Mama oszczędza na mnie na każdym kroku - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-28, 18:02   #391
adzia2223
Zadomowienie

Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
Tylko ta 'nieroszczeniowa' nastka dostaje kieszonkowe a autorka NIE.
Jeszcze rok temu nie dostawałam, a też jakoś specjalnie roszczeniowa nie byłam

adzia2223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 18:09   #392
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Muszka Owocowka Pokaż wiadomość
No to wręcz znakomicie, że powaliłam kogoś swoimi wypowiedziami.

Śmieszy mnie to generalizowanie nastolatków i zamiast odnieść się do sytuacji autorki to mam wrażenie, że niektórzy wylewają tu swoje żale jakie to teraz dzieci są i ile od rodziców ciągną.

Nie mówiłam o spełnianiu kazdych zachcianek ale jak nie stać was, żeby normalnie wychowywać dziecko i głupi sok to dla was jakiś luksus to wy sobie dzieci nie róbcie
i na szczescie nie Ty decydujesz, czy bede mieć dzieci czy nie.

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Już bez przesady. Zakładasz, że każdy "robi sobie dziecko", bo chce? Przez wpadki rodzi się chyba więcej dzieci niż po planowanej skrupulatnie ciąży. I co, taka matka, która niekoniecznie może pozowlić sobie na wiele dla dziecka ma je bez serca wyskrobać? Bo tak ustawa każe? Wypadki chodzą po ludziach, trzeba mieć taką świadomość.
otóż to.

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
.
BTW- leginsy na zimę... :/
nie wiem co w tym dziwnego, ja cala zime chodze w ocieplanych legginsach, ani razu od grudnia nie mialam na sobie dżinsów, bo moim zdaniem polarowe legginsy są o wieeele cieplejsze. a kosztowały mnie...całe 15zł. i to nie na bazarku, tylko w sklepie z rajtkami

Blogowy świat

Edytowane przez yoona
Czas edycji: 2012-02-28 o 18:11
yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 18:40   #393
201804100943
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32611168]Wiesz co, to lepiej by laska siadła i się załamała Rozumiem, że albo jeansy albo nic, ale w życiu czasem jak się nie ma co się lubi to się lubi, co się ma. Trudno.

I umówmy się, zima się kończy. Zresztą, sama pół zimy przechodziłam w legginsach i rajtkach pod spodem bo nie miałam kasy na spodnie, różne inne, PILNIEJSZE sprawy wyskoczyły. I wiesz co, aanneett? Przeżyłam i to całkiem zadowolona z życia Czasem się po dupie dostaje, ale nie mając czegoś albo zastąpisz to czymś innym,albo siądziesz i zapłaczesz - bo tu innego wyjścia szczerze mówiąc nie widzę. Laska spodni nie dostała, to można kombinować z czym innym.[/QUOTE]
myślałam że jest mowa o zwykłych leginsach.
Opcji polarowej lub legi+rajtki nie brałam pod uwagę, także wybaczcie. Może i można chodzić. Nie wiem, nie próbowałam. Ale wiem jedno że głupio bym się czuła w leginsach zimą. Co do tego bym założyła? Spódniczkę, krótką tunikę?
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 18:42   #394
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katepew Pokaż wiadomość
Oj nie wiesz, niech dziewczyna zacznie nosić sukienki i mini, z takimi nogami to tylko pozazdrościć, to się trzeba chwalić a nie kryć za spodniami, i nie mówię tego złośliwie tylko szczerze
Ja miałam taki sam problem jak autorka, jestem wysoka (179 cm), a do tego mam trochę ciała i szerokie biodra, więc ciężko było mi znaleźć dobrze leżące, dobre na długość i do tego podobające się mi spodnie. Więc... zaczęłam chodzić w spódnicach I od ponad 6 lat nie miałam na sobie spodni! Tylko spódnice i sukienki. I według mnie w nich wyglądam o tysiąc razy lepiej, jest mi o milion razy wygodniej, a spódnicę łatwo znaleźć, nawet w lumpie - większość mam z lumpa właśnie Bo w sklepach sieciówkowych nie ma większych ubrań niż 42 i na moją dupę nic nie wchodzi Ostatnio jak byłam na zakupach takich ciuchowych (ponad pół roku temu, nie lubię tego ) kupiłam spódnicę za złotówkę (!!), taką do połowy łydki mniej więcej, mega szeroką (wycięta z koła), taką gotycką Nie jest łatwo znaleźć ubrania w takim rozmiarze i do tego dobre na długość (jak się nie chodzi co tydzień na dostawę towaru - ja robię zakupy ogólnie ubraniowe jak mam już ochotę, 2 razy na rok co najwyżej), ale jak się trafi, to się człowiek cieszy podwójnie
Legginsów nie noszę, bo po 1. byłoby mi w nich niezbyt niedobrze, a po 2. nie przepadam za tą modą (ale to kwestia gustu jest tylko).

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2012-02-28 o 18:45
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 19:20   #395
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
myślałam że jest mowa o zwykłych leginsach.
Opcji polarowej lub legi+rajtki nie brałam pod uwagę, także wybaczcie. Może i można chodzić. Nie wiem, nie próbowałam. Ale wiem jedno że głupio bym się czuła w leginsach zimą. Co do tego bym założyła? Spódniczkę, krótką tunikę?
Ja zakładam tuniki wszelakie. Absolutnie nie tak, że krótka bluzka czy krótki sweterek Tyłek w legginsach zakrywam zawsze, tym bardziej, że inaczej w pracy by mi nie wypadało

Spódnice też są fajnym rozwiązaniem, poważnie. Ja miałam dość szukania spodni, obecnie mam 3 pary, z których lubię jedne (70zł w C&A bez przeceny, ze stretchem), drugie zakładam wyłącznie z musu (jeansy, SH, skracane, zwyczajne jakieś) bo ich nie lubię, trzecie są masakrycznie sprane i donaszam tylko Do tego 2 lub 3 spódnice, nie pamiętam, i różnokolorowe rajtki i 2 pary legginsów. Dużo? Nie sądzę A codziennie mam coś innego.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 19:28   #396
yoona
Zakorzenienie

ja tez zakładam tunike, albo swetry za tyłek. pracuje z ludzmi i mysle ze wyglądam ok

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 20:09   #397
Kretka666
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32614083]

Spódnice też są fajnym rozwiązaniem, poważnie. Ja miałam dość szukania spodni, obecnie mam 3 pary, z których lubię jedne (70zł w C&A bez przeceny, ze stretchem), drugie zakładam wyłącznie z musu (jeansy, SH, skracane, zwyczajne jakieś) bo ich nie lubię, trzecie są masakrycznie sprane i donaszam tylko Do tego 2 lub 3 spódnice, nie pamiętam, i różnokolorowe rajtki i 2 pary legginsów. Dużo? Nie sądzę A codziennie mam coś innego.[/QUOTE]

Ja mam 4 spódnice uniwersalne plus do tego 3 letnio-wiosenne (takie długie do ziemi, cygańskie) i do tego 3 czy 4 sukienki letnie. Rajstop mam sporo, ale tylko czarne, ewentualnie szare Też nie uważam, żeby to było bardzo wiele. Bluzek mam więcej Ale generalnie szafę mam skromną (w sensie mało ubrań), bo moje znajome czy nawet moja mama (która nie jest pasjonatką ubrań, jak i ja, ale nosi mały, uniwersalny rozmiar i w lumpie potrafi pół sklepu wynieść, jak coś fajnego jest) mają dużo więcej ubrań. A ja nie narzekam, zwykle i tak w tym samym chodzę (jakiejś grupie ulubionych ubrań), z biżuterią za to szaleję

Jak się chce, to się wykombinuje coś. Nie ma, że ubrania są nieosiągalne. Ja np. nie lubię zakupów ubrań, idę jak muszę, bo chcę trochę podreperować garderobę. I robię to w strategiczne momenty - święta czy urodziny Jak jest jakaś kasa, którą mogę spokojnie na coś wydać i nie przejmować się. Choć na ubraniach strasznie skąpię, kupuję tylko z wyprzedaży, bluzka za 70 zł to dla mnie . Jako, że noszę duży rozmiar, to kupuję najczęściej bluzki, swetry w H&M, C&A czy KappAhlu, właśnie na wyprzedażach i mam takie perełki jak bluzka z KappAhla (według mnie koszmarnie drogi sklep) przeceniona ze 120 zł na 20 Takie rzeczy kupuję Żal mi wydać dużo kasy na ubranie. Wolę za to kupić dobry alkohol i iść do znajomych z nim

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-28, 20:09   #398
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Tu już nie chodzi o to, że raz jest kasa, a raz jej nie ma.
No właśnie, że chodzi. Głównie o to chodzi, chyba nie sądzisz, że przeciętnie dobrze zdystansowany do spraw finansów czlowiek będzie pochwalał skapstwo?
Cytat:
Niektórzy tu piszą takie rzeczy, że mam wrażenie iż żyją w warunkach rodem z obozów dla uchodzców i tyrają od niewiadomo którego roku życia
Zachciało sie spodni i droższych podpasek!!! Rozwydrzona ta dziewczyna jak niewiem co
Cytat:
Śmieszy mnie to generalizowanie nastolatków i zamiast odnieść się do sytuacji autorki to mam wrażenie, że niektórzy wylewają tu swoje żale jakie to teraz dzieci są i ile od rodziców ciągną.
Przecież generalizujesz. Czytasz co chcesz czytać i tym się egzaltujesz.
przykładowe wyliczenie zaprezentowałam Ci bardzo krótkie, byłaś uprzejma je olać. W koncu co to jest: 2 tysiące. Nic, prawda?

Ale nie, rodzic jak pracuje i ma 5tkę dzieci, czyli zapycha i to nieźle na 2 etatach, kupi dzieciom aparat na zęby i drogie ogsy a na koniec kupi sobie ciuchow, że mu szafa zaskrzypi, to jak on śmiał, prawdaż. A przeciez tak kląskacie o sprawiedliwości, no to jest ; córki dostały nie takie znowu tanie rzeczy, pora na mamusię.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-02-28 o 20:10
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 18:25   #399
dawidowskasia
Zakorzenienie

Dziewczyny tak piszecie,ze osoby, których nie stać na posiadanie dzieci nie powinny ich mieć.

Zastanawiam się co to znaczy? Ile trzeba mieć i co zapewnić dziecku?
Przecież może się okazać,ze w skole dzieciak ma samych bogatych znajomych i taki se fluid l'oreala za 60 zł to badziew bo dziewczynom matki kupują Diora w Douglasie.
Co tu dużo gadać dzieciak też ma prawo czuć się gorszy idąc waszym tokiem rozumowania
Kasia spędzila wakacje na Madagaskarze a Was stać tylko na Mazury.

Gdzie jest ta granica? Co jest potrzebne a co zbędne?

PS A propos soczku. Czemu Wasze dziecko ma pić sok za 2 zł skoro koleżanka pije świeżo wyciskany za 10?
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 19:15   #400
katepew
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak piszecie,ze osoby, których nie stać na posiadanie dzieci nie powinny ich mieć.

Przecież może się okazać,ze w skole dzieciak ma samych bogatych znajomych i taki se fluid l'oreala za 60 zł to badziew bo dziewczynom matki kupują Diora w Douglasie.
Co tu dużo gadać dzieciak też ma prawo czuć się gorszy idąc waszym tokiem rozumowania

PS A propos soczku. Czemu Wasze dziecko ma pić sok za 2 zł skoro koleżanka pije świeżo wyciskany za 10?

Otóż to, wyjęłaś mi to z ust

Może Cię to zainteresuje: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=596911

http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 jest moc siedzi i nie chce wyjść
katepew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 19:29   #401
Muszka Owocowka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość

Hehe ja to skierowałam do dziewczyn w sensie tego co pisały. Bo skoro autorka i tak pracuje w weekendy i dużo rzeczy kupuje za swoją kasę, a mama nie chce jej dołożyć do spodni czy kupić buty na wf i niektórzy stwierdzili, że postawa dziewczyny jest roszczeniowa i powinna się cieszyć z aparatu na zęby.

Jej rodzina nie ma problemów finansowych, autorka pisała, że rodziców stać ale jej nie kupują i musi sama zapracować - ale tu przecież sa granice ona do liceum chodzi... To jest sposób wychowania, a nie trudna sytuacja rodziców i ja uważam, że z tym jej rodzice przesadzają do tego stopnia, że młoda jest zazdrosna i wszystko dokładnie wylicza co widać w tym wątku.

A jeżeli dla niektórych wszystko jest takie drogie i wogóle dziecko nie ma prawa do fajniejszych ciuchów tylko ma sie ubierać w SH cały czas, a nie spodnie za 100zł... Herbate pić zamiast soków itd. wielkie teorie jak oszczędzać ale nie o tym chodziło w tym wątku.
Muszka Owocowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-01, 08:58   #402
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Muszka Owocowka Pokaż wiadomość
A jeżeli dla niektórych wszystko jest takie drogie i wogóle dziecko nie ma prawa do fajniejszych ciuchów tylko ma sie ubierać w SH cały czas, a nie spodnie za 100zł... Herbate pić zamiast soków itd. wielkie teorie jak oszczędzać ale nie o tym chodziło w tym wątku.
nie chodzilo chyba o soki w ogolnosci, ale o takie kupowane w sklepiku szkolnym, gdzie sie przeplaca. btw, zarabiam od dobrych paru lat, pelnoletnia jestem od jeszcze wiekszej ilosci lat, a jednak wydawac dzien w dzien 5 zl na soczek i batona to dla mnie tak nie bałdzo. zatem, trawestujac niektore wypowiedzi z tego watku - w ogole nie powinnam miec siebie.
Stary 2012-03-01, 14:35   #403
201804100943
Konto usunięte

faktycznie dawanie dziecku codziennie kasę do szkoły to bardzo duży wydatek. Sama gdy chodziłam do szkoły miałam kanapki. Ale tak co drugi, trzeci dzień to pamiętam że zawsze dostawałam jakieś drobne.
Myślę że sytuacja została trochę przejaskrawiona. Osobiście nie dawałabym dziecku codziennie po 5 zł na jakąś chemię w sklepiku. I nie chodzi tu o skąpstwo, czy brak kasy. Bardziej stawiałabym na zdrowe kanapki, robione w domu.
Stary 2012-03-01, 16:42   #404
Muszka Owocowka
Raczkowanie

Cytat:
faktycznie dawanie dziecku codziennie kasę do szkoły to bardzo duży wydatek. Sama gdy chodziłam do szkoły miałam kanapki. Ale tak co drugi, trzeci dzień to pamiętam że zawsze dostawałam jakieś drobne.
Myślę że sytuacja została trochę przejaskrawiona. Osobiście nie dawałabym dziecku codziennie po 5 zł na jakąś chemię w sklepiku. I nie chodzi tu o skąpstwo, czy brak kasy. Bardziej stawiałabym na zdrowe kanapki, robione w domu.
No przecież to normalne, że codziennie nie bedziesz dawała dziecku na soki/przekąski bo też niezdrowo, żeby codziennie w sklepiku słodycze czy coś innego kupować. Ja zawsze dostawałam w te dni w które miałam najdłużej lekcje jakieś pieniądze na kawe czy batonika. Kieszonkowego nie miałam, jak potrzebowałam czegoś to mówiłam rodzicom żeby mi dali na tą konkretną rzecz. Wiadomo, że jak chciałam jakiś fajny tusz do rzęs/ciuch to nie zawsze dostawałam bo nie zawsze rodzice mieli na takie zbędne rzeczy ale NIGDY nie musiałam się kłócić o trampki na wf czy dzinsy jak stare mi się już zniszczyły. Dla mnie to chora sytuacja i współczuje autorce.

A jeżeli chodzi o podpaski to rzecz którą kupuje się raz w miesiącu i nie jest to jakiś mega wydatek, żeby kupić jej jakieś lepsze z bella czy alwaysa jak te które teraz jej kupuje mama są niewygodne. Wogóle co jak co ale chowanie podpasek lepszych i dawanie dzieciom gorszych jest dziwne.

Bo normalne jest to, że np. mama ma podkład do twarzy jakiś drogi, a nastolatka rimmel czy maybelline, ale robienie tak z podpaskami?? Jeszcze brakuje, żeby mamuśka kupiła papier do tyłka dla siebie pachnący w kwiatki, a córce szary

Wogóle dziwne relacje są w tej rodzinie bo młoda już zazdrości i wylicza rodzicom -> bo ona mimo że chodzi do liceum i musi się uczyć to musi zarabiać w weekendy na podstawowe rzeczy, które powinni jej zapewnić rodzice, a rodziców przecież stać.
Moje koleżanki jak zarabiały jako hostessy to żeby miec dodatkową kasę ale nie po to żeby żyć...

Hehe ja byłam inaczej wychowana i mysle o innych, jak widzę jakaś fajną wyprzedaż to myśle "a może coś kupie mamie/siostrze", a u autorki takiego czegoś nie ma i nie bedzie. I w sumie nie jej wina tez po prostu klęska wychowawcza.
Muszka Owocowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 17:23   #405
Hvid
Zakorzenienie

Jeszcze na podforum zrób to sam są dziewczyny, które szyją (między innymi ubrania). Można tam spróbować podpytać, czy ktoś nie uszyłby spodni w określonym przedziale cenowym. Widzę, że tam dziewczyny robią różne rzeczy dla siebie nawzajem, stąd moja propozycja.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 09:38   #406
201804100943
Konto usunięte

Muszka Owocowka
dokładnie !
Stary 2012-03-02, 11:02   #407
cocabella
Raczkowanie

zainteresował mnie wątek, bo miałam podobną sytuację.
Z tym, że moi rodzice zarabiają bardzo dobrze, ojciec jest prezesem spółki budowlanej, jeżdżą na narty w Alpy, wakacje zawsze za granicą, w piwnicy sauna, ciuchy markowe itd. Ogólnie stać ich na wiele. Niestety ICH, nie mnie. Bo to przecież ICH ciężko zarobione pieniądze.
Miałam podobnie jak autorka, najlepiej najtańszy żel, jak chcę korektor na pryszcze to przecież zejdą kiedyś, a "od pudrowania będę miała ich tylko więcej". Moi rodzice doszli do tego, że zapisywali wszystkie wydatki na mnie i pod koniec miesiąca podsumowywali jaka jestem droga w utrzymaniu...

Droga autorko, rozumiem Twoją sytuacje. Radzę jak najszybciej dążyć do usamodzielnienia, dorobienia czegoś, żeby nie musieć prosić o każdy grosz i wysłuchiwać czego Ty znowu chcesz.

Generalnie myślę, że sytuacja jest o tyle trudna, że wielu ludzi ocenia takie dziewczyny jak my właśnie jako roszczeniowe, bo trudno wyznaczyć granicę co należy dawać dziecku, a czego już tak bardzo nie potrzebuje. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jest dostać od rodzica małą kwotę, ale daną z uśmiechem, wiedząc, ze rodzic szczerze chce nam pomóc. Wtedy dzieci nie są roszczeniowe, bo tak naprawdę nie o kasę chodzi. A o czas dla dziecka, miłość i wsparcie.
cocabella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 14:34   #408
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Podpaski podpaskami, ale tytuł wątku "Mama oszczędza na mnie na każdym kroku" trochę dziwnie brzmi w świetle cen aparatów ortodontycznych ...
Stary 2012-03-02, 15:21   #409
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Podpaski podpaskami, ale tytuł wątku "Mama oszczędza na mnie na każdym kroku" trochę dziwnie brzmi w świetle cen aparatów ortodontycznych ...
ale jak porównać cenę leczenia aparatem stałym i ruchomym, to paradoksalnie, stały wychodzi taniej (krótszy okres leczenia). także co komu potrzeba i na co liczy.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 17:08   #410
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
ale jak porównać cenę leczenia aparatem stałym i ruchomym, to paradoksalnie, stały wychodzi taniej (krótszy okres leczenia). także co komu potrzeba i na co liczy.
Nie ważne jaki .. myślę, że gdyby matka autorki była sknerą olałaby jej zęby, bo od tego się nie umiera ...
Za 5 lat autorka będzie dziękować mamie, że ma proste i ładne zęby. A o tych portkach zapomni
Stary 2012-03-02, 17:20   #411
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez cocabella Pokaż wiadomość
Z tym, że moi rodzice zarabiają bardzo dobrze, ojciec jest prezesem spółki budowlanej, jeżdżą na narty w Alpy, wakacje zawsze za granicą, w piwnicy sauna, ciuchy markowe itd. Ogólnie stać ich na wiele. Niestety ICH, nie mnie. Bo to przecież ICH ciężko zarobione pieniądze.
Miałam podobnie jak autorka, najlepiej najtańszy żel, jak chcę korektor na pryszcze to przecież zejdą kiedyś, a "od pudrowania będę miała ich tylko więcej". Moi rodzice doszli do tego, że zapisywali wszystkie wydatki na mnie i pod koniec miesiąca podsumowywali jaka jestem droga w utrzymaniu...
M-A-S-A-K-R-A.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 17:34   #412
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cocabella Pokaż wiadomość

Droga autorko, rozumiem Twoją sytuacje. Radzę jak najszybciej dążyć do usamodzielnienia, dorobienia czegoś, żeby nie musieć prosić o każdy grosz i wysłuchiwać czego Ty znowu chcesz.

Generalnie myślę, że sytuacja jest o tyle trudna, że wielu ludzi ocenia takie dziewczyny jak my właśnie jako roszczeniowe, bo trudno wyznaczyć granicę co należy dawać dziecku, a czego już tak bardzo nie potrzebuje. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jest dostać od rodzica małą kwotę, ale daną z uśmiechem, wiedząc, ze rodzic szczerze chce nam pomóc. Wtedy dzieci nie są roszczeniowe, bo tak naprawdę nie o kasę chodzi. A o czas dla dziecka, miłość i wsparcie.
Mieszkasz jeszcze z nimi czy już się wyprowadziłaś?

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 18:45   #413
vyenna
Zadomowienie

Temat równie dobrze mogłabym ja założyć. Jestem w bardzo podobnej sytuacji :/

Mój ojciec się mną zupełnie nie interesuje, rodzice rozstali się jakiś czas temu, on ma nową rodzinę - zarabia świetnie, mają własną kamienicę, jeżdżą na wakacje na 2 miesiące do chorwacji, bracia przyrodni mają opłacane różne kursy i zachcianki.
Mama wychowuje mnie sama - pracuje i zarabia dosyć dobrze, nie takie kokosy jak ojciec, ale zupełnie przeciętnie.
Alimenty od ojca są niskie, nie przysyła ich wcale przez pół roku, a jak przesyła wreszcie czasem jakąś część, to wtedy mam szanse opłacić kurs, na który czasem chodzę w tym roku - jestem w klasie maturalnej i bez tego kursu nie poradziłabym sobie z przygotowaniem się. Powiecie, że nie muszę chodzić na kurs - chodzę na niego tylko w niektóre miesiące, kiedy akurat przyjdą alimenty.

Moja mama zupełnie nie dba o to, że niektóre rzeczy powinny być w domu i często pożyczam od koleżanek, żeby kupić wodę do domu, jakiś serek do smarowania, czy bułki.
Moja mama robi zakupy tylko dla siebie - tzn jak kupuje jakieś bułki rano to zjada je na śniadanie i dla mnie nie zostawia. O te bułki to są często boje w domu, ale niespecjalnie cokolwiek zmieniają.
O nowych spodniach czy ubraniach to już w ogóle nie mówię, żeby kupić odżywkę do włosów trzeba prosić przez jakieś 3 tygodnie, a i tak kupuje tylko wtedy, kiedy sama podejmie decyzje, że kupi dla siebie.
Często przychodzi do domu z nowymi kupionymi sobie ubraniami czy jakimiś gadżetami.
Tuszu do rzęs to nie używałam już od kilku lat, bo nie ma kasy, żeby jakkolwiek go sobie sprawić...
Na wycieczki w szkole nie jeżdżę, a opłaty takie jak szkolne ubezpieczenie dofinansowuje mi szkoła, chociaż równie dobrze rodzicielka mogła by je spokojnie opłacić...
W domu kłótnie o pieniądze są często, o jedzenie, wodę... Jak proszę o coś mamę, to mówi, żebym zapłaciła 'ze swoich', żebym poszła do pracy i nie ciągnęła z niej pieniędzy, albo żebym wzięła od ojca (za jakiś czas niestety będę zmuszona wybrać się do sądu w sprawie alimentów z jego strony :/ )
Nie mogę się doczekać aż się wyprowadzę, usamodzielnie...

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-02, 18:47   #414
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
temat równie dobrze mogłabym ja założyć. Jestem w bardzo podobnej sytuacji :/

mój ojciec się mną zupełnie nie interesuje, rodzice rozstali się jakiś czas temu, on ma nową rodzinę - zarabia świetnie, mają własną kamienicę, jeżdżą na wakacje na 2 miesiące do chorwacji, bracia przyrodni mają opłacane różne kursy i zachcianki.
Mama wychowuje mnie sama - pracuje i zarabia dosyć dobrze, nie takie kokosy jak ojciec, ale zupełnie przeciętnie.
Alimenty od ojca są niskie, nie przysyła ich wcale przez pół roku, a jak przesyła wreszcie czasem jakąś część, to wtedy mam szanse opłacić kurs, na który czasem chodzę w tym roku - jestem w klasie maturalnej i bez tego kursu nie poradziłabym sobie z przygotowaniem się. Powiecie, że nie muszę chodzić na kurs - chodzę na niego tylko w niektóre miesiące, kiedy akurat przyjdą alimenty.

Moja mama zupełnie nie dba o to, że niektóre rzeczy powinny być w domu i często pożyczam od koleżanek, żeby kupić wodę do domu, jakiś serek do smarowania, czy bułki.
Moja mama robi zakupy tylko dla siebie - tzn jak kupuje jakieś bułki rano to zjada je na śniadanie i dla mnie nie zostawia. O te bułki to są często boje w domu, ale niespecjalnie cokolwiek zmieniają.
O nowych spodniach czy ubraniach to już w ogóle nie mówię, żeby kupić odżywkę do włosów trzeba prosić przez jakieś 3 tygodnie, a i tak kupuje tylko wtedy, kiedy sama podejmie decyzje, że kupi dla siebie.
Często przychodzi do domu z nowymi kupionymi sobie ubraniami czy jakimiś gadżetami.
Tuszu do rzęs to nie używałam już od kilku lat, bo nie ma kasy, żeby jakkolwiek go sobie sprawić...
Na wycieczki w szkole nie jeżdżę, a opłaty takie jak szkolne ubezpieczenie dofinansowuje mi szkoła, chociaż równie dobrze rodzicielka mogła by je spokojnie opłacić...
W domu kłótnie o pieniądze są często, o jedzenie, wodę... Jak proszę o coś mamę, to mówi, żebym zapłaciła 'ze swoich', żebym poszła do pracy i nie ciągnęła z niej pieniędzy, albo żebym wzięła od ojca (za jakiś czas niestety będę zmuszona wybrać się do sądu w sprawie alimentów z jego strony :/ )
nie mogę się doczekać aż się wyprowadzę, usamodzielnie...
zasuwaj po alimenty - one ci się należą
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 18:52   #415
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie mogę się doczekać aż się wyprowadzę, usamodzielnie...
Alimenty możesz mieć od obojga rodziców.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 19:04   #416
vyenna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Alimenty możesz mieć od obojga rodziców.
Rozmawiałam kiedyś o tym z mamą i powiedziała, że nie mam co liczyć na alimenty od niej - a oboje rodziców jak nie chce dać pieniędzy to zrobi wszystko, łącznie z przedstawianiem fałszywych zarobków, byle się z nimi nie rozstawać :P

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 20:34   #417
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmawiałam kiedyś o tym z mamą i powiedziała, że nie mam co liczyć na alimenty od niej - a oboje rodziców jak nie chce dać pieniędzy to zrobi wszystko, łącznie z przedstawianiem fałszywych zarobków, byle się z nimi nie rozstawać :P
I teraz powiedzcie, że tacy ludzie powinni mieć dzieci...

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 20:44   #418
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
Słuchaj, przedstawianie fałszywych danych, to również przestępstwo.

Bardzo Ci współczuję...
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 17:52   #419
cocabella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elizka1987 Pokaż wiadomość
Mieszkasz jeszcze z nimi czy już się wyprowadziłaś?
Wyprowadziłam się dawno. Ostatecznie pozwałam oboje o alimenty, bo w pewnym momencie w ogóle odmówili mi pomocy materialnej (a jeszcze studiuję). Dowiedziałam się nawet, że studiuję dziennie im na złość także...

Sytuacja jest dość skomplikowana więc nie będę opisywać, ale jeżeli nie da się żyć normalnie po dobroci, bo naprawdę warto rozważyć wystąpienie o alimenty od obojga rodziców. To trudne bo większość ludzi ocenia takie osoby jak ja jako rozpuszczone roszczeniowe dziewczyny, ale system w Polsce zakłada, że każdy ma prawo do nauki:
sieroty dostają rentę, osoby z uboższych rodzin stypendia socjalne, ze średnio zamożnych mogą starać się o kredyt studencki, ja tego typu pomocy nie mogę dostać, bo rodzice za dużo zarabiają.

Mam jakieś pieniądze bo pracuję i dostaję stypendium naukowe, ale pozostałe koszty mojego utrzymania muszą pokrywać rodzice.
Za dwa tygodnie mam rozprawę i czasem żałuję, że nie pozwałam ich wcześniej.
cocabella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 20:07   #420
natash88
Wtajemniczenie

Przebrnęłam cały wątek, i podsumowując, uważam, że cały problem omawiacie, za przeproszeniem, od d* strony. Powstały wyliczenia odnośnie soczku, okularów, aparatu, i inne finansowe kalkulacje. Niektóre odniosły się jeszcze do pojęcia sprawiedliwości społecznej (tutaj: podziału wydatków w rodzinie). I naprawdę mało która zauważyła, że między tymi opisami Autorki, 'co gdzie ile' kryje się jednak drugie dno? To nie o te gorsze podpaski chodzi, i nie o te nieszczęsne spodnie. Przecież zachowując się tak a nie inaczej (gorsze podpaski dla autorki, niedokładanie jej do ubrań, kosmetyków bez wytłumaczenia powodów: słynne 'nie, bo nie', teksty na odczepnego: 'to idź i zarób', inne traktowanie rodzeństwa itd. itp. - sytuacje można mnożyć) matka sprawia, że jej dziecko CZUJE SIĘ NIE- bądź MNIEJ KOCHANE, NIE NAJWAŻNIEJSZE (UCZUCIOWO, oczywiście, bo pieniądze to tylko fasada tego problemu!), że dziecka potrzeby albo i nawet te MARZENIA, 'CHCENIA' (dla niektórych kaprysy np. te spodnie) NIE SĄ WAŻNE, i że ONO, DZIECKO, NIE JEST WAŻNE, WARTOŚCIOWE, WARTE czy dołożenia do tych spodni czy NIE JEST WARTE ROZMOWY JAK RÓWNY Z RÓWNYM, że nie jest się w stanie kupić tych spodni??!!

Mi się to po prostu maksymalnie rzuca w oczy. Gratuluje sprowadzenia tematu do ceny soczku w sklepiku.
natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości