![]() |
#391 |
Raczkowanie
|
Dot.: art clay instrukcje
Dziewczyny, czy któraś z Was próbowała zrobić sama AC?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Rozeznanie
|
Nie rozumiem pytania...
![]() |
#393 |
Raczkowanie
|
Nie za bardzo rozumiem co w tym niezrozumiałego. Chodzi mi o stworzenie np AC blocka ze sproszkowanego srebra i dodaniu odpowiednich składników (woda i organiczny środek wiążący). Chodzi o wykorzystanie srebra z recyklingu. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Smoczek pisała o tym, że wykorzystuje stare aparaty fotograficzne w tym celu.
Moje pytanie dotyczy tego, czy któraś z Was próbowała stworzyć AC sama, zamiast kupować w sklepie. Czy nakład pracy jest adekwatny do potencjalnie zaoszczędzonej kwoty, czy w ogóle sam proces jest trudny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Wtajemniczenie
|
Wątpię czy to jest w ogóle wykonalne w warunkach domowych, a jeszcze bardziej wątpię w smoczkowe przetwarzanie starych aparatów na biżu
![]() Ogólnie to jest tak, że AC się robi ze srebra z odzysku (m.in. z klisz, z tego co pamietam), ale to producent robi sobie znanymi metodami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest ona wyjątkowo utalentowaną kobietą, która w dodatku posiada duża wiedzę nt. alchemii. Po prostu byłam ciekawa, czy któraś z Was spróbowała przeprowadzić taki proces ![]() Pomyliłam się wcześniej ze słowem metariał/aparat. Edytowane przez nema Czas edycji: 2011-01-21 o 11:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Wtajemniczenie
|
No tak tak, ja Smoczkiem nie jestem, ale ten zapis myślę, że trzeba rozumieć jako "srebro pochodzi z recyclingu, producent je odzyskuje z tego czy z tego, a ja kupuję już takie odzyskane, niemniej jednak nadal jest eko"
![]() ![]() Nie sądzę, żeby ktoś AC robił, ja nawet nie wiedziałabym jak się za to zabrać, no i podejrzewam, że przy produkcji czegoś takiego jest wymagane zachowanie niezłego reżimu, stąd mi się zdaje, że to w domu niewykonalne. Ale kto wie, kto wie, może ktoś wpadnie na pomysł, jak to samemu zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 |
Wtajemniczenie
|
Ja tam nie mam wątpliwości, że Smoczek alchemię ma w jednym palcu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Raczkowanie
|
Nie mówię o boskości, a o magiczności. Uważam, że ludzie mogą być magiczni. Dzięki słowom, postawie lub swoim dziełom. Ale to moje podejście. Co do mojego pierwotnego pytania, to oczywiście zdaję sobie sprawę, że to bardzo trudny proces, pytałam z ciekawości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
Zajrzałam do wątku i postanowiłam zstąpić z niebiesiech
![]() Dobra dziewczyny teraz na 3 zacznę umierać ze śmiechu: 1...2...3... ![]() ![]() ![]() Nie, nie odzyskuję srebra z aparatów fotograficznych i zdecydowanie nie piszę tego na swojej stronie. Robi to producent AC. I nie z aparatów, a bardziej z klisz, części komputerowych itd. A przynajmniej tak pisze. Jeśli chodzi o alchemię, to niestety nie znam ![]() ![]() ![]() Myślę, że bardzo uparci mogliby zrobić AC w warunkach domowych, ale pewnie posiadając odpowiedni sprzęt. Srebro AC nie jest tak sobie starte, tylko mikronizowane - takich malutkich cząsteczek nie uzyska się, bo ja wiem, pilniczkiem. Sama glinki różnych metali robi Hadar Jacobson. I zresztą je sprzedaje. Choć szczerze, przypuszczam, że teraz już leci to normalnie w jakiejś fabryczce, bo jej glinki są dość popularne. Tu link do bloga Hadar http://www.artinsilver.com/blog/ Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2011-01-21 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Raczkowanie
|
No tak, ale czary-mary od serca i tak dorzucasz, bo prace są wyjątkowo piękne
![]() (stwierdziła bardzo wybredna obserwatorka) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Raczkowanie
|
Witam,od jakiegoś czasu czytam ten wątek ponieważ strasznie zainteresowała mnie techika art clay.Do tej pory robiłam zwyklaki(piękne określenie,naprawdę
![]() ![]() ![]() Będę ogromnie szczęśliwa jeżeli ktokolwiek coś zrozumie z mojej paplaniny i miodpowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Rozeznanie
|
Zestaw dla poczatkujacej
Witam. Wiem ze ktos to pytanie juz zadal, ale nie zauwazylam odpowiedzi.
Jaki jest najlepszy MINI ZESTAW DLA OSOBY POCZATKUJACEJ?
Kompletny zestaw Art Clay. W skład zestawu wchodzą aż 23 produkty: * Art Clay Srebro 10g tylko zastanawiam sie czy jest sens kupowac to wszystko...
Nie smiejcie sie prosze ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zestaw dla poczatkujacej
Moim zdaniem ten zestaw to już jest jakiś turbo do wszystkiego - pierścionków, kolczyków i wszelkiego innego ustrojstwa
![]() ![]() Pastę możesz sobie zrobić z bloku od biedy (używasz jej do łączenia elementów z bloku - przed wypaleniem), strzykawki na początek można odpuścić - to pewnie fajna zabawa, ale niekoniecznie trzeba od tego zaczynać, da się pracować bez nich ![]() ![]() ![]() ![]() Co do wagi - na nie za duży pierścionek zużywa się ponoć 7 gram. Mnie ten wisior z załącznika wyszedł z nieco mniej niż 10 gram (ale to lity kawał srebra, ażurowy ważyłby mniej ![]() Wypalać artclay możesz palnikiem ręcznym albo nad płomieniem kuchenki gazowej, ew. w specjalnym piecu (ale piekarnik elektryczny nie przejdzie ![]() ![]() A minerały można osadzić albo po wypaleniu metodami tradycyjnymi, tj. np. w cargach czy dołączone na drucie (loopiki i te sprawy ![]() ![]() To tyle co ja wiem, ale nie jestem specjalistą, więc może ktoś jeszcze coś ciekawszego podpowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zestaw dla poczatkujacej
MARISELLO ponowię pytanie: jak szybko schnie AC?dla przykładu możesz napisać jak szybko trzeba by zrobić coś w rodzaju Twojego wisiorka?Przygotowuję się do pracy z AC dlategokażda wskazówkajest dla mnie ważna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
Zanim Marisella odpisze to dodam coś od siebie - nie ma odpowiedzi na to pytanie. Bardzo dużo zależy od tego jaką masz temperaturę i wilgotność w mieszkaniu. I w zasadzie to schnięcie nie ma dużego znaczenia, bo możesz w trakcie pracy dodawać do AC wodę i przedłużać czas jego elastyczności. Ogólnie w AC pracuje się szybko, ale np. każdy z moich kursantów, który materiał miał w rękach po raz pierwszy dawał radę i nie stawał przed faktem, że "o rany wyschło mi". Ogólnie najważniejsze jest żeby wiedzieć co chcesz robić, dzielić to na etapy, nie panikować i wyrobić sobie nawyk odkładania elementów glinki, które np. odcinasz, odrzucasz itd do opakowania i nawilżanie ich od razu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
Ja też zanim zrobiłam swoją pierwszą pracę to trenowałam na plastelinie. Ale szczerze mówiąc to potem byłam zdziwiona, że to właśnie w AC jestem w stanie wykonać bardziej precyzyjne formy. Mi łatwiej pracuje się w AC niż w plastelinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Raczkowanie
|
ja mam nadzieję że z AC będzie lepiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Raczkowanie
|
Wróciłam właśnie ze sklepu zabawkowego dla biżuteryjek (czyt. sklep budowlany) i niosę nowinę i przy okazji zapytanie. Po pierwsze, znalazłam taki zestaw szczotek drucianych za 3zł! Są kolejno z: stal, mosiądz, nylon. Cena mnie skusiła i stwierdziłam, że trzeba brać. A teraz pytanie na chłodno, czy któraś z nich będzie odpowiednia do szorowania AC po wypaleniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
smoczek, super! Dzięki za info
![]()
![]() |
#414 |
Rozeznanie
|
Mam pytanko odnośnie blaknięcia czarnych cyrkonii
![]() Mam cyrkonie z planetart 3mm. Wcisnęłam ją w środek kwiatka, suszyłam wszystko w temp. pokojowej przez ok 12h. Potem na kuchence wypalałam. Położyłam kwiatek w najgorętszym miejscu i dość szybko cyrkonia zaczęła świecić jaskrawopomarańczowo. Wypalałam ok 6-8min. Jak wystygło to cyrkonia była w kolorze szarym-srebrzystym. Po włożeniu do oksydy zrobiła się całkiem przezroczysta. Poza tym jest w porządku-nie popękana i błyszcząca. Mogę coś poprawić, czy niestety te cyrkonie tracą swoją czerń?
![]() |
#415 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Smoczku ja też z niecierpliwością czekam na tutorial ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do czarnych cyrkonii to kilka razy ich używałam, ale za każdym razem coś im dolegało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() O... i się spóźniłam z odpowiedzią ![]()
moje artclayowce:https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17085902 Edytowane przez frufelek Czas edycji: 2011-01-26 o 19:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedź. To teraz już wiem czego się spodziewać po czarnych cyrkoniach. Grunt to nie robić projektów symetrycznych-żeby nie została jedna czarna a druga przezroczysta
![]()
![]() |
#419 |
Przyczajenie
|
Witam Was!
Jestem "podwójnie" nowa- na wątku i w technice AC ![]() Bardzo byłoby mi miło dołączyć do Was. Z AC dopiero zaczęłam. Trudno i łatwo zarazem. Pierwszy wisior wyszedł nawet w porządku, choć widzę mnóstwo mankamentów. Drugi- pofalował, jak flaga na wietrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Rozeznanie
|
Pytania c.d.
Gdzie mozna kupic druciak do ART CLAY?
I ile kosztuje palnik? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.