art clay instrukcje - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-20, 23:05   #391
nema
Raczkowanie

Dot.: art clay instrukcje

Dziewczyny, czy któraś z Was próbowała zrobić sama AC?
nema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 10:52   #392
frufelek
Rozeznanie

Nie rozumiem pytania...
Stary 2011-01-21, 11:04   #393
nema
Raczkowanie

Nie za bardzo rozumiem co w tym niezrozumiałego. Chodzi mi o stworzenie np AC blocka ze sproszkowanego srebra i dodaniu odpowiednich składników (woda i organiczny środek wiążący). Chodzi o wykorzystanie srebra z recyklingu. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Smoczek pisała o tym, że wykorzystuje stare aparaty fotograficzne w tym celu.

Moje pytanie dotyczy tego, czy któraś z Was próbowała stworzyć AC sama, zamiast kupować w sklepie. Czy nakład pracy jest adekwatny do potencjalnie zaoszczędzonej kwoty, czy w ogóle sam proces jest trudny.
Stary 2011-01-21, 11:36   #394
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Wątpię czy to jest w ogóle wykonalne w warunkach domowych, a jeszcze bardziej wątpię w smoczkowe przetwarzanie starych aparatów na biżu

Ogólnie to jest tak, że AC się robi ze srebra z odzysku (m.in. z klisz, z tego co pamietam), ale to producent robi sobie znanymi metodami Nie sądzę, żeby ktokolwiek robił AC sam Co najwyżej pastę z bloku
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 11:48   #395
nema
Raczkowanie

Cytat:
Co dla mnie bardzo ważne - srebro, którego używam najczęściej do tworzenia mojej biżuterii, jest pozyskiwane z poszanowaniem Natury. Pochodzi ono z recyklingu materiałów fotograficznych i części komputerowych. Tym sposobem ten szlachetny metal może być użyty po raz wtóry z korzyścią zarówno dla środowiska, jak i człowieka.
Cytat ze strony Smoczka

Ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest ona wyjątkowo utalentowaną kobietą, która w dodatku posiada duża wiedzę nt. alchemii. Po prostu byłam ciekawa, czy któraś z Was spróbowała przeprowadzić taki proces

Pomyliłam się wcześniej ze słowem metariał/aparat.

Edytowane przez nema
Czas edycji: 2011-01-21 o 11:49
Stary 2011-01-21, 12:13   #396
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

No tak tak, ja Smoczkiem nie jestem, ale ten zapis myślę, że trzeba rozumieć jako "srebro pochodzi z recyclingu, producent je odzyskuje z tego czy z tego, a ja kupuję już takie odzyskane, niemniej jednak nadal jest eko" To tak w uproszczeniu

Nie sądzę, żeby ktoś AC robił, ja nawet nie wiedziałabym jak się za to zabrać, no i podejrzewam, że przy produkcji czegoś takiego jest wymagane zachowanie niezłego reżimu, stąd mi się zdaje, że to w domu niewykonalne. Ale kto wie, kto wie, może ktoś wpadnie na pomysł, jak to samemu zrobić
Stary 2011-01-21, 12:26   #397
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nema Pokaż wiadomość
która w dodatku posiada duża wiedzę nt. alchemii.
Co najwyżej chemii
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 13:45   #398
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Ja tam nie mam wątpliwości, że Smoczek alchemię ma w jednym palcu
Stary 2011-01-21, 14:06   #399
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marisella Pokaż wiadomość
Ja tam nie mam wątpliwości, że Smoczek alchemię ma w jednym palcu
A ja jednak wolę traktować człowieka jak człowieka, a nie jak półboga (Tak, takie mam wrażenie jak czytuję to forum.... )
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 14:49   #400
nema
Raczkowanie

Nie mówię o boskości, a o magiczności. Uważam, że ludzie mogą być magiczni. Dzięki słowom, postawie lub swoim dziełom. Ale to moje podejście. Co do mojego pierwotnego pytania, to oczywiście zdaję sobie sprawę, że to bardzo trudny proces, pytałam z ciekawości Bo kto wie, kto wie... może któraś z forumowych dziewczyn właśnie teraz ślęczy nad swoim kociołkiem i produkuje unikatowy AC
Stary 2011-01-21, 16:37   #401
smoczek
Zakorzenienie

Zajrzałam do wątku i postanowiłam zstąpić z niebiesiech
Dobra dziewczyny teraz na 3 zacznę umierać ze śmiechu:
1...2...3...
Nie, nie odzyskuję srebra z aparatów fotograficznych i zdecydowanie nie piszę tego na swojej stronie. Robi to producent AC. I nie z aparatów, a bardziej z klisz, części komputerowych itd. A przynajmniej tak pisze.
Jeśli chodzi o alchemię, to niestety nie znam . A szkoda. Produkowałabym sobie złoto z ołowiu i leżała do góry brzuchem . No od czasu do czasu ruszyłabym palcem i zrobiła jakiś fajny projekt dla zabawy .
Myślę, że bardzo uparci mogliby zrobić AC w warunkach domowych, ale pewnie posiadając odpowiedni sprzęt. Srebro AC nie jest tak sobie starte, tylko mikronizowane - takich malutkich cząsteczek nie uzyska się, bo ja wiem, pilniczkiem. Sama glinki różnych metali robi Hadar Jacobson. I zresztą je sprzedaje. Choć szczerze, przypuszczam, że teraz już leci to normalnie w jakiejś fabryczce, bo jej glinki są dość popularne. Tu link do bloga Hadar http://www.artinsilver.com/blog/

Edytowane przez smoczek
Czas edycji: 2011-01-21 o 16:41
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-21, 18:38   #402
nema
Raczkowanie

No tak, ale czary-mary od serca i tak dorzucasz, bo prace są wyjątkowo piękne

(stwierdziła bardzo wybredna obserwatorka)
Stary 2011-01-22, 23:57   #403
balenka8_1
Raczkowanie

Witam,od jakiegoś czasu czytam ten wątek ponieważ strasznie zainteresowała mnie techika art clay.Do tej pory robiłam zwyklaki(piękne określenie,naprawdę) ale to było dla mnie za mało cały czas myślałam o srebrze, prawdę mówiąc przy sztucznej biżu trochę się męczyłam bo nie potrafię robić czegoś na siłę tylko po to żeby zająć ręce...W końcu odkryłam AC(trochę pózno ale co tam).Pewnie wyda Wam się to głupie co tu pisze ale zaryzykuję chodzi o to że chcę zacząć ale jedyną przeszkodą jest mój mąż..a raczej jego stosunek do wydawania pieniędzy na moje hobby...Problem polega na tym że ja muszę mu udowodnić że POTRAFIĘ!Przejdę w końcu do sedna sprawy czy jest sens kupować zestaw dla początkujących czy lepiej te 3 stówki inaczej rozplanować?słyszałam tylko jedną opinię że slow dry wcale nie jest tskie slow i chciałabym żebyście mi powiedziały co wy o tym myślicie i w końcu najważniejsze jak szybko schnie blok AC( ile jest mniej więcej czasu na zrealizowanie projektu zanim wszystko szlag trafi)?
Będę ogromnie szczęśliwa jeżeli ktokolwiek coś zrozumie z mojej paplaniny i miodpowie
balenka8_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 14:18   #404
Calluna_Vulgaris
Rozeznanie

Zestaw dla poczatkujacej

Witam. Wiem ze ktos to pytanie juz zadal, ale nie zauwazylam odpowiedzi.
Jaki jest najlepszy MINI ZESTAW DLA OSOBY POCZATKUJACEJ?
  • Na Allegro widzialam taki zestaw w cenie niemalej:
Kompletny zestaw Art Clay. W skład zestawu wchodzą aż 23 produkty:
* Art Clay Srebro 10g
* Art Clay Pasta 10g

* Korek plastyczny
* Substancja oksydująca
* Plastikowy wałek
* Metalowa siatka
* Nożyk do cięcia
* Pilnik
* Polernik
* Pęseta
* Pędzelek
* Metalowa szczotka
* Podkłady 1,5mm
* Drewniane mandryle x2
* Obrączki miarowe
* Ściereczka polerska
* Srebrne bigle- para
* Srebrne ogniwka x 3
* Cyrkonie x 3
* Formy do wycinania- koła x3
* Mata podkładowa z nadrukowanymi wzorami
* Zestaw gąbek ściernych 3M wym.4,5/3,5cm
* Książka -Art Clay czyli jak samodzielnie stworzyć biżuterię- 12 instruktażowych projektów
tylko zastanawiam sie czy jest sens kupowac to wszystko...
Mam na czym i czym ciac, scierac, walkowac, czym polerowac, mam pesete, oksyde, srebrne bigle i mineraly.
  • Jak rozumiem Art Clay srebro jest do wlasciwych projektow, a Pasta do drobnych szczegolow?
  • Czy ktos jest w stanie unaocznic mi na ile moze wystarczyc opakowanie 10g? Na pierscionek? pare kolczykow? Na pierscionek, kolczyki, wisiorek i broszke???
  • Czy myslicie, ze wystarczylaby mi do zabawy: metalowa siatka (czy mozna uzyc metalowego sitka do herbaty lub czy ktos jest w stanie podac mi inny zamiennik), Art Clay Pasta, Art Clay Srebro?
  • Poza tym - jak topic Art Clay? Nie mam pieca gazowego, mam gazowo-elektryczny, mozna w piekarniku elektrycznym? Albo nad gazem???

Nie smiejcie sie prosze ;-)

• I na koniec: jak wklejacie mineraly, zeby sie nie spalily???
Calluna_Vulgaris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 15:17   #405
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella
Dot.: Zestaw dla poczatkujacej

Moim zdaniem ten zestaw to już jest jakiś turbo do wszystkiego - pierścionków, kolczyków i wszelkiego innego ustrojstwa A na początek można po prostu porobić coś innego. Mnie do pierwszych zabaw z ArtClayem wystarczył blok, woda, foremka do wycięcia kółka (jak do ciasteczek), choć od biedy pewnie by się obeszło i bez niej, zrobiłoby się kwadrat , dziewięć kart do gry, podkładka do wałkowania (wystarczy przejrzysta okładka od bindownicy od biedy), wałek (wystarczy kawałek rurki PVC), skamolex i palnik (te dwa ostatnie miałam, ale można je zastąpić metalową siatką i palnikiem kuchenki gazowej).

Pastę możesz sobie zrobić z bloku od biedy (używasz jej do łączenia elementów z bloku - przed wypaleniem), strzykawki na początek można odpuścić - to pewnie fajna zabawa, ale niekoniecznie trzeba od tego zaczynać, da się pracować bez nich Jak do tego masz (a wiekszość biżuteryjek ma ) kamienie, bigle, coś do ścierania i polerowania to ja bym nie inwestowała w dublowanie tego zestawem, tylko kupiłabym zamaist tego kilka tutoriali, żeby sobaczyć jak się zabrać do dzieła i poznać parę trików Mnie oglądanie książek i tutoriali wiele dało, trochę się oswoiłam z tematem przed pracą

Co do wagi - na nie za duży pierścionek zużywa się ponoć 7 gram. Mnie ten wisior z załącznika wyszedł z nieco mniej niż 10 gram (ale to lity kawał srebra, ażurowy ważyłby mniej )

Wypalać artclay możesz palnikiem ręcznym albo nad płomieniem kuchenki gazowej, ew. w specjalnym piecu (ale piekarnik elektryczny nie przejdzie ) I de facto AC się nie topi, w każdym razie się nie powinno - powinno się je utrzymywać w takiej temperaturze, żeby się spiekło, ale nie popłynęło własnie (bo jak srebro spłynie przez siatkę to cała misterna praca w pizzz** * )

A minerały można osadzić albo po wypaleniu metodami tradycyjnymi, tj. np. w cargach czy dołączone na drucie (loopiki i te sprawy ). Niektóre minerały (są w necie specjalne tabelki) i specjalne cyrkonie (do kupienia tam, gdzie AC) możnna wypalać razem z AC - wtedy wsadza się je w glinkę i przykrywa rondystę, żeby nie wyleciały po wypaleniu

To tyle co ja wiem, ale nie jestem specjalistą, więc może ktoś jeszcze coś ciekawszego podpowie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ptaski_7.jpg (105,6 KB, 97 załadowań)
Stary 2011-01-25, 15:47   #406
balenka8_1
Raczkowanie

Dot.: Zestaw dla poczatkujacej

MARISELLO ponowię pytanie: jak szybko schnie AC?dla przykładu możesz napisać jak szybko trzeba by zrobić coś w rodzaju Twojego wisiorka?Przygotowuję się do pracy z AC dlategokażda wskazówkajest dla mnie ważna z góry dziękuję
Stary 2011-01-25, 15:56   #407
smoczek
Zakorzenienie

Zanim Marisella odpisze to dodam coś od siebie - nie ma odpowiedzi na to pytanie. Bardzo dużo zależy od tego jaką masz temperaturę i wilgotność w mieszkaniu. I w zasadzie to schnięcie nie ma dużego znaczenia, bo możesz w trakcie pracy dodawać do AC wodę i przedłużać czas jego elastyczności. Ogólnie w AC pracuje się szybko, ale np. każdy z moich kursantów, który materiał miał w rękach po raz pierwszy dawał radę i nie stawał przed faktem, że "o rany wyschło mi". Ogólnie najważniejsze jest żeby wiedzieć co chcesz robić, dzielić to na etapy, nie panikować i wyrobić sobie nawyk odkładania elementów glinki, które np. odcinasz, odrzucasz itd do opakowania i nawilżanie ich od razu.
Stary 2011-01-25, 16:02   #408
balenka8_1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Zanim Marisella odpisze to dodam coś od siebie - nie ma odpowiedzi na to pytanie. Bardzo dużo zależy od tego jaką masz temperaturę i wilgotność w mieszkaniu. I w zasadzie to schnięcie nie ma dużego znaczenia, bo możesz w trakcie pracy dodawać do AC wodę i przedłużać czas jego elastyczności. Ogólnie w AC pracuje się szybko, ale np. każdy z moich kursantów, który materiał miał w rękach po raz pierwszy dawał radę i nie stawał przed faktem, że "o rany wyschło mi". Ogólnie najważniejsze jest żeby wiedzieć co chcesz robić, dzielić to na etapy, nie panikować i wyrobić sobie nawyk odkładania elementów glinki, które np. odcinasz, odrzucasz itd do opakowania i nawilżanie ich od razu.
dzięki za szybkie info.Może to zabrzmi śmiesznie ale ja zrobiłam już kilka wzorów z plasteliny więc wiedziałabym co chcę zrobić ale tak ogólnie rzecz biorąc mam tak, że cokolwiek robię to jest to na zasadzie"pomysł-wykonanie"bez szkiców i planów.Nie wiem czy próby w plastelinie mają jakiś sens
Stary 2011-01-25, 16:07   #409
smoczek
Zakorzenienie

Ja też zanim zrobiłam swoją pierwszą pracę to trenowałam na plastelinie. Ale szczerze mówiąc to potem byłam zdziwiona, że to właśnie w AC jestem w stanie wykonać bardziej precyzyjne formy. Mi łatwiej pracuje się w AC niż w plastelinie ale różnie może być. Mi chyba to jednak trochę pomogło. Ania Fiann mnóstwo czasu spędziła z fimo, a jak zaczynała z AC to mówiła, że to zupełnie inna sprawa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-25, 16:15   #410
balenka8_1
Raczkowanie

ja mam nadzieję że z AC będzie lepiej plastelina mnie średnio pociąga...
Stary 2011-01-25, 16:51   #411
smoczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosemary Pokaż wiadomość
Smoczek, kiedy można zacząć wyglądać Twojego tutoriala?
Właśnie go skończyłam . W ogóle wyszła prawie mała książka ale jestem z niego bardzo zadowolona no i mnóstwo rzeczy udało mi się w nim zawrzeć. Ale już nic nie mówię, żeby reklamy nie było.
Stary 2011-01-25, 19:54   #412
nema
Raczkowanie

Wróciłam właśnie ze sklepu zabawkowego dla biżuteryjek (czyt. sklep budowlany) i niosę nowinę i przy okazji zapytanie. Po pierwsze, znalazłam taki zestaw szczotek drucianych za 3zł! Są kolejno z: stal, mosiądz, nylon. Cena mnie skusiła i stwierdziłam, że trzeba brać. A teraz pytanie na chłodno, czy któraś z nich będzie odpowiednia do szorowania AC po wypaleniu ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg AFI_1772.jpg (35,1 KB, 41 załadowań)
Stary 2011-01-25, 22:16   #413
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

smoczek, super! Dzięki za info
Stary 2011-01-26, 08:36   #414
agave
Rozeznanie

Mam pytanko odnośnie blaknięcia czarnych cyrkonii Gdzieś już tam było o za wysokiej temperaturze, ale nie wiem co w takim razie zrobić żeby czarna pozostała czarna?

Mam cyrkonie z planetart 3mm. Wcisnęłam ją w środek kwiatka, suszyłam wszystko w temp. pokojowej przez ok 12h. Potem na kuchence wypalałam. Położyłam kwiatek w najgorętszym miejscu i dość szybko cyrkonia zaczęła świecić jaskrawopomarańczowo. Wypalałam ok 6-8min. Jak wystygło to cyrkonia była w kolorze szarym-srebrzystym. Po włożeniu do oksydy zrobiła się całkiem przezroczysta. Poza tym jest w porządku-nie popękana i błyszcząca.

Mogę coś poprawić, czy niestety te cyrkonie tracą swoją czerń?
Stary 2011-01-26, 19:20   #415
Dora47
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Właśnie go skończyłam . W ogóle wyszła prawie mała książka ale jestem z niego bardzo zadowolona no i mnóstwo rzeczy udało mi się w nim zawrzeć. Ale już nic nie mówię, żeby reklamy nie było.
Witam wszystkich ja tu chyba po raz pierwszy, ale bardzo często wpadam poczytać, bo ten wątek to skarbnica informacji na temat AC.
Smoczku ja też z niecierpliwością czekam na tutorial Jak i gdzie go będzie można dostać
Dora47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 19:26   #416
smoczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dora47 Pokaż wiadomość
Smoczku ja też z niecierpliwością czekam na tutorial Jak i gdzie go będzie można dostać
Jak pisałam tutorial jest gotowy, ale niestety nie mogę tu podać namiarów, bo nie mam wykupionej reklamy .
A co do czarnych cyrkonii to kilka razy ich używałam, ale za każdym razem coś im dolegało . To chyba dlatego, że są (na moje oko) pokrywane kolorem, a nie farbowane w masie tak jak reszta.
Stary 2011-01-26, 19:30   #417
frufelek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agave Pokaż wiadomość
Mam pytanko odnośnie blaknięcia czarnych cyrkonii Gdzieś już tam było o za wysokiej temperaturze, ale nie wiem co w takim razie zrobić żeby czarna pozostała czarna?

Mam cyrkonie z planetart 3mm. Wcisnęłam ją w środek kwiatka, suszyłam wszystko w temp. pokojowej przez ok 12h. Potem na kuchence wypalałam. Położyłam kwiatek w najgorętszym miejscu i dość szybko cyrkonia zaczęła świecić jaskrawopomarańczowo. Wypalałam ok 6-8min. Jak wystygło to cyrkonia była w kolorze szarym-srebrzystym. Po włożeniu do oksydy zrobiła się całkiem przezroczysta. Poza tym jest w porządku-nie popękana i błyszcząca.

Mogę coś poprawić, czy niestety te cyrkonie tracą swoją czerń?
Agave, z tymi czarnymi cyrkoniami jest coś nie tak i nie ma żadnej zasady co do wypalania ich żeby nie straciły koloru. W sumie dużo pracuję z cyrkoniami i tylko z czarnymi mam problem. Na 10 wsadzonych do pieca czy na kuchenkę zazwyczaj około dwie pozostają czarne a reszta taka jakaś szarawa się robi - zaznaczam że cyrkonie z jednej dostawy ze sprawdzonego źródła. A szkoda bo lubię czarne cyrkonie

O... i się spóźniłam z odpowiedzią

Edytowane przez frufelek
Czas edycji: 2011-01-26 o 19:31
frufelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 20:02   #418
agave
Rozeznanie

Dzięki za odpowiedź. To teraz już wiem czego się spodziewać po czarnych cyrkoniach. Grunt to nie robić projektów symetrycznych-żeby nie została jedna czarna a druga przezroczysta
Stary 2011-01-28, 09:13   #419
nel13
Przyczajenie

Witam Was!
Jestem "podwójnie" nowa- na wątku i w technice AC
Bardzo byłoby mi miło dołączyć do Was.
Z AC dopiero zaczęłam. Trudno i łatwo zarazem. Pierwszy wisior wyszedł nawet w porządku, choć widzę mnóstwo mankamentów. Drugi- pofalował, jak flaga na wietrze Wypalałam na kuchence i to u Was doczytałam, że nierówno się nagrzewa. Czyli lepiej przejść na palnik gazowy?
nel13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 13:43   #420
Calluna_Vulgaris
Rozeznanie

Pytania c.d.

Gdzie mozna kupic druciak do ART CLAY?
I ile kosztuje palnik?
Calluna_Vulgaris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości