![]() |
#391 | |
Raczkowanie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Au pair to świetna przygoda! I ja polecam jak najbardziej! Nic nie pozwoliło mi dojrzeć jak właśnie wyjazd jako au pair. Poznałam super ludzi, nauczyłam się walczyć o swoje (czasami :P).
Ja jestem już drugi rok au pair. Gdyby nie wyjazd au pair nigdy nie odważyłabym się na studia zagranicą. A tu, we wrześniu 2011 roku wylądaowałam w Paryżu bez znajomości języka z planem ,że będę tu studiować, Gdyby nie bycie au pair nie byłabym teraz na poziomie b2, czekając na wyniki rekrutacji. Ale teraz jak już mniej się boję "wielkiego świata" chcę dalej się rozwijać, być jeszcze bardziej niezależna. Dlatego bycie au pair już mnie męczy. ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#392 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W takim razie UK sobie chyba odpuszczę, odpisałam tym z Holandii i zobaczymy jak się to wszystko rozwinie ![]() Do dziewczyn nadal szukających rodzinki: czy wy też tak macie, że czasem przez dłuższy czas nikt się nie odzywa, a jak już zaczną to hurtowo? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#393 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie zgadzam się że au pair to tania siła robocza. Oczywiście, sa ludzie, którzy podle wykorzystują ideę au pair zeby mieć sprzątaczkę i opiekunkę w jednym. Ale są rodziny - moja na przykład - które są bardzo fair, może nie płacą jakoś ogromnie dużo pieniędzy, ale dają zupełnie inne i też ważne rzeczy. Traktują mnie jak członka rodziny. Można z nimi pogadać, dzięki nim głównie mój angielski bardzo, bardzo się poprawił. Czuję się tam bezpiecznie i widać, że moja praca jest doceniana. Nie wspominjac już o tym, o czym pisała Laines... au pair jest świetną rzeczą 'na start', żeby się otworzyć, nabrać pewności siebie, dorosnąć. To nie sposób na życie przez kilka lat! Nie można zakładać, że będzie się au pair przez kilkanaście lat
![]() To fajny i bezpieczny sposób na poznanie innej kultury i kraju, nawiązaniu nowych znajomosci. Zdobycie doświadczenia. Ja zawsze będę zachęcać do bycia au pair, ale tez do bycia ostrożnym i świadomym, ze są ludzie, którzy nie są fair wobec swoich au pair. |
![]() ![]() |
![]() |
#394 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#395 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Au pairowanie nie jest okropne. Sprostuję - według mnie jest to wspaniała opcja dla młodych dziewczyn w wieku 18-23 lata, a nie dla osób w wieku 26 lat, które, jakby nie było, powinny już myśleć bardziej dorośle i brać pod uwagę, że najwyższy czas na samodzielność, pracę i poważniejsze plany na przyszłość. Ja pierwszy raz wyjechałam jako au pair mając 24 lata. Potrzebowałam tego, dusiłam się w domu ze względu na problemy rodzinne. Wyjechałam na 4 miesiące, podszkoliłam język, poznałam wielu fajnych ludzi, poznałam nowe kultury, zobaczyłam kawałek świata, zebrałam nowe doświadczenie. Kolejny raz wyjechałam jako au pair mając 25 lat, w lipcu 2011 do Londynu. I tutaj będę au pair jeszcze przez 3 miesiące. Wydaje mi się, że wybrałam ponowne bycie au pair, bo fajny start w nowym kraju, świetna opcja, żeby rozeznać się w układzie miasta, żeby osłuchać się języka, jeśli masz plany zostać w kraju po skończeniu au pairowania. Ponadto, można coś pozwiedzać, poznać ludzi. No i też ze względu na TŻta chciałam pojechać do Londynu. Jednak rok czasu, to dla mnie długo. Dlatego tak często piszę, żeby te, które pierwszy raz jadą gdzieś, gdzie nie będą miały nikogo, zastanowiły się, czy warto od razu pchać się w roczną przygodę, czy nie lepiej na start wejść w układ 3 miesięczny z możliwością przedłużania. Trochę przygnębia monotonia pracy, brak możliwości rozwijania, ale gdzie tak nie jest ? Jest wiele takich właśnie zawodów, że zabija Cię monotonia, a jednak pracujesz, bo wyjścia nie masz. Dlatego ja się wiele nauczyłam, teraz będę szukać pracy jako niania i żeby nie zabiła mnie monotonia, to postaram się poszukać sobie dwóch rodzin, tak jak moja znajoma. Ona 2.5 dnia opiekuje się dzieckiem u jednej rodziny i 2.5 dnia u drugiej (dwójką dzieci). Zobaczymy.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#396 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, skoro nienawidzisz sprzatania,a oni tego wymagaja, skoro to są starsze dzieci, to operkowanie mija się z celem, nie decyduj sie na nich. Ja będe w okolicach Bredy, na lekkim zadupiu, Oudenbosch ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#397 |
Raczkowanie
|
Ojp z tego co mi sie wydaje jest mgr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#398 |
Raczkowanie
|
Jeśli rodzina pyta 'do you have any criminal record' to chodzi im o to, czy mam przeszłość kryminalną czy o to, że mam zaświadczenie o niekaralności? Bo ktoś wcześniej pytał i inny ktoś napisał, że chodzi o zaświadczenie a mnie wydaje się, że chodzi chyba jednak o przeszłość kryminalną, żeby jakieś jaja z tego nie wyszły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() dziewczyny, miała któraś kiedys sytuacje ze przyszli hosci juz po wybraniu nas jako au pair przestali sie przez jakis czas odzywac? Bo troche świruje, ale nie wiem czy nie przesadzam. Napisałam hostce maila ze kupilam juz bilet, ona mi odpisala ze sie strasznie ciesza itp, poprosila mnie o moj nr telefonu i szczegoly lotu, a kiedy jej odpisalam i zadalam kilka pytan to juz od ponad 3 dni zero odpowiedzi.. Niby w miedzy czasie pisalam z ich obecna aupair (polka) i potwierdzila ze wszytsko aktualne, no ale nie wiem.. ogolnie bym byla spokona, ale juz za niecaly tydzien mam juz leciec..
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Zadomowienie
|
Uspokoj skolatane nerwy..najlepeij napij sie meliski
![]() Wybrali cie, klepniete, bilety kupione - to sa dorosli ludzie, z pracami, dzieciakami, problmami, roznymi sprawami na glowie - nie odpisuja bo nie maja czasu najprawdopodobniej:P |
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
moja czesto tez wlasnie dlugo nie odpisuje, a potem dzwoni tak ni stad ni zowąd na skype. co mnie wkurza, bo robi to zazwyczaj dosyc pozno, keidy siedze np po kąpieli.
#402 |
Zakorzenienie
|
Już jutro wyjeżdżam... Tydzień zwiedzania Holandii i 5 maja zaczynam pracę... Dopiero teraz dopadł mnie stres. A co jak dzieci mnie nie polubią? Co jeżeli będzie jak w komediach o nianiach? Że będą chciały się mnie pozbyć? To już duzi chłopcy, na pewno myślą, że opiekunka im niepotrzebna i pewnie będą chcieli mnie zniechęcić... Z pewnością sobie poradzę, ustawię ich do pionu i przekonam do siebie, to wiem. Ale może być niemiło na początku...
|
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
Witam, dołączam się do wątku
![]() W wakacje zamierzam wyjechać na Au Pair do UK ![]() Planujemy ze znajomą, ale zaczynamy się poważnie stresować papierkową robotą. Nie wiem czy na wątku można rozmawiać o agencjach, które dobre, które odradzacie? Czy myślicie, że można wybrac do jakiego miasta chce się jechac? pozdrawiaam |
![]() ![]() |
![]() |
#404 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I witamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo za wskazówkę
![]() przeczytałam ![]() dla mnie najważniejsze jest aby znaleźć jakąś rodzinkę w Londynie ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem lepiej jechać bez agencji, szczególnie do Londynu(blisko, dużo polskich aupairek) Co innego do USA.
Ja już 3 raz jadę do Londynu, bez agencji. I wydaje mi się, że tak jest lepiej, bo można samemu poprzebierać w rodzinach, a nie być zdanym na wybory agencji. Nie mówiąc o kasie ![]() Mila, wydaje mi się, że na wakacje nie opłaca sie bawić w agencję, jest nas naprawdę sporo w londynie, pomagamy zawsze wybierać rodzinki (na aupairworld), można znaleźć fajne rodziny samemu. |
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
A jak dziecko będzie rozkapryszone? I będę chciała zmienić rodzinkę?
Jakąś umowę się w ogóle podpisuje? A co odnośnie kursów jezykowych , jak samemu sie wybiera to też opłacają? czy w ramach tego jest wyższe kieszonkowe czy jak? |
![]() ![]() |
![]() |
#408 | ||
Raczkowanie
|
Mila1122 - witamy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A jak jedziesz? Nocujesz u znajomych czy z coucha? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
Jakby co to nadal oczekuje na odp na wczesniejsze pytania
![]() A ile zajmuje znalezienie rodziny na wlasna reke? |
![]() ![]() |
![]() |
#410 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, mozna spisac obowiazki i "przywileje" ale nie ejst to konieczne. to wszystko zależy od rodizny, nie ma z gory ustalonego co ich obowiązuje a co nie, najczęsciej wynika to po rozmowie, albo mają opisane na profilu co proponują. Cytat:
![]()
![]() |
#411 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak wyglada taka umowa? I w ogole, to jesli wymagaja experience w opiece nad dziecmi to powiedzcie mi, skąd można wziąć taki dokument , bo przy kazdej rejestracji do agencji trzeba taki wypełnic a jak nie jest przez agencje to jak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#412 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szczególnie że planujesz jechać tylko na wakacje... Wieksze jest prawdopodobieństwo, że wybierzesz dobrą rodzinę, której nie trzeba będzie zmieniać. Umowę można podpisać, oczywiscie. Ja nie podpisywałam nigdy np. Co do kursów - a jak się jedzie przez agencję to opłacają? Mnie nigdy nie interesowało chodzenie na kurs (nie miałam potrzeby, a ang szlifowałam po prostu w codziennym życiu) więc nigdy tego nie wymagałam. Ale niektóre rodziny opłacają kurs, częściowo. Inne dziewczyny może powiedza więcej. Kieszonkowe rodziny proponują różne... poczytaj trochę ten wątek i poprzednie - sporo się dowiesz ![]() ![]() Ile czasu sie szuka rodziny? Mi za 1 razem zajęło to jakieś dwa tygodnie. Za drugim też coś koło 2 tyg, szybko to szło ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jak się jest samemu? Eeee w londynie się nie jest samemu ![]() ![]() ![]() Co do doświadczenia. Za 1 razem rodzinka poprosiła o 2 referencje. Ja nie ukrywałam, ze są od rodziny, kuzynka i ciocia, których dziećmi się opiekowałam napisali im maile. i tyle. Ale to zależy czego rodzina wymaga. Za 2 razem przyszła hostka zadzwoniła do dawnej ![]() Naprawdę, odradzam agencję, po prostu jest to niepotrzebne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#413 |
Raczkowanie
|
Ja szukam mniej więcej od początku marca, jeszcze żadnej rozmowy przez skype nie miałam. Jak zbyt szybko chciałam znać swoje warunki to się rozczarowywałam i już nie gadałam z rodzinką, bo mi nie pasowało. Z inną chciałam najpierw nawiązać nić porozumienia
![]() Mimo wszystko warto próbować, a nuż się uda ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
|
dokładnie na 2 miesiące jadę
![]() zaczynacie mnie przekonywać dziewczyny ![]() a nie boisz się, że bez podpisanej umowy to oni Ci nie zapłacą czy coś? |
![]() ![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
to tym bardziej, 2 miesiace to jest mega mało, szukaj tez na facebooku, tam duzo rodzin się ogłasza, czesto asap, wiec wiesz... Jelsi mieli wczesniej au pair to proponują kontakt z nia, wiec tez w jakis sposob masz pewnosc. To serio nie ejst takie dzikie.
Zresztą bez ryzyka, nie ma zabawy, a pewna nigdy nie będziesz. Agencja przeciez nie poznaje dokladnie dzieci itd., a rodzina czesto przedstawia je w najlepszym świetle. Przez to sa rozmowy na skype, keidy mozesz zobaczyc dzieci itd.
#416 |
Zakorzenienie
|
a mogę otrzymać linka do fb?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
tego jest pelno, poszukaj grup jak " au pair in uk" "au pair london" itd.
![]()
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
Nocuję na kempingu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#419 |
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny!
Odpisała mi ta rodzina z Irlandii po dłuższym czasie, jutro chyba będziemy rozmawiać na skypie+podałam im mój numer telefonu, bo chcą zadzwonić. Troche sie stresuje, ale to juz wiecie ![]() A może jest tu jakaś aupair z Irlandii?
#420 | |||
Zakorzenienie
|
Siema niedzielnie!
Juz dawno nie mialam tak leniwego weekendu, siedze juz 2 dzien w domu i nadrabiam wszeakie internetowe zaleglosci.... Wczoraj sobie zrobilysmy z hostka fajna kolacje...gotowalysmy cale popoludnie, efekem tego byla zupka/chlodnik z mleczka kokosowego z grejfrutem, bananem i awokado... do tego danie w ktorego sklad wchodzila salatka z ogorka i miety, kwiat cukini nadziewany tajemnicza mikstura z oliwek, jakies serowe cuda, ktorych nawet nazwynei moge powtorzyc i roladki z kurczaka, sera i sezamu...z sosem miodowym. Kapitalnie! hah a w miedzy czasie rozmawialysmy z TZ na skypie. Ciesze sie, ze on ma taki fajny kontakt z hostka i dziewczynkami. Za 4 dni wraca ze Stanow, juz zaplanowalysmy fajowa kolacje dla niego ![]() aaahh no i uwaga uwaga! od wczoraj juz szukam mieszkania! Wiem,ze mieszkanie to dluga droga, zwiedzanie, szukanie...Ale ja sie tym tak starsznie ciesze, jestem tak podekscytowana! P.S Okazalo sie, ze na biznesowe wyjazdy TZ moge jezdzic z nim!! whoop whoop!! Nastepny do Las Vegas i Brazylii! Nie wiem dokladnie jak to dziala...ale sie dowiem, jak on tylko wroci na ziemie szwajcarska ![]() ![]() no, to tyle newsow u mnie:d Cytat:
![]() O ile sie nie myle, maj/czerwiec najwiecej dziewczyn juz ma swoje rodzinki...w kwietniu zaczyna sie sezon ale maj/czerwiec osiaga on swoje apogeum ![]() Cytat:
![]() Poczytaj sobie nasze watki, poszukaj dat wakacyjnych, czytaj co sie nam przytrafialo.. Nikomu sie nie zdarzylo, zeby rodzina nie zaplacila. Heh..mojej hostce sie zdarzalo, ze zapominala tygodniami, ale trzeba bylo sie upomniec i juz jest OK. tak naprawde kazda sytuacje da sie rozwiazac. Poza tym, Anglia jest miejscem, gdzie jest au pairek najwiecej, wystarczy ze wezmiesz sobie z forum 1-2 kontakty, i mozesz byc pewna, ze ktos Ci pomoze w razie czego. Smialo, zdawaj pytania, na wszystko znajdziemy odpowiedz i mam nadzieje, ze przekonasz sie, ze nie warto tracic kasy na agencje, z ktora takze nie masz pewnosci co do dzieci, co do rodziny..... Takze pomozemy Ci sprawdzic, czy wybrana rodzina bedzie OK dla Ciebie. Powodzenia w szukaniu! whoop whoop fajowo! Cytat:
i spytaj KONIECZNIE ( moze na samym poczatku) o dzieci! Pamietaj, uzywaj ich imion! ![]() ![]() mozesz spytac jak spedzaja wolny czas, weekendy. To sa najwazniejsze pytania wlasciwie, reszta sama Ci sie nasunie podc zas rozmowy ![]() Powodzenia, daj znac jak poszlo !
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:05.