu do sedna sprawy czy jest sens kupować zestaw dla początkujących czy lepiej te 3 stówki inaczej rozplanować?słyszałam tylko jedną opinię że slow dry wcale nie jest tskie slow i chciałabym żebyście mi powiedziały co wy o tym myślicie i w końcu najważniejsze jak szybko schnie blok AC( ile jest mniej więcej czasu na zrealizowanie projektu zanim wszystko szlag trafi)?Będę ogromnie szczęśliwa jeżeli ktokolwiek coś zrozumie z mojej paplaniny i miodpowie
|
|
|
|
|
#404 |
|
Rozeznanie
|
Zestaw dla poczatkujacej
Witam. Wiem ze ktos to pytanie juz zadal, ale nie zauwazylam odpowiedzi.
Jaki jest najlepszy MINI ZESTAW DLA OSOBY POCZATKUJACEJ?
Kompletny zestaw Art Clay. W skład zestawu wchodzą aż 23 produkty: * Art Clay Srebro 10g tylko zastanawiam sie czy jest sens kupowac to wszystko...
Nie smiejcie sie prosze ;-)
|
|
|
|
|
#405 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zestaw dla poczatkujacej
Moim zdaniem ten zestaw to już jest jakiś turbo do wszystkiego - pierścionków, kolczyków i wszelkiego innego ustrojstwa
A na początek można po prostu porobić coś innego. Mnie do pierwszych zabaw z ArtClayem wystarczył blok, woda, foremka do wycięcia kółka (jak do ciasteczek), choć od biedy pewnie by się obeszło i bez niej, zrobiłoby się kwadrat , dziewięć kart do gry, podkładka do wałkowania (wystarczy przejrzysta okładka od bindownicy od biedy), wałek (wystarczy kawałek rurki PVC), skamolex i palnik (te dwa ostatnie miałam, ale można je zastąpić metalową siatką i palnikiem kuchenki gazowej). Pastę możesz sobie zrobić z bloku od biedy (używasz jej do łączenia elementów z bloku - przed wypaleniem), strzykawki na początek można odpuścić - to pewnie fajna zabawa, ale niekoniecznie trzeba od tego zaczynać, da się pracować bez nich Jak do tego masz (a wiekszość biżuteryjek ma ) kamienie, bigle, coś do ścierania i polerowania to ja bym nie inwestowała w dublowanie tego zestawem, tylko kupiłabym zamaist tego kilka tutoriali, żeby sobaczyć jak się zabrać do dzieła i poznać parę trików Mnie oglądanie książek i tutoriali wiele dało, trochę się oswoiłam z tematem przed pracą ![]() Co do wagi - na nie za duży pierścionek zużywa się ponoć 7 gram. Mnie ten wisior z załącznika wyszedł z nieco mniej niż 10 gram (ale to lity kawał srebra, ażurowy ważyłby mniej )Wypalać artclay możesz palnikiem ręcznym albo nad płomieniem kuchenki gazowej, ew. w specjalnym piecu (ale piekarnik elektryczny nie przejdzie ) I de facto AC się nie topi, w każdym razie się nie powinno - powinno się je utrzymywać w takiej temperaturze, żeby się spiekło, ale nie popłynęło własnie (bo jak srebro spłynie przez siatkę to cała misterna praca w pizzz** * )A minerały można osadzić albo po wypaleniu metodami tradycyjnymi, tj. np. w cargach czy dołączone na drucie (loopiki i te sprawy ). Niektóre minerały (są w necie specjalne tabelki) i specjalne cyrkonie (do kupienia tam, gdzie AC) możnna wypalać razem z AC - wtedy wsadza się je w glinkę i przykrywa rondystę, żeby nie wyleciały po wypaleniu ![]() To tyle co ja wiem, ale nie jestem specjalistą, więc może ktoś jeszcze coś ciekawszego podpowie
|
|
|
|
|
#406 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zestaw dla poczatkujacej
MARISELLO ponowię pytanie: jak szybko schnie AC?dla przykładu możesz napisać jak szybko trzeba by zrobić coś w rodzaju Twojego wisiorka?Przygotowuję się do pracy z AC dlategokażda wskazówkajest dla mnie ważna
z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#407 |
|
Zakorzenienie
|
Zanim Marisella odpisze to dodam coś od siebie - nie ma odpowiedzi na to pytanie. Bardzo dużo zależy od tego jaką masz temperaturę i wilgotność w mieszkaniu. I w zasadzie to schnięcie nie ma dużego znaczenia, bo możesz w trakcie pracy dodawać do AC wodę i przedłużać czas jego elastyczności. Ogólnie w AC pracuje się szybko, ale np. każdy z moich kursantów, który materiał miał w rękach po raz pierwszy dawał radę i nie stawał przed faktem, że "o rany wyschło mi". Ogólnie najważniejsze jest żeby wiedzieć co chcesz robić, dzielić to na etapy, nie panikować i wyrobić sobie nawyk odkładania elementów glinki, które np. odcinasz, odrzucasz itd do opakowania i nawilżanie ich od razu.
|
|
|
|
|
#408 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też zanim zrobiłam swoją pierwszą pracę to trenowałam na plastelinie. Ale szczerze mówiąc to potem byłam zdziwiona, że to właśnie w AC jestem w stanie wykonać bardziej precyzyjne formy. Mi łatwiej pracuje się w AC niż w plastelinie
ale różnie może być. Mi chyba to jednak trochę pomogło. Ania Fiann mnóstwo czasu spędziła z fimo, a jak zaczynała z AC to mówiła, że to zupełnie inna sprawa.
|
|
|
|
|
#410 |
|
Raczkowanie
|
ja mam nadzieję że z AC będzie lepiej
plastelina mnie średnio pociąga...
|
|
|
|
|
#411 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#412 |
|
Raczkowanie
|
Wróciłam właśnie ze sklepu zabawkowego dla biżuteryjek (czyt. sklep budowlany) i niosę nowinę i przy okazji zapytanie. Po pierwsze, znalazłam taki zestaw szczotek drucianych za 3zł! Są kolejno z: stal, mosiądz, nylon. Cena mnie skusiła i stwierdziłam, że trzeba brać. A teraz pytanie na chłodno, czy któraś z nich będzie odpowiednia do szorowania AC po wypaleniu
?
|
|
|
|
|
#413 |
|
Zakorzenienie
|
smoczek, super! Dzięki za info
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#414 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanko odnośnie blaknięcia czarnych cyrkonii
Gdzieś już tam było o za wysokiej temperaturze, ale nie wiem co w takim razie zrobić żeby czarna pozostała czarna?Mam cyrkonie z planetart 3mm. Wcisnęłam ją w środek kwiatka, suszyłam wszystko w temp. pokojowej przez ok 12h. Potem na kuchence wypalałam. Położyłam kwiatek w najgorętszym miejscu i dość szybko cyrkonia zaczęła świecić jaskrawopomarańczowo. Wypalałam ok 6-8min. Jak wystygło to cyrkonia była w kolorze szarym-srebrzystym. Po włożeniu do oksydy zrobiła się całkiem przezroczysta. Poza tym jest w porządku-nie popękana i błyszcząca. Mogę coś poprawić, czy niestety te cyrkonie tracą swoją czerń?
|
|
#415 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tu chyba po raz pierwszy, ale bardzo często wpadam poczytać, bo ten wątek to skarbnica informacji na temat AC. Smoczku ja też z niecierpliwością czekam na tutorial Jak i gdzie go będzie można dostać
|
|
|
#416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.A co do czarnych cyrkonii to kilka razy ich używałam, ale za każdym razem coś im dolegało . To chyba dlatego, że są (na moje oko) pokrywane kolorem, a nie farbowane w masie tak jak reszta.
|
|
|
|
|
|
#417 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
O... i się spóźniłam z odpowiedzią
moje artclayowce:https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17085902 Edytowane przez frufelek Czas edycji: 2011-01-26 o 19:31 |
|
|
|
|
|
#418 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedź. To teraz już wiem czego się spodziewać po czarnych cyrkoniach. Grunt to nie robić projektów symetrycznych-żeby nie została jedna czarna a druga przezroczysta
|
|
#419 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was!
Jestem "podwójnie" nowa- na wątku i w technice AC ![]() Bardzo byłoby mi miło dołączyć do Was. Z AC dopiero zaczęłam. Trudno i łatwo zarazem. Pierwszy wisior wyszedł nawet w porządku, choć widzę mnóstwo mankamentów. Drugi- pofalował, jak flaga na wietrze Wypalałam na kuchence i to u Was doczytałam, że nierówno się nagrzewa. Czyli lepiej przejść na palnik gazowy?
|
|
|
|
|
#420 |
|
Rozeznanie
|
Pytania c.d.
Gdzie mozna kupic druciak do ART CLAY?
I ile kosztuje palnik? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:53.

Nie sądzę, żeby ktokolwiek robił AC sam 

Wypalałam na kuchence i to u Was doczytałam, że nierówno się nagrzewa. Czyli lepiej przejść na palnik gazowy?