![]() |
#391 | ||
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Ja, On i jego dziecko... z Nią .
Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym, sporo osób jej proponowało żeby rok czy dwa jeszcze poczekała ![]()
![]() |
![]() |
#392 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[QUOTE=Chatul;28279053]Z tego, co wiem to mieszkasz w małym mieście. Ja mieszkam w Warszawie. Ceny jogurtów są jakie są. 3 zł to przeciętna cena.
Nie. [/QUTOTE] Ale w Wawie studiuję ![]() Kupuję jogurty za 1,5 zł, za 2-3 gdy chcę "zaszaleć" ![]() Za mieszkanie płacę 500zł, opłat 70 zł raz na 2 miesiące. Też nie sama. ---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:56 ---------- A to coś złego? Moim zdaniem w szkole podstawowej pół godziny to wystarczająco. W weekendy może być dłużej.
![]() |
#393 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
W Warszawie/Krakowie (sprawdzone na własnej skórze) wynajem kawalerki czy spłata raty to 1300-1500 plus opłaty.
Na jedzenie idzie tysiąc jak nic na miesiąc (dwie osoby). Na inne rzeczy - leki, żłobki/szkoła, wyjazdy, dodatkowe rzeczy kolejny tysiak. Mówię o ewentualnej matce z dzieckiem któremu w miarę nie odmawia się niczego ale też nie opływa w luksusy. Trzy tysiące to dopiero jakaś sensowna kwota do wyżycia. I sorry, jak ojciec ledwo z jednym dzieciakiem wyrabia to niech nie dorabia kolejnego. Nawet jeśli jego nowa panna ma potrzebę. Normalnie pary obliczają czy mogą sobie pozwolić na kolejne. Ojciec zakładający nową rodzinę też tak samo powinien sobie obliczyć. Uważam że na kolejne dziecko można sobie pozwolić jeśli jego pojawienie nie obciąży poprzedniego. Ale to tylko moje zdanie, wywnioskowane po "szczęśliwych" rodzeństwach gdzie kłótnie kto ma w tym roku jechać na wakacje były na porządku dziennym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
MEN już teraz powoli myśli o wprowadzeniu podręczników w wersji elektronicznej. Byłyby tańsze i zdrowsze dla pleców dzieci ![]() ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:06 ---------- Zgadzam się w 100%.
![]() |
![]() |
#395 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() A to już zależy jakich rodziców się ma. Znam sporo ludzi tak mieszkających i akurat na wspomniany przez ciebie aspekt nie narzekają ani rodzice, ani ich dzieci. A: i jakiej wielkości dom, ile poza tym ludzi w nim mieszka ![]() Moja siostra biorąca długą kąpiel z kaczuszką zużywa mniej wody niż ja spłukująca 3 odżywkę/maseczkę, czy co tam jeszcze mam na włosach. A muszę spłukać bardzo dokładnie ![]() Nie zgadzam się, to zależy od wielu innych czynników.
![]() |
![]() |
#396 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja wiem, że moich rodziców kocham, ale jak będę miała własną rodzinę, to chcę mieszkać osobno. Mimo wszystko. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tylko po to żeby ojciec mógł sobie kolejne dziecko zrobić? ![]()
![]() |
![]() |
#397 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
I nie uważam, ze to tanio ![]() Hmmm... wolałabym nie doczekać tych czasów kiedy dziecko zamiast w książkach będzie siedziało w komputerze. Tylko czy zdrowsze pod innymi względami? Ja osobiście bardzo nie lubię czytać długich tekstów na kompie, szybciej oczy mi się męczą. Poza tym co innego wykorzystanie komputera do nauki a co innego do rozrywki.
![]() |
![]() |
#398 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() i tak jak napisała ciri: w weekendy może być dłużej. ciri, wyjdź za mnie, zróbmy sobie dziecko, będziemy się idealnie dogadywać co do jego wychowania! ![]() Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ja myślę, że podręczniki w formie elektronicznej to świetna sprawa. Przecież na lekcjach nie korzysta się z podręcznika cały czas. Przeczyta się fragment, omawia go, czyta kolejny fragment, omawia go... A po co dla strony tekstu, który jest potrzebny na lekcji, nosić 250 stron podręcznika? Zwłaszcza jak takich podręczników trzeba wziąć 7, 8 lub 9, w zależności od ilości lekcji w danym dniu? Zresztą, nawet 5-6 podręczników potrafi dobić plecy dziecka, które jest w podstawówce ![]() Cytat:
Poza tym, dziecko musi się nauczyć obsługiwać różne programy. Musi poznać koncept wielu różnych aplikacji. Najlepiej uczyć tego już od małego. Tak żeby potem nie bało się komputera. I żeby potrafiło samo rozwiązywać prostsze problemy ze sprzętem. O umiejętności wyszukiwania informacji w wyszukiwarkach internetowych nie wspomnę. Obecnie (według moich obserwacji) większość osób tego robić nie umie ![]()
![]() |
![]() |
#400 | |||||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
* którym na przykład jest to że nie kupi sobie raz na jakiś czas upatrzonego kremu, czy perfum za 200 zł bo będzie musiała sama zapłacić za lekcje języka ---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:26 ---------- Cytat:
![]() Myślę że lepsze byłyby np. podręczniki + wersja elektroniczna na której by pracowano w szkole na laptopach edukacyjnych. Bo tak to by wyszło np. 5 godz. siedzenia przy kompach w szkole+ ze 4 godz. w domu... To chyba za długo. A z ciężarami plecaków to u nas chyba od zawsze problem był, bo ja też takie ciężkie miałam.
![]() |
![]() |
#401 | ||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym, butów już w lumpeksie nie kupisz. Dobra para butów trochę kosztuje. A dziecku potrafi stopa ciągle rosnąć. Sama pamiętam jak mama mi kupiła dobre drogie buty, które miesiąc później były na mnie za małe... A potem mi stopa na jakiś czas przestała rosnąć ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ludzie potrzebują teraz komputerów. Im szybciej dzieci zaczną ich używać, tym lepiej dla nich. Cytat:
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2011-07-22 o 00:34 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#403 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A potem gdyby matka miała nowe dziecko z nowym partnerem, to biologiczny ojciec pierwszego, znowu musiałby łożyć na pierwsze dziecko połowę tego, co matka ![]() Cytat:
Dlatego mówię - komputery muszą być obecne w życiu dzieci od samego początku tego życia... Po prostu. Już dla naszego pokolenia komputer to trzecia ręka. Nasze dzieci będą potrzebowały komputerów do normalnego codziennego funkcjonowania.
![]() |
![]() |
#404 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
a i jakoś sobie nie wyobrażam siedzenia przy łóżku dziecka z laptopem i czytania mu bajki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a buty, no tak, w tym momencie też kupuję buty droższe, żeby były dobre, ale dziecku nie opłaca się kupować drogich butów, ja sama nosiłam te ze stadionu dziesięciolecia [RIP, biedny stadion już nigdy nie będzie taki jak za mojego dzieciństwa ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
nie przekonują mnie gry edukacyjne na komputer ![]() ![]() Cytat:
dokładnie tak ![]() Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2011-07-22 o 00:59 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 | ||||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() A to, że są książki w wersji elektronicznej, nie znaczy, że papierowe znikną. Przynajmniej za naszego życia. Te w wersji elektronicznej to tańsza alternatywa dla papierowych. Przy większej ilości książek, te elektroniczne zwyciężają też wagą ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jeżeli chodzi o buty to wiem, że nie mogę sobie pozwolić na oszczędzanie. Jak mam buty z kiepskiego materiału to mi się noga poci, a potem robi coś a'la grzybica, która bardzo boli ![]() A to już nie kwestia fanaberii tylko zwyczajnie wygody i zdrowia. Skarpetki, bieliznę i bluzki mogę mieć z bazaru. Ale w życiu nie dostałam dobrych spodni ani dobrych butów na bazarze. A na tym nie mogę oszczędzać. Cytat:
1. Problemy z kręgosłupem są od nieprawidłowej postawy. Ja ją sobie wyrobiłam... Przy czytaniu książek ![]() 2. Nadwaga jest od źle zbilansowanej diety, a nie od komputera. Jak ktoś siedzi godzinę dziennie przy komputerze to mowy nie ma o nadwadze. 3. Z oczami to się zgadzam. Niszczą się podczas siedzenia przy komputerze. Ale i podczas czytania, podczas oglądania telewizji czy filmu w kinie. Zwłaszcza w kinie, bo tam się ogląda jasny ekran, kiedy dookoła jest ciemno. Nie ma co zwalać całego zła na komputer. Zobacz ile sama siedzisz przy komputerze. Masz problemy z kręgosłupem, oczami i nadwagą? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Im wcześniej dziecko nauczy się korzystać z komputera, tym lepiej dla niego. Ja sama widzę po wielu swoich znajomych, którzy nie wychowali się z komputerem, jak teraz jest im trudno... A jak coś im się zepsuje to zaraz panikują, zamiast poszukać w necie informacji o tym czy ktoś już miał dany problem, a jak tak to jak go rozwiązał. Na swoim roku mam ludzi, którzy nie umieją w Wordzie zmienić formatu pliku... ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#406 |
Zadomowienie
|
Obiecałam, że opiszę moją sytuacje w ten weekend więc opisuję, bo mogę już teraz.
Synek męża miał do nas jak zwykle przyjechać na ten weekend ale wczoraj zadzwoniła ex i oto na czym stanęło: MAMY KATEGORYCZNY ZAKAZ ZABIERANIA DZIECKA DO NAS. Wolno jedynie mojemu mężowi zabrać go na 3 godzinny spacer z nim po ulicach miasta w sobotę. I jak tu być ojcem i dbać o więź z dzieckiem??? Oto powody: 1. Chłopcy zawsze chcieli spać razem w pokoju i tak mimo, iż mamy osoby pokój dla każdego z nich oni woleli spać w jednym. Po remoncie mój synek ma jednoosobowe małe łóżeczko dziecięce, więc drugiemu zaścielam na materacu. Nie dmuchanym-a porządnym materacu. Ex uznała, że jak psa położyłam go na podłodze. Że mąż powinien wyrzucić mojego syna z łóżka na ten materac bo jego syn powinien być na 1 miejscu, a mój się nie liczy. 2. Mój mąż powinien cały ten czas zajmowac się tylko tym synem, nie ma prawa spędzać czasu w taki weekend ze mną czy z moim dzieckiem, bo ten weekend ma być tylko dla "JEGO DZIECKA" 3. Oburzyła się, ze jakim prawem mój syn mówi do niego tato! On ma tylko jedno dziecko według niej i tylko jedno ma prawo mieć. lol - nie ogarniam. Bo ona ma już dwa ![]() WIĘC! Napisałam pozew w imieniu męża. A raczej dwa odrębne. Jeden o alimenty - mąż sam chce go złożyć. Bo chce płacić i chce już mieć ustalone ile I pozew o ustanowienie widzeń. Sama je napisałam - mam wprawę ![]() Do jakiego Sądu złożyć pozew o alimenty? rejonowy czy okręgowy? I czy ten zależny od naszego miejsca zamieszkania czy miejsca zamieszkania dziecka? Wiecie?
![]() |
#407 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
no właśnie; to mężowi powinno zależeć. Chyba że on nie jest dobry w pisaniu takich pism urzędowych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zadomowienie
|
nie, nie spokojnie to nasza wspólna decyzja
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Tak patrząc na to teraz - nie uważasz, że trzeba było zrobić to od razu? A nie szarpać się tyle lat z tą kobietą, wysłuchiwać jej szantaży i bać się, że syna na weekend nie da... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]() Moim zdaniem nie można dziecku kupować tylko dlatego, że inni mają i że teraz to norma. Trzeba się zastanowić czy to jest naprawdę dziecku potrzebne. Ja np. uważam że komórka ośmiolatkowi nie jest potrzebna. Komputer w takim stopniu jak dorosłemu też nie. Wiesz, Chatul, dzieci bardzo szybko łapią co i jak w kompie, zwłaszcza w internecie. Nas przecież nikt nie uczył jak korzystać internetu a umiemy ![]() Co do internetu ostatnio miałam taką sytuację: moja siostra siedmioletnia nie spędza dużo czasu przy kompie, może ze 3 godziny tygodniowo, głównie gra w jakieś tam ubieranie lalek. Spierałam się z nią o to czy Selena Gomez(taka nastoletnia "gwiazdka") jest w ciąży. Ja mówię: "nie" i włączyłam Pudelka żeby pokazać jej aktualne zdjęcia tej Seleny. A ona ogląda to i patrząc na mnie jak na głupka "wpisz w google: czy selena gomez jest w ciąży" ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
O alimenty to z tego co się orientuję albo miejsce zamieszkania ojca dziecka, albo dziecka. A o widzenia - chyba najlepiej będzie dla właściwego dla miejsca zameldowania matki i dziecka. Ale pewna nie jestem na 100%. Była Twojego męża to jakiś... potwór.
![]() |
![]() |
#413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
JEST TU JAKIŚ PRAWNIK?? HELP! / Oddam konia za prawnika ![]()
Fresh Princess of Wizaz ... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551947 - moja galeria pazurkowa ![]() 04.07.2015 PM 2015 ![]() Edytowane przez Lianca Czas edycji: 2011-07-22 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Kupisz dziecku dwa zestawy książek? Jeden będzie w domu, a drugi w szkole?
Moich rodziców nie byłoby stać na taką inwestycję. Już kupienie jednego zestawu podręczników graniczyło z cudem. Cytat:
![]() Mogłabym spokojnie odwrócić Twoją wypowiedź: Dla mnie to totalny "żal" mieć podręcznik w formie papierowej. Całe dnie się w te kartki gapić. Zamiast się położyć z laptopem, poczytać... ![]() Cytat:
O wszelkich wyjazdach nie wspomnę - tam komórka była szalenie ważna. Rodzice mieli codziennie raport ode mnie ![]() Cytat:
![]() Cały czas mówię Cytat:
![]() ![]() Sama widzę jak ludzie ode mnie z roku korzystają z komputerów... Większość osób nie potrafi zmienić formatu pliku tekstowego z .docx na .doc, bo w nowym Wordzie .docx jest formatem domyślnym ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
Ex Twojego faceta to normalnie masakra
![]() Chociaż myśle,że dzieciak jej się żali - no bo skąd wie o materacu? ![]() Wiem, zaraz się gromy posypią bo to tylko dziecko, jest ofiarą itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | ||||||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
a ja nie mam problemów z kręgosłupem ani nadwagą, bo ćwiczę ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a na pakiecie office praktycznie się nie znam, bo w ogóle nie korzystam. i też nie wiem jak zmienić format pliku w wordzie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a selena gomez nie jest w ciąży, haha ![]() edt. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2011-07-22 o 12:41 |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |||||||||||
ma zielone pojęcie
|
To racja. Tak samo jak w sytuacji, w której książki stoją w szkole.
ALE - wtedy potrzebne są dwa zestawy książek, jeden zestaw do domu, a drugi do szkoły. Większości rodziców już teraz na jeden zestaw nie stać... Cytat:
Efekt był taki, że sobie po prostu zrobiłam elektroniczną kopię zapasową podręcznika. I miałam w szkole papierowy, a w domu elektroniczny. O ile zdrowiej dla kręgosłupa! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wada postawy bierze się właśnie z wyuczonej niewłaściwej postawy. Wiesz gdzie ja swoją nabyłam? W szkole ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale wiem, że sama miałam na informatyce w podstawówce tyły. Bo dzieciaki już dawno miały internet w domu, potrafiły wszystko zrobić... A ja musiałam się dopiero uczyć. Nie było to takie łatwe ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2011-07-22 o 12:54 |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
Ja pitolę, ale płyniecie z tematem.. w ogóle ta dyskusja nie ma sensu za bardzo
![]() Każdy ma inne zdanie. Ja jak bym się decydowała na dzieci, to na pewno nie będą miały po 2tysiące na głowe (1tyś od ojca 1tyś ode mnie). Z tego, co niektóre osoby piszą, żeby mieć dwoje dzieci, to trzeba mieć minimum 4tyś luźno na dzieci, żeby myśleć o dwójce - tak, żeby żadne nie ucierpiało 'finansowo'. Masakra - mojm zdaniem to wybujałe i żadko kto w ogóle miałby dzieci w takiej sytuacji ![]() Ciekawe czy matka też nie może mieć 2giego dziecka, bo przecież jej pula na dziecko z exem też wtedy zmaleje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Zadomowienie
|
Ten wątek chyba zaczął być na inny temat
![]() czuję się pominięta ![]()
Fresh Princess of Wizaz ... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551947 - moja galeria pazurkowa ![]() 04.07.2015 PM 2015 ![]() Edytowane przez Lianca Czas edycji: 2011-07-22 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
ma zielone pojęcie
|
Zależy. Jak matka ledwo daje radę utrzymać jedno dziecko, niech się nie decyduje na drugie. A jak zarabia na tyle dużo, że jest w stanie na porządnym poziomie utrzymać dwoje dzieci, to czemu nie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.